Keresés

Részletes keresés

John Zero Creative Commons License 1999.08.30 0 0 65
Csabus:
En is lattam mar ilyet (szerintem tanitjak a modszert ;)
Marmint azt, hogy ha eloveszi a szemelyit, diakot az utas akinel nincs jegy/berlet, akkor kapjak ki a kezebol.
Evvel a lepessel egyertelmuen folenybe kerulnek az ellenorok.
Vissza nem tudod venni, mert ahhoz "bunyozni" kellene, akkor meg ugye te utotted/lokted/fogtad meg az ellenort.

Nem is tudom.
Talan erdemes otthagyni a szemelyit, felirni az ellenor szamat, es esetleg feljelenteni a rendorsegen, hogy ez tortent (mert ez ugye nem legalis), a szemelyid meg a BKV-kozpontban le lesz adva.
Bar tudod, erre jon az, hogy az ellenor meg 5 tarsa fogja bizonyitani, hogy te valoszinuleg kiejtetted a zsebedbol a szemelyit a kijaratnal, es ok csak megtalaltak es leadtak.

Szoval iratokat erosen fogni! ;)

Amugy meg vegyetek berletet.
Ha osszeadjatok, hogy mennyi ido amig mindig a jeggyel szoszmotoltok/veszitek a jegyet/lyukasztjatok, akkor megjobban megeri. (Kiveve ha havi 1 utat tesztek csak meg BKV-n.)

Ja, es van egy telefonszam: 06-80-406-611
Ez ingyenes (allitolag meg radiotelefonrol is) es a BKV-nal cseng ki, azt hiszem, valami forgalmi informacional.
Altalaban arra jo, hogy megkerdezd, hogy hogyan jutsz el innen ide, de neha jol johet valahol levezetni a duhodet, beszolni (pl. ha 10 perce nem jott 7-es busz, stb)

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.30 0 0 64
Mennyi szánalmas ember...élükön a topiknyitóval.
Adott egy szerződés közted és a BKV között. Ha nem tetszik, hogy borostás az ellenőr, akkor ne utazz BKV-val. Ha nincs pénzed jegyre/bérletre, akkor se utazz BKV-val, vagy pedig számolj a bliccelés következményeivel.
Igazából attól nyílt ki a bicska a zsebemben, hogy greg5 még azon is nyafogott, hogy nincs ideje továbbmenni, ha ellenőr van a metróállomáson. Ez azért sok egy kicsit. Adott egy szolgáltatási színvonal, amiben vannak kifogásolnivaló elemek, de adott. Valóban, a BKV messze nem kapja meg azt a támogatást, amire szüksége lenne, illetve irreális követeléseket támasztanak vele szemben.
A fő forgalmi irányokban, a leggyakoribb utazási viszonylatokban -a lehetőségekhez mérten- közvetlen eljutást biztosítanak. Néhány kevesek által utazott viszonylaton előfordulhat, hogy át kell szállni, sajson, ez a világon mindenütt így van.
A bevételek kiesése miatt is ritkítanak, illetve szüntetnek meg járatokat, így egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy ha nem veszed meg a jegyet, akkor is ott fog menni az a busz. Nem kell ehhez szakértelem sem, hogy látni lehessen (mondjuk egy kis ész nem árt).
Összességében égnek áll a hajam, hogy ilyen sokan vannak, akik mindig a kibúvókat keresik, akiknek ennyire büdös a meló (mert aki melózik, annak kell hogy legyen pénze a bérletre), illetve akik ennyire azt hiszik, hogy az egész világ az ő kényelmükre van kitalálva.ű
Akinek nem inge...
LowPower Creative Commons License 1999.08.30 0 0 63
Metró:Az információnál vannak azok a "monitorok":)
-Csókolom,feltudváltani1tíezrest?-ugysem tudja felváltani
- v. ezenavonalonjutokelxyhelyre?-persze kisfiam,ezen a vonalon....
Az idő elég lesz ahhoz,hogy végig nézd a monitorokat.
LP

Csabus Creative Commons License 1999.08.30 0 0 62
A régebbi 30 napos bérletekről elég jól le lehetett radírozni a dátumokat, és újat írni rá. A mostaninál már olyan lilás az a rész is, úgyhogy ha radírozod, meglátszik rajta.
Pedig ezelőtt mindig 60 napos bérletem volt:)
(Azt még egyszer elmondanám, hogy csak kényszerből használtam, mert tényleg nem volt pénzem mindig bérletre.)
Csabus Creative Commons License 1999.08.30 0 0 61
Az odáig rendben van, hogy a munkáját végzi. Csak épp a hatályos jogszabályok rá is vonatkoznak, attól még, hogy ő Az Ellenőr.
Tehát nem alkalmazhat testi kényszert, nem korlátozhatja a személyi szabaságodat, mert ehhez nincs joga, még ha két fejjel, és 50 kilóval nagyobb is nálad. A személyidet nem kérheti el, mivel nem hivatalos személy.
Ha jegy nélkül utazol, azzal nem követsz el szabálysértést. Hol van olyan törvény? Az történik ilyenkor, hogy megszeged a közted és a bkv közötti szerződést, így kizárható vagy az utazásból. De nem úgy, hogy a metróőrök jól összevernek közben gumibottal...
Vigyázni kell, mert ki is tépik a kezedből az irataidat, és addig nem adják vissza, míg az adataidat fel nem írják, ill. alá nem írod a papírt.
Ha van bérletem, szoktam figyelni őket, mit csinálnak.
És még valami: Ha a helyszínen megbüntetnek, az a pénz egy-az-egyben az ő zsebükbe megy. Ha csekken fizetsz, abból is az az 1000 vagy mennyi forint. Ez egészen biztos. Ismerősöm akart ellenőr lenni még régebben, és bár aztán mégsem lett, a tanfolyamot elvégezte. Így már talán érthetőbb a hatalmas lelkesedés, amivel este 11-kor is képesek kiállni az aluljáróba ijeszgetve a gyanútlan bliccelőket.
Szóval nem akartam senkit megbántani sem az iskolai végzettségük, sem a borostásságuk alapján. Bár azt szerintem elvárhatnánk, hogy ha valaki a munkája során emberekkel foglalkozik, az ápolt, normális emberi külsővel jelenjen meg. Azt hiszem, ezt más cégeknél el is várják az alkalmazottaktól. A bkv az más...
Dixie Flatline Creative Commons License 1999.08.30 0 0 60
OFF
Hehe, szép dolog az optimizmus, de...

Tudod mit legyen neked, hamisíts bérletet és használd...
OFF OFF

evil1023 Creative Commons License 1999.08.30 0 0 59
Még jó hogy megszüntették a halálbüntetést! Ha tudtam volna hogy ez hülyeségmondó verseny, én is nekiduráltam volna magam.
Dixie Flatline Creative Commons License 1999.08.30 0 0 58
OFF
Hmm, ja megéri. Eredmény, ha elkapnak vele és észreveszik:

Vád1: Magánokirtahamisítás, magánokirtattal való visszaélés 0-1 év
Vád2: Csalás 0?-3? év vagy ilyesmi....

Ezek az eccerűbb része a dolognak. Aztán, ha házkutatnak nálad és van egy számítógéped is, akkor...
ON

lalcus Creative Commons License 1999.08.30 0 0 57
Sziasztok
kerdesem akartok-e havi 400 ezret keresni adomentesen? Egy BKV berlet es 90 forint kezdo befektetessel? Jol hangzik mi? Az otletet levedem, aki hasznalni akarja, az vegye meg tolem a licence-et, know-how-t.
A sikerhez jo kummunikacios kepesseg szukseges.

Tehat:
veszel egy BKV berletet es jegyet, az utobbit meglyukasztod es elmesz egy tuti helyre, ahol biztosan vannak ellenorok, pl. Deak ter. Ellenoroktol felni nem kell, hiszen berleted van.
Viszont kovetkezik a feladat: a kezedben levo meglyukasztott jegy neked 90 forintodban van, de akinek nincs jegye annak a jegyhiany akar 1000 forintba is kerulhet. Tehat ha meglatsz egy hezitalo kicsit idegesen korultekintgeto embert, segitsegkent ajanljad fel a nalad levo jegyet (ha nagyon fair akarsz lenni) 300 HUF-ert (3 db szazas, konnyu kipengetni). Az igy kapott 210 forint hasznot forgasd vissza BKV jegybe (2 db) majd lyukasztas utan irany a metroallomas. Szerintem egyszerre max 6 jegyet erdemes meglyukasztani, a jegyek 1 orat ervenyesek, tehat 1 ora alatt kell tuladnod rajtuk (tizpercenkent 1 jegyen).
tanacsok: vigyazz, nehogy kiszurjanak az ellenorok. A nap folyaman ovatosan kovesd az ellenoroket, egyik megallotol a masikig. Kis gyakorlattal egybol ki lehet szurni a jegy nelkul utazokat.
Ha utanaszamolsz, nem megeroltetve siman megvan a havi 400 ezer.

Az etikussagrol: A BKV-t nem karositod, mivel a kuncsaftjaid helyett te kifizeted a jegy arat a BKV-nek.
A kuncsaftoknak szinten jo a dolog, mert inkabb neked fizetnek 210 forintot, mint az ellenornek 1000-et. Tehat mindenki jol jar.....meg a kaposzta is jollakik....

Akar sporolni is lehet, nem kell kiadni penzt a 90 forintos jegyre, az olcsobb szakaszjegy is megteszi.

evil1023 Creative Commons License 1999.08.30 0 0 56
Pár éve, amíg a cégem nem fizette az éves bérletet, nekem sem volt kedvem pénzt fizetni azért a szolgáltatásért,amit a bkv nyújtott. (És nyújt) Járatsűrüség elsősorban. Ezért csak jegyet vettem, hogy majd lyukasztom, ha jön az ellenőr, hát persze ez soha nem sikerült, mert ravaszabbak voltak annál. Legalábbis azt hitték, mert mikor jöttek, én rendkívül udvariasan közöltem, hogy van ugyan kegyem, de nem azért vettem, drága pénzen, hogy tönretegyem azzal, hogy kilyukasztom. Lehet hogy mindig szerencsém is volt, de soha nem volt tettleges affér, pedig volt hogy több férfi is volt, és én meg ugye 170/65. Arcukon olyan megdöbbenés volt, mitha én lettem volna az első, aki nem fizeti ki a büntetést. Utána szintén ign udvariasan további jó munkát kívántam, és leszálltam, mert ált. ugyis csak pár megállót utazom. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy mindezt csak a villamoson mertem előadni, metrón mindig lyukaszottam.
Trinity2 Creative Commons License 1999.08.30 0 0 55
Ja, ezzel a londoni dologgal csak azt akartam mondani, hogy a bliccelés kizárása technika dolga és a "kultúráé". Érdekes módon fennt említett városban a buszhoz nem rohan a jónép és lökdösi félre egymást, hogy felférhessen, hanem birka módjára szépen sorba áll. Ha csak 10 ember fél fel, akkor csak annyi száll fel. Lám már jön is a kövektekző busz mögötte!
Budapesten ez így működik: este 8 után ugye használd az első ajtót. De nem csak a felszálláshoz, hanem a leszálláshoz is. Kérdem én: van ennek valami értelme? 10 ember le akar szállni és toporog az első ajtónál, egy nem ismeri a szabályt és hátul áll (az fennt is marad a végállomásig!), 7 ember fel akar szállni - és magyar mentalitás szerint - utolsó pár előre fuss - mindenki egyszerre fel és leszáll. Eredmény: káosz, anyázás.
Balkán!
Trinity2 Creative Commons License 1999.08.30 0 0 54
Engedjetek meg egy külhoni módszer leírását: Londonban a metrót csak úgy lehet használni, hogy megveszed a kártyádat és bedugod egy automatába, ami kinyit egy sorompót és csak így jutsz le a metróhoz (legalábbis a belvárosban). Kijutni is ugyanezzel a módszerrel lehet, bedugod a kártyád az automatába, az kinyitja a sorompót és kimehetsz. Bliccelés kizárva, ha nincs érvényes kárlya nem nyílik a sorompó. A buszon pedig - szerintem ezt mindenki tudja - csak az első ajtón lehet felszálni és a vezetőnél megvenni a jegyet, vagy felmutatni a bérletet, kártyát. Mellesleg az egész város zónákra van osztva és eszerint változik a jegy ára, hogy melyik zónából melyikbe akarsz eljutni. Egy napi jegy ára az összes zónára kb. 3,5 font ami 1348 Ft-nak megfelelő összeg. Ez elég sok. Sőt összességében a londoni tömegközlekedés nagyon drága. Ehhez képest a BKV elég olcsó, de a szolgáltatás színvolalát tekintve és a közlekedők anyagi helyzetét tekintve szerintem qrva drága a rendes bérlet 3400-ért (egyenlőre)!!!!!! Jómagam fizetésből élek és olyan főiskolára járok ami távoktatási tagozatos, ezért a diákbérletemhez 0 % kezdvezményt kapok. (a suli díjáról talán ne is beszéljünk, meg az ingyenes oktatásról!!) Kérdem én: mi a szent sz..rból vegyek ennyiért bérletet havonta PLUSZ: a járatokat ahol lakom egy féléve csökkentették felére, a menetsűrűséget is csökkentették ezáltal nőtt a tömeg és az utazási idő.
Drága BKV, k. b. Lassan ott tartok, hogy sóvárogva nézem az autósokat. Szeretnék egy kocsit! (OFF: de akkor meg ott a benzin ára, biztosítás stb..)
Akkor mivel járjunk? Én szívesen járnék biciglivel dolgozni, ha a munkahelyemen lenne arra mód, hogy letusolhassak és átöltözhessek ha beértem. (mint pl. Hollandiában, ahol a bicigli ugye tömegközlekedési eszköz).
Bocs, ha hosszú voltam, de érzékeny pontomra tapintott ez a topic!
Mr. Big Creative Commons License 1999.08.30 0 0 53
Fontos, hogy lassak rajtad milyen jo gyerek vagy. Szinte minden nap talalkozok ellenorokkel a metroban, megis mar honapok ota nem allitottak meg... csak lenduletesen megyek tovabb a mozgolepcso utan, lenezve az elkapott blicceloket :)
(Egyebkent van berletem)

Elofordult az is, hogy egy-ket napja lejart a 30 napos berletem. Persze hogy akkor szaltak be az ellenorok a kocsiba, raadasul az volt az utolso metro... Kiszallnom sem volt erdemes, mert a megallon is ellenorok voltak. Ugyhogy ultem tok nyugodtan, majd mikor az egyik a kozelembe jott, lazan kicsaptam ele a lejart berletet. Messzirol ranezett, majd ment tovabb... A tobbi meg mar nem kerte el a berletem. :)

groover- Creative Commons License 1999.08.30 0 0 51
nem próbáltatok még bérletet hamisítani?
a 30 naposat nem is olyan nehéz, bár nem árt hozzá egy eredeti.
rá kell ragasztani a dátum helyére az éppen aktuálisat, ehhez szükségeltetik egy hasonló színárnyalatú papír + egy olló...
ennyi
Stiletto Creative Commons License 1999.08.29 0 0 50
Csatlakozom ZedlzDead-hez.
Mint már alább említettem valahol, vannak azért jófej ellenőrök is!
ZedIzDead Creative Commons License 1999.08.29 0 0 49
Márpedig hozzám fizikailag ne érjen hozzám egy 8 általánost végzett, borostás, ápolatlan, csöves kinézetű alak, csak mert kapott egy piros karszalagot!

Kedves Csabus!

Az a borostás alak azért van ott, mert a munkáját végzi. Lehet, hogy szereti, lehet, hogy nem (bár ez irreleváns, de valószínűleg utálja), viszont valamiből neki is meg kell élni. Ezenkívül - ahogy itt már sokan elmondták - a fizető utasok érdeke is az ellenőrök eredményes munkája.
Lehet, hogy még nem hallottál róla, de az embereket nem az iskolai végzettségük és a borostásságuk alapján szokás megítélni. Nem tudom, te mivel foglalkozol, de ha egyszer téma lesz az Fórumon, örülnél-e, ha valaki hasonló stílusban, ennyire általánosítva nyilatkozna rólad?

Már bocsánat,

[ZedIzDead]

collateral_damage Creative Commons License 1999.08.29 0 0 48
"egy fiút és egy lányt kirugdostak az aluljáróból, mert a földön ültek, és kultúráltnak nem igazán mondható felszólításukra nem akartak felállni..."

Ilyenkor meg én fogok fellépni, jogilag és fizikailag is :))

collateral_damage Creative Commons License 1999.08.29 0 0 47
"Én fizetek, az ellenőr nekem dolgozik. Én segítettem már ellenőrnek, és legközelebb is fogok. A kérdés nem igazán jogilag lesz megoldva, hanem fizikailag[...]"

Ez elképsztő, ember... Mindig ilyen 'lojális' voltál a hatalomhoz?! (hogy ne durvábban fogalmazzak)

Csabus Creative Commons License 1999.08.29 0 0 46
Márpedig hozzám fizikailag ne érjen hozzám egy 8 általánost végzett, borostás, ápolatlan, csöves kinézetű alak, csak mert kapott egy piros karszalagot!
A futás pedig nem mindig segít. Egy ismerősömet - lányt - egyszer szabályosan megkergette két batár ellenőr. A rendőrök védték meg, haza is vitték autóval:)
És azt próbálta már kiszámolni valaki, hogy a metró-őrök jelenléte kb. mennyi pénzbe kerül havonta? Csak azért, hogy minél jobban meg legyenek félemlítve a fizető és nem fizető utasok. Saját szememmel láttam, amint egy fiút és egy lányt kirugdostak az aluljáróból, mert a földön ültek, és kultúráltnak nem igazán mondható felszólításukra nem akartak felállni...
Fafej Creative Commons License 1999.08.29 0 0 45
Szerintem is a lopás kategóriába esik a bliccelés. Volt már ilyen vita itt, pl. mieért kell fizetni szoftverért ha rossz és drága, stb.
Nem kell! Nem kell közlekedni, nem kell számítógépet használni. Ilyen egyszerű.

Ma még valóban sikeres lehet a nincs jegyem, pénzem, papírom... módszer, de már érzem, nem sokáig. Egyre többen ismerik fel kinek a pénzén utazik a bliccelő, és egyre segítőkészebb a hangulat az ellenőr irányában. Én fizetek, az ellenőr nekem dolgozik. Én segítettem már ellenőrnek, és legközelebb is fogok. A kérdés nem igazán jogilag lesz megoldva, hanem fizikailag, ahogy a bliccelés sem jogilag történik. Védem magamat...

X polgártárs Creative Commons License 1999.08.29 0 0 44
Na az előző beírás elszállt, újra :(
A jelelegi árak mellett az 1.100 ft-os tanulóbérlet nem tűnik soknak (sajna elmúltak már a 300 ft-os bulik), a normálért azért izzadni kell 1 kicsit...

Escape from the underground:
a legegyszerűbb a fehér vonal minél gyorsabb elérése (majd visszafordulás, mosoly), nőkre gyermekekre, idősekre fokozott körültekintéssel!
Feldobható egy mozgólépcsőn cipőfűzés ből indított (térdelő)rajt alkalmazásával, ellenőreink kissé megrökönyödve és erősebb pulzus mellett figyelik majd a mutatványt.
x - 1 ideje már bérletes (3,4K) -polgártárs

Csabus Creative Commons License 1999.08.29 0 0 43
Azért nem feltétlenül 1000 Ft. Ha valaki nem olyan szerencsés, hogy tanuljon valahol akkor valami 4000 Ft-ot gombolnak le róla. Na most ha én elvégzem mondjuk az egyetemet, akkor máris milliomos leszek? Vagy ha valakit fel sem vettek, és esetleg még évekig próbálkozik, előkészítőkre jár, felvételizik?
Nekem igenis volt, hogy azért nem vettem bérletet, mert nem volt rá pénzem. És tényleg sokat jártam gyalog, de azért mindenhova nem lehet.
Azért ha van pénzem, szoktam venni...
GADGET Creative Commons License 1999.08.29 0 0 42
Én is egyetértek azokkal a hozzászólókkal akik szerint azért mégis csak vegyük meg azt a fránya bérletet ha lehet. De azért az is előfordult velem nem is egyszer, hogy nem volt nálam, lejárt vagy elvesztettem stb. a bérletemet. Nos szerintem a legelegánsabb megoldás, hogy ha jóban vagy a postással aki leveleket szokta kézbesíteni akkor szinte mindig megkérdezi: "Ajánlott levél a BKV-tól. Átveszi?" A válasz természetesen az, hogy nem. Ettől kezdve már nem is szoktak második felszólítást küldeni. Nálam még az a megoldás is működik, hogy kb egy másfél éve levesztettem a személyimet amivel akkor valaki visszaélt. Természetesen ez alól elég egyszerűen sikerült tisztázni magamat és a rendőrségtől később kaptam is egy szép határozatot. Ha BKV ír, rögtön megy nekik a válaszlevél mellékelve a rendőrségi határozattal, hogy ekkor és ekkor eltűnt a személyim, visszaéltek vele bla-bla-bla... Ez egy kicsit macerásabb mert levelet kell írni, de teljesen megfelelő. Természetesen nem mondom, hogy mindenki "veszítse" el a személyiét. Egyedül arra kell vigyázni, hogy ha kéri az adataidat az ellenőr akkor jogosítványt útlevelet vagy bármi mást de ne a személyidet add oda mert annak fel szokták írni a számát és elég ciki, ha később nem egyezik a két szám.
Bölény Creative Commons License 1999.08.29 0 0 41
Uhum. Mint a pinty. Ellenor bacsi forgatta egy darabig, nezegette, aztan beszakitotta es visszaadta.

Mindazonaltal magam is azt latnam celszerunek, hogy minel tobben vegyenek jegyet, de ehhez esszeru tarifak kellenek. Kicsit brutal, hogy mondjuk egy Keleti pu. - Pesterzsebet vrkp. 1-1.5 ora es 2-3 vonaljegy, mig kocsival ennek nagyjabol a harmada (csucsforgalmon kivul).

mentol Creative Commons License 1999.08.29 0 0 40
Fizetési meghagyást fognak kibocsátani. (Nem hülyülök)
xgaddalf Creative Commons License 1999.08.29 0 0 39
greg5: Te valami nagyon hasonlo temaban indititottal mar topicot par honappal ezelott... ugye emlexel mi lett a vege?

Szerintem vazze, olyan egyszeruen nincs, hogy valaki nem tud havi 1000 forint koruli osszeget kiizzadni magabol berletre. Elmesz bulizni, es ennek a tobbszoroset elvered par ora alatt. Dolgozzal par napot, ha meg budos a munka, akkor jarj gyalog!

LeChuck Creative Commons License 1999.08.29 0 0 38
ezt kiprobaltad es el is fogadtak ?
Bölény Creative Commons License 1999.08.29 0 0 37
Kivancsiak vagytok hogyan lehet orok metrojegyet csinalni? Hat nem ugy, hogy kirantja az ember a keszulekbol, plane, hogy nemelyik eleg erosen fogja is. A megoldas 1szerubb. A gep ugye levag egy kis darabot a jegy szelebol, hogy ne lehessen meg 1x lebelyegezni. Igenam, de mi van, ha ezt a kis folytonossagi hianyt kipotoljuk egy hasznalt jeggyel ugy, hogy a ket jegyunket egyutt dugjuk be a keszulekbe?! Igy aztan annyiszor belyegezhetjuk le a jegyunket, ahanyszor akarjuk. 4-5 pecseteles utan garantaltan olvashatatlan lesz az idopont, az allomas, meg minden.
csutak Creative Commons License 1999.08.29 0 0 36
Kedves John!
Az adatvédelmi biztos "ajánlás" óta 24 óra után törlik (?)a felvételeket. Egyébként nem hiszem, hogy a bíróság elfogadná azokat a hitvány minőségű kazettákat bizonyíték gyanánt.
yol Creative Commons License 1999.08.29 0 0 35
(én ezt sörrel játszottam, mondjuk alul három wernesgrüner címkével lefelé, rajta két kőbányai rettenetes, néha bejött :-))
y

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!