Az agy napjainkban is egy rejtélyes, felfedezésre váró terület, mégha rengeteg kutatást is folytattak a tudósok az agy biológiai folyamataival kapcsolatban. Az agy nemcsak a szervezet életfunkcióit koordinálja, de magasabb szintű folyamatokat is irányít, ilyen a megismerés és az emlékezet, vagyis mindazokat a funkciókat kontrollálja, melyek a gondolkodást, következtetést és a cselekvést lehetségessé teszik.
Ahogy idősödünk, szellemi teljesítőképességünk fokozatosan csökken. Ötvenévesen az egyes tényezők, mint például a stressz, előrehozzák a negatív tünetek kialakulását. A szellemi leépülés olyan mértékig fokozódhat, hogy a fizikailag egyébként egészséges ember képtelen lesz a legegyszerűbb napi teendők elvégzésére. A brahmi gyógyhatását hivatalosan elsőként az indiai Central Drug Institute ismertette az 1900-as évek mások felében. A vizsgálatok során kimutatták, hogy a brahmi két összetevőnek köszönheti hatását, az A és a B bakozidnak. Míg az A bakozid az erek véráramlását serkenti, a B bakozid proteinként az agysejtek közvetlen táplálásáért felelős.
Ennek a két molekulának a neurobiológiai hatása, hogy az aktív kináz szintje növekszik, elsősorban a hosszútávú memóriáért felelős agysejtekben. Kutatások által igazolt tény, hogy a készítmény egyedülálló módon javítja a koncentráló képességet és a memóriát, valamint a tanulási képességet. Javítja az emlékező képességet és serkenti az idegimpulzusok továbbítását, ezáltal jobb lesz a megismerő készség és a memória.
Címlap A százévesek gyökere - Rhodiola rosea avagy a hosszú, boldog élet ősi titka Tibetből
A közhiedelem szerint, teájának napi fogyasztása 100 éves életkor elérését teszi lehetővé Önnek milyenek a kilátásai?
A Rhodiola rosea a kelet-európai és az ázsiai népek által évezredek óta ismert. A népgyógyászatban előszeretettel használt növény.
Tibetben már 1200 évvel ezelőttről is vannak írásos feljegyzések az "aranygyökér", vagy másnéven "sarki gyökér" gyógyító hatásáról.
Alkalmazták rossz hangulat ellen, krónikus fáradtság ellen, a nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, és mint serkentőszert, a munkateljesítmény javítására is.
A modern kor emberének azonban sokkal inkább a stressz okozta tünetek enyhítése, az általános roboráló, antidepresszáns és adaptogén hatása keltette fel érdeklődését.
Mára közel kétszáz faját sikerült azonosítani, ebből - a tapasztalatok alapján - legalább húsz rendelkezik gyógyhatással.
De csak a Rhodiola rosea tartalmazza a rosavint és a vele rokonságban álló fitovegyületeket, a rosint, a rosarint, a salidrosiddal együtt.
A múlt században már tudományos igénnyel vizsgálták a Rhodiola rosea kivonatát. Megfigyeléseik alapján adaptogénként kategorizálták. A Rhodiola roseahatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben.
Az utóbbi évek kutatási eredményei megerősítik, a Rhodiola rosea az idegpályák ingerület átviteli képességére, a központi idegrendszerre és a keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatását.
A Rhodiola rosea egy különleges adaptogén. Jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a többi adaptogén fölé helyezik ezt a gyógynövényt. Adaptogén hatásának köszönhetően fogyasztója másképp értékeli az élethelyzeteket.
Az egyik legjelentősebb szerepe ezért a stressz moduláció, mert homeosztázist (egyensúlyállapotot) hoz létre a szervezetben. A Rhodiola rosea ezáltal javítja, vagy visszaállítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenállását,elősegíti az immuntoleranciát (felismeri az önmaga és nem önmaga közti különbséget) és egy mindig éber immunfelügyeletet hoz létre.
A Rhodiola rosea-ról valamennyi ismeretet tekintetbe véve elmondható, hogy antidepresszáns, daganatellenes, szívet védő, keringést javító hatása van, és javítja a központi idegrendszeri funkciókat is.
1. Laktatok palatetős, hullámpalás házban? 2.Volt a családban anyai, apai ágon gyomorfekély? 3.Van gyomorfekélyed? 4. Dolgoztál akkumulátorral ,vagy cseppent-e rád aksi sav ami megmarta a bőrödet? 5. Volt, van kutya, macska a lakásban? 6. Dohányoztál? 7.Alkoholt fogyasztottál? 8. A családban dohányzott apa vagy anya? 9. Volt-e ALS a családban? 10. A savanyú, keserű ízeket kedveled? 11. Városban vagy faluban élsz? 12. Mennyi vizet iszol naponta? 13. Gyümölcsöt, zöldséget naponta fogyasztasz? 14. Allergia valamire? 15. Harapott-e meg kutya vagy macska?
16. Kaptál-e fogorvosi kezelést a betegséget megelőző fél évben? 17. Milyen nem kötelező oltásaid voltak a betegséget megelőző 1 évben? 18. Lehet-e gócos fogad? 19. Volt-e immunproblémára utaló jel a betegséget megelőző évben? (Gyakori, elhúzódó fertőzések, hányás, hasmenés stb.) 20. Ért-e a betegséget megelőző 1-2 évben lelki trauma, pszichés megterhelés?
21. Ért-e a betegséget megelőző 1-2 évben tartós, túlzott fizikális terhelés? 22. Volt-e rovarcsípésed, ami furán nézett ki? 23. Cukorbetegség? a. nálad b.családban 24. Koleszterinszint ? a. normál b.magas 25. Felsorolnád, miket szedsz/szedtél? 26. Van/volt-e herpesz vírusod? 27. Van/volt-e Candidád? 28. Van/volt-e cikász pálmád? 29. Vérnyomásod? magas,normál,alacsony,ingadozó 30. Sorold fel a gyermekkori betegségeidet( himlő, mumsz stb.)!
Jóóó kérdések, a csoda vigye el, a herpeszről megfeledkeztem, pedig nekem most júniusban a prof. azt valószínűsítette, vagy egyéb vírusfertőzést, és elvileg szerinte ettől lett az MRI elváltozás is, amit nem bírt kinézni mi.
26. Igen
27. Nem
28. Nem
Köszi az aktív közreműködést, remélem, a többiek is válaszolnak, hisz ez mindannyiunk érdeke, még akkor is, ha ettől nem gyógyulunk meg.
(De számos dolog van, amit belélegezve idegrendszeri betegség alakulhat ki és sajnos, manapság egyre több és több. Hiába élek egy kisvárosban, magánházas övezetben, nem igen tudok úgy kimenni, hogy valamerről ne jönne permetszag, füstszag, vegyszerszag és az ivóvízben voltak kukacok is és büdös gázolaj szagú, nem is folytatom...)
Nagyon szépen kérek mindenkit, azokat is, akik mostanában már nem aktívak, hogy ha nem esik nehezükre, válaszoljanak Maxer kérdéseire, amiket én még kibővítettem kissé.
A végén megnézzük táblázatos formában az egyezéseket. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, mintegy összefoglalása az eddigi tapasztalatainknak.
Elég lenne csak a kérdés számát feltüntetni és mellé írni a választ.
Ha valakinek még jut eszébe kérdés, folytassa a számozást és úgy írja le és azokat is bevesszük.
16. Kaptál-e fogorvosi kezelést a betegséget megelőző fél évben? Igen
17. Milyen nem kötelező oltásaid voltak a betegséget megelőző 1 évben?
Influenza
18. Lehet-e gócos fogad? Igen
19. Volt-e immunproblémára utaló jel a betegséget megelőző évben? (Gyakori, elhúzódó fertőzések, hányás, hasmenés stb.) Igen
20. Ért-e a betegséget megelőző 1-2 évben lelki trauma, pszichés megterhelés?
Igen
21. Ért-e a betegséget megelőző 1-2 évben tartós, túlzott fizikális terhelés? Igen
22. Volt-e rovarcsípésed, ami furán nézett ki? Igen
23. Cukorbetegség?
a. Nálad: Lehet, még nem tisztázott, alacsony értékek
Nekem 2006-ban kezdődött a betegségem, tavaly még dolgoztam. Jelenleg táppénzen vagyok. Az állapotom: lassan tudok menni segítséggel, picit görbék az ujjaim, a beszédem változó az idegállapotomtól függ. Kb. 4 évig kis járás problémám volt csak és a karom volt gyengébb. 5.évben romlott jobban az állapotom.Jelenleg stagnál, az izomerőm jó. Még képes vagyok 10 kilométert szoba biciklizni, evezni stb. Láthatóan nőnek vissza az izmaim,amióta komolyan veszem a tornát. Az egyensúlyzavar a legnagyobb probléma nálam.
Ha bármi kérdésed van még,szívesen válaszolok!
Ja,és biztosan olvastad én csinálom a lyme kúrákat is.
Olvastam régebben egy cikket, de nem találom hiába keresem. Azt olvastam benne, hogy valamilyen országban kutatásokat csináltak. Ott őshonos a cikász pálma és ott rengeteg als beteg van. Arra a következtetésre jutottak, hogy a pálma magja mérgező ,ami belélegezve növeli ennek a betegségnek a kockázatát.
Amit én hozzáfűznék, hogy a munkahelyemen egy óriási cikász pálma volt és a betegségem abban az időben kezdődött, amikor ott kezdtem dolgozni.
Kérdésem: Nektek van-e ilyen növényetek? Berakom ide a fotóját is!
Sziasztok Forumozok !Sajnos én is érintet vagyok a dologban , nem törődök bele és ezért mindent megteszek ,hogy máskép legyen .Most még 40 éves kor alatt vagyok férfi kb. 3 éve kezdődött a bicepszemben apró rángással de a háziorvos azt mondta ne törődjek vele idegi alapon van .Most kézügyetlenségem , apró járás nehézségem van de még aktív vagyok dolgozom , úszom , kerékpározom nem hagyom el magam .2012 Márciusban mondták ki az alst vagyis a többit kizárták , volt mr,ct,lyme,emg,vér, és fizikai vizsgálat .A március az kemény volt amikor kimondták szinte 1 hónapig az ágyba maradtam tiszta depis voltam , de megráztam magam és most itt tartok .Szeretném a saját kérdéseimet feltenni nektek , én is leírom a válaszokat rá nem tudom lehet e kihozni belőle valamit de sok egyezés talán segít .
1. Laktatok palatetős,hullámpalás házban ? igen
2. Volt a családban Anyai,Apai ágon gyomorfekély ? anyai
3. Van gyomorfekélyed ? nem
4. Dolgoztál akkumlátoral ,vagy cseppent e rád aksi sav ami megmarta a bőrödet ? igen
5. Volt van kutya,macska a lakásban ? igen
6. Dohányoztál ? nem
7. Alkoholt fogyasztottál ? nem
8. A családban dohányzott Apa, Anya ? anya
9. Volt e als a családban ? nem
10. A savanyú,keserű izzeket kedveled ? igen
11. Városban vagy faluban élsz ? város
12. Vizet mennyit iszol ? kb 1liter
13. Gyümölcsöt zöldséget naponta fogyasztasz ? nem
14. Allergia valamire ? nem
15. Harapot meg kutya vagy macska ? igen macska
A feltett kérdésekre légyszi ha van kedvetek időtök válaszoljatok én egy Excelen 1-15-ig. beírom őket, ha van saját kérdésetek akkor azt is .Üdv szép napot mindenkinek .
Azonnal menj el munkanélküli segélyre! Ha letelt és nincs munkahelyed, akkor fizetned kell magad után egészségügyi szolgáltatási járulékot ami 6.390 Ft/hó. Ezt az APEH -nél tudod intézni. Így jogosult vagy az orvosi ellátásra. Remélem tudtam segíteni.