Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Minden ami a különleges alakulatokkal összefügg és politika mentes.
Fegyverek,technikák,taktikák,történetek,bevetsek.
Ez egy udvarias topic,ne gyere ide személyeskedni és mocskolódni.....
Az alakulat csapatmúzeumában tavaly májustól bekeretezve megtalálható az eredeti magyar szöveg. Addig eléggé eltorzultan ismerték a kuruc nótát. Általad leírt, fonetikus szöveget honnan szerezted, ha kíváncsi lehetnék rá? Üdv:Duga
Mindenhol szolgáltak ahol a britek, velük és előttük...
Például a boszniai kivonulásukkor a hátvéd szerepét töltötték be...
Kb. 30 000 gurkha szolgált eddig, brit érdekekért.
Most Toni Blair felesége küzd férje ellen, a gurkhák érdekében, hogy nagyobb fizetést és nyugdíjjat kapjanak. Ugyanis eddig az indiai katonák juttatását kapták, ami igen mizerikus...
Én is szerettem Wilbour Smith-et,ha másért nem az igen alapos leirásaiért.Gyakran jobban megérti az ember a könyveiből Afrikát mint a szakkcikkekből..... Az emlitett könyvben inkább az általa elképzelt Ballentyne scouts-rol ir,de ez nyilvánvaloan a Selous "tovább gondolása". Érdekes hogy egyik nagy család neve a könyveiben a Courtney,és Frederick Selous nevében is szerepel.... A leirt taktikák jellemzőek voltak a Selousra is.
A gurkhák a Radzsiput törzs tagjai voltak, Észak-Indiából Radzsasztánból, emigráltak Nepálba a 16. században. Nyelvük a gurkhali az indo-európai nyelvcsaládhoz tartozik. érdekes Boszniába érkezésük után pár héttel már kezdtek szerb szavakat használni Pár kép róluk...
1.)Gurkha Afganisztánban 2.) gurkha a jellegzetes Kukri késsel...3.) gurkhák gyakorolnak... 4.) gurkha jelvény 5.) gurkhák 1857-ben 6.) gurkhák az 1900-as évek elején....
Ha az amazonon beütöd a "selous scouts" szavakat, kiad jónéhány könyvet, ami velük foglalkozik. A már említett "Pamwe Chete" is ezek közé tartozik. Az 1991-ben itthon megjelent Eric Bernard féle "Kommandósok, ejtőernyősök és a többiek" című szösszenetben is írnak róluk egy fejezetet.
Ezen felül más rhodesiai alakulatokról is rengeteg könyvet lehet találni. Egyszer volt szerencsém kölcsönben olvasni a "Fireforce" címűt, ez szenzációs iromány a RLI-ról. A Wilbur Smith féle "Most kell meghalnod" szintén érinti a témát. Szerintem Mickey is említi a rhodesiai harcokat a vadludakban.
Tiszteletem Josic A ghurkák ennek ellenére a legjobbak közé tartoznak,ha már feladatkörük szerint nem is,de önmagukat tekintve mindenképpen különleges alakulat...... A Selous scouts-rolnem tudsz valami érdekességet?Ők bőven SAS szintű katonák voltak...... Sokan a brit,a rhodésiai SAS ben voltak előtte és utána a Dél-Afrikai Recce-ben szolgáltak.Régota szemezek a hadviselési kézikönyvükkel,de még olvasni se volt időm nemhogy forditgatni... Ilyen érdekességek vannakj benne,hogyha a bozotban caplattak és gerilla tűz alá kerültek,az egység azonnal kört formált és 360 fokban vette tűz alá a bozótot,gondolom utána pontositottak a tüzön ,de ez volt az ilyen esetre begyakorolt formula.Ők mindenképpen tiszteletre méltó alakulat,szivesen tudnék többet roluk. Egyébbként hiányoztak a hozzászólásaid. Salut...G.I
Ha megengeditek,akkor a kedvenceim a Selous Scouts A nevüket egy vadász/katona legendárol kapták,Frederick Courtney Selous-rol,1851-1917 Az alakulat a Rhodesiai „bozótháború”ideján szerzett hirnevet,mint anti-terrorista,mélységi felderitő és vadász alakulat.Az egység több terroristát ölt meg egyedül mint a Rhodesiai hadsereg összes többi alakulata együttvéve...... 1974 ben alkultak mint egy nyomkereső harci egység,a feladatuk a mélységi felderitéstől,a terroristák és bázisaik felkutatásán és megsemmisitésén keresztül a beszivárgásuk megakadályozásáig,nagyon sokrétű volt.A felvételi követelményeik azonosak voltak a brit SAS-vel és az alakulatot amugy is szoros szálak fűzték a Rhodesiai SAS hez,a Malayan scouthoz. Az egység tagjait kiképezték felderitésre,túlélésre,anti terrorista hadviselésre és mindegyikük képzett ejtőernyős volt.Az egység legalább fele rendhagyó módon szinesbőrű volt,a többiek is jol beszélték a helyi nyelvjárásokat,ezzel is elősegitve a felderitő munkát. Volt olyan bevetésük,egy terrorista bázis lerohanása Mozambikban,1976 ban ahol az egyetlen hadművelet alkalmával 1184 terroristát öltek meg.Az egység munkáját számos volt brit SAS katona segitette. Egyébbként Rhodesia megszünése után a scottok számos tagját átvette a Dél-Afrikai véderő.A két „gerilla”szervezet,a ZAPU és a ZANU tagjai rettegtek tőlük és joggal. A Selous alkalmazta a pszichologiai hadviselés minden formáját,destabiliáltak és deinformáltak ahol tudtak,helyi kapcsolatokat épitettek ki,megfigyelés alatt tartottak utvonalakat,határ átkelőket, helyi terrorista gyanus személyeket.Rajtaütéseknél gyakran támadtak helikopterekről,illetve együttműködve az SAS és a Rhodesiai Könnyűgyalogság egységeivel.... Fegyverzetük alapját a Rhodesiai erők Fn Fal karabélya és ennek Dél afrikai vátozata,a HK G3 képezte,de inkább előszeretettel használták feladatuk jellege miatt az ellenség fegyverzetét,jelesül az AK változatokat,az RPG ket és a Makarov pisztolyokat. Az egység hivatalosan 1980.09.30 -án lett feloszlatva. Jelmondatu a shona nyelvű "PAMWE CHETE" volt/kb.mi együtt/
Értem, mire gondolsz. Tényleg kemények nagyon. Ilyen ambush-t én is láttam egyszer-kétszer. Erősen megnevettetett. De egy kopasz számára bizony nem egyszerű az ilyen.
Jutasiak. Őróluk csak legendákat hallottam. A legtöbbször pozitív értelemben. Olyan volt, mint a tisztek esetében a Ludovika. Aki ott végzett, az megérdemelte a rendfokozatát. Volt miért tisztelni. Kemény volt, talán még a drill instuctor féle kiképzésnél is keményebb módszerekkel dolgoztak. De emellett tanítottak is. És - mégha hihetetlennek is tűnik - emberséges módon bántak a beosztottakkal. Arra nevelték a jutasiakat az iskolán, hogy szükség esetén probléma nélkül vegyék át a tisztek helyét, bármilyen helyzetben. Ezt is csak hallomásból tudom - nem tudom, mennyi a valóság belőle - de a kiképzésük során sokszor megtörtént a következő:
Riadót rendeltek el az iskolán, de éppen - hogyhogy nem - egyetlen tiszt sem volt bent. Sőt, még tiszthelyettes is csak egy-kettő. Csak a leendő tiszthelyettesek és a sima katonák. Ennek ellenére irányítaniuk kellett az egész harckészültségbe helyezést, mindent. Jóval magasabb felelősség elé állították őket, mint az természetszerűleg elvárható lett volna. És közben figyelték őket. Mire beértek a tisztek, tiszthelyettesek, addigra minden készen állt. Itt ki tudták szűrni, hogy ki alkalmas, és ki nem. Persze ez is csak legenda. De ha világháborút megjárt emberektől kérdezgetsz, biztos tudnak mondani egy-két dolgot a jutasiakról és a ludovikásokról.
Számomra a példakép a világháborús német mellett a jutasi és a ludoviokás végzettségű tiszti és tiszhelyettesi gárda. Nem becsülöm le a többi nemzet képességeit sem, de én ezeket tartom a legjobbnak, követendő példának.
Mielőtt valaki rám ragasztaná, hogy fasiszta, náci, meg ilyesmi vagyok, közlöm, hogy csak szigorúan katonai-szakmai alapon tartom példaképnek a régi magyar és német katonákat, parancsnokokat.
Ezekből én nem azt szűrtem le. Nem csak azt. Üvölteni tudnak, ez oké. Ezzel megtörik az újoncokat az alapkiképzés során. Ez a legtöbb hadseregben így megy - ha nem is ennyire erősen. Ez a cél, amellett, hogy megtanítják az alapokra. És ilyen szempontból elismerésem ezeknek a instructoroknak. Kiváló droidokat képeznek, akik tényleg vakon végrehajtanak bármit. Anno nálunk is így ment, sőt talán még brutálisabb volt. Gondolj csak a jutasi tiszthelyettesekre. Magasabb szinten (raj parancsnok, sz. tts.) viszont problémákat láttam odaát, elég sokat.
Hallottam hírét a dolognak. Csak mivel nem vagyok benne, nem tudtam, mi az igazság. Ami meg a médiában megjelenik (pláne, ha honvédségi), akkor sem hiszem el, ha kérdezik. Azt tudtam, hogy felszerelésből, lehetőségekből ti kapjátok a legjobbat és a legtöbbet. Nálunk egy zászlóalj nem álmodozhat olyanról, ami nálatok egy századnál alap. :(((
Őszintén szólva kicsit irigyellek is miatta.
Üres helyek? Talán néhány éve még mentem volna, tekintettel, hogy a végzettségem alapján én is "recon" vagyok. De most már lemondtam róla (is). :((( Talán majd ha minket is bezárnak...
"Van jó néhány üres helyünk (sokan nem bírják a tempót), aki gondolja, nyugodtan jöhet és kipróbálhatja belülről is."
Nálatok létszámhiány van, az egri Bornemisszától leszerelt katonák pedig megpróbálnak beilleszkedni a civil életbe? Ha nem ezt hívják az értékek elpazarlásának, akkor nem tudom, mit... :-((
Volt sz a Bercsényi huszár ezredről Még mindig magyar notát énekelnek/azert bele hallgatnék..../ Ma 1er régiment de hussards parachutistes,ők is „elit”alakulat A Bercshényi huszár ezred dalát ma is magyarul éneklik: Le chant de Bercheny (en hongrois) : Gyenge violának Letörött az ága Az én bánatomnak Nincs vigasztalása Refrain : Suhog a szél Késmárk felett Édes rózsám Isten veled Nagy Bercsényi Miklós Sirdogál magában Elfogyott szegénynek Minden katonája Refrain : Suhog a szél Késmárk felett Édes hazám Isten veled Prononciation du chant : Dienne guen vi o la nack Les teureute aze aga Aze éne bana tome nack Nintche vigas ta la cha Refrain (bis) : Chou hogue a sell Kéchemark failette Edeche ro jame Ichtene velaide Nadie Bertchényi Micloche Chir do gal ma gabane Elfodiote se guénie neck Mine daine cato naya Refrain (bis) : Chou hogue a sell Kéchemark failette Edeche hazame Ichtene velaide