Sziasztok! Szia! Nekem van, de még egy nyarat sem bírt ki. Mégegyszer nem költenék rá. Az egyik beázott, a másik meg egyszerűen nem világít. A másikfajta napelemes lámpákat is mindig kifogtam. Egy világít normálisan, a többi csak 'dísz'. A sziklakertem átalakulás alatt van, mert nagyon benőtték a növények. Látszik a kőlámpa, még nem volt szívem kidobni.:-))
Ne várjál sokat a kínai napelemes vackoktól, általában gyenge minőségű, kis hatékonyságú és rövid élettartamú akkumulátor és napelem párossal készülnek, inkább csak irányfényt adnak, és kb egy 30-40 cm átmérőjű kört világítanak meg normálisan.
sziasztok talán ebbe a topicba jó lesz van valakinek napelemes kerti sziklalámpája? mennyire alkalmas lámpának? Azért nem botlok el valamiben este ha pl ilyenek világítják meg a kerti utat? valakinek ha volna éjszakai képe is, megköszönném
Ha Dunaharasztiban laksz ingyen is kőhöz juthatsz. Délegyháza tavak - bányászat. Rendkivül szép köveket lehet késő délutánonként begyűjteni a bányákban. Esetleg 1-1 üveg sört, vagy bort kér "fizettség" gyanánt.
Úgy 2 éve még tudtam szedni a Dunavarsányi állomás mellett ha kibuckázol az ottani tóra. Az opel 10 vödör követ tudott elhozni, amit válogattam.
Nézd meg azt a nagy görgeteg követ a lámpásnál. Azt is ilyen bányatónál szedtük.
Készíts tőzegbetont (másnéven hypertufa), azt helyben, méretre tudod csinálni, nincs gond az elhelyezéssel, nem kell faragni..., és mivel van neki jelentős szerves anyag tartalma, 1-2 év alatt, bemohásodik, vagy ránőnek a sziklakerti növények. Tetszésed szerint alakíthatsz ki benne üregeket, zsebeket, így akár a függőleges falon is nőhetnek virágaid...
És ezt is érdemes megnézni, nem csak sziklautánzatokat lehet belőle készíteni: http://www.gardenstew.com/about1779.html
Szigetszentmiklós, lejössz a nullásról, még be sem érsz Miklósra, balra van egy kertészet, raklapon vannak kint a kövek. Elvileg nagyker, de ha odamész, hogy neked kell egy-két raklap kő, nem hiszem, hogy elhajtanak. Én is ott vettem, akkor még a netes oldalukon is lehetett (www.gazdabolt.hu), de már tavaly sem volt fent. Két cég van egymás mellett, a gazdabolt és a virágos, most nem tudom, melyik árulja, de kint vannak a kövek. A virágos a nagyker.
Amikor a gazdabolt árulta (2008), én 16ezerért vettem ezt, és 3ezerért házhozszállították Miklósra (de volt más színű is) - ja, és végül ide csak fél raklap kellett, a többit szétpakoltam a kertben:
A kezdetek:
Ha itt nem adnak, vagy nem tetszik, javaslom még Halásztelket is, a főút mentén vannak helyek, ahol már messziről látod a köveket. Ne kertészetben keresd, inkább olyan helyen, ahol építkezéshez árulnak követ, lábazathoz pl.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Dunaharasztiban szeretnék egy japánkert szerű kertrészt kialakítani tóval, sziklakerttel (meg ami még ehhez tartozik), de egyelőre komoly problémám akadt. Tanácstalan vagyok, hogy honnan lehetne elérhető áron köveket beszerezni. Gyakorlatilag az összes kőbánya, ahol eddig érdeklődtem olyan messze van, hogy nem éri meg elhozatni azt a 3-4 köbmétert, amire nekem szükségem lenne, ugyanakkor azokban a lerakatokban, ahol raklapról árusítják arany árban mérik. Sikerült ezt a problémát valakinek hatékonyan megoldani?
Nagyon tetszik a kert amit épitesz.Gondolom már kész,a kérdésem hogz a köveket hol tudtad beszerezni,mert én szeged mellet lakom és ott nem sok találhato.
Én mindig cserepekbe (tejfölös poharakba) vetem a magokat. Szerintem így jobban megtarthatók a növények. Virágzást az idén ne várj tőlük, legkorábban jövő tavasszal.
Sziasztok! Kaptam ma pink pázsitviola magot. Szeretném helybe vetni a sziklakert csupasz részeibe. Mikor lenne a legjobb? ha szerencsém lesz, talán ha lesz indián nyár, hoz 1-2 virágot, de amúgy tudom, hogy csak jövőre számíthatok bővebb virágzásra. A sima lila nekem minden évben elszórja a magját, ha nem gyűjtöm be időben, és klasszul terjed magról is. akkor, lehet, hogy az az időpont a jó magvetésre?
köszönöm a válaszodat, megfogadom, bár most , hogy tegnap kint voltam a kertben láttam, hogy nem jó így, azt tervezem , szétszedem az egészet lesz egy csomó sziklám és növényem és újra építem amíg nem fog tetszeni, mert valahogy olyan természetellenes az alakja... nem tetszik már... szóval nagy munka lesz.... de megéri, ha egyszer a bejáratnál egy szép igényes sziklakert néz vissza... úgy gondoltam az egész elejét beültetem, megnagyobbítom az egészet és az elejére apró örökzöldeket és sok-sok színes sziklakertit ültetnék, hogy legyen szín is....ne csak zöld legyen....láttam 1-2 gyönyörű sziklakertet és azon töröm a fejem , hogy tudnám én is megvalósítani...a baj, hogy tavaly már elültettem az örökzöldeket szépen megmaradtak így nem forgatnám ki őket a helyükről... még javítok az összképen és akkor felrakom majd a kész sziklakertet. Köszönöm , hogy segítettél. majd még jelentkezem....csak legyen már szép idő szia
Milyen a kert tájolása, mennyi napot kap? A feltett képek alapján én úgy látom, hogy ez inkább "örökzöldes" sziklakert lesz, azaz a törpefenyők, borókák stb. fognak benne dominálni. Ha én ilyet csinálnék, akkor kevesebb, de nagyobb köveket tennék bele, a földet pedig nem murvával, hanam mulccsal borítanám. A murva - szerintem - inkább pl kövirózsákhoz, varjúhájakhoz, illetve az ehhez hasonló igényű növényekhez megy inkább. Ha sok az örökzöld, akkor előbb-utóbb sok lesz benne az árnyékosabb rész és többet is kell majd locsolni. Így a törpe évelők közül is az ezt kedvelőket kell keresni, pl: tárnicsok, egyes kőtörőfüvek, kankalinok, gombafüvek, stb.
Lassan tavaszodik lehet kimenni a kertet túrni...........:) Tavaly tavasszal kezdtem hozzá a sziklakert építéséhez, még persze őszre sem lett belőle semmi , mert a körülöttem lévő családtag és rokon fiúk csak ígérgették egész nyáron, hogy meghozzák a sziklákat , hát nem hozták, idén majd én megrendelem talán akkor elkészülök nyár elejére....megmutatom , hogy milyen volt az alap, milyet készítettem ÖN erőmből , segítség nélkül.. aztán, hogy milyen lesz....remélem azt is meg tudom mutatni majd... aki tud segíteni benne , hogy mi nem jó benne várom az észrevételeket... mivel én nem értek hozzá, csak szeretném , hogy szép legyen. Azt tudom ,hogy még sok-sok szikla és kőzuzalék kell hozzá, meg színes kis sziklakerti évelők, de azért jó lesz???az utolsó képen már sajnos 2 örökzöld felmondta a szolgálatot a többi szerencsére mind túlélte... egyik kedvencem pusztult el a leghamarabb egy gömbezüstfenyő..nagyon sajnáltam..talán nem oda való volt, vagy túlöntöztem , hogy begyökeresedjen....köszönöm előre is mindenki válaszát
Sziasztok! Köszi a válaszokat! Elég nagy lesz, úgyhogy nem baj, ha nagy bokrok lesznek! A kakukkfüvet kordában tudjuk tartani évek óta, úgyhogy talán nem lesz baj az oregánoval sem! Meglátom, kiokoskodom, köszönöm mégegyszer!
Én mentát nem ültetnék. Nedvesebb helyen jobban érzi magát, és túl erőszakosan terjed. A citomfű sem igazán oda való, az oreganó, rozmaring igen. Lehet izsópot is.
Sziasztok! Szerintetek lehet sziklakertbe rozmaringot, bazsalikomot, mentát oregánót citromfüvet stb. ültetni? Újra akarom tavasszal telepíteni a sziklakertünket és ez jutott eszembe....
Hali! Nekem ajánlották a gyöngyössolymosi bányát, aztán Gyöngyöstarján határában is van egy bánya. De volt aki a sástói rekultivált bányát ajánlotta, őt biztos nem zavarta az élménypark ami a bánya területén nyílt évekkel ezelőtt. Közben a túrista térképen megtaláltam a bányákat. A tarjánit Füledugo kőbányának hívják és a Borhy kastély felé vezető úton van. Solymosit Cserkőbányának hívják, itt hagyományos mészkő van. Úgy gondolom, hogy amit szereznél követ is mészkő csak a pattintott felülete hófehér és csillog. Azok gyönyörűek, nekem is van néhány görgeteg, de azokat az útépítők dobták félre nálunk, mi meg lecsaptunk rá. De ahhoz még kell néhány, hogy érdemlegeset lehessen belőle alkotni. Írj majd, hogy mire jutottál "bányászat" ügyben.
Csá.neked milyik helyeket ajálották??a püspöki az egy bezárt bánya és elvileg engedély kell a tulajtól!nekem szerencsére az ismerősöm állítólag ismeri a tulajt.majd érdeklődöm!haverral elmentünk de igazából nem tudtuk felmérni a terepet mert besötétedett.
Szia! Engem érdekelne az a bánya! Onnan bárki hozhat követ? Kell érte fizetni? Van néhány különleges kövem a környékről, és többen ajánlottak a körzetet de bányacímet senki sem tudott mondani. Mi csak jövőre építünk sziklakertet, mert most még a tereprendezés folyik. tegyél fel képet a szerzeményről, had lássam érdemes-e elmennünk oda, igaz nincs is messze, már a térképen is megnéztem! Jó munkát!
A fa ágyásszegélyhez annyit tennék hozzá, hogy nem mindegyik egyforma minőségű. A nem csak felületileg kezelt, hanem nagy nyomáson impergnáltak nagyon sokáig bírják. Igaz ezek drágábbak, de nálunk is van olyan, ami talán már 10 éves is meg van, de nincs semmi baja. Volt, hogy vettem én is az olcsóbból is, de azok tényleg kimennek 2-3 év alatt. A nagyobb kövek közötti területeket célszerű és ajánlott is fedni valamivel. Ez lehet mulcs, vagy murva. Mindkettő segít a föld megtartásában. Az újonan készült kert mindíg sllyed valamennyit, de nem túl sokat és általában fél-egy év alatt kialakul a végleges magasság.
sziasztok.mostanában tervezem hogy még tél előtt csinálok egy sziklakertet.most is van valami kupac ott de az semmi!köveket egy bezárt bányából hozok,különleges lessz mert fehér csillogós kóvek.ilyet tüzépen meg boltokban nem igen vesz az ember.helyszín:kovaföld bánya (szurdokpüspöki és gyöngyöspata között)ismeri valaki ezt a bányát?nem tudom 4-5 mázsa kő mire lessz elég.sok sikert minden sziklakert építő emberkének.
Elvileg a szikláknak a 2/3-nak a földbe kell lennie, de az 50%-nak mindenképpen. Az nem igazi sziklakert ahova utólag biggyesztik a köveket. Ajánlottam már ezen az oldalon egy könyvet, biztos van más is uilyen jó, de nekem ez van meg és nagyon jól használható. Nézz utána a hozzászólások között. És, ha belegondolsz, hogy a kövek egymástól eltolva, nem egy síkban, mármint függőlegesen egymás alatt vannak, akkor megérted, hogy miért fogja fel a földet.