Közben felkeltette a figyelmemet ez a hozzászólás:
"Nekem legjobban az csípi a szemem, hogy egy - a végkifejlethez kapcsolódóan - teljesen irreleváns cselekedetére hivatkozva helyezték vád alá (menet/tolatás kapcsoló kezelése)."
Csak annyira irreleváns, hogy ha nem törli el a vöröset, a VB miatt esélye se lett volna utólérni az IC-t.
Vannak arra utaló adatok, hogy igen, de ezt eddig nem sikerült még pontosan tisztázni. Van, aki esküszik rá, hogy láttott egy teljesen romos M62-t az Északi főműhely udvarán a '70-es évek első felében, ami az ottani szájhagyomány alapján a mendei gép volt, de persze ez még semmit sem bizonyít. Viszont a hirtelenjében a mendei baleset után selejtezett M62 138-nak (őt hozták hírbe mondván, pályaszámcserével selejtezték a 056-t) szintén volt egy igen súlyos balesete Pilisen 1969-ben, ami indokolhatja a selejtezését. A dolg pikantériája az, hogy a 138-as a 008-al ütközött, és egy forrás szerint ez utóbbi gépnek eltört a hossztartója a balesetben, ami egyértelműen a halálát jelentené, ennek ellenére a 138-t törölték az állományból. Magyarán nem egészen átlátható a dolog egyelőre.
Közben eszembe jutott még egy olyan baleset, amiben mindkét vontatójármű selejtezésre került, bár ennek oka kisiklás volt, illetve az ennek következtében bekövetkezett ütközés. Az 1968. november 26-án Nagytétény-Diósd állomáson történt balesetről van szó, ahol 1,02 perckor az áthaladó 1810. sz. szombathelyi gyors ABb 608 psz, előfogat- és ABb 613 psz vonó motorkocsija a kirérőben álló bejárati váltókon kisiklott és a pályán keresztbe fordulbva ütközött a VI. és a II. vágányon álló tehervonatokkal, miközben az előfogat oldalára is borult. Mindkét motort selejtezték 1969.02.14-én.
Üdv! 1999 junius 4.-én az 1973 sz. vonatot továbbító M61 004 mozdony és a hozzákapcsolt 10 kocsi kidőlt fának ütközött és kisiklott(+3 db kocsi) Az anyagi kár kb. 100.000.000 ft. A "mozdonyt ebből kb 540.000 ft (bruttó) -ra értékelték! Rendőrségi jegyzőkönyvben láttam!
köszönöm a kimerítő választ! Neked és Csabának is írtam levelet ez ügyben, ott azt is megírtam,miért érdekel a dolog.
A személyes "élményeidért" nem igazán irigyellek. Nekem (illetve inkább a szüleimnek, mert én még csak négy és fél éves voltam, de azért emlékszem rá), a mendei balesettel kapcsolatban volt hasonló élményünk, de szerencsére a rokonunk nem a balesetezett vonaton utazott.
Noha nem nekem tetted fel a kérdést, de remélem a választ tőlem is elfogadot.
Az ÖBB E1546 sz. Eisenstadt-Meidling személyvonata ütközött a GySEV 42712 sz. tehervonatával. A baleset oka: szembemenesztés (neufeldi forgalmász hibázott). Két fő a helyszínen (Simon Csaba ill. az osztrák ÖBB vonatvezető), egy fő a kórházban (ÖBB vonatellenőr). 15 fő különböző mértékben megsérült. A motorkocsi vezetője időben beugrot az utastérbe, ő csak könnyebben sérült meg. A GySEV mozdonyvezető (HF) viszont súlyosan, több hétig kómában volt, de végül talpra állt.
Két személyes "élményem" is fűződik a dologhoz.
1. Simon Csaba rokonom volt.
2. Aznap Bécsben jártam és valahol a rádióban hallottam a balesetről. Viszont tudtam, hogy fiam, aki az ebenfurthi iskolába járt, korábban szándékozott haza jönni. Teljesen stresszben voltam, hogy mi van a fiammal. Valamelyik bécsi boltban megengedték, sőt segítetettek telefonálni, hogy mi van a fiammal (akkor még nem volt mobil). Hál' Isten, a fiam végül is nem volt érintve az ügyben.