Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2006.07.07 0 0 209
Jujj de randa lett. . .megettuk (en lekapartam a dekoraciot).
Az ize viszont. . .jajj de kellemes volt! Egy csoki torta bogyok lekvarral toltve - nemi alkohollal megkinalva - jo volt. Ha a diszitest csak tejszinnel csinalom, tokeletes lett volna!!!

A hetvegen biztos nem csinalok mast - talan hetfon kezdem a kovetkezo tanfolyamot.
Előzmény: krisssz (208)
krisssz Creative Commons License 2006.07.07 0 0 208
Mi lett a tortával??
Közben készült egy torta, ami belül feketeerdő-torta, kívül meg ilyen:
A szélén az itt tanult csokiszalag. Nem is olyan nehéz, legközelebb még szebb lesz:) A marcipánt nem én csináltam.
Előzmény: ZsuR (206)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.04 0 0 207
Azt javaslom egyebkent, hogy elöbb tegyel bele csak 1,1l lisztet, es ha ugy låtod, akkor fokozatosan tegyel meg hozzå. Sajna nagyon mås az itteni, es az otthoni liszt, igy kicsit sakkozni kell a receptekkel is.
Előzmény: Vanessa_ (205)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.04 0 0 206
Volt a melyhutoben ketto tortam - es volt meg maradek "tananyag"-om is, hat nekialltam egy tortanak.

A ket lap koze egy hazi keszitesu gyumolcslekvart tettem (maradek szinten egy Nyari Puding-bol), kicsi Grand Marnier-rel kevertem ossze, hogy valami jobb ize legyen.

Most a torta a hutoben van, kesz van az elso reteg, a "morzsa" bevonat. Ez egy vekony reteg, ami tele van morzsaval - ha megkemenyedik, akkor a masodik retegben nem lesz morzsa.

Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.04 0 0 205
Bocsi:) Kb 1,5l liszt:) de ha nagyon lågy a teszta, akkor kell meg tenni hozzå. a liszttöl nagyon fugg.  Lågy de nem csorgos tesztåt kell kapni, kb mint a fonottkalåcsnål.
Előzmény: adrienne1 (204)
adrienne1 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 204
Bocsi, ebben mennyi liszt van? Az lemaradt... pedig megcsinalnam egyszer:)
Előzmény: Vanessa_ (202)
krisssz Creative Commons License 2006.07.04 0 0 203
Kösz, ez leírva is elképesztő!! Már az olvasástól is hízom:) Miért nézek én ilyeneket, mikor fogyózom?? Közben a héten is sütök tortát a fiam névnapjára. Asszem feketeerdei meggytorta lesz. Ha van tuti jó recept, akkor kérem. Jutalmul berakok egy tortaképet a netről. Hogy lehet valakinek ennyi türelme!!
Előzmény: Vanessa_ (202)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.03 0 0 202
Hagyomanyos Semlor

A tesztahoz:

5dkg elesztöt 1,5 dl langyos, cukros tejben elkeverunk. 3db tojassargajat, kikeverunk habosra 3-5ek cukorral, 2tk kardamommal. 12,5dkg margarint felolvasztunk 2dl tejben. Az összes tesztahozvalot összedolgozzuk. Csipet so is mehet bele, de itt a margarinok alapon sosak, igy a receptekben a sutiknel kulön a sot nem jelölik. Hagyd a tesztat meleg helyen duplajara kelni, majd 2X dagaszd vissza jo alaposan kidolgozva ezzel a tesztat. Ha ismet megkelt, tedd lisztezett deszkara, kicsit dolgozd at, majd csinalj belöle kb 24 "gombocot". Tedd kivajazott, sutöpapirral belelt sutölapra, hagyd kelni 10-15 percet langyos helyen, majd verj fel tojast, es nagyon alaposan kend meg vele a "zsemlecskeket" Az oldalat is!
Tedd jo meleg sutöbe, es susd 250fokon kb 5 percig, majd mersekeld a höt, es susd szep pirosra a semlorokat. Hagyd öket a sutölapon kihulni.
Amikor kihultek, mindegyiknek vagd le a tetejet egy jo eles kessel, majd a zsemlecskek belsejet vajd ki. Keverj ki 35dkg marcipant, vagy mandulamasszat 4-5ek tejjjel, hogy kremszeru allaga legyen.A sutemenyek belsejet tedd egy talba, locsold meg kb 1dl hideg tejjel, keverd ki, amennyire csak lehet, majd keverd hozza a marcipanmasszat. Jol dolgozd össze! Tedd a Semlorokat egy talcara, töltsd meg az ureguket a masszaval. Verj fel 4dl tejszint nagyon kemeny habba, /itt a habfixalo alapon benne van, ahogy a boltban megvesszuk, otthon asszem nem art az sem bele, de ezt döntsetek el ti/ keves por, es vaniliascukorral, majd nyomozsakkal tegyel minden szemlorra belöle csinos halmokat.
Olvassz fel keves vajat kezmelegre. Tegyel egy tanyerra nagyon finomszemcses kristalycukrot. Martsd meg a semlorok levagott tetejet az olvasztott vajban, majd a cukorban. Tedd fel a semlorokra a sapkat. /majd ket semlor elfogyasztasa utan, fogyokurazz ket napot:D/


Napoleon Semlorja

Semlorok az alaprecept szerint el, es elökeszitve. /megsutve, kivajva./

A töltelekhez:

20kg friss, vagy fagyasztott malna, 10dkg vaj, 2dl porcukor, 1tojassargaja, 4-6ek malnaszörp,1dl tejszin, 4dl tejszinböl, cukporral izesitett nagyon kemeny hab.

Elkeszites:

Keverd ki a cukorral a vajat nagyon habosra, add hozza a tojassargajat, es azzal is keverd habosra.Add hozza a malnaszörpöt, es turmixolj össze kb 10dkg malnat, majd azt is keverd hozza. Keverd össze a sutik kivajt belsejevel, majd hagyd kicsit allni, es ismet dolgozd jol össze. Töltsd meg a semlorokat a töltelekkel, majd nyomj rajuk vekony reteg tejszinhabot, Rakd ki a tejszinhab tetejet malnaval, es ezt ismeteld meg megegyszer.A tetejere hab keruljön! A Levagott semlortetöket vagd haromszögleture, martsd meg langyos vajban, majd kristalycukorban. Tedd a hab tetejere.


Semlor Baileys habbal.

Semlor, az alaprecept szerint elökeszitve.

Töltelek:
Keverj ki kb 15-20dkg mandulamasszat /marcipant/ semloronkent ket evökanal baileyssel.Aztasd meg kicsit a sutemenyek kivajt belsejet 0,5dl hideg tejjel, kicsit keverd ki, majd elegyitsd a likörös mandulamasszaval. Verj fel kemeny habba 4dl tejszint, es adj hozza 6ek Baileyst. Töltsd meg a Semlorokat a töltelekkel, tetejukre halmozz likörös habot, majd vagj csokoladeforgacsokat keserucsokibol, tedd a hab tetejere, es tedd a sutemenyre a vajban es cukorban megmartott sutemenysipkat:)

Előzmény: krisssz (201)
krisssz Creative Commons License 2006.07.03 0 0 201
Nem ér!:) Tessék a receptet is mellékelni, ne csak az érdeklődést felkelteni:))
Előzmény: Vanessa_ (200)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.03 0 0 200
Bår a kep nem most keszult, de az eperszezon miatt aktuålis. Ez egy egyszeru "Semla" eper, vagy målnaszemmel szabadon dekorålva, es izesitve. A titok tulajdonkeppen a tesztåjåban van, es a hasåban elrejtett töltelekben. Isteni:)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.03 0 0 199
Es ez meg csak a kezdet :))!
Előzmény: Nerdy (198)
Nerdy Creative Commons License 2006.07.02 0 0 198

hát hallod, nem semmit amit itt ti produkáltok!

:-)))))))))))))))))

Előzmény: ZsuR (197)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 197
Habcsok!!! :)) - hihetetlen, ugye? Es nem is nehez!
Előzmény: Nerdy (196)
Nerdy Creative Commons License 2006.07.02 0 0 196

ez nagyon szépséges!

azok a gombák miből vannak??

Előzmény: ZsuR (191)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 195
Az az, fatorzs - es a gomba habcsokbol van (meringue). Nem nagy dolog az egesz - megis mennyire "feloltozteti" az egyszeru fatorzset!
Előzmény: Vanessa_ (194)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 194
szerintem ez a fatörzs torta lehet kb. Miböl vannak a gombåk???
Előzmény: ZsuR (193)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 193
Eszak-europai nepeknel egy karacsonyi-ujevi szokasbol lett sutemeny.

Nezz utana - magyarul nem talaltam semmit sem rola.
Előzmény: Vanessa_ (192)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 192
Yle log? az mi?
Előzmény: ZsuR (191)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 191
Vanessa, nalatok nem divat a Yule Log? Egyszer (talan iden) meg fogom csinalni - nagyon szeretnem ezeket a gombakat a sutimen latni!!!

Előzmény: Vanessa_ (188)
krisssz Creative Commons License 2006.07.02 0 0 190
Hát ez elképesztő!! Nyithatnánk párhuzamosan egy fogyókúrás topikot is, mert már a látványtól is hízni fogunk:))
Előzmény: ZsuR (187)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 189
Hat ugy nez ki mint egy hamburger :))

Előzmény: Vanessa_ (188)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 188
Ez veszett ötletes:) Gratula!! Belul milyen?
Előzmény: ZsuR (187)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 187
Ha mar a marcipannal tartunk. Ez a teaskanna egy baratnom kislanyanak a szuulinapjara keszult.

Előzmény: Vanessa_ (184)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 186

Pontosan sajna nem tudom:( Ugy 30-40dkg kb.

 

Előzmény: krisssz (185)
krisssz Creative Commons License 2006.07.02 0 0 185
Köszi:) Még annyit, hogy ennek a tortának a díszítéséhez hány dkg marcipánt használtál fel?
Előzmény: Vanessa_ (184)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 184

A masni:

 

Sodord ki a marcipånt. En ket folialap között szoktam, arrol könnyeden lehuzhato. Vågd olyan szelesre amilyenre szeretned a szalagot, es a masnit. Remek erre a celra a derelyemetszö, vagy a sima pizzaszeletelö. A Masnihoz /ehhez a nagysåghoz) vågj egy kb 15-18cm hosszusågu darabot, majd mindket veget, hajtsd a darab közepehez. közeppen råncold kicsit össze. Vågj meg egy darabka marcipånt, ugyanebböl a szelessegböl, ez lesz a közepe a masninak. az összeråncolt masnireszen vedd åt ezt a kicsi darabot, majd ismet vågj egy olyan hosszusågu csikot, amekkoråt felbehajtva megkapod a masni szårait. ezt szepen tedd a kesz szalagcsokior alå, mintha egyben lenne az egesz kötve.

 

 

A rozsa:

'

 

Csinålj egy közepet, amihez a szirmokat rögzited majd. csinålj aprocska golyokat, majd az ujjaid között lapitsd szet öket. Nagyjåbol köralakra. Ezeket mint a gyurmåt, rakosgasd a közephez. a szirmok szelet szepen kicsit hajtogasd ki:) A måsik modszer, hogy a ket folia között kisodort marcipånbol. egy pogåcsaszaggatoval pl, kerek lapokat szaggatsz, majd kb 7-8 db-ot kicsi fedessel egymåson sorbaraksz, es lazån feltekered öket. Majd kivhaladva a szirmokat szapen a szeleken kisse vekonyabbå nyomva kihajtogatod. A rozsa levelet en pogåcsaszaggatola vågom ki, majd erezem egy kes segitsegevel, es szepen kicsit meghajlitom. Ugye nem is olyan nehez?:)

Előzmény: krisssz (182)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 183
Poskkrans
/husveti koszoru/

hozzavalok: 150gr vaj, vagy margarin, 5dl langyos tej, 5dkg elesztö, 1dl cukor, 1/2tk so, 2tk örölt kardamom, 1ek vaniliascukor, 850gr liszt, 0,5dl langyos tej, a keneshez egy tojas, szorashoz mandulaforgacs, vagy durvara vagott sonelkuli pisztacia, szorocukor.

Töltelek:  kb 35dkg lehetöleg zöld szinu marcipan, amit a tesztaval azonos nagysagra sodrunk, ket folia között.0.7l tejben megfözött 2cs vanilias pudinkg, izles szerint izesitve, ahogy megfö, es langyosra hul ket tojassargajat el kell apudingban keverni.


Elkeszites:
Melegitsd fel a tejet kb 37fokosra, es olvaszd fel benne a vajat.MOrzsold az elesztöt egy kb 3-l-es talba, öntsd ra a fel dl kezmeleg tejet, szord meg kis cukorral es liszttel, hagyd felfutni. A sot, a kardamomot,a vanilias cukrot  es a cukrot keverd el, majd keverd bele a lisztbe. Ha az elesztö felfutott, add hozza a fuszeres lisztet, es a vajas tejet. Nagyon alaposan dolgozd ki, kb 10 percig. Az edeny falatol szepen el kell valnia, es hulyagokat vetni.Keleszd duplajara, langyos helyen. kb 40 perc.

Keszitsd el a pudingot a leirtak alapjan. es sodordi ki a marcipant kb 50X50 centis nagysagra.
Forrositsd a sutöt kb 175-200fokosra.
Lisztezd meg a gyurodeszkat, es sodord ki a szepen megkelt tesztat, kb 50X50cm-esre. tedd ra a marcipanlapot, majd kend meg a tojasos pudingkremmel.Csavard fel, ahogy a kalacsokat is szokas. Tegyel egy sutölapra sutöpapirt, es helyezd el rajta a felcsavart tesztat köralakban, a vegeit szepen összedolgozva. Kb. 2cm-enkent vagd be a teszta tetejet ugy az egynegeyed vastagsagaig, majd kend meg alposan tojassal, szord meg szorocukorral, pisztaciaval, agy mandulaforgaccsal.

Susd szep pirosra. Ha a teteje tul gyorsan pirulna,akkor takard le mert a testa vastag, kicsit tönbb idö kell neki, hogy atsuljön.

Hagyd a sutölapon kihulni, majd tedd egy nagy kerek,-lapos talcara, a közepere tegyel szepen megfestett tojasokat. A husveti asztal disze lehet, es raadasul nagyon finom is. Gyakorta suru,-hideg vaniliaszosszal talaljak, de nem ritka, hogy valamilyen /malna pl/ gyumölcsszoszt kinalnak melle.
krisssz Creative Commons License 2006.07.02 0 0 182
Hát, az lehet, hogy Neked egyszerű:)) A masni egyenes része nyilván kinyújtott marcipán, azt még meg tudom csinálni, de a többit!
Előzmény: Vanessa_ (180)
ZsuR Creative Commons License 2006.07.02 0 0 181
Nagyszeru! Koszonom!
Előzmény: Vanessa_ (180)
Vanessa_ Creative Commons License 2006.07.02 0 0 180
A szalag es a masni is natur marcipån, a rozsa szinezve. Este leirom a tecnikåt, Nagyon egyszeru:)A husveti koszoru receptje is menni fog:)
Előzmény: ZsuR (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!