Vagy rendeltetésszerűen használni az adott motort...
Nagy szélvédős túramotort túrázni.... naked motort meg rövidebb távokon csapatni.... ;-)
Biztosan nem fogok kendácsolni, próbálgatni 5-10féle szélvédőt. Ha annyira számít a szélvédelem, akkor veszek egy másik motort....
Amúgy érdekes, hogy hogyan is jutottunk ide.... abból az alap témából kiindulva, hogy a Royal Enfield 350 Meteor vajon alkalmas-e a pályára ill. az M0-ásra. Ebből lett aztán az, hogy 110-120-at az is tud, gyorsabban meg úgysem megy az ember tartósan egy csupasszal..... :-)
Közben felmerült a motorerő, valamint most már a szélvédelem ill. a bukósisak témaköre is.... de hát, végülis ez egy fórum.
Nagyon sokat motoroztam életemben, nekem mindig fontos volt a szélvédő. El kell dönteni hogy villogni akarsz a motoroddal, vagy közlekedni vele, biztonságosan. A szélvédő ebben sokat segít. Meg lehet találni azt a formát, ami illeszkedik a motorhoz.
Egyébként mindegy is, mert kb egy szezonban használtam szélvédővel, de mivel semmiféle értelmét nem tapasztaltam, leszedtem. Tartósan amúgysem megyek 130-140 felett, szóval ott egye meg a fene....
Ezt egészen biztosan motorja is válogatja.... én nem nagyon tudok tartósan 130-140 felett menni. És nem a szél hőmérséklete miatt.... egyszerűen ennél a sebességnél (az én esetemben/motoromon) már izomból kell tartani a fejem, mert annyira tolja a szél...
Egy nakeden meg nem igazán hasal az ember fia.... ;-) .... meg nem is nagyon lehet...
Félreértés ne essék.... a sajátommal sem megyek gyorsabban. Csak az itt tárgyalt motorok (RE Meteor 350 és GB350) nem is igazán tudnak.
És tulajdonképpen ez is volt az alap kérdés.... hogy használhatóak-e ezek a motorok a pályán ill. mondjuk az M0-on. Természetesen igen, csak korlátozottan. Nyílván egy 125-össel is felmehetsz a pályára...a képességeinek tudatában.
Egy naked bike nulla szélvédelmével akkor sem vicces 130 felett menni, ha tökig be vagy öltözve. Nem akarnál ezzel a motorral gyorsabban menni, hidd el.
De ezek kb 180kg-osak szárazon..... ;-) És nem a 350cm3-vel van a gond, hanem az alig 20 lóerővel.... és a 27Nm forgatónyomatékkal....alacsony fordulatú cirkálásra tervezve.
Csak egy kis összehasonlítás, pl egy hasonló lökettérfogatú KTM Duke 390-essel..... 43Ló és 35Nm.... ja, és kb 150kg.
Az én nehéz, 150 kilós 125-ösöm érzi jól magát 70-80 körül (90-100 a max) 11 lóerővel.
Nehogy már ezt egy 350-es alig haladja meg!
Az autóút tényleg nem élmény vele, de normál országúton el lehet vele lenni, nincs "leszorítanak" érzésem. Pedig ott is 100 körül jár a többség ( 105-ig le se lő a VÉDA)
Kimaradt a posztomból, de a nullásra gondoltam én is. Közel lakom hozzá, autóval inkább azt választom sokszor, mint hogy átmenjek a városon, szóval nem teljesen idegen hogy arra vegyem az utam. Néztem videókat, jellemzően azt mondják hogy ezek a 350-es RE-k 70-80 magasságában érzik jól magukat és kb. 100-110 a vége. Ezért gondoltam azt, hogy talán kevés a nulláshoz, de akár egy sima országúthoz is.
De kell. Viszont már nem kötelező bejárni oktatásra, kapsz online hozzáférést egy oktatórendszerhez (eduKRESZ), ami végigterel az anyagon (leckék után mini-vizsgák, fejezetek után nagyobbak). Ha azt végigcsináltad, a vizsga sem lesz gond.