Áldozócsütörtök, vagy a Munka ünnepe, Ma már úgy tűnik, hogy sajnos tök mindegy. Az ünnepek az emberek számára kiüresedtek, mert minden más, a napi létezés, a túlélés jobban foglalkoztatja őket, mint az, hogy ma éppen milyen ünnep van. :-((
Azt hiszem akkoriban kevesen gondoltak abba bele, vagyis sokan nem gondoltak bele, hogy mit építenek. Egyszerűen élni akartak, emberhez méltó módon, jobblétet akartak a családnak, a gyerekeiknek, s próbálkoztak azzal, amivel lehetett, s azzal is, amivel akkor még nem...
Anyukám remegett az állásáéret (hosszan volt munkanélküli előtte), úgyhogy mindig mindent teljesített. 56 novemberében a Bástya utcából a dunapart mellett gyalogoltunk minden reggel a messzi munkahelyére, aztán haza.
Az előbb a nyitott ablakomba repült két galamb...szinte giccsesnek mondható a kép, de szépek voltak, és békések, nem írtam, megmozdulni sem akartam, nehogy megijedjenek.
Aztán elszállt a pillanat és a galambok is,mert megneszeltek engem, a velük egy vonalban, bent ülőt és huss!Már itt sem voltak.
Szia!Tudod, hogy utáltam a felvonulást, amikor kötelező volt?
Mindig a fegyelmivel "játszotam", de sikerült kifogást találnom magamnak.
Utoljára középiskolás koromban, Salgótarjánban vonultam fel,akkor nem volt kibúvó. Végig a városonát, jelszavakat skandálva, zászlókkal...óborzalom volt.
De a sör-virsli, újjé a ligetben hangulat azért feledtette a rosszabbik oldalt a népekkel.
Vallást én se gyakorolok már nagyon régen. De nekem kellemesebb azt mondani, hogy áldozócsütörtök, mint a május 1 mainek erős politikai tartalma volt az én ifjuságomban.
Nekem tényleg mindegy, mert nekem minden nap ünnep, mióta nem dolgozom.:-)
Köszi, de nekem secko jedno,ahogy a tótok mondják, május elsején nem vonulok fel, nem majálisozok, viszont nem is tartok áldozócsütörtököt, mert legalább 30 éve nem gyakorlom hajdani vallásomat. Szóval, akár régi,akár nem, a mai nap a családomé volt és ettől lett ünnep.
Eláruljak neked valamit? Ma tulajdonképen Áldozócsütörtök van. Szvsz az sokkal régebbi ünnep mint a május 1. Igaz nekem már minden nap ünnep, de ha ezen belül választhatok akkor legyen Áldozócsütörtök.:-)
Nem majálist, mert oda már rég nem vágyom, csak reggel lustálkodóst, takarítóst, kertben fiammal ücsörgőst magamnak...az élet apró ömömeit mindannyiunknak.