Keresés

Részletes keresés

gurabli Creative Commons License 2023.01.07 0 0 14500

Köszönöm! Akkor a Zeiss biztos jó lesz. 

Hozzájuk megyek, tetszik a komplex vizsgálati lehetőség. Remélem nem csalódom benne és minden rendben lesz. 

Egy szemüveget hordok, távolra nem látok jól, de mindenhez használom, gyakorlatilag egész nap rajtam a szemüveg. Gondolom ez a cylinder miatt (is) van, nem volt könnyű megszokni az elején, most meg nélküle borzasztó... 

Ha Zeiss vonalon maradunk és középről indulunk, akkor mi az, ami úgymond nagyon ajánlott és mi az, ami "felesleges"? Nem célom minél olcsóbban megúszni, de feleslegesen nem akarok fizetni olyanért, ami lehet felső kategória, de inkább marketinges extra.

Pl. a kékfény védelem úgy gondolom hasznos (sokat vagyok számítógép előtt). Sötétednie nem kell, van külön napszemüveg.

Mondjuk melyik Zeiss lencse felelne meg a mostani Hoya lencsémnek? 41 éves vagyok, ez lesz a második szemüvegem. Az egyetlen panaszom, hogy nem elég éles már távolra, mint volt régen, így biztos nagyobb dioptria kell. 

Előzmény: LátoGató (14499)
LátoGató Creative Commons License 2023.01.07 0 0 14499

Ha konkrétan a két márka közül kellene választanom, egy pillanatra sem gondolkoznék másban, csak a Zeissben.

A Dunakeszi Zeiss szaküzlet nemrég nyitott, nem ismerem személyesen, ki vezeti. Viszont a komplex vizsgálatot ami valóban hosszú ideig tart, csak jól képzett optometristàk végezhetik. Úgyhogy ettől ne tarts.

Hogy a végeredmény után mi mennyiben kerül majd, azt így előre piszkosul nehéz kitalálni.  Nem tudom mennyi idős vagy, van-e távoli és közeli szemüveged, stb...

Az biztos, hogy a Zeissnél is van alsó, közép és felső kategória. Hogy neked árban melyik felel majd meg, ott tudod eldönteni.

Javaslom, hogy a középnél kezdd. Átlagos árak egy jó minőségű kék szűrős lencsére nagyjából 15-25 ezer között mozognak per darab.

Dunakeszin  négy optika van. Egyikük saját gyártású lencséket forgalmaz, a többiek nagyobb márkákat. 

 

Előzmény: gurabli (14498)
gurabli Creative Commons License 2023.01.06 0 0 14498

Sziasztok!

 

2017. októbere óta van szemüvegem: Bal szem: -0,75, cyl -0,75 ax 180, Jobb szem: -0,75
A lencse Hoya Hilux G2 (Hi-Vision Longlife, BlueControl). Ez külföldön készült. 

 

Szinte biztos, hogy eljött az új szemüveg ideje, nem látok már vele jól. 2019-ben csináltattam ez OW-ben egy dioptriás napszemüveget, már akkor egy kicsivel többet mértek, meg talán a cyl is más, több, nem emlékszem és nem találom a napszemüveg adatait. Mentem volna már akkor új szemüvegért, de jött a covid, minden elmaradt, stb.

 

Most Gödön lakunk, Dunakeszin ajánlották a Optométer Optikát, oda mennék jövő héten vizsgálatra. Azt látom, hogy tele vannak csilli-villi Zeiss masinákkal, amikkel majd egy órán át vizsgálnak. Kérdésem, hogy ezek jó, pontos és megbízható vizsgálatok? 

A másik: ők Zeiss lencsékkel dolgoznak. Ugyan nincs összehasonlítási alapom, de a fent leírt Hoya nekem szerintem bevált, ehhez hasonló (jobb lehet) lencsét szeretnék most is, ami tőlem lehet Zeiss - ha csak nem beszéltek le róla valamiért. Ha Zeiss, akkor melyiket éri meg legjobban? Hogy feleslegesen ne fizessek érte egy vagyont, de legyen rajta minden, amit érdemes (kékfény szűrő - számítógép előtt dolgozom, karcállóság, stb..., mi a lényeges és fontos?). És végül, kb. mennyibe kerül egy pár ilyen lencse (Zeiss)? Jelentős eltérés nem hinném, hogy lenne, -1 környékén leszek szinte biztos. Elég csak egy kb. összeg. 

 

Arra is szívesen fogadok tanácsokat, hogy van-e a közelemben tényleg profi hely, szakember? 

 

Köszönöm!

Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 14497

Nekem is ugyanez volt a tapasztalatom, amikor anno polateszttel vizsgáltak engem. Hiába kaptam a szemem elé nagyobbnál nagyobb prizmát, egyszerűen nem láttam soha keresztnek a keresztet, ugrált összevissza, de egybe nem olvadt. Ha egy pillanatra láttam, is, akkor megint csúszkált oldalirányba a függőleges része. Meg olyan is volt, hogy nem láttam egyszerre a kereszt mindkét felét, alapvetően pedig a kereszt vagy vízszintes vagy függőleges része halványabb volt, váltakozva. Máshol is voltak eltérések, mert volt valami fekete pötty is, két háromszög között, ahol a háromszög csúcsai nem a kör átmárőjébe tekintettek, hanem a kör valamelyik szélébe. Mélységlátást sem láttam nagyon. Vagy lehet, erre már nem emlékszem. 

Jó lenne, ha mostanra ez már jó lenne, de gondolom, hogy nem akar együttműködni a két szemem.

Előzmény: Csikszereda1982 (14496)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 14496

Igen értem nekem egyáltalán nem jön össze polatesztnél mindig a két vonal külön van és maximum diszkózik a két vonal de soha nincs egybe....Most 5-7 prizmám van jelenleg.

Előzmény: Tkfr01 (14495)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 14495

Nagyjából igen, de nehéz megfogalmazni. Soszor ugrál a kép, vagyis hiába erőlködök, sokszor nem tudom összehozni, hogy ne lássak minimálisan kettőt.

 

Van, amikor észre sem veszem, hogy egy kép helyett kettőt látok, mert az agyam szerintem ignorálja a bal szememből a képet, vagyis automatikusan a jobb szememet használom. Egyébként nem vagyok tompalátó, maximum minimálisan, de a táblát el tudom olvasni végig, a csillagokat is látom, csak egyszerűen lassabban olvasok a bal szememmel, meg több idő fókuszálni vele, meg nehezebb vele egy pontot figyelnem. Ja és szemüveg nélkül is pontosan ez a helyzet, szemüveggel is. A kettőslátás ilyenkor minimális, ami kétlem, hogy az alulkorrigált prizma miatt van, egyszerűen az agyam nem tud mit kezdeni a két képpel, nem olvad egybe. Valamikor viszont egybeolvad. De a térlátásom nagyon bizonytalan, pedig régen tök jól láttam térben, manapság meg nem tudom élvezni a 3d-s filmeket, nem látom sokszor a térben a dolgokat. 

A szemeim szétcsúszása főleg akkor jelentkezik (márha észre is veszem), amikor hosszú/függőleges/vékonyabb dolgokat nézek olvasáskor nem érzékelem ezt. Egyszerűen ha ilyen dolgokra nézek, nem tudom a két képet összehozni, csak ugrálnak. Remélem érthető.

Előzmény: Csikszereda1982 (14494)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 14494

Neked a szemüveggel megvolt a kétszemes együttlátás?

Előzmény: Tkfr01 (14493)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 14493

Azért gyanakszom a cylinderre, mivel szemüveg nélkül is ugyanígy látok a jobb szememmel. Amikor meg felveszem a cylindert, akkor mégegy ugyanúgy kinéző, de enyhébb, kisebb szellemkép jelenik meg a betűtől jobbra (szerintem nem jó). Ma délután direkt nézegettem, hogy hogyan látom a fényes felületeket, illetve a lámpákat. Szemüveggel is én anélkül is folt helyett sávokat látok, de kizárólag a jobb szememmel. A ballal is, de azzal annyira enyhén, hogy képes vagyok korrigálni, tehát csak akkor látom a sávokat a bal szememmel, ha nem korrigál.

A prizma nem vált ki ilyen furcsaságokat nálam. Először pedig arra gondoltam, de ha leveszem a szemüveget, ugyanúgy rossz. 

Nézegettem netes ábrákat (kör alakba rendezett sávok), ahol a jobb szememmel szemüveggel és anélkül is vagy a vízszintes vagy a függőleges sávok élesebbek, feketébbek. Ráadásul fókuszálással tudom változtatni, hogy melyik tengely legyen éles és melyik homályos. Amikor jobban fókuszálok (érzem, hogy jobban kell), akkor érdekes mód hasonlóan éles képet látok a bal szememre is, mint a jobbra, pedig a két szemem között majdnem 2 D különbség van. Ha nem fókuszálok annyira, akkor a vízszintes vonalak sokkal élesebbek, mint a függőlegesek, és ilyenkor azt is érzem, hogy a bal szemem sokkal gyengébb, mert ha hirtelen átváltok a balra, akkor eléggé fókuszálnom kell (de ilyenkor a jobb szememmel tiszta homály a kép). 

 

Előzmény: LátoGató (14491)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 14492

Köszönöm a válaszodat! Remélem, hogy az új szemüvegemmel pozitív véleményt fogok alkotni róluk.

Előzmény: -Diaa- (14490)
LátoGató Creative Commons License 2022.12.21 0 0 14491

Az ábra és a leírás alapján egyáltalán nem biztos, hogy ezt cylinder dioptria hiánya, vagy rossz tengelyállása okozza. 

Elképzelhető, hogy pl. a prizma megfelelő beállítása enyhíti, vagy megszünteti ezt a fajta eltérést.

Előzmény: Tkfr01 (14488)
-Diaa- Creative Commons License 2022.12.21 0 0 14490

Én 2 alkalommal hallottam róluk rosszat. De többet nem tudok. 

Mondjuk szemorvosból is van olyan, aki miatt majdnem megvakult anyukám (rosszul kezelte), pedig más dícséri, a kollégája pedig egyből műtötte és mérföldekkel jobban van. 

Menj el, csekkold le, hogy szimpik-e, együttműködik-e veled vagy csak a szakmai szavakkal dobálózik. Ha bármi rosszat érzel vagy bizonytalanná válsz, nézesd meg máshol is. Több szem többet vagy szakszerűbben lát :)

 

Előzmény: Tkfr01 (14489)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 14489

Köszönöm a tippet!

Megnézem a Várfok optikában, hogy mi a helyzet, de addig is várom a tapasztalatokat (aki már rendelt tőlük szemüveget). Néhány vélemény van a neten róluk, de nem szeretném ehhez mérni őket.

Előzmény: LátoGató (14484)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 14488

Felhívtam Pálfia doktornőt, január közepén mehetek is hozzá szerencsére. :)

Egy kérdésem merült fel csupán. Mindkét szemem cylinderes (0,25). A bal szememre szerintem jó a cylinder érték és irány, de úgy érzem, hogy a jobb szememre egyáltalán nem jó. Ez akkor tűnik fel, amikor a telefonon nézem a betűket vagy a számítógépen az óra jelzőt, de távolra is picikét elmosódott a kép (nem tudom kivenni az apróbb részleteket, busz számot, főleg kijelzőket, kisebb betűket vagy tőlem messze lévő embereket, amikor megkaptam a szemüvegemet, nem foglalkoztam ezzel). Azt vettem észre (csak a jobb szememről lesz szó), hogy amikor nézem a telefonon a betűket, akkor szellemképesen látom azokat. Van ugyebár a rendes kép, ami tök éles, de ebből kiválik csóvaszerűen/nyújtottan felfele irányban egy "szellemképes" rész is, ami habár alig olvasható, de azért kivehető. Ha felveszem a szemüveget, akkor nem múlik el egyáltalán, ugyanakkor jobb oldalt is megjelenik egy szellemképe a betűknek, de ez alig észrevehető, nem olyan vészes, mint a másik irányba. Utóbbit tudja is korrigálni a szemem, de a vertikális irányút sajnos nem, cserébe csak a telefonon/számítógépen látom így a dolgokat, főleg a kontrasztosaabb felületeken. Kérdésem az volna, hogy érdemes-e korrigálni ezt? Eddig is volt nagyon gyenge cylinder a szemüvegemben, mint gyenge próbálkozás, sikertelenül/fölöslegesen. De ugyanakkor azt is érzem, hogy a jelenlegi problémámat nem oldja meg sem a szemem alkalmazkodása, sem hunyorgás, sem a két szemmel való látás. Másrészt a hibás cylinder korrekciómban a szellemkép harmad-negyedakkora mértékben (épphogy csak) látható, mint a függőleges vonalban, ahol konkrétan a betűk megduplázódnak szellemképben, szóval simán lehet, hogy nagyobb cylinder kellene, amit már nem tudnék megszokni egy szemüvegben (kb 1D-re tippelek, mert 0,25-ös rossz cylinderrel nagyon enyhe a szellemkép, itt viszont eléggé feltűnő). Csatoltam képet is, ahol próbálom bemutatni, hogy hogyan látom a jobb szememmel a telefon betűit vagy a monitor apróbb részeit.

 

Egyébként a függőleges szellemkép eltűnik, ha a szemem felső részét eltakarom az ujjammal, s rosszabbodik, ha az alsó felét takarom el (ezt csak olvastam, hogy ilyen is van, én meg kipróbáltam). 

Sötétben érzem, hogy a fényesebb dolgok nagyon egy irányba szórják a fényt, illetve a lámpák fényei is felfele húznak.

Eddig minden alkalommal, ha voltam szemészeten/optikában, mértek a szememre cylindert, általában 0,5-0,25 közötti értéket, mindig eléggé eltérő fokokban megadva. Ennél nagyobb cyl értéket még nem mértek, ráadásul az irányok közel sem függőleges vagy vízszintes vonalhoz közelítve lettek megadva. Lehetséges, hogy nagyobb cylinderre van szükségem? Képes az objektív mérő ekkora eltérést mérni? Esetleg okozhatja ezt a szemszárasság is?

-Diaa- Creative Commons License 2022.12.20 0 0 14487

Köszönöm!

Előzmény: LátoGató (14486)
LátoGató Creative Commons License 2022.12.19 0 0 14486

Személyesen ismerem őket. Nyugodtan! 🥰

Előzmény: -Diaa- (14485)
-Diaa- Creative Commons License 2022.12.19 0 0 14485

Amúgy, ha nem találnak semmit MR, akkor lehet még egy polatesztet csináltatnék, mert a doktornő eléggé elkapkodta...

Valentin optikát (11.ker) néztem ki erre, szerintetek ők jók ebben?

 

LátoGató Creative Commons License 2022.12.19 0 0 14484

Akkor jó... :-)
Multihoz semmiképp! 
Kizárólag olyanhoz érdemes, aki ennek a specialistája. Nem könnyű. Ha van bevált, szerintem vissza kellene menned.
Akik ezt bevezették, van üzletük Budán, a vár aljában a Szél Kálmán tér fölött. Pálfia, Várfok u. 15/b, 1012 Azt,hogy miként dolgoznak, nem tudom!
Vagy aki még szóba jöhet, Fabrizio Bonci. Vision Therapy Hungary

Előzmény: Tkfr01 (14483)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.19 0 0 14483

Most már értem, nagyon köszönöm!😁

Esetleg (ha már szakmabeli vagy), tudnál ajánlani optikát, ahol jól meg tudják csinálni a szemüvegemet? Budapesten élek. Az előző optikusomban megbíztam, mert tényleg szépen dolgozik, de nekem már túl messze lenne visszamennem hozzá. Abban is biztos vagyok, hogy sok helyen nem értenek a prizma jó becsiszolásához (olvastam, hogy nem mindenki vállalja) és multihoz sem szeretnék menni.

 

Előzmény: LátoGató (14482)
LátoGató Creative Commons License 2022.12.19 0 0 14482

Próbálom érthetően "szakmaiatlanul" :-D leírni. 
Szóval adva van a koponyád, benne a két szép szemed, közöttük a távolság milliméterben. Ehhez adódik

-szemüvegkeret választása esetén- a pupillád és a halántékod közötti távolság, amik között ha túl nagy a különbség, nehéz olyan szemüvegkeretet választani, amibe az optikai középpontok pupilláid elé kerülnek a szárak pedig viszonylag párhuzamosan futnak a  füledig. Ez extra eset, csak azért írom le, hogy tisztában legyél vele. Ha nagy a differencia, a halánték felé eső torzítás -főleg erős lencséknél- észlelhető, kelemetlen. Ezért fontos, hogy a keret mérete jó legyen, ez főleg a te esetedre vonatkozik.
Tegyük fel, hogy az optikai középpontjaid normál helyen vannak, nincs extra méretkülönbség. A középpontnak az esetek többségében pontosan a pupilla elé kell kerülniük, hogy a legkedvezőbb látásélményt nyújtsák. Prizmánál más az ábra, ott épp az a lényeg, hogy valamilyen irányba húzzuk a fénysugarakat, ezáltal módosítsuk az agyban keletkező képet, azaz helyére tegyük az eltérést. Viszont ebben az esetben sem mindegy a keret mérete, pontosan a lencse szélvastagságának, normáltól való eltérései miatt. Ezért kell jól kiválasztani a keretet!!! Nálad befelé tolják a középpontot, orrodnál vastagabb a lencse. Ez szamai és esztétikai szempontból is szerencsésebb, viszont ezt sem könnyű -főleg fém keretnél- ilyen erős prizmánál úgy megoldani, hogy látványra és érzésre is kellemes legyen.
Műanyag keret jobban takar, azokból már elég vagányakat is lehet kapni, de ott sem mindegy az orrodnál a lencsevastagság. 
Kerethez gyártás: minden adatot, méretet és méretkülönbséget figyelembe véve, a kiválasztott keret és arcod viszonyát összehangolva készül a szemüveglencse. NEM standard gyártva! 

 

Előzmény: Tkfr01 (14481)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.19 0 0 14481

Lehet, hogy buta kérdés, de mit jelent, hogy a kerethez gyártani a lencsét? Nem igazán értek a témához, a munkafolyamatokat sem nagyon ismerem. De nagyon örülök, hogy ennyi mindennel lehet trükközni a lencsén!😁

Remélhetőleg tudok vékonyított lencsét venni, bár az árakkal nem igazán vagyok tisztában.

Utána néztem Domsa Patríciának, ha jól értelmezem, akkor ő foglalkozik kancsalság műtétekkel. Mindenképp szeretném megműtetni a szemem, csak jelenleg nem aktuális (2 év múlva szeretném). Hátha sikerül összehozni, hogy végre ne a füleimet nézzem, hanem az "előrét" :D.

 

 

 

 

Előzmény: LátoGató (14480)
LátoGató Creative Commons License 2022.12.18 0 0 14480

.... még valami. Nem tudom eddig hogyan oldották meg a rendeléstől, keretbe helyezésig a szemüveged elkészítését. Ami nagyon fontos! Ilyen esetben feltétlenül a kerethez kell gyártatni a lencsét! Ahol rendeled, reméljük így fogják a gyártó felé továbbítani. Ezzel a módszerrel millimétereket nyerünk, ami ilyen dioptriánál jelentős! Persze a keret formája, mérete is lényeges. Ha anyagiak engedik és a gyártási tartomány is kedvező, a lehető legmagasabb törésnutatót célozd! Sok sikert! 👍☺️

Előzmény: Tkfr01 (14471)
LátoGató Creative Commons License 2022.12.18 0 0 14479

Regényedre a válaszom Dr Domsa Patrícia.  😁😁😁

Előzmény: Tkfr01 (14471)
LátoGató Creative Commons License 2022.12.18 0 0 14478

Nézd. Írhatnék itt példát arra, hogy hányszor és hová mentünk más tünetek miatt, mire egy szakértő megállapította a problémát amit rövid időn belül orvosoltunk. Meg kell találni a hozzáértőt. Idő, energia, türelem emészrő korszakban élünk. 

Előzmény: -Diaa- (14470)
opticus Creative Commons License 2022.12.16 0 0 14477

Műanyagnál arra figyeljetek majd, hogyha hasonlóan vastag akkor ott nem lehet az orrnál állítani. Vagy csúnyán előre kell majd rakni a lencsét, vagy utólag szembesültök vele, hogy nem az orrtámasz, hanem a lencse ül az arcodra.

Előzmény: Tkfr01 (14475)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2022.12.16 0 0 14476

Tudtommal ő már nem rendel én is az utódjánál voltam ha jól emlákszem....

Előzmény: Tkfr01 (14475)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.16 0 0 14475

Először is köszönöm, hogy válaszoltál!

Emlékeim szerint vekonyitottak a lencsék (1.6), de úgyis ma megyek haza vidékre, megnézem a kártyát, hogy mi szerepel rajta. Ezek szerint érdemes műanyag keretekben gondolkodni, remélem, hogy majd találok egy szebb darabot. :)

Ma hívom fel Pálfia doktornőt, kiváncsi leszek rá. 

 

Előzmény: Csikszereda1982 (14474)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 14474

Hali

 

Műanyag keretben sokkal jobban néznek ki a prizmás lencsék, amúgy túl vastagnak tünnek ezek ha vékonyitva vannak....

Előzmény: Tkfr01 (14473)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 14473

 

a kép az előző kommentemről mégiscsak lemaradt.

Előzmény: Tkfr01 (14472)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 14472

Sikerült közben egy képet feltöltenem az előző kommentemhez kapcsolódóan. Ha nem sikerül vékonyított (ez is az, 1.6-os azt hiszem) lencsét belerakni, akkor milyen lehetőségeim vannak? Látszik a képen, hogy nagyon benn fekszik a két lencse, emiatt rövidebbnek érzem a szemüvegem szárát (fel is törte egy időben a fülemet elég csúnyán). Bele lehet rakni úgy a lencséket, hogy kicsit "kijjebb legyen"? Ha nem, akkor más megoldás van erre? Pl nagyobb szárú szemüveg (fogalmam sincs, hogy a kereteknek van e különböző méretezésük). 

 

Előzmény: Tkfr01 (14471)
Tkfr01 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 14471

Sziasztok!

(Pár éve már írtam ebbe a topikba, de nem tudok belépni a fiókomba)

Rejtett kancsalság miatt prizmás szemüveget hordok több, mint 5 éve. A mostani szemüvegemet már négy éve koptatom, kezd a keret és a lencse is tönkremenni - nagyon karcos, mert sokszor leesett a szememről sajna (tudom, vigyázhatnék rá, de rövid a szemüvegem szára, így folyton lecsúszkál). Szeretnék a közeljövőben új szemüveget csináltatni, de fogalmam sincs, hova induljak ezzel.

Röviden a sztorim: 

még 2015-ben erős kettőslátás és fejfájás miatt mentem SZTK szemészettől kezdve neurológiáig (MR, EEG is volt). Szerencsére csak szemészeti probléma okozta/okozza ezeket a tüneteket. Sokszor kellett visszamennem a szemészetre, de soha nem tudták megállapítani, hogy mi a bajom, mindig más diagnózist írtak fel (strabismus covergens, strabismus divergens, diplopia, hypermetropia, astigmia). Korrekciót is mindig máshogy írtak fel, a leggyengébbtől kezdve a legerősebbig mindent akartak (igen eltérő értékeket kaptam állandóan) :D

legerősebb felírás pupillatágítás mellett: bal szem: +2,5 + 0,25 cyl (128°) // jobb: +0,75 + 0,50 cyl (34) --> jobb szememet túl kellett korrigálni +2,25-re, hogy két szemmel ne lássak kettőt. Egyébként nem váltottam ki ezt anno, de nagyon éles volt a bal szememre a próba során.

A vizsgálaton ajánlották, hogy menjek el polatesztre, aminek köszönhetően ezt a korrekciót kaptam (ennek most nincs meg a papírja):

Első alkalom: 

bal szem: +2,25 cyl nélkül + 5 prizma (orr fele vastagodó) // jobb szem: +1,75 +0,5 cyl (?) + 5 prizma orr fele. --> legalább a jobb szememmel többet láttam, de egyelőre ennyit tudott csak nyújtani az "agyam", mást nem fogadott el hirtelen.

Fél évvel később (most is ez van rajtam): bal: +1,75 + cyl (+0,25 ?°) + 9 prizma orr felé// +1,25 + cyl (-0,50 ?°) +9,5 prizma orr felé + 1 prizma vertikálisan (irányt nem tudom, de mindegy szerintem most). --> itt már tökéletes a jobb szememre a látás, de a cylinder mindkét oldalon fura (vagy nem jó, vagy nem tudtam soha megszokni, de ugyanúgy szellemképes a telefon, monitor, utcai lámpák szóródnak egy irányba, de a bal szememről nem értem, hogy miért lett levéve ilyen sok dioptria, mert tökéletesen látok erősebbel is, sőt sokszor azt érzem, hogy a jobb szememmel, ha éles a kép, akkor a ballal gyenge (homályos, alkalmazkodnom kell távolra is, közelre méginkább), ha meg a bal szememmel alkalmazkodom, akkor a jobb szememmel nagyon homályos a kép. A lényeg az, hogy eléggé zavar, főleg mostanában. (kezdetben nem vettem észre, de amikor valamiért kettőt látok szemüvegben, akkor észre tudom venni, olyan érzés, mintha csak az egyik szememet használnám, a másikból csak a színeket fogom fel (nem vészes, de kicsit idegesít). 

Költözés miatt nem tudok sajnos visszamenni az optikusomhoz, aki a jelenlegi korrekciómat adta. Jelenleg Pesten lakom, így a környéken keresgéltem olyan szemészt/optikust, aki tud a problémámon segíteni. Örülnék, ha mindkét szememre végre egyszerre látnék élesen, mert ez annyira zavar, hogy hiába nem látok kettőt, csökkent a térlátásom (mostanában valahogy nehezebben dolgozom ezt fel, biztos "vénülök" 21 évesen :D). 

Gondolkoztam először a SOTE szemklinikán, hogy kérek időpontot, de emlékeim szerint az optikusom anno Pálfia doktornőt ajénlotta. Olvasgatva a topikot eléggé elismert, nagyon is ért a rejtett kancsalsághoz. Aki esetleg járt már nála vagy ismeri, tudna segíteni ezzel kapcsolatban? nem találtam honlapot, árlistát sem, csak telefonszámot. 

Ha felhívom Pálfia doktornőt/optikát, akkor eligazítanak az árakkal? Vagy az én esetmben ez bonyolult, és inkább menjek be hozzá személyes konzultálásra (feltéve, ha lehet)? Mindenképp kell mennem polatesztre, ha már (elvileg talán) be van állítva a megfelelő prizmadioptria? Megszűntek a panaszaim a kettőslátást kivéve, ami csak akkor jön elő, ha nem hozom össze az együttlátásomat, de már nem fáj korrigálni, nincs tünetem (sajna még mindig lehetne nagyobb prizmát rakni rá, de nem akarok, főleg, ha nincs komoly tünetem, így is szódásüveget hordok).

 

Másik, inkább kényelmi kérdés. Prizmás szemüveget máshogy is be lehet csiszolni a szemüvegbe? Nekem a prizma úgy lett belerakva a szemüvegbe, hogy az orrtámaszt teljesen ki kellett húzni, vagyis a vastag része a szemüveg "belső részén" van, emiatt nagyon rövid a szemüvegem szára. Kényelmetlen volt sokáig, sebesre törte a fülemet a szárvég, most meg folyton lecsúszik, lejön a fejemről (majd csatolok képet, ha sikerül, talán úgy érthetőbb). Be lehet csiszolni a prizmás lencsét a keretbe úgy, hogy kilógjon picit a keret külső felén a lencse? (majd szeretnék jobban vékonyított lencsét, de ha a pénztárcám nem engedi, akkor törekednék erre a kevésbé esztétikus megoldásra)

 

Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de nagyon szeretnék egy "tökéletes" szemüveget, amiben nem vagyok félvak. :)

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!