Neked nem verik ki belőle a kaját? Nekem már azt is megtanulták hogy ha egy rááll a többi kiveri a csőrével a sok kukoricát :(. Még finomítani kell a készüléken.
Ne szórakozzatok a műtojással, meg postaköltséggel. Majdnem minden 100ft-os boltban lehet kapni 300 forint körül 6 db-os fehér pingpong labdát. Tökéletes a célnak. Nekem, mióta bent van 1-2 a tojóládákban, nem volt tojásevés... Illetve elkotlani is ezeken szoktak. Ha sok a kotlós kiveszem. Pár hét alatt rájönnek, hog nem lehet feltörni, így a tojást sem próbálják, mert nekik egyforma, utána felesleges ott hagyni. Az ötlet nem az enyém, sok éves "néphagyomány".
Sajnos lutri a dolog nagyon. Nálunk pl a napraforgó nagyon szép, éli világát a múltkori espk miatt, kukoricát nem tudom milyen, nem nagyon van a közelünkben.
Persze tudnák én segiteni magamon ha nem száredt volna ki a kukoricám ugy 80-85%-a attól a sok esőtől ami itt a környékünkön(10-15km)esett.Az Egyetemi ismerősöm szerint Jan 1 óta 63mm és annak is a 90%-a márc közepéig.A min 400 helyett.
Köszönöm, de nem kunyizom el a tenyész tyukicádat:):):) Csak épp olyan csini a ruhácskája, hogyha eszembe jut, mindig mosolygok. Lehetetlen elfelejteni:)
Takarmányt tegnap 9000-ért vettem Miskolcon. Ma reggel beszéltem egy takarmányos bácsival, hoz 7000-ért is. Aki Miskolc környéki, és érdekli a száma, az szóljon!! A házhoz szállítás benne van az árban. Valami 2700-ért hozza holnap az indítót. Ettől olcsóbbat már tényleg nem tudok a környéken jelenleg.
Akartam írni, hogy nálunk mennyiért megy a gabona, de ezek után le sem merem írni, na jó mégis.
A tavalyi kukoricát és búzát 5000Ft-ért adják szinte mindenhol, persze nem takarmányosnál :) Árpa is 5-6000, napraforgó az bizony 12-15 ezer Ft, borsó 8000 Ft.
Egy felvásárló szerint idén nem lesz több 3500Ft-nál a búza és a kukorica sem.
Erre, mi felénk a kukoricákban szinte már én is tudnék bújócskázni, pedig 185 cm magas vagyok.
Majd estefelé kimegyek a kukorica táblánkba és csinálok képet.
No, közben olvasom, hogy a futó is eszi. Akkor szuper:):) Amúgy meg mókásak, azért vettem őket. És igen, lezabálja a virágot is sajna...sőt, ha teheti, bepofátlankodik a veteményesbe is. Igaz, egy héten egyszer szándékosan hajtom végig őket benne. Esznek mást is, de jobban járok így, mintha a csiga zabálna le mindenemet. És először a csiga érdekli őket úgyis:):)
itt is azt mondják 10% nagyobb lesz a termés idén mint amire számítottak és ez meg is fog látszani az árakon majd, de konkrétat még nem tudnak mondani. Apu mezőgazdasági cégnél dolgozik ami rendelkezik saját magtárral, de az ilyenkorra már kiürül teljesen, hogy az új terménynek legyen helye, télen onnan vettük a takarmányt és sajnos minimális volt a magtár és a takarmányos bolt közötti áreltérés. Teszem hozzá, hogy háznál ahol lett volna eladó kombájn tisztaságú az is majdnem elérte a tisztított termény árát, mert el volt szálva az illető a pejvás macskaszaros terményével.
Sok ember járt már nálunk mióta baromfizok, több térségből és mindig elcsodálkozok. Nemrégiben járt nálunk egy házaspár Miskolcról és panaszkodtunk, hogy nálunk a búza 6000 ft/q, mire megszólaltak, hogy akkor még hagyján is mert náluk 8000 alatt nem lehet kapni.
Vicces mert közben azt rebesgeri a tv, hogy idén a gazdáknak módjukban áll majd a többlet terményt küldöldre is eladni, értékesíteni... Mint sem, hogy maradna az országban és eladná itt, mert sok helyen ez nagy segítség lenne.
Na lényeg, hogy elvileg olcsóbb lesz a takarmány idén igen:P
Kezdésnél minden kicsit drágább aztán majd megy lejebb.
De mégis jobb ha a környéken érdeklődsz. Tavaly ősszel én vettem kukoricát 4500ft/mázsa. ettől független a nógrádmegyeiek 10-12 eft/ mázsával vették. Nem hiszem meghatotta volna az eladót,hogy az ország másik felén fele annyiért is lehet kapni. Ha nem mobilis az ember akkor úgyis kénytelen helyben beszerezni az árut ha drága ha nem.
15km-re lakunk egymástól és erre már 1--2 helyen vágják az árpát,sőt már találkoztam olyan traktorral aminek a pótkocsiján frissen bálázott árpaszalma volt.Csak azért mertem beledumálni,mert a Nedudgin(én) idei árpának az ára után érdeklődött,ha jól olvastam.
igen én a tavalyiról, mert itt még jó ideig nem lesz eladó az ideiből, nem vágja még senki. Apuéknál bent amunkahelyen is még 2 hetet rebesgetnek az első vágásig.
Szia Krisz! Bocsi,de amit te mondasz az szerintem a tavalyi terménynek az ára.Idei árpát egy helyen hallottam idáig 4500FT-ért,de sztem lesz még olcsóbb is "kombájnalól".
Tudom nem engem kédeztél, de azért leírom, hogy olvastam itt a neten, hogy van nyugati ország, ahol futókacsa tenyészetet tartanak fenn és ki is kölcsönzik olyan helyekre, ahol sok a mesztelen csiga, hogy pusztítsák el őket, mármint a kacsák a csigákat.
Ha meg fogod és megnézed a szárnyát pöndörödni fog. Ezt már pár naposan is látni. Olyan nincs,hogy majd később már 3 naposan is pöndör ami az akar lenni:d és igen ha nem egy síkban van a testével akkor is látszik. Nekem a második képeden is egy sima fedett csirkénél is fodrosnak tűnik csak még pici a tolla.
Te ezek a libák úgy nőnek mint a gomba! Nemsoká sütnivalók lesznek! :D Azért szavad nem lehet a szülőkre idén elég jól teljesítettek, hogy kétszer is volt költésük.
Én csak kevés tojótápot kevertem a szemes takarmányhoz, (kb 1 marékkal)és a Futort az ivóvízükbe tettem.Ezzel több ízben sikerült leszoktatnom a külön zárt tyúkokat a tojás zabálásról.
Korábban 2 részre volt szedve a csapat, az egyik csapatban az idősebb generáció volt, ől kaptak tápot, a másik csapatban a fiatalabbak, ők nem kaptak, náluk fordult elő a tojás veszteség. Most együtt vannak, és így is észlelem a dolgot, most viszont már mindegyik kap kevés tápot(sajnos nem tudtam frissíteni az állományt, így kénytelen voltam tápot adni nekik). Az segíthet,ha megemelem pár napig a táp dózisát?
Segítségre lenne szükségem. Néhány napja azt vettem észre,hogy a tyúkjaim eszik a tojást... Egyik ismerősömtől hallottam,hogy ebben az esetben szárított tojáshajat szoktak adni a tyúkoknak, apróra törve(korábban ez a módszer be is vált,de most nem használ...). Továbbá adtam nekik száraz meszet, valamennyit javult a helyzet, de 1-2 tojás még most is "eltűnik". Tudnátok valamit ajánlani a probléma megoldására?
Hoztam egy fodros törpe cochin csibuszt, egy sebright csibuszt, meg 3 db napos futókacsát is:):):) Még egy ilyen mókás bandát!
A bubikat még két hete hoztam. Valójában fehér és fekete selymek. Csodaszépek ám! Majd szermányolok másfajtákat is, de egyenlőre most elég a shoppingból, mert apus ma ment, és egy darabig így nem lesz új volier építve:):):):)
A képekkel holnap jövök, most már mindenki alszik...
Tisztában vagyok, hogy a múltunkra való tekintettel az utolsó ember vagyok akivel szóba állsz, nem is várom, hogy reagálj az írásomra!
De el kell ismerni, hogy elindult veled valami, bár a túlzott központiság miatt megindult a bomlás is, de a DEK ezáltal mindig megújult és ezáltal folyamatosan átalakult.
Nem kell túlzott gondolatokba merülni hogy írok, így nem is zavarom tovább a topic életét, csak jó volt nézni a képeket!
Kb 5-6 hetesen lehet megkülönböztetni az aranyfácánokat. A szeme színéből. A kakasnak kékesszürke a tojónak barna marad a szeme. Ezüstfácánnál pedig a szeme körüli piros foltról de nem tudom hány hetesen alakul ki.
Oly rég jártam erre, és nem kellett nagyon sokat olvasnom. Ezek szerint mindenkinek annyi a dolga odakinn, mint nekem:):):)
Jelentem, kedvet kaptam a búbosokhoz, és beszereztem pár csibécskét. Van benne fodroska is:):). Kopaszom is van, igaz Tünde tyúkja simán viszi a pálmát:):)
Fácánjaim száma stagnál, már nem akar több elpusztulni. Ezek szerint a férgese hullott, mert semmit sem csinálok másként. Ha netán valaki tudná, hogyan lehet megkülönböztetni az ezüst ill. aranyfácán csibéket nem szerint, az kérem ne tartsa magában! A fácánosra ne küldjetek, mert ott nem kaptam választ.
Ma megyek a bütykös libuskákért. Jóféle szalonnát már szereztem be, rajtam ne múljon:):):)Mivel kényeztessem még őket?
Fejlemények 2011-ben? Kinek eddig ,hogy sikerült az eddigi év?
Milyen állatok lesznek eladósorban, hogy aki tervezne augusztusi monoron részt venni esetleg ismerőstől szerezhesse be a portékát?
Nekem idén eddig egész jól alakulnak a dolgok le is kopogom. Tavasszal sikerült egy kisebb csoport részben zengő részben búbos egyedek beszerzése. Majd keltek kis vadkacsák is.
Most folyamatosan kelnek a saját gyártású csibék. Fodros kivitelben és természetesen mind kakas lesz. Szerencse a tavaszi vásárlásnál alig lett kakas.
Jelenleg is ül még egy vadkacsa. És még lehet egy kotlót elindítok gyöngyössel. Levesként jobban szuperál a kakas,mint hímként.
Én nem számolgatom, de látom, Te minden ilyen apróságot fejben tartasz. Senki nem akart, illetve nem is fog akarni felnégyelni, még, ha esetleg neked lennének is ilyen aberrált vágyaid velem szemben!
Tökéletes a megállapítás valóban nem ismerjük egymás, - valószínű nem is fogjuk - így helytálló vélemény sem alakulhatott ki rólad vagy rólam a másikban, mert az itteni írogatásból az ember feléről sem lehet információt kapni. Nem megálmodtam, hanem tökéletesen magyarul leírtam, amit gondoltam! Te még is támadásnak vetted, persze ez érthető, megvetsz a kezdetektől fogva így automatikusan azt hiszed a másik is hasonló célok által vezérelve éli világát. Mindenki magából indul ki szokták is mondani. Elnézést kértem egy olyan dologért, miből esetleges félreértés keletkezhetett, Te ezt nem méltányoltad, sőt, további cinikus megjegyzéseket teszel! Ez is csak azt mutatja, hogy lényeges gondolkodás béli különbség van közöttünk, melyet elég nehéz lenne kiküszöbölni. Valószínű a feszültséget jobban szereted, talán ez esetben a 220-at kéne megfognod nem pedig engem kóstolgatni.
A pap is azt mondja a misén: Legyen békesség köztünk mindenkor! Még ha nem is vagy hívő talán érdemes lenne megfogadni.
Most én is igy jártam semmi nincs bennük csak valami sűrű lé de 10.napon még semmi ér nincs holott kéne lennie.És az a poén a kicsilányomnak szeretnék meglepetést "paraszt kislány "és ez a szíve vágya neki.
Köszi, de akkor tudnál keltetni nekem 30 parasztcsirkét 10 brahmát (csak ne barnát) 10 fehér-magyar kacsát és 10 takar-magyar kacsát meg 20 mongol fácánt , de ezeket naposként vagy előneveltként adnád? És mennyiért fajtánként
de számodat viszont nem találtam, megtudnád-e adni?
Szia már beszéltünk egyszer róla nekem csak "színes" keverék pulykáim vannak fehér, bronz tojók, cirmos és kék-réz kakasok.
Én voltam aki vette tőled a hibrid pulyka tojásokat ha érdekel a történet elmesélem a lényeg az hogy 1 normális kelt csak. Soha többé nem postáztatok tojást megrepedve 1 volt csak de szerintem úgy megrázták a csomagot mint maci a lábtörlőt.
OO most nézem az Tiszaföldvári a Csaba.Én Kardosi vagyok.120 Km az sok de ha gondolod megegyezhetünk mivel én keltetéssel foglalkozom mellék állásként.
"Sajnos" nem tudom kik a haragosaim mert nem állnak elém a gondjukkal nincs időm ilyesmin gondolkodni. Ez a harmadik eset volt hogy nem úgy olvastam amit írtál ahogy te azt megálmodtad ez abból fakadhat hogy egyátalán nem ismerjük egymást. Negyedszerre majd megengedem ,hogy felnégyelj ezért.
Sziasztok kérnék egy kis segítséget Augusztus elején költözünk át egy másik házba, ahol belefogunk mindenféle baromfi tartásba, és azt kérdezném,hogy szerintetek előnevelt kacsát, brahmát, gyöngyit házi csirkét fogok-e kapni valahol augusztus közepe-vége felé, mert szeretnénk egy szép szines baromfi udvart csinálni .
Még egy kérdésem lenne, hogy fácánt lehet-e házi csirkékkel kacsákkal tartani együtt , vagy külön helyet kell kialakítani a fácánoknak .
Egyrészt van egy vadőrünk, aki már messziről felismeri az állatokat agancsuk alapján és mikor elhullajtja is pontosan tudja melyik biká volt. Másrészt, Te magad is észreveszed, hogy passzol a kettő, mert elég szimetrikusak.
Látom sikeresen haza érkeztél az éjjeli műszakból.
Arról én nem tehetek, ha fáj valakinek is valami, mert attól még én se gazdagabb se szegényebb nem leszek.
Amit tudok, azt tőlem már senki elvenni nem fogja, legfeljebb irigyelni! Mellesleg elvenni sem kell, mert nem magamnak tartogatom azt, amit tudok, hanem annak, aki rendelkezik annyi intelligenciával és hajlandósággal, hogy be is fogadja! Látod nem mindenki vevő rá és még le is terroristáz!
Nincs mit, már megköszönted éppen elégszer örülök, hogy örömet okozhattam!
Guzorodik meg borzos az eszed tokja!
Csak 5 fertőző betegséggel oltottam be őket és csak két nap múlva kéne nekik gubbasztani! XD
A fotókkal adós maradok, de mielőbb pótlom a hiányosságom!!! Amúgy most nagyon csúnyák a költő párok, mert mindenek le van vágva a faroktolla.
Péntek délutántól tegnap estig nem voltam internet közelben. Az este pedig nem tudtam belépni az emailembe és még most sem, "adatelterelési hiba" miatt. Ha az agancs okán írtál nincs elfelejtve fogok szólni!!!!!!!!!!! Van ismét több páratlan is, de még egy kis időt kérek, mert sorra kerülnek elő a párjaik.
Jó reggelt Mindenkinek! Teljes mértékben osztom Gabi véleményét, örüljünk annak, hogy van valaki, akitől kimerítő és szakszerű választ kaphatunk a felemült problámáinkra. Semmi értelme a piszkálódásnak.
Gabi! Csodaszépek ezek a kiscsibék. Ugye most már megérted, hogy fájó szívvel ütök fel minden egyes tojást?
Krisz! Íme az igért képek, remélem találsz közöttük még kedvedre való bubit!
Sajnálom, hogy tegnap este megint elromlott a hangulat. A segítőkészség nagyon szép és becsülendő dolog, örüljünk annak, hogy vannak köztünk olyanok, akik jó szándékkal segítenek annak, aki nem találkozott még egy olyan problémával, ami neki nyilván nagy gondot okoz.
Bár nem én tettem fel itt a kérdést, de köszönöm mindazokat, amiket Krisztián leírt erről a betegségről. Nyilván biztos a (nem is akármekkora) tudásában és a helyében én sem töröltem volna ki gondosan megfogalmazott válaszomat csak azért, mert már más valaki is válaszolt előttem.Örüljünk annak, hogy ha valaki feltesz egy kérdést, arra többen is válaszolnak, méghozzá jó szándékkal.
Hadd tegyem szebbé ezt a napot pár most készült fotóval!:-)) Tündi, csodaszépek lettek a bubik!
Mielőtt még itt gúnyba menve elkezdesz sértegetni és végre már nyíltan is meg teszed, fel kéne fogni azt, amit olvasol, illetve, hogy írásos kommunikáció van, nincs hangsúlybillentyű! 15 percig, ha nem több, biztos írtam azt a kis monológot, részletesen átgondolva. A Ctrl c és Ctrl v megjegyzés egyáltalán nem a Te segítőkésséged bírálására szólt, - hisz mindenki a képességeihez mérten tud segíteni - hanem, hogy nem vagyok hülye, látom, hogy kapott választ, de nekem tovább tartott beírni és, ha már vettem a fáradságot, hogy leírja, csak nem fogom kitörölni! Elég sűrűn előfordul az, hogy anélkül, hogy tudnák, mi a baj licitálgatnak egymásra és ennek leghalványabb gyanúját is igyekeztem ezzel elkerülni! Mert, ha ezt nem írom, akkor meg az lett, volna, hogy na, nem megfelelő, amit Te írsz és majd én megmutatom dologként sül el! Bár ahogy elnézem, neked így is ez jött le, éppen ezért Mea culpa a legkisebb mértékben sem volt szándékom!!!!!!!!!!!!!
Egyébként örömmel látom, hogy már az idézés szerzővel együtt is megy!
A gúnyos, kissé alpári stílus a kocsmába való és nem illik egy úri hölgyhöz!
Burkoltan vagyok terrorista? Nagyon jó! Sok mindennek lehordtál már, de ilyen szép jelzővel még nem illettél!
Kimondom én nyíltan is éppen elég haragosod van itt nem kéne még egyet szerezni!
Nem tulságossan szeretem, ha "lesajnálnak"! Csak elütöttem.
A kérdést csak azért tettem fel, hogy tudjunk is meg valamit rola ha már szoba került. (Hála az égnek nincs dolgom vele!)
A választ megköszöntem Neked is. De Krizsok barátom kimeritö válaszát különös képpen köszönöm, (Örülni kéne, hogy van itt ilyen ficko köztünk.) azok nevében is akikknek szükségük lehet az informáciora, tudásra.
Hú és most sokkal okosabb lett tényleg és természetesen miattad.. köszi tedd meg légyszives , hamár te ugye egész nap ezzel foglalkozol ,hogy mindenkinek válaszolsz akinek gondja adódik. Mert ha ilyen burkoltan vagy csak terrorista akkor senki más nem fog ide semmit írni még bemásolni sem ;)
A betegséggel az a gond, hogy mire észreveszed, már rég az egész állomány fertőzött! A madarakon a csapzott toll, étvágytalanság, bágyadtság, vízszerű bélsár klinikai tünetei láthatók. A folyékony széklet tünete miatt a madarat a kiszáradás fenyegeti és többször ebbe is pusztul bele! Magas hőemelkedéssel is jár a betegség, mely szintén a kiszáradáshoz vezet, de sokkal fontosabb, hogy e madarak vizelete jóval magasabb mértékben tartalmaz húgysavat, ami a kloáka végén gipszszerű bevonatot képez, gátolva ezzel a székelt ürítését.
Ezek a tünetek, de, hogy kérdésed is megválaszolásra kerüljön, miszerint, mit károsít?, a következőeket kell megemlíteni:
Ez egy igen érdekes betegség! Másik neve fertőző burzitisz fabricii. 2-8 hetes, de nem ritka, hogy 12 hetes csibéken jelentkezik a megbetegedés. Nevét onnan kapta, hogy elsőnek a Fabricius féle tömlőt támadja meg. Ez egy olyan körte vagy szív alakú szerve a madárnak, mely a koláka belső falán és a gerincoszlop között található. Voltaképpen nem magát a madarat károsítja, hanem az immunrendszerét teszi totálisan tönkre! Elsődlegesen a lymphocytákat (szervezet védő őreit) és az azokat termelő nyirok sejteket támadja, ezzel gyengítve a madár ellenálló képességét és szabad teret adva más kórokozók megtelepedésének. A baromfi soha nem a gumboróba, hanem az állta legyengített madárba bekerült egyéb kórokozók okozta elváltozásokba pusztul bele! Tavaly több megbetegedett madarat vizsgálhattunk az ország minden részéből és szinte mindben jelen volt a gumboró! A tulajdonosok egy része szerint megtörtént a 2-4 hetes korban a vakcina leitatása, igen ám, de a betegség, mint írtam 8-12 hetes korban is megbetegíti az állatot, a vakcinába, pedig maga a legyengített kórokozó lenne, melyre a madár szervezete immunválaszt vált ki és védekezik, de nem tartósan. Ez nem olyan, mint nálunk a bárányhimlő, hogy egyszer megvolt aztán többet nem lesz!!!!
Már láttam, hogy kaptál választ, de én nem Ctrl c és Ctrl v vel dolgoztam, így ha már megírtam, kárba ne vesszen! ;)
Ja és a megbetegedett állat eltávollítása nem megoldás, a legeslő mondatomban írtak miatt, mert a fertőzéstől számolva a tünetek 1-2 nap múlva keletkeznek, de ekkora már üríti is a vírust átadva más egyedekre.
Gumboro betegség: Vírus okozta betegség, 3-6 hetes galambnagyságú csirkéket
támad meg. A vírus az ürülékkel szétszóródik, elfertozve a vizet, takarmányt,
etetoket stb. Gyors terjedelmu, 3-4 napig támad, és hirtelen megszunik. Tünetek:
fehér hasmenés, felborzolt tollazat, bizonytalan járás. A kifejlett, szép egyedek
betegszenek meg. A betegség 10 . 30 % - os elhullást okoz. Kezelés nincs, csak megelozés. Mivel a szervezet immunrendszerét támadja meg,
legyengítve az ellenálló képességet, vitaminkúra, állandó higiénia és a beteg állat
azonnali eltávolítása segítség lehet. Orvosság használata ajánlott, csak azért
mert a legyengült szervezetben felébrednek, és támadni kezdenek a baktériumok is. Védooltás használata 8 . 10 napos korban, megismétlése 7 . 10 napra ajánlott.
Védooltásra csak egészséges, fejlett állat válaszol.
Szia Tibi!!Himlő ellen szereztél már be anyagot??Kellene nekem is kb.100 madárra ,mert aki igérte himez-hámoz......Szólj légszi ha tudsz valamit!!!kössz...
A gumborot lehet valkcinával megelőzni! 1000 adagos vakcina 2800ft körül van. Viszont a betegség sajnos ilyen tünetekkel sok minden lehet! Állatorvoshoz kéne fordulni AZONNAL!!
Egy olyan kérdéssel fordúlnék hozzátok,hogy a brahma kakasomnak a nyakán(legalábbis itt nagyon észrevehető),rövidűlnek és göndörödnek a tollak,alatta a bőrén pedig enyhén sebes tünetek láthatók.Külső élősködőt nem látok benne,már átnéztem többször,az állatorvos csak Enrobiofloxot ajánl minden baromfi betegségre,de erre spec nem alkalmaznám,míg egyik ismerősöm javaslatára Neostomosant vettem,amivel megfürdettem,atkára gondolván,viszont ezen gondolat sem jött be.
Valakinek valami ötlete esetleg van ezzel kapcsolatban,hogy mit lehet tenni,mi okozza ezen problematikát?
Üdvözlöm nagyon szépek a csibék nekem is vannak törpe cocinok selymek fehér buza szinü és van fehér kakas kiadó de szeretnék vér frisitést selyem növendék érdekelne ha van eladó kérem válaszoljon én Pest megyében - Tápiószecsőn lakom. Tisztelettel Ferenc
Majdnem elfeljetettem megköszöni Krizsoknak és Beodrának, hogy gondoltak rám. Ha lehetőségeim engedik majd, élni fogok az ajánlataikkal. Ki sem hagynám:) Köszönöm!
Bocsesz, hogy csak most jelentkezek, de benn voltam a héten a városba.(még tart a vizsgaidőszak)
Gratulálok az új kis jövevényekhez. Nagyon szépek. A idősebbek pedig szépen növekednek.Én is hoztam képet az enyémekről. Kiendegette őket anyu csütörtökön, és elvannak. Befogadta őket a fekete tojó, amelyik nem rég keltette ki a házi kacsákat.
Erre képre gondoltál? Mert ez egy két éves tojó.
Hoztam képet többiről felnőttről is. Egy barna és egy fehér gácsérom,egy fekete tojóm és három barna tojóm van.
Ez tojó a kedvencem, még ül és 8 éves
Ezek a képek még tavasszal készültek. Itt még együtt vannak.
Hát, ha ilyen kakast szeretnél, csak ferke89-et kell keresni, biztos szaporodnak nála!
A kukorékoló tyúk nem csak mendemonda, nekem is volt! Ami érdekes, hogy nem fajtához kötődik e tevékenységük.
A vatikáni levéltárban találni XV.-XVII. századi leírásokat, hogy több esetben is kukorékoló feket tyúk idézte meg az alvilág "főnökét". Na, most ennek a hitelessége egyrészt megkérdőjelezhető, bár nekem nem tisztem eldönteni, de, hogy kukorékoló tyúkokról szól a fáma az biztos. A kukorékoló tyúkok is elég repedt fazékok elhiheted, bár volt szerencsém hallani nagyon tiszta hangú egyedet is.
Miért nem maradt fent? Én csak a tudomány és abból merített kombinálgatások útján haladva tudok választ adni. Kukorékoló tyúkot nem találni minden utcasarkon és bizony fogalmam sincs, hogy milyen genetikai oknál fogva kukorékol egy tyúk. Valószínű, hogy a tojásban történik valami hormonális elváltozás, de erre meg van cáfolat is. Egy német forrás szerint éveken keresztül kakasok nélkül tartott tyúkok között lett egy, ami kukorékolt. Ha ez valóban így volt, akkor itt nem beszélhetünk genetikáról csak hormonális elváltozásról. Ez esetben kicsit olyan, mint egyes nyugat afrikai béka fajoknál, hogy ha egynemű környezetbe kerülnek, meg tudják változtatni a nemüket. Persze a tyúk esetében nem történik ilyen mértékű változás, de a kukorékoló tyúkok elég kakasosan is viselkednek és van olyan ázsiai feljegyzés, mely leírja, hogy ilyen szép kort megélt kukorékoló tyúk sarlótollakat növesztett idős korára. Egy rajz volt a madárról, érdekesen nézett ki!
Szóval visszatérve az eredeti dologhoz, valószínű, hogy mihelyt kukorékolni kezdett egy tyúk nem sokáig járt hangversenyre, így nem menthették meg az alvilág követői. A másik, hogy nem tudjuk, hogy e tulajdonság, hogy öröklődik anyáról-lányára. A hosszan kukorékolókból azért valamivel könnyebb dolguk lehetett. E tulajdonsággal megáldott fajtáknál mélyen rögzült genetikáról beszélhetünk, mert minden fiatal kakas, apja hosszan tartó kukorékolását örökli.
Minden esetre nekem nem hiányoznak az udvarról! :)
egy ismerösömnek kellene kb 300 db minimum előnevelt őshonos csibe! a Katkiban sztem csak napos van!
ha jól rémlik egy ujfehértói úr tenyészti is őket de neki nem tudom az elérhetőségét! ha valaki tudja az ő számát vagy bárki másét akinek van előnevelt ilyen mennyiségben irja meg ide!!!
Na, akkor jó! :D A spanyolok na meg az olaszok mélyen vallásos népe, mindent ami nem "normális" ördögi munkának tekintettek, meg még most is szokszor.
Poénnak szántad vagy sem, erről találni forrásokat régi külföldi baromfis szakirodalmak, kultúrtörténeti taglalásában. Az első madarakról, melyről leírást találni (1665, szerzetesi levél) és ilyen taréjjal voltak "felszerelve" nem teljesen így néztek ki, hanem a két leghátsó csipkézetség jóval hosszabb és kissé előre álló volt, mint a többi és szemből nézve, főleg kopasznyakú egyedeknél tényleg hasonlóságot lehet fel vélni némileg a mitológia e lényével. Az egész arra vezethető inkább vissza, hogy akár spanyol, akár magyar paraszt bácsikról vagy nénikéről is beszélünk a genetikai rendellenességeket, egy időben mind az ördögtől eredeztetendő szükségtelen rossznak tartották. Az ilyen állatokat igyekeztek kiirtani, de az embereket is elüldözték a falvakból. Amúgy ez a nagy üldözés is vetett véget a kukorékoló tyúkok nagy karrierjének! A mai napig találkozni ilyen kukorékoló tyúkokkal, de egy időben elég sok ilyen madár volt. Érdekes lett volna tanulmányozni, hogy a kukorékolási hajlam, milyen mértékben öröklődött az anyáról leányára! Ja és, ha már erről beszélünk a hosszan kukorékolók is átok kakasok voltak az 1600-1700-as években és kés alá kerültek az ilyen egyedek. Állítólag a szakforrások szerint a ma létező hosszan kukorékoló fajták, szinte mindegyike egy sátánista klánnak köszönhetik meglétüket.
Ferke89 madarain jól látni e különleges taréjformát. Az első képen talán látni is mit próbáltam itt leírni!:)
(Remélem ferke nem haragszol, hogy szemléltetési eszköznek használtam a képeid!)
Nagyvonalakban egyetértek a természetvédelmi törvényünkről alkotott véleményeddel (túlszabályozott, túlszigorított, életszerűtlen).
Azonkívül az összes védett állatnak helye lenne az állatkertjeinkben, éppen azért, hogy az emberek lássák, hogy nem csak Afrika állatvilága gazdag és látványos, és nem csak a szalagos varánusz védelméért kell áldozatokat hozni...
A fajmegőrző programjaink hiányosságára a túzok-példa sántít. Dévaványán jelentős, és mostmár szakmailag-etikailag sem kifogásolható tenyésztés folyik.
Az viszont jó kérdés, hogy megfelelő ellenőrzés mellett miért nem engedélyezik a háznál való tenyésztést. Régen is gyakran tartottak az alföldi tanyákon túzokot.
Talán majd eljön ennek is az ideje! Sok-sok ember meghallgatja az intést és a tájékoztatást a világ igazi oldaláról ( nem Jehova tanúi és ilyen szarság elmondásában), de sajnos kevesen értik meg!
Itt meg a gazdák tárt karokkal fogadják őket. Négy telepen filmeztek eddig. Nyilván nem mondták, hogy kicsodák-micsodák, gondolom, valami olyasmit hitettek el magukról, hogy valamelyik szappanoperához keresnek helyszínt... A tulaj meg ahelyet, hogy a kuvaszokat küldte volna rájuk néhány vasvilla légi fedezete mellett, nyilván büszkén bemutatott mindent.
Oké! Jó sokat összegyűjtök és elverjük valami falusi vurstliban. A négy mancsról csak annyi, hogy ettől kissebb dolgokért akasztottak (vagy tiltokkak ki) országokból embereket ,szervezeteket! De hát azok "elmaradott", "feltörekvő" országok!!! Néhány dologban példát kellene Tőlük venni!!!De hidd el Mi dolgozunk, dolgozunk eten..............
"Az ördög villája" kifejezést én is hallottam már ilyen tarajtípusra, de sok más mindenre használják a spanyolok, tárgyak esetén is. Mikor járt itt onnan kolléga és egy szinte teljesen egyenes un. villás szarvú szürke marhát látott, akkor is "El Tenedor del Diablo" kifejezést használt. De ilyen tarajtípusra pont tőlük hallottam a mariposa kifejezést is, ami pillangót jelent.
Elég sok néven szokták illetni e taraj típust hallottam már körfűrészlet, pillangó, de katlan tarajnak is.
Ferkének, ha jól emlékszem vannak ilyen tarajtípusú parasztkakasai. Az illusztrált képen látni, hogy valami ilyesmi lesz belőle:
A kialakulása visszavezethető egy kromoszóma törésre. Tehát nem feltétlenül kell, hogy ilyen tarajt kialakulásáért felelős génkészletű madarad legyen, így tud kialakulni rózsa és fűrészelt taréjból. Ha nincs kromoszóma törés, akkor a többségne rózsás tarajúnak kellene csak lennie. A másik, ennek pont az ellenkezője, hogy van olyan rózsás madarad, melynek genetikája tartalmazza e taraj kialakulásáért felelős gént, akkor nem beszélhetünk génmutációról. A rózsás tarajuak sem mindegy, hogy milyen típusúak. Szerintem, már Te is megfigyleted, hogy igen változatos skálán mozog a forma, csipkézettség és méret terén. Már annyi változat van, hogy a borsó és dió tarajok közötti átmenet is megfigyelhető és elég nehéz eldönte, hogy most akkor melyik típusba is tartozik.
Hajrá! Gyűjtsed csak szorgalmasan! Ha már jó sok van, akkor szólj
Egyébként örömhírem van: most olvastam a nyeten, hogy mancsékat megint itt eszi a fene Kishazánkban...
Megint a libatépés a célpont! Úgy látszik, még mindíg fél a magyar libapehelytől valamelyik európai konkurens...
Közben meg tudod, mi van? Koperen keresztül konténárszámra érkezik Magyarországra meg Európa többi részébe a kínai liba meg kacsatoll és pehely...
Egy libatelep sok családnak adna megélhetést vagy legalábbis kiegészítő jövedelmet. Takarmányt vásárolnak, állatgondozókat, tépőasszonyokat, idénymunkásokat foglalkoztatnak, fuvarozóknak, vágóhidaknak, húsfeldplgozóknak adnak munkát.
De megint jönnek a sötétzöldek. Egyszer már padlóra küldték a libatenyésztőket. Most próbálnák újra a xar fölé emelni az orrukat, de jönnek a mancsék, és újra letapossák őket. Európa meg tapsikol, mert ezzel az ürüggyel a magyar libamáj, pecsenyeliba és libatoll/pehely kitiltható a "versenysemleges és szabad" nyugat-európai piacról.
Igen és az sok okoszőld ha megnézed hol lakik(akik a törvényeket csinálják)akkor mindjárt rájössz ,hogy a "betonrengetegben"!.És vagy irigységből(mert neki nem lehet)Vagy pedig egyszerüen büdös neki minden állat és azért hoznak ilyen törvényeket.Nem az állatok érdekében hozzák a törvényeiket hanem egyszerüen mindent tiltanak.Amit lehetne magánkézben szaporitani(mint külföldön,mint irtad is)Az olyant élből elutasitják.Pedig bizony ebben a világban vannak normális országok és normális zöldek ahol bizony rájöttek hogy egy-egy kihalóban lévő,vagy ritka fajt ugy lehet fenntartani ha bizony magánkézben is lehet szaporitani,tartani.Sőt ezt még a maguk módján támogatják is.És igen is igazuk van az Osztrák zöldeknek abban hogy a ragadozó madarakat irtani kell egy bizonyos létszám felett.(terület eltartó képessége)Mert nálunk épp a ragadozó madarak,és állatok túlszaporodása az egyik ok,hogy egyszerüen lassan a természetben nincs természetes szaporulat.Ha pedig véletlen van azt meg ez a sok dög levadássza pár héten belül.
Úgy látom megtaláltam az Emberem! Már két dologra kell gyűjtenem. A fiam lakodalmára a páleszt és ügyvédre némi lóvét ha netán még is perre megyünk! Tovább a Lenini úton és éljen a négy mancs ( és május elseje). A pálesszel nem lesz baj mivel nem szeretem a pénzre meg odafigyelek!!
Na igen a fotó néha csal de amiután idekerültek rá nem túl sokkal megmértem és akkor 57 cm volt mostmár sztem nagyobb bár az utóbbi időben inkább tollasodott meg erősödött de valameik nap megmérem.
Sajnos ez így van! Én sem tudok egy állatkertet sem, mely fontosnak tartotta volna e faj megmentését és ennek érdekében tartana egy párat. Bár tény, hogy nem lehet betenni egy röpdébe, mert helyigényes, de minden csak akarat kérdése. Én az alföldön élek és tényleg ritkán látom a hortobágyi pusztában is, de eldugva van egy pár madár magánkézben és sikeresen szaporodnak is.
Kicsit eltérve a témától szakértőinket kérdezném, hogy 1 hetes ezüst itáliaiaknál szín alapján meg lehet különböztetni a kakasokat a jércéktől? Azért kérdem, mert ugye a kaksok melle elvileg fekete, a tyúkoké barna, és ennek szerintem jelentkezni kellene már napos korban is... A tojást tenyésztőtől hoztam, heten vannak, nemrég születtek, és van köztük árnyalatnyi színbeli különbség. Mit figyeljek? Kiváncsi lennék milyen arányban láttak napvilágot.
Az egy dolog, hogy háznál nem lehet nevelni túzokot, de megpróbáltam rákeresni a google segítségével, hogy magyar állatkertben hol látható... Na. Vagy én vagyok béna, vagy a google hibás, de az első helyeken kidobta Innsbruckot, és egy Cseh állatkertet. Ennyit erről... Szép madár az alföldön biztos, de ahhoz le kell menni oda, és akkor sem biztos, hogy találkozol velük. A gyerekeinknek pedig jó lenne, ha látnák milyen állat az, amiről Arany János írt a Toldiban.
Persze ez így, megy nekünk minden TILOS! Lassan már élni is!
A védettségre visszatérve, sok álmom van ami jó lenne, ha megvalósulna (persze kinek nincsenek) és egyik ilyen álmom a Tetrao urogallus vagy is a Siket fajd. Ausztriában egy nagyon kedves idős úr évtizedek óta foglalkozik e fajjal és mind a 16 alfaját szigorúan, elkülönítve tenyészti! Csodálatos látvány az a sok fajdkakas főleg dürgési időben. Több száz madárról beszélünk nem két-három párról, melyek gyűrűvel és chippel is el vannak látva. Ott nem Tilos, lehetne is Tőle hozni madarat, de itt meg TILOS, mert az okos zöld elkobozná és kiengedné a hegyekbe! :D
Ja!!És akkor példaként :Hogy felháborodtak a sötétek azomn amit a Semjén le mert irni!!!Pedig milyen igaza volt abban a levélben.Mert kellenek a zöldek de észsszerüség határán belül!Nem pedig minden ilyen törvényt ugy kezdeni,hogy "TILOS"!!!Ez alól csak a Milliárdosok kivételek.(nekik mindent szabad)Őnekik nincs tilos!Már a törvényeket is ugy hozzák.
Az már teljesen mindegy hogy méreg vagy sötétzöld!Az értelme a lényeg.De azt meg leirtad (röviden,tömören).Ezt már csak a sok hülyeségüknek a példájával lehetne fokozni,meg felsorolni!Igaz,akkor egypár Megabájt elfogyna mire le lehetne irni!
Látszik, hogy 4,5 hónaposak, kicsik, satynyák, gubbasztanak, kókadt a szemük, semmi élet bennük! XD XD XD
Félre a tréfát, jól nőnek! Ha van valami mérőeszközöd, kíváncsi lennék, hány cm magas a kakas, mert így képről jó lábasnak tűnik, de hát az fotó meg néha csal. :)
Ők, hordják a szemellenzőt és az orruknál tovább nem látnak! Miattuk van agyon védve minden faj hazánkban és kerül egyre veszélyeztetetteb helyzetbe! Dédnagyapám még emlékezett rá, mikor túzokok tucatjait nevelték háznál, na most próbáld meg! Azóta nem is sok van belőlük! De, hogy Ők az okosak: "Csak a vadonban élhet és szaporodhat, mert az a természetes élettere, hisz zárt környezetben nem érzi jól magát"! Pfff
Meglesz! Hétvégén megyek haza és átnézem a fiatalokat. Van egy-két színhibás tiri-tarkám olyan is jöhet vagy csak tiszta rajzút szeretnél? Színes farkút vagy pajzsot nézzek, vagy mind a kettőt ? :)
Nem tudom, hogy sárga pajzsosból van e, amitől megválnék, de majd igyekszem egy szép párat összehozni neked! ;-)
Ebben igazad van. De úgy gondolom, hogy azért ez nem egy agysebészeti műszer, 10-20% eltérés az optimálistól szerintem nem sokat nyomhat a latban. Ráadásul nem a dob forog, hanem a fenéklemez.
Megnézve a videókat, ahány cucc annyiféle. Jól láthatóan eltérőek a méretek és az állódobon lévő ujjak száma, elrendezése. A fenéklemez sem egyforma sebességgel forog, legalábbis a filmek alapján úgy tűnik.
Persze, jók lennének pontos műszaki adatok, mert nyilván van egy optimális kombináció, ahol a hatásfok és a minőség a legjobb.
Ha két csirkét egy perc alatt tökéletesen megkopaszt egy kb. 400 Wattos motor, akkor az áramfogyasztásnak nincs nagy jelentősége. A villanyszámla bőven megtérül azon a gázáron, amit azzal spórolnánk meg, csak 60°C-os vízzel kell forrázni, nem 80-assal, mint a kézi kopasztásnál.
Innen kezdve tényleg csak a munka minősége az érdekes, azt meg ahogy írod is, a fenéklemez fordulatszáma, átmérője, meg a gumiujjak optimális kiosztása határozza meg.
Ha a neten nem találok erről adatokat, akkor hétvégén megpróbálom a szomszéd mámit befűzni, hogy had lessem le az ő gyári gépéről.
A zasszonynak tegnap este elkottyintottam, hogy milyen vieókat láttam itt. Innen kezdve nincs viszakozz, muszály készítenem egy kopaszógépet... Mert nekem is mindíg hamarabb jár a szám, mint az eszem. :-(
Tutttam én, hogy sántít valami! Csapdát jelzett a szimatom! :o)
Na nem baj, én meg majd jól feljelentelek illegális reklámtevékenységért! :o))
Aztán ősi magyar szokás szerint elpereskedünk egy pár évig, a zügyvédek nagy örömére! Nekik is meg kell élni valamiből.
A mancsékat én is csípem. Korrektek, elfogulatlanok, és két lábbal állnak a realitás talaján. Ráadásul felette állnak mindenféle gazdasági érdeknek, lobbinak.
Nem is értem miért, de erről az jutott eszembe, hogy annak idején hortobágyi nagymesterem azt monta, hogy a környezetvédőknek két alapszíne van. A zöld, meg a sötét zöld... :o))
(Mentorom hivatásos természetvédő volt a nemzeti parknál. Nem is akármilyen...)
Hát volt egy pajzán gondolatom, hogy Én is feljelentelek az állatvédőknél ( a négy mancs a kedvencem) ők majd lefejeznek , feljelentenek, bebörtönöznek , felnégyelnek. De ami késik nem múlik.........
A fordulatszám önmagában mit sem ér, ha nem tudod a kerületét a dobnak (ujjak végének). A kettő együtt szolgáltatja az értékelhető adatot a kerületi sebességet. És itt csak az számít.
Gond egy szál se, úgysem kaptam sehonnan választ a kérdésemre. :-(
Egy kutyás oldalon kishíján közellenség lettem a felvetésemmel. A reagálók egy része azt sugallta, hogy szadista állatkínzó vagyok, a többi szerint meg hülye vagyok a kutyaneveléshez. :o)
Volt már néhány kutyám, de az összessel együttvéve sem volt ennyi gondom, mint ezzel a kis lököttel...
Jól mondta, néhány éve még csak a "profi" verziót forgalmazták, 70-140.000 forintért lehetett ilyen rendszert venni. Igaz, azok valóban nagy teljesítményűek, megbízhatóak, sok évig stabilan működnek.
Hogyan lehetne elérni a haverod? Emilcímet tudnál dobni privátban? (Vagy megadhatnád neki az enyémet.) A vakerán folyamatosan lehet ilyen kínai csodát venni, több eladótól is. 12-15 közt adják ugyanazt a típust. :o)
Nekem mindegy kitől veszem, ha "versenyképes" áron van.
Tíz mámi napszámáért már majdnem veszek egy gyári koppasztógépet.
És az pálinkát sem iszik. :o)
Egyébként felénk jópár éve még 300-350/db áron vállaltak csirkekoppasztást, géppel, tisztázás nélkül. Helybe kellett vinni a madarakat, és természetesen értemenni.
Kösz! Az egyiknél volt egy 1380/perces adat. Ez iszonysoknak tűnik. Igaz, a klippeken is pörög a cucc rendesen. Azért megpróbálom a szomszédmamától is elkérni a koppasztója adatlapját, hátha nem az irígység győz...
Szia! Bocs,de csak most értem utól a barátomat. Na szóval. Annyit mondondta, hogy amikor Ő vette még nagyon drága volt (majdnem válás lett a vége).Viszont a mai kinai teknikák is megbízhatóak. Ő már több embernek is adott el és semmi gond velük. Az árkülönbség pedig sok! Ha esetleg nem tudsz venni szólj Ő ezeket forgalmazza.
Gondolom a szomszéd Made in Hungary gépéhez adtak használati utasítást is. Alapadatokat felszokták benne tüntetni.
Amúgy 10 nyugdíjas anyóka keveset is fogyaszt és egy délelőtt megkopasztanak egy csomó baromfit. Csak olcsóbb és munka végeztével hazamennek még kerülgetni se kell Őket.
Valami bogárféle ücsörög a fülemben... Eddig eszembe sem jutott, hogy ilyesmit házilag is össze lehet hozni! Kár, hogy ezek afféle "buli-klippek", műszaki adatokat egyik sem közöl. Tonképpen csak a tányér fordulatszáma lenne érdekes, a többi kitalálható. Úgyis van két döglött automata mosógépem, amelyekből a csapágyazást, a dobot, a motort fel lehetne használni...
Valahonnan meg kellene tudni a fordulatszámot! A többit már meg tudom oldani.
Ha belegondolok, hogy esetleg kacsát is lehetne vele kopasztani... Hűűűűűűűazannya!
A Kistermelők Lapjában (is), meg sok helyen állandóan hirdetnek koppasztógépbe való pót-gumiujjakat. Ezeket lehetne beleapplikálni egy ilyen házi-tákolmányba.
Szomszédomnak van rendes, sorozatban gyártott háztáji koppasztógépe. Egy magyar cég gyártja. Vagy öt éve vette, akkor adták 60.000-ért. Egyszerre három tyúkot koppaszt, és nem kell kézben fogni a baromfit. A forgóüstbe kell őket beletenni őket, aminek olyan a kiképezése, hogy pár perc alatt az utolsó pehelyszálat is kiszedi belőlük. Legfeljebb a szárnya "hónaljában" marad egy kevés, de az sem mindíg. Még a zsenge csirke belsejének sem lesz semmi baja, és ha megfelelő hőfokon (60°C) forrázzák, akkor a bőre sem sérül.
A csirkének vagy a gépnek? :) Szerintem nem. Durvábbnak látszik, mint amilyen. Valamilyen lágy gumi "veri le" a talut a jószágról... Én sem igazán tudom. Véletlenül találtam a youtube-on.
Gondolom ez egy nagyüzemi módszer átültetése háztájira.
Vannak még ilyenek, úgy látszik a tengerentúl népszerű:
Most 19én vasárnap Kisállat Börze lesz Keszthelyen a Rezi ut melett,(ki van táblázva)a Börze Parkban.Mindenkit szeretettel várnak.Megközelithető a Várvölgyi ut felől is.
Megint valami nyavalya tizedeli a tyúkjaimat :-( Tavaly a himlő, idén meg valami májbaj... "Boncolás" után az derült ki, hogy tropára ment a jószág mája, szinte fekete volt, és össze volt zsugorodva... Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez? Meg főleg: mivel kezeljem?
Ha szeretnél még keltetni nekem volna egy kis néma kacsa tojóm amit szívesen neked ajándékoznék. Tegnap már nagyon komolyan rátelepedett a tojásokra de nálam nincs megfelelő hely a kiskacsák számára.
Ha gondolod keress meg priviben....
Nem kiállítási madár de hogy vadul költeni akar az bizti...:)
Ugye?? :)))) Hát igyekszem ... hátha, egy olyan egyszerű kis állatnak is lehet becsülete
mint a csirke.( Kicsit utópisztikus ma még ilyesmiről álmodozni....de egyszer majd !! :)
Egyébként az ilyen csibe úgy készül, hogy a keltetőre szivecskéket rajzolunk a tojásokat meg meghintjük porcukorral gazdagon...csak ,hogy szakmai értéke is legyen a hozzászólásomnak...:)))
Az ember életében megtörténnek olyan dolgok, melyekre jobb volna nem emlékezni, de még is muszáj. Egyrészt azért mert megtörténhetett, másrészt, hogy soha ne történhessen meg még egyszer. A népünk történelemnek vannak dicső ugyan akkor szégyenteljes pillanatai is! Nekem nem áll módomban megítélni melyikből is van több a mérleg serpenyőin, ellenben ami 2004. december 5-én történt, az én életem része ként történt meg és engem váratlanul érve, erősen meg is rendített. Mindenki tudja, hogy e múltbéli dátumkor Népszavazást tartottak Magyarországon, hogy a határon túl élő nemzettársaink kettős állampolgárságát tárgyalásra előterjesszék e a parlament elé! Ezen a fontos népszavazáson olyan kevesen vettek részt, hogy az indítványt elutasították, pedig jóval több volt az igenek száma! Kérdés fel is merül, hogy miért mentek el olyan kevesen? Akik elmentek és nemmel szavaztak vajon miért tették? Azt mondták még erre nem készült fel a nép, meg különféle marhaságokkal riogatták az itt élőket, mint, hogy elveszik majd a munkát előlünk meg hasonlók. De vajon ez kinek a hibája volt??? Megmondom én! Annak a politikai elitnek, ami lebutította és butítja továbbra is a saját népét a legalsóbb szintekre! Akinek volt, van és lesz valami fogalma legalább az utóbbi 150 év magyar történelméről, annak ez egy percig nem lehetett, lehet és lesz kérdés, hogy ki a magyar! Számomra nem volt kérdés, hisz azon szerencsés generáció tagja vagyok, ki a rendszerváltás küszöbén született és mire olvasásra felcseperedtem, akkor már a nem beszélünk róla meg sem történt el nem érvényesült! Az igazság fellapozását pedig inkább éreztem kötelességnek, mint lehetőségnek. Az önző, egyéni érdek szinte minden hol előkerül! Csakhogy nem lehet úgy élni egy közösségben, legyen az család, osztály, falu, város vagy ország, hogy csak a saját érdekemmel foglalkozom! A magyar népnek, sajnos még is az egyik legjellemzőbb tulajdonságává vált! És, ha tetszik, ha nem, de aki a nemre buzdította a választóit, kihasználva a rosszindulatukat, tudatlanságukat, irigységüket, félelmüket és agitált ehhez a gyalázathoz az nem túlzás az a nemzet árulója! Több millió magyar ember semmi mást csupán egy gesztust várt tőlünk, de még erre sem voltunk képesek, hogy ezt megadjuk! Mikor megtudtam a végeredményt könnyek szöktek szemembe és azon gondolkoztam, hogy én, aki tudtam, hogy mi a dolgom, hogy nézek majd azok szemébe, akik engem a határon túl szeretettel várnak, befogadnak otthonukba és családi asztaluknál étellel látnak el? Elárulom nehez! Hidd, el nem csak én gondolkozok így!
Nem kérek bocsánatot senkitől az itt használni szokott "off"-ért, mert Magyarországon, egy magyar fórumon írok, mint magyar baromfitenyésztő egy másik magyar baromfitenyésztőnek és akinek szemét szúrták netán meg is sértették e sorok, nyílván nem is való e közösségbe! De az is lehet, hogy "a fórumhoz való hozzáállás"-ommal van a baj megint? :)
A kakasodnak nagyon szép színe van, jó lenne, ha lenne a picik között is olyan.
Már nekem is gyűlnek a gyöngyi tojások, de sajnos kotlóm épp egy sincs, ha nem is lesz pár napon belül, akkor mennek a masinába. Veszni nem hagyom őket semmiképp!
Mi azon is dolgozunk, hogy az 1920 junius 4.-e előtti határok visszaáljank!! Sajnos a széthúzást kell először meggátolni utána lehet azon dolgozni. Mindenki magyar aki magyarként gondojkodik!!!
Kedves Krisztián testvér, köszönjük neked ezt a szívhezszóló írást, melyhez hasonlót igen ritkán olvas az ember itt az Index oldalain. Jóleső érzés, hogy mégis vannak ilyen gondolkodású emberek ott az "1920. Június 4.-e előtti állapotokban lévő területen" onnan. Nekem, mint a Délvidéken élő embernek ez azért is jól esik, mert sokszor az az érzésem, hogy mi még a "határontúliak" között is az utolsók vagyunk a magyar emberek gondolkodásában. Pedig mi mindig nagy szeretettel voltunk és vagyunk magyarságunk iránt. Egyszer egy Párizsban élő 56-os nemzettársunk az mondta nekem, hogy "dögöljön meg minden magyar, amely nem erdélyi..." De hiszen én sem vagyok az - mondtam neki. "Az nem számít!" - volt a válasz. Érdekességként említeném meg (nem kis büszkeséggel a szívemben!), hogy az idei eurovíziós szavazáson Wolf Kati 8 pontot kapott a délvidékiektől, 7 pontot ez erdélyiektől, 0 pontot a felvidékiektől, 0 pontot a kárpátaljaiaktól és 0 pontot az őrvidékiektől. Pedig igen csak eltérőek a létszámban megnyilvánuló adatok... Úgy gondolom ez elég sok mindent elárul az emberek (anyagiakban is kimutatható!) ragaszkodásáról.
Ami a csókolózást illeti, azt én akkor tettem, amikor az 1999-es NATO bombázások miatti 3 hónapos határlezárás után először léphettem át a határt Röszkénél... én is megcsókoltam örömömben a földet.
Ferkének pedig szívesen felkínálom a lehetőséget, hogy a következő alkalommal amikor a monori börzére utazunk jöjjön velünk. Csak Horgosig kell megoldania az utat, onnantól már nincs gond az utazással. Évente 2-3 alkalommal szoktunk Monorra menni. A határon pedig még mindig sikerült valahogy keresztül juttatnunk az árut. Ha az Úr velünk, ki lehet ellenünk?
Persze gondoltam, hogy van benne ilyen, de akkor is a többség egészséges nem? Azokért kár lett volna. Bár tényleg ami később kel ki attól csodát várni nem lehet!
nem mondanám hogy egészségessek mert a 100-ból kb 30 hibás mert vagy sántít vagy félretartja a fejét vagy oldalazva megy.és sok van ami eggyáltalán nem akar nőlni.
A pávának ilyen pici korban még nem is látszik a fején semmi és valóban annak a fej tetjén van a korona. Hát elég brutális dolog lett volna élő és egészséges csibéket megetetni a sertésekkel!
Szia!Köszi az infót.Nem nálam kelt hanem egy nagyüzemi keltetőből van mert ami nem kelt ki tojás azt egy disznótelepre viszik és miután kinyitották a dobozt amibe vitték a tojást benne volt kikelve kb 100 csirke meg pár darab ilyen.odaakarták dobni a malacoknak de valaki elvitte őket az egyik ismerősömnek.Én azt hittem hogy páva mert annak van a feje tetején dísztoll de aztán néztem hogy annak sokkal hátrébb van a fején.köszi
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy meg-e tudja mondani valaki hogy ez milyen csibe.sötét lilás a lába és a csőre fölött vagy egy kis gumó vagy valami olyasmi.Az egyik képen bekarikáztam azt a kis gumót vagy mi az.Ja a tojás amiből kikelt az kicsit nagyobb mint a tyúktojás és pöttyös mint a fürjtoji.köszi
Na, majd máskor, ha már hiányollak, ki-kiírok Neked, hogy ferke, olvasod? :)
Gondoltam, hogy földműveléssel is foglalkozik valaki a családodból, mert ennyi állatot vásárolt gabonából eltartani kész anyagi csőd lenne. Így viszont relatíve olcsó és nem kell a bolti tojást, meg csirkét venni, ami napfényt sem látott!
A betegségek ott ütik fel a fejüket, ahol valami tartási hiba van. Érdekesség, hogy a szabadtartásos baromfik között sokkal kevesebb megbetegedést tapasztal az ember, mint a háznál, kisudvarokban és zártan tartottaknál. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy e madarak a környezeti viszonyok miatt edzettebbé válnak. Persze e tartási mód sem garancia, hisz ilyen körülmények közül is kerülnek ki beteg egyed. Lényeg, hogy oda figyeléssel, helyes takarmányozással, megfelelő fertőtlenítéssel, sokkal könnyebb megelőzni a bajokat, mint kezelni. Az állatorvos tudomány, ha elismerik, ha nem szinte gyerek cipőben jár baromfifélék főleg dísztyúkfajták tekintetében. Sokszor azt sem tudni mivel áll szemben, de azért a gyógyszert felírja. Azért olyan nehéz a betegségek megállapítása is, mert több tucat betegség klinikai tünete a gubbasztás, szárnylógatás, hasmenés, étvágytalanság.
A távolság igaz gondot okoz, de a határral nekem semmi bajom, mert mikor én azt át lépem pontosan tudom, hogy ugyan úgy hazaérkezem, mint mikor Debrecenből, Ceglédre utazom. Tudod, legyen az Erdély, Felvidék, vagy a Délvidék, ha az 1920. Június 4.-e előtti állapotokban lévő területen járok, első dolgom, hogy mikor kiszállok a kocsiból, vagy leszállok a vonatról, nem szégyellem meghajlítani térdem, hogy megcsókoljam a földet! Ezért sokan hülyének nézek, bizonyára most e sorokat olvasók közül is, de én ezt a szívem mélyéről érzem, hogy így helyes!
Ezt a monori börzét meg egyszer összehozzuk neked! ;) Ha időd, energiád, anyagiak engedni fogják, egy nappal előtte feljössz, szállást biztosítok Cegléden másnap 40 perc alatt Monoron vagy és nézelődhetsz, vásárolgathatsz kedvedre! :) Bár a vásárlással gond ottvan, hogy a hátáron átvinni nem egyszerű hozzátok, mert kell az állatorvosi papír na meg madarakat csak Röszkénél engednek át.
Ismerem a történeted. Nagyon sajnálom őket, nagyon szépek voltak, na meg sokan is. Régebben nálunk is sokszor előfordult hasonló, noha nálunk nyestet még nem láttam, és görényt sem a falun belül, de azok a rohadt patkányok... Két éve a fiatal japiaimra jártak rá a dögök...Régebben a kiskacsákat is el-elhordták, de szerencsére idén ők is elkerültek, vagyis egy kis méreg segítségével megritkultak, legalábbis nem látom őket. Biztos, ami biztos nálunk tavaly óta elvannak szedve az anyjuktól a kiskacsák, és egy ládába vannak míg ki nem növik, aztán már a patkány sem bír el velük. Régen engem is elcsábított az anya és a kiskacsák látványa, szabadon rohangáltak, de inkább nem kockáztatok. Egyébbként így sokkal jobban is nőnek, kapják az indítót...
Szia. Az az igazság, hogy én itt vagyok mindig, olvasom az oldalt és nézegetem a képeket, csak ritkán szólok hozzá. Szedem a tapasztalatokat, főleg betegségek terén. Szerencsére idén eddig elkerültek a kórokozók, legalábbis nem volt nagyobb elhullás. Remélem így is marad.
Hát igen, az etetés. Nekem szerencsém van, mert apukám földműves és elég sok takarmány előállít nekem, de a különböző tápokért néha bizony eléggé mélyre kell nyúlni a zsebünkbe. A határral és tavolsággal való problémák visszafelé igazak. pl. Tudod, hogy fáj a szívem, amikor nézegetem a Monoron készült fényképeket. De egyszer majdcsak eljutok valahogy...
Sziaaaaaa! Ő az, nagyon kíváncsi vagyok hogy melyik szülőjére fog hasonlítani, már nemsokára kinn lesz, és itt fog rikácsolni az előszobában ....DDDDD, míg a testvérei is világra nem jönnek Feri roppantul örül nekik... CCCC
Látom van mit etetni bőven! Nagyon szépek lettek a Javak és a Zomboriaik is szépen felcseperedtek!
Javakból sikerült fajta tiszta utódokat keltetni?
Minden elismerésem, hogy ilyen sok minden van az udvarodban! :) Azt bánom, hogy hozzád nem lehet csak úgy átugrani, hogy személyesen is lássa az ember, mert, hát Bácskossuthfalva nem itt van a szomszédomban! :)
Nem tudom hol vetted a tojást, bár van egy ötletem, aztán lehet el is találnám:)
Van már az orpingtonban is sima tarajú. Dió tarajnak nevezik, ilyet viselnek a wyandottenek is, de ez a taraj Magyarországon nem olyan elterjedt még. Van aki meg van győződve róla, hogy a minden féléből összektyult orpington formájú baromfi jó rücskös rózsa tarajjal megegyezik a külföldi standardban kialakított dió tarajú orpingtonnal.
Lényeg a lényeg, hoy a dió taraj sima, olyan mint ha levágták volnaa tarajt simára, a rózsás taraj pedig rücskös.
kaptam orpi tojást.Láttam a szülőket és annyi a bajom csak hogy mint a 2.fele a képnek olyan a kakas és pár tyúk taraja.Ha cak a taraja más az orpinak az már baj?Vagy ilyen taréjal is mondható orpingtonnak?De ha úgy néz ki mint az orpi csak olyan a taraja(2.-ik fele a képnek)akkor már keverék van más díszbaromfi?????????
köszi na majd kiderül 1-2 hét mulva :-) imádom a kendermagos csirkéket olyan igazi magyaros :-) régen nagymamám mindig kendermagos tyukokat ültetett el, vannak paraszt csirkéim azokba vannak kendermagosak,de ök már 6 hetesek voltak mikor hozzám kerültek, kiváncsi leszek lesz-e közte kotlo hajlamu
köszi :-) tudom a kokosom pettyes inkább :-) de a tyukom kendermagos, na akkor megnyugodtam :-) én is pingvineknek neveztem el ,olyan jo lenne ha sikerülne végre..... na majd ahogy nönek teszek fel képet rolluk milyenek lettek még egyszer köezönöm mindenkinek a segitséget
A bal oldali és aq legalsó lett kendermagos. Azokból lett az egyik a kendermagos kiskakasom. Ilyen volt, ilyen lett... Képek mellékelve... :) Amúgy a te japi kakasod szerintem nem kendermagos. Az valami más szín, és máshogy hívják...
köszi olyanok vannak, hogy fekete a hasa sárga japikrol van szo idáig mindig egy szinüek keltek de van hozzájuk egy szép kakast,egy évbe se sikerült hasonlo szinü kispipik tölle :-( most reménykedem hátha :-)
sziasztok egy kis segitség kellene , tudna valaki feltenni 1 hetes kis pipit ami kendermagos lesz? mindegy milyen fajta nekem az a lényeg hogy néz ki kiskorában :-) ...... na ilyen bugyuta kérésem se volt még :-))) köszi aki megszán :-)
Kutyámnak vagy öt eksön kellett a villanypásztortól a 11.000 volttal, mire eljutott az agyáig, hogy mi a szitu... De pont ezért reménykedem, hogy mostmár a nyakörv kisebb ütése is elegendő lenne.
A gondom nem is ez, engem magának az eszköznek a tartóssága és megbízhatósága érdekelne.
12000,- forint nem a világ, de sajna nekem elég sok, főleg, ha egy év után bemondja az unalmast. Ezért érdekelne ilyen irányú tapasztalat ezekkel az egyszerű kínai cuccokkal kapcsolatban.
Esetleg meg tudnád kérdezni a barátaidtól, hogy milyen ketyeréjük van, és mennyire üzembiztosak? Előre is köszi!
Ja, és van 6 db tarka cicám is, lepketarka nyuszi is lesz hamarosan. Szóval most, hogy mondod, mintha tényleg tarka mániás lennék egy kicsit...Már azon gondolkodom, hogy a fekete selyem tyúkocskámra fehér kakast teszek :):):) Hátha...
Szia! Két barátom küszködött ezzel a problémával. Egynek magyar vizsla másiknak staffordshire terrier van.A vizslán bejött a nyakörv, már hordani sem kell nem jár el, viszont a staffnak csak a villanypásztor vált be. Na aztán most döntszd el............
Ne haragudj, hogy csak most reagálok, de teljesen elsiklottam a hsz-d felett csak most láttam, hogy visszanéztem. Eddig tojást egy darabot nem értékesítettem, mert méréseket végeztem e madarakkal is, így minden tojást keltetőbe tettem, teszek. Nem tudom, hogy hová valósi vagy, de szerintem jobban jársz, ha napos csibét veszel majd jövőre. Természetesen, adok tojást is, ha ahhoz ragaszkodsz, de a postai szállítás elég pocsék eredményeket fog hozni keltetés terén. Elég nehezen kelnek e csibék a nagy búbjuk miatt és sok a befulladás, ezért ajánlom inkább a csibét. A szállítást mindig meg lehet oldani, ha az ember akarja és ebben segítek, ha kell!
A a képek megnézésén kívül nem árt néha olvasni is! :)
Ricsi éppen azért tette fel a képet, melyet kimásolt a fórumról, hogy azok közül szeretne idegen kakast! Ha megnézed a 112389 és 112289 hozzászólás, akkor a "gyönyörű jószágok" tulajdoni joga is rögtön tisztázásra kerül! Nincsen fajta besorolásuk, de azon dolgozom, hogy legyen!
Sziasztok! Érik a csersznyém, lassan a málna, és a sárgabarck is. Kérdés. 3 és 5 hetes madárkáimnak mikortól adhatok gyümölcsöt? Nevelőtápon vannak, füves kifutón, és salátát is kapnak majdnem minden nap.
Hát meglep, hogy pont Te kérdezed meg miért stonró!!
A tenyésztési munkám csak úgy marad meg olyan szintem, amin van, hogy a legjobb minőségű és legtetszetősebb madarakat hagyom meg tenyésztésre. Ehhez pedig az tartozik, hogy őszig minden egyedet felnevelek, hogy lássam, miből milyen egyed lesz! A viadorokkal, Te is így dolgozol és lám milyen rövid idő alatt lettek jobb minőségű egyedeid!
Amiket látsz az a legidősebb korosztály és még van egy csomó kisebb, lehet, hogy azokban is lesznek ilyen egyedek, de ebben a 8 hetes vagy is már lassan 9 hetes csapatban csak azok vannak, amik a fotón szerepelnek. Azt mondod, nektek abból van a legkevesebb, a hány db-ból is? Valószínű jobban állsz belőlük, mert nálam csak az a kettő van a 800-ból. De, mint mondtam nagyon sok csibe van még, aminek formái csak később látszanak jobban, így ősszel, hidd el, hogy fogsz kedvedre való kakast találni, lehet épp azt, amit most kinéztél, mert én szebbet hagyok az helyett!! XD
Bár a kutya sztem simán elmegy "egyéb kapirgálók"-nak
Van valakinek gyakorlati tapasztalata a kutyák rádiós nyakörvvel való őrzéséről?
Jelenleg villanypásztor őrzi a kutyámat, de arra máshol lenne szükségem. A nyeten láttam 12-15 ezerért 300 méteres földkábellel olyat, amit már nem tesz tönkre az első kisebb eső, meg nem a drága 6 Voltos, hanem az ócsóbb 9 Voltos elem üzemelteti.
Kíváncsi lennék, vajon meddig bírják ezek? Használhatók-e télen? Érdemes megvenni, vagy ez is csak a többi kínai kacat közé való?
Kíváncsi lennék, hol szívja be műsor közben a levegőt. ;o)
Az még haggyán, hogy a szomszéd megfexik tőle, de sztem előbb-utóbb én is átharapnám a torkát...
Pedig külcsínre tetszetős fajta! De ez a repedt-fazék hang! Persze, tudom én, ebben pont ez a "szép", de legalábbis különleges. Ízlések és pofonok.
Akkor már inkább a gyöngyöseimet hallgatom, (ha majd felnőnek), pedig amikor a közelükben dolgozom és rázendítenek... Hát az sem éppen az MR gyermekkórusa... Néhány perc elteltével be-berepül közéjük egyik-másik kezem ügyében lévő szerszám. :o)
De Manci néni is azt csinálja mikor Sári néni elmondja fáj a lába vedd be bogaram nekem is ezt írták fel.
Aztán lehet Sári néni jegyet vált az álmok mezejére.
Ezért is sokszor nem nem törödömség vagy bunkóság miatt nem jön a válasz pedig nagyon kellene a segítség,hanem mert mi se tudjuk és a helyzeten rontani senki se szeretne.
Hasmenés is lehet ezer ok miatt. Egy elég alapvető tünet lehet. Ami mellé kiszáradás is társul ami már bágyadt gubbasztó egyedet eredményez. És netám még dülöngél is.
Hirtelem dülöngélés meg étvágytalanság napszúrás miatt is kialakulhat.
Na, de Te ezért vagy, hogy pótold a hiányosságaim! XD
A genetikai leromlás esetén tudni kéne, hogy milyen idős az állat, mert ha éven felül jár, akkor kizárható ok, hisz korábban jelentkeztek volna a tünetek. A mutáció már elképzelhető, de sok más baj lehet. Mostanába elég sokszor kerül fel megbetegedéssel kapcsolatos kérdés itt, de a klinikai tünetek, amikről beszámolnak a tulajdonosok kevesek arra, hogy diagnózist lehessen felállítani, nem, hogy nekünk, de még az állatorvosoknak is.
Minden idegrendszeri problémával küzdő madár agyvérzést kap? Csak azért kérdem, mert elég sok ilyen eset volt itt az utóbbi fél évben (brahma, selyem, holland bóbitás) és mindre egytől-egyig azt írtad, hogy agyvérzést kapott. Egyrészt szakmailag nem vagyunk olyan szinten, hogy ezt megállapítsuk és így ki is jelentsük, főleg, hogy nem is láttuk a madarat és szakképzetségünk sincs rá, másrészt egyik napról másik napra történő inbolygás bekövetkezhet sok más egyéb okból is (toxinok, marek, nyugat-nílus okozta betegség, herpesz és egyéb vírusok okozta megbetegedések illetve baktérium okozta betegségek).
Van egy kakasom ami egyik napról a másikra elkezdett inogni és 1-2 hét után már szinte menni sem tud. Nincs rajta külsérelmi nyom sem. Egyszerüen felborul szegényke. Enni eszik. Valami ötlet?
Ezeknél a rhode-knél azért elkél némi gondoskodás! :) Már nem egy parlagi fajta. A németektöl sok került annak idején hozzánk. Aztán mikor ott jelentkeztek a leromlások akkor töllünk frissitették vissza öket. Igy már elég belterjes az egész Europai állomány.
Az mesélte nekem aki még az elsök között foglalkozott rhode islandikkal anno!
A kérdés költői volt, de köszönöm! :) Keverék ez tény, de a források akkor is helytelenül jelölik meg, mert egyik fajtába sem tartozik!!! Ezzel a két fajtával szemezgetek, de bajos ezeknek is a behozatala.
Szia! Szerintem azért nem válaszolt senki, mert sok minden miatt lehet... Táplálék, fertőzés, ilyesmi. Részemről passz. Ha sok csirke van, mindig akad köztük egy-két ilyen. Ha a többinél nem jelentkezik, lehet, hogy csak gyengébb az immunrendszere a testvéreinél. Tedd külön, ha esetleg fertőző, megelőzd a fertőzést, ha elpusztul, akkor elpusztul, sajnos van ilyen... De, hogy pontosan mi lehet az oka, majd megírják nálam okosabbak.
Igen, de az a Koeyosi-t kérdezte. Milyen szerencsélye lesz az én kedves szomszédomnak, hogy Ö is "élveszheti" ezt a gyönyörü, elnyujtott, hosszu kukorékolást!!! :D ( A mázlista! :))))) Tavaly elött vagy ötször jelentett fel.)
Igen! Pontos a fajta megnevezés! De e fajta is tökéletesen bizonyítja, hogy mennyire nem megbízható az internetes forrás, ugyan is a képen látható lovat, mind Gypsy vanner, mind pedig Shire fajta néven meg lehet találni!! Na mos melyik is akkor? :)
Egyik nap volt egy kérdésem,de senki nem válaszolt.
Az egyik két hónapos csirkém igen bús és ez hirtelen jött nála.egyik napról a másikra csak van és ül,néha eszik,de leginkább csak iszik.Híg széklete van,ami leginkább fehér színű.Szerintetek mi lehet a baj???
Köszi, remélem a képek alapján látni rajtuk hogy növögetnek rendesen. :)
A legidősebbek 13-14 hetesek azt hiszem, a nagy testű kakasok amiket meghagytam mindegyik elérte a 2,30kg-ot , a törpék meg már 1 hónapja legalább kukorékolnak :)
És amiről írtam neked.Az első négy képen az ezüst kakas+ fehér plymouth tyúkoktól kelt csibék.És az ötödik képtől a tizedik képig az indiai csibék.Ott van a kakassal a tőled kapott kék kopasznyakú,ezek a csibék keltek belőlük.Szép kis színes csapat,sajnos az egyszem kopasznyakú nem egészségesen született,pedig hatalmas csibe volt.Azt már megnéztem az indiaiaknál hogy a taréj forma tuti az apjuké:))Az ezüstök 1 hetesek,az indik 1 naposak.
A szemellenző nem jó, mert, akkor csak egy-kettőt látsz, de ugyan úgy látod! XD Hát én mondtam, hogy ellenél és ott nem kötekedig a gép!! A csibéknek mindig jó kedvük van! XD
Én nagyon is emlékszem mi van feltéve Nálad. ELnézést akkor a pontatlan fogalmazásért.
Ha jól emlékszem Nálad fácánháló van fent. Legalábbis a telefonomban fácánháló béven van meg azóta is a szám mikor egy februári napom Kacola kérte Tőled:))
Ezekről a szép szakállasokról jutott eszembe, hogy a szakállas-kopasznyakú vagy a szakállas-búbos variációt próbálta már valaki? Tudom, hogy ezek nem arra vannak, csak kiváncsi lennék milyen. Mondjuk ez relatív, mert kinek ez tetszik, kinek az...
Hát, ha valaki is azért útálna ki innen, mert hagyod, hogy ezekben a szépségekben gyönyörködjünk, akkor az csak irigység okán lehet, vagy csak szimplán nem normális az illető! XD
Nagyon szép állomány, de most ezzel újjat nem mondtam! :)
Hát igen. Van egy brahma kotlósunk (illetve kettő, de ez itt nem is lényeges), le szoktuk venni naponta kétszer enni-inni-tollászkodni a fészekről. Ezt (mármint a fészket) mi úgy oldottuk meg, hogy két műanyag láda van egymás tetejére borítva, és összekötve az egyik oldalon egy spárgával (az alján-tetején kartonborítással) - csak hogy ne zavarják a többiek. Na, ma párom menne visszaengedni a kotlóst a dobozába, amikor látja, hogy már be is ült. Fogta magát a tyúk, és a fejével kinyitotta az egymásra borított ládát, majd kényelmesen elhelyezkedett a tojásain. Teszem hozzá, hogy a több kotlós miatt ma másik ólba került, és még ez sem okozott neki gondot. Úgyhogy szerintem sem buta madár a tyúk...
A Robi151éltetők fórumáról néztem be hozzátok, és azonnal lenne is egy kérdésem: a Fűrjeknek ill. tyúkoknak a seprűcirok magja adható-e takarmányként? Hobbiból tartok fűrjeket.
Én meg már mindenféle műszaki hókuszpókuszon kezdtem törni az agyam... :o)
Na, ezt ki fogom próbálni, más baromfifajokkal is! Ha beválna, nyugodtan önetetőre állíthatnám a jószágokat, a verebek (meg éjszaka az egerek) hoppon maradnának!
Mi sem meséltük el, hogy a kölök másfél-két éves kora óta imádja a szalonnát, a kóbászt, a pörkölteket, a lecsót, meg tonképpen mindent, amit mi eszünk...
Csak azzal dicsekedtünk, hogy nyomatja a főzelékeket, a zöldségeket meg a gyümölcsöt, válogatás nélkül. De azt már nem tettük hozzá, hogy ezt a kertben is előadja, és csak úgy mosás-fertőtlenítés-sterilizálás nélkül nyomja a fejébe az éppen aktuális zöldséget-gyümölcsöt...
Igen. A rászoktatáson én is gondolkodtam, szerintem úgy, hogy kitámasztod, oda adsz enni, és miután ezt megszokták lezárod, ha pedig nekiáll keresni a kaját, rálép a "pedálra", és kinyílik... Gondolom.
Ez nagy ötlet! Nyáron iszony-mennyiségű verebet hízlalok fel, ez jó megoldásnak tűnik.
Csak egyelőre az nem világos számomra, hogy hogyan szoktatom rá a tyúkokat. Attól tartok, hogy ha csak úgy "majd rájön" módon, akkor éhen döglenek, mire megtalálják a megoldást..
Azért ha nem csak 1-2 kotló költ kicsit macerás ám 8-10 kotlót külön zárogatni biztonságos helyre. És helyet teremteni nekik, hogy normálisan nevelhessék a csibéiket.
Nekem most áttételesen büntiben vannak amik elkotlottak:d Mivel nem volt másik kotló van ami már 6 hete ül, kétszer keltek már alatta csibék de még asszem 2 hete hátra van. Bár már van alatta több tojás is ami változó időpontban kel majd.
Amúgy a szakirodalom jegyzi az ugatós kutya mellé zárjuk kotlóst témát is. Lehet az segít. A vezetés oktatóm anno mindig összekötötte a lábukat 2 napra és így is elhagyták.
Nem tudom, én hiába fürdetem őket, nem használ... Úgy szoktam leszoktatni, hogy rakok alá tojást, miután kikeltek, elveszem tőle, és előbb-utóbb abbahagyja. :) A csirkéket el lehet adni, fel lehet nevelni, meg lehet enni.
Szia nincs azzal semmi baj,hogy nem írtál előszót. Egy kezemen megszámolom hányan írtak ilyet.
Megoldás konkrét nincs. Azért nem írnak mert sokan nincsenek is meg szoktak repkedni az újaknak levelek csak úgy tiszta jóindulatból lehet egyben ilyet is kapni fogsz megoldás címmel:))
De ne bagatelizáljam a dolgot.
Szüntesd meg a fészket ahol ül. Zárd olyan helyre ahol nem tud ülni. Pl udvarba ki amíg a többi be tud menni tojni is.
A hálós témánál a szárnytollak kurtítása a végső lehetőség. A toll ki nő de a háló sztem eszméletlen csúnya. Ha normális vázon van oké. Chow pl nagyon jól oldotta meg az stabilabbnak tünt,int az uborka háló.
Gondolom az a baj, hogy csak úgy idependeredtem, idegenül, ismeretlenül... Bocsánat.
Budavári Ágota vagyok, Veszprém megyében, a Somló hegy lábánál egy 120 lelkes kis zsákfaluban élünk.
Japán (keverék) baromfiaim vannak, egy kakaska, 4 tyúk, és egy "nemtudommileszbelőle" 8 hetes kicsi.
Rengeteget böngésztem a neten (lehet, hogy nem elég ügyesen), de nem találok a problémámra megoldást. Nagyon örültem, mikor megtaláltam ezt a fórumot, mert nincs elég tapasztalatom, hogy mindennel boldoguljak.
Esedezem egy kis jótanácsért... mit kell csinálni a kotlóssal, ha nem akarjuk, hogy megüljön? :(
Van egy szép dísztyúkom nem volt semmi bajakét napja és mikor ma megláttam egész nap csak a bokrok alatt összehúzódva állt.Kicsit soványka lett és erőtlen.Eszik de jobbára csak iszik és mintha híg lenne a széklete,ami nem zöldes hanem normál színű.Mi lehet a baj????
Maradjunk annyiban, hogy hazaértem én is, és a csibék is, majd pár hét múlva teszek fel képet... Most alszanak. :) Az autó doktor bácsinál van. Még nincs meg a diagnózis, de holnapra meg lesz. :)
Ma beszéltem Kishármassal felhívott. Az emalied olvastam, de még nem jutottam el odáig, hogy válaszoljak igyekszem, de vígasztaljon, hogy nagyon sokan vannak még úgy mint te! :) Egyszer csak válaszolok, de tényleg igyekszem minél előbb!
Nem kell olyan távoli időkbe utazni! Az én dédnagyapám 1900-ban született és kecsketejen nevelték fel!! ;)
Az orvos meg csak, had ájuldozzon!! A Te gyereked egészséges lesz, mint a makk és mindent megeszik az Ővé meg alacsony vérnyomású ájuldozós, kaviárban válogatós!! XD
Tegnap átjött a szembeszomszéd, és hozta magával a kis fekete (nemtommilyen) kutyáját. A két (7 tojásból!) idén kelt kicsi japán most is az előkertben kapirgált, hát az egyiket elkapta, kinyírta. :( :( :(
Ő volt:
(szombaton lett volna 8 hetes :( )
A kis társa most nagyon egyedül van. Mivel egy nap különbséggel születtek, együtt nőttek fel kettecskén, a nagy ól egy (kotlósmamának) elválasztott kisebb részében laktak együtt, békében...
Most ez a kis tesó nélkül maradt párja nem találja a helyét. Mindegyik nagy üldözi, még a saját anyja is. :(
A kis fehér japán pipimet (akit 4 hetesen vettem) kora-tavasszal egyszer már leszedtem a 6 tojásról, ezt tegnap és ma 3x megismételtem. Sajnálom nagyon, mert igen erősen kotlani akar, de nem akarok több pipit, mert kb. 7-8-nak kényelmes az ól, nem szeretném összezsúfolni őket. (Egy japán tyúkocskát még majd veszek valahol.)
De ezt a kettőt nagyon szerettem volna felnevelni. :(
Ha mondanátok valami bevált praktikát, hogy ne kotlódjon állandóan ez a fehérke... megköszönném.
Bevallom, nem kérdeztem meg a gyerekorvostól :):):) Egy hónapja majdnem elájult, mikor közöltem vele, hogy a gyerek fürjet eszik, meg kacsalevest. Gondoltam nem avatom be minden részletbe, mert még a végén tényleg rosszul lesz:):):) És pláne nem kérdezem meg tőle, hogy mit saccol 50-100 vagy ezer évvel ezelőtt is tápszerért rohangáltak a gyógyszertárba??
A gyöngytyúk tojást milyen körülmények között kell keltetni gépben? Pontosabban arra gondolok,hogy mikor kell elkezdeni forgatni,mennyi legyen a pára és a hőmérséklet,milyen időközönkén és mennyivel kell lentebb venni a hőfokot?Szóval úgy általánosságban a gyöngytyúk keltetéséről.
Szia! Tegnap másfél órás áramszünetünk volt, szerencsére 34 fok alá nem ment a hőmérsélket a keltetőben, ma már kelnek a csirkék. MOst is egyik vihar éri a másikat, állandóan elmegy az áram. Jeget szerencsére csak keveset kaptunk, eső azért esett rendesen. Majd reggel leszek, mert úgy fest még mindig nincs vége.
Egészen szépnek igérkezik!!.Nálunk meg végre kapott egy öntözésnyi esőt a kukorica.Mióta el lett rakva először!!!Talán volt vagy 5mm.Ugy hogy még kellene nagyon.Abból a zivatarláncból kaptatok ti is ami reggeltől megy a Szlovákok meg Nógrád irányába.
Hozzáteszem gyorsan,hogy az én gyerekeim is a friss tehéntejen nőttek fel(nem jó lett volna szegény nejem fejősnek).A nejem 2 hét után mind a kettővel elapadt.És azért lekokopogom kopp,kopp,kopp,egészségesek.
Csak egy észrevétel a tejhez meg az egyébb tiltott szerekhez.Kérdem én az aki ezeket a dolgokat kitalálta(mit tilos adni egy csecsemőnek)az talán az apja f....án nőtt fel!?Vagy pedig már ujszülöttként késsel villával ette a rántotthust!?!?
A gidák tökéletesen vannak, mondtam apusnak, ha hazatéved vágja le őket. Már nem hiszem, hogy sokkal nagyobbak lesznek. Ráadásul ugyanezen a takarmányon a juh több húst ad karácsonyig, szóval szerzek itt valami olcsó fajtát, aztán úgyis fazék.
A morékat elvitték már? Mindig sóhajtozok, ha eszembe jutnak. No, de majd jövőre:):)
Cicibetyár eszik-ordít, megint eszik, megint ordít, aztán alszik egy keveset és kezdi előlről. Már kint van két fogacskája, és éppen valami torokgyulladásos fityfene a baja, amit a (szigorúan tilos) propolisszal kezelgetek. Úgy tűnik rendbe jön tőle :):) A kecsketejes grízt imádja (ez is szigorúan tilos), de kiissza a tejet a bögrémből is.
A baromfisereg nő, és gyarapodik is, bár egyes fajtákkal nehezebben boldogulok. Némelyik egyed feleakkora, mint az ugyanakkor kelt, de más fajtához tartozó. A kelésre ugyanez vonatkozik.
Lehetséges, hogy ugyanazon szülőktől, ugyanolyan takarmányon tartva kevesebb életképes utód születik? A mostani kelésem elég gyatra, az előzőekhez képest. Igaz, most x..rnak rendesen tojni is.
A pulykák elkerültek a háztól, hagytam egy kakast, két tojónak valót, de még nem dobják a mérgüket:):)
Szóval mindenki megvan, növöget, fejlődik, még az is, amit eladtam:):)
Krizsok! Nagyon szépek a kopasz-bóbásaid... Még mindig. :) Tojást szoktál küldeni postán, ha van rá igény? Idén már nem keltetek, de jövőre nagyon örülnék... Minden pénzt megérnek... Megegyezünk. Nekem egy kopasz-bóbásom lett az ideiekből, félig-meddig szándékosan. Majd teszek fel képet róla, kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de az enyém. :)
Miskolc környékén valakinek nincs napos csibe eladó? Csak egy pár darab kellene, mert az egyik japi kotlósom 9/2-es aránnyal "örvendeztetett" meg... :) Szar volt a kakas, ahonnan a tojást hoztam.
Ugyen ezt mondta pénteken egy előnevelt csibe vevőm. :) Gidákkal miújság? Híznak? Na és a baromfi sereg? Megvan mindenki és szépen gyarapodik? Jujjj és a kisbetyár jól van? Nemsoká már hajkurászni fogja a tollas népet! :)
Amúgy azért esküszöm a takarmányra az ő esetükben is, mert vannak egy idős csapatok, amiket dirket a kíváncsiság kedvéért más receptúrával takarmányozok. Ha már ekkora létszámban vannak gondoltam beiktatok egy kis kísérletet e fajta esetében is! XD Már csak magam miatt is, mert a kapott takarmányozási eredmények hasznos infók lesznek, hisz keresztezési partnerként szerepelnek itt egy-két munkában és majd a kapott genotípusnál is alkalmazható lesz a receptúra.
Szia Édesem! Erre inkább nem írok semmit, úgyis kitalálod mire gondolok ...))))
Egy nagy kalappal a vizsgára!! Kösz jól vagyok, most megyek a fóliába, csak 10 után leszek. Gabi ma nem kacsázik, azt mondja még nincs kész a helyük....., szerintem inkább megijedt, hogy kiszöknek a tóba és kilegelik belőle a növényeit és a halakat....DDDD
Jó reggelt!!! Nem Tündikém nem most keltem, hanem még nem feküdtem le! XD Dolgozom azóta is és azt hiszem, hogy ma már kár alvásra adnomna fejem, mert lesz 6 óra mire befejezem a munkám aztán meg már 8-ra menni kell úgy is! :) Csodás napot!!! Remélem minden okés veledtek!!!! Gabi ma fog bekacsázni??? :)
:D Nem vagyok, csak nem felejtek!!! De én itt egyszer írtam, hogy keltessed csak őket én meg megyek válogatni! XD Erre írad, hogy ami marad! ;) Aztán tényleg mondtad a mostani állományt. :)
Olyan kis vasgyúrok a harcosok, bár nem is csoda, mert minden jóval el vannak látva!!!! :)
A 15-ös szerintem nem lesz rájuk jó, de akkor fel sem gyűrűzöm őket az idén, majd csinálok saját gyűrűt! :)
Ne a selejtből?? Kezdjük ott, hogy nálam selejt gyöngyös nincs! ;) Amúgy meg várjál csak, hogy is volt a fogoly plymouth? Valahogy így hangzott, hogy Te kiválogatod a magadnak, ami kell aztán ami marad abból válogathatok! XD
A gyöngyösből csak ősszel a mérések elvégzése és a törzsállomány beállítása után lesz kiadó.
Az indikre nem teszek gyűgyűrűt! Most van 230 csibe, abból marad 3 kakas meg a jércék a többit levágom! Jobban járok, ha a keresztezéshez szükséges egyedeket megveszem naposan 1000 ért, mint hogy vacakolja a temérdek terméketlen tojással, elhalt embrióval és nehezen való keléssel. Nem egyszerű fajta, mondhatnám kényes és nagyon nagy odafigyelést igényel. 16 mm-es a gyöngyikre való kéne legalább 100 db!
Ha így van az jó, és elég! Az indító, és nevelő tápokba kevert antibiotikumok egyaránt véd a kokci és a Clostridium perfringens ellen is. Felesleges a szervezetet további gyógyszerekkel terhelni!
Szépen cseperedik az ifjúság! Mikor mehetek turizni magamnak néhány gyöngyit 15-20 db-ot? Nem kellenek a gyűrűk,hogy nem hívtál? Telefonáltam a szövetségbe. Van pót,de elég korlátozott számban.
Sziaaaaaaaaa! Jól van Drága? Remélem minden okés! Ugye milyen szépek! a legidősebb csapat 8 hetes és már mértem köztük 2 kg-os egyedet is, de az átlag 1,2-1,5 kg. A 7 hetes Zengők között is 1,2 kg az átlag súly nagyon megvagyok velük elégedve!!! Persze hozzá kell tennem, hogy jelenleg még zárt tartásban vannak és a bolti tápnál 100 szor jobbat kapnak.
Csak Neked és csak msot direkt ennyi kép, mert Te olvasni nem szeretsz! :) Nem kell hullám meg tupír, mert egy csomónak le is nyírtam!!!! Egy napom azzal telt, hogy vagdostam a búbjukat, hogy lássanak!
Gyerecsak vastag pénztárcával és szeretettel várlak! XD
Vicc félre téve én már mondtam, hogy gyere! Az ősszel adok majd kakast, ha érdekel több vérvonalam is van belőlük, ezért vannak fakkos elrendezésben nevelve!
Az elhalásos bélgyulladást Clostridiumok okkozzák, nem kokcik. A betegség kialakulása tartási, takarmányozási hibákra vezethetők vissza. A nevében is benne van (elhalásos) hogy megelőzni kell, mert gyógyítani nem lehet. PL csökkenteni kell a takarmány állati fehérje tartalmát úgy hogy össz fehérje tartalma ne nagyon változzon (borsó,vagy szójadara), egy kissé meg kell emelni a kukorica arányát az árpa-búza arányhoz viszonyítva, ezért nem jók pl. a pulykatápok csirkék etetésére. Csökkenteni kell az 1 négyzetméterre eső csirkék számát. Gondosan ügyelni kell a takarításra, fertőtlenítésre, meszelésre. Meg figyelték hogy ahol puhafa forgácsot használnak alomnak elenyésző az elhalásos bélgyulladás.
Szia! van egy program: Resize Picture . Ezt töltsd le teljesen magyar és autómatikus és ingyenes. Ezzel könnyen át tudod méretezni a képeket én is ezt használom