Tökfozelék detto. Megereztem a szagát (bocs, illatat) es ramjott a hanyigner vagy 30 evig. Most mar valahogy el tudom viselni, de még most sem eszem meg... persze seciné vödörszám tudja enni :) vicces a hataron, amikor valamiert kipakoltatjak a kezipoggyaszt es megtalaljak benne a 2-3 kilo gyalult tokot (errefele nincs ilyesmi)
En azert nem ertem ezt, mert seciné (is) kb 10 perc alatt habkonnyu majonézt rittyent, nem hiszem, hogy egy szakacsnak borzaszto nagy problemat jelentene.
Es aztan azt teszel bele, amit jolesik - es lesz belole krumplisalata (újkrumplibol!) vagy franciasaláta vagy akarmi.
Az ilyen flakonos izék tényleg borzalmasak - legalabbis számunkra.
a 80-as evekben lengyelorszagban sokat ettem olyan, talan a franciasalatahoz hasonlito salatat, aminek mas volt az ize meg az allaga. kevesbe volt _trutymos_, alig vonta be a szosz. az nagyon izlett.
Én biztos nem akarlak sehova vetni, de én ha néha eszem, akkor leemelem őket a franciasalátáról.
De töltött tojásból az amerikai receptek sokkal jobban bejönnek.
Az egyetlen régről ismert - mondjuk - hidegkonyhai dolog, amit igazán szeretek, és mivel nincs, hiányzik, az a molnárka tormás sonkával. :)
Ja és régesrégen fogadásokon sokszor találkoztam olyan roastbeef-fel, ami külföldön sok helyen kapható és alap, de háznál vagy vendéglátóipari egységben évtizedek óta nem láttam. A Culinarisnál van, de nem az igazi - nem tudom, milyen húsból csinálják, tudtommal az hátszín.
Én részemről már nem is szeretek egy kivétellel semmilyen majonézes salátát, túl bolti és/vagy töményen majonézesek. (Kivétel a krumpli, az néhol tud ehető vagy egész jó is lenni, és annak sokszor lazább az 'öntete'.)
Amúgy meg eltekintve attól, hogy a répát nem szeretem, az almát még pluszban kifejezetten utálom a franciasalátában.
fikazzak itt sokan a franciasalatat, de akkor ennyi erovel az osszes majonezes salatat is lehetne. borso, krumpli, oroszhus, majusi pereszke, egyeb gombak,... miert csak a huslevesbe lehet ennyi fajta zoldseget beletenni, a salataba meg nem? ott ad izt, itt nem?
juteszembe, kb 2 napja megalltunk egy ut menti konobaban, mert bevonzott a forgo szoposmalac latvanya :) iszonyat finom volt! puhara sult omlos hus, ropogos vekony bor. voltak meg barany es kecske etelek is, szoval baxus, 4 napig tudtam volna folyamatosan kajalni. egy porkoltszeruseg (gulas) is lett kerve az asztalhoz. a tulaj probalta elmagyarazni, hogy mibol keszult, de nem igazan sikerult. valami hosszuszatrvu allatot magyarazott. kisse edeskes volt az ize, de szerintem nem kecske volt, hanem valami rokon allat. gondoltam esetleg mufflonra, de annak nem ilyen edes a husa. mindenesetre kostolva igencsak az izlesemnek valora sikeredett. es galuskaval talaltak. ja, es szegyenszemre az osszes malachust nem tudtam megenni, mert egyszeruen nem fert belem.
Én ettől nézek furcsán, már ugyan miért ennék ilyeneket? :) Kocsonyát meg franciasalátát szilveszterre most hallok életemben először.
És sosem voltam szilveszteri vendégségben. Házibuliban igen, sőt, én is csináltam anno jó sokat, később meg néha csak úgy vendéget hívtam, de ha nem otthon voltam, sem
emlékszem egyik általad említettre sem. A malacot is csak vendéglátóipari egységben láttam, hogy szokták adni.
A bulikban az alap zsíros kenyér volt, pluszban illetve amúgy máshol meg virsli és tömérdek pogácsa. :) Vacsora után zajlik az egész....
Neked nem lehet könnyű dolgod egy szilveszteri vendégségben. A többiek eszik a sült malacot, kocsonyát és franciasalátát, neked marad a sajtos rúd és a furcsa pillantások?
Nálunk a főtt tésztát úgy tartották melegen, hogy beleborították meleg vastepsibe, és ami alul volt, az ehetetlenre száradt. sok időbe tellett, mire megszerettem a tésztát utána
Ilyen sajnos van tényleg. Nekem az ovimban volt olyan borzalmasan gyakran tejbegríz, hogy egész a mai napig rosszul vagyok, ha megérzem a szagát és nem is tudok megenni semmit, amiből kiérezhető a gríz. A citromtortát sem. (Kuszkusz már jöhet, bár nem a kedvencem, de az már eléggé különbözik, úgy látszik.) Apósommal a kapros tökfőzeléket utáltatták meg hasonló okból, ő szerintem rosszabbul járt nálam.
A menzai verzió hibái: túl sok liszt, túl sok cukor (átlagos édességű sárgarépák esetén egyáltalán nem kell cukor, pláne annyi), konzervkukorica hozzáadása. Igazán nem nehéz ezeket elkerülni.