Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Az adott konfliktusok felvezető cikkei kerültek fel:
Nagy-Britannia hódító háborúja Nigériában (1900-1903) Polgárháború Najdban (Központi Arábia) (1900-1906) Franciaország meghódítja Nyugat-Afrikát (Mauritánia, Niger, Mali) (1900-1909). A Maya indiánok partizánháborúja a Yucatan-félszigeten (1900-1915). Angol-ellenes felkelés Aschanti királyságban (Ghána) (1900-1901) Brit intervenció Wazirisztánban (1900-1902). Az USA intervenciója Kolumbiába (1901-1903) Portugál-ellenes felkelés Angolában (1902) Partizánháború a Fülöp-szigeteken (1903-1913)
Tegnap az OIF IV 11 katonat veszitett. Ebbol 6 az 82nd tol volt. Ket IED tamadasban. Az elsoben 5 tarsam veszett oda a masodikban csak egy. Kis hijan en is ott maradtam, ez nagyon kozel volt. Az elottunk halado humvee ment szet. Mindenki meghalt benne. A jarmuvukbol kirepulo feltengely atjott a mi kocsink elejen bejott a pancelon, szetverte a kommukicios rendszerunket, majd a terdemtol fel inch re megalt. Egy szilank szetvagta az orrom alatt a bort, szal vegre megvan a purple heart is.
Veled is csak pár mondatba ismerjük egymást, sajnos még könyveid közzül egy sem került kezembe, majd pótolom... ha jól tudom legelább 10-et írtál... A Csecsen fordítások szuperek, na meg a forum (od) is...
M.Zoli-nak... Habár mi csak pár mondat erejéig ismerjük egymást... Őszinte részvétem... Barátot elveszteni olyan, mindha ezutan üressebb lenne a Világ...
Pancelvonatok temajaban nagyon keves konyv jelent meg. Gyakorlatilag amit a XX. szazadban kiadtak, ahoz hozzafertem (mindossze... 11 konyv!!!). Tobb a cikk, meg tobb a foto. Jo konyv (4 db) eppen az elmult 10 evben volt kiadva, csak az a baj, hogy rengeteg rajz, vazlat, terv es foto mara mar helyreallithatatlanul megsemmisult!:(((
Viszont nagyon sokat kell ollozni kulonbozo kiadvanyokbol (vissza kellett lapozni egeszen az 1861-es ujsagokig!:(((( Sot, ma talaltam egy karikaturat a Krimi haboru idejebol (,,Punch" 1854-es szama), amelyben a Balaklava-Szevasztopol vonalat epito angol kubikusok jelkepesen sarat hanynak az oroszokra.:)))
Hasonlo a helyzet a francia-porosz haboru pancelvonataival: zsakmanyoltam ket fonat vazlati rajzat, meg egy ujsagkivagast, amelyben van egy metszet (francia pancelvonat harcban a Marne hidjanal), meg talaltam egy francia franctireur-ok altal felrobbantott porosz tuzersegi szerelvenyrol keszult fotot.
ENNYI!:(((
No de majd potolom.
A pancelozott Fowler traktorokhoz (angol-bur haboru) ket evig kutattam az anyagot (fotokat, stb.) De osszejott!:))
Meg nem keszultem el vele. Lassan haladok, mert mellette sok a forditani-valo. Gondolom hamarosan befejezem (egy egy-ket oldalas cikknek indult, de a vegen egy 4 fejezetes cikk lesz belole (1. A vasut megjelenese, es fejlodese 1900-ig (kezdve a ogorog es romai ,,valyatos" csille-palyakkal es a kozepkori varosi ,,ronk-vasuttal", vegezve a nyomtavok megjelenesevel, es a vasut fejlodesevel). 2. A vasuti katonai szallitasok tortenete (kezdve Stephenson 1829-es ,,agyus teadelutanjaval", majd utanna magyar szabadsagharc leverese, Krimi-haboru, olasz-francia-osztrak haboru (1859), amerikai polgar, francia-porosz, stb.). 3. A vasuti tuzerseg tortenete (rengeteg kepanyaggal; beleertve a partvedelmi es ostrom tuzerseget). 4. A pancelvonatok megjelenese (elso szereplesuk a francia-poroszban, majd kibontakozasuk az angol-burban, es elotte Szudanban (Nilus-expedicio).
Szoval, ahogy meglesz - felkerul.
Most gyors utemben forditok egy fejezetet Halhin-Golhoz, ami Zsukovrol szol. NAGYON ERDEKES anyagnak igerkezik, gondolom meglesz.
Raadasul irni akarak egy cikket a Togliattiban (Oroszorszag) levo haditechnikai parkrol (fotom rengeteg), amit majd megprobalok a ,,Haditechnika" magazinnak atadni (hatha kell nekik). A park kulon erdekessege egy ,,Varsavjanka" osztalyu tengeralattjaro, amit az Eszaki-tengerrol vontattak egeszen a Volga folyo kozepeig, majd a haditechnikai parkig vontattak (a szarazfold belsejeben 7 km-re), ami pont a Volgai Autogyarral szemben van:))) De vannak ott mas erdekessegek is, p.l. egy 1958-ban gyartott pancelvonat...
Fotok, hatteranyagok megvannak, mert a varos polgarmestere eleg jo ismerosom.:))
Python, en egy pancelozott g-wagennel utottem el egy gyereket (norveg soforrel), es mivel nem volt olyan olyan biztositasom mint Neked, bedobtuk a gyereket a kocsiba, a tolmacsot otthagytam a helyszinen, hogy mondja el az eppen arra rohano embereknek, hogy a gyereknek semmi baja de bevittuk atvizsgalasra a sajat laktanyankba es hozzuk vissza nemsokara.
Mire visszamentunk csak az apja volt ott, meg mi es elinditottunk egy kis lelektani muveletet, melynek nyoman par napon belul mindenki tudta a kornyeken, hogy a NATO katonak mindig fokozottan figyelnek a gyerekekre es betartjak a nem letezo kozlekedesi szabalyokat is.
Azt kovetoen a norveg szazadnal igy csinaltak. Nem tudom, hogy a magyar szazadhoz miert nem jutott le a tapasztalat, egy zaszloaljban voltunk a norvegokkal.
1.Most mar a Halhin-Gol reszben (1931-1940) idoszakban teljesen fent van a szovjet era prop-konyve a konfliktusrol
2. A csecsen-haborunal (1991-2000 idoszakban) teljesen fenn van a ,,Kozelharc trukkjei" cikk (itt a forumon csak egy reszet dobtam ki kozszemlere - ott a teljes megvan), no meg Scserbakov ,,Haboru kutyai es kutyakolykei" elso harom fejezete.
En a 911-böl 10percet birtam megnezni.Lehet azert,mert az nem europaiaknak volt? Ezek szerint a kolabol birnek 15-öt? Jol tudom, hogy meg Oscart is kapott? Marmint Moore. Iszonyat gyenge propaganda amit lattam töle.
Elnezest a tegnapiert mindenkitöl, szar napom volt. Tema lezarva.