Bocs mindenkitől, nem szívesen offolok, de itt sokan járnak, igazából nem ide tartozik, de nem találtam jobb helyet, hát megkérdezem: milyen programmal lehet mp3-ak tempóját úgy változtatni, hogy a hangmagasság ne változzon, tehát csak széthúzza a program a számot.
Az összes ASIO csatornát fel kell venned a VST connection menüpontban (illetve csak az ASIO csatorna-párokat tudod felvenni ;) ), és akkor azok bármelyike (egy-egy BUSként) megadható az adott VSTi hangszer kimenetének. Csak arra figyelj, hogy a mixdownnál csak egy BUSt exportál a program.
Sracok, hogy a feneben lehet cubase sx-ben beallitani ha azt szeretn em, hogy kulon asio csatornara (patchmix-dsp) legyen kuldve minden vsti hangszeres sav a cubase-ben?
Mindenképp, mindenkinek az emut ajánlanám. A "0404" 30 alatt megvehető újonnan és nyugodtan lehet profiként említeni. Ezek az audigy-s blöffök még drágábbak és sima gagyi kategória. Vicc az áruk.
Latency nálam 4ms a 0404-el és tökéletesen működik.
Még annyit, hogy természetesen az ASIO-képes kártya és driver megléte egy dolog, másik dolog az, hogy a program, amit használsz, kezeli-e. Ennek mindenképpen nézz utána, próbáld ki. A Cubase kezeli, és a legtöbb (összes?) mai (1-2 éves) program kezeli. De régebbi progikkal érhetnek meglepetések.
Ami még az E-MU mellett szólhat számodra, a hardware-es effektek. Ez azt takarja, hogy az E-MU kártyához adott "PatchMix" program (tulajdonképpen az E-MU-hoz felkészített mixer program) a kártya DSP-jét használja az effektekhez, ezért tehermentesíti a procit. Pl. a bemenő gitár jeledre mindenféle reverb, delay, torzítás, flanger, phaser stb.stb. "tehető".
Ezt az Audigy nem tudja!
A www.emu.com support lapjáról letölthető a kártya kezelési útmutatója több nyelven is (magyarul a www.hitspace.hu vagy www.absolute.hu oldalról töltheted le). Érdemes tanulmányozni. (Előre is, de ha emellett döntesz, mindenképpen, mert nem éppen pofonegyszerű a kezelése...)
Az ASIO egy speciális hangkártya-driver-féleség. Egyrészről általános szabvány, másrészről kártyánként egyedi. Az a lényege, hogy a windows mindenféle "okoskodását", "akadékoskodását" megkerülve közvetlenül kezeli a hardware-t, ezért érhető el alacsony latency. (Ez pl. azt eredményezi, hogy a VSTi-kkel zenélve valós időben hallod a hangot, nem 20-50 ms késleletetéssel, vagy pl. a feljátszott gitársávot is normál időzítéssel hallod vissza pl. egy midi metronómhoz képest.)
Az Audigy-hez már "gyárilag" tartalmazza a drivercsomag az ASIO drivert. Az SB-Live-hoz még nem volt annakidején, ezért egy szabadforrású drivercsomagot kell használni, ez a KxProject által készített csomag. Létezik egy általános ASIO driver, az ASIO4ALL, ami elég sok "gagyi" kártyát támogat (alaplapi hangcsodachipek), de csodát ne várj, sokkal-sokkal gyengébb eredménnyel, mint a tisztességes ASIO-képes kártyák. Ha általános célú kártyát akarsz, ami azért zenélésre is megfelelő, de játszanál is EAX-hangos játékokkal, meg DVD-t is néznél 7.1-es hanggal, akkor mindenképpen legalább egy Audigy-2-t vegyél (az Audigy 1-gyel voltak problémák, a 2-t már tisztességesebben "csomagolták össze".) Ha nem akarsz DVD-t nézni, játszani, csak zenélni, akkor viszont minimum egy E-MU 0404-et vegyél. (De csak akkor, ha tényleg csak zenélni akarsz!) Mert ezzel pl. nem lehet 7.1-ben DVD-t nézni, nem lehet EAX játékokta játszani ... viszont zenélni nagyon.
Igazából zenélni szeretnék (Idáig még csak élőben próbálkoztam), de nem igazán vágom még a PC-s zenélést.
Mi az az ASIO? Ha monndjuk veszek egy Audigyt akkor az ASIO drivert le kell tölteni hozzá? Vagy ez már benne van a gyári driverben / esetleg a Cubase-ben?
Ha zenélni szeretnél, mindenképpen ASIO képes kártyát kell venni. Bár ha szereted úgy feljátszani a szólamokat, hogy fél másodperces késéssel hallod vissza, akkor pl. a Vibra 128 a te kártyád :D
Elnézést h igy belekontárkodok a témába, de volna egy problémám:
Egy P3 933MHz gépem van win2000-el, és egy Cubase VSTi. Az idáig használt SB16 hangkártyámmal nem működik a dolog, és szeretnék újat venni. Szerintetek milyen olcsó hangkártyát érdemes venni amivel szinkronban (rövid válaszidővel) lehet felvenni?
A Cubase SL3-mal a következő trükköt tudtam még végrehajtani: Valamelyik létező hw midi eszközt XG-Device eszközként felvettem a Midi Device Setupban, majd a MIDI importálása után (valamelyik, tetszőleges) midi tracken az outputot átállítottam erre az XG-Device-ra. Ekkor kiírta a beállított hangszer nevét... Több ötletem nincs. ;)
Próbáld meg a következőt: A midi import után (bármelyik csatornán) adj ki egy "program change +1", aután egy "program change -1" midi üzenetet. Ezt minden midi keyboard/controller tudja. Hátha ennek hatására kiírja a progi a szükséges információt.
Na akkor mégegyszer ugyanez a probléma, hátha jár erre valaki, aki tudja a választ. (Ugyanis legjobb igyekezetem ellenére sem sikerült rájönnöm.)
Progi: Cubase VST5
Probléma: beimportálok egy midi file-t, ebben nyilván leprogramozott hangszerek vannak az egyes midi sávokon, de ha remark-ként külön nem írta oda a file-t készítő ember, hogy melyik sáv milyen GM patch-et képvisel, akkor képtelen vagyok rávenni a progit arra, hogy kiírja. Hallani persze hallom, hogy melyik milyen hagszín, de azért jó lenne ha kiírná a program a patch nevét. (Ha én megváltoztatom, hogy az 1-es channel mostantól angolkürt legyen, akkor persze már kiírja, hogy az, de engem az eredetileg beállított hangszerek neve érdekel.)
Van valamilyen setting, amivel rá lehet erre venni a progit, vagy nehezet kérek tőle? (Utóbbit furcsálnám, mert még a nagyon gagyi midi editor-ok is tudják ezt - pl. Magix Midi Studio.)
Ha valaki biztosan tudja, hogy a válasz a 'NEM LEHET' kérem, hogy azt is jelezze, mert akkor legalább abbhagyom a keresgélést.
Na, akkor az a sárga gomb a te ellenséged. Az ugyanis valami olyasmit jelent, hogy az adott eszköz éppen "nem üzemel". (Tudományos ismeretterjesztő szinten.) Sajnos, oka van annak, hogy miért. Nem lehet, hogy warez a progi, és nem jól lett törve? ;)
Jah és még valami: a vst insrument (amikor 'kinyitottál' egy hanxert), az RW és a ki/bekapcsoló gomb közötti gomb 'bicsoda??? Az ikon egy vonal és felette egy négyzet ...
Mert ez a gomb a PPG-nél, ahogy bekapcsolom sárgán 'világít', az összes (frankón működő) egyéb VSTi-nél pedig nem.
szóval van egy cubase sx 3-am, ami szépen nyom MINDEN itthoni VSTi-t (legyen az Pro53, B4 ...), de a régi kedvencemmel, a waldorf PPG-vel baj van:
szépen betölti, látszik, hogy a MIDI event-ek elérik (villog egy piros ál-led), az ál-billentyűk azonban nem mozognak és hang akkor sem jön ki, ha mouse-zal kattingatok rajtuk.
Na, erre commentje van valakinek ???
Jah és fura, mert sonar 4 alatt DXi-sítettem és ott pedig (bár őrült látenciával) megyeget ...
- "belecsapkodni" vagy MIDI billentyűvel, vagy a MIDI editorban tudsz. A bill. középső oktávjával különböző komplexitás-fokozatokat tudsz választani úgy, hogy elindítja a "dobgépet" az adott "ritmusképlettel". A "közepénél lejjebb lévő oktávok" billentyűi egy-egy dobhangot "képviselnek", amikkel csak úgy bele tudsz csapkodni ;) - A dobot felvenni kétféleképpen lehet: 1. VSTi hangszerként a VSTi kimenetet egy audio csatornára "vezeted", és azzal felveszed a dobszólamot, miközben "lejátszatod" - Generál MIDI kimenetre "kapcsolod", hozzárendeled egy standard GM dobeszközhöz (pl. egy SB-Live kártya szintetizátorának 10-es csatornájához ... persze be kell tölteni valamilyen GM/GS hongkészletet), és azt rögzíted. (a midi esményeket) - Van a G.A.-n két gomb. Egy W (write) és egy R (read). A W azt jelenti, hogy miközben játszik a dobgép, aközben ha nyomogatsz mindenféle Fill, meg 1/2tempo gonbokat, meg változtatsz a komplexitáson, fillen, dobkészleten, alapritmuson (felső csuszkák), ezeket szépen "felveszi". Namármost, ha kikapcsolod a W-t, és bekapcsolod az R-t, akkor egy következő lejátszásnál a korábban "felvett" eseményeket szépen "visszaolvassa", és megcsinálja ugyanazokat ugyanakkor. Ezt hívják úgy, hogy Write / Read Autimation. - A bal oldalon van két kicsi nyomógomb, mindekettő egy-egy csúszka "szétkapcsolására" szolgál. A felső természetesen a felső kétfélgömb csúszkát "szedi szét", az alsó az alsót. Ez a következőre jó: a felső "szétkapcsolásával" el tudod érni, hogy a ritmusképletet le tudod választani az alapértelmezetten hozzá rendelt dobkészletről, és külön-külön tudod változtatni a kettőt. Az alsó szétkapcsolásával a komplexitás és a fill "egybetartozását" tudod oldani. - A két jobboldali gombról pár szó: Random Fill azt jelenti, hogy a program magától, amikor éppen olyanja van, "csinál" egy fill-t Auto Fill (vagy mi) azt, hogy komplexitás-váltáskor automatikusan "fillezik".
Ráhibáztál ;) De van németül is ;) Viszont olyan egyszerű a nyelvezete, és olyan sok szép ábra van benne, hogy szerintem még az is elboldogul vele, aki egy szót sem tud semmilyen idegen nyelven...