Frederick Constantom van. A Longines ETA tulajdon. APT kijavit-de a legmegbizhatóbb szerkezetek. Amúgy mind a 4 jónevű óra szerintem, a középkategóriában. ÉS tudtommal mindegyik használ ETA-t, talán Sellitta-t is. Az FC-nek van saját kalibere, és olcsó tourbillonja is. Elvileg-bármelyik.
Erre tipikusan jó lenne, szerintem erre találták ki. Abban APT-nek igaza van, ha egy óra évekig a dobozában dekkol egy fiók mélyén, mert nem is hordod, akkor nem kell.
Nekem meg csak három automatám van, de az egyik már csak szobadísz, a másik kettőt meg felváltva hordom. De ritka az, hogy mondjuk két hétig csak az egyik lenne rajtam. Nekem pl. van egy forgatóm, (két óra fér bele, az egyik az a leharcolt swatch irony) a másik fakkban viszont volt, hogy napi csere volt. A drágább órám is csak 1000-1200 euró, de abban pl nem biciklizem. A swatch volt már azért szervizben 20 éve, mert egy T72-es hilti szétrázta a csuklómon... A forgató amúgy jól mutat az egyik hangfal tetején, csicsás kék ledes fénnyel, mikor tekeri a krumplikat:)
Mert, ha hetente mondjuk egy alkalomnál nem többször - akkor tekergesd nyugodtan, nem kell forgató. Forgató voltaképpen nem is tudom, kinek kell. Olyasvalakinek, aki például két-három órát cserélget legfeljebb folyamatosan. Vagy aki egyet hord álladóan, de hétvégére leteszi, és nem akarja hétfő reggel állítgatni. Amúgy szerintem valójában ez nem egy tényleg szükséges valami.
Nekem van több száz órám, állandóan cserélgetem őket, automata is százas nagyságrendben van köztük - egy forgatóm van, de azt kizárólag a javított-szervizelt órák tesztelésénél használom. Még ott sem sokszor.
Mióta nyugdíjas vagyok, ritkán hordom az automata Omega karórámat. Emiatt majdnem minden felvételkor újra be kell állítani. Mi a jobb az órának, ha folyton tekergetem, vagy ha veszek egy óraforgatót?
Ha az óraforgatót ajánljátok, akkor ott mire kell figyelni? Ezt csak azért kérdem, mert egy óra üzletben azzal riogattak, hogy az olcsó óraforgatók akár tönkre is tehetik az órát. Nem tudom, hogy ez egyáltalán igaz-e.
Erre írtam azt, hogy aki ilyenbe belemegy, azt a nigériai herceg meséjével is le lehet húzni...
Ismeretlennek nem adunk oda semmit, csak a pénz átvételével egyidejűleg és ennyi...
Kamu vevő-eladó-bepróbálkozó meg az ebayon, Vaterán is akad.
Bármilyen eladási-vételi kísérlet esetén számolni kell azzal, hogy lehetnek szélhámosok, de ez igenis kiszűrhető, kezelhető. Pláne eladóként. Aki - pláne nem is nagy összegeknél - nem azzal indít, hogy tessék itt a pénz, kérem a portékát - azzal nem is szabad tovább foglalkozni.
Abszolút tökmindegy! Általánosságban mindegyik jónak mondható, közel azonos minőségű. Mindegyiknek vannak drága és megfizethetőbb modelljei. A design pedig ízlés kérdése.
Mindegyik gyártónak vannak teljesen vállalható és még aránylag ár/érték arányban is jónak mondható modelljei - és vannak ezen szempontból kevésbé jók. Jó pár olyan modellt lehet találni, amelyeknél például mind a négy gyártónál ugyanazt az ETA werket alkalmazzák, stb...
Alapvetően mindegyik gyártó mindegyik modellje tisztességes iparosmunka, rosszat egyik sem ad ki a kezéből. Az FC már több figyelemre méltó saját werkkel is rendelkezik, amelyekre egészen érdekes-egyedi modellek épülnek - csak ezek meg általában nem túl olcsók.
Marketplace, illetve nagyobb létszámú órás csoportok. Ilyen értékű órát én licitre tennék fel, de esetleges, megkapod-e érte, amit szeretnél. Ha van az adott márkának tematikus csoportja, oda is érdemes feltenni.
Elég veszélyes. Azonnal rárepül 5-6 kamuprofil. Nyáron elgondolkodtam én is, eladok 1-2 órát. 1 komoly érdeklödöre jutott 10 kasu. Inkább meggondoltam magam, maradtak.
Láttam a Seiko hazai Youtube csatornáján az új búvármodelleket, és ezek kapcsán említette a videós, hogy változtak a búvárminősítés szabályai. Tudja valaki, hogy miben? Ő említette a kötelező koronavédőt, meg a teljes jelölést a 3 óránál.
Olyan kérdéssel fordulnék a t. Tagokhoz, hogy milyen fórumon, felületen, csoportban érdemes nem kifejezetten magas értéket képviselő (100-150 EUR), de órakedvelők, gyűjtők érdeklődését bizonyára megmozgató órákat meghirdetni?
Eddig adtam már el ebay-en, de vegyesek a tapasztalataim. Vaterában nem látok túl sok potenciált, sajnos.
Kissé karcsúsítanám a "gyűjteményemet", ezért merengek rajta, hová rakjam fel majd azokat amiknek menniük kell.
Általános esetben a válasz egyértelműen igen - két 7750 egymással csereszabatos.
Általában a hidak jelöltek, lehet más a felület-kezelésük is, de egyébként ettől függetlenül azok is átrakhatók (még ha el is rontják az összképet), de az alkatrészek egyformák.
Még akkor is egyformák - ha az ETA esetében több minőségi osztály létezik, és például egy kronométer kivitelben fizikálisan más anyagú billegő és hajszálrugó van, más precizitással kialakítva - mint egy olcsóbb kivitelben - de egyébként ettől függetlenül ezek is felcserélhetők. Mind a 7750, mind az ETA 2824 és 2892 is készült még az "ősidőkben" 17 köves alapkivitelben, sőt, a 2824 alacsonyabb lengésszámú olcsóbb változatban is - no ott már nincs teljes csereszabatosság, még ott is vannak azért cserélhető alkatrészek, de nem mind.
De az 1990 után készültek mind 28800-as lengésszámúak és csereberélhetők.
Az Omegának az ETA 2892 adaptációja picit egyedi, ott kő van a rugóház egyébként kikopásra tényleg hajlamos felső csapjánál is, és picit más rögzítésű az automatika közvetítő-kereke - ez inkább csak formai eltérés, mert a hidak ezek után nem teljesen egyformák, de a mozgó-dolgozó alkatrészek így is mind csereszabatosak maradtak.
Ez azt jelenti, hogy egy tetszőleges ETA 7750 mechanikával szerelt óra más ilyen szerkezetekkel alkatrész-csereszabatos? (mondjuk van egy hibás Omegád, meg egy TAG heuered, és a kettőből összeraksz egyet?)
És ugye nem baj, ha órát szeretnék venni - nem országúti kerékpárcsapatot? A Breitling esetében sem értékelem a repülőcsapatokat sem (hiába érdekel a repülés). Aki lelkesedik ezekért, vegyen új Tudort...
Én a magam részéről a műszaki tartalmat értékelem, azt talán nagyjából meg is tudom ítélni - és ha erről kérdeznek, erre válaszolok. Az ezen felüli "életérzést" és marketing-szponzorációs szempontokat meg meghagyom másoknak.