Keresés

Részletes keresés

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.02 0 0 90
 1.) A rhodésiai speciállis egységek zászlaja... 2. A rhodésiai speciállis erők jelvénye... 3.) Selous Scouts nyomkereső... 4.) Selous Scouts ejtőernyősök jelvénye... 5.) Selous Scouts-ok temetésén a sortűz... 6.) Selous Scouts könnyű bakancs... 7.) Selous Scouts katonák támadást terveznek...
Duga Creative Commons License 2007.05.02 0 0 89
Az alakulat csapatmúzeumában tavaly májustól bekeretezve megtalálható az eredeti magyar szöveg. Addig eléggé eltorzultan ismerték a kuruc nótát. Általad leírt, fonetikus szöveget honnan szerezted, ha kíváncsi lehetnék rá?
Üdv:Duga
Előzmény: Amerigo Gal (64)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.02 0 0 88

Üdv Amerigo...

Mindenhol szolgáltak ahol a britek, velük és előttük...

Például a boszniai kivonulásukkor a hátvéd szerepét töltötték be...

Kb. 30 000 gurkha szolgált eddig, brit érdekekért.

Most Toni Blair felesége küzd férje ellen, a gurkhák érdekében, hogy nagyobb fizetést és nyugdíjjat kapjanak. Ugyanis eddig az indiai katonák juttatását kapták, ami igen mizerikus...

Üdv... Josic...

Előzmény: Amerigo Gal (85)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.02 0 0 87
Tiszteletem István
Ahonlap bekerült a "kedvenceim"listára......
Előzmény: Zicherman Istvan (75)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.02 0 0 86
Pontosabban "Lázadások elleni kézikönyv"
Előzmény: Amerigo Gal (82)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.02 0 0 85
Tiszteletem Josic....
Szép képek.Lehet tudni pontosan hol szolgáltak és milyen speciális feladataik voltak a ghurkáknak?
Üdv G.I
Előzmény: Josic Julien (81)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.02 0 0 84
Én is szerettem Wilbour Smith-et,ha másért nem az igen alapos leirásaiért.Gyakran jobban megérti
az ember a könyveiből Afrikát mint a szakkcikkekből.....
Az emlitett könyvben inkább az általa elképzelt Ballentyne scouts-rol ir,de ez nyilvánvaloan a Selous
"tovább gondolása".
Érdekes hogy egyik nagy család neve a könyveiben a Courtney,és Frederick Selous nevében is szerepel....
A leirt taktikák jellemzőek voltak a Selousra is.
Előzmény: recon (80)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.02 0 0 83
Még pár kép... 1.) gurkha dudával... 2.) gurkha jelvénnyel... 3.) gurkhák valahol Koszovóban...
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.02 0 0 82
Hello
Bocsi,a cim :http://selousscouts.tripod.com/rhodesian_coin_manual.htm
Előzmény: unguided (79)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.02 0 0 81

Tiszteletem Mindenkinek...

A gurkhák a Radzsiput törzs tagjai voltak, Észak-Indiából Radzsasztánból, emigráltak Nepálba a 16. században. Nyelvük a gurkhali az indo-európai nyelvcsaládhoz tartozik. érdekes Boszniába érkezésük után pár héttel már kezdtek szerb szavakat használni Pár kép róluk...

1.)Gurkha Afganisztánban 2.) gurkha a jellegzetes Kukri késsel...3.) gurkhák gyakorolnak... 4.) gurkha jelvény 5.) gurkhák 1857-ben 6.) gurkhák az 1900-as évek elején....
recon Creative Commons License 2007.05.02 0 0 80

Ha az amazonon beütöd a "selous scouts" szavakat, kiad jónéhány könyvet, ami velük foglalkozik. A már említett "Pamwe Chete" is ezek közé tartozik. Az 1991-ben itthon megjelent Eric Bernard féle "Kommandósok, ejtőernyősök és a többiek" című szösszenetben is írnak róluk egy fejezetet.

Ezen felül más rhodesiai alakulatokról is rengeteg könyvet lehet találni. Egyszer volt szerencsém kölcsönben olvasni a "Fireforce" címűt, ez szenzációs iromány a RLI-ról. A Wilbur Smith féle "Most kell meghalnod" szintén érinti a témát. Szerintem Mickey is említi a rhodesiai harcokat a vadludakban.

Előzmény: unguided (79)
unguided Creative Commons License 2007.05.02 0 0 79
Amerigo Gal
"""Régota szemezek a hadviselési kézikönyvükkel,de még olvasni se volt időm nemhogy forditgatni..."""

Fellelheto esetleg a neten? Egy cim, plz... :)
Előzmény: Amerigo Gal (78)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.02 0 0 78
Tiszteletem Josic
A ghurkák ennek ellenére a legjobbak közé tartoznak,ha már feladatkörük szerint nem is,de önmagukat tekintve mindenképpen különleges alakulat......
A Selous scouts-rolnem tudsz valami érdekességet?Ők bőven SAS szintű katonák voltak......
Sokan a brit,a rhodésiai SAS ben voltak előtte és utána a Dél-Afrikai Recce-ben szolgáltak.Régota szemezek a hadviselési kézikönyvükkel,de még olvasni se volt időm nemhogy forditgatni...
Ilyen érdekességek vannakj benne,hogyha a bozotban caplattak és gerilla tűz alá kerültek,az egység azonnal kört formált és 360 fokban vette tűz alá a bozótot,gondolom utána pontositottak a tüzön ,de ez volt az ilyen esetre begyakorolt formula.Ők mindenképpen tiszteletre méltó alakulat,szivesen tudnék többet roluk.
Egyébbként hiányoztak a hozzászólásaid.
Salut...G.I
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.02 0 0 77

Üdv Amerigo...

Egy Júgó oldalon olvastam, hogy fizetésük alig tesz ki pár száz eurót, ez bizony kevés munkájukért, de Nepálban jó megélnek belőle.

Üdv... Josic...

Előzmény: Amerigo Gal (11)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.02 0 0 76

Üdv Amerigo...

Egy Júgó topikon olvastam, hogy fizetésük pár száz eurót tesz ki, bizony az munkájukhoz képest nagyon kevés, de Nepálban már elvannak belőle...

Üdv... Josic...

Előzmény: Amerigo Gal (11)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.02 0 0 75

Frissítettünk az honlapunkon (új dizájn, újabb anyagok).

(commandomedia.com)

Bekerültek új cikkek:

1. Az Afgán-háborúba (több anyag a szpecnáz tevékenységéről);

2. A világ államai 1914-ben (ez az első világháborús részben) Nakasidze-Charron páncélkocsiról.

3. Egy befejezetlen fordítás egy pilóta visszaemlékezésből (Halhin-Gol).

Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.01 0 0 74
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.01 0 0 73
A Selous kedvencének az Fn -nek a robbantási rajza
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.01 0 0 72
Ha megengeditek,akkor a kedvenceim a Selous Scouts
A nevüket egy vadász/katona legendárol kapták,Frederick Courtney Selous-rol,1851-1917
Az alakulat a Rhodesiai „bozótháború”ideján szerzett hirnevet,mint anti-terrorista,mélységi
felderitő és vadász alakulat.Az egység több terroristát ölt meg egyedül mint a Rhodesiai hadsereg
összes többi alakulata együttvéve......
1974 ben alkultak mint egy nyomkereső harci egység,a feladatuk a mélységi felderitéstől,a terroristák és bázisaik felkutatásán és megsemmisitésén keresztül a beszivárgásuk megakadályozásáig,nagyon sokrétű volt.A felvételi követelményeik azonosak voltak a brit SAS-vel
és az alakulatot amugy is szoros szálak fűzték a Rhodesiai SAS hez,a Malayan scouthoz.
Az egység tagjait kiképezték felderitésre,túlélésre,anti terrorista hadviselésre és mindegyikük képzett ejtőernyős volt.Az egység legalább fele rendhagyó módon szinesbőrű volt,a többiek is jol beszélték a helyi nyelvjárásokat,ezzel is elősegitve a felderitő munkát.
Volt olyan bevetésük,egy terrorista bázis lerohanása Mozambikban,1976 ban ahol az egyetlen
hadművelet alkalmával 1184 terroristát öltek meg.Az egység munkáját számos volt brit SAS katona segitette. Egyébbként Rhodesia megszünése után a scottok számos tagját átvette a Dél-Afrikai véderő.A két „gerilla”szervezet,a ZAPU és a ZANU tagjai rettegtek tőlük és joggal.
A Selous alkalmazta a pszichologiai hadviselés minden formáját,destabiliáltak és deinformáltak ahol tudtak,helyi kapcsolatokat épitettek ki,megfigyelés alatt tartottak utvonalakat,határ átkelőket,
helyi terrorista gyanus személyeket.Rajtaütéseknél gyakran támadtak helikopterekről,illetve
együttműködve az SAS és a Rhodesiai Könnyűgyalogság egységeivel....
Fegyverzetük alapját a Rhodesiai erők Fn Fal karabélya és ennek Dél afrikai vátozata,a HK G3
képezte,de inkább előszeretettel használták feladatuk jellege miatt az ellenség fegyverzetét,jelesül
az AK változatokat,az RPG ket és a Makarov pisztolyokat.
Az egység hivatalosan 1980.09.30 -án lett feloszlatva.
Jelmondatu a shona nyelvű "PAMWE CHETE" volt/kb.mi együtt/
harcipincsi Creative Commons License 2007.05.01 0 0 71

Ezken az oldalakon találsz legénységi, tiszthelyettesi és tiszti állományú katonákat. Jutasiak is vannak köztük.

http://www.akm.externet.hu/rendjel/adatok/mave.htm

http://www.akm.externet.hu/rendjel/adatok/vitez.htm

Előzmény: StPeter (69)
harcipincsi Creative Commons License 2007.05.01 0 0 70

Értem, mire gondolsz. Tényleg kemények nagyon. Ilyen ambush-t én is láttam egyszer-kétszer. Erősen megnevettetett. De egy kopasz számára bizony nem egyszerű az ilyen.

Jutasiak. Őróluk csak legendákat hallottam. A legtöbbször pozitív értelemben. Olyan volt, mint a tisztek esetében a Ludovika. Aki ott végzett, az megérdemelte a rendfokozatát. Volt miért tisztelni. Kemény volt, talán még a drill instuctor féle kiképzésnél is keményebb módszerekkel dolgoztak. De emellett tanítottak is. És - mégha hihetetlennek is tűnik - emberséges módon bántak a beosztottakkal. Arra nevelték a jutasiakat az iskolán, hogy szükség esetén probléma nélkül vegyék át a tisztek helyét, bármilyen helyzetben. Ezt is csak hallomásból tudom - nem tudom, mennyi a valóság belőle - de a kiképzésük során sokszor megtörtént a következő:

Riadót rendeltek el az iskolán, de éppen - hogyhogy nem - egyetlen tiszt sem volt bent. Sőt, még tiszthelyettes is csak egy-kettő. Csak a leendő tiszthelyettesek és a sima katonák. Ennek ellenére irányítaniuk kellett az egész harckészültségbe helyezést, mindent. Jóval magasabb felelősség elé állították őket, mint az természetszerűleg elvárható lett volna. És közben figyelték őket. Mire beértek a tisztek, tiszthelyettesek, addigra minden készen állt. Itt ki tudták szűrni, hogy ki alkalmas, és ki nem. Persze ez is csak legenda. De ha világháborút megjárt emberektől kérdezgetsz, biztos tudnak mondani egy-két dolgot a jutasiakról és a ludovikásokról.

Számomra a példakép a világháborús német mellett a jutasi és a ludoviokás végzettségű tiszti és tiszhelyettesi gárda. Nem becsülöm le a többi nemzet képességeit sem, de én ezeket tartom a legjobbnak, követendő példának.

Mielőtt valaki rám ragasztaná, hogy fasiszta, náci, meg ilyesmi vagyok, közlöm, hogy csak szigorúan katonai-szakmai alapon tartom példaképnek a régi magyar és német katonákat, parancsnokokat.

Előzmény: StPeter (69)
StPeter Creative Commons License 2007.05.01 0 0 69
Hopp !!Profizmust mondtam volna hm..inkább keménységet vagy ilyesmit akartam:-)
Jutasi tiszthelyettesek?Kik ők mit tettek?
Peter
Előzmény: harcipincsi (68)
harcipincsi Creative Commons License 2007.05.01 0 0 68

dúl a profizmus

Ezekből én nem azt szűrtem le. Nem csak azt. Üvölteni tudnak, ez oké. Ezzel megtörik az újoncokat az alapkiképzés során. Ez a legtöbb hadseregben így megy - ha nem is ennyire erősen. Ez a cél, amellett, hogy megtanítják az alapokra. És ilyen szempontból elismerésem ezeknek a instructoroknak. Kiváló droidokat képeznek, akik tényleg vakon végrehajtanak bármit. Anno nálunk is így ment, sőt talán még brutálisabb volt. Gondolj csak a jutasi tiszthelyettesekre. Magasabb szinten (raj parancsnok, sz. tts.) viszont problémákat láttam odaát, elég sokat.

Ja, és köszi a videót! :)

Előzmény: StPeter (60)
harcipincsi Creative Commons License 2007.05.01 0 0 67

Hallottam hírét a dolognak. Csak mivel nem vagyok benne, nem tudtam, mi az igazság. Ami meg a médiában megjelenik (pláne, ha honvédségi), akkor sem hiszem el, ha kérdezik. Azt tudtam, hogy felszerelésből, lehetőségekből ti kapjátok a legjobbat és a legtöbbet. Nálunk egy zászlóalj nem álmodozhat olyanról, ami nálatok egy századnál alap. :(((

Őszintén szólva kicsit irigyellek is miatta.

Üres helyek? Talán néhány éve még mentem volna, tekintettel, hogy a végzettségem alapján én is "recon" vagyok. De most már lemondtam róla (is). :((( Talán majd ha minket is bezárnak...

Köszönöm az infot neked is.

Előzmény: recon (59)
harcipincsi Creative Commons License 2007.05.01 0 0 66
Köszi az infot, István.
Előzmény: Zicherman Istvan (55)
Stylist Creative Commons License 2007.05.01 0 0 65

"Van jó néhány üres helyünk (sokan nem bírják a tempót), aki gondolja, nyugodtan jöhet és kipróbálhatja belülről is."

Nálatok létszámhiány van, az egri Bornemisszától leszerelt katonák pedig megpróbálnak beilleszkedni a civil életbe? Ha nem ezt hívják az értékek elpazarlásának, akkor nem tudom, mit... :-((

Üdv:

Előzmény: recon (59)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.01 0 0 64
Volt sz a Bercsényi huszár ezredről
Még mindig magyar notát énekelnek/azert bele hallgatnék..../
Ma 1er régiment de hussards parachutistes,ők is „elit”alakulat
A Bercshényi huszár ezred dalát ma is magyarul éneklik:
Le chant de Bercheny (en hongrois) :
Gyenge violának
Letörött az ága
Az én bánatomnak
Nincs vigasztalása
Refrain :
Suhog a szél
Késmárk felett
Édes rózsám
Isten veled
Nagy Bercsényi Miklós
Sirdogál magában
Elfogyott szegénynek
Minden katonája
Refrain :
Suhog a szél
Késmárk felett
Édes hazám
Isten veled
Prononciation du chant :
Dienne guen vi o la nack
Les teureute aze aga
Aze éne bana tome nack
Nintche vigas ta la cha
Refrain (bis) :
Chou hogue a sell
Kéchemark failette
Edeche ro jame
Ichtene velaide
Nadie Bertchényi Micloche
Chir do gal ma gabane
Elfodiote se guénie neck
Mine daine cato naya
Refrain (bis) :
Chou hogue a sell
Kéchemark failette
Edeche hazame
Ichtene velaide

Alul a kiejtés...
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.05.01 0 0 63
Tudom,engem csesztettek......
De én arra gondoltam hogy azért a légios csákotol jobban becsinálnék pedig fel se emeli a hangját....
Előzmény: StPeter (62)
StPeter Creative Commons License 2007.04.30 0 0 62
:-)))pöcs elfelejtette kikapcsolnin a mobilt a másik topikon pont ezt tárgxyalták valamikor hogy mobilja lehet e egy Légiósnak..:-DD
Előzmény: Amerigo Gal (61)
Amerigo Gal Creative Commons License 2007.04.30 0 0 61
Hát a kiképzők inkább hülyének néznek ki.
Nekem jobban bejön ez:http://www.youtube.com/watch?v=Rf8YxXLd2d0
Előzmény: StPeter (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!