Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25061

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rengeteget étterembe járó (és blogger) arc se akar minden áldott nap igényesen étkezni. :)

Tehát veszek egy jó perkeltet a Böszörményi úton levő tisztes kifőzdében, és ahhoz nem magam főzök pennét, hanem betolom a Rétisas másnapos köretmaradékát.

Előzmény: Amerigo61 (25060)
Amerigo61 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25060

:-)

 

A megmaradt és hazavitt ételek már nem esnek olyan jól, mint az étteremben elfogyasztott. Egyrészt aznap álétalában úgysem eszünk belőle, másnap már nem olyan friss. A lefagyasztott maradékokkal hasonló a helyzet ...

Előzmény: Hepci (25050)
Amerigo61 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25059

Gratulálok! :-) Bár lehet, hogy én vagyok kákabélű, de így 60-hoz közeledve egyre nehezebben birkózom meg a méretes éttermi adagokkal. Kivéve a desszerteket, mert azokból szinte korlátlanul tudnék pusztítani :-) 

Korsó sört csak nagy kánikulába iszom, étkezéshez inkább csak pohárral, mert nagyon eltelít és attól nem érzem jól magam ... 

Előzmény: nagypapi51 (25046)
Caipi Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25058

Erre 'bent' elfelejtettem írni, én is örültem ennek a cikknek, mert már rég akarnék valami jó - és megbízható - szabadtartású hús-beszerzési forrást. 

Előzmény: nagypapi51 (25053)
Caipi Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25057

Egyetértek, hogy Boszinak elvileg toleránsabbnak kellene lennie, és mikor a sznobozással jön, nekem is össze kell szorítanom a fogamat :), de gyakorlatban Boszi ugye 80 felett van. Szerintem csodálatraméltó, ahogy halad a korral, meg ahogy tartja magát. Ezért én aztán - szintén - már nem is reagálok a fine-dining-ekézésre, mert végülis nem érdekes, felesleges, ez az ő heppje. Nekem is van 1-2, de már megtanultam visszafogni magam. Többé-kevésbé. :)

Előzmény: cszoli (25055)
Caipi Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25056

A túl kevéstől legalább nem hízom el. Meg hát ugye a fine dining-os miniadagok elvileg arra vannak, hogy jó sokfélét tudj enni. Szerintem én idáig még csak a Costes-ben maradtam éhes, és az is a csillaga előtt volt. A NOBU-ban konkrétan többször majdnem kipukkadtam az 5-6 (kis) fogása után. :D

Nekem a túl sokkal az a baj, hogy az emberben gátlás van a felét otthagyni. A csomagoltatás meg nem a műfajom. Szóval legyűröm, ha tudom, aztán ettől pocsékul érzem magam, fáj a hasam, alig bírok járni, és még lelkiismeretfurdalásom is van, hiszen vigyázni akarok a vonalaimra. Az így 50 felett még annyira sem könnyű, mint előtte.

 

Előzmény: Hepci (25050)
cszoli Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25055

Boszi vs tolerancia témában csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy magam is ismerem azt a kínt, ami minden egyes olyan hozzászólásnál megérint, és reakcióra sarkall (más kérdés, hogy ellenállok neki), amely arról szól, hogy jó nagy adag cupákos kaja van valahol (ld. alább, vagy legrosszabb példaként a Bábelék, nem az újonnan csillagos, hanem az -ék, a Pléhcsárda, amit, illetve még inkább akiket szerencsém volt korábbról - néhai A.B. látogatása előtt is - személyesen is ismerni, de végül is feladtam őket az itt elmondandók okán), szóval hogy a fine dining az fúj, legyen egy adag emberes, a férfi pediglen száz kiló felett férfi, szóval ilyenkor erős viszketegséget érzek én is, hogy reagáljak, de ez pontosan annyira értelmetlen és céltalan, rajtam kívül semmi másról nem szól, mint Boszorka fine dining utálata.

 

De megértem, ha nem tud neki ellenállni.

 

Részemről a legjobb stratégiának a nem reagálást tartom, ez hosszabb távon mindkét félnek előnyösebb.

 

A viszketést nem szabad elvakarni, ki kell bírni és akkor magától elmúlik. Mindkét oldalon....

Előzmény: Hepci (25054)
Hepci Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25054

:DDD

Nem ismerem személyesen Boszorkát, de az ízlése és a (fura) hozzáállása az éttermekhez már aligha fog megváltozni.

Előzmény: Alpári Gnác (25051)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25053
Előzmény: nagypapi51 (25052)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 25052

Boszi biztosan fog reagálni, ha letelt a szabadsága.

 

Ez mindnyájunknak érdekes lehet, remélhetően bővül a lista.

 

Előzmény: Alpári Gnác (25051)
Alpári Gnác Creative Commons License 2019.05.09 0 1 25051

Látom, közben megakasztok egy gyümölcsöző eszmecserét, de most lettem kész vele, még ha kár is volt bajlódni vele:)

 

[Boszorka nehezen visel el olyan éttermet, ami a Rosensteinnél közelebb áll a fájin dájning világához.]

 

Tudom én azt és szerintem itt mindenki tudja...

 

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a posztot, de mint látszik, végül is döntésre jutottam.

Gondolkodtam pedig azért, mert nem szeretek mások feje fölött beszélni, de végül is Boszorka szemlátomást olvassa ezt a topikot, így végül is akár neki is írom.

Aztán majd válaszol, ha akar.

 

Szóval nekem mindig is a tolerancia hiánya volt zavaró.

Én senkit sem akarok megtéríteni, hogy egyen fine dining fisz-faszokat, amik a tányér negyedét foglalják el és nem tudják, mi az.

Ne egyenek! Egyenek bátran rántott húst, ha azt szeretik és mivel azt én is szeretem, írják ide be, hogy hol jó a kirántott hús!

Az étlap értelmezése az a téma, amivel tipikusan nem tudok kezdeni semmit.

Mert ha az van odaírva, hogy "jóasszony módra", akkor nekem honnan kell tudnom, hogy az mifaszom?

Vagy hogy "pékné", akkor kitolják nekem a pék feleségét rózsaszínre sütve?

Véleményem szerint egy ilyen meghatározás sokkal slendriánabb, mint az alapanyagok felsorolása, amit a felszolgáló egyetlen kérdésre old fel és mondja el, hogy mivel mi fog történni, mielőtt a tányérunkra kerül.

 

Ja, sokkal jobb a "rakott krumpli", de Boszorkának ez se felelne meg, mert nem olyan, amit megszokott. Meg nem eszik kolbászt...

Vagy eszik ugyan kolbászt, de pont olyat nem, ami ebben a konkrét ételben van…

 

És legfőképpen az zavar, hogy ha valaki bármilyen információval rendelkezik az adott étteremről ne adja az isten, a séf nevét is tudja, az égjen ezer pokol tüzében, de csak azért, mert ő nem hajlandó ilyesmivel foglalkozni.

 

Legyen a kaja jó és pont, ami tök jó, csak mitől lenne?

 

Nagyon rosszul érintenek az olyan okosságok, hogy például Dunától 100 méternél távolabb lévő étteremben nem eszünk halat.

Miközben ügyfélként szerintem joggal várhatom el egy olyan étteremtől, ami szerepeltet az étlapján halászlét, hogy ne kelljen mérőszalaggal beülnöm hozzájuk, hanem adjanak egy értelmezhető halászlét és az is nagyon nyilvánvaló, hogy a 100 méternél közelebbi étteremben sem áll kinn a séf pecabottal.

 

De mi van akkor, ha bort kérek?

Van bor, mondjuk Barta furmint 2014-es, 2015-ös és 2016-os.

Hát mifaszt érdekel engem az évjárat legyen jó a kurva anyját!

Van azonban egy információ, miszerint a 2015-ös évjárat kiváló, a 2014-es közepes, a 2016-os meg szar. Ez tudható.

És én fogok választani az évjáratok között és abba már bele se menjünk, ha nem ettől az egy pincétől kell választani, hanem 30-ból.

Elutasítom az információt, választok egy rossz bort, mert ugocsa non coronat? És ettől nekem jó lesz? Vagy attól lesz jó, hogy birtokában vagyok az információnak és használom?

 

És ugyebár Boszorka sem utasít el minden információt, mert a Rozit jónak tartja.

Személyes tapasztalatai után ugyan, de nem a semmiből tartja jónak, ez pedig információ.

Én a Rozit szarnak tartom, szintén személyes tapasztalataim okán, tehát az én információim ezen a téren éppen olyan erősek, mint Boszorkáéi.

Ha én ezen túl elmegyek bármilyen más étterembe és ott megjegyzem a séf, sommelier nevét, az pontosan olyan erős információ, mint amit a Roziban szereztem.

Boszorka nem csak hogy nem tart igényt ezekre az információkra, de egyenesen el is utasítja őket. Írtunk neki itt is információkat, ignorálja.

Ez ismeretelméleti síkon nem értelmezhető attitűd.

 

Most viszont én kértem tőle információt, konkrétan a csillagos étterem nevét, ahol csalódott, kíváncsi vagyok, megtisztel-e ezzel az információval:)

 

Előzmény: Hepci (25036)
Hepci Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25050

Engem legalább ennyire (de inkább jobban) riaszt, ha egy gurmé helyen rendelek 3 (három) fogást, és az 1 deci krémleves után (de még a gyufásdoboznyi desszert előtt) kihoznak egy olyan főételt, ami 4 deka hús + 6-8 csíranövény + 4 csepp mártás kombója. Kezdem is azt érezni, hogy egyszerűen túl paraszt vagyok a magas gasztronómiához. :D

A Rétisas porciója (kb. 25 deka hús/ragu, 35-40 deka köret) tényleg túlzás, de ritkán megyek egyedül, így a fejenként fél adag körettel nagyjából megoldható a probléma. Amikor meg egyedül voltam, hazavittem a köret felét, másnap jó volt egy kifőzdei eredetű pörkölt mellé.

Előzmény: Caipi (25048)
Hepci Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25049

Szerintem el lehet fogyasztani, mivel jó. A képeken a magyaros szűz kivételével fél adag köret van... édesanyámmal úgy szoktunk rendelni, hogy ketten kérünk egy adag krumplit.

Minden elismerésem Nagypapinak, hogy benyomta a teljes adag borzaskát, rajtam a fél adag is kifogott. Nyilván azért is, mert én nem így (90% krumpli, 10% karaj) képzelem a borzaskát.

Előzmény: Amerigo61 (25044)
Caipi Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25048

Tudom, hogy sokaknak pozitívum az ilyen adag, de engem épphogy riaszt. :) 

Előzmény: nagypapi51 (25046)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25047

Ez még a Rimaszombat u-i (2014.08.) étlap, Hepci blogjában lehet összehasonlítani a mával.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25046

Én nem vagyok bélgép, de anno a teljes adag borzaskával is megkűzdöttem, más alkalommal egy rántott disznómájat is sikeresen eltüntettem együltőhelyben. Korsó sör már nem fért bele, a pohár is éppen elég volt :)

 

 

 

Előzmény: Amerigo61 (25044)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25045

Valóban ott van, de az a "pár perc séta" alsó hangon is 30 :)

Kutyát be lehet vinni? - régen a kerthelyiségben dekkolt néhány az asztalok mellett, de ilyen itt nincs. Vmi terasz van csak.

Előzmény: seci (25043)
Amerigo61 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25044

Ez jól hangzik, de a képek láttán felmerül a kérdés, hogy van olyan ember kis hazánkban, aki ezeket a brutális adagokat (főétel) ott helyben el tudja fogyasztani ... ? 

Előzmény: Hepci (25039)
seci Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25043

STOP :)

 

Idezet:

1116 Budapest, Hunyadi M. út 56.
(látogatás időpontja: 2019. III. 6, IV. 6, IV. 19)

 

Akkor most itt van vagy nem itt van? Mert ez 2km-re van a metrotol a guglimepsz szerint, az meg kutyasoknak rovid seta tav :)

 

-seci

Előzmény: nagypapi51 (25041)
Caipi Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25042

Ó, sajnálom a hosszas betegséget....

Az általad leírt hely viszont tényleg jól hangzik egyszerű éhség esetére. Vagy ha vadasra vágyik az ember, ami előfordul velem. 

Előzmény: Hepci (25039)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25041

A hűlt helye tényleg ott van, de most Kelenvölgyben működik, az sokszor pár perc séta lenne.

Viszont jó hír, hogy a 58-as busz ott áll meg (Narancs u.)

Előzmény: seci (25040)
seci Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25040

Oh, és ez ott van par perc setanyira a 4-es metro vegetol! Next time! :)

-seci

Előzmény: Hepci (25039)
Hepci Creative Commons License 2019.05.08 0 0 25039
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 25038

Csak átfutottam a műved, 1 szúrt szemet közben, de hát a tartalom a lényeg.

 

Előzmény: Alpári Gnác (25037)
Alpári Gnác Creative Commons License 2019.05.07 0 0 25037

Nagyon kedves vagy, bár a nyelvtan szíven ütött, de igazad van, mindjárt találtam 3 hibát és biztos van több is:)

Előzmény: nagypapi51 (25035)
Hepci Creative Commons License 2019.05.07 0 0 25036

[Boszorka nehezen visel el olyan éttermet, ami a Rosensteinnél közelebb áll a fájin dájning világához.]

Előzmény: Alpári Gnác (25034)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.07 0 1 25035

Fogalmazás 5

tartalom 5

nyelvtan 4.5

külalak 5.

Előzmény: Alpári Gnác (25034)
Alpári Gnác Creative Commons License 2019.05.07 0 0 25034

Azért megoszthatnád, melyik volt ez az étterem, kíváncsi lennék az étlapra.

 

Hogy a desszert savanyú, az ma már nem kivételes, inkább trend, végül is az egyfajta levezető, nem feltétlen kell édesnek lennie.

De olyan helyen én még nem jártam, ahol a felszolgáló ne mondta volna el részletekbe menően, hogy mi is az adott étel, persze ha ez egy menü, akkor nem vagy nagyon kisegítve, de legalább pontosan is tudhatod, hogy mit nem eszel meg:)

 

Az pedig ma már alap, hogy tányéron nem lehet ehetetlen összetevő, hacsak nem a tálalás része.

Úgyhogy ezt egy csillagos helyen én sem tudom értelmezni, hacsak nem arról van szó, hogy megint ott tartunk, hogy ehető ugyan, csak te éppen nem szereted.

 

Ezzel együtt nincs abban semmi probléma, hogy a csillagtalan hely neked jobban bejött.

Nem minden csillagos, vagy úgy általában hypolt hely jobb, mint egy tisztességes alapanyagokkal és technikával dolgozó bisztró-, vagy házias konyha.

Ez különösen külföldön van így, nálunk és ezt nem először mondom, nagyon elszakadt egymástól a fine dining és a tisztes középszer, utóbbi ugyanis szinte ritkább, mint az előbbi.

 

Az is persze furcsa, hogy a sztárkultusz nálunk ilyen szintű.

De ha bele gondolunk, hogy Franciaországban 624 darab 1-2-3 csillagos étterem van, Németországban 304, és még Ausztriában is 19, akkor ez mindjárt magyarázat is lehet.

 

A gasztronómiával foglalkozó médiatermékek aránya ugyanis nem tér el túlságosan a magyartól, a fele akkora Ausztriában biztosan nincs 8-szor annyi újság, TV-műsor, satöbbi, a 6-szor akkora Németországban meg nincs 10-szer annyi, Franciaországot pedig kiszámolni sem érdemes.

 

Az, hogy mi, már amelyikünket érdekel, ismerjük azt az 5 embert, és hozzá azt a másik 10-et, aki cirkulál az újonnan nyitott helyek között, nem olyan nagy csoda és nyilván egy hasonló érdeklődésű francia meg nem fog név szerint ismerni 600+ séfet, de szerintem 15-öt ő is ismer.

 

Az meg külön a vicc kategóriája, hogy olyan nagyon ragaszkodunk a csillagos séfjeinkhez, hogy akkor is annak nevezzük őket, amikor már nem is azok.

A csillagot ugyanis az étterem kapja és nem a szakács.

A Konyhafőnök műsorában szereplő Rácz Jenőt konzekvensen Michelin-csillagos séfként említi a csatorna, pedig amióta otthagyta a sanghaji éttermét már nem az, ahogy Szél-Szulló páros sem nevezhette magát annak, az Onyx és a Stand közti állapotban.

 

De mondok egy másik példát:

 

Szabó Kevin volt Szél Tamás comis-ja a Bocusse d'Or-on.

Nem hiszem, hogy átlagos francia polgár tudná az utolsó Bocusse versenyzőjük comis-jának a nevét.

De én tudom és azt is tudom, hogy most éppen a gyöngyösi Bori Mamiban séf.

Ezt persze azért tudom, mert a családom gyöngyösi és az ott az egyetlen számomra értelmezhető étterem.

 

Az is hozzá tartozik, hogy a Gourmet fesztiválon évek óta erején felül teljesít a Bori Mami, nekem is ízlett minden ételük, ha nem tetszett volna, azt is megírtam volna. Az szerintem még neked is tetszene, mert vidékiek lévén nem tudnak elszállni oda, ami neked már zavaró.

Volt régebben egy másik séfjük, egy nagyon ügyes srác, akinek nem tudom a nevét, de ő indította be az éttermet és ez most nagyon nem lesz PC, de ő aposztrofálta magát így, hogy ő volt a "dadogós".

Ha tudnám a nevét és tudnám, hol dolgozik most, elmennék miatta oda is, de gyanítom, hogy külföldön van már ő is.

És jöhetett volna a helyére egy kókler is, mert ez csakis a tulajdonos döntése és akkor potyára mennék az étterembe.

 

Szóval nálunk még nincs kellően letisztázódva ez a szcéna, ki így tájékozódik és szakács után megy ki úgy és releváns vélemények után, ki meg amúgy és étlap olvashatósága/értelmezhetősége után.

 

Szerintem mindegyik legitim döntés.

Előzmény: Boszorka (25029)
Hepci Creative Commons License 2019.05.01 0 0 25033

A kedves vendégeket illene tájékoztatni, ha már a normál ügymenet része (egyébként) a fészbukon menő feszt jópofizás.

A szentendrei étterem bezárásáról pl. nem írtak ki semmit, így volt olyan, aki más városból odament enni, aztán a helyszínen értesült, hogy be van zárva.

Én meg a hűvösvölgyi egységbe készültem pizzázni egy este, aztán meglepve láttam, hogy már Da Rosa a neve.

Előzmény: Edmond Dantes (25032)
Edmond Dantes Creative Commons License 2019.05.01 -1 0 25032

Szerintem pont elegendő ennyi információ, nem tartoznak magyarázattal senkinek az üzleti döntéseik hátterét illetően.

Előzmény: Hepci (25031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!