Ott látok némi hibát az érvelésben, hogy amit svarcban, zsebből odaad, azt:
- nem tudja sehol leírni;
- ha rosszhiszemű vagy, kérheted újra, papírral.
Én jóhiszemű lennék, és egy olyan olvasatot látnék a dologba, hogy a cég szarban van, ha bármi a számlájukra kerül, akkor arra a NAV azonnal ráteszi a kezét. A tulaj úgy érzi, hogy ez csak likviditási probléma, ki tud még ebből jönni, és inkább zsebből fizet, csak hogy megtartsa a dolgozókat az átmeneti időszakban. (Ilyenkor járulékot nyilván nem fizet, de ha bevallja, az neked már elég a biztosításhoz.) A másik olvasat ennél kicsit rosszabb, de még mindig védve vagy: a tulaj épp kiüríti a céget, és bedönti, de egy újba átviszi az értékes részeket, beleértve titeket is. A többi mint az előzőnél.
De ez csak afféle fotel okoskodás, majd a profik kijavítanak.
"Ha nem bérként, akkor hogyan, és milyen közterhekkel?“
Pontosan tudja itt mindenki én is te is mi is a választ. csak nem akarjátok kimondani. a fekete semmi papírral zsebbe adott pénz után a munkáltató semmit se fizet ez evidens.
el lehet képzelni hogy nulla dokumentációval pénzt ad, és aztán ez után minden járulékot fizet? A hivatalosan soha oda nem adott pénz után?
Mese habbal. Az fekete pénz. És ha az fekete pénz akkor már be se vagyok jelentve szerződéses bérre....
neki az előnye ebből? hogy kevesebb járulékot fizet. = CSAL!
Járulékcsalás akkor történik, ha kevesebb a bejelentett bér, mint, amit kifizetnek a dolgozónak. De itt csak azt tudtuk meg, hogy a bér egy részét máshogy fizették ki, mint korábban.
Van rá bizonyítékod, hogy azért kaptál kevesebb utalásos pénzt + kp-t, mert a céged átjelentett 8 óráról pl. 4 órára? Mert ha nem ez áll fenn, akkor nincs itt semmiféle feketefoglalkoztatás meg járulékcsalás, azért mert kp-ben kaptál valamit, nem járulékcsalást jelent, hanem, amit a jogifórumon is írt neked valaki, hogy papiron a céged tartozik neked munkabérrel, mert a kp-t nem iratták alá veled.
De mi a kérdés, ha úgyis sejted? Ha ezért megvágják, akkor ennyi pénzt sem kapsz és mehetsz amerre látsz. Aztán nélküle is vagy kilábalnak valamiből vagy nem. Esetleg ha nem tetszik fel is mondhatsz.
Sztorimmal megjártam már a jogiforum.hu-t de azért itt is felteszem, kíváncsi vagyik itt mit mondanak rá. Utalásos fizetés felének kp-ben történő odaadása és „nem kell aláírni semmit“ átadása nem gyanús egy csöppet? Megjött az utalásos bérem, a fele hiányzott, kevesebbet utaltak. Pár nappal később behívott a főnök hogy nem utaltak eleget (vettem észre) és itt van a különbözet kp-ban. Kérdezem hogy hát oké de miért nem utalják ezt is? Erre hebegés habogás hogy hát nem lehet. mert nincs annyi a céges számlán. F*a. A cég számlája üres? Teszem fel a kérdést csak úgy magamban... Mondom oké hát akkor kérem a kp-t. Hol kell aláírni az átvételt? Erre hebegés habogás hogy hát ezt nehogy aláírjam nem kell csak tegyem el a pénzt.... Tehát akkor: nem jön meg a fizetés csak részben a cég számláján nincs elég pénz (na persze) de kp az van (de honnan van ha a bankszámlán nincs...) de nem kell aláírni Hogyan és miből adott nekem a cég kp-t amit nem kellett aláírni? Az nem hivatalos céges pénz volt, mert az tételes pénzforgalmi átvétellel ment volna. Olyan nincs hogy csak úgy egy 100-ast a kezembe nyomnak nulla adminisztrációval. Mi ez az egész? Okkal és joggal sejtek csalást simlit? Nekem ez büdös ahogy van.
Eleve munkaszerződést kellene ismerni, mert legtöbb helyen módosítással jár, kivéve ahol már bele van foglalva mindenféle izéség. Amúgy nem mindegy mi zavarna? Megírtad, jóvanja, milyen válasz nyugtat meg?
Ha egyoldalúan bért csökkentenek semmi előzetes tájékoztatással mi zavarna titeket jobban-a pénz vagy a sunyi bánásmód?
Ha a cég egyoldalúan bért csökkentene mert anyagi gondban van, de úgy hogy senkinek sem szól előre semmit, csak amikor megjön a bér, akkor szembesülnek vele az emberek, akkor titeket mi zavarna jobban?
Maga a kevesebb pénz?
Vagy inkább a sunyi bánásmód, hogy annyira semmibe néztek mindenkit hogy senkinek egy szót sem szóltak erről előre?
Érdekesség: a kollegák többségét egyértelműen inkább az utóbbi zavarja, és nem az előbbi.
Én pont ilyenbe futottam bele; a fénymásolóban maradt a bérjegyzék. :-D
Bementem vele a főnökhöz, és mondtam, hogy vagy emel X összegre, vagy elkezdek új munkát keresni.
Végül adott emelést.
De ezt csak akkor játszad meg, ha 1.) Legális módon találtad meg a listát (nem kutakodtál olyan helyen, ahol nem lett volna szabad), 2.) fontos munkát végzel a cégnél.
A cég legrégebbi, legmagasabban iskolázott és LEGROSSZABBUL kereső embere-hogyan reagálnátok ezt le?
Nem mondom meg milyen körülmények között (mindegy is) de kezembe jutott egy banki kivonat, amely a munkáltató összes dolgozójának havi bérutalását tartalmazza. Ezek csak a hivatalos összegek, ki tudja még okosban mennyi esik be zsebbe, ez más téma . Immáron tudom ki mennyit keres.
Én vagyok a cég legrégibb embere. Senki sincs itt a főnököt és helyettesét leszámítva régebben mint én. Majdnem 20 éve. Rajtam kívül nincs aki 5 évnél régebbi lenne. Én vagyok a bőven legmagasabb végzettségű. 3 diploma, a többieknek 1, vagy még egy sincs (szakma, vagy csak érettségi, vagy még az se-ld gondnok). És én keresek bőven a legrosszabbul. A többség 50-60-80-100 nettóval többet kap. Maga a gondok, akinek még érettségije sincs, 50 nettóval többet kap.
A tudás átok mondják. És tényleg így van. Jobb lett volna ha ez a dokumentum nem kerül a kezembe.
Hogyan reagáljam ezt le? Persze hazudnék ha nem sejtettem volna ezt már korábban is (szóbeszédekből) de más sejteni és más feketén fehéren TUDNI.
A munkáltató tavaly a munkaviszony megszüntetést táppénz alatt kezdeményezte (közös megegyezéssel lette vége) A jogellenes megszüntetés bizonyítékok alapján megállta a helyét.
Van egy érintett, a HR-es vezető, aki táppénzem alatt előttem kitelefonált az orvosnak, hogy mával zárja a táppénzemet, holott, még egy jó darabig tartott volna.
Nos. Ezen a napon, amikor a lezárás született, nem voltam orvosnál, az EESZT felületen sncs orvosi megjelenésem, mégis keletkezett egy papir, ami kézzel írt, lezárja a betegszabim. Az ügyészségi szakban elutasitották BCS hiányában. Megpanaszoltam. Ma jött egy határozat a lezárásról, panasz elutasításáról. ujabb panasszal nem élhetek. legalább is ott.
Szerintem az ismerősöd folyamatos munkarendben dolgozó cégnél van alkalmazásban, munka-időkeretben. Erre az MT-ben vannak szabályok, ami szerintem elég bonyolult. És az, hogy a fizetett ünnepre mi jár, függ attól is, hogy arra a napra be van-e osztva vagy sem.
A kérdésedre így, ebben a formában szerintem nem tudsz választ kapni. Hogy jól csinálják-e, ahhoz kellene ismerni a beosztást, és kellene olyan valaki, aki profi a munkaidő-keretben. Ez elég sajátságos terület, én például a gyakorlatban nem lövök hozzá.
Sajnos -ahogy én tudom- egy pár éve ezt már megtehetik. Régebben csak a munkavállaló kérésére lehetett a szabadságok kettőnél több részletben kiadni. Manapság a munkáltató szinte úgy aprózza el a szabit, ahogy neki tetszik, ha az alábbiakat betartja:
1.) Évente 7 munkanap szabadságot köteles a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban – legfeljebb két részletben - kiadni
2.) A szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettsége alól (a 14 napba a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is beleszámít).
3.) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.
Egy ismerős kérdése: órabéres munkarendnél miért csinálja azt a cég, hogy fizetett ünnepnapra vagy behívja dolgozni duplabérért vagy pedig szabit ad a dolgozóknak? (A szabi persze csak szimpla bérnek számít.) Ezt valahol szabályozza a Munka tvkönyvben és hol vagy csak egyedi céges bérpolitika?
"a. Ha bármi ezek közül eltünt, akkor nem az enyém a felelőség."
Azt már megtettem hogy szóltam, abból a halom kupiból ami a folyosón le van hányva a földre én SEMMIT elő nem vagyok hajlandó keresni, majd aki odab**ta, majd az előkeresi én biztos nem.
Ne is kérjék hogy ez vagy az a papír hol van. Keressék meg én biztos nem fogom.
Mindenesetre én felvennék egy jegyzőkönyvet, vagy legalább írnék a felettesemnek egy emailt a történtek tényszerű leírásával.
Pl. hogy ha a pakolás közben elveszett valami irat, azért nehogy téged vonjanak felelőségre.
Csak ennyit, vagy ilyesmit:
"Tisztelt Igazgató úr!
2021 február 23.-án reggel 8:12 -kor munkakezéskor tapasztaltam, hogy
az irodámban lévő, munkavégzéshez használt holmim (számlák, könyvelési anyagok, egyszóval minden, amin épp dolgoztam) egy kupacban ki lett pakolva az ajtó elé.
Ezt Nagy Jóska, és Kis Pista is látta, és tanusítja.
Előző nap senki nem szólt róla, hogy a munkaidőm után ki fogják pakolni a dolgokat.
Szeretném felhívni a figyelmét, hogy számviteli szempontból nehezen pótolható számlák, íratok is ki lettek rakva. Ha bármi ezek közül eltünt, akkor nem az enyém a felelőség.