Számlaszámok:
belföldi utalásnál: 11794022 - 22222222
külföldi utalásnál: IBAN HU28 11794022 - 22222222 - 00000000 Swift: OTPVHUHB
Segélyhívók:1749 1752
MNO - BL
Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettőnek a sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután. Hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el Kolontárt, majd a vörösiszapos víz elérte Devecsert is, de a szomszédos megyéket is veszélyezteti. Az iszap maró hatású, az érintett területekről kitelepítik az embereket.
Erre a témára reagált itt a topikban egy olvtárs, hogy hogyan kerülne egy dombra agyag, amikor az a vízfolyások mentén képződik, és a folyók köztudomásúan nem folynak a dombokon.
Tehát: hogy a tározó alatt nincs agyagréteg, és a szádfalat képező lemezek vége sem agyagban csücsül.
Erre a felvetésre én nem tudtam mit mondani, lévén, hogy nem vagyok sem talajtanász, sem hydrológus. (És még számos más sem!)
Szabadlábon marad Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL Zrt. vezérigazgatója; erről a Veszprém Megyei Bíróság hozott másodfokú, jogerős döntést kedden, helyben hagyva az elsőfokú bíróság végzését - közölte Kahler Frigyes, a megyei bíróság büntető kollégiumának vezetője. A megyei bíróság ugyanakkor - szemben az első fokon eljárt Veszprém Városi Bíróság végzésével - a halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében Bakonyi Zoltánnal szemben az alapos gyanú fennállását megállapította - mondta Kahler Frigyes. ....
halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében
Úgy hallom, a megyéből mindenfelől iszapot lapátolni rendelték a közhasznú munkásokat. Bennem ez azt a kérdést veti fel, hogy az egészségre egyértelműen káros környezetben történő munkavégzésre vajon kötelezhetőek-e ezek az emberek?
Valamikor 14. körül már írtam, hogy a vizsgáló kollégáim erre a következtetésre jutottak... A tározó körülötti résfallal a vízzáró réteg felett gyakorlatilag létrehoztak egy -a csapadékvíz elszivárgásának megakadályozása miatt - "taknyot" amin megcsúszási lehetőség van. A vízzáró agyag feletti agyagos-löszös talaj tönkremenetele okozta a gát falának leszakadását, és nem átszakadását!!! S nem véletlenül épp a sarkon...
Ha nincs ennyi csapadék semmi baj nem lett volna, igaz időzített bomba volt.
Újabb infóm azóta nincs, de úgy látszik véglegesen ez a megállapítás, de próbálok velük érintkezésbe lépni.
Épp az ilyen dolgok miatt volt szerencsétlen megnyilvánulás az előre akasztás, meg felnégyelés követelése egyesektől... mert a fizika, s mechanika rá se bagózik a politikára...
ha Firefox-ot használsz, akkor egyszerűen fölrakod alá a Linkification kiegészítést - és többé nem érted, milyen linkek hiányára panaszkodik vki, hiszen minden azzá válik, ami érvényes URL...
Nem vagyok talajmechanikai szakértő, nem tudom, mennyi ebben az igazság. De azt senki nem gondolhatta komolyan, hogy a MAL nem próbálja a felelősség legalább egy részét elhárítani, pláne, ha erre szakértőktől kap támogatást.
Ruttner szerint ennek a falnak a miatt lehet jelentősége, „hogy - nagy valószínűséggel - ez a teljesen szakmaiatlan, elhibázott előírás volt a gátszakadás elsőszámú kiváltó oka. Az elmúlt időszakban hullott rendkívüli mennyiségű esővíz ugyanis a fal miatt nem tudott elfolyni, így vizenyőssé tette a gát alatti talajt, ami elcsúszott, és emiatt szakadt le a tározó észak-nyugati sarka”. Minderről ideiglenes szakértői vélemények állnak a cég rendelkezésére – mondta az atv.hu-nak Ruttner.
„Az ideiglenes, előzetes szakértői vélemények szerint három oka volt a kolontári iszaptározó kiszakadásának, de ezek közül az elsőrendű az a résfal, melynek megépítésére évekkel ezelőtt az állam kötelezte a MAL Zrt-t” - nyilatkozta az atv.hu-nak Ruttner György ügyvéd.
Tudtam én, naná, hogy nem a Bakonyiék, az állam a hibás, börtönbe vele :D
Mi lenne, ha elolvasnák a veszélyes hulladékok jegyzékét, amiben a vörösiszap veszélyes hulladék, amennyiben folyadékfázisának pH-ja magasabb, mint 11,5?
Igazán lehettek volna olyan gondosak a szerkesztők, hogy a neve mellett a lakcímét, tlefonszámát, meg a kutyája sétáltatásának szokásos idejét és útvonalát is közlik az érdeklődőkkel. Esetleg a fényképét is bemutathatták volna, két perspektívából.