Nálam 1cm-el van a betét fölé töltve, ez a gyári nívó szintje a konyhai üstnek, így nincs nyomás csak 0.1bar a cefre főzés végére. Végig nyitva van a légtelenítő, az 1+2órás főzési idő utolsó 20percében igényel elzárást. Régóta megy itt az agyalás azon, hogy a pálinka főző gyártók miért szeretik feljebb tölteni, egyre nagyobb nyomás lesz, mivel vízzel, vizet fűteni nem olyan hatékony, mint gőzzel, semmi előnyét a feljebb töltésnek nem sikerült kitalálni.
A nyomás szempontjából mindegy, hogy a közeg összenyomható e, Te mondtad, hogy -50mBar nyit neked, akkor nem tarthat meg sem ennél többet. Viszont az enyémet át fogom fentre tenni, hogy ne csepegjen, meg is néztem, van helye, nem kell semmit átalakítani.
A defi szabályzást sikerült megoldanom azzal hogy külön választottam a hűtővíztől, továbbá felraktam az átfolyásmérőt és minden tökéletesen működik.
Az a problémám hogy mindig későn veszem észre az utópárlat megjelenését. Ez probléma volt nálam még a kisüsti módszerrel is.
Lehet hogy az izlelèsemmel is baj van. Nem tudom elkapni az átmenetet.Figyelem az oszlop viselkedését is. Most kb 94..95 sisakhőmérsékletnèl vágtam. Végig kóstolgattam.
Tudnátok valami tanácsot adni?
A másik problémám hogy a párlataimban észrevehető némi opálosodás. (Ha megáll a párlat ez az opálosodàs szétvállik ès leülepszik a tádoló edény aljára.) Almát főztem. Golden + Delicius volt cefrézve 50-50% ban.
Kifutott a cefre az első héten a hangos erjedéskor. Most 3ik hetes a cefre. Mindent betartottam. Mi lehet a baj?
Még azt szeretném èszrevètelként megemlíteni hogy a legfelső tányér kamràjában sárga elszíneződés figyelhető meg, miközben a két alsó kamra tiszta. Ez mitől lehet?itt látni a sárga elszineződést....
Induljunk ki abból, hogy az alapanyagban, cefrézésben hiba nincs, ez a minőség "kezdete". A keret amit tervezel rákölteni(nem kevés, félreértés ne essék) kb. arra elég, hogy kompromisszumokkal főzz, mint ahogy nagyon sokan mások is teszik. Ilyenek pl(több-kevesebb egy főzőnél) :korszerűtlen fűtés, szigetelés/üstház hiánya, rézfelület hiánya vagy kevés rézfelülület, kis deflegmáció, elavult hűtő, tömítetlenség az üstfedőnél, nehézkes karbantartás/tisztítás, gyenge "spórolós" anyag felhasználás, keverőmotor hiánya, aránytalanság az üst konstrukcójánál, nincs feltöltő/kiöntő nyílás és még tudnám napestig sorolni. Azért írtam ezeket le, hogy tisztán láss, én nem egy (új) berendezést vettem vettem ebben a kategóriában, persze mindez csak az én véleményem....
A lehető legjobb minőség neked mit jelent? Sok mindenben sikerült itt a fórumon a hobbitársakkal megegyezni, de a "minőség" az mindenkinek mást jelent. A közös nevező pl az akreditált versenyek, Onga, ott min. bronz érem. Ha ilyen szintű és irányú minőség, jelleg a cél, akkor sem a kisipari terméket, amire hivatkozol nem ajánlom, sem a DES-t. Olajos, vizes az kb mindegy, de jó nagy rézfelület kell az optimális mértékű deflegmácóhoz, ami feltétele a pontos elválasztásnak és keverő, meg persze tökéletes gyümölcs és cefre.
Alapvetően elégedett vagyok vele.100 literes üst kínai bubisapkás oszloppal.Viszont kisgyerek mellett időből van a legkevesebb.Sokallom a felfűtési időt,valamint zavar, hogy nagy a tehetetlensége.lassan reagál a fűtés változtatására.
Én is leszigeteltem és már keverő is van,de még mindig nem az igazi.
Az elképzelés nem tul bonyolult.Nekem csak az számit hogy a lehetö legjobb minöséget tudjam előálitani.Olyat szeretnék amit nem kell átalakitani hanem ami ugy jó ahogy ki van találva és kivitelezve.Saját magam nem nagyon értek hozzá hogy megbütyköljem.Másra meg nem akarom bizni.Lényeg ami lényeg 5-600000 maximum keret.Magas minöség elöálitása.Ha lehetséges akkor elektromos legyen de ez nincs köbe vésve.Mindenképp kétlépcsös fözésre alkalmas legyen.Remélem tudtok öttleteket adni
Üdv ! Talán nem vagy elégedett a "kiskőrösi" főzővel ? :-) Nekem egy Gábor féle 65 l -s olajos duplafalu van, réz kupolával és deflegmátorral ,és pompásan működik, ragyogó pálinkákat sikerül vele főzni ! Lett volna pécshez közelebbi főző is ,de nem bántam meg a választást ! Hogy azért legalább 1-2 hibát is szóljunk rá ,akkor az, hogy nem lehet szigetelt változatot kapni/kérni (Én beszigeteltem kőzetgyapottal) ,meg a felfűtés is hosszadalmas a konstrukcióból fakadóan, de nincs is leégés !
Zárt vizes/gőzös esetben mondjuk 1 bar maximális üzem, 1.5 bar lefújás minimum 3 bar-os nyomáspróbát feltételezne.
A nyílt rendszerű olajosnál nincs túlnyomás a duplikációban (hacsak el nem dugult minden kivezető, de akkor az már rakéta és nem üst :-) ), csak a cefre súlyát kell elbírnia.
Szimpla falú üst is működik, azt is meg lehet konstruálni jóra, 100liter alatt főleg, de az tényleg vicces, hogy elvétve jönnek ki a kisiparosok komplett, átgondolt konstrukcióval. Ritka, mint a fehér holló, szemben a sok rettenettel. Az, hogy olajos még egy dolog, de se egy igazi sisak, üstfedőre nem futja, se keverőre, üstház már rég nem divat, a rádiuszos edényfenék egyenesen a luxus kategória.
Ha tippelnem kéne, az utóbbi. Occóbb az előállítás.
p.s. Ez olyan "magyarosch".
"Ne kelljen már nyomásra tervezni, csináljunk nyitott olajos üstöt" találta ki valamelyik kisiparos sok évvel ezelőtt. Működni működött, erre mindegyik ezt kezdte másolni. Az, hogy a világ más felén "ipari" körülmények közt még csak mutatóba se fordul elő ilyen, az mindegy.
Következö szezonra szeretnék vásárolni egy 100 literes pálinkafözöt.Kérlek segitsetek ,hogy kinek milyen tapasztalata van.Ki mit javasolna?Jofogáson találtam többet is ami érdekes számomra.A Des 100 literes fözöje számomra a legszinpatikusabb. De abbol az elektromos az nagyon drága.
Ami számomra még nagyon érdekes az szintén a jofogáson van .
Pákozdon gyártják elektromos 90 literes.Esetleg valakinek tapasztalat ezzel kapcsolatba???Elektomos fözökröl vélemény????
Annyi az előnye, hogy kevesebb nyomás szükséges, ha ez számít, lehet hogy vmivel gyorsabban reagálja le a változást, mivel kevesebb a víz. Nem hiszem, hogy lenne bármi egyéb jelentősége.
Az enyémen van egy automata légtelenítő, ami akkor zár be, amikor a gőz felmelegíti ezt a szerelvényt, amikor a levegő távozott, ez volt az eredeti konyhai üstön, ami a kiindulás volt, megtartottam, elég jól működik.
Azt nem nézted, hogy meddig menne fel a nyomás ha nem engeded le? Régebben én is lefuvattam 0,2 - re de akkor "akadt" ki a visszacsapó szelep, mondták: "nem kell azt folyton piszkálgatni, teszi a dolgát"....