Keresés

Részletes keresés

kopiteki Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480644

Olyan könnyen mondják a " szagértők", hogy csak 3 millió, meg csak 5-6 millió.

Az van amit ti is mondtok, m.o-on élünk, a nagy átlagnak nincs ennyi pénze.

Sokszor örülnek, hogy luk van a fenekükön, hogy kijönnek hó végéig.

Sosem a kisember fizetéséhez mérték ezeket az új technológiákat...

Pityuuuu Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480643

Ráadásul ha már van hőszipka sok millióért, jó lenne kihasználni azt a tulajdonságát, hogy nyáron fordítva is tud működni. Magyarul lehet vele hűteni a házat. Csak hát alakíts ki mennyezet hűtést csilliókért :D Mondjuk az már télen fűteni is jó lenne, de hát nem magyar átlagfizetéshez vannak ezek szabva.

Előzmény: pirate82 (480642)
pirate82 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480642

"Ja bazmeg brüsszeli bürokrata fizetésből tök olcsó a hőszipka meg a napelem is, de egy átlag családnak esélye sincs egy 2-3 milliós hőszipkát megvenni, meg hozzá átalakítani a teljes fűtési rendszert. 4-5 milliós költség egy ilyet megcsinálni napelem nélkül."

 

Na ez az. Ha még csak a kazánt kéne lecserélni hőszivattyúra, akkor még lehet hogy sokan meg tudnák lépni, no de igazából az egész rendszert cserélni kell hozzá. Én én most konkrétan tudom, hogy ez mekkora munkával jár. Az földszinti lakrészben, működő, gravitációs vegyes tüzelésű rendszer, illetve gázkazán üzemelt. Az emeleti lakrészen csak a falak állnak, aljzat beton sem készült el ott, így vettük. Szóval adott volt a dolog, hogy jajj de fasza, padlófűtés, meg hőszivattyú, az még okos emberek szerint is ideális és hatékony párosítás. Igenám, de a földszinten az egy működő háztartás volt, radiátorokkal. Mondta a gépész, hogy akár meg lehet tartani ott a radiátoros fűtést, de akkor bazi nagy radiátorokat kell a régiek helyett, mert ezek, nem fognak a 30-50 fokos vízzel jól muzsikálni. Na akkor számolgattunk, hogy pff hááát a radiátorok sem olcsóak, egy egy három soros, jó hosszú radiátor ütögeti a 100 ezer forintot. Arról nem beszélve, hogy kurva nagy helyet foglal. Szóval nagyoljuk el, legyen mondjuk 500 ezer forint csövekkel, ezzel azzal amazzal csak hogy lecserélted a radiátorokat. A lényeg, hogy a nehezebb utat választottuk, jelenleg is töröm az aljzatbetont, inkább építünk lentre is padlófűtést. Nem csak a kiadási oldala nagy adott esetben, hanem elképesztően sok meló. Ezt úgy, hogy közben benne élsz az ingatlanban, nincs az a család aki kivitelezni tudja.

Szóval jól hangzik ez a hőszivattyú+napelem kombó padlófűtéssel, de úgy hogy egyszer csak átalakítod erre a házat, szerintem kevés esélye van.

Az elektromos meg infra fűtéseket meg szerintem hagyjuk...

Előzmény: Pityuuuu (480640)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480641

Erre céloztam én is. :)

Előzmény: Pityuuuu (480637)
Pityuuuu Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480640

Ez a kondenz kazán mizéria még csak a következő években fog tömegesen előjönni a lakosságnál. Egyre többeknek hal meg a régi cirkó vagy turbós kazánjuk és ugye hivatalos magyar forgalmazótól már nem tudsz csak kondenz kazánt vásárolni (ukrajna felől azért még be lehet szerezni cseredarabot), ha már nem javítható a régi kazán vagy épp javítható lenne csak alkatrész nincs hozzá. Aztán amelyik fűtési rendszer eddig tökéletesen üzemelt a hagyományos kazánok 70 fokos előremenőjével ott majd a kondenznél borul minden.

 

Persze erre még rátesz majd az is, hogy már pedzegetik ismét, hogy 2025-től be kellene tiltani az összes gázkazán árusítását, ezt erőlteti a nemzeti energia ügynökség is, mert szerintük a sok gázkazán jelentős co2 kibocsátást eredményez és különben is már tök olcsóak szerintük a hőszivattyús rendszerek és mindenkinek azzal kellene fűtenie. Ja bazmeg brüsszeli bürokrata fizetésből tök olcsó a hőszipka meg a napelem is, de egy átlag családnak esélye sincs egy 2-3 milliós hőszipkát megvenni, meg hozzá átalakítani a teljes fűtési rendszert. 4-5 milliós költség egy ilyet megcsinálni napelem nélkül.

Egyelőre nincs gond a vízálló laminálttal, közvetlen víz ritkán éri, szőnyegre lépek ki a kádból és amúgyis feltörlöm a vizet. Ismerem az SPC-t is, nekem hidegnek tűnt az is a laminálthoz képest.

Előzmény: fargo (480639)
fargo Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480639

"Szerintem fargonál is ez a helyzet."

 

Valószínűleg igen. Ez egy öreg, ámde teljesen felújított tömésház, amiben padlófűtés nincs, csak radiátorok, jó nagyok. Erre akasztottak tavaly egy kondenzációs kazánt, ami láthatóan nincs a helyzet magaslatán. Fanyalogva, de el is mondta a kazános faxi, hogy ezek a készülékek nem egészen ilyen rendszerre jók.

 

Mellesleg a péntekről szombatra lezajló felfűtés 20 köbméter gázt fogyasztott. Tegnapról mára ennek a szinten tartása csak 8 köbmétert. Ilyen időben a 8 az teljesen átlagos, az utóbbi hetekben 6-8 köbméter között fogyott naponta. Az az egy napi 20 m3 az elég duuurva.

Mindegy, így is 25 köbméterrel maradtam a novemberi kedvezményes mennyiség alatt, a fűtésszezon kezdete óta majdnem 130 köbméterrel vagyok beljebb, amit majd a karácsonyi szünetben, esetleg az immár szokásosan cidrizős áprilisban fogok elégetni...

Előzmény: Pityuuuu (480636)
fargo Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480638

"...vannak már kiváló vízálló lamináltak amik nem hidegek."

 

Csalóka az a "vízálló" kitétel a laminált padlók esetében, óvatosan velük.

SPC ("stone-plastic component" = 70% márványpor +30% vynil) cuccot kell fürdőbe tenni, egy méterről már nem mondod meg hogy az nem laminált padló, azonban eláraszthatod akár fél méter magasan is vízzel, nem fog tönkremenni, de legalább a mechanikai tulajdonságai sokkal jobbak, és ugyanúgy rá lehet pakolni padlófűtésre, sőt...

Előzmény: Pityuuuu (480636)
Pityuuuu Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480637

Ezt a visszatérőt padlófűtésnek bekötjük dolgot nem tudom ki és mikor találta ki, de ilyet iskolában nem tanítanak, persze a múltszázadban még lehet volt ilyen tananyag ezt nem tudom. Nem is igen láttam még ilyet, ez ilyen kényszermegoldás, olcsósítási céllal jöhetett létre, mert amúgy nem egy olcsó dolog manapság osztókkal mindennel egy ilyen rendszer. Meg aztán ezt hidraulikusan beszabályozni sem lehet egyszerű, bár régen ezzel sem nagyon foglalkoztak, olyan jóvanazúgy módon összerakták aztán kész. Persze annak rendje és módja szerint a hülye víz ismerte a fizikát már akkor is és gyakran az első 3-4 radiátorig jutott forróvíz, ott megfordult és jött is vissza. A ház távolabbi részébe már csak később és langyosabb víz érkezett.

Előzmény: Alex Raps (480632)
Pityuuuu Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480636

Az a baj, hogy te mindenáron csak a magad igazát bizonygatod és persze a te helyzetedben igazad is van, de ami neked jó, az másnak gazdaságtalan. Ahogy írtad is, te otthon vagy egész nap, így neked folyamatos fűtésre van szükséged, neked megfelelő és gazdaságos az, hogyha 0-24-ben megy a padlófűtés.

Nekem és az emberek nagyon nagy részének ez nem jó, fölösleges. Elmegyek reggel fél6-kor és csak negyed 3-kor érek haza vagy délutános műszakban fél 2-től negyed 11-ig nem vagyok otthon. Nekem gazdaságtalan lenne a padlófűtés, ezért alapból nem is terveztem vele. Inkább nincs hidegburkolat még a fürdőben sem, vannak már kiváló vízálló lamináltak amik nem hidegek. Hozzá egy programozható termosztát, ami a kondenz kazán gyárija, így bus vezetéken folyamatosan modulál, nem egy on-off termosztát, hogy vagy megy 100-on a kazán vagy nem megy, hanem a 24 kW-os kazán képes lemenni 3 kW alá az égő szabályozásával plusz a fűtési előremenőt a külső hőmérséklet jeladó alapján is állítja. Termosztát pedig programozva van, hogy mire felkelek elkészülök legyen meleg, aztán egész nap 2 fokkal kevesebb, majd mire hazaérek legyen újra kellemesebb, esti fürdéshez legyen meleg, majd fürdés után lefekvéskor és alváshoz újra nem kell az a nagy meleg, majd hajnalban kezdődik újra az egész. Radiátorokkal (nem a nagy öntvény, hanem lemez lapradiátor) gyorsabban szabályozható a ház hőmérséklete. Amikor pedig napközben le van véve, szinte el sem indul a kazán a jó szigetelés miatt. 30-as szilikát falon van 20 centi grafitos, szinte vissza sem hűl délutánig, így gyakorlatilag a termosztát programozással csak lekapcsolom a kazánt és 0 a fogyasztás majdnem egész nap. Ettől gazdaságosabb nincs. Éjszaka is csak szinte minimális terhelésen megy, simán tud 40 fokos előremenővel fűteni, de a max is 50 fok, ami a kondenz kazánoknak az ideális körülmény.

Persze mindehhez az kell, hogy megfelelően legyenek méretezve a radiátorok, nagy felületek kellenek, sokan ott rontják el, hogy a meglévő rendszer elejére csak felakasztanak egy kondenz kazánt fűtéskorszerűsítés címén, aztán megfagynak a házban vagy éppen lezabálja a fejüket a kazán, mert magas előremenő kell, akkor pedig elvész a kondenzációs előnye. Szerintem fargonál is ez a helyzet. Régen a szakik nagyjából kiszámolták, hogy hány Watt szükséges, majd ahhoz választottak 70 fokos előremenő mellé egy radiátort. Még régebben 90 fokos előremenő mellé választottak radiátort. Sajnos ezek a radiátorok a kondenz kazános 45-50 fokos vízhez már kicsik, így a korszerűsítés sikertelen. Vagy drasztikusan szigetelni kell a házat mellé plusz nyílászáró csere vagy lecserélni a radiátorokat nagyobbakra, esetleg 22k helyett 33k radiátorokat feldobni, hogy nagyobb legyen a hőleadó felület. Meg persze keresni egy épületgépész technikust/mérnököt, aki ki tudja számolni a ház hőigényét helyiségenként és ehhez megfelelő méretű radiátort választani.

Előzmény: Alex Raps (480635)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480635

Félreértettél. Mondok másik példát úgy egészen biztosan átmegy. Az autószerelő teljességgel másként éát mondjuk egy termosztát csere probélát, mint egy magamféle irodakukac. Vagyis ami nekem probléma - mert mondjuk 2-3 napig nem lesz kocsim - az neki csak 30 perc. ..és akkor arról még nem is beszélgettünk el, hogy a hiba behatárolása mennyi idő (ami ugye nekünk pénz).  

Előzmény: bnorci71 (480634)
bnorci71 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480634

Ja akkor a másik kollégám rendszere se ér aki épületgépész mérnök és a saját rendszerét felújításkor radiátorosra csinálta amit már említettem.

OK :)

Előzmény: Alex Raps (480613)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480633

Aha

Előzmény: Alex Raps (480632)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480632

Oda akarok kilyukadni, hogy a dolog két bites. A padlófűtéshez tartozik elosztó ami valahogy így néz ki:

..és mint látható ezen minden esetben van körönként egy (vagy kettő, habár ez szükségtelen) elzáró csap. Ha ezt a csapot elzárod attól még működik a radiátor, mert külön körön van. ..és vagy, ha nincs ilyen cucc a házban akkor az van, hogy a radiátor visszatérőt kötötték be padlófűtésnek. Te azt mondod hogy nincs padlófűtést elzáró csapod. Akkor utóbbi van és annak a kurvaanyját amelyik csinálta.  

 

Előzmény: kopiteki (480631)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480631

???

Előzmény: Alex Raps (480630)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480630

Nincs olyan. Vagy ez vagy az.

Előzmény: kopiteki (480628)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480629

Az impexes leszármazottaknak jó volt. Nekünk pedig úgy van ahogy mondod.

Előzmény: fargo (480624)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480628

Nem tudom ki tervezte, meg hogy hányadik háza volt. De nincs túlmelegedés és nincs repedés sem. Szóval működik, csak nem tudom külön kapcsolni.

Előzmény: Alex Raps (480598)
kopiteki Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480627

Hmmm, ez okos dolog.

Előzmény: Pityuuuu (480597)
dokeee Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480626

Ezt elloptam. :)

Előzmény: Alex Raps (480625)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480625

:D 

 

 

 

 

 

fargo Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480624

"Meg volt annak is a romantikája."

 

Bizonyos szempontból nosztalgikus emlékeim vannak a Kádár-korszakról nekem is. A stabil, emberi, szerető családi háttér, a létbiztonság (hamis illúziója), a kiváló (vagy annak vélt) oktatás, az egyszerűbb, kiegyensúlyozottabb élet, stb. De nem szabad, hogy ezek a nosztalgikus emlékek kivetüljenek az élet más aspektusaira és elvakítsanak, elfedjék azt, hogy sok más területen mennyire borzalmas volt az a korszak. 

Ahogy mondod, tönkretették a társadalmat, kiirtották az értelmiséget, a kultúrát, és a helyére középszerű, sokszor meghazudott, idealizált, ám értéktelen bóvlit ültettek. Ennek remek példája ez az épület, meg hogy sokan ma is kiállnak mellette, hogy "jó volt az, bonyek". Egy nagy frászt volt jó, ennél gagyibb, silányabb, szégyellnivalóbb építészeti megoldást keresve sem találsz.

Eltüntették vagy elüldözték az igazán jó mérnökök, tudósok nagy részét, a maréknyi kitartó kivétel, akik vitték tovább a fáklyát, nem tudtak kiteljesedni. Képzeld el, mi lehetett volna az Ikarus, ha nem köti őket a rendszer.

A kultúrát kisajátította a középszerű, lábszagú komcsi bagázs, a '68-as büdösbunkók, akiket mostanában is alig sikerül kirugdosni a színházakból meg mindenhonnan. Voltak kivételezettek, akiknek minden "sikerült", de a maradék 99% meg el volt hallgattatva. Bródy meg Koncz Zsuzsa? Igen, a maguk szintjén jók voltak, de lehetett volna ezer másik, világszínvonalú zenészünk is. 

 

Tetszetős dekoráció a kirakatban, a bolt polcain meg használhatatlan szemét. 

Leginkább az emberanyagra alkalmazható. Én szívesebben láttam volna nagyszerű átlagembereket tömegével.

Előzmény: pirate82 (480622)
pirate82 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480623

Értem, jól hangzik, de mérlegeltem és nálam szerintem ez felesleges. 

2szer 80nm. Szerintem azt felesleges variálni.

A két szintet elválasztom egymástól, az szerintem elég.

De azt is gondolom lehet ott az osztó szelepeknél mókolni, nem kell két külön keringetés.

Előzmény: Pityuuuu (480597)
pirate82 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480622

Meg volt annak is a romantikája. Figyelj én időm nagy részét hétszázas volvókban töltöttem. Nincs bajom a sík felületekkel. :D

Nincs bajom vele, ha az egy új, másik épület. De hogy ezt a gyönyört elfedték, az baj.

Mintha lenne egy húszas évek beli autód és köré lemezelnél egy szájbertruckot. :D

Mondjuk ki, Magyarország a moszkvai fennhatóság alatt ment tönkre. Építészetileg, ideológiailag és gyakorlatilag minden téren tönkre raktak minket.

Ezt a mai napig nyögjük. Azt hogy nem tudunk egy oldalra rendeződni, hogy egy célért összefogni, azt a moszkvai elnyomás eredményezi. 

Én nem éltem abban az időben, vagy csak nagyon keveset és főleg kisgyermekként, de borzalmas lehetett. Szét ütötték az erős parasztságot, a nagycsaládokat, mindazt a tudást, erőt és függetlenséget amit az jelentett. Elképesztő méretű ügynökhálózatot működtetve kiölték az emberekből az őszinteséget, az összetartást. Ennek ellenére ez sem tartott örökké, de a sebeket még mindig magán hordozza a társadalom. 

Előzmény: fargo (480620)
pirate82 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480621

Annyira keveset járok arra... Én azt hittem az már készen is van. 

És azt sem tudtam, hogy egy ilyen gyönyörű épület van elfedve. Ki az az állat, aki elfed egy olyat?

És ki az az állat, aki tiltakozik a helyreállítás ellen? 

 

Előzmény: Alex Raps (480619)
fargo Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480620

De, végre lebontották róla a pléhboxot, és restaurálták.

A borzalom maga az alamónijom borítás volt. Koncepciójában, kivitelében, esztétikájában, funkcionalitásában. Tikipus büdös, bóhás kommancs attitüd...

Előzmény: Alex Raps (480619)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480619
Előzmény: fargo (480617)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480618

Az a személyes tapasztalatom, hogy életünk során legtöbbször (ez legyen az esetek 95%) az egyszerűségre törekvés "A" megoldás. ..és a ház kifűtésének megtervezése és kivitelezése is ilyen. Minél kevesebb szeleppel és szivattyúval (elromló alkatrésszel) sikerül ezt megoldani annál problémamentesebb és emellett az energiafelhasználás szerint gazdaságosságot sem befolyásolja negatív irányban.

Más: Nagy szerelmem ebben a témában a szellőztető rendszerbe kapcsolódó hőcserélő és a hozzátartozó ventillátor. Ezek olyan egyszerű gépek, amelyek meghibásodása egyrészt ritka, másrészt amikor a probléma előáll akkor az bárki számára könnyen behatárolható és szakember igénybevétele nélkül IS könnyen javítható (valamint energiahatékony egyben).    

Előzmény: fargo (480616)
fargo Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480617

Valami építészettel foglalkozó facebork csoportban meglebegtették a Corvin átépítését a Blahán, mint érdekes projektet.

Az ott zsizsegő "nyugatiak" fele nem értette, hogy mi volt ez a fémdoboz, a másik fele meg körömszakadtáig védte, hogy igenis az ósdi, idejétmúlt, régi időket idéző rásszistá épületeket jó dolog modern, mai köntösbe bújtatni. Volt még pár belpesti vadlibsi is, akik nagy pofával csatlakoztak az utóbbiakhoz, és bizonygatták ezerrel, hogy itt Magyarországon sajnos faszista restauráció folyik, lám-lám az épületeken is tettenérhető.

 

Nekem személy szerint a gyomrom kifordul a régi Corvin látványától, ez az igénytelen, bűzlő xarkupac gyakorlatilag minden rosszat megtestesít a Kádár rendszer borzalmából. Az eredeti épület viszont csodaszép.

 

 

fargo Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480616

Én is valahogy így gondolom, csak alant éppen a fűtés közvetlen költségeiről beszéltem...

Előzmény: Alex Raps (480604)
Alex Raps Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480615

Akkor a 27 csak hidegebb. Nem? :D

Előzmény: dokeee (480614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!