Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2009.11.12 0 0 22
Én eddig azt tudom mondani, hogy bizonyos neomexicana változatok jók, bizonyos parryi változatok, különösen a parryi var. couesii, valamint a toumeyana var. bella. A utahensisek nekem mindig megrohadnak, pedig a utahensis var. kaibabensisre nagyon sok mínusz fokot írnak. Ennél viszont az is lehetett az ok, hogy nagyon fiatalok voltak a tesztnövények. Biztos támpontot nem tudok mondani, talán ezt a parryi var. couesii-t és a toumeyana var. bellát.
Előzmény: Törölt nick (20)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.12 0 0 21
Na, ez nagyon jól hangzik:) Csak ugye a nagy neomexicana magjai még meg sem születtek, más agavéból se nagyon van fölöslegem, esetleg talán abból a nagyon gazdagon sarjadó parryi-ból lehet. Az a baj ezekkel az agavékkal, hogy tényleg csak néhány elszánt gyűjtőtől lehet beszerezni őket és nem mindegy, hogy kapsz pl. egy neomexicanát és az azon belül milyen gyűjtőszámon, vagy földrajzi megjelölésen fut. Az egyik kis neomexicanám is gond nélkül kitelelt, ezt neomexicana 1892-94 megjelöléssel vettem, míg egy neomexiana mex. Oculan megjelölésű szárazon is kicsit megfonnyadt. Ezeknél a gyűjtőknél is csak pár darab van ezekből, van, amiből az összeset megkaptam mondjuk helyhiány miatt. Nálam meg eléggé hajlamosak a gombásodásra permetezés ellenére és minden évben van csekély pusztulás, úgy 2-4 db. átlagosan. Jelenleg is van a listámon több olyan, amiből már volt nekem, de azóta nem kapok. Az ideális az lenne, ha lenne valaki, akinek helye, lehetősége, szakértelme és türelme is van ezekre ráállni és magról csíráztatni, mivel azért magokat lehet rendelni. Sajnos azonban pár éve jóval nehezebb Amerikából, az őshazából ezekhez hozzájutni, pláne az USA-ból, Mexikóban meg zömmel rosszabb téltűrésűek vannak. Elég erősen korlátozni is akarják a maggyűjtést is sajnos. Számos olyan dolog van már egyéb téren is, amiről lemaradtunk, pl. már le van tiltva Argentinában a nagyobb trithrinax pálmák exportja, de bizonyos törzses yukkák is Mexikóban, de olyan nagy agave neomexicanához is nehezebb már hozzájutni, ami nekem fölvirágzott, ezért is sajnálom annyira. Fortuneivel nekem eddig takarás nélkül sem volt gondom, igaz, a nagy már szép méretű (mellékelve a fotó), de a kicsiknek se lett bajuk. Wagnerianusoknak már jött ki többször a közepe, de az meg nálam eddig mindig 2-3 hét alatt már tolta is ki az új levelet, a második levél meg már majdnem teljesen ép volt. FIGYELEM! EZ NEM AGAVE!:))))
Előzmény: bodo.barna (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 20
Sziasztok!
Bevallom nagyon örülök ennek a topiknak. Én is szeretnék tavasszal a télálló kaktuszaim közé biztosan télálló agávékat ültetni. Akkor melyek azok, amelyek biztosan elviselek a hideget és a csapadékot? Takargatni nem szeretnék.
bodo.barna Creative Commons License 2009.11.11 0 0 19
Nos akkor már meg is lehet a csere tárgya, mert nekem van jelenleg 6 db Trachycarpus nanus magoncom. Rendeltem belőle 1000-et, aztán egy darabig még árultam is és utána rá kellett jönnöm, hogy nem csírázik. Próba szerencse alapon és a nagy számok törvényében reménykedve elvetettem pár százat és 6 darab kicsírázott. (Előtte már kicsíráztattam vagy kettőt, ebből egy elpusztult, egy megmaradt).
Amúgy a fortuneinek nem árt a csapadék takarás, mert én nem takartam az enyémet (a ksiebbiket) és tavasszal kijött a szívlevél. Aztán gombaölő szer nélkül magától helyrejött, de féltem, hogy elpusztult. Ez most eléggé OFF volt, mivel ez nem a pálmás fórum :)
Előzmény: aiol19 (18)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 18
Elég sok utánajárással és költséggel tudtam a különlegességeket beszerezni és még rengeteg dolog van, amit még így sem tudtam. Régóta vágyom, hogy csak egy példát említsek, Trachycarpus nanusra. A Serenoa egyébként nem győzött meg eddig, pillanatnyilag a humilis alapfajnál is gyengébbnek találom. Én mindenképp ajánlom egyébként a humilis helyett a ceriferát, mert van egy kis példányom, ami semmi védelmet nem kap 2, vagy 3 éve és egy karcolást sem láttam még rajta. Ráadásul még szebb is.

De hogy télálló agavékról is legyen szó, ebben maximálisan igazat adok Neked és több faj is kibír -20 fok körüli-alatti értékeket is, ami már nem biztos, hogy elmondható egy Trachycarpusról.
Előzmény: bodo.barna (17)
bodo.barna Creative Commons License 2009.11.11 0 0 17
Serenoa repens, Trithrinax campestris, Jubaea chilensis..... Az igen! :)
Nekem a humilisem tavaly kapott havat, -12 -t és természetesen kipusztult. Nagyon-nagyon naív voltam. A Idén valahogy takarom a helyette vásárolt humilist...

Végülis az a jó a télálló agavékban, hogy elég a csapadék elől takarni őket és viszonylag kicsik, így hát elég egyszrű megoldani a takarást...
Előzmény: aiol19 (16)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 16
Attól függ, melyiket. A sziklakertben bemutatott kis agavékat és a fölvirágzott nagy A. neomexicanát egyáltalán nem, ugyanakkor a kicsikből ki szoktam ásni biztonsági tartalékokat. Értelemszerűen a télálló kaktuszokat és yukkákat sem. Ahol az A. montana, A. havardiana van, ezek mellett pedig a humilisek, valamint serenoa repens, trithrinax campestris, és pár törzses yukka, azt a részt még vészfűtéssel is ellátom a humilisek miatt elsősorban, mivel a sima humilis központi törzse kiment -9 fokban, igaz, akkor a hó is ráment a hevenyészett takarás miatt. A nagy A. montanát és A. havardianát, valamint egyes yukkákat féltésből és esztétikai szempontból ültettem oda. Az egyik jubaea chilensis is kap vészfűtést is, a másik nem. Van egy takarás nélkül 3 éve jól telelő kicsi ceriferám, így erre azt mondom, hogy lényegesen jobb az alapfajnál. A trachycarpusokat eddig még nem takartam, de állandó készenlétben vagyok és ki fogok találni valamit, ha -15 fok alatti hőmérséklet lenne. Szerencsére 2005 és 2006 január óta a fagyzugok, völgyek és mély fekvések kivételével nem volt jellemző ilyesmi.

Laikusabbaknak: ebben a hozzászólásban csak az az agave ami előtt "A." rövidítést alkalmaztam, a többi lényegében itt off.
Előzmény: bodo.barna (12)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 15
Igen, sima humilis és humilis var. cerifera.
Előzmény: bodo.barna (11)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 14
Köszönöm!
Igen, a toumeyana var. bella nagyon sokat bír mások tapasztalata szerint is. Állítólag az alapfaj lényegesen gyengébb e tekintetben. Ami nekem van az eleve egy elég hideg élőhelyről származik állítólag. Hát ahonnan szereztem, szerintem elvittem már az utolsó példányt is, de ha lesz sok sarj, akkor majd adhatok. Tényleg nem nő egyébként nagyra, ennek max a kétszeresére, de ez nem is feltétlenül baj, mert nagyon szép.
Előzmény: bodo.barna (10)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 13
Hát még azoknak a magoknak meg is kell még születniük, nem tudom még, mennyi lesz. Szerencsére az agavék állítólag saját pollennel is beporozhatók. Azért nagyon sajnálom, hogy így jártam vele, mert tényleg nagyon szép, teljesen télállónak tűnő növény volt és baromi drágán vettem. Lehet, hogy veszek majd egy másikat is, de mindenképpen néhány kategóriával kisebbet, hogy ez az esemény csak évek múltán következzen be. Ez a második évben fölvirágzott. A magoncokkal az a baj, hogy évek alatt erősödnek meg, addig elég érzékenyek, nekem kis neomexicanák mentek tönkre, pedig ezt mondják az egyik legjobb télállónak a parryik mellett, illetve a neomexicana is elvileg parryi változat a nómenklatúra szerint.
Előzmény: bodo.barna (9)
bodo.barna Creative Commons License 2009.11.10 0 0 12
aiol19: szoktad takarni a növényeidet?
bodo.barna Creative Commons License 2009.11.10 0 0 11
A háttérben humilisek vannak?
Előzmény: aiol19 (0)
bodo.barna Creative Commons License 2009.11.10 0 0 10
Nagyon szépek az agavéid, kaktuszaid, yuccáid egyaránt!

Erre a fajta agavéra már én is felfigyeltem a fagytárése miatt, csak sose sikerült még elcsípnem sehol. Se friss mag formájában, se növényként. Te hol szerezted be?

Tavasszal csinálok egy sziklakertet, a kaktuszok már megvannak hozzá és van egy A. parryi is. Meg még gondolkozok egy yuccán csak azt nem tudom, hogy elata, thompsoniana vagy rostrata legyen. Vagy brevifolia... Nah szóval: ez a fajta a törpesége miatt még pont elférne a sziklakertben, ezért addig megpróbálok én is szerezni egyet.
Előzmény: aiol19 (6)
bodo.barna Creative Commons License 2009.11.10 0 0 9
Ha van rá lehetőség, abból a magból kérnék 2-3 db-ot.. :) Persze nem ingyen, hanem csere formájában. Ha lehet róla szó, megbeszéljük e-mailben..
Előzmény: aiol19 (5)
farkasetus Creative Commons License 2009.11.09 0 0 8
Jó sok van és nagyon szépek.
Előzmény: aiol19 (7)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.09 0 0 7
Nagyon erősen sarjadó A. parryi változat. Ez is atombiztos télállónak tűnik eddig.
aiol19 Creative Commons License 2009.11.09 0 0 6
A. toumeyana var. bella két példánya +a sarjak. Ez is nagyon jó télállónak néz ki az eddigi tapasztalatok alapján.
aiol19 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 5
Augusztustól fölvirágzott nálam egy nagy agave neomexicana. Mivel elég későre húzódott a virágzás, ezért valószínűleg nem tudtak volna a magok beérni, meg szakszerű kézi beporzás is kell hozzá, ezért Szabó Kriszta és Moha segítségével az állatkert üvegházába került. Segítségüket ezúton is köszönöm nekik és várhatóan készülnek majd a jelenlegi állapotról is képek. Tulajdonképpen sajnálom, mert ugye virágzás után el fog pusztulni és sarjakat eddig nem hozott. Egyetlen előnye a dolognak, hogy lesz rajta egy csomó mag. Ez egy nagyon jó télálló példány volt, a hó és a jég is bele volt fagyva télen, teljesen nyílt területen, a kert közepén.
aiol19 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 4
Előzmény: aiol19 (2)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 3

Szia!

Ezt is Mohácsi Gábortól, azaz Mohától vettem, emlékezetem szerint már akkor is legalább három éve kelt magról.

Előzmény: farkasetus (1)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 2

http://www.agave.hu/

 

Mohácsi Gábor agavékkal foglalkozó oldala. Akit érdekel a téma, itt szinte mindent megtalálhat.

farkasetus Creative Commons License 2009.11.08 0 0 1
Szia! Az agave parryit milyen idős korában ültetted ki?
Előzmény: aiol19 (0)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 0
Agave havardiana és montana.
Előzmény: aiol19 (-)
aiol19 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 topiknyitó
Agave parryi var. couesii vagy couseii. Már harmadik, vagy negyedik telén túl, csapadékvédelem nélkül.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!