Keresés

Részletes keresés

tamás015 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 2249

azért ne legyünk, ne legyen senki negatív.

hisz még meg se jelent a könyv, mármint a fekete hercegnő folytatása

ShawnAnderson Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2248

Atya ég, a Dracula sorozatot is tönkre akarják vágni? Én az első Orsis kötetet még meg vettem, azóta sem tudtam elolvasni annyira rossz. Azóta nem vettem meg egyiket sem, mert senki nem ajánlotta annyira, hogy kifizessek érte ilyen sok pénzt. Kár mert egészen addig az összes kötet meg van. Most már csak nagyon csalódott vagyok, és reménykedem, hogy dedikálásokon, és író-olvasó találkozókon egyre többen emelik fel a hangjukat a könyvek minősége és ára miatt, a kiadóról nem is beszélve. Azt már a magyar fociban is láthatjuk évtizedek óta, hogy a régi dicsőségből nem lehet megélni a mai világban. Ugyanez igaz Laci bácsira is. Az eladások nem csak a válság miatt csökkennek, hanem mert egyre többen csalódnak a könyvekben. Ha a pénz miatt hagyja, hogy ez megtörténjen akkor én azt is meg tudom érteni, mert 75 évesen is fontos a pénz, meg kell élni, de legalább egy nyilatkozatot tegyenek, hogy mi a helyzet. Remélem azért lesz még olyan könyv amit mindenki dicsérni fog majd, akkor megveszem én is, és végre újra egy jót szórakozhatok egy LLL könyvön. Addig meg maradnak a régi klasszikusok, amik még ma is jó hangulatot tudnak teremteni.

dzsugasvili82 Creative Commons License 2014.06.09 0 0 2247

Végre kiolvastam a könyvet, és a végkifejletre kicsit javult a megítélésem. Összességében ez a történet még elmehetett volna egynek, ha LLL nem akart volna mindenáron két kötetben 750 oldalt írni róla. Ha olyan 450-be belefogalmazza, és néhány helyen kicsit máshogy szövi, akár jó is lehetett volna. Így viszont tele volt értelmetlen vakvágánnyal, mint a 22-23 részes sorozatévadok Amerikában, ahol csomó töltelékszálat raknak be, hogy kijöjjön a kellő számú rész. Valahogy Lőrincz László is így lehet ezzel sajnos. Persze 1 kötetnél aligha lehet elkérni 3300 ft-ot, max olyan 2 ezret, és azért az messze nem csengene olyan jól.

 

Amúgy a könyv hajaz a Manitukra, de még ez is belefért volna, ha nem húzza el ennyire a sztorit. A külön környezetvédős vonal a halas raktárakkal nagyon gáz volt, iszonyúan szarul lett megkreálva a kínai gyerekkel, a majmokkal meg a titkos ügynök kapitánnyal együtt. Hulladék. Helyette kicsit kellett volna beszélni a helyszínről, mert mostanáig nem tudom, pontosan hol játszódott a történet, máskor erről mindig esett szó. A szerelmi szál nagyon nem kellett bele, kár erőltetni. De még menthető lett volna, ha nincs happy end, de sajnos ezt nem merte meglépni a szerző.

 

Valahogy a régi sci-fi történetekhez képest hiányzik ma már a keménység, és valami bugyuta szerencsétlenkedés van helyette. Most a vicceskedés szerencsére alig jelent meg, de pl. A kegyetlen csillagokból ismert durvaság, ahogy potyognak a szereplők, nagyon hiányzott. De mondhattam volna A kicsiket, vagy a Monszunt is. Utoljára ez a Manitukban volt meg. Nekem nagyon hiányzik.

 

Az meg, hogy a végén már ott szerepel az ajánlóban, hogy a következő kolostoros sztori a Dracula/Negrescu Dan sorozat része lesz, botrányos. Ennek meglepinek kellett volna lennie. Így nem ér semmit.

giornalista Creative Commons License 2014.06.06 0 0 2246

szerintem is ezek voltak a jók.

 

a Kéz a sziklán kifejezetten jó volt, de a Kicsik is rendben volt. izgalmasak voltak, érdekesek.

Előzmény: tamás015 (2245)
tamás015 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 2245

ÉN viszont azt mondom a Kicsik a legjobb könyve volt.

A kéz a sziklán, kő fiai, nagy mészárlás szintén.

aki mondjuk nem szereti a misztikus, nagyon kitalált, lehetetlen, elképzelni nem tudó dolgokat, annak valóban , sőt biztos , hogy nem jönnek be a Lőrincz könyvek.

CJKrisz Creative Commons License 2014.06.06 0 0 2244

Befejeztem a könyvet.

 

SPOILER!!!

 

Röviden és tömören: rossz. Bár, mint azt előzőleg is írtam, nem szeretem a Lőrincz L. László néven írt könyveit, a sokak által oly' nagyra tartott A Kicsik életem legrosszabb könyve volt, amikor elolvastam vagy 10 éve.

Az első kötet még úgy, ahogy tetszett, de nem értettem, hogy mi akar kibontakozni a dologból. Azt sejtettem, hogy jó szokásához híven itt is két történet fonódik össze (mint végül kiderült nem is kettő, hanem három), mégsem fogtam, hogy ebből mi lesz. Kicsit nyúlós volt a sztori, nem történt túl sok dolog, de az legalább jó sokáig tartott. A második kötet pedig még nyúlósabb lett, sokszor csapott át unalomba az olvasás, viszont épp emiatt vártam, hogy a végén lesz valami jó kis csattanós befejezés. Nem lett. Igazából egy se eleje, se vége történet némi misztikummal keverve, amiből egy "A Föld nem csak a miénk, óvjuk, védjük, ne szennyezzük, mert ha nem, akkor a fagyi visszanyal" propaganda végkifejlet lett.

Az előző két könyvre azt írtam (ha jól emlékszem), hogy nem nagy durranás, de azért érdemes megvenni és elolvasni. Erre nem írom azt. Ez sajnos egy rosszul sikerült könyv, nem sorolom az ajánlott kategóriába. Ami felemelő benne az a hülye hasonlatok és idétlen viccek hiánya. A befejezése olyan, hogy akár még folytatást is el tudnék képzelni belőle, de kötve hiszem, hogy ezt folytatni kellene.

 

SPOILER VÉGE!

giornalista Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2243

amúgy hagyjuk már ezt, hogy "helyszíneket bejárni"...

 

mikor csinált utoljára ilyet #lacibácsi?

 

az a baj, hogy úgy beszéltek róla, mint egy valódi íróról. nem, ő nem az most már. egy egyszerű, világlátott gépírnok, picit besült "kerekekkel", és elég komoly igénnyel a pénzre. persze ez utóbbi mindenkire érvényes.

 

továbbra sem értem, hogy ki mitől várna változást. a rajongótábor egyik fele elégedett, a másik meg nem, de "akkor is" megveszi a könyveket, mert lacibácsi írta őket. meg mert már megvan az előző 37 is, és úgy szeretünk gyűjtögetni... a pénzük megvan belőle, a minőséget senki sem kéri számon (illetve igen, de azokkal nem kell foglalkozni), mégis mi okuk lenne változtatni?

 

mondjuk, én titkon nagyon reménykedek abban, hogy egy darab jó könvy még van benne. nem tudom, hogy az igény megvan-e benne rá, hogy írjon egy ilyet, de remélem, hogy van egy sztori, amin mondjuk már hat-hét éve dolgozik, olyankor, amikor picit kitisztul a feje az ostoba gépírásoktól. hogy készül egy könyv nála, amivel azért a "pénznyomtatás" mellett jelezné, hogy "gyerekek, azért ne feledjétek, hogy...".

 

szerintetek - és erre ez a jó szó - meglepi-e majd valaha valami hasonlóval a rajongóit?

Előzmény: Billerbeck (2236)
giornalista Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2242

sajnálom. a szemellenzős ostobaság, amivel itt néhányan előálltak, felidegesít.

 

most is, az első kötetet nem érti, a második már nem is tetszik neki, de ha leírnánk, hogy egy szar, amit olvas, neki állna feljebb :))

Előzmény: Billerbeck (2236)
giornalista Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2241

tehát igazam van, de nem kell velem foglalkozni :))

 

no comment :))

Előzmény: Mundzsuk (2234)
tamás015 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2240

azért a végén lévő dolgot ne írd le, mert szeretnénk mi is olvasni

vagy a másik megoldás , ameddig nem olvastam ki addig nem nézek fel ide:)

CJKrisz Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2239

Még 100 oldal van hátra a 2. kötetből, de egyre inkább összezavarodtam. Az első kötet nem is volt rossz, bár egyáltalán nem tudtam, hogy mi is akar ebből a történetből kisülni. A második kötet már sokkal kevésbé tetszik, ráadásul már annyira sem értem, hogy mi akar kisülni a dologból, mint az elsőben. :)

tamás015 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2238

Leírtakkal egyetértek.

valaki írhatna levelet laci bácsinak, hogy szabaduljon meg a kiadójától.

bár attól félek, hogy jó pár éves szerződést írattak  és nem tud szabadulni tőlük

dzsugasvili82 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2237

Egyébként ezt a napi 5 óra írást is régebbi interjúkban mondogatta még, újabban én nem láttam ilyen interjút. Mert oké, hogy azokban is időkben is, amikor ezt mondogatta, már vagy 68-70 éves volt, de most már akkor is 75, ez azért mégsem ugyanaz. Lehet persze, hogy most is így van vele, de én akkor se láttam már leírva ezt a szöveget mostanában.

Előzmény: Billerbeck (2236)
Billerbeck Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2236

Beállok a sorba. Én is abszolút ellenszenvvel viseltetek a Studium Plusz iránt. Nem egészen normális dolog évenként két darab 600-700 oldalas könyvet követelni egy 70+os szerzőtől. Persze Laci bácsit sem kell félteni- több interjúban is nyilatkozta, hogy neki az abszolút napi rutin 5-10 darab A5ös oldal legépelése, rmellett pedig neki is alá kellett írnia ezt a két vastag könyv/év jellegű szerződést- szóval nyakig sáros a dologban ő is.  Nem tudok másra gondolni, minthogy anyagilag roppant csábító ajánlattal állt elő a kiadó.
A kiadóváltás egyedüli pozitívuma az az volt, hogy lassabban sárgul a papír, mint a Gestás könyvek esetében. De ez sovány vigasz. Elgépelés például szembetűnően sok van, mindegyik könyvben.


Miért ne írhatna LLL mondjuk kétévente egy könyvet? Mint egy átlagos (normális) író? Több ideje lenne anyagot gyűjteni, helyszínt bejárni, letisztítani a cselekményt, jellemeket faragni.


Mundzsukkal abszolút egyetértek- Giornalista alpári stílusától én is elhatárolódom- de ha finomabban fogalmazott volna, akkor bizony nem tudnék belekötni a mondandójába.

dzsugasvili82 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2235

Hát egyszerűen nem tudom befejezni a 2. kötetet, az teljesen tönkrevágja a történetet, ha egyáltalán bármennyire is érdekes volna. Egy teljesen zagyva állatság eddig (2. kötet majdnem felénél vagyok). Pedig az első könyv még élvezhető volt valamennyire, legalábbis jó elemek voltak benne. Én tényleg nem vágom, mekkora pórázon lehet LLL, de ez aggasztó, és nyilvánvalóan a kiadó szórakozik velünk. A dedikáláson nekem is mondta a szerző, hogy a könyv hátuljában lévő új könyv címe (az őszi) nem is az lesz, mert a kiadó megváltoztatta az óta. Hát ezt meg hogy? Kinyomják a mostanit, utána mást gondolnak?

 

És azt se értem, hogy lehet valakit 75 évesen még így rángatni, miért hagyja, hogyan tűri el 40 év írói munkásság után? Akármelyik kiadó örülne, ha hozzájuk menne akár kétévente egy könyvvel! Egyszerűen fel nem foghatom, miért marad Lőrincz László a Studium Plusznál, miért képes érte lerombolni a korábbi pályafutását is. Mert pont ezen a könyvön is látszik, hogy írhatna ő jó(bb) műveket, csak nem évi kettőt állandóan.

Mundzsuk Creative Commons License 2014.06.01 0 0 2234

Az ilyen giornalista féle pondrókkal nem kell foglalkozni. Milyen beteg lehet aki 5 év után beír az író fórumára és hergeli a rajongókat. Ilyen bunkók mindig is voltak és mindig is lesznek. A nagyobb baj az, hogy sok mindenben igaza van.

Sajnos Laci bácsit kihasználja a kiadója és ez vezetett a mostani állapotokhoz. A kiadónak mindegy, hogy milyen könyvet ad ki, csak LLL legyen ráírva, a rajongók úgyis megveszik. Nekem gyanús, hogy néhány könyvet nem is Ő írt. A játék rabszolgái (ami az új könyvben a könyvlistában csak rabszolgák néven szerepel?) olyannyira kilóg a sorból, hogy azt biztos, hogy más írta.

Az új könyv első kötete nekem a régi Lőrincz könyvek hangulatát hozta, alig vártam, hogy olvashassam, ilyet már rég éreztem LLL könyvel kapcsolatban. Sajnos a második kötetben kezdődtek a baromságok, a főhős nem derít ki semmit, csak sodródik az árral és várja a csodát. A befejezés is teljesen összecsapott, mintha a kiadó sürgette volna, hogy fejezze be, vagy más író fejezte volna be, akinek nincs képzelőereje ezért lezárja a történetet a nagy semmivel.

A könyv borítókat összecserélték, a kettes köteten lévő hajókirándulás az egyes kötetben van, az egyes köteten lévő búvár pedig a kettesben, apróság, de ez is azt sugallja, hogy a kiadásnak nincs gazdája. Az ajánlóban lévő: Oliveiro alatt felrobban a WC sort sem értem, én a könyven másképp olvastam. Ráadásul mindezért 10 százalékkal többet is kell fizetnünk?

A kiadó kérésére a novemberi könyv kolostoros lesz, és szintén a kiadó megváltoztatta a címét, hogy az együgyűek is tudják, hogy kolostoros sztoriról van szól. Tulpa oldalán maga Laci bácsi írja, hogy sajnos. Hát neki nincs ebbe beleszólása?

Természetesen folytatás jön, hogy a sorozat előző könyveit újra ki lehessen adni.

Az pedig, hogy leszedették az elektronikus könyveket pl. a lorinczl.fw.hu -ról az is a rajongók ellen irányuló lépés volt.

Laci bácsinak fel kellene nyitni a szemét, hogy rúgja ki a kiadóját, évente csak egy könyvet írjon, de az legyen érdekes, kidolgozott, igazából ezzel szolgálná a rajongóit.

CJKrisz Creative Commons License 2014.05.29 0 0 2233

Nos, olvasom az új könyvet, és bár még csak a 250. oldal magasságában járok, eddig nem igazán jön át a dolog. Mondjuk való igaz, hogy a Lőrincz L. László néven írt könyvei közül Az elátkozott hajón kívül egyik sem tetszett. Az új könyvnél nem vágom igazán, hogy mi akar ebből kialakulni? Aztán lehet persze, hogy csak tovább kell olvasni a történetet. :)

CJKrisz Creative Commons License 2014.05.29 0 0 2232

Én tisztában vagyok azzal, hogy mit írtam. Inkább azt mutasd meg, kérlek, hogy hol írtam, hogy mégis elfogadom a válaszod!

Előzmény: giornalista (2228)
tamás015 Creative Commons License 2014.05.29 0 0 2231

Az írásodból, "szavaidból áradó bűzből kifolyólag" , a lenti jelző sztem rád illene! :)

 

giornalista Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2230

bocsánat, legközelebb szóljatok, ha a nagycsoportos ovisok is olvassák, amit írok.

Előzmény: tamás015 (2229)
tamás015 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2229

Érdekes a stílusod, de a megfogalmazásod annál inkább!

" kibaszott, bazdmeg, öreg, faszt érdekel"

Elhagyott a csajod vagy Mi? Frusztrált vagy öcsém?Ennyire azért nem kell kibukni ahogy írod" az öregre" :))

giornalista Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2228

"Ezzel kapcsolatban hadd kérdezzek valamit! Akkor honnan tudod, hogy szarok az utóbbi időben írt könyvei? Azt hadd ne tekintsem válasznak, hogy mások leírásából, elmondásából."

 

hát, magyarázhatod, ahogy akarod, de itt bizony ezt írtad.

Előzmény: CJKrisz (2227)
CJKrisz Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2227

"akkor mégis válasznak tekinted azt, amit írtam? mert az első felvetésedben kikötötted, hogy az nem válasz."

 

Ilyet sem írtam, ezt is te magyaráztad bele. A "válasz" és a "vélemény" nem ugyanaz.

Előzmény: giornalista (2226)
giornalista Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2226

akkor mégis válasznak tekinted azt, amit írtam? mert az első felvetésedben kikötötted, hogy az nem válasz.

 

sajnos mostanában sokkal kevesebbet olvasok, mint amennyit kellene. az a baj, és most megpróbálok tényleg tényszerűen fogalmazni, és nem sértegetni a rajongókat.

 

a legutóbbi LLL könyvek, amiket a kezembe vettem, a következő élményekkel ajándékoztak meg. egyrészt a könyvek felépítése évek, évtizedek óta lassan, ugyanaz. az elején történik valami rejtély, amelyek ráadásul egyre kevésbé érdekesek. a semmiből előszed szereplőket, akiket semmilyen személyiséggel nem ruház fel, mindegyiknek van egy alapjelleme és kb. 3 tulajdonsága. sőt, azokban az időkben egyre több könyv ilyen "gyanús elemekből álló csoportokat" prezentált már egyből, ilyen kutatók, olyan turisták, akik közül persze a legtöbben dilettánsok, és a leghülyébbről végül kiderül, hogy csak megjátszotta magát, és valójában valami központi figura. mindig előkerül LLL, aki kibaszottul fölényes, a sok dilettáns, fogalmatlan közül ő a vezér. rinpócse, bazmeg... a szótól is feláll a szőr a hátamon. mindegy, következő a sztori teljesen következetlen, csapongó kibontása. némi szex (amiről valszeg már csak álmodik az öreg), rengeteg unalom, és ami a legidegesítőbb: lényegtelen, elhagyható fordulatok tucatjai. ezeket az LLL-könvyeket szinte egytől egyig meg lehetne írni 25 oldalban is (55, Lacibá-betűtípussal) a 3-4-500 helyett, mert a fordulatoknak minimális köze van a végkifejlethez. elhagyhatók, nincs szerepük, és főleg azért nincs, mert ingerszegény, légüres térben történnek. ki a faszt érdekel, ha meghal a 28. ripacs picsa egy LLL-könyvben? vagy ha eltűnik egy holttest? már megint? vagy egy könyvben már harmadszor? van-e bármilyen hatása ennek a világra? LLL nem "viszi át" a jellemét egyik könyvéből a másikba. halovány utalások vannak régi történetekre, de ez semmi. a szereplők döntő többsége nem állandó, nincs jellemük, múltjuk, jelenük, csak lépegetnek jobbra-balra a regényben, aztán vége, ennyi.

 

nincs fejlődés, nincs tét, nincs izgalom, és ezen kívül az utolsó könyveiben, amelyeket olvastam, már nem volt fantázia és ötlet sem. ami még régen esetleg újdonság volt. volt az a sakkos könyve. borzasztó volt, mármint a sakkozás része, de legalább valami új környezet volt, néhány (nem sok) új konfliktussal. de azért ott is megvoltak a panelek már.

 

én nem látok okot arra, hogy elolvassak egy LLL-könyvet. nem érdekes, nem újszerű, nem meglepő, nem gondolkodtat el, nem is szórakoztat (mert silány, lapos). nem tanulok belőle, nem kell filózni rajta, hanem egyszerűen szájba rág. próbál rejtélyes lenni, de valójában teljesen felesleges gondolkozni bármin is, mert a végén úgyis úgy alakítja a szálakat a szerző, ahogy akarja. ahogy írtam: súlytalan, mert nincsenek benne valós szereplők, csak papírfigurák. bárkiről elhiszed, ha azt mondja, hogy "na, ő a gyilkos", mert nem mond róluk semmit, vagy egyszerűen hazudik az egész könyvben, és kész, ennyi.

 

ennek így semmi értelme az égvilágon. nincs íve a történeteknek, hanem odahányja a betűket, a bekezdéseket, és akinek van hozzá gyomra, végigolvassa, aztán leteszi. nem tudom. nekem ez nem hogy nagyon kevés egy könyvtől, de már-már ártalmasnak is tartom, az az igazság.

 

kíváncsi lennék az ellenvéleményekre, tényleg. hogy mégis mi a faszt lehet kedvelni ezekben a könyvekben :)

Előzmény: CJKrisz (2222)
giornalista Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2225

jó kérdés, hozhattam volna egy rakás másik példát is.

 

azért a Grisham-könyvek sem Dosztojevszki-minőségűek, csupán a szórakoztató irodalom minőségi ágát képviseli, amíg az LLL könyvek egyszerűen szarok.

 

de pl. ha jó krimit akarsz olvasni (persze ilyen himalájai humbugok és mitológia nélkül), akkor ajánlom neked a Chancellor kéziratot. amiket én olvastam krimiket, a legjobb, gyakorlatilag. néhány száz forint. garantálni nem tudok semmit, de meglepődnék, ha utána ne keresnél rá, hogy Ludlum mely más könyveit érdemes még beszerezni :)

 

tényleg nehezemre esik elképzelni azt a könyvfogyasztót, aki elégedetten áll föl egy LLL-könyv elolvasása után. mondjuk az elmúlt 8 évben. divatos kifejezés úgyis. úgy olvasnék végre érveket azoktól is, akik szerint ezek tényleg jó könyvek, hogy vajon mi fogta meg őket, miért gondolják így, és persze érdekelne az is, hogy mit várnak egy könyvtől.

 

a Barátok közt-országban persze felesleges bármin is meglepődni :) sokan azt sem tudják, hogy a tévét is lehet másra használni az agysejtek önkéntes irtása, gyilkolása helyett.

 

LLL, mint könyv = Barátok közt, mint tévéműsor.

 

a Való Világot azért nem írom, mert az egy ilyen "műfaj". a sorozat viszont nem. ha annak tekintjük a BK-t.

Előzmény: dzsugasvili82 (2221)
giornalista Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2224

miért akarnálak idegesíteni?

 

szerinted tényleg az az egy baj van ezekkel a könyvekkel, hogy drágák?

Előzmény: tamás015 (2223)
tamás015 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2223

Ne törődjetek giornalista -val, csak direkt idegesít titeket, szerintem!

 

nekem a véleményem a következő:  a könyvek ára drasztikusan emelkedett az elmúlt években, szinte lassan már minden évben emelik az árát.

Én úgy érzem, bár lehet tévedek, hogy már annyian nem vásárolják a könyveit és emiatt emelik az árat.

Persze lehet hanyatlásról, válságról beszélni, de szerintem a csökkenő eladási létszám miatt van.

a kiadó pedig próbál amíg lehet minél többet kisajtolni.

Laci bácsi helyébe én kiadót váltanék az tuti.

nem tudom miért hagyta ott a Gesta kiadót, de biztos oka volt rá.

CJKrisz Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2222

Én azt egy szóval nem írtam, hogy mások véleménye alapján neked nem lehet véleményed. Ezt te magyaráztad bele. Amit én írtam, az tk. az, hogy mások véleménye alapján megalkotni a saját véleményed sokkal kevésbé hiteles, mintha te magad olvastad volna. Szerintem ebben egyetérthetünk. Pl. felőlem hiába van szerte a világon a Star Wars-nak milliós, sőt, talán tízmilliós rajongótábora, ettől saját megnézés után a Star Wars egy szar. :) Tudom, hogy ez kb. olyan, mint Bronx utcáin sétálni egy "utálom a niggereket" feliratú táblával, de ettől a véleményem még ez a filmről annak ellenére, hogy milliók "élveznek el", miközben nézik és nekik ez a sci-fi műfaj alfája és omegája.

Előzmény: giornalista (2220)
dzsugasvili82 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2221

Hát azért ez elég hülye példa az ártatlanul halálra ítélt emberrel, mert mégis hogy jön ide? Ennyi erővel meg Dosztojevszkijt meg Nagy Lászlót is ide citálhatnánk, hogy bezzeg mekkora írók voltak, és persze joggal lehetne hivatkozni pl. a Bűn és bűnhődés elgondolkodtató cselekményére. Lőrincz László magához képest vált gyengévé, több esetben olvashatatlanná, ez a probléma vele, nem pedig az, hogy van rajta kívül más író is a világon, aki élvezhetőbb könyveket ír. A katarzist emlegetni szintén elég ostobának tűnik nekem, mert a legjobbnak mondott LLL könyvek után se érezhettél ilyet (normális esetben), legalábbis nekem erősen furcsa lenne, ha valaki a Sindzse szeme vagy A gyűlölet fája, esetleg A nagy mészárlás után ezt mondaná.

 

A probléma az, hogy ezekhez a régebbi könyvekhez képest az elmúlt 4-5 évben már hulladékokat ír, ismeretterjesztő tartalom nélkül, és a mai, pl. kolostoros történetekhez képest már a gyengécske Thumó is jónak számít.

 

A Haragos vizekent kiolvasta már valaki? Nekem még nem jött össze, de annyira nem rossz, mint mostanság készült Lawrence-könyvek, bár itt is megvan a lebutított stílus a régebbi fantasztikus regényes keménységhez képest. 1-1 jelenetben viszont felvillan a régi Lőrincz László stílusa, ami azért örömteli.

Előzmény: giornalista (2220)
giornalista Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2220

attól, hogy nem nézem a Barátok Köztöt, még el tudom dönteni, hogy szar-e, vagy sem.

 

azért tettem le LLL könyveit, mert egy 25 éves periódust ha nézek, akkor az elején nagyon hamar felért a csúcsra (a színvonalat tekintve, a Kéz a sziklán pl. egy zseniális könyv), egy rövid ideig sikerült tartania a szintet, majd lassan csökkenni kezdett a színvonal, ami az elmúlt 6-8 évben totálisan beszakadt.

 

ha azt mondod nekem, hogy az elmúlt 5 évben megint zseniális könyveket írt, jó sztorikkal, kidolgozott karakterekkel, szereplőkkel, akkor nem fogom elhinni neked, de lehet, hogy tévednék.

 

állítasz ilyet?

 

meg egyébként is, mi ez, hogy ne legyen az alapján véleményem, hogy mások mit írnak róla? :) ahogy mondtam, van egy elég jó rálátásom ezekre a szarokra, amiket kiad a kezei közül, tehát nem lehet azt mondani, hogy kizárólag mások véleményét mondanám vissza az ügyben. és ahhoz egész egyszerűen rövid az élet, hogy elolvassak ettől az embertől még valamit, amit ír.

 

ugyanis akármiket is ír a jövőben, le nem mossa magáról azokat az ostoba, gyerekes, kilátástalanul egydimenziós "kalandregényeket", amiket kiadott a kezei közül. nincs mentség arra, amit tett, az az igazság, és nagyon szomorú, de nagyon jellemző is, hogy a magyarok még mindig sorban állnak, hogy megvegyék a "könyveit".

 

mondom, szívesen adok akár kölcsön is könyvet, hogy olvassa el valaki. 1000-1200 forintba kerülnek antikváriumban, újszerű állapotban, egyébként. krimik, kalandregények, annyi "különbséggel", hogy ezekben történet van, emberek vannak, karakterek vannak.

 

el tudod képzelni azt a katarzist, amit akkor éreztem, amikor elolvastam egy 550-600 oldalas (nem LLL-betűtípussal írt!) könyvet, amiben egy ember sorsát követted végig, akit ártatlanul ítéltek halálra, az élete jelentős részét halálsoron tölti, szépen lassan elveszíti a józan eszét, belerokkan az egészsége, stb., nem lövöm le a poént, hátha elolvasod egyszer... mindegy, végigkövetted egy fiktív ember roppant vaólszerű, hihető életét, ami emberi jósággal és gyarlósággal, jó szándékkal, tenni akarással, ostobasággal, beképzeltséggel volt szegélyezve...

 

majd a "vége" után lapozol egyet, és csak úgy oda van biggyesztve, hogy "ja, ez egyébként igaz történet volt, és ez egy dokuregény"?

 

leessett a helyéről a fejem, és utána még napokig kerestem a google-ban az eredeti (ugyanazon nevű) ember életét, a dokumentumokat, stb...

 

valahogy a Thumo után nem éreztem ezt, Krisz...

 

olvassatok jó könyveket, ennyi.

Előzmény: CJKrisz (2216)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!