Keresés

Részletes keresés

JFEry Creative Commons License 2007.09.02 0 0 6894

Sajnos képtelenség az előírt dózisban szórni. Egy 4 centis kupakon van 36 luk. El sem tudom képzelni, hogy ezzel így be lehessen szóri valamit is a hónaljamon kívül. Talán, ha valami oldat volna. 

Kb 4 dobozzal tudtam beszórni három éve tavasszal és már azon az őszön is volt csimasz, bár nem annyi mint most.

Előzmény: Flanell (6893)
Flanell Creative Commons License 2007.09.02 0 0 6893
Azt nem tudom, hogy mennyire hatékony szer, de nem drága, 250 nm-re kell 0,875 kg, és 1 kg a neten 1649 Ft, ennél lényegesebben olcsóbb nemigen van.
Előzmény: JFEry (6891)
m.musashi Creative Commons License 2007.09.01 0 0 6892
akkor kár is chemikáliákkal mancsikolni legjobb lenne egy telajcsere és újrafüvezni.
Előzmény: JFEry (6891)
JFEry Creative Commons License 2007.09.01 0 0 6891
250 négyzetméter. A Basudinnál jobb kellene, nem kiadós, drága.
Előzmény: m.musashi (6890)
m.musashi Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6890
elkellene ott egy jó kis talaj fertőtlenítés./basudin/ mekkora a terület?
Előzmény: JFEry (6889)
JFEry Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6889

Talán itt tudnak segíteni az olvtársak!

Sziasztok!
Ritkán járok az Index Fórum ezen fertáján.

Van Csepelen egy kis családiházam, hozzá kertecske.

Azt füvesítgettem be, már pár éve.

Minden összel feltűnt, hogy a fű erősen befoltosodik, megritkul. A  rigók, és mint rájöttem a sünök is gyakran csúffátették a füvet, annyit kapartak, túrtak benne a fű tövét rágcsáló csimaszokért.

Idén azokon a forró nyári napokan bekrepált az automata öntöző, és csak pár nap után láttam ezt, mikor hazautaztam. Szóval alaposan megéget a fű java.

Mostanra, ami tudott kihajtott, de ami nem azt elkezdtem felszedni.

Amit láttam, attól hanyatt estem. Ahol elpusztult a fű és félrehúztam a szénát a földből csak úgy előpenderedtek a csimaszok. Négyzetméterenként vagy 20. Elborzadva, ám kiváncsian ott is felcibáltam ár tenyérnyit, ahol a fű még viszonylag zöld volt.

Ne tudjátok meg! Ott egy két tenyérnyi folton volt a 20 csimasz.

Rengeteg gyümölcsfám és díszbokrom pusztult ki az ültetése utáni időben. Valszeg azokat is ezek a férgek intézték el. Mifenét tudok ellenük tenni?

vedyt01 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6888

Még lenne egy kérdésem:

Mit használjak: szarvasmarhatrágyát vagy Buviplan tablettát?

vedyt01 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6887

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. vettem 6 tő leylandi ciprust és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:Hogyan nyírjam a sövényt? Eddig kétfélemegoldást olvastam, ezek persze ellentmondásosak. Szerintetek melyik igaz a leylandi ciprusra?

1. lehetőség: hagyjam megnőni amilyen magasra szeretném a sövényt és csak utána nyírjam, hogy bokrosodjon (fő szár megmarad)

2. lehetőség: az elejétől fogva metszem, hogy bokrosodjon (sok mellékág lesz)

Nekem kb 3m méter magasság lenne jó... 

Illetve mikor metszhető? Csak tavasszal, vagy ősszel is? (ez idei évet persze kihagyom) Ez is ellentmondásos volt a neten.

peter513 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6886

Köszi a tanácsokat!

A szomszéd bácsinak még van legalább 1 m3 ilyen fenyőág dara, akkor még talicskázok át a későbbi felhasználásra, neki úgy is útban van.

Előzmény: kisszszoros (6885)
kisszszoros Creative Commons License 2007.08.30 0 0 6885
monília:
http://www.biokultura.org/kiadvanyok/biokultura_folyoiratok/2004/2004_3.htm
A monília elleni védekezés az utóbbi években fontos kérdéssé vált. Meggyen és a birsen a virágzás idején végzett kezelés kiemelt jelentőségű, mivel ezeken a növényeken a monília a virágokat fertőzve a későbbiekben a vesszők száradását okozza. Megelőzésre használhatunk zsurló vagy tormalevél főzetet, erős fertőzés esetén Pronatúrát. Szintén jó hatású, ha a fák alá tormát ültetünk. A későbbiekben minden érintett gyümölcsfélén az érés kezdetén is védekezünk a monília ellen.
-------------------------------------------------------

A rezisztens almafajták általában varasodás ellen azok (freedom, florina)

-------------------------------------------------------

A fenyőkomposzt kicsit savasabb és gyantában gazdag, ezen agyag és mész hozzáadásával segíthetsz, jól keverd át, adj hozzá vizet ha kell, és érleld 2-3 hétig felhasználás előtt. A pajorokat rostálással eltávolíthatod, ha rendesen beérett az anyag.
Előzmény: peter513 (6883)
Hörpi Creative Commons License 2007.08.30 0 0 6884

Szervusztok!

Segítsetek, hogy vajon a mi a fenét csinálok rosszul az orchideáimmal? Elsősorban az átültetés érdekelne, ugyanis eddig minden átültetett orchideám kipusztult. Igaz, ebből kettő csigás volt, aztán átültetés után elsárgult és szétrohadt. Gondoltam, biztos sokat öntözöm, de a következővel is ez történt, pedig nem locsoltam, csak heti egyszer. Egy helyen azt olvastam, hogy ültetés után ne kapjon se tápoldatot, se vizet, igaz ez? Nem merem közvetlen napfényre tenni, mert a keleti ablakpárkányon rosszul viselkedtek, most sötétebb helyen vannak, de fonnyadnak, mattulnak, nem szép a levelük. A papucs egyszerűen kibújt(!) a közegéből, egy másik ugyan hajtott friss gyökeret, de szintén kidőlt belőle. Egy ismerős esküszik rá, hogy alulról kell öntözni, mindig legyen alatta egy kevés víz. Mondanom sem kell, kipróbáltam, erre az összes alsó gyökér elrohadt. Most nem nő egyiknek sem virága, sem levele, pedig kezdetben (télen nyilván ideális a helyük) szó szerint burjánzott az egész orchideásom. Most várok az átültetéssel, mert az eddigi sima orchidea közegem nem vált be, de hamarosan kihalnak a maradék virágocskáim is. HELP! Az orchidea fórumra nem írok, hogy ne zavarjam a szakembereket, de hátha idetéved valami tudós :o)

peter513 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 6883

Már második éve a szomszédom kivágatta a fenyőfáit, akkor az ágakat ledarálták. Ott áll a kupac a szabad ég alatt, szépen alakul humusszá. A pajor nagyon szereti, majdnem tizet találtam benne, mikor vittem belőle 4 talicskával a tuják alá.

Az a kérdésem, hogy ha ezt leterítem pár centi vastagon a veteményesre mi lesz a hatás? (Az örökzöldek kiválasztanak valamilyen anyagot, ami nem használ a többi növénynek, de ezek elbomlanak egy idő után.)

Következő kérdés: Abszolút mérgek nélkül kertészkedek, még permetezőm sincs. Milyen almafát ültessek, ami ellenáll a kártevőknek?

Van 3 almafám. Az egyiken nagyon finom szokott lenni az alma, a másik kettőn pedig moníliás, vagy egyszerűen lerohad. Ezt a 2-t fogom lecserélni.

3. éve van meg a kert, nem igazán vettem észre, hogy most kevesebb lenne általában a termés, mint a szomszédoknak, akik permeteznek! Az előző években kb 10%-kal volt gyengébb a termésem, mint nekik.

Vannak ellenálló fajták, azokat ültetem. Paradicsom, paprika, eper, málna, répa, zöldség ami jól érzi magát, de egy tasak uborkából is van bőven.

A kert nagyobb részén nyírom a zöldet. Hol mi növekszik. A magas egynyáriak innen már eltűntek, de előfordul, hogy 20 centisre is megnő, mire van időm lenyírni. Ilyenkor Kék, sárga, lila és fehér fehér színekben pompázik a mező. Vakondok vannak, de hozzátartoznak a körforgáshoz. A veteményesben elég kevés kárt csináltak a lótetük, és pajorok együttvéve. (kb 3-4%, inkább 10 %-kal többet ültetek)

6 centisre nyírok a zöldet, egyrészt a vakondok, másrészt a nap miatt. Ha túl rövid, nincs ami árnyékolja a földet, és a nap kiégeti,sokára jön rendbe.

A teljes telek 1600 nm, tehát van helyem. Olyanok tanácsait várom, akik olyan tanácsokat és fajtákat tudnak ajánlani, amit nem kell permetezni. Ez egyrészt lustaság, mert nem mindig érek rá, másrészt mással elég sok káros dolgot viszek a szervezetembe, ezek nélkül is, harmadrészt az ízek miatt.

(Tavaly a kelbimbó tetvesedett, de azért jövőre újra megpróbálom.)

Kicsit hosszúra sikeredett, bocsi

Péter

elitkert Creative Commons License 2007.08.29 0 0 6882
Néhány növényről pl ricinus, fáklyaliliom, stb úgy tartják elűzi a vokondok(ok)at. Ki tudja....
Előzmény: trigemini3 (6880)
elitkert Creative Commons License 2007.08.29 0 0 6881
Van ugye a vakondos topik, meg láttam már csapdát is.
Előzmény: trigemini3 (6880)
trigemini3 Creative Commons License 2007.08.29 0 0 6880
Sziasztok!

Tud nekem valaki abban segiteni mit csináljak a VAKONDOKKAL mert mindig ki jönnek a föld alol és tönkre teszik a füvemet és a többieket.
Van e valakinek olyan öttlete, hogy tudok végleg meg szabadulni tölük mert a ki öntés funkcio nem használ ellenük.
fantom5 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 6879

Sziasztok!

Tudna valaki nekem segíteni, hol tudok venni angyaltrombitákat vagy magokat minden színben? Mert magot csak fehérbe kapni. Vagy címet, vagy net oldalt. Valamint hol tudnék leandereket vásárolni ritka színekben, mert mindenhol fehér és rózsaszín van. Kimondottan citromsárga és bordó érdekel a legjobban, valamit muskátli ritka színekhez hol tudnék hozzájutni? Hol árulják a legtöbb fajtát, esetleg valami netes oldal? Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket. fantom5@citromail.hu

kérlek titeket csak emilben válaszoljatok, nem biztos, hogy visszatalálok erre az oldalra megint.

il1321 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 6878
Előzmény: malmos (6875)
il1321 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 6877
Ez kertészeti, növényekkel kapcsolatos oldal. Ha tanács talan vagy, főleg abban az ügyben amire célzol, akkor az NBH oldalain keresgélj:-))
vm.aniko Creative Commons License 2007.07.24 0 0 6876
ne haragudj,nem értem,hogy mire gondolsz.kérlek kicsit ird le részletesebben.
malmos Creative Commons License 2007.07.24 0 0 6875

Tanácstalan vagyok abban, hogy hová lehet fordulni ahhoz, hogy a megfigyelőim jelentésit és névsorát megkapjam?

Kérem, aki tud segitsen.

Aquarell Creative Commons License 2007.07.16 0 0 6874
Melyik kutyussal? A mienkkel? Meghalt :((
Előzmény: kert* (6873)
kert* Creative Commons License 2007.06.30 0 0 6873
Szerintem ha tudsz hajtást szerezni te is tudsz nevelni ,egyszerűen bedugdostam és
elég szép eredményt értem el vele.Az öntözést nem szabad eltúlozni.
Már a kertben lett belőle saját részre telepítve.
Mi lett a kutyussal?
Előzmény: Aquarell (6871)
kert* Creative Commons License 2007.06.30 0 0 6872
Irtam ,stb,
a kis rózsák így néznek ki.
Előzmény: vm.aniko (6870)
Aquarell Creative Commons License 2007.06.14 0 0 6871

Azt már én is kartam szerezni valahonnan, de egyik ismerősömnek sincs. De gránátalmát kaptam valakitől. Mérges voltam a kutyára, mert beletojt a gödörbe, amikror el akartam ültetni... de biztos attól eredt meg :)

Szegény kis drágámnak meg a gránátalma lett a fejfája :(((

Előzmény: kert* (6869)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.13 0 0 6870
nemis mondtad,hogy lonc is van:)
Előzmény: kert* (6869)
kert* Creative Commons License 2007.06.13 0 0 6869

Igaz azóta egy kis idő eltelt de itt a kép a tavaly le duggatott Loncról.

És a rózsa amiről beszéltem.
Előzmény: taormina1 (6860)
ujfigura Creative Commons License 2007.06.13 0 0 6868

Köszönöm szépen nektek a válaszokat, nagyon sokat segítettetek!

Aquarell Creative Commons License 2007.06.05 0 0 6867
Nem szokom meg, mert biológus vagyok és ami ecetfának írja, az nem szakmai oldal, vagy szaklap.
Előzmény: zebrina (6862)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 6866
Pardon, fehéret és SÁRgÁT szeretnék; rózsaszín már van.
Előzmény: taormina1 (6860)
kert* Creative Commons License 2007.06.05 0 0 6865
Itt lehet levágják a fűvel, de a csatornába van.

Nem kell erdősíteni ezt a részt.
Különben én is vittem egyet a kertbe de én se ültettem el.
Előzmény: zebrina (6864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!