https://www.facebook.com/pages/Magyar-Idegenvezet%C5%91-%C3%A9s-utask%C3%ADs%C3%A9r%C5%91-Portug%C3%A1lia/468312813303379?sk=timeline ha szükség lenne rám
Ha a Rua da Misericórdia végén foglaltál szállást, az nagyon zajos lesz készülj fel rá, mert ott zajlik az éjszakai élet, ott csörömpöl a villamos és busz is jár.
3-8ig Lisszabon, 8án átmegyek Portoba, ahol 10-ig leszek, és 10-12 között keresek egy tengerparti várost, valahol Porto és Lisszabon között, amit kocsi nélkül is el lehet érni.
Szállást a Barrio alto környékén találtam, a Rua da Misericórdia végén a vasutállomásnál (Cais Sodre), ez hangulatosabb, csak félek, hogy zajos, a másik ugyanezen az utcán feljebb van pár buszmegállóval. Még nem döntöttem.
Utána 12-14 között a Santo Antonio fesztiválra visszamegyek Lisszabonba, állítólag az nagyon jó szokott lenni :)
Amiben segítségeteket kérem, az a Porto és L. közötti kedves halászfalu ajánlása lenne, vagy csak egy nyugis tengerparti város.
Illetve a szállás kérdéskörben, hogy hol érdemes szállást keresni. Egyedül megyek, szeretnék sokat sétálni, fotózni, de esténként söröznék is.
Mi az ami érdekel, mit akarsz látni? Ott van Geodo friss beszámolója.
Nekem ha lenne 10 napom és Portoba is el akarnék menni, akkor nagyjából azt az utat járnám be mint Vélemény, csak Tomar, Batalha, Alcobaca útvonalra felfűzném még Obidóst és Nazarét is, majd onnan Portoba, végül vissza. De ez kicsit több tervezést igényel.
Én itt laktam egy hétig, gyönyörű antik bútorok vannak, a tulajdonos elküld minden infót arról, hogy mit nézz meg, hogy menj el oda és hol egyél. De ha visszaolvasol is látod miket írtam le ide.
picit lejjebb megtalálod a beszámolómat, nem rég jöttünk haza, igaz, sajnos csak négy napról. talán találsz benne kedvcsinálókat. :) (de ha nevemre katt, ott is megtalálod a blog címét, ahol olvashatod).
stadenburg:autóbérléshez: ha megkésve is, de megjött a 'hiányzó' pár eurós terhelés a pályahasználat után; vagyis amit a kapuknál áthaladáskor látsz összeget, annyi lesz valóban a fizetendő.
Jövő utáni héten utazom Lisszabonba, de a programom még elég "latinos", azaz semmi nincs még lefoglalva, csak a repjegyem. :)
Tudnátok segíteni? Lisszabonban keresek szállást, ki is néztem párat, de nem tudok dönteni.
Egyedül megyek, 10 napom van, a környéken merre érdemes elmenni? 2 napra elmegyek Portoba, és visszafele egy csendes eldugott idilli halász falut keresek egy napra.
Ott a tél nem olyan tél mint nálunk, olyannyira, hogy a régi házakba fűtést se tettek. Ne ijedj meg. Cascaisban van 2 nagy szupermarket is shopping centerrel. Csak leírom hátha érdekel. Muszáj volt felfedeznem mert memóriakártyáért mászkáltam és ott találtam az elefántosban, azt hiszem Jumbo vagy mi.
Én az első kettő közül választanék, lehet, hogy mivel voltam már többször Lisszabonban, de nem aludtam még Cascaisban. Szerintem sokkal elegánsabb hely Cascais, csendesebb éjjel, jobb a levegő és télen olcsóbbak a szállások, Lisszabonban télen is sokan mennek, egy nyaralóhelyre meg kevesebben, ezáltal szerintem ott jobb ajánlatokat fogsz majd találni. Az, hogy az orrod előtt az óceán ha kinézel az ablakon, azt nehéz űberelni.
Éppen azon gondolkodtam, hogy szálloda vagy apartman legyen-e a szállás.
Van most egy jó ajánlat ide, ami szálloda, de elgondolkodtam ezen is. Na meg persze továbbra is vannak a szuper lehetőségek Lisszabonban (pl. ez vagy ez), de félek, akkor nem fogunk kimozdulni sehova, ha a városban lesz a szállásunk. (Persze ez sem lenne tragédia, de ott már voltunk :))
Jó ötlet Cascaisban lakni, szép, nyugis hely. Arra ügyelj szerintem, hogy legyen fűtés normális, nézd meg a véleményeket erről az időszakról, ha azt mondják rossz vagy nulla fűtés van, akkor ne menj. Mástól szerintem nem kell tartani, csak attól.
meglepne, ha a lisszabon irányú tömegközlekedéssel baj lenne ott télen, lévén cascais/estoril/oeiras felől a hivatásforgalom is jelentős lehet a főváros felé, közel sem csak a turistáknak van az a hév.
Másrészt, én megnézném az autóbérlést is majd, télre igen kedvező dealek foghatóak ki ott (is).
Kétszer voltunk az elmúlt években Portugáliában, egyszer Lisszabonban, egyszer Portóban és úgy alakult, hogy mind a kétszer februárban. Nagyon szerencsénk volt az időjárással, nem esett, és majdnem nyár eleji idő volt mind a két alkalommal. Az wizzes akcióban vettem jegyet, de január 20 körülre volt még jó áron, de kicsit aggódom az időjárás miatt. Szerintetek ebben az időszakban van érteleme az óceánparton lakni? Arra gondoltam, hogy Estoril/Cascais bizisról járnánk be a Lisszabontól északra lévő részeket (Nazaréig bezárólag), de nem tudom, hogy ott ilyenkor milyen élet van, illetve mennyire sűrű a téli tömegközlekedési menetrend.
ha lesz, akkor igen, éjféltől elérhető. :) holnap lesz a szülinapja a cégnek, meg holnap mutatják be az első új festésű gépet, meg hitegetnek egyéb bejelentésekkel, meg egy éve ilyen 2/1 volt (bár az kerek születésnap volt), szóval ezek így együtt a táptalaj. meglátjuk, mi lesz, hogy lesz. bízzunk raulistában. :))
Nem konkrétan egy érdekelne, több beszámolódba is beleolvastam. (azért előbb-utóbb kiderül az utazás időpontja, ha másból nem a hozzászólásokból) Nagyon köszi, hogy ilyen rendes vagy és közkinccsé teszed a tapasztalataidat:) Mostanában ha valamelyik úticélra kíváncsi vagyok, először megnézem, te jártál-e ott. Így döntöttem el múltkor, hogy mehet februárban Malaga és most mikor felmerült bennem a januári Tenerife, arról is meggyőztél a beszámolóddal. Úgy hogy várom a holnapi 1-et fizet 2-t kap akciót. :)
ha júniusban mentünk volna azt én is úgy terveztem, vagyis, ilyen ötlet is volt, h 5 nap lisszabon és around, 5 nap pedig lent, kvázi by cassano. :) na, én úgy néztem, h a legjobb úgy, h lemenni és visszamenni aztán LIS-be, vagy autóval, vagy vonattal, kinek hogy. de faroból most nem találtam megfelelő opciót. ettől még jövőre lehet. :)
:)) értem, akkorra sztem itt vagy másutt, de biztosan lesz jó árban szállás. alpharooms, travelrepublic, airbnb, én ezeken találtam a legjobb dealeket.
na nem, az komolytalan, persze. nem tudom mikor mennél, de ha csak sokára, akkor javaslom, h néha nézzél rá az alpharoomsnál, mert mondom, még júniusra is ennyi volt heteken át, január-február-március során (mivel a wizz módosított kemény öt percet a menetrenden átrakhattuk ingyenesen másik időpontra ezt az utat-eredetileg egy hónappal korábban mentünk volna-, és gondolkoztunk azon, h júniusra tegyük át, innen tudom).
De busszal el lehet menni, onnan meg Cascaisba is lehet és ugy vissza Lisszabonba. Én elmentem volna, de a francia házaspár akikkel mentem már elfáradt és így visszamentünk Lisszabonba. Sok a francia Portugáliában.
Jó volt a mórok vára is nagyon, nagyon, pedig én láttam már olyat mondjuk pl. Malagában. Én 3 helyre fizettem be 30 euroért Sintrában, nem bántam meg. Ha legközelebb megyek a többi hármat is megnézem. Egyszerűen elképesztők szerintem, pedig láttam már egy s mást a világban.
azért nem annyira jó amúgy, kissé out-of-date, a kisváros első hoteljei között lehetett, és sztem nem költenek rá eleget. így, negyven euróért maximálisan oké, aranyárért persze nem.
Alfama negyedben ilyen szűk utcák is vannak, egy ember is alig fér el, egy dagi amerikai meg be tudna szorulni a falak közé. Ezt a negyedet nem rombolta le a földrengés. Megmaradt eredeti állapotában. Arab negyed valójában.
Estufa fria, ami hidegházat jelent. Nem melegház van Lisszabonban, hanem hideg, Kertje is van, ez a lilaakác ott volt. A nagy park felső részén van, pár euro szintén, érdemes bemenni.
Én nem bérelek autót, úgyhogy teljesen máshogy kell választanom szállást mint annak akinek lesz autója. Én metró közelben szeretek lenni. Gulbelkian múzeum, ha legközelebb arra jársz javaslom, csodás dolgok vannak benne a világ sok országából, ez kínai porcelán éppen. Pár euro a belépő, kert is van, le lehet heveredni ott és napozni vagy kávézni a kávézóban. A repülők meg ott mennek el leszállni a kert felett.
most csak emlékezetből írtam az időket, de ez a lényegen nem változtat, mert kocsival háromnegyed óra sem sok.
nyilván volt oka az árnak, persze. Igaz azonban az is, h mikor foglaltam, júniusra is annyi volt, miközben a bookingon az én időpontomra is a duplájába került volna; vagyis vszeg az árban szerepe volt annak is, h az alpharoomsnál foglalta az ember.
számomra, h fontos szempont volt eljutni az arrábidára is, vmint a nyugodt környezetet kedveljük, ez teljesen jó választás volt, mind anyagi, mind hangulati, mind pedig kényelmi szempontból. De még véletlenül sem igénylem, h más is így gondolja. :)
Hát Lisszabonnak 45 percet ír az útvonaltervező, de mindegy. Én inkább Cascaisba mennék lakni ha autóbérlés lenne. A te hoteled inkább nyaralásra való szerintem nem városnézésre, azért volt olyan olcsó most.
nah, látom meg se nézed a posztomat, mert ott van még az elején a véleményem is róla, a szálloda közvetlen linkjével együtt... :p :)) hotel do mar volt a neve.
"Szóval tényleg van az országnak valami varázsa" Hát én azt tudnám megemlíteni, hogy még sosem fordult elő velem, hogy mind a lisszaboni, mind a madeirai szállásról úgy jöttem el, hogy átöleltük egymást a tulajdonossal. Ilyen egy nagy hotelláncnál nincs, legfeljebb kis panzióban, de az se sok országban. Rendkívül vendégszerető nép a portugál, ezt étteremben is meg lehet tapasztalni.
első nap: sesimbra, séta, majd autóval arrábida, setúbalig, majd vissza. Más úton volt az oda- és a visszaút, ezért emeltem ki a visszát, mert amúgy nem meglepő, h végül a szállóban végeztünk. :D
második nap: sesimbra castle, cabo espichel, albufeira tó, lisszabon villanyosozás és előtte belém (jelzem, belémben minden ellenkező híresztelés ellenére problémamentesen lehet parkolni, ingyenesen is-bár a fizetős parkolás sem volt drága sehol sem)
harmadik nap: sintra, séta a városban, palacio nacional kívülről, quinta da regaleira. ekkor úgy döntöttünk, h nem megyünk a pena palotába aznap már, valamint azt is eldöntöttünk, hogy a mórok vára nekünk nem éri meg a 8 eurós belépőjegyet. így aznap nekiindultunk a cabo de rocának, ami remek döntés volt nekünk, majd onnan hazafelé az óceánparton mentünk a boca da infernoig, aztán onnan autópálya és haza.
negyedik nap: újra sintra, a pena palota. onnan le egyenesen cascaisba, séta a városban, ebéd a városban, ejtőzés az óceánparton, este pedig irány a reptér, a kocsileadás. (sintra autóval: ha az ember 10 körül már odaér, simán tud parkolni, több helyen is, ingyenesen)
fentiekhez annyit még hozzátennék, h én igazából betegen utaztam el, induláskor reális alternatívának tűnt, h mást sem fogunk csinálni, mint ülni a szálló kertjében, az óceán partján és gyógyulok. :D ezt csak azért mondom, mert ezért a napi teljesítményt folyamatosan emeltük, így az első két nap viszonylag lájtos volt, annál beleférhet éppen több is; másrészt viszont nem biztos, h érdemes többet, mert pl. az arrábidába pont beleveszni a jó, sétálni, a természetet nézni, nem átsietni rajta.
ezt nem tudom, mindenütt volt via verde, több sáv is. de a dolog elve alapján meglepne ha valahol nem volna, de ha mégis, akkor biztos oda kell állni ahová mindenki áll, csak nem kell majd fizetni. esetleg lehajtóknál tudom ezt elképzelni, ahol ugye van egy kapu és kész, de fent a pályán, ott sztem mindenütt lesz.
viszont ahol mászkáltatok ott mindenhol volt "zöld út" ? mert valahol úgy olvastam hogy nem mindenhol van . ha meg így lenne ,akkor ott beáll a kp-s kapurendszer ezek szerint ?
így volt nálunk is, igen, és minden úgy van, ahogyan írtad. van kölcsönző, ahol ezt a kütyüt kikerülni sem lehet, mert kötelező kibérelni, nálunk választható volt, de én kértem. ára másfél euró kb. egy napra. így nem kell kapuzni, hanem ahogyan írod, a via verde kapunál kell áthajtani. csak lassítani kell, megállni nem (már, ha nem nincs túl sok autó persze, de általában ebben jóval kevesebben voltak, mint a többiben).
leadáskor lekérték az adatokat és ki kellett fizetni, de pont itt mesélte valaki, hogy nekik utólag terhelték csak rá a kártyára a díjat. mondjuk az árazás elvét viszont nem sikerült megértenem továbbra sem: mikor átmész a kapun, vagy digitálisan felvillan, h mennyi ott az ár, vagy hagyományosan táblán van kiírva, kategóriánként. nos, ezek alapján 7-8 eurót kellett volna fizetnem, viszont csak 3.50-et kértek. pedig szóltam is, h sztem nem, de azt mondták, h de-de, bizony ennyi. mondjuk ez így rendben volt nekem. :)
Gratulálok a beszámolódhoz ! Igazán tartalmasra sikerült és a képek is szuperek ! Mi 2013 márciusában voltunk 4 napot Liszabonban és Sintrában és kb olyan benyomással jöttünk haza ahogy Te is megfogalmazod az írás végén , így már akkor tudtuk , hogy nem sokára vissza fogunk térni. Ez a visszatérés most lesz majd augusztus elején : Liszabon és Porto ( Portót is beleértve ) közötti országrészt fogjuk bejárni , sajnos csak 4 napunk lesz rá . Az autópálya használatáról szeretnélek megkérdezni , hogy az pontosan hogyan történik ? Mi goldcarnál foglaltunk ( augusztusban sajnos a többszöröse a tavaszi áraknak , de mi már tavaly ezt elég jó árban intéztük ) , és náluk ha minden igaz be van építve az a kütyü amivel simán fel lehet hajtani a pályára ( gyűjti a díjakat és majd a végén beterhelnek a kölcsönzőnél ) . Gondolom ez mindegyik kölcsönzőnél így van már , nálatok ez a része hogyan zajlott ?A a via verde sávba kell beállni ? Ahol esetleg nincs ilyen sáv , ott mi a helyzet ? vagy csak simán kp-ben fizettétek a toll-t ?
Válaszodat előre is köszönöm !
( mástól is szívesen veszem az erre vonatkozó infókat )
igen, ezt akartam mondani én is, h a végösszeg egy olaszországi úttal összevetve nem biztos, h magasabb lesz, annak ellenére sem, h az odarepülés drágább. ennek ellenére mégis igaza van esztinek, legalábbis sztem is sokan eleve kizárják az országot, ó az messze van, ó, oda nagyon körülményes és drága eljutni-alapon.
Igaz, de azért most aki időben foglalt Wizz-re az elég olcsón eljutott, meg néha van TAP akciós jegy is emberi áron. Vagy átszállással sok verzió fapaddal ( csak ugye sokan nem szeretnek átszállni ).
Maga az ország meg igen olcsó cserében az EU-n belüli átlagos árszinthez képest legalábbis, Olaszországnál szerintem pl. egyértelműen olcsóbb és kevésbé lehúzós.
Csak gyorsan átfutottam, a képeid nagyon jók, sok emléket felidéztek bennem. A "végkicsengés"-hez meg annyit, mi még ma is, 3 évvel az után, hogy eltöltöttünk ott két hetet szinte nincs hét, hogy ne idézzünk fel valamit.
Szóval tényleg van az országnak valami varázsa, ehhez képest méltatlanul kevesen ismerik itthon, szerintem kis töredéke járt Portugáliában azoknak a magyaroknak akik voltak már akár többször is Olaszországban, Görögországban, Horvátországban.
Jó sok helyen voltatok a 4 nap alatt. Én is láttam ezeknek a zömét. De azért majd Lisszabont is nézd meg egyszer, mert ott is vannak olyan dolgok, hogy leesik az állad.
Hát akkor minden jót. Így egyszerűbb lett volna, mert csak rá kellett volna tenni a jegy árát. Macerásabb ha még a jegyet is meg kell venni, meg többe is kerül.
Én úgy emlékszem, hogy nem volt jó arra a vonatra a napijegy ( mi anno napijegyekkel nyomultunk ), eredetileg ezzel a vonattal akartunk volna menni mi is Cais do Sodréról Belémbe, de így 15-ös villamos lett belőle ami nem is baj utólag.
Vigyázunk, nem lógatunk ki pénztárcát és egyebeket zsebből, táskából, stb.
Miért kell folyton ez a paráztatás.
Nálunk is tényleg közismerten szar ilyen szempontból a helyzet tényleg a villamoson és a buszon a belvárosban, mégsem erről zengenek gondolom a fórumoldalak, hanem a pozitív dolgokról.
Igen, lehet sorolni. Rómában meg a Vatikánba menő busz. Minden turistás helynek meg van a maga útvonala ahol a zsebesek működnek. Lisszabonban a 15-ös és 28-as villamos. Ugyanis nincs turista aki erre a kettőre nem száll fel.
de, jó. rájöttem, h a cascais-i hév-re gondolsz, mint írod is, mely a cais do sodre állomásról indul a tengerparti üdülővárosba, és így érinti belémet is. úgyhogy akkor úgy módosítom az előbbit, h ha esetleg nem jó arra a sima jegy, akkor nem muszáj ezzel menned, a 15-ös sima városi villanyos is tökéletes, sőt, még jobb helyen is áll meg egy picivel.
Attól függően, hogy a kártyádat hogy töltöd fel, annak megfelelően tudsz elmenni vele vonattal Belémbe. Ha zappinggal töltöd fel. Ha napi jeggyel akkor nem tudsz a vonatra szállni vele.
ott már nem jár ez a vonatféleség? végig a parton? igaz nagyon régen voltam, de úgy rémlik, hogy azzal a vonatfélével mentem ki a Belém-toronyhoz és a Jeromos kolostorhoz
Szia, egy kis segítséget szeretnék kérni. A mellékelt tarifákkal kapcsolatban. Én csak a Carris/Metro single ticket - et szeretnék venni. Azt olvasom, hogy 1 órán keresztül jó, át is lehet vele szállni?
Ezzel a villamost is lehet használni vagy arra csak a carrais-train jó? És arra a HÉV-szerűségre, amivel Belémbe lehet menni, azon is használható? Köszi!
szerintem nem fogtok fázni (bár újabban elég tréfás kedvében van az időjárás világszerte).
nekünk anno estorilban volt a szállásunk és onnan mentünk csillagtúra szerűen több felé minden másnap és a maradó napokon óceánpart :-). akkoriban még utazási irodával voltunk, nemigen volt más lehetőség, közel 20 évvel ezelőtt.
tömegre nem emlékszem, bár akkor még fiatal voltam, lehet fel se tűnt.
minket annyira megfogott portugália, hogy azóta többször visszatértünk (algarve nyáron, lisszabon szilveszterkor és madeira 2 x koratavasszal). a portói rész viszont még kimaradt, úgyhogy tervben van.
Lentebb van egy 10-es lista, érdemes szerintem végigkattintgatnod, én személy szerint a Meco nevűről tudom mondani hogy az (is) jó, de az is Sesimbra egyébként gyakorlatilag.
9. helyen szerepel az általad kérdezett Costa da Caparica is, rossz nemigen lehet:-)
ide nem mentünk le, csak ettől délebbre, a tóhoz. de az látszódott, h szügyig homokos part az is. :)
amúgy az délutáni 'kiugrás' nem biztos, h mindig összejön, mert bármikor kialakulhat egy méretes dugó. ennyi idő kevés volt arra, h bármiféle okra rájöjjek, mitől alakulnak ki őrült hosszú autósorok, de félek annyi csak a magyarázat, h egyszerűen egyszer csak sokan lesznek. :)
Köszi a tippeket, benne van a terveinkben amiket javasolsz!
Esetleg a közeli Costa da Caparica, mint fürdési lehetőség megvolt már valakinek, mi a tapasztalat? Térképen pirossal: Érdemes megnézni, vagy ne pazaroljuk rá az időt, inkább még utazzunk fél órát a jobb/szebb helyekre?
Persze majd megyünk távolabbi részekre is azért, ez csak a városnézős napok után gondoltam, levezetésnek a nap vége felé...
Igen, éget a nap, én is az árnyékot kerestem már sokszor, pedig április eleje volt még. Madeirán nem volt olyan hőség mint 1-2 nap Lisszabonban. Cascaisban már akkor is fürödtek és napoztak sokan.
Így van gyönyörűek a partok, Sesimbra környékén szinte mindegyik szép, mi ott voltunk egy zenei fesztiválon egyébként, Super Bock Rock Festival, érdemes kimenni ha valaki éppen akkor jár arra, minden évben van, Lisszabonból vannak buszok direkt a fesztiválra meg onnan vissza éjjel/hajnalban:-) De ez csak most úgy eszembe jutott.
A víz tényleg hideg, de ez tapasztalatom szerint nem változik, mindegy hogy Lisszabonban vagy, Algarvén vagy éppen valahol Marokkóban, az óceán bizony hideg, én belementem mindenhol, de nem mondanám hogy sok követőm volt. Mondjuk szerintem 10-15 percnél tovább nem lehet megmaradni benne. Legalábbis élve:-)
Visszatérve a partokra nekem ami nagyon tetszett még lent délen Lagosban ( mondjuk ott is kb. mindegyik part jó ) a Praia Dona Ana, itt van róla két saját kép:
Alapvetően hűsíti a klímát az óceán, így van. Másrészt most nekünk csak 20-22 fok volt, ennek ellenére égetett a nap. Az óceán viszont augusztusban is csak megcsípi a 20-21 fokot, úgyhogy az egy görög tengerpartokon 'edződött' magamfajtának bizony nem elég. :)) Persze lehet, h a melegben azért könnyebb sokkal, de azért ha megnézel portugál parti nyári képeket, határozottan többen vannak a parton, mint a vízben. :))
estoril, cascais térségében már most is teljesen nyári hangulat uralkodott, remek volt beszívni az érzést :) (viszont el se tudom képzelni, mi lehet ott akkor nyáron, már embermennyiségileg. Számolj majd be róla légyszi. )
A beachek pedig gyakorlatilag egytől-egyik álomszépek, javaslom a Sesimbra és Setubal közötti Arrabida partjainak felkeresését is.
csak csatlakozni tudok! mi tegnap este/ma hajnalban értünk haza, és bár inkább volt a mi kirándulásunk lisszabon körüli, mint belüli, de teljesen bezsongtunk, komoly hatást gyakorolt ránk az ország.
Ezen kívül minden fantasztikus volt. De tény (központi helyen laktunk), zavaró a zaj, viszont cserébe ott a reggeli szuper tisztaság, amit este nem lehetett volna elmondani..
Én Sintrában 3 palotát néztem meg egy nap alatt, gyönyörűek voltak. Azt is megnézném amit ti. Én is rengeteget láttam a mostani hetem alatt, mentem folyton, van mit nézni Lisszabonban. Ha legközelebb mész menjetek múzeumokba, leesik az állad olyanokat látsz majd.
Igyekeztünk a lehetőségeinkhez képest minél több mindent megnézni, de még így is van bőven ami miatt vissza kell (fogunk) menni. Sintra egy igazi gyöngyszem, és Obidosba is szívesen elmentünk volna.
Nem a pihenésről szólt ez a hétvége. minden nap éjfél vagy utána kerültünk az ágyba, és reggel 8 körül indultunk. De minden percét élveztük.
Mossák az utcákat nagynyomású vízsugárral rendszeresen. Nem is lenne baj, ha nem éjjel 1-2 közt tennék. Meg a szemetet is akkor vitték el. Ott ha lemegy a nap nem becsukják maguk mögött az ajtót az emberek, hanem ellenkezőleg, akkor élénkednek fel és mozgolódik, él a város.
Azt hittem szegényebb város, olyan dél-olaszos látkép lesz, de annál tisztább tisztább, rendezettebb
Nekünk ugyanilyen érzésünk volt anno. Inkább tűnt a metróban vagy néhol a nevezetességeknél is egy dél-olasz városba oltott Svájcnak a hely, meglepően rendezett és tiszta.
Ahhoz képest, hogy csak egy hétvége volt elég sokat láttatok. Nekem is csak a bevándorlókkal van a bajom mert a portugálok nagyon kedvesek. De a bevándorlókkal se lenne, ha nem vágnák át az embert.
Hála a fapados légitársaságoknak, ide is sikerült eljutni számunkra is megfizethető áron. Azért a 3,5 órás út nem túl rövid...
Lisszabon városa nagyon szép, csak ajánlani tudom mindenkinek! Köszönöm a sok hasznos infót amit itt találtam.
Mi péntek - hétfő hosszú hétvégére utaztunk el, és így az idő rövidsége miatt 2 nap jutott a városra, és 1 nap Sintrára.
Sajnos a Benfica - Porto focimeccsre nem sikerült bejutni, de a stadion mellől jó pár kint maradt szurkolóval együtt néztük tv-n keresztül a meccset. A rendőrök simán söröztek munkaidőben. :)
Reggelente érdemes korán elindulni mert akkor még nincs tömeg. Ez a korán 8 órát jelentett. A tömegközlekedés rendben van, használtuk is sokat. Megnéztünk minden nevezetességet, amiket itt vagy a neten ajánlottak. Múzeumokat mi kihagytuk, inkább sétálgattunk a kilátóknál. Nekem mindenképpen pozitív csalódás volt. Azt hittem szegényebb város, olyan dél-olaszos látkép lesz, de annál tisztább tisztább, rendezettebb. Persze bevándorlókkal tele van ez a város is, de hát mi nem manapság...
Sintra!
A délelőtti program Cabo da Roca volt, mivel 10 óra körül voltunk ott tömeg itt sem volt. A széllel is szerencsénk volt "csak" szimplán fújt, nem volt olyan vészes mint amire számítottunk. Amerikába mi nem láttunk át. :) A magas sziklafal, az óceán hangja önmagáért beszél úgy érzem.
Délután értünk vissza Sintrába. Egy kastélyba tudtunk bemenni mert az annyira magával ragadott minket, hogy másra már nem jutott idő, meg persze éhes is volt a csapat. Előzőleg a Quinta da Regaleria kastélyt néztük ki. Nem is csalódtunk benne. Ez egy csoda! Olyan mint a fényképeken. Kert a tavakkal, a kis tornyokkal, és barlangokkal valami szenzációs volt. Vittünk magunkkal zseblámpát amit az alagutakban kellett is használni. Nem is értem ,hogy ezt a helyet miért nem reklámozzák annyira mint a Penna palotát, vagy a Mórok várát, stb.
Megkóstoltuk a nemzeti ételüket a Bacalhau a Bras-t, ittunk ginjinha-t, egyszóval próbáltuk kiélvezni ennek a rövid kirándulásnak minden pillanatát.
őszintén..semmit sem lehet ott csinálni.élvezhetnéd a csendet,hegyeket másznál..és a környező falvakba,városokba eljuthatsz ha van autód..busszal is megy a dolog de nem praktikus
Köszi a képeket. Igen, ő is ezt mondta, hogy ez a legportugálabb falu. Ha te voltál már ott akkor biztos meg tudod mondani, hogy ha élnék a lehetőséggel mit tudnék ott csinálni napokig? Mert én nem tudom, hogy mihez lehetne ott kezdeni? Se tenger, se múzeum, se kertek? Mi van ott egyáltalán?
Semmi más. Én odaadtam a kinyomtatott beszállókártyát ami nem érvényes, azt ő összetépte és adott egy uj beszállókártyát. T2-ről indul Lisszabonban haza, át kell menni a T1-ről shuttle busszal ami ingyen van.
Nem ártana a wizzairnek feltüntetni honnan indul a gép.
Sziasztok! Szeretnék feltenni egy buta kérdést. Eddig mindig online csekkoltam be,most Lisszabonban csak reptéri van. Hogy kell azt? Odamegyek a pulthoz,odaadom az útlevelemet, és még mit? Csak kézipoggyászom lesz.
Amikor a Belém épült, még nem volt folyószabályozás. De pontosan a víz közepében állt egykoron, egészen addig feltöltötték. Való igaz, vannak homokos partszakaszok, de inkább Lisszabon alatt, ahogy a forduló és leszállásra besoroló gépből is láthattad, de Cascais felett már több a szikla. Maga a város pedig dombon áll, azon eleve nem lehet már homok, mert belecsúszna minden a Tejo-ba.
Madeira-is por pedig nem szennyeződés, hanem a szél által felkapott vulkáni homok/por/részecske, ami a széllel együtt tova is száll, feltéve ha nem vacekolja be magát holmi nénikbe...:))
Lehet, hogy homokot tesznek alá direkt, de a repülőgépről láttam, hogy az óceán partja se sziklás, hanem szép ívben látszódik, homokosnak tűnő part, hát ki tudja. A folyó meg hordalékot rak re rendesen, az is nyilván homokos, apró, a Belém torony körül is víz volt mikor építették, jóval beljebb volt a víz mesélte egy idegenvezető miközben álltunk a templomra várva, hogy kinyíljon az ajtaja.
Madeirán meg lehet figyelni a Trópusi kertben van egy caccarai márványszobor, fekvő nő, no az üvegkalitkáján van nyitott rés, ahova be tud fújni a szél, megnéztem mit fújt be, hát a válla körül kevéske vulkanikus kőzethomokot fújt be. Pest belvárosában már azt hinnék néger a nő olyan fekete lenne a rárakódott szennyeződéstől.
Jaj volt egy cuki 3 éves gyerek a mellettem levő szobában, szőke volt és gyapjas hajú, ilyet még nem láttam. Anyuka kubai, apuka belga.
Azért van homok, mert azt tesznek alá, hogy abba belesüpped a kockakő/mozaik, és így tartja meg. Így felszedni is könnyebb, de visszarakni már bonyolultabb.
A por inkább a légszennyezettség miatt van jelen, ami ugye Madeirán szinte 0.
Valahogy majd csak lessz. Még szerencse, hogy össze akart dőlni az az épület, ami mellé előszőr akartam menni lakni Liszabonban. Érdekes egyébként, hogy a sok mozaik, macskakő alatt milyen homok van mindenütt Lisszabonban. Megfigyeltem. Míg Madeira vulkanikus kőzet, alig van por.
Hát mit mondjak, palotáik vannak Portugáliában. Még ki kell pihennem magam, hogy reagálni tudjak erre a meghívásra. Madeirán szintén egy remek családba akadtam, ugyanúgy hívták az asszonyt meg a lányát is mint engem. A fiú szomszédja meg egy magyar zenész, aki kint él Madeirán.
Mikor leszállt a gépünk Lisszabonban minden büdös volt nekem, a madeirai virágillat után, ami mindenütt ott van, itt Budapesten meg katasztrófa amilyen szmog van azokhoz képest.
Nagyon eltűnt ez a topik, pedig egy időben elég sokan szóltak hozzá. Nekem lenne egy kérdésem olyanokhoz, akik a portugálok lelkivilágát valamelyest értik, mert én nem igazán. Most jöttem meg Lisszabonból és máris meghívtak ingyen egy házba nyaralni egy remek, legigazibb portugál faluba. Nos ezt mennyire lehet komolyan venni, ez lenne a kérdésem? Ha hollandok lennének egyből tudnám a választ, de nem azok, hanem egy portugál nemesi család több birtokkal. A lisszaboni házukban voltam egy hétig és ezután ajánlották fel ingyen a monsatoi birtokukat. Nos, valamit válaszolnom kellene, de egy hete még nem is válaszoltam, mert nem tudom hova tenni a helyzetet.
Ha esetleg van aki jobban ismeri őket akkor szeretném kérni a véleményét, úgy gondolom pénzért igen, de ingyen nem.
Sajnos a legjobb emberük lesántult a Basel ellen (Jackson), így nem játszott, kicsit döcögött a dolog, pláne 10 emberrel. Nekem inkább mint élmény volt érdekes, itthon ilyet nem látni, igaz nem is voltam magyar focimeccsen kb 20 éve.
ON
Szerintem kettős ország: árszínvonal kb magyar, de a hírek szerint az átlagfizetés is 700€ körül van, ez itthon is hasonló (igaz a minimálbér €500), ugyanakkor ha kicsit eltávolodunk a turistás részektől, jelentős szegénységet is látni, erről is vannak képek, csak nem raktam be ide ezeket. Ezzel együtt pl infrastrukturálisan sokkal előttünk járnak, ott kimaradt az 50 év kommunizmus.
Jó kis hely az biztos, én északon nem voltam csak Lisszabon + Algarve. Ez a 22-es retró villamos a lisszaboni 28-asra hajaz, de talán még annál is retróbb:-)
Porto meccs like. Ki volt az ellenfél? Kaja tényleg nagyon jó árban van Portugáliában, van mikor gyakorlatilag magyar árszint.
Itt vagyok, csak haza is kellett érni meg dolgozni is kell néha.
Tehát:
BCN-OPO Vueling, €42-ért, kb 1 hónappal ezelőtt foglaltam.
Reptéren tourist office-ban lehet jegyet venni a metróra (ami inkább HÉV), reptér-belváros €2,40 ha jól emlékszem. Én vasárnap voltam, ilyenkor elég ritkán jár, kb. 40 perc alatt van benn.
Grande Hotel Porto, előre foglalva €68/éj reggelivel, ami átlagos színvonalú.
Tömegközlekedést nem használtam, a Lajos-híd és környéke gond nélkül elérhető volt gyalogosan is a hoteltől, de a retro-villamos jó buli, több vonala is van, érdemes lehet kipróbálni. Az óceánpartig nem volt időm elmenni, erről nem tudok beszámolni.
Az árak kb magyar színvonalon mozognak, amennyire meg tudtam figyelni, de feltétlenül a spanyol/olasz árszint alatt. A híd feletti dombon csodálatos kilátással rendelkező teraszos étteremben 2 hamburger, 1 kóla és egy latte €8,40. Vasárnap a boltok egy része zárva tart, nem tudtam logikát felfedezni benne, milyen elv szerint.
Ja, a meccs elég gyatra volt, de élménynek első osztályú. Jegyárat nem tudok, a házigazdámnak bérlete van.
Visszafelé OPO-BCN by TAP, valami huszonezer pénz volt.
Csak nehogy szellemek is legyenek a házban. Legalább terrorveszély nincs arrafelé, mert a mai világban már ezt is kell nézni és úgy eldönteni hova utazunk és hova nem. Hisz a múzeumokban sem lehet már nyugodt az ember.
Esik a hó Madeirán rendesen, meg fagyott is fent a hegyen. Most meg esős napokat jósolnak, remélem kitombolja magát a rossz idő mikorra megyek. Alig esett télen, de hidegebb volt mint szokott lenni.
Az ár-összehasonlító oldalak is hozzák a hotelt, így írhatnál a bookingnak, hogy jobb esetben őket is felültették, vagy a tudtukkal történik.
Lassan az lesz, hogy érkezés előtt simán törlik a foglalásokat, pedig korábban átfoglaltak más helyekre. Gondolom abban az időben és árban ezt meg sem tudták próbálni.
Hanyagold őket, már én is ezt teszem, mert ők "repedeznek", nem a hotel.
Miért is? Aligha mond újat az eddigi cikkeknél. El kell menni és megnézni, jó esetben ott is maradni. Legalább 10-et hozzá lehet így adni a várható életévekhez....
Lehet igen, hogy kamu, mert jött egy nagy csoport és sokkal többet fizet csak nem tudták elhelyezni őket, mert én már ezer éve lefoglaltam egy szobát mikor még potom áron adták. Aztán rájöttek, hogy húsvét lesz és sokkal többet is kifizetnek a turisták.
Köszi a fotót, legalább látom mit hagyok ki. A meredek felmászkálások nem hiányoztak volna nekem, a műtött gerincemnek jó nagy sétálgatások után. A mostaninak örülök, mert dícsérik a sok antik bútort amiket a palotáikból szedtek össze a tulajék. Olyan lesz, mint egy múzeumban aludni.
Nem tűnt rozogának a szomszédos épület, nem is tudom melyik szomszédosról lehet szó. A képen lévő épületben volt a recepció, itt volt néhány szobájuk, de én nem is itt, hanem egy közeli épületben voltam.
De mindegy már, lényeg hogy találtál megfelelő szállást.
Mázlid volt, az 75 euro volt nekem mikor lefoglaltam 5 napra most meg 150 euroért találtam megfelelőt. Tényleg rozoga a mellette levő épület? Mert az repedt meg, annak a fala.
Pensio Elegante volt a szállás amit először foglaltam, a Rossiohoz közel, jó helyen. Csakhogy arrafelé elég sok régi épület van, graffitikkel kifestve, Lisszabonban meg időnként mozog a talaj. Szóval érdemes ott stabil épületbe menni és stabil környezettel rendelkezőbe.
De hogy némi érdemleges dolgot is mondjak, a sok info közt amivel most elláttak van egy új is, amire eddig nem figyeltem fel: Medeiros e Almedia Museum. Biztos szép lehet, megnézem majd.
Ha VALÓBAN ez történt, akkor nyilván más a helyzet és korrekten jártak el. De oly sok mindent láttam már, hogy sajnos vannak ilyenkor fenntartásaim. Sajnos a sok rossz tapasztalat a későbbiek során nem mindig előnyös.
Én nem próbálok kicsikarni semmit. Örülök, hogy szóltak. A mellette levő épület megrepedt, ha a fejemre esne a ház annak nem örülnék. Az a szállás feltűnően olcsó volt, bár szép és dícsérték sokan. No most megtapasztaltam, hogy érdemesebb több pénzt kiadni szállásra, mert ma már kaptam 2 levelet is a portugál nemesi családtól, akinél lakni fogok, csomó infót elküldtek és szeretettel várnak.
Szerintem egy ajánlás igencsak kevés - ha nem jó a venerés foglalásod -, próbálj belőlük kicsikarni valami kedvezőbbet ill. kompenzációt. Végül is ők szerződtek az adott szállodával, ergó felelősséggel is tartoznak érte. Pláne ha már korábban is foglaltál náluk.
Nehéz most már találni, ami viszonylag kedvezőbb ajánlat az nem lemondható. Az meg bukta ha valami történik. Rendesen felmentek az árak, mikor először foglaltam sok olcsó volt, most meg Funchalban olcsóbb lesz az ettől jobb szállásom mint Lisszabonban.
Barátokkal, gyerekek nélkül megyünk. Egyenlőre még a pár napos ott tartózkodásunk pontos megtervezése van folyamatban, ha esetleg találok addig valami jobb szállást akkor átfoglalok, bár 35euro/éj/szoba áron nem igazán találtam ilyen kategóriában.( Az asszonyok saját zuhanyzós szobát akarnak)
Elég nagy cég ehhez és elég nagy jutalékot fizetnek nekik a szállásadók. Végül is Te rajtuk keresztül foglaltál, ergo neked velük van "szerződésed", még ha nem is nekik fizetsz direktben. Kutya kötelességük segíteni a probléma megoldásában, pláne ha az e-mailt ők küldték neked!
Kösz, ebben akkorra nincs már amikor megyek. Dícsérik ezt, biztos jó. Laktam én ennek a közelében, este sok lány sétálgat a sarkokon errefelé, az ablakunkból láttuk őket, úgyhogy ne lepődj majd meg.
Most kaptam egy emailt a booking-tól, hogy a szállás amit lefoglaltam nem lesz elérhető, mert az épülettel baj történt. Ha van valakinek jó és olcsó szállásötlete akkor szívesen venném, ha ideírná, mert nemsokára mennem kell Lisszabonba. Most megpróbálok keresni valamit.
ha Lisszabonban jár szívesen segitek https://www.facebook.com/pages/Magyar-Idegenvezet%C5%91-%C3%A9s-utask%C3%ADs%C3%A9r%C5%91-Portug%C3%A1lia/468312813303379?ref=hl
Ismeri valaki behatóbban Algarvét? Rengeteg hajõkirándulãst kínálnak az 1 órástól az 1 naposig. 1 naposra biztos elmegyünk a ria Formosa Faroból, de a többire várom az ajánlatokat! És minden mást is Algarvéról. Köszi! Albufeira kórnyékén lesz a szállodánk.
Abban semmi változás. Ugyanaz a lyukasztgatós rendszer van. Annyi előrelépés történt, hogy a napijegy már 24 órás. De ha 2 busszal mész 2-2 megállót, akkor ugyanúgy 2 vonaljegy kell.
Tehát a lisszaboni azért jobb, de ha már csináltak ilyen elektronikus rendszert, akkor ki lehetett volna hozni belőle többet is.
A londoni tűnik a legjobbnak, ott már fizethetsz paypassal is, nem kell semmiféle külön kártyát venni, a napijegynél többet nem von le.
Le vagyunk maradva ebből a szempontból is. Madeirán már legalább 5 éve van a buszmegállókban kitéve mikor jön a busz, nálunk mostanában szerelték fel Ott volt 5 éve mikor ott voltam. Ki tudja az is mióta. A jegyárakról ne is beszéljünk.
Nem is azt várná el az ember, hanem, hogy megoldják informatikailag, hogy a napijegy mellé fel lehessen tölteni egy vonatjegyet is ugyanarra a kártyára.
Igen, metróval be lehet jutni a városba. A reptér honlapján az van, hogy T2-ről csak indítanak járatokat, oda biztos nem érkezik. T2-t máshogy nem lehet megközelíteni, csak a T1 elől induló zöld buszokkal.
Rossioról vonat megy Sintrába. Ott a 434 és 435-ös buszokat nézegesd a helyi nevezetességek bejárásához. Cascaisba is több busz megy, közülük a 403-mas érinti a Cabo da rocat is. Sintrába fillérekért lehetett venni a jegyet, Cascaisból visszafele jó volt ugyanaz a jegy, ami a metróra.
Köszönöm! Ezt már tavaly kiveséztem, mikor Lisszabonban voltunk. Több Algarve útibeszámolót is olvastam magyarul, angolul, de szerintem elég felszínesek. Turistás helyeket hamar letudom, inkább kis halãszfalvak, piacok, kirándulóhelyek, természeti szépsėgek érdekelnek.Mint pl. Ilha Deserta, Ria Formosa Nemzeti park. Pont ezért fogadom szívesen a hozzám hasonló érdeklòdésùek ajánlatait.
Jaj, dehogy reklám! Mi sem áll távolabb tőlem! Csak a tavalyi portugál utunk elòtt sok hasznát vettem. Még chaten is adtak tanácsot, kiderült, hogy a Vista készíti az oldalt. De szívesen veszek minden linket, személyes beszámolót, idén Algarvéval kapcsolatban.
remélem ez utóbbi nem vmi bújtatott reklám... ugyanis ez az oldal egy gerinctelen, mindent (tartalmat és fotókat is) mindenhonnan összelopkodó, és igen sokszor tényszerűen is ferdítő de legalábbis hibáktól hemzsegő oldal.
Ajánlatodnak megfelelòen körülnéztem a Faro- i ãtszállások ügyében, és valóban a brüsszeli átszállãs a legjobb idòben, ãrban. Már le is foglaltam! A szállást is Falésia Beach- en, közel Albufeirához. Úgyhogy tervezhetem a kirándulãsokat! Tavaly nagy segítségemre volt az utikrtika.hu oldal.
Szóval Marques de Pombal környékén vannak jó szállások korrekt áron, mi ebben voltunk: Residencial Vila Nova. Egy háza több emeletét foglalják el a szobák, lift van, környék csendes, metrómegálló 3 perc gyalog, két megálló a Rossiótól, kávézó ahogy lemégy az utcasarkon. A szállás maga nagyon rendben van, főleg meg árához képest, 50 €-t sem fizettünk /éj egy kétágyasért júliusban.
Itt van két saját képem róla, egyiken "ott maradt" a tükörben a feleségem is:-)
így visszagondolva tényleg kihagyható. De Cabo da Roca nem!!!! Sintrából Cascaisba óránként megy egy busz panorámaúton, egyik megállója Cabo da Roca, 1 óra múlva jön a következő, ennyi idő elég, hogy kigyönyörködd magad.
így jár a felszínes turista, mint én.... Élvezi a napot, az óceánt, a hangulatot, nem gondolva a mélyben fortyogó társadalmi igazságtalanságokkal... Köszi az észrevételt!😊
Van igazságod, de az ódon feeling miatt tetszett. Kb fél óra elég volt rá menet közben, utána a mellette levò közt. elnöki palotánál az őrségváltás. / jaj, mit mondana most Freud! Azt írtam elòször, hogy rendszerváltãs, szerencse, hogy észrevettem és kijavítottam őrségváltãsra.../
Bocsi, de a kocsimúzeumnak (mauzóleumnak) a 10-es skálán erős 4-est adok csak. Le van pusztulva, élvezhetetlen megvilágítással és molyszag terjeng.....
Arra az április 25.-i napra én is emlékszem. Grândolában voltam, a forradalom szülöhelyén. Ott is volt - vagy inkább lett volna - egy központi rendezvény. Ott nagy érdeklödés nem volt. Nem lehetett azt talán olyan hatásosan megszervezni, mint a fövárosban. Meg voltam lepve, hogy mekkora a pangás és mennyire alacsony fokon van az érdeklödés - pedig kerek évfordulóról volt szó. A szegények ma abban az országban újra szegények, a portugál gazdagok pedig még gazdagabbak, mint 1974 elött. Á kilátástalanság meg a szociális igazságtalanságok pedig olyan méreteket öltöttek ott, hogy lassan megérik az idö egy újabb szegfüs foradalomra.
Ja, és ami nekem még nagyon tetszett Lisszabonban, az a Kocsimúzeum / ingyenes Lcarddal/, a Jeronimos kolostortól párszãz méterre, az Elevador Santa santa Justa, ami egy kovácsoltvas lift a bairro Altoba, a tetejéròl fantasztikus a kilátãs!
ha van időtök lisszabonban és szeretitek az azulejot, érdemes megnézni a fronteira kastélyt http://www.fronteira-alorna.pt/ a honlap portugál, de el lehet igazodni
tömegközlekedésnél érdemes arra is figyelni, hogy le kell inteni a buszokat, mert képes otthagyni a megállóban :-)
Meg kell osszam a fórumozókkal egyik legnagyobb élményemet. Tavaly Lisszabonban részt vehettünk a "szegfűs forradalom" / utánanézni!!!/ 40. évfordulójára április 25- én rendezett ûnnepi felvonuláson az Avenida Liberdade- n, a Pombal márki térről indulva. Fiatalok szegfűket osztogattak, lezárták ezt a szép sugárutat, mint nálunk az Andrássy utat május 1- jén. Lufik, zászlók mindenütt, gyerek fúvós zenekar, maratoni futóverseny célbaérése, majd kerekes székesek felvonulása, utána zászlós motorosok, majd korabeli tankok, harci jármùvek, katonai ruhás személyzettel, utãna portugál nèpviseletbe óltózótt táncosok, végûl a lakosság zászlókkal. Volt ott mindenféle pártzászló, a szélsòjobbosoktól a sarló- kalapácsosig. Lufik, zene, jókedv, mosolygó arcok, integető turisták, olyan felszabadító érzés volt, emberek egymásba karolt sorait látva, minden atrocitás nélkül... Fantasztikus élmény volt!
Igen, kb. így lehet kihasználni ezeket a kártyákat csak, hogy bemégy majdnem mindenhova vele ahova kedvezményt ad + sokat tömegközlekedsz. Előre meg kell nézni hova akar menni az ember és az alapján van olyan is, hogy tényleg megéri.
Én csak tömegközlekedéshez szoktam venni külföldön valamit, spec. kártya, 2-3-4-5 napos jegy, hol mi van. Lisszabonban is csak ilyet vettünk.
Attól függően, hogy mennyi időt töltesz Lisszabonban, lehet venni városnézò panoráma buszra jegyet, 1-2 naposat, ott szállsz fel- le, akkor amikor akarsz, van kék, piros sárga vonal, a fò látnivalókon megy végig több nyelvű fûlhallgatóval.
Alcobaca, Batalha is " kötelező" de az adu ász Tomar, a templomos lovagrend vãr- eròdítménye, egyszerùen elképesztő!!! A szállásunk Lisszabon után Nazaréban volt, egy csodás óceánparti település, a parti negyedből funicular visz fel a felsòvárosba, ahonnan lélegzetelállító a panoráma.és ideális Alcobaca, Batalha, Tomar, Fatima eléréséhez.
Sintra még mindenképpen Lisszabonból, arra egy napot lazán számolhatsz és hacsak nem indultok korán még bele sem fog férni ott minden ( az összes palota + a Mórok vára ). Szerintem ha valamit akkor Sintrát + Óbidost nem érdemes kihagyni csillagtúra keretében, persze Cabo da Rocát sem kellett volna, de nekünk nem fért bele akkor.
Lisszabonon belül meg, hát mi eléggé bejártuk tényleg, de amire én azt mondom, hogy "must":
Alfamában séta éjjel, séta nappal:-) 28-as villamossal érdemes felmenni ami már maga egy élmény. Éjjel veszélyes és kihalt, de mi akkor is mászkáltunk ott sokat, azt nem biztos hogy megismételném viszont akkor a leghangulatosabb talán. Szent György vár Alfama "tetején". Alfamában egy Fado bár látogatás este, ez alternatív, feleségem kész volt tőle, de nekem is nagyon bejött az az igazság. Érdemes kevésbé turistásat keresni, ez nem fog sikerülni persze csak félig, de már az is igen jó:-)
Az összes kilátóterasz, van belőle pár Lisszabonban.
Belém negyed. Ez egy nap, főleg ha mindent megnéztek, ha nincs rá annyi akkor szerintem a Jeromosok kolostora legyen ami nem marad ki semmiképpen ott + egy pastel de nata ( azt nézd meg majd hogy mi ).
Oceanario ( ha érdekel az ilyesmi ). Nagyon komoly, én voltam párban már, barcelonai, genovai, szingapúri, nem marad el mögöttük, sőt.
Séta a Barrio Alto-ban.
Egy kávé + süti a Café a Brasileirában. Drága lesz, de jó:-)
Biztos van ami most nem jutott eszembe, de majd mások beírják úgyis.
Lisszabon card- ot mindenképpen javaslom, az ingyenes tömegközlekedés mellett a múzeumok, ill a Sintrába, Cascaisba tartó vonatok is ingyenesek vele! Meg még sok más! Érdemes utánanézni, kb. 110 elfogadóhely van, rengeteg ingyenes, vagy 25-50 % kedvezmény ės olyan helyekre, amelyek amúgy is kötelező látnivalók
Én annak idején belezsúfoltam egy kis Madeirát, az easyjet fillérekért elvitt.
Csak a klasszikus látnivalókat néztem meg, az angol hatású gótika nekem az egyik kedvencem, így Alcobaca&Batalha volt a 2 legkiemelkedőbb, mindkettő világörökség. Bár 100km-nél messzebb vannak. Autóval Fatima is felfűzhető, engem az nem különösebben érdekelt.
Mi 10 napra megyünk júliusban, bele kell tenni fürdést is. :)
Sajnos a déli part menti részek nem játszanak a költségek miatt.
De Cascais és Estoril környéke jónak tűnik, Portinho da Arrabida meg mindenféle Arrabida, Setubal és Sesimbra között nagyon szépnek tűnik! Legalább is így a neten keresztül. :)
Óbidos is remek felfedezni valónak tűnik, 70 Km belefér simán ha bérlünk autót.
Valószínűleg "csillagtúra" lesz, miután "ráuntunk" Lisszabonra. Minden irányban elindulunk, majd vissza, másik nap másik irányba, majd vissza...
Azért nem, mert úgy tudom, az egy zsúfolt, bulis hely, ettől azért már így 50 felett eléggé ódzkodom. De mivel központi hely a kirándulásokhoz, valahol a közelben jó lenne. Én is nėztem Quarteirát, tényleg szép. Szerencsére van még idò mazsolázni, nájusban mennénk.
Ez érdekes mert egy hétig időztünk Lisszabonban, de annyira magával ragadott a város, annyi a látnivaló ott meg a környéken is, hogy egyszerűen nem jutottunk el a környékbeli partokra:-) Pedig vannak, sőt mondani is tudok párat attól hogy nem jártam ott.
Előre mondanám Cabo da Rocát, ami nem strand nem part, vagy ok part tulajdonképpen, nézd meg neten mi ez igazából, nagyon érdemes megnézni, de mi ide sem jutottunk el :-) Bőven lesz miért visszamenni, ezt gyakran mondogattuk ott.
Na, ami strand, pontosabban strandok is vannak a mellett, hogy ezek kisvárosok (is) a környéken: Cascais és Estoril. Nagyon könnyen megközelíthetőek vonattal.
Nekünk ajánlották ezt helyet még ami állítólag a legjobb part Lisszabon környékén: Portinho da Arrabida. De ne kérdezz, hogy egészen pontosan oda hogy kell eljutni mert azt nem tudom. Lent van délre Lisszabontól, Sesimbra környékén.
Aztán van egy olyan, előbbihez nagyon közel, amit szintén egyik legjobbnak mondanak, hogy Meco (+Sesimbra ). Na ott voltunk, de úgy voltunk hogy mégsem voltunk:-) Az a helyzet, hogy volt ott egy zenei fesztivál ahova mi egy napra elmentünk, olyan 1 óra busszal dél felé Lisszabontól. Sok külföldi nem volt enyhén szólva, de a fesztivál maga komoly, minden évben van, többek között fellépő volt Lana del Rey is. Na a lényeg, ott vannak nagyon jó partok, csak az volt a gond, hogy a fesztivál terület pont úgy volt kialakítva, hogy a parthoz vezető utak le voltak zárva mert ott volt a sátras rész mármint akik többnapos jeggyel voltak azok ott sátráztak és oda nem engedtek be minket.
Ja, még egyet mondok: Óbidos. Ennek semmi köze a partokhoz, de nézd meg, szerintem nem kihagyható hely, 1 óra ez is busszal Lisszabontól. Gyönyörű, nagyon hangulatos kisváros. Nagyon turistás is, ha mentek akkor korai busszal (reggel 8-kor mondjuk) és akkor lesz talán 1 órátok nyugisan a városban, utána már özönlik a jónép mindenfelől:-)
Esetleg arra vonatkozóan nincs javaslatod vagy másnak, hogy Lisszabonban, de inkább onnan kiindulva, (mivel a szállásunk ott lesz nyáron), júliusban merre érdemes keresgélni szép, nyugodt, fürdőhelyet? Nem strandra gondolok, hanem partra.
Egy kis utazás belefér abszolút, akár autóval, akár vonattal mondjuk. Hárman leszünk.
A lényeg, hogy reggeli indulással és kora esti érkezéssel leutazható legyen, de azért ne kelljen 1-2 óránál többet utazni.
Lisszabon környéke is érdekelne ebből a szempontból.
1 hét múlva, ez nem rossz. Én a Wizzairrel jártam hasonlóan, de nem kaptunk tanúsítványt se meg pénzt se. Régen volt, pont Madeiráról hazafelé Madridban. Reggelre értünk haza, a barátnőm a reptérről ment be dolgozni egyenesen.
Köszi, gyönyörűek a fotók! Az infókat már ki is gyùjtöttem. Valahol középtájon, Albufeira környékén keresek szállodát, ahonnan Lagos környéke és Faro is jól elérhető. / Sagres, Cabo da San Vincente ill Faro, Tavira, stb. Mindjárt megnézem az általad ajánlott helyeket!
Egy érdekesség: Lisszabonba indulásunkkor a gép 18. 30 helyett technikai okok miatt másnap hajnali fél 4- kor indult!! Az éjszakát a hideg tranzitváróban töltöttûk, kb. reggel 7 re értünk a lisszaboni hotelünkbe, majd azzal a lendülettel el is kezdtük az aznapra tervezett programunkat egy perc alvás nélkül. A TAP még Ferihegyen adott erről tanúsítványt. Hazatérve telefonáltam a bp- i TAP irodába, az adatokat egyeztettük és egy hét múlva a számlánkon volt fejenként 400 euro kártérítés!! Gratula!😀
Algarvéban hol lesztek pontosan? Mi három éve voltunk 1 hét Lisszabon + 1 hét Algarve. Lagos elég bulis hely, legalábbis maga az óváros lent, rengeteg angol, ausztrál, új-zélandi fiatal van ott akik estére gyakran seggrészegek, sokszor a pultosok is közülük kerülnek ki mert nyáron ott melóznak, sok a brit típusú pub.
De Lagos nem csak ez szerencsére, bár felkapott hely Algarvén belül, az egyik legdrágább is, ha ugyan nem a legdrágább. A pubokon túl nagyon jó kajáldák vannak Lagosban tényleg, de egész Algarvéra azt mondanám hogy gasztronómiai szempontból is egy élmény. Gyönyörű, homokos partok vannak, két végén hatalmas sziklákkal lezárva, amolyan "képeslapban érzem magam" feeling, érdemes minden nap másik partot kipróbálni. Mi ott 4 napot voltunk, utána Faroban 3 napot. Faro teljesen más jellegű, gyönyörű, bár szinte teljesen kihalt ( főleg este/éjjel ) óváros, most a fallal körülvett echte óvárosra gondolok ami ilyen mert azon kívül van élet, de még milyen élet esténként is. Érdemes az óvárosban sétálgatni mert nagyon szép, narancsfák a főtéren, templomok. Érdemes hajóval kimenni arra a strandra ami egy hosszú, keskeny földnyelven van, hamisítatlan óceán-feeling, hideg víz, nagy hullámok, egy jó fél napot voltunk ott, nagyon jó élményként maradt meg.
És még egy hely amit mindenkinek mondok ha Algarvéba megy: Ferragudo. Egy kis halászfalu, vonattal Lagosból gyorsan ott vagytok. Ne hagyjátok ki.
Fenti két kép Lagos, a középső kettő Ferragudo, a lenti kettő pedig Faro.
Mi napközben utaztunk, a TAP- pal, kb. este 6 ra értünk Bp- re, azzal a géppel, ami 18.35 kor indul vissza Lisszabonba. A rep út Porto- Lisszabon között 40 perces volt, de a tranzitban elég sokat vãrtunk a bp- i indulásig.
Szép lehetett, szerettem volna látni Portot, de a praktikus szempontokat figyelembe kell vennem, mert nem szeretek éjjel utazni, így is éjfélkor érek haza majd visszafelé, úgy, hogy kora reggel Madeirán kelek. Majd legközelebb megnézem Portot.
Májusban megyünk, és mivel nem szeretjük a turistahadakat fòszezonban, valamint a fúrdés, napozás nem a mi világunk, így hát kirándulunk, gyalogolunk, felfedezzük a környéket. Tavaly 2 hetet töltöttünk északon Lisszabontól Portoig / obidos, Batalha, Tomar, Guinaraes, Coimbra, Nazaré, Braga, Barcelos, Porto/, varãzslatos volt. Porto egyszerűen lenyùgöző, kihagyhatatlan! Hazafelé onnan belföldi járattal jó Lisszabonig és haza, de lehetee volna Frankfurton keresztül is jönni.
Én sokat gondolkodtam, hogy Lisszabonból áprilisba hova menjek. Algarve, Porto között gondolkodtam leginkább, de: Szerintem Algarveba akkor érdemes menni amikor szezon van és van esély egy kis fürdésre, nagyra nem, mert ott sosem lesz meleg a víz. Portoból meg nem jó időpontban jött volna a repülő, így aztán megint Madeira lett belőle, mert abból sosem elég.
Én nem akarlak rábeszélni semmire, oda mész ahova akarsz. Azt tartsd szem előtt mit szeretsz csinálni és oda menj, ahol azt csinálhatod és megfelelő hozzá akkor az időjárás.
Megnéztem Porto Monizt, tényleg gyönyörű! Úgyhogy majd oda is eljutunk! Mondjuk a férjemnek nem nagyon tetszenek a fekete vulkáni sziklák, mint ahogy a Kanári Szigetek se. Úgyhogy idén maradunk Algarve- nál. Minden további infót, ötletet szívesen fogadok.
Köszi! Majd Madeira is sorra kerül! De azėrt pár indokot meghallgatnék. Teljesen beleszerettem az algarvei sziklákba, mikor láttam egy filmet az ottani gyönyörű öblökről, partokról.
Kedves, én sem közvetlen járatról beszéltem, csak azt mondtam, nem kell LIS-be menni ahhoz, hogy Faroban köss ki. Az olcsó jegy jelenleg LIS-be is átszállásos,
Faro meg még LIS-nél is olcsóbban kijön, szóval az a +1 szektor felesleges.
De ha rám hallgatsz, Madeira-ra menj inkább....:))
Na ez az, én sem találtam közvetlen járatot, de ha Attamatta mondja... Ò már tavaly is sok hasznos infót adott, mikor északnak mentem. Most kezdem szervezni az utat, ez az első lépés . Ráadásul jan. 15-31-ig a TAP- nál 10% os kedvezmény van az általam belòtt idòszakra. De lehet, hogy így is drãgább, mint egy másik.
Nincs közvetlen járat, de úgyis átszállással mennél, akkor érdemesebb nem közvetlenül Lisszabonba menni és onnan tovább, hanem mondjuk Charleroin keresztül Faroba repülni.
Köszi, Attamatta! utánanézek! Tavaly voltunk Lisszabonban elég sokat, nem tudtam, hogy van közvetlen jãrat Faroba! Vagy Lagosba is? Linket megköszönnék!
Miért LIS-ből mentek délnek? Benne van a főváros is a tervben? Mert ha nem, akkor lehet egyenesen Faro-ba is repülni LIS megálló nélkül, mellesleg olcsóbb is.
Üdv mindenkinek! Mãjusban Algarvéba készûlûnk, tavaly bejártuk a Lisszabon- Porto közötti részt, most délre indulunk. Aki ismerős arra, kérem adjon ötletet, hogyan juthatunk el Lisszabontól délre vonattal, vagy belső rep járattal? ott bérelnénk csak kocsit. Ill. keresûnk egy olyan 4 csillagos szálladát, ami nem a bulis Albufeira, inkább kisebb, csendesebb, szép sziklás. Nem vagyunk napozósok, láblógatósok, inkább gyalogolunk, felfedezûnk, de mégiscsak 50 felett. Köszi minden infót!
Én úgy tervezem, hogy van amikor napijegyet teszek a kártyára, mikor meg Sintrába vagy Cascaisba megyek akkor meg másfélét. De azzal Lisszabonban is lehet utazni. Elég bonyolult ez.
Napi jegyet sosem vettem. De kártyából is többféle van. A repülőtérről a városba olyat vettem, amire feltöltöttem 5 eurót (aztán később megint). Hazafelé 10 centen múlt, hogy nem tudtam ezt a kártyát használni, kevés pénz volt rajta. Viszont mikor Sintrába mentem, a vonatjegyet egy másik típusú kártyára "töltötték fel" a pénztárnál.
Máshol ez a baci nem okoz ekkora gondot. Ha valahol valami felüti a fejét akkor nem árt azt tudni. Madagaszkáron pl. a pestis most. Gondoltad volna? 40-en haltak már meg miatta augusztus óta ott. De oda a fórumról nem nagyon utaznak.
Hát most van járvány, mert ennyi esetről még sosem hallottam. Palackos vizet tanácsos inni, ezt javasolják. Én márc. végén megyek, remélem vége lesz akkorra.
Öreg legionáriusok találkozója volt egy hotelben amikor meghalt egy csomó belőlük egymás után az USA-ban. Nem tudták miért, aztán megtudták, de nem tudták gyógyítani.
Most már tudják, csak fel kell ismerni a betegséget. Pangó víztartályokban szaporodik el, zuhanyozás, légkondi közben kapják el.
A legionellózis fertőzésből nem lehet járvány. Ez az a baktérrium, ami mindenki fürdőszobájában, vízmelegítőjében és a klímaberendezésekben is jelen van. Ha vízpermettel belélegezzük, akkor okoz tüneteket. Máshogy nem terjed.
Még egy kis info a beszámolóhoz, megjött a kölcsönzőtől az autópályadíj, 21 € volt. Azt sajnos nem tudom, mennyit használtuk a pályát, mert csak megterhelték a hitelkártyát, de elég sokat mentünk rajta.
Jó napot.Egy hétig nem járid Lisszabont hanem elmész a környező helyekre is: Cascais,Estoril,Mafra,Cabo da Roca, Setúbal stb. Lisszabonban megnézed:Baixa,Belém, Gulbenkian múzeum,Oceanarium,Expo környék,Zoo,Benfica stadion stb.
Én azt hiszem napijegyeket veszek ha ott utazgatok, mert egy villamosjegy is drága ha darabban veszed, meg a napijegy jó siklóra is. 1-2 nap meg érdemes Belémbe, Cascaisba, Sintrába menni, akkor meg nem kell jegy csak ha elindul meg visszajön az ember. Ezért felesleges a heti.
Ismerőseim elkövették azt a hibát, hogy nem vittek dombornyomott kártyát magukkal, így ott "ragadtak" Lisszabonban. Tudtok esetleg olyan autókölcsönzőt, ahol elfogadják a mezei debit kártyát is?
Ez teljesen az idöjárá´stól függ. Egyébként a legjobb hely elöl van, de oda nem engednek be. Én hol itt, hol ott ülök és mindkét oldalnak megvan a maga varázsa.
Köszi az infókat. Azóta FNC -re is becsekkoltam online az ajánlott helyekre. Most már csak a csomagolás van vissza. Épp méricskézem a kézimotyót + bőröndöket, hogy melyik fér bele a 115 ill 158 cm-s korlátba.
A FNC-leszálláshoz kapcsolódóan: amikor a gép elkezd süllyedni, már lehet figyelgetni ki az ablakon, arra az oldalra szokott esni (vagy szinte a parttal egy vonalban repül a gép) Porto Santo is.
Hazafele pedig a FNC-LIS járat bal oldala, vagyis A-B székek a nyerők. Elviekben szintén P.S. felett repül.
Időközben eszembe jutott, hogy hajnalban repültök, ergo lehet LIS még csak pislákolóan látszik majd.
Általában északról közelítenek LIS-hez a gépek, olyan formán, hogy Cabo de Roca felett/mellett elszállva kimennek a Tejo-Óceán torkolata felé, ott egy bal fordulóval ráállnak a pályairányra és leszállnak.
A Madeira-képsorozat még nem készült el, de a youtube-os videón azt hiszem fenn vannak azok a LIS-ről készült légifotók, ami a gépnek azon oldaláról készültek.
Már be tudtam online csekkolni a BUD-LIS vonalra. Automatikusan a 9. sorba osztott be A-B-re, de mivel ott kezdődik pont a szárny, a 22-re átraktam magunkat.
LIS-FNC-re majd csak később lehet csekkolni - ott már korábban felvéstem magamnak egy hsz-ed után a jobb E-F, 16. sortól hátra útmutatást.
Tényleg annyit vártam, de most álltak úgy össze a csillagok, hogy mehetek is, nem csak ábrándozok. És mostantól átnézek a másik topicba, gyűjtögetni az információkat. Jaj de jó lesz!!!! :-)))))) Nézem ám a képeidet...
Akkor majdnem 4 évet vártál, azóta elfelejtetted, hogy van Madeira topic is? :))
Hogy mennyi az a"kicsit drágábban" el nem tudom képzelni, de odafele van 18, visszafele 26€-s ár, szóval az általam írtnál is kevesebb, így még fog az apadni addigra....Most perpill 55 és 41€ közötti árak vannak, ami eléggé sok.
Köszönöm! Kicsit drágábban, de megvettem, és innen kezdve soha többet nem nézem meg az árat. :-) Most már csak bízni kell, hogy nem lesz járattörlés, sztrájk, vagy valami ilyesmi, és eljutok Lisszabonba. Onnan pedig irány Madeira. Régi-régi vágyam fog teljesülni. Hurrá!! :-))
Köszönöm a gyors válaszokat:) Azt kérdezném még mennyire érdemes áthajózni Porto Santo szigetére egy kis fürdőzésre,augusztusban mennyire zsúfolt ,ill. mennyire kellemes az óceán vize?Köszi!
Sziasztok! Lisszabonig megvan már a jegyem április végére. Szerintetek mikor kezdjem el nézni a madeirai jegyeket? Esetleg megvegyem már most? Easy-vel gondoltam továbbmenni.
Így, ahogy mondod. A csomagod a reptér alatti szállítórendszerben marad, és majd felteszik a csatlakozó járatra, amikor a géped, amivel utazol tovább, megérkezik. Amikor visszajössz a városból, nem kell check-innelni, hanem a secu felé mész, bent pedig a kiírt járathoz. Figyeld a kijelzőt is a pontos járatszámmal, mert a BUD-on kinyomtatott beszállókártyán lévő kapu-szám szokott időközben változni.
Köszi az elismerést; próbáltam visszaadni a város hangulatát. Én elképzelni sem tudom, hogy úgy utazzak át rajta, hogy nem állok meg 2-3 napra (legalább!).
Nagyon jók a képeid! Most ismét fáj a szívem, hogy csak pár óránk lesz Lisszabonra :(
Ezzel kapcsolatban egy-két kérdés: ha kimegyek a reptérről a városba, ugye a bőröndöm az megy tovább a maga útján a csatlakozó járat felé? Nem kell felvennem, meg újra leadnom? Kell valamit adminisztrálni, vagy csak kimegyek a városba, majd vissza a reptérre? Gondolom újra ellenőrző kapu, csak check-in nélkül. Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de még sose mentem így ki reptérről :)
Hú de jó sokmindent írtál, köszi, lesz miből merítenem ha megyek nemsokára. Ezek szerint Porto is olyan szép mint Lisszabon, lehet, hogy tényleg odamegyek majd pár napra.
Összefoglalásként még néhány információ, szubjektív gondolat:
Parkolás: teljesen változó, volt ahol ingyenes pl. Marvao, Monsanto. Coimbraban a Dom Dinis téren sikerült helyet találni és nem kellett fizetni, az egyetemisták is ott parkolnak. A nagyobb városokban fizetős (Portoban a szálláshoz lehetett igénybe venni 7 €-ért parkolót, de közelebb volt a garázs,amit először találtunk,és úgy döntöttünk, hogy ott hagyjuk a kocsit, Lisszabonban először Belemben parkoltunk, de szombat lévén nem kellett fizetni, és a szállodába bepakolás után vittük is vissza a kocsit a reptérre, de amennyire láttam a belvárosban a parkolóház az egyetlen megoldás vagy az isteni szerencse, ami parkolóhoz segít), a tengerparti falvakban általában a tengerparti úton kell fizetni, távolabb általában nem. Sintraban kétszer is szerencsénk volt, reggel a Pena palotát céloztuk meg, itt még elég könnyen sikerült helyet találni és innen a mór vár és az Edla farm gyalogos távolságban volt. A Palacio Nacionalnál a második körben sikerült helyet találni, viszont sehol nem kellett fizetni érte. Nem tudom, hogy itt mindenhol ingyenes-e a parkolás, de csodálkoztam, hogy egy ilyen frekventált és főleg eléggé szűkös parkolóhellyel rendelkező helyen nem kell fizetni a parkolásért. Egyébként, ahol fizetni kell, ott általában egy óra 1 1,20 €
Szállások: A sintrai, a Douro völgyi és a Marvao melletti vitték el a pálmát (mondjuk az első kettő drágább is volt, mint a többi), de a többit is nyugodtan merem ajánlani, aki ebben az árkategóriában keres szállást. Nem luxushotelek, de 1-2 éjszakára a célnak bőven megfelelnek. Ami zavaró lehet, hogy a portoi és a már említett sintrai ajtaja nagyon vékony és a kinti zajokat nagyon lehetett hallani, de minket ezek annyira nem zavarnak, jó alvók vagyunk.
Nekem egyértelműen Marvao, Monsanto, a Serra da Estrela és Batalha tetszett legjobban, de Porto és Lisszabon is nagyon szép volt Nem tudnék állás foglalni a Porto-Lisszabon vitában, mindkettő fantasztikus a maga nemében. Ami kicsit csalódás volt, azok a paloták (Pena, Palacio Nacional, Queluz) belülről. Szerintem ennél százszor szebbek a csehországi kastélyok, de lehet, hogy csak elfogult vagyok.
Végül az egyetlen negatívum a portugál emberekről, nagyon bénán vezetnek. A városon kívüli utakon szinte mindenhol letolnak, de a legszörnyűbb stílusban, a városban meg tökölnek, pl. a körforgalmat képtelenek rendeltetésszerűen használni.
Portoból Coimbra felé vettük az irányt, itt megnéztük az egyetemet, az egyik katedrálist, lesétáltunk a piacra. Sajnos nem sok árus volt nyitva, de azért szőlőt vettünk. Mindennap megettünk legalább 1 kiló szőlőt, isteniek voltak. Ebéd után még megnéztük a Santa Cruz templomot, sétáltunk egy kicsit a belvárosban, majd elindultunk Figuera da Foz, vagyis inkább a tengerpart felé. Figuera da Fozban sétáltunk egy kicsit a mólón, innen dél felé még a tengertől messzebb vezet az út, de ahol lehetett rögtön lementünk a tengerpartra és az első üdülőhelyen meg is álltunk. Úgy döntöttünk, hogy itt alszunk, találtunk is szállást, majd lementünk fürdeni egyet. Kicsit beszippantott az óceán :-). Mondjuk engem csak térdig, de a párom megmártózott benne. Jó volt pihenni egy kicsit a sok mászkálás után.
8. nap
Először Batalhat, majd Alcobacat néztük meg. Igaza volt véleménynek, mind a kettő gyönyörű, mindenképpen érdemes időt szakítani rá. Innen ebéd után megint csak a tengerpart felé vettük az irány, Nazaréban a tengerparton pihentünk meg egy kicsit, majd utána sétáltunk egyet Obidosban. Erre és a következő az estére már foglaltunk szállást Sintrában, úgyhogy késő délután elindultunk Sintra felé. A sintrai szállásunk itt http://www.quintadasmurtas.com/en/hotel-overview.html volt. Én teljesen el voltam ájulva tőle. Ilyennek képzelem azokat az Európa déli részén lévő panziókat, ahova az angolok a múlt század elején a tél idejére leköltöztek. Valami fantasztikus hangulata volt. Itt is voltak szobák a házban és a melléképületekben is. Mi a házban kaptunk szobát, és egy negatívumot meg kell említenem, hogy az ajtón minden behallatszott, ami a folyosón történt. Hátránya még, hogy mivel a központtól elég messze van, kocsi nélkül csomagokkal elég nehéz a megközelítése. Viszont reggelire volt rengeteg gyümölcs, szőlő, barack, narancs, körte, kiwi.
9. nap
Reggel a Pena palotánál kezdtünk, mivel az volt a legközelebb a szállásunkhoz. Bevallom, itt kicsit felkészületlen voltam, az volt az eredeti gondolat, hogy megyünk sorban és megnézzük, ami belefér. Viszont a jegyvételnél kiderült, hogy lehet kombinált jegyet venni természetesen olcsóbban, így hirtelen kellett dönteni, úgyhogy ráböktem még a Castelo dos Mourosra, a Palácio Nacionalra, a Monserrate palotára és a Palácio de Queluzra. Ez utóbbi másnapra volt betervezve, de a kombinált jegy 30 napig érvényes. Szóval a Pena kastéllyal kezdtünk (sajnos éppen felújítják, fel van állványozva), ezután a mór várat és az Edla farmot (ami az Edla kastély kivételével benne van a Pena kastély jegyében) néztük meg. A Palácio Nacional ebéd utánra maradt, majd kimentünk a Cabo da Roca-hoz. Visszafelé mentünk be a Monserrate kastélyba, illetve csak a kertjébe, mert az utolsó belépést kb. 20 perccel lekéstük. Nekem egyébként ez a kastély tetszett a legjobban kívülről, nem tudom belülről milyen, de a külseje nagyon szép. A kertje meg egészen fantasztikus, évszázados fák találhatók itt.
10. nap
Esős reggelre ébredtünk, reméltük, hogy mire Lisszabonba érünk, megjavul az idő, de sajnos nem így lett. Sintraból először a Palácio de Queluz felé vettük az irányt, megnéztük a palotát és a kertet, majd innen Belem következett. Itt a toronynál sikerült parkolóhelyet találni, a tornyot csak kívülről néztük meg, egyrészt elég hosszú sor állt előtte, másrészt a fórumon elhangzott vélemények szerint kívülről sokkal szebb, és az időt inkább Belemre, illetve a Jeromosok kolostorára szántuk volna, de sajnos ez sem jött össze. Gyalog elindultunk a toronytól a kolostor felé, de félúton eleredt az eső és bőrig áztunk. Valami tető alatt egy ideig gondolkoztunk, hogy tovább menjünk-e, de olyan volt az idő, hogy bármikor jöhetett egy nagy zuhé, olyan, amitől az esernyő sem véd, mert nem csak felülről, hanem oldalról is esett. Így is lett, egy csendesebb időszakban elindultunk vissza a kocsihoz, de közben megint sikerült jól megázni. Úgyhogy elindultunk a belváros felé a szállásra (http://www.hostel4ulisbon.com/ ), ott kipakoltuk a csomagokat, megszárítkoztunk, majd kivittük a kocsit a reptérre, mert eddig a napig béreltük. Ekkor már délután volt és úgy gondoltuk, hogy mivel az ebéd kimaradt, korán megvacsorázunk a Bairro Altoban. Azonban szinte még semmi nem volt nyitva, így bekaptunk pár falatot egy pasteleirában, majd sétálgattunk, beszívtuk a város hangulatát. majd végül megvacsoráztunk. Egyébként 24 órás jegyet vettünk, azzal közlekedtünk, most 6 € + a 0,50 € kártyadíj. Szerintem ez éri meg legjobban, villamosoztunk, elevadoroztunk, metróztunk, bőven a 6 €-on felül.
11. nap
Az éjfélkor induló járatra volt jegyünk, úgyhogy egy teljes napunk volt Lisszabonban, viszont nem akartam ezt az utolsó napot rohanással és múzeumnézéssel eltölteni, annál is inkább, mert a párom nem nagyon van oda az igazi városnézésért. Úgyhogy először a várban sétáltunk, majd villamosoztunk kicsit, később a Baixa negyedben sétáltunk, felmentünk az Elevador da Santa Justan, ittunk Eduardinonál ginjinhat, majd kimentünk az Oceanárioba. Egy korai vacsora még a belvárosban, majd irány a reptér, ahol azért még bevásároltunk pár üveg portóit :-).
Itt a részletes beszámoló, több részletben próbálom feltölteni.
0. nap
Érkezés, kocsi felvétele, alvás a reptérhez közeli Holiday Inn Expressben.
1. nap
Parque Natural de Arrábida mivel a férjemnek a táj, az erdő, a kirándulás fontos, gondoltam, jó ötlet, ha ezzel kezdünk, de annyira nem volt az. Semmi különös, pár hely, ahol a tengerben fürödni lehet, de nagyon kirándulgatós, nézelődős helyet nem találtunk. Viszont egy csomó időt elvesztettünk vele, így mivel pont ebédidőben értünk volna Vila Vicosába, a palotába, a délutáni belépést pedig a még előttünk álló hosszú út miatt nem tudtuk kivárni, ezt kihagytuk és beiktattuk helyette Évorát.
Évora Parkolás az óváros melletti parkolóházban. Megnéztük a katedrálist, felmentünk a tetejére, ezután séta az óvárosban, majd istenit és nagyon olcsón ettünk a székesegyház oldalában található kis étteremben. Nagyon tetszettek a bevásárló utcában kapható, parafából készült táskák, pénztárcák, nagyon szépen kidolgozottak és egyediek.
Évora után Marvao felé menet, és még később is utunk során rengeteg parafát láttunk.
Az első éjszakai szállás Marvao-hoz közel, a Quinta Curral Da Nora panzióban volt, honlapjuk sajnos nincs, de bookingon és tripadvisoron meg lehet nézni. Valami fantasztikus a ház hangulata, pár szoba a házban, néhány külön, a ház mellett van. Mi a házban kaptunk szobát, amihez át kellett menni a háziak nappaliján, de abszolút nem volt kellemetlen, nagyon kedves volt a házinéni, és ajánlott egy fantasztikus éttermet, ahol szintén istenien főznek. Ígérem, ezt többet nem írom, mert minden étteremről elmondható :-).
2. nap
Marvao Felmásztunk a várba, ahonnan tényleg gyönyörű a kilátás, ráadásul nagy szerencsénk is volt, mert nagyon tiszta volt az idő, nagyon messze elláttunk.
Mosanto, a kőtömbök közé épült házakból álló falu Itt is felmentünk a várba (ami tulajdonképpen csak várrom), majd utána sétálgattunk a faluban, aminek olyan hangulata van, hogy alig akartunk eljönni.
Itt egy kicsit elszámítottam magam, illetve több idő ment el nézelődéssel, így Piodao nem fért bele ebbe a napba, mivel a szállás Manteigas mellett volt, ebben a panzióban: http://www.casa-lagar-alagoa.com/. Először kicsit megbántam, hogy itt foglaltam, mert kicsit távol volt mindentől, de aztán kiderült, hogy semmi nem véletlen, mert a másnapi út fantasztikus volt.
3. nap
Piodao, a gránitfalu Manteigasból a Serra da Estrelan át Piodao felé vezető út valami hihetetlenül szép. Tényleg minden kanyarban más látvány tárul az ember szeme elé. Ahol csak lehetett meg néha ott is, ahol nem :-) megálltunk és fényképeztünk. Piodao is nagyon érdekes, mivel ugye szinte egész Portugáliára a fehér házak a jellemzőek.
Piodaoból rögtön Peso da Régua és a Douro völgye felé vettük az irányt. Erre az éjszakára nem volt szállásunk, mert egyrészt nem nagyon voltak szimpatikusak a neten fellelhető szállások, vagy ami tetszett volna, oda természetesen már nem volt hely, másrészt úgy gondoltuk, hogy helyben jobban ki tudjuk választani a megfelelőt. Peso da Régua előtt letértünk a N-222 útra kelet felé, átmentünk pár településen, és egyszer csak megláttam egy quinta tábláját agroturismo felirattal. Ez: http://www.quintadotedo.com/. Gondoltam megpróbáljuk, volt is helyük, szobában és apartmanban is, úgyhogy úgy döntöttünk kiveszünk egy apartmant. Azért azt, mert bort is szerettünk volna kóstolni, viszont azt csak 7-ig lehetett, a szálláshelyen nem lehetett vacsorázni és máshol kényelmesen megvacsorázni sem volt idő. Elszaladtunk a legközelebbi faluba, vettünk 3 szelet húst, hagymát, krumplit (nem volt egyszerű találni, mert szombat 5 óra elmúlt), és borkóstolás után megsütöttük és megvacsiztunk. Isteniek voltak a boraik, vettünk is egy üveggel, és vacsora után a medence partján megittuk :-). Kár, hogy ekkor már sötét volt, mert fantasztikus volt a kilátás a szőlőültetvényekre.
4. nap
Eredeti útiterv szerint délután mentünk volna tovább Braga felé, de muszáj volt itt maradni, szerencsére pont az ilyen esetekre terveztem egy kicsit lazábbra, hogy ott tudjunk maradni, ahol nagyon tetszik. Kicsekkoltunk a szálláshelyről, de jeleztük, ha úgy döntünk, lehet, hogy visszajövünk. Az volt a terv, hogy ha találunk jó helyen lévő szimpatikusat, akkor ott maradunk. Délelőtt hajókáztunk a Douron. Kétféle hajójárat van, az egyik Peso da Réguaból Pinhao-ig és vissza, a másik Pinhao-ból tovább kelet felé. Mi ez utóbbit választottuk, mert Peso da Réguaból Pinhao-ig az út a folyóparton megy és nagyjából ugyanazt látni, mint a hajóból, Pinhao után viszont az utak a folyó mindkét oldalán a hegyek között mennek. 1 vagy 2 órás hajóutak között lehetett választani, 1 óra fejenként 10 €. Mi a 2 órásat választottuk és mondhatom, megérte, csodálatos a folyóról a táj.
Régebben volt szó a fórumon a Douro völgyben való vonatozásról, hogy hol és mint lehet. Pontos infom nincs róla, de láttunk nosztalgiavonatot a folyóparton, úgyhogy szerintem ezek a vonatok szintén Peso da Régua és Pinhao között közlekednek.
A hajózás után végigmentünk az Útitárs útikönyv által ajánlott, a szőlősdombok között vezető útvonalon, majd visszatértünk az eredeti szállásunkra, mert nem nagyon találtunk jobbat.
5. nap
Első úti cél Vila Real mellett a Casa Mateus volt, ahol a kert és a ciprusfolyosó jobban tetszett, mint a ház. Innen Braga felé a Parque Natural do Alvao-n keresztül mentünk, itt megint rengeteg fénykép készült, csakúgy mint a Serra da Estrelan. Bragaban, illetve Braga mellett először a Bom Jesus da Monte templomot néztük meg, majd miután elfoglaltuk a szállást Bragaban (http://hoteldonasofia.com/hotelds/ ), megnéztük a katedrálist, szerettem volna megnézni a Palácio dos Biscainhos-t is, de hétfő lévén, sajnos zárva volt, kis séta, majd utána vacsora.
6. nap
Reggeli után elindultunk Portoba (szállás itt: http://www.pensaochique.com/ ), séta a városban, megnéztük a Sao Bento pályaudvar csempeképeit, a katedrálist, majd ebéd a Ribeiran. Azt olvastam a fórumon, hogy a folyópart olcsóbb, mint a város, hát a Ribeiran minden drágább volt, mint máshol, de a rakparton beljebb voltak kis terek, és ott találtunk olcsóbb éttermeket. Ebéd után átsétáltunk a Dom Luis I híd alsó szintjén, majd tovább a borházakig. A folyónak ezen a partján egyébként voltak olcsóbb éttermek. Találtunk egy helyet, ahol több borház borait lehetett megkóstolni, és hát sikerült a délutánt itt töltenünk, fantasztikus borokat kóstoltunk.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyi időnk lesz. Remélem nem fog sokat késni a reggeli gép. Az 5.05-ös géppel megyünk, utána 16.10-kor tovább Madeirára. Majd kiderül :)
Inkább nyugisan szeretünk nézelődni, nem az a lényeg, hogy kipipáljuk a látnivalókat.
Pont ezért legyen Alfama:-) 28-as villamossal fel aztán ott lehet sétálgatni fent a kis utcákon, meg letekinteni a városra valamelyik kilátóteraszról vagy a várból.
Üljetek fel a villamosra a 28-ra, az egy élmény, és látod a várost. A Közepén a városnak meg szép terek, utcák vannak. A várba gyalog nehéz felmenni, idő kell.
Szerintem meg ha csak a Jeromosok kolostorát tudod megnézni már akkor is megérte Belém! még 2006-ban voltunk Lisszabonban, így a részletekre, hogy mi mennyi idő nem emlékszem, de a kolostor egyértelmű maradandó nyomot hagyott bennem, a legszebb amit valaha láttam! Az Alfama elragadó kis városrész, csodás fentről a kilátás a városra. Nagyon tetszett, de őszintén szólva hasonló helyeken már jártam, szóval nekem nem egyedülálló. Persze kérdés mi érdekel jobban, ezt neked kell tudnod. Egyébként ha van 5 órátok akkor azért még ha a villamosozással és egyéb utazgatással elmegy 1 óra akkor is marad 2-2 órád mindkét városrészre,abba azért ha nem is minden de elég sok belefér. Lisszabon nagyon hangulatos bármelyik részt is tervezed be nem fogsz csalódni!
4-5 órában mindkettő szerintem semmiképpen, csak az egyik a kettőből. Persze ez csak az én véleményem, lehet más mást mond. Egyébként én is Alfamára szavaznék ha mindenképpen választani kellene. A Szent György várat ne hagyjátok ki Alfama "tetején". Belémbe egyébként 15-ös villamos, jól mondod, bár hogy milyen helyeken lehet felszállni rá arra már nem is emlékszem, mi Cais do Sodrénál szálltunk villamosra, de ott rengetegen vannak abba a megállóba, ha lehet érdemesebb hamarabb felszállni. Amúgy vonat is megy ki Belémbe onnan.
Köszönöm az infókat. Jól értem, hogy a 4-5 órába vagy Belém, vagy Alfama? A szívem szakad meg, ha választanom kell :(
Nézegettem Belémbe a kijutást. Elvileg felszállok a 15-ös villamosra a Terreiro do Paço-nál, ugye?! Bár, ha csak az egyik fér bele, valószínű Alfama lesz, meg a bóklászás. Belém meg legközelebbre marad.
Nem, a hitelkártyára egy tanknyi üzemanyagnak megfelelő összeget terhelt a kölcsönző, 81 €-t (bár ez szerintem több, mint egy tankolás), de ezt rögtön levették, amint teli tankkal visszavittük az autót. A számlámon már nem is látom ezt az összeget. Tudom, hogy ezek a technikai kérdések a fontosak, nekem is pontosan ezek lettek volna a kérdéseim az indulás előtt, a többi úgyis benne van az útikönyvben.
köszi szépen , nekünk is - kevés idő lévén - a preferenciában benne lesz az autópálya ( fizetős út ) opció : kerül amibe kerül .
a kölcsönző erre a célra depositot ezek szerint nem tartott bent , hanem majd utólag terhel .
(elnézést a technikai kérdésekért - természetesen a várt úti élmény a lényeg számomra - de jó tisztában lenni ezekkel , hogy ott már ne keljen majd csodálkozni . )
Igen, azzal csak azt fizettük meg, hogy átmehettünk a zöld sávon és nem kellett utólag postát vagy akármit keresni, hogy befizessük a csekket. Legalábbis valami ilyesmit magyarázott a srác. Nem tudom, mennyit használtuk a pályát, utólag fogják ráterhelni az összeget a hitelkártyára. Mikor átmentünk a kapun, akkor egy táblára a rendszer kiírta az aktuális szakaszért fizetendő összeget, de nem írtam fel, mikor mennyi volt. Általában 2-3 € körüli összegeket írt ki, egy volt 6,5 €. Amint meglesz az összeg, megírom mennyi volt (én is kíváncsian várom :-)) , de azt nem tudom, mennyit mentünk pályán. A GPS-be az autópálya preferálása meg a leggyorsabb út volt betáplálva, olyankor is felvitt, amikor én magamtól térkép alapján nem mentem volna fel, de valószínűleg valóban így volt a leggyorsabb, mint az eldugott kis utakon menni.
ok , kíváncsian várjuk . az 1,8 euro /nap az a készülék használati ára volt amit a kölcsönző felszámolt ha jól értem . az autópálya díjak azért elég húzosak nem ?
itt azt látom ( http://www.portugalia.autopalyan.hu/ ) hogy pl Liszabon-Porto 22, 5 euro ? az egy kicsit soknak tűnik . Ti mennyit hagytatok a túrán a toll-ra ?
Készül, hétvégéig megpróbálom befejezni, de jövő héten biztos kész lesz.
A zöld sáv tényleg egyszerű volt, ráadásul volt olyan is, hogy nem is voltak kapuk, hanem csak kamerák a pálya fölött, ami csipogott egyet a beépített szerkezeten. Hogy ebben az esetben mit kezdenek egy külföldi autóval, fogalmam sincs. Bevallom, nem értem az egész rendszert.
4-5 órában mondjuk felmehetsz Alfamába a 28-as villamossal, megnézed a Sé katedrálist, a Szent György várat, mindkettő nagyon jó program és ugye mindkettő ott van, de igazából Alfamában a kis utcákon való kóborlás a legjobb, néha letekintesz a városra egyik-másik kilátóteraszról, azokból is akad ott és mire mindez megvan le is jöhetsz a 28-assal vissza és reptéri buszra fel mert eltelt a 4-5 óra :-)
Másik lehetőség a már korábban írt Belém, szerintem ott azért 4-5 órába belefér a Jeromosok kolostora mindenképpen, talán a Belém-torony is, aztán meg séta max. meg egy süti a Pastéis de Belémben visszaindulás előtt.
Akkor először az általános dolgok. Nekem fantasztikusan tetszett Portugália, az emberek mindenhol nagyon kedvesek, majdnem mindenhol beszéltek angolul meg franciául és spanyolul is , ahol nem, ott is megértették, mit akarunk és maximálisan segítőkészek voltak. A kaják isteniek, mi főleg halat, meg tengeri herkentyűket ettünk. Egyetlen pici negatívum, szinte az összes szálláson a reggeli gépsonka és sajt volt, egy-két helyen voltak különleges helyi sajtok és gyümölcsök, de ez elég ritka volt. Én főleg a paradicsomot hiányoltam, hiszen ott terem, láttuk, ahogy szedik, nem értjük, hogy miért nem szoktak a reggelihez adni. A reggeliről még annyit, hogy a legkorábbi időpont a szállodaláncok kivételével a 8:30, de inkább a 9 óra, egyszer sikerült kikönyörögni a 8 órai reggelit. Ezt figyelembe kell venni a tervezésnél, nem nagyon lehet korán indulni, ha valaki szeretne a szálláson reggelizni.
Kocsibérlés a carjet.com-on keresztül a Budget-től. A carjetet maximálisan dicsérni tudom, náluk kötöttünk mindenre kiterjedő biztosítást, a pénzt csak zárolják, a foglalást visszamondhatod, amíg fel nem veszed a kocsid erre szükség is volt, mivel először elbénáztam a foglalást. Ha jól emlékszem, D kategóriás autót béreltünk az ajánlatban diesel Ibiza vagy hasonló volt az újabb Renault Clio-t kaptuk. Kicsit aggódtunk a sok csomag miatt, de bőven belefért minden. A Budget-nél befizettünk a zöld sávra, ez azt jelenti, hogy a fizetőkapuknál nem kellett megállni, hanem áthajthattunk a zöld sávon, és majd utólag vonják le az egész autópályadíjat egyben. Ez napi 1,8 € körül volt, szerintem megérte, mert a kölcsönzős srác magyarázata szerint nem a kapuknál kell fizetni, hanem csekket kapunk, amit pár napon belül kell valahol befizetni. Nekem kicsit bonyolultnak tűnik a rendszer, de hát mit tegyünk, ez van. Mindenképpen érdemes diesel kocsit bérelni, a diesel 1,4 €, a benzin 1,6 € körül van. Érdemes még GPS-t használni, egyrészt olyan utakon vitt minket, amik rajta sem voltak a térképen, így viszont olyan helyeken jártunk és olyan érdekes falvakat láttunk, ahova magunktól nem mentünk volna, másrészt a kitáblázás nem annyira jó. Én egy térkép fan vagyok, eddig még elég sok helyre eltaláltam térkép alapján, de itt szükség volt a GPS-re. Összesen 1776 km-t mentünk.
Szállást az érkezés napjára, az azt követő első két éjszakára és Lisszabonba foglaltunk előre, két helyen nem foglaltunk, hanem bíztunk a szerencsében, a többi éjszakára pedig mindig előző nap este foglaltunk, amikor már tudtuk, hogy nagyjából hol szeretnénk aludni. Egyébként az összes foglalás a booking-on keresztül történt. Mindenhol próbáltuk 60€ alatt tartani a költséget, ez két helyen, a Douro völgyében és Sintrában nem sikerült. A részletes beszámolónál leírom a pontos neveket. Wifi szinte mindegyik szálláson volt, hol kisebb, hol nagyobb hatékonysággal. Mi egyébként a Telenortól vettünk egy hetijegyet 1990 Ft-ért, leginkább azzal neteztünk.
Az árakról annyit, hogy vidéken Sintrát kivéve minden kaja legalább 2-3 €-val olcsóbb, mint Lisszabonban.
A részletesebb, egyes helyekről szóló beszámoló még készül, megpróbálom folyamatosan feltölteni. Képekhez annyi segítséget kérek, hogy feltöltéshez le kell kicsinyíteni a képeket?
Sziasztok, most jöttünk vissza egy 11 napos portugál körutazásról, amihez nagy segítséget jelentett ez a fórum. Az útvonal a következő volt: Parque Natural de Arrábida Évora Marvao Monsanto Serra da Estrela Piodao Douro völgy Casa Mateus Parque Natural do Alvao Braga Porto Coimbra Batalha Alcobaca Nazaré Sintra Lisszabon. Sajnos, sok mindent ki kellett hagynunk, de így is gyönyörű helyeken jártunk. Kérdezzetek nyugodtan, ha bármire kíváncsiak vagytok, tudok egy-két jó szálláshelyet is.
Batalhat és Alcobacat én is láttam valóban gyönyörűek. Őrült rég jártam arra (még nem létezett digitális gép), akkoriban Magyarországról elég kevesen választották uticélnak. Voltunk akkor Cabo da Rocanál, Lisszabonban, Sintrán, Óbidosban és Nazaréban is. Estoril volt a kiindulóhelyünk és csillagtúraszerűen mentük, illetve pihentünk az óceánparton.
Nekem nagyon megtetszett akkor Portugália, visszamentem azóta egyszer délre Algarvéba: Faro, Quarteira, Loule, Albufeira, még egyszer Lisszabonba és Coimbrába, na meg Madeirára.
Először mi is úgy gondoltuk,hogy egy 8 max 10 napos utazáson megnézzük egész Portugáliát. Az útikönyv első átlapozása után töröltük Portot, a második átlapozás után pedig Coimbrat. A 8 éjszaka /9 nap így is tele volt. Nekünk nagyon bejött.
az általad említett települések mindegyike rajta van a listámon , és már most látom hogy Portótol északra sajna nem lesz időnk , de ahogy mondod az egy külön téma , és a spanyol zarándok hellyel máris egy újabb 4 napos túra kerekedik . majd vissza tekerek 2011-re .
Olvasgatom amit írtok és egyre jobban vágyom Portugáliára.
Kilátópontok. Nekünk a következő 2 hely tetszett legjobban: Santa Justa lift teteje, ott van egy terasz, a Liszabon kártyával ingyenes volt, egyébként fizetős. A másik a Miraduoro de Santa Luiza, talán ez a legszebb.
Én még 2011-ben ajánlgattam itt a nagy kolostorokat, Tomar, Batalha, Alcobaca. Úgy tűnik senkinek sem sikerült kedvet csinálni hozzá, de ismételten ajánlanám. GYÖNYÖRŰEK!
Mi jövőre készülnénk Észak -Portugáliába, megnézni ami kimaradt. Porto, Braga, Obidos, Coimbra. Esetleg Compostela, de az már lehet, hogy nem fér bele.
Kérem a most utazókat, hogy majd részletes beszámolót írjanak!
4 nap augusztus derekán ( 10-14 ) fiat 500-as 70.15 euroért és mint kiderült a GOLDCAR-tól akinek ha minden igaz a reptéren van a "pickup" pontja . nyitvartási idő : 07-23 , így nincs külőn díj (40 euró ) a nyitvatartási időn kívüli ügyintézésért .
( ha saját honlapjára megyek fel akkor horror árat ír ki erre az időszakra (492 euro ) , gondolom innen indulnak majd lefelé , kiváncsian várom majd hogy meddig )
Ennyi idő alatt még Belémbe is ki lehet menni villamossal. Meg felszállsz a 28-as villamosra és nézelődsz. Az nagyon jellegzetes turistaattrakció. Sétálgatsz és beülsz friss halat enni egy gyorsétterembe fillérekért.
Remélem nem állnak gyanús alakok az utcán arrafelé. A sok falfirka nemigazán tetszett nekem arrafelé mikor láttam, arrajártam. Nem sokat kell menni a forgalmas útról azért úgy gondolom.
mi is hétfő-péntek relációba megyünk , de mi most csak Liszabonon kívüli részt ( Liszabontól északra esőt ) fogjuk bejárni .
Tavaly 3 és fél napunk volt : Liszabonon kívül csak Sintra fért bele . akkor megfogadtuk , hogy mindenképpen vissza kell jönni , hát nem gondoltam hogy ilyen hamar bekövetkezik majd . eredetileg úgy gondoltam , hogy egy átszállásos komboval egy nyílt végű utat csinálunk ( Faro-Porto ) de a wizz "közbeszólt " , aztán a kényelmesebb direkt jött be . de egyébként így is jó mert Porto irányába eső néznivalókat két részre szedem , egyik csoport odafelé másik visszafelé . algavre sajnos nem fog beleférni , de ahogy mondani szokás lesz ami miatt ismét vissza kell majd menni .
egyébként a jegyvásárlás után én is elkezdtem csak lazán tervezni , de már most látom hogy lesznek amik kiesnek idő hiányában , na de hát ez sajnos mindig így van .
így van, pontosan számolod, ennyi időnk lesz. sintra perpill kirobbanthatatlanul bekerült, ahogyan óbidos is. amiket ebben a hsz-ben írtál is utánanézősek (ha ma már nem is :) ), szóval...igen, nem sok idő ez, pedig foglaláskor olyan pont ideális hosszúságúnak tűnt egy városnézős úthoz. :) mindegy, azért abban bízom, h a látnivalók mellett lesz idő picit a város 'illatát', ritmusát is megérezni. vagyis, biztos, h lesz, mert inkább le fogok mondani erről-arról, de rohanni nem szeretnék túlságosan azért. nem az elfáradás miatt persze.
és hamarosan jön majd a következő szint, melynek neve: 'miket húzzak le a listáról?'
Ez tényleg gyorsan eljöhet, ha jól értem akkor nektek lesz nagyjából 4 teljes napotok. Sok mindenre elég, mindenre sajnos tényleg nem, főleg mert a környéken is sok a látnivaló. Sintra maga csak egy teljes nap, ha akartok menni ilyen helyekre mint Cascaís, Estoril, Cabo da Roca az is egy nap. Óbidos egy bő fél nap. De Lisszabonon belül is pl. Belémbe ha kimegy az ember ott a kolostoron túl még van tengerészeti múzeumtól kezdve kocsimúzeumig mindenféle dolog, Belém torony, Felfedezők emlékműve, egy pastel de nata a híres sütödében a Pasteis de Belémben meg ilyenek:-) Erről jut eszembe egy másik cukrászda ( kávézó, bár ), Café a Brasileira a neve, kellően turistás, útikönyvekben általában benne van, ezzel együtt tényleg érdemes beülni oda egy nap egy süteményre/kávéra.
Mi anno elég lazára vettük, rengeteget sétáltunk a városban, Alfamában, a Bairro Altóban, nem igazán rohantunk. Hat nap sem volt elég mindenre, pl. Cabo da Roca nem fért bele, Cascais, Estoril sem. Gondoltuk lesz miért visszamenni egyszer majd:-) Hozzáteszem múzeumokban sem jártunk pl.
Ja és még valami, korábban tévesen azt írtam, hogy nekünk kilátóteraszokból a Miradouro de Santa Catarina jött be legjobban, de nem, bár az is nagyon jó, hanem a Miradouro de São Pedro de Alcantara. Összekevertem:-)
Ami meg ezeket is übereli az egy letekintés a Szent György várból.
Kösz. Az nagyon jó lenne, mármint HKG újra. Nekem valamiért nagyon bejön, harmadszor is szívesen mennék. Erre várni kell, HKG gyerekkel nem éppen ideális célpont:-)
nos, elviekben csak városnak tűnt eleinte, hétfő-péntek reláció lesz egyébként. aztán az ember ugye elkezd olvasgatni, még ha egyelőre felületesen is, de már liszabon és környéke dosszié nyitva, amiket akár csak az elmúlt egy-két hétben ide beírogattak cassanoék, attamattáék, már kiírtam. na és itt kezdődik a 'baj', mert már kacsingatok a környékére is... és hamarosan jön majd a következő szint, melynek neve: 'miket húzzak le a listáról?' :))
Hoppá, gratula! Az asszony elmélete teljesen jó. Igaz nekem pár évet várni kellett erre, de a gyerekprojekten remélem túl vagyok. Na, ja még túl is teljesítettem(4 lány). Jöhetett az utazás projekt:))
először is, köszönöm szépen! aztán, persze, emlékszem a beszélgetésre, sőt még arra is, ahogyan a fórumban követni lehetett, ahogy mentek le a pmi-s autóárak.
végül, ami ezt a dolgot illeti: akkor legalább megértettem a problémát, ez is eredmény már. :)) én azt mondom, h ugyanazt a stratégiát kövesd, mint fenti esetnél tettél. annyiban még ki is egészítheted, h nem csak az autoeurope-nál, hanem akár ennél a linkeltnél is lefoglalhatod, és folyamatosan vizsgáld a helyzetet majd. de érzésem szerint igazad lesz, és nem számíthatsz pmi-s árakra: spanyolo. nehezen überelhető ebből a szempontból, azt hiszem-ráadásul most még augusztus is lesz a bérlés idején.
igen olvastam , azaz egyenlőre még csak átfutottam a beszámolódat , és ezúton is grat ! ezeket az árakat egyértelmű nem szabad kihagyni .
amikor a ryanair rendszer tavaly megbolondult es bevásáorltam a 2500 ft-os jegyekből , akkor azonnal hozzárendeltem egy le nem mondható , saját fürdőszóbás , 2 ágyas szobát hostelsben , reggeli nélül ( busszal 12 perc a bevárostól ) 4 éjszakára 90 euroért Firenzében , amit a jövő héten realizálunk .
szóval a bérlés : tavaly novemberben az autoeurope -n foglaltam ( mallorca forumon erről a nyár elején beszéltünk is ha esetleg emlékszel ) 10 napra 220 euroert novemberben . mivel garantálták , hogy a náluk lévő árcsökkenést mindig érvényesíthetem : ezzel élve 110 euroig mentünk le junius 15-25 közötti időszakra egy skoda yetire .
na mármost azt természetesen látom hogy ki mennyiért adja jövő nyárra , de azt nem tudom hogy erre felé hogyan mozog ez a piac , de gyanítom hogy augusztus az augusztus és a szezonalitás szabálya itt is érvényes lesz vagyis a tavaszi , őszi árakra nem számíthatok , így nagyon kacsingatok ezzel az ajánlattal :
oppá! :) hát nagyon-nagyon gratulálok, és sok boldogságot is kívánok nektek-mert figyelek ám, eddig a barátnőm volt, immár a feleségem, szóval nagyívű dolgok történtek! :)
De, az első géppel. A Ryanair Portoba 18 euroert is elvisz úgy látom, olcsóbb a jegy mint Algarve-ba. Ezért vonzó. Bár ott hidegebb van mint lent. Madeirára meg 30 ezerért lehetne most jegyet venni returt, de ott voltam már.
Ááá, én nem megyek most komolyabb útra, én csak itt válaszolgatok legjobb tudásom szerint:-) Nekem most gyerekprojekt van, max. 1-2 napos meccstúrák jöhetnek szóba itt-ott. Ilyenből lesz kettő, két London aztán annyi, bár feleségem szerint ugyanúgy kellene utazgatnunk mintha mi sem történt volna, mondjuk nem tudom ezt hogy gondolta mégis:-)
porto, érzésem szerint, nagyon tetszene neked, igen. más kérdés, h a jó idő finoman szólva sem garantált áprilisban még ott, azt hiszem. pontosan mikor mész? csak nem az első géppel? :)
Áprilisban sem rossz az, vannak fapados topikban olyanok akik télen voltak ott, ha jól tudom Sandorson pl. Fürdeni amúgy júliusban-augusztusban sem ideális mert hideg a víz, nem kicsit, nagyon:-) Már ha az ember nem ismeri az óceánt és nem tudja mire számítson akkor meglepődhet hogy nem egy augusztusi görög tengerpart feeling. Azért kibírható, de sokan nem voltak a vízben pedig mi júliusban voltunk.
Algarvét viszont úgy képzelem hogy gyönyörű lehet áprilisban, rengeteg virág, nyugalom, festői környezet, turista meg gondolom nagyon kevés.
Portót nem tudom mert nem voltunk ott, de aki volt nagyon jókat írt ha visszaolvasol. Nehezen lehet Portugáliában mellélőni akárhova mégy azt hiszem, olyasmi mint Olaszország ilyen szempontból.
Én is gondoltam pár nap Lisszabonra és a többi Faro vagy Lagos a 13 napból, de gondolom áprilisban annyira nem jó ötlet ez. Talán jobb lenne Porto, nekem, nem? Meg Sintra, Óbidos, stb.
Ez az apartman valóban nem olyan, mint amit most keresek, de nagyon jó a fekvése és annyira kedvező az ára, hogy ha akarnám sem lehetne lefoglalni azokkal a kritériumokkal, ami ránk vonatkozik, csak novemberben- 2015-ben!!
Nem olyanok vagyunk, hogy teljesítménytúrává tegyük a vágyott családi nyaralást. :)
Úgy értettem, hogy korából és a saját tapasztalatomból kiindulva, tartok tőle a következő évtizedeiben a fiunk nem a mi társaságunkat fogja nyaranta keresni. :) De ezt nem is bánom, bár nagyon fog hiányozni...
Az autóbérlés témában nekem is az a véleményem, (bár nem kerestem még rá, mert lehet nem is lesz szükségem az autóra) hogy az általad említett ár erősen eltérhet attól, amire számítani lehet jövőre, vagy akár az idén.
Napi 20, de inkább 30 € szerintem az az ár amivel érdemes számolni egy kisebb kocsival Portugáliában/nap.
Én a magam részéről 5 nap Lisszabon + 5 nap Algarve ( Lagos vagy Faro ). De ez teljesen egyénfüggő, csak azért mondom ezt valószínűleg mert mi anno egy hét Lisszabon + egy hét Algarve csináltuk és bejött.
De 10 napot akár Lisszabonban és környékén is el lehet tölteni gond nélkül. Strandolni ez esetben lemehettek Lisszabon környéki strandokra, Cascais, Estoril, Costa da Caparica, Praia do Meco. Mi strandolni igazából csak Algarvén strandoltunk, hát ilyen célra az a legjobb az tény, az utolsónak írt Praia do Mecón ( Sesimbra felé kell menni ) meg előfordultunk egy egész napot, de csak azért mert ott volt egy zenei fesztivál, mondjuk ez vagy egy órára van Lisszabontól, de jó kis hely.
Hotelek mint írtam szerintem annyira ez nem bonyolult, megnézed melyik tetszik, kiválasztod, lefoglalod, kész, én utazási irodát nem vonnék be ha nem muszáj. Azért akkor már én is ideírom hol voltunk, hát ez sem hotel, reggeli itt nincs, de jónak bizonyult: Residencial Vila Nova. A Marques de Pombal térnél van, amúgy ott sok hotel van azokat megnézheted, nem rossz hely mert nyugis, de a Rossio csak két metrómegálló így közel van a központhoz nagyon.
le lehet időben vadászni jó árakat, viszont a szálláskeresők egyáltalán nem rosszak. pl. tavaly októberben 15 eurós apartmant foglaltam samos szigetére, 9 pont felettit, és igazán elsőrangút.
autóbérlés: nem értem pontosanb a problémát, vagyis nem vagyok benne biztos, h értem: hiszen meg lehet nézni a brókeroldalakon a jövő augusztusi árakat is. vagy azt gondolod, h amit most jeleznek árat, annál fognak lényegesen lejjebb menni? nos, ez lehet, de mivel most 30 euró, sőt többnyire 30+ euró az ár augusztusra per nap, igazából én csodálkoznék, ha ebből odáig lemenne amit te megjelöltél. :/ talán annak a duplájára igen. de ezt más irányú tapasztalatból mondom, nem helyiből, az viszont igaz-szóval, drukkolok! :)
látom Te is jó előre gondolkozol , mármint hogy juliusban mentek . egyébként van benne valami az ilyen előre foglalásban ,mert az utobbi időben én is jó szállásokat tudtam levadászni ( pl ciprus október eleje 4 csillagos félpanzió saját tengerparttal 2 főre l 55 euro/nap ) időben való foglalásnál .
mi augusztusban megyünk majd (" félek " is a melegtől, hisz mi túrázni megyünk és a tengerpartozás csak érintőleges program lesz , de az asszony pedagógus lévén más lehetőség sajnos nem nagyon volt ) .
most reggelivel visszamondható opcióval elég jó kis szállásokat foglaltam 4 különböző helyre , összesen 190 euroért (2 főre ) ami augusztus lévén a 47,5 eurós napi átlag szerintem elég jó .
autóbérléssel kapcsolatban akkor nincs tapasztalat senkinek ? esetleg az utzási irodát nem tudod megkérdezni , hogy a nyári hónapokban azért túlzás a 12-13 euró6 nap elvárás ?
10 nap 14 éves fiaddal ? hát lehet hogy tényleg egy ideig nem fog veletek menni , attól függ persze mennyi trandot raktok be az országnézésbe .
A hotelkereső oldalakat term. én is ismerem, néha használtam is (Pisa, Eindhoven), de alapból drágák, viszont rohadt kényelmessé teszik a keresgélést. :) A rövid pár napos közelségű célokra viszont nagyon jól ki lehet velük fogni- nagyon jó ajánlatokat!!
Mivel én jövő Júliusra keresgélek nem igazán ideális ez a megoldás. Inkább olyasmire gondoltam, ha valaki járt jó, vagy elfogadható szállodában a közelmúltban Lisszabonban vagy máshol Portugáliában és megosztja itt a hotel nevét, akkor rákeresek a hotel saját honlapjára és megnézem mik ott a lehetőségek.
Általában korai foglalás esetén alapból le is lehet mondani 48 órával az érkezés előttig.( De ki tenne ilyet? :) )
20-40% kedvezmény a listaárból a normális ilyen esetben. Általában, van amelyik ettől eltér.
10 napra megyünk a 14 éves fiunkkal. (Valószínűleg egy darabig nem fog ezután velünk nyaralgatni...)
Szeretjük a vízparti helyeket, bár tudom Lisszabonból 10 nap sem sok, de még is csak nyáron leszünk ott.
Ti hogy csinálnátok? 5 nap part, (másik városban a part közelében) 5 nap Lisszabon? Vagy 2 nap az érkezéskor- kettő a visszainduláskor Lisszabonban , közte meg mondjuk Setúbal?
Vagy 10 nap Lisszabon és hét közben menjünk el valahova kocsival? Vagy más variáció?
Kapok segítséget utazási irodától is, csak szállás foglalásához, de előrébb lennék, ha tudnám mit keressenek, melyik hoteleket nézessem meg velük. Persze ha majd megkapják a következő listájukat úgy november vége felé!
Visszatérve a szállásra: A reggeli mindenképpen alap nekünk, ebéd nem kell, vacsit szoktuk igénybe venni a hotelben (FP) de persze emellett azért szoktunk étteremben, kisebb helyeken helyi ételeket is enni. Nem egyszer ha jót ettünk a szállodai vacsi kimarad. De ha nem olyan a program, vagy túl fáradtak vagyunk jó a szállodai koszt, ha szerencsések vagyunk, nem ritka helyi fogás sem.
stadenburg - A linked nem adja nekem ki a konkrét szállásotokat, esetleg ha a nevét megírnád, köszönöm!
Biztos, hogy szokott, még akár az itt a topikban előforduló emberek is:-) Én is pl., ha nem is ellátással.
De gondolom arra célzol ami görög, horvát, spanyol stb. tengerparton megszokott szálloda+félpanzió.
Lisszabonban is fogsz találni egy rakás jó szállodát reggelivel, tényleg menj fel a booking.com-ra aztán nézelődj és amelyik tetszik, leírás/képek/ár alapján azt kiválasztod.
Ha nagyon biztosra akarsz menni akkor valamelyik Ibis hotel teljesen jó, azzal nehéz mellélőni, standard minőség, berendezés. Van belőlük több is Lisszabonban. Ott foglalhatsz reggelivel is, de este is tudsz enni akár bent a hotelben, bár ha rám hallgatsz vétek lenne nem felfedezni Lisszabont gasztronómiailag is. Szóval érdemesebb kis vendéglőkben enni helyi kajákat, cukrászdákban sütiket stb.
van esetleg aki nyáron bérelt autót a Liszaboni reptéren ?
elvileg akkor is megvan a kb 12-13 euró/ nap bérleti díj ? azt látom , hogy (késő )ősszel , télen (kora) tavasszal nagyjából állja a sarat ez az ár .
elég sok foglalót megnéztem - persze tudom hogy még nagyon nagyon korai és várhatóan május körül szoktak akciózni , de nem tudom , hogy az augusztus mint csúcs hónapra egyáltalán ki lehet-e majd fogni a fent elvárt árakat .
egy ajánlatot azonban már most találtam - legkisebb kategória 70 euró/4 nap - szemben a többi 150-180 euró/ nap -al . és mivel elvileg 72 órán belül inygenesen visszamondható ezért gondolkodom rajta .
mi 2013 márciusában voltunk Liszabonban , és az elmúlt 10 évben ott fizettem a legkevesebbet szállásra : központban , reggelivel 28 euró/2 fő , egyszerű de tiszta volt .
jövőre Liszabont kihagyjuk , és 4 nap alatt bejárjuk amit csak tudunk .
Mikor Alfamában sétálgattunk eszünkbe jutott milyen lenne ott lakni legközelebb ha majd egyszer visszamegyünk. Biztos jó, legalábbis nagyon hangulatos. Nem tudom mondjuk milyen árban mozognak /éjszaka ezek a magánszállások ott. Ti ilyen helyen voltatok?
Mi rengeteget mászkáltunk Alfamában, éjszaka is ami elvileg nem ajánlott, totál kihalt volt akkor már, de volt egy hangulata az biztos, nagyon bejött nekünk.
Én a Rossio környékén javaslom megszállni vagy attól 2-3 metrómegállóra valahol és ez esetben metróállomáshoz közel. Csak a könnyebbség miatt. Autónak én sem sok értelmét látom Lisszabonban.
Mit jelent az olcsó? Lisszabon az egyik legolcsóbb főváros Európában szerintem szállás/kaja/közlekedés viszonylatban. 50 € kétágyas/éjszaka-ért már igen jó szállások vannak, de van persze olcsóbb, főleg meg ha youth hostel is jó.
Mi a Rossiótól két metrómegállóra voltunk, 50 €/éj az a hely most is időben foglalva megnéztem, mondom van olcsóbb is jóval, de ebben hiba nem volt.
Ha az a lényeg csak, hogy olcsó legyen akkor kapsz 20-25 €/éjszakáért akár egész normális helyeket panziókban, vendégházakban, ezeknél nyilván valami nem lesz tökéletes teljesen, mittudomén, kicsi és egyszerű a szoba, nem olyan pipec a fürdőszoba, zajos az utca meg ilyenek, de szerintem bőven jó helyeket lehet találni. Nézz körül booking.com-on, trivago.com-on. Érdemes elolvasni tripadvisoron mit írnak adott szállásról akik már előfordultak ott.
Lisszabonban szerencsére jó az ár/érték arány, nem egy London mondjuk szálláskeresés szempontjából, de kajaárak szempontjából sem:-)
Hol lehet legolcsóbban szállást találni Lisszabonban vagy ha nem ott akkor Estoril, Cascais vagy Setúbal? Helyben is lehet találni szállást, nem kell foglalni?
Az "elsőbálozóknak" javaslom Vélemény beszámolóját. Több részletben, átfogó képet ad Lisszabonról és a tágabb környékéről, képekkel. 2,5 évvel később, idén januárban szinte azonos árakat tapasztaltam. Felkészüléshez a http://www.golisbon.com/ oldalt használtam, nagyon részletes és jól rendezett.
Már januárban is volt metró, a T1 terminálhoz visz ki, onnan egy ingyenes zöld busz kb. 15 percenként visz a T2-re (a Wizz nem tudom melyikre jár).
A reptérről is megy metró, ez új, mikor én voltam még csak busz ment, de közel van a város, az biztos. Szerintem nagyon nézd meg hol foglalsz. Mikor én ott aludtam akkor éjjel lányok álltak az ablakom előtt, oda nem megyek megint.
Érdemes a központi részen keresni szállást, vagy merjek a külső részeken is nézegetni? Metróval és mással, ha jól nézegettem nagyon jónak tűnik a közlekedés. A reptérről is metró megy? :)
Autót nem szeretnék bérelni, csak azokon a napokon amikor elmegyünk a városból nagyobb távolságra!
Még az is lehet, mivel majdnem egy évem van "leszervezni" a programjainkat, hogy nem egy helyen maradunk végig, hanem kettő- esetleg három helyen.
Addig figyelem itt is a hozzászólásokat, jó ez a topic is, bár nem akkora az aktivitás, mit a Malloca topicban.
Gondolom, ez most azért változni fog...
Ha van, lesz még hasznos vagy érdekes linked jöhet ide!
Szerintem Neked ez nem lesz jó amit én foglaltam. Én mindig azonnal foglalok, visszamondhatót, aztán esetleg változtatok. Bookingon foglaltam, de úgy, hogy azt sem tudom mennyi napot leszek Lisszabonban, mert vagy 13 nap amit ott leszek, onnan valszeg elmegyek még valahova, de nem tudom hova.
Mindig olyat foglalok amivel meg vannak elégedve az emberek és a központban van. A csillagok száma nem számít nekem, mert sokcsillagos is lehet lepusztult. Pensao Elegante amit most foglaltam, de mondom, hogy ezt csak azért, hogy legyen kiindulási pont, majd változtatok még. Én voltam már Lisszabonban, ettem jókat jó helyeken, nekem az most is jó lesz, így nem kell félpanzió nekem. Nem felejtem el mikor néztünk befelé egy kajáldába ahol tömeg volt, a szakácsok hívtak be az üveg mögül. Mikor meg bent ettünk a szomszéd asztaltól jött egy kislány hozzám és mindenáron az én kajám kellett neki, hát adtam neki. Talán angol volt, nem emlékszem. Szóval az egész Lisszabon olyan nyugis hely, azt hiszem, nem idegbajosokkal van tele. Bár nekem nem sok tapasztalatom van még vele kapcsolatban.
Utazási irodákra gondolok elsősorban, amik Portugáliára szakosodtak, ilyesmit esetleg nem ismersz?
Én a Neckermannál foglaltam Mallorcára csak szállást, de most lehet luftot rúgtam mert a német és osztrák oldalukon sem találok csak szállást Lisszabonba.
Az irodák nagy kedvezményt tudnak adni, ha korán foglal az ember, ezért szeretnék elsősorban ezen a módon szállást találni, meg mert min. félpanzióval keresek...
Tudtommal ugyan csaknem naponta esik ot az esö, de (legalábbis nyáron) nem egész nap. Egy hetet voltam júliusban különbözö szigeteken, és talán egy nap volt egy kis esö.
Sajnos nem állandóan, mert dolgozok is közben. De már alig várom, hogy lássam a hófehér homokos tengerpartot Szardínián. Augusztusban míg más nyaralt én dolgoztam. Lord Wilmore-nak meg biztos nem kellett hozzá dolgoznia.
Lehet sétálnia várfalon igen, méghozzá körbe igen hosszan. Az egész város egy kis ékszerdoboz, érdemes reggeli busszal menni így lesz 1-2 órád eleinte mikor még nem sok a turista:-)
Köszi a tippet, majd talán egyszer. Az óceánt imádom, szóval az alapból legyen benne...
A Fado-muzeum tárgyi ereklyéket mutat be, van egy berendezett bár is viaszfigurákkal, nem nagy durranás, de nekem tetszett. A fsz.-en van butik is, lehet CD-ket venni, egyet mi is hoztunk haza.
Köszönöm amúgy a tippeket és azt, hogy vasárnap is gondoltok rám. OFF: Sikerült Sevilla jegyeket bespájzolnom jó áron Barcelonából, Attamatta ha oda van jegyed már akkor nagyon tudom ajánlani Sevillát 20-20 euroért.
A Szent György várban voltam már. Kétszer is voltam már Lisszabonban. Madeirára menet és vissza. Ott is aludtunk. A csempe múzeumot meg szeretném nézni, hisz az annyira jellegzetes ott. A Fado múzeumról is tudok, de nem tudom elképzelni. Hisz az zene. Expon nem voltam, oda is lehet elmegyek. Aquariumot láttam már a legnagyobbat Európában.
Ez a három belefér egy napba, de további paloták is vannak. A mór vár csak egy fal, de azért érdemes felmászni rá mielőtt a Pena palotába mennél, el lehet látni onnan az óceánig is. Januárban ezt a kettőt néztem meg és 14:00-kor már újra a sintrai vasútállomáson voltam, onnan ment egy busz a Cabo da Rocahoz. Ez utóbbihoz mehetsz Cascais felől is egy másik nap.
Hát ez az, hogy az Azorin ilyenkor nincs annyira jó idő, mert csak északabbra van. Igazad van, hogy nyáron mennél. Az is igaz, hogy nem olcsó dolog. Drágák a szállások és nem sok van.
Igen, én is úgy gondolom, hogy Madeirán lenne a legjobb idő, meg is néztem alaposan az időjárásjelentésben a havi átlagokat. Csak ott már voltam, persze bármikor elmennék megint szívesen. Eső ömlésre leginkább az Azorin kell számítani amúgy, de akár Lisszabonban is. Viszont Lisszabonban van elég múzeum, hogy az ember ilyenkor se unatkozzon.
Hát igen. Erre gondoltam. Meg arra, hogy van-e élet ott akkor egyáltalán. Mert bizonyos helyek szezonon kívül csak panganak. Nem akarok magamban szédelegni kihalt tengerpartokon még akkor se ha szépek. Cascais-Estoril Promenadján biztos nem leszek egyedül. Ilyen helyeken szeretek sétálni meg olyan kertekben mint amik Sintrában vannak.
Mafrában egy újklasszikus stílusban épült hatalmas királyi palota látható, ahova öfelsége télre vonult vissza.
A király és a királyné hálószobáját 180 m választja el egymástól. A nyirkos és hideg téli hónapokban meggondolja a király, hogy bebújjon-e a felesége ágyába és gyarapítsa-e a nemes családot.
Én is csak kivülről néztem a kaszinót Estorilban, de be lehet menni ez Európa legnagyobb kaszinója és van egy hatalmas park is ott.Mafra: ez egy kisváros,talán 30 km-re Lisszabontól, busszal mentem,a királyi palota szinte hihetetlenül nagy, látni kell ha már ott van.
Mafráról nem hallottam. Jó sok palotát építgettek arrafelé. Mindig elszórták a pénzeket, hiába hordták tonnaszám az aranyat Amerikából. Nem sok maradt belőle.