Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185650

 Nem tudom elkapni az átmenetet.

 

A kp. második felétől sorszámozott 250 ml-es üvegekbe gyűjtöm. Ráérek nyugiban dönteni, melyiktől up. 

Előzmény: Voby (185642)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185649

Nálam 1cm-el van a betét fölé töltve, ez a gyári nívó szintje a konyhai üstnek, így nincs nyomás csak 0.1bar a cefre főzés végére. Végig nyitva van a légtelenítő, az 1+2órás főzési idő utolsó 20percében igényel elzárást. Régóta megy itt az agyalás azon, hogy a pálinka főző gyártók miért szeretik feljebb tölteni, egyre nagyobb nyomás lesz, mivel vízzel, vizet fűteni nem olyan hatékony, mint gőzzel, semmi előnyét a feljebb töltésnek nem sikerült kitalálni.

Előzmény: szü(r)cs (185646)
Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185648

Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185647

itt is látható milyen üledék képződik a felhigított ès a nem higìtott párlatokban...

szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185646

Mennyi víz van a duplikációban? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185641)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185645

A nyomás szempontjából mindegy, hogy a közeg összenyomható e, Te mondtad, hogy -50mBar nyit neked, akkor nem tarthat meg sem ennél többet. Viszont az enyémet át fogom fentre tenni, hogy ne csepegjen, meg is néztem, van helye, nem kell semmit átalakítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185644)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185644

Esetleg a rugó ereje tarthat ellen, ezek folyadékra vannak gyártva, folyadékok összenyomhatatlanok.

Előzmény: endrepp (185643)
endrepp Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185643

Az furcsa lenne, ha a visszacsapó kifelé beépítve tart akár 0.1bart is.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185640)
Voby Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185642

Sziasztok!

Újból a segítséget szeretném kérni.

A defi szabályzást sikerült megoldanom azzal hogy külön választottam a hűtővíztől, továbbá felraktam az átfolyásmérőt és minden tökéletesen működik. 

Az a problémám hogy mindig későn veszem észre az utópárlat megjelenését. Ez probléma volt nálam még a kisüsti módszerrel is.

Lehet hogy az izlelèsemmel is baj van. Nem tudom elkapni az átmenetet.Figyelem az oszlop viselkedését is. Most kb 94..95 sisakhőmérsékletnèl vágtam. Végig kóstolgattam.

 Tudnátok valami tanácsot adni?

A másik problémám hogy a párlataimban észrevehető némi opálosodás. (Ha megáll a párlat ez az opálosodàs szétvállik ès leülepszik a tádoló edény aljára.) Almát főztem. Golden + Delicius volt cefrézve 50-50% ban.

Kifutott a cefre az első héten a hangos erjedéskor. Most 3ik hetes a cefre. Mindent betartottam. Mi lehet a baj? 

Még azt szeretném èszrevètelként megemlíteni hogy a legfelső tányér kamràjában sárga elszíneződés figyelhető meg, miközben a két alsó kamra tiszta. Ez mitől lehet?itt látni a sárga elszineződést....

 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185641

Nekem ennyi a nyomásom:

Előzmény: szü(r)cs (185623)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185640

Nem értem, milyen irányba van beépítve a visszacsapószeleped?

Előzmény: szü(r)cs (185621)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185639

Fém tányéros visszacsapószelepet kell használni, műanyag nem jó.

Előzmény: szü(r)cs (185621)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185638

Induljunk ki abból, hogy az alapanyagban, cefrézésben hiba nincs, ez a minőség "kezdete". A keret amit tervezel rákölteni(nem kevés, félreértés ne essék) kb. arra elég, hogy kompromisszumokkal főzz, mint ahogy nagyon sokan mások is teszik. Ilyenek pl(több-kevesebb egy főzőnél) :korszerűtlen fűtés, szigetelés/üstház hiánya, rézfelület hiánya vagy kevés rézfelülület, kis deflegmáció, elavult hűtő, tömítetlenség az üstfedőnél, nehézkes karbantartás/tisztítás, gyenge "spórolós" anyag felhasználás, keverőmotor hiánya, aránytalanság az üst konstrukcójánál, nincs feltöltő/kiöntő nyílás és még tudnám napestig sorolni. Azért írtam ezeket le, hogy tisztán láss, én nem egy (új) berendezést vettem vettem ebben a kategóriában, persze  mindez csak az én véleményem.... 

Előzmény: Kov?cs Zoli (185635)
endrepp Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185637

A lehető legjobb minőség neked mit jelent? Sok mindenben sikerült itt a fórumon a hobbitársakkal megegyezni, de a "minőség" az mindenkinek mást jelent. A közös nevező pl az akreditált versenyek, Onga, ott min. bronz érem. Ha ilyen szintű és irányú minőség, jelleg a cél, akkor sem a kisipari terméket, amire hivatkozol nem ajánlom, sem a DES-t. Olajos, vizes az kb mindegy, de jó nagy rézfelület kell az optimális mértékű deflegmácóhoz, ami feltétele a pontos elválasztásnak és keverő, meg persze tökéletes gyümölcs és cefre.

Előzmény: Kov?cs Zoli (185635)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185636

Alapvetően elégedett vagyok vele.100 literes üst kínai bubisapkás oszloppal.Viszont kisgyerek mellett időből van a legkevesebb.Sokallom a felfűtési időt,valamint zavar, hogy nagy a tehetetlensége.lassan reagál a fűtés változtatására.

Én is leszigeteltem és már keverő is van,de még mindig nem az igazi.

Előzmény: lala1961 (185634)
Kov?cs Zoli Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185635

Az elképzelés nem tul bonyolult.Nekem csak az számit hogy a lehetö legjobb minöséget tudjam előálitani.Olyat szeretnék amit nem kell átalakitani hanem ami ugy jó ahogy ki van találva és kivitelezve.Saját magam nem nagyon értek hozzá hogy megbütyköljem.Másra meg nem akarom bizni.Lényeg ami lényeg 5-600000 maximum keret.Magas minöség elöálitása.Ha lehetséges akkor elektromos legyen de ez nincs köbe vésve.Mindenképp kétlépcsös fözésre alkalmas legyen.Remélem tudtok öttleteket adni

Előzmény: szü(r)cs (185629)
lala1961 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185634

Üdv ! Talán nem vagy elégedett a "kiskőrösi" főzővel ? :-) Nekem egy Gábor féle 65 l -s olajos duplafalu van, réz kupolával és deflegmátorral ,és pompásan működik, ragyogó pálinkákat sikerül vele főzni ! Lett volna pécshez közelebbi főző is ,de nem bántam meg a választást ! Hogy azért legalább 1-2  hibát  is szóljunk rá ,akkor az, hogy nem lehet szigetelt változatot kapni/kérni (Én beszigeteltem kőzetgyapottal) ,meg a felfűtés is hosszadalmas a konstrukcióból fakadóan, de nincs is leégés !

Előzmény: Rektifi01 (185631)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185633

"házilag" nem lehet nyomáspróbázni?

Előzmény: Jolida (185632)
Jolida Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185632

Nem arra van tervezve.

Zárt vizes/gőzös esetben mondjuk 1 bar maximális üzem, 1.5 bar lefújás minimum 3 bar-os nyomáspróbát feltételezne.

A nyílt rendszerű olajosnál nincs túlnyomás a duplikációban (hacsak el nem dugult minden kivezető, de akkor az már rakéta és nem üst :-) ), csak a cefre súlyát kell elbírnia.

Előzmény: Rektifi01 (185631)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185631

Ha már itt tartunk,mennyire rossz ötlet egy nyitott olajos üstöt (pl kiskőrösit) átalakítani zárt vizesre.Persze a megfelelelő szerelvényezéssel.

endrepp Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185630

Szimpla falú üst is működik, azt is meg lehet konstruálni jóra, 100liter alatt főleg, de az tényleg vicces, hogy elvétve jönnek ki a kisiparosok komplett, átgondolt konstrukcióval. Ritka, mint a fehér holló, szemben a sok rettenettel. Az, hogy olajos még egy dolog, de se egy igazi sisak, üstfedőre nem futja, se keverőre, üstház már rég nem divat, a rádiuszos edényfenék egyenesen a luxus kategória.

Előzmény: Jolida (185627)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185629

Mi lenne az elképzelés(a100l-en túl), és mennyi lenne a keret? 

Előzmény: Kov?cs Zoli (185625)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185628

A kiskőrösi, pákozdi, káli gyártású berendezések mind olajosak, azon oknál fogva amít leírtál.... 

Előzmény: Jolida (185627)
Jolida Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185627

A pákozdi vizes, vagy olajos?

Ha tippelnem kéne, az utóbbi. Occóbb az előállítás.

 

p.s. Ez olyan "magyarosch".

"Ne kelljen már nyomásra tervezni, csináljunk nyitott olajos üstöt" találta ki valamelyik kisiparos sok évvel ezelőtt. Működni működött, erre mindegyik ezt kezdte másolni. Az, hogy a világ más felén "ipari" körülmények közt még csak mutatóba se fordul elő ilyen, az mindegy.

Előzmény: Kov?cs Zoli (185625)
endrepp Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185626

Az elektromos fűtés kényelmes, pontos és hatékony, érdemes azt választani, ha van rá lehetőség.

Előzmény: Kov?cs Zoli (185625)
Kov?cs Zoli Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185625

Sziasztok

Következö szezonra szeretnék vásárolni egy 100 literes pálinkafözöt.Kérlek segitsetek ,hogy kinek milyen tapasztalata van.Ki mit javasolna?Jofogáson találtam többet is ami érdekes számomra.A Des 100 literes fözöje számomra a legszinpatikusabb. De abbol az elektromos az nagyon drága.

Ami számomra még nagyon érdekes az szintén a jofogáson van .

Pákozdon gyártják elektromos 90 literes.Esetleg valakinek tapasztalat ezzel kapcsolatba???Elektomos fözökröl vélemény????

endrepp Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185624

Annyi az előnye, hogy kevesebb nyomás szükséges, ha ez számít, lehet hogy vmivel gyorsabban reagálja le a változást, mivel kevesebb a víz. Nem hiszem, hogy lenne bármi egyéb jelentősége.

Az enyémen van egy automata légtelenítő, ami akkor zár be, amikor a gőz felmelegíti ezt a szerelvényt, amikor a levegő távozott, ez volt az eredeti konyhai üstön, ami a kiindulás volt, megtartottam, elég jól működik.

Előzmény: szü(r)cs (185619)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185623

Nekem van egy 0,6-os és egy 1,5 - ös, de a túlnyomással sosem volt problémám, max. 0,5-nél megáll az említett feltöltöttségi(duplikáció) szintnél. 

Előzmény: Jolida (185622)
Jolida Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185622

A legelején egyszer elbambultam és "sikerült" 1 bar-ra feltornázni. :-)

A lefújás még nem "szólalt" meg (1.5-es).

 

Én a "leeresztő" golyóscsapnál engedem el a nyomást.

Előzmény: szü(r)cs (185621)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185621

Azt nem nézted, hogy meddig menne fel a nyomás ha nem engeded le? Régebben én is lefuvattam 0,2 - re de akkor "akadt" ki a visszacsapó szelep, mondták: "nem kell azt folyton piszkálgatni, teszi a dolgát"....

Előzmény: Jolida (185618)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!