Persze. 1995 június 5-én, 9 óra 33 perckor a 312. sz, Rákóczi nemzetközi gyorsvonat Novajidrány - Hidasnémeti állomások között, Hernádszurdok megállóhelynél Lett vagy Litván felségjelű, 35 m3 fa fűrészárút szállító kamiont gázolt a 3. sz. főút átjárójában. (AS 538.) A vonatot továbbító M41 2178 psz. mozdony összes, az utána sorozott első kocsi 2 tengelyével siklott. A pálya 350 méter hosszban megrongálódott és 26 óra időtartamra elzáródott. A gépen szolgálatot teljesítő Orosz Ferenc, Miskolc VF. 35 esztendős mozdonyvezetője a helyszínen életét vesztette. A vonat jegyvizsgálója és 2 utasa, a kamion Lett állampolgárságú vezetője és a valamint a pótkocsi által szinte teljesen lerombolt egykori sorompóőrház kertjében dolgozó személy könnyebben megsérült. A pálya felszabadításában a Kassáról érkező 60 tonnás vasúti daru működött közre, mivel a Miskolc felől érkező segélyszerelvény a helyszint a járhatatlan pályán nem tudta megközelíteni. A baleset oka a kamionos figyelmetlensége és a kamionon alkalmazott "orosz ABS" volt. A közúti jármű vezetője későn vette észre az érkező vasúti szerelvényt, és mivel a nyergesvontató fékje a bebicskázás elkerülése érdekében ki volt iktatva (orosz ABS) a jármű képtelen volt az azonnali megállásra. Ezért megpróbált a vonat előtt áthajtva menekülni, de ez nem járt sikerrel. A balesetben elhunyt mozdonyvezető építkezett, egy hat hónapos kisfiút és egy második gyermekükkel várandós feleséget hagyott hátra. Temetésére június 8-án lakóhelyén, a Hidasnémeti temetőben került sor. Önfeláldozó magatartásáért a MÁV vezérigazgatója posztumusz dicséretben részesítette, melyet a néhány évvel később szintén tragikus körülmények között elhunyt Sípos József vezérigazgató-helyettes nyújtott át családjának.
Megengeded, hogy feltegyem a képeket cikként a Világ vasutai magyar szekciójába? Onnan is mindenki letöltheti. Persze ha nem akarod, hogy mindenki letöltse, akkor marad a mail :-)
Megvolt az Istvántelki Katasztrófavédelmi "bemutató" . Hát azért igen élethűen sikerült csak az a rengeteg sziréna...
Utoljára Siófokon volt részem persze ennél nagyobb mentés szemtanúja lenni de egy kicsit előjöttek azon borzalmas emlékek. Pedig 2003 nem mostanában volt...
>A sok zöldet a tudatalattiban kontrolálják, de bármi ami kilóg a sorból, azonnal "észheztérít"!!
Ez nem egészen biztos...
Négyen voltunk a Szili vezetőállásán, Záhonytól a Nyugati felé. Nem messze Záhonytól a menetirány hívta az egyik Szilit, többször is. Aztán egy jó óra múlva hívott valaki egyet. Hogy mutassam, milyen figyelmes vagyok, mondtam, hogy "jé, még mindig azt a Szilit hívja, mint Fényeslitkénél!", mire hárman mondták azonnal, hogy ez nem a 163-as, mint akkor, hanem a 2-akármi."
> Vigasztaljon a gondolat, hogy akkorra már olyan peronok lesznek, hogy nem kell felmászni a vez.áll.-ra!
Inkább olyan járművek, hogy a mostani peronról is csak be kell lépni :-) A napokban néztem a Pendolinot a prágai Hlavni-n. Na, ott nem kell sokat mászni.
Nagy igazság...én mikor fölriadok az előjelzővel egyvonalban, és agyalok hogy no ezmeg millen lehetett... akkor biztos hogy zöld volt. Mert sárgánál már messze előtte fölébredek....
No a sötét előjelző lehet hogy kitolna velem...de eddíg megúsztam. (...még húsz - huszonöt év...)
Ha beszélsz még egy-két, - őszintébb fajta - mv.-vel, lehet hoggytöbben is ezt mondják. A sok zöldet a tudatalattiban kontrolálják, de bármi ami kilóg a sorból, azonnal "észheztérít"!!
Úgy lehet,hogy az egyik nem ég,v.halovány...A mi előfordult.Aztán az egyéb zavaró háttérfények,ill. az akkori nem éppen jó reflektorok.A mostani halogénnél már előbb észrevették volna,és több idejük lett volna kontrázni...
>A forgatókönyv azóta semmit sem változott. A "miért"-re nem keresik a választ, a hibáztatás levezetése meg a szokásos. Halott ember nem beszél. :-(
Azt hiszem, ez az utazás volt, hogy "megyük egy zöldekkel nyugodtan", és ha bejön a két zöld, ráadásul az egyik halványabb, nem is vesszük észre...
Mentem már olyan vonalon, ahol láttam száz egy zöldet, és a sárgánál rámszólt a "felügyelő mozdonyvezető" :-), hogy "ugye látod?" és akkor vettem észre...
Nagyon úgy tűnik, hogy elnézték a jelzést.
Mozdonyvezető mesélte, hogy éjszaka Leóval, teherrel jött végig az 1-es vonalon, és arra riadt föl, hogy Kelenföld bejárata sárga (az már a mostani jelzési rendszer volt). Neki szerencséje volt, észrevette.
Először erre a képre azt hittem, hogy mobiltelefont pecáznak: http://www.langlovagok.hu/kepek/2009/okf/090525_csomadvonat/eredeti/090525_csomadvonat_07.jpg
Aztán rájöttem, hogy mi is ez: http://www.langlovagok.hu/kepek/2009/okf/090525_csomadvonat/eredeti/090525_csomadvonat_09.jpg