Az elején maradt ott ahol volt eredetileg, közel húsz méteres részen fut végig, úgy, hogy végén a szomszéd telke felé lett kb 50 cm-el elmozdítva, tehát egy nagyon hegyes háromszögben. Úgy is írhattam volna, hogy a szomszéd eddig jogtalanul használta, de erről mit sem tudott, nem ellenkezett. Elég jól haladnak, most rakják rá a palákat, majd néhány év múlva a sövényem el fogja takarni, vagy ha nem, akkor majd én takarom el valamivel!
Érdekes helyzet állt elő a mellettünk lévő szomszéd és köztünk lévő hátsó kerítésünk terén, a szomszéd felajánlotta, hogy megcsinálja, na nem azért mert annyira szörnyű állapotú volt, hanem azért mert medencét szeretne letenni, és a mi átlátszó drót kerítésünk zavarta(még raschel hálóval is), ő is jól jár, mert nem kell a kerítéstől fél méterre tenni egy takaró kerítést(nagyobb területe marad). Beleegyeztünk, hogy megcsinálja(azt ami jó volt)! Közben kiderült, hogy a területet a kőműves szerint elmérték amikor kimérték a korábbi beton karókat, mert bele nézett az épületek síkjába és elmondása szerint nem látta a síkot jelző zsinort, eltűnt az épület mögött, tehát korábban a terület kerítése beljebb volt téve a mi rovásunkra, most viszont a telek végén a sövény és a kerítés között kb 18-20 méteren 50 cm-t kaptunk vissza, csak lett egy hézag a sövény és a leendő kerítés hátsó része mögött ami a végén elég szembetűnő, itt még igaz a kicsi a sövény is!
Nem írtam, hogy osztott telkünk van, tehát a 1960-as években lett elválasztva a telek, szomszéd elfogadta az új helyzetet(hiszen, ő finanszírozza az egészet).
Szerintetek a hátsó kicsi japán babérsomot hátrébb ültessem majd a leendő kerítés mellé?
Anyukám Kelet-Békésben lakik(a határhoz közel), ott sem volt korábban ilyen gond, tavaly viszont volt egy visszajáró behatoló, a kocsijából tűnt el pénz, nyomokat is találtak a rendőrök, de nem tudták elkapni, elvileg több helyen hasonló módszerrel ment be. Évek óta forszíroztam egy tövises sövényt, még ha nem is voltak ilyen dolgok, most meg nincs sövény és bejárnak a csukott kapujú kertjébe :(
Azért ez erősen környék függő, vagy csak nálunk túl szép a helyzet. Mondjuk itt a határ közelsége és a migráncsok miatt marha nagy a rendőr forgalom, de korábban sem volt különösebb gond.
Ha utcafronti rész, akkor a kerítés mellé is valamilyen szúrós növényt tennék, hogy eszébe ne jusson valakinek bemenni a telekre, sajnos anyukámhoz, fél éve rendszeresen bejár(t), átmászott valaki, pedig már korábban javasoltam neki a szúrós növények telepítését a kerítéshez! Nagyon durva, hogy a rendőrök a nyomokon kívül semmit nem találtak, nem sokat tudtak tenni. Érdemes előre készülni erre, tehát valamilyen tövises cserjét telepíteni oda is, pl Júlia borbolyát vagy tűztövist
Köszönöm a válaszokat. Utca frontra milyen növényt ajánlanátok? Oldalsó kerítés mellé, sarok ház. Zárt magas hosszú beton kerítés. Mellette nincs járda csak egy 5-6 m széles zöld terület és úgy a kavicsos út. Drágább tuját,stb.. nem érdemes venni szerintem mert ellopják. Valakinek ötlete esetleg? Nyírfára, gömbjuharra gondoltam, de nem tudom jó ötlet e. Villanyvezeték nincs a terület felett.
Nálam a bujtással való szaporítás vált be. Annó egyetlen tövet kaptam, de mára már többszáz abból szaporított alkotja a gyümölcsös kertem, a portám és a szomszédaim kerítéseit.
A szoszéd felől van az alakuló félben lévő sövénykerítésünk, mellette 'szervizutat' hagytam', utca felöl engedném, hogy nőjön a dróthálón túl is. Tűztövis jó választás!
A tűztövis nálunk kb 5 év alatt nőtt meg 2 méter fölé, de mindig vissza vágom kicsit. Szerintem nem fog elszaladni 2 méter után, ez nem a csodasövény=turkesztáni szil!
Amíg nő érdemes nádszövetet vagy valamihasonlót tenni a belátás elkerülése végett!
Anno közterületről is szedtem szaporító anyagot, elhanyagolt bokorról, igaz csak néhány ágat, mert sárga termésű volt, nekem meg narancsszínű termésű volt csak! a júlia borbolya is jó, csak az még lasabban sűrűsödik be, mint a tűztövis!
A borostyán nem teszi tönkre a falat, inkább védi a csapó esőtől. Próbáltam, nálam is van. A betonkerítésre én is javaslom! A tűztövis nekem nagyon bevált telek-határoló kerítésnek, drótháló tövébe ültetve. Lehet drága, de bujtással könnyen szaporítható. Tudok adni néhány narancssárga bogyójú tövet, ha kell valakinek és érte jön. (Debrecen mellett.)
Az a baj, hogy ami gyorsan nő, az két méter után is gyorsan fog nőni, nehéz lesz karbantartani. Mondjuk nem mintha olyan nagy választék lenne tüskés örökzöldekből. A betonta lehetne borostyánt is futtatni, feltéve ha nincs szomszéd a túloldalon akit zavar, ha átbukik a növény a kerítésen. Az olcsó is.
Ki milyen növényt ajánlana drótkerítés mellé sövénynek, illetve teli magas betonkerítés elé? A drótkerítés az utca felől lenne, tűztövisre gondoltam, csak nem tudom mennyi idő kell neki mire megnő legalább 2 m-eresre, hogy ne lehessen átlátni rajta. Itt lényeges lenne egy olyan növény ami gyorsan nő, és hogy tüskés az pozitívum. A teli betonkerítés elé takaró növénynek szánnám a sövényt, szebb az élő növény mint a beton. Itt babérmeggyre gondoltam. Persze lényeges hogy örökzöldek legyenek. Van esetleg valakinek jobb ötlete más növényt illetően? A drótkerítés illetve a betonkerítés hossza is elég tetemes, tehát sok tő növényre lenne szükségem. Tudna valaki valami címet, helyet ahol kedvező áron lehet hozzájutni ilyen növényekhez? Köszönöm a segítséget!
Ketlabuak nincsenek, beepitett terulet kozepen vagyunk csak egy patak megy at a terepen. De az inkabb tetszik hogy mehet barmerre egy kerites menten is, nem egy vaskos nyirando soveny.
Gondolom a termés formája miatt kapta ezt a nevet angol nyelv területen, mert tényleg a gyümölcsök formája nem csúcsos végű mint a citromé,hanem kerekded mint narancs, a magyar név viszont az ízére és a termés színére utal
Elég strapabíró növény, tehát jó fagytűrő, tavaly sem sérült, sőt virágzott, csak az áprilisi fagyok tették tönkre a tavalyi virágokat, a leveleknek baja sem lett! Érdemes vele foglalkozni, pláne ha kétlábú, dézsmáló látogatókra is lehet számítani. A tűztövis is nagyon jó áthatolhatatlan sövényt képez!
Nagyon tetszik a sarga gyumolcs miatt - no es a lehetoseg, hogy lehetne sovenyem belole, amin talan nem jonnenek keresztul az ozek... de hat a hibiszkuszt ki kellene vagni - az egy eleg hosszu soveny, de sajnalnam.
Mashol meg nem sok napfeny van.
Es a fo indok - pot alert nem ultethetnem amiert szeretnem.... a tovisek miatt. Egyszeruen nem birok elviselni szuros novenyt korulottem... (pedig van ketto: malna es fekete malna...)
jajj de nagyon tetszik pedig!!! Nalad tokeletes helye van!!!
Ez tok jo otlet. Nalunk a telek sarka van belulrol ugyan 2+ meteren drotkeritesezve, de kivul a patak feletti hid miatt emelkedik a jardaszint mar es tul kozel van, mind belatas mind bemaszas szempontjabol (bar legutobb atvagtak alul es ugy jottek be, nem folotte, de ez akkor is vedene). Szoval lehet hogy keresek en is egy ilyet, ugy latom tul sok helyet nem foglal (az nekunk a hobbi-zoldsegkert sarka, nem bolygatnam nagyon).
Szereti a fényt, talán még félárnyékos helyen el van, nálunk is egy nyugati fekvésű fal előtt nő, tehát délutántól kapja a teljes napfényt, a teteje már délelőtt is, de vissza metszem rendesen ne szaladjon el túl magasra!