1) Jó, hogy egyáltalán foglalkoznak avmédiában ezzel.
2) Megtudtuk, hogy legalább kétféle borkészítési szempont létezik.
3) Murcit miért viszünk bíráltatni? Mégis mit várunk a Nébihtől, azt, hogy hágják át a szabályaikat, és engedjenek át (a szabályozás szerint) hibás borokat?
4) Miért ilyen a szabályozás?
5) Attól, hogy natúr, még lehet jó, de a rossz natúr is rossz.
6) Attól, hogy kémiáznak, még lehet jó is, rossz is.
Nyílván sok más olvasat is van, ezeket csak gondolat ébresztésnek írtam...
Jó lenne, ha a riporter, aki "tényfeltár", legalább az alapfogalmakkal tisztában lenne.
Tehát ha valaki itt olvassa és van kapcsolata ezzel a telexes Dániellel, érdemes lenne neki megüzenni, hogy a natúrbor nem azt jelenti, hogy szűretlen, derítetlen, mert számos nem fanatikus-fundamentalista borász is készít ilyeneket.
Kuriózum Tokajban és a kedvencem a pinot noir, ezért rendeltem gombás vaddisznóragu mellé. Valaki dicsérte itt erősen, erre emlékeztem.
Irtózatosan fáradt pinot, szinte muzeális, öregbútoros-sherrys illattal és ehhez nagyjából adekvát, de nem ihatatlan beltartalommal. Mivel pusztán hosszabb nyitva tartástól ez a karakter nem alakulhat ki, talán rossz körülmények között tárolták az étteremben vagy máshol. A Zwacknál jelenleg is kapható, 6000 Ft körül van az ára, ha valaki mégis megkockáztatná...
Tegnap Tarcalon jártunk egy borkóstolón. Ritkán járok arra, így aztán meglepődtem: a rendezvényre a kutatóintézetnél gyülekező vendégeket leszámítva Tarcal (szombaton) gyakorlatilag üres volt.
A Vő (Tbrcz) nagy erőkkel építkezik (Andrássy Kúria, éppen bővítenek), ott volt is pár autó, mellette a Királyudvar zárva. A Kikeletnél sem volt senki, a borterasz alig fűtött helyiségében a beígért kézműves sütemények helyett egyetlen csoffadt islerrel tudtak szolgálni a kávé mellé.
A Degenfeld kastélyszállóban szinte megriadtak a recepción, amikor déltájt beslattyogtam ebédelni.
A főút mellett kint van pár vonzó tábla, miszerint "termelői bor" és "saját bor" kapható.
Az alapfurmintokat a neves pincék (Kikelet, Degenfeld) 4 rugó körül adják, meg tudtam tartóztatni magam a vásárlástól.
Vylyan Villany Franc 2017 - bontas napjan meg kicsit hig es egyszerü volt de masnapra nagyon jo kis bor lett belöle: magas extrakt, kulturalt hordo, melyseg, intezitas, jo egyensuly.
Szofisztikaciot nem vitte tulzasba, de ketsegtelenül elvezetes volt, magaban es kajahoz is.
6p.
Nemetorszagban 16,5 EUR, ami eleg pontosan az ar-ertek görben van; igazabol nem rossz vetel, habar meg lehet fontolni, hogy az ember rarak meg 15%-ot es egy Sauska CF-et vesz inkabb.
Pont azokkal basznak ki, akik képesek megállni 1-2 deci bornál.
Akik meg isznak, mint a kefekötő, nyilván úgy is beülnek az autóba, miért ne. Ha meg lehetett úszni azt, hogy valaki részegen és6vagy bekokózva rendőrt gázolt, a határ nyilván a csillagos ég a megúszási lehetőségekben.
Nincs nagy bizodalmam 10+ éves magyar vörösborokhoz, de ezt kedves ajándékként kaptam (pénzt biztos nem adnék érte).
A dugó minőségi és nincs semmi baja. A bor meglepően jó állapotban van a korához képest: a színe már enyhén rozsdásba fordult, de a savak élnek, a bor egészében élvezhető. Fiatal korában erősen tanninos/hordós lehetett, a húzás most is megvan még sajnos.
Élvezeti értékben nem ér fel egy jobb, kortárs magyar pinóval, de tisztelhető.
Nehéz ügy. Itthon arányaiban elég sok rossz natúrbort ittam (külföldön nem ittam/vettem). Bár mondjuk utóbbi időben a hagyományos készítésűeknél sincs akkora sikerem.
Nem tudom pl. Wassmann az natúrboros vonal vagy csak biodinamikus (a honlapon Naturweine/natural wines szerepel). Az ő boraik viszont általában jók és jó ízűek is. Valószínűleg lehet ezt is jól csinálni.