Sziasztok!Tudna nekem segiteni valaki?Van egy 2005-ös Albeám 1.2-es,hol van benne az üzemanyag szürö?csak egy szürö van benne?Elöre is kösz a segitséget.
Ezen a váltócserén már én is gondolkodtam. De elsősorban utána kéne nézni a neten, hogy mi a két váltó közötti áttétel különbség. Ha van előnyünkre, akkor ki kell deríteni, hogy a felfogatások, a hajtások váltó kulissza, km kihajtás, egyezik-e.
Régi autómon cseréltem váltót hosszabb áttételűre. Használati és szerkezeti szempontból sikeres volt, de fogyasztásban nem volt sok változás. Kényelmi szempontból annál inkább.
A mások dolog, hogy az ellustított motor mindig is többet eszik,mint a pörgetett. Én nem tudom, hogy te milyen stílusban használod az autót, ezt neked kell tudni.
Sziasztok a családban már van egy fiat albea 1.2-es 2005-ös (laposlámpás)
jó kényelmes kocsi, jól megy stb... egyedül a városi fogyasztással nem vagyok kibékülve mert minimum 8 liter.
Ha jól tudom az 1.2 motor azonos a Fiat stilo 1.2-es motorjával, van rá bármi esély hogy a stilo 6-os váltóját lehhessen belerakni...
És ha bele is rakom egyáltalán fog valamennyit csökkeni a fogyasztás, hallott már valaki ilyesfajta megoldást?
Továbbá van még 2 kérdésem:
1.Bal oldali gyári ködfényszórót (legmagasabb dinamic felszereltés) pontosabban csak az üvegét hol lehet szerezni és miylen árban( kavics betörte)
2.valamint bal oldali lámpa (egy korábbi apró koccanás maitt az előző tulaj kicserélte, de párásodik mert gagyi utángyártott és nincs szellőzés benne+ nincs benne magasság állítás! no comment...na lényeg az hogy ilyen gyárit is honnét lehet viszonylag olcsón szerezni
Ma-tegnap letekertem 400 km-t a verdával. Szerkezetileg semmi gond. Viszont szinte végig ment a klíma és fél út tájékán egy jobbos kanyarban lábon öntött kondenzvíízzel a a műszerfal, fél perc múlva meg lehúzta a hátsó elektromos ablakokat az autó és se le se fel. Lent maradt. Boldog voltam, mert a gyerek hátul ült és nem díjazta a huzatot. Úgyhogy meg kellett állnom az út szélén, hogy valamit csináljak ezzel.
Aztán gondolkodtam, hogy mi lehet a gond és oda jutottam, hogy a klímából kifolyó kondenzvíz ami a lábamra is ráfolyt, beleszivárgott a hátsó elektromos ablakok vezérlő elektronikájába és beáztatta a panelt. Biztosítékot ki is csapta egyből.
Az út szélén szétszedtem, kiöntöttem az elektronikából a vízet és két darab vezetékkel felhúztam az ablakokat...................
Még jó, hogy értek az autóvillamossághoz és ismerem az autót, tudtam, hogy hova nyúljak. Másnak a lehúzott ablakok biztos gondot is okoztak volna, mint ahogy a feleségem a fülembe is súgta, hogy neki is ha egyedül van...........
A célállomáson hajszárítóval kiszárítottam majd visszaraktam. És működött hibátlanul. Még szerencse.
Más:
- Nehezem tudom elfogadni az elektromos gázpedált. Ti hogyan vagytok ezzel a kérdéssel?
- Albeások! Nektek meddig van skálázva km óra? 200 vagy 220-ig?
A hétvégén volt egy bensőséges - belsőséges találkozó, amin részt vettünk PeeWee33-al, meg egg-el, így tartva egy ad hoc mini Abeás találkozót.
egg-et nem árulom el, milyen hősies tettet hajtott végre, ha akarja elárulja :-)
Sajnos csak szombat nappal voltunk ott PeeWee33-al, de már bánom, hogy nem végig...
Egy pár képet én követtem el, meg van egy-kettő, ami nem nyilvánosságképes...
Maradjunk annyiban, hogy mind a piros Volvo, mind a piros Bömös, mind a szürke Toyota MR2 nagyon megy... / Azt nem én törtem össze, én a javítását fényképeztem/
tudatom Veletek, hogy ma Győrben mini tali volt. Gabesz és Andrea itt jártak és mi (Pitti a nejével, Magdival) örömmel találkoztunk Velük. Kellemes beszélgetés után most indultak haza, Budapestre.
Ezúton is köszönjük Misinátornak a közreműködést! :-)
50 ezernél még feszítőt sem fontos, nemhogy vízpumpát. A szíj sincs még a halálán egy 5 éves vasnál ilyen futásteljesítménynél, de azt a békesség kedvéért nem árt cserélni.
Azért szép kis összeget súgtak.:(
A féknél pedig ne foglalkozz cserével amíg a betét nem jelez ( hacsak nincsenek fékgondjaid ), a tárcsa min. vastagsága pedig 18 mm.
Tegnap megvettem az olajat /Selénia/, szűrőt, valamelyik nap kicserélem - ha megbírom lazítani a szűrőt. Ha nem, akkor megengedem PeeWee33-nak, hogy kicserélje :-)))
Voltam a miskolci FIAT szalonban - az olajért - s megérdeklődtem a vezérműszíjcsere árát.
Azt mondták, hogy 50000-nél még a szivattyút nem kell cserélni /5 éves a szíj, azért lesz cserélve még ez évben/.
Mint kiderült, az új műhelyfőnök régi ismerős, az előző munkahelyén nagyon korrekt partner volt - pedig öreg, szutyok Transitokkal szívattuk őket...
Szóval azt mondta, hogy 50e körül kicserélik.
Hűtőfolyadékcserét, fékfolyadékcserét meg a sógor fogja megnyerni :-)
A fékhez meg nem engedek nyúlni, amig a betét nem megy vasra - engen nem fognak megeteni azzal, hogy mert csökkent a folyadékszint az, már a betét/tárcsa csere indoka.
Mutassanak előírt értéket a kopásra, akkor majd elhiszem.
Igaz, hogy ellaposodik a teljesítménygörbéje 4000, de inkább 5000 felett, de attól még ez rendes benzinmotor(!), nem holmi dízel.
Különösen a 100-as benzinnel szeret forogni ez is ám rendesen :-)
Cseppet sem érezni az M3-as autópályán előzésnél/parton (!), hogy hiányzik onnan 8 szelep... Azért- is - van a vezérműtengely állítás...
De a hétköznapokban sokkal használhatóbb számomra - az én vezetési profilomban - a 16 szelepestől.
Szerintem az a lényeg, hogy adott adott dinamikával melyik motor -nem dízel(!) /Sorry Gabesz :-) / teljesít a legkisebb fogyasztással.
/ Most persze ne menjünk bele a hangélménybe, mert akkor alig marad négyhengeres motor a listán.../
Hangsúlyozom, ahogy én használom.
Ha mindig pályáznék, inkább vennék egy használt 5 literes V8-as Camaro-t, mint egy eddig gyártott1.6-os Jettát mert az bizony kevesebbet eszik(!) egy- másfél literrel autópályán, mint az öntelt német.
S még szépen is gurgulázik, meg csendesebben...
Persze városban ez már nem igaz, de erre akkor meg jó példa az 1.4 Albea, merthogy nem kisebb belül, nem zajosabb /sőt!/, s még jobban is megy attól a némettől.
Amúgy nincs azzal az 1.2-es 16V-s motorral semmi bajom. Az a környezetvédelmi normák áldozata lett.
Ez is érdekes mondjuk, mert a szomszéd régebbi Thalia-ja 1.4 8V-s volt, az újabb meg 1.2-es 16 szelepes - szintén a környezetvédelem jegyében...
"...Hiába adottak a sokkal jobb körülmények a kommunikáció megvalósításához, az még önmagában nem garantál semmit ;)..."
Minden probléma megoldás újabb problémákat vet fel...
Reméltem, hogy hepiendel végződik ez a félreértés.
Ahogy írtam pittinek is anno, ma már nem szívesen mediátorkodok; párszor már én jöttem ki rosszul belőle. S nem is értettem, hogy miért, hisz én jóindulattal mindent megtettem.
Aztán kórházunk pszichológus főorvosnője /egy köztünk élő Buddha/ magyarázta el, hogy ilyenkor a felek átadják a probléma megoldásának felelősségét a közvetítőnek, egyúttal csökken a hajlandóságuk a megegyezésre, sőt elvárják(!) a mediátortól, hogy megoldja kettőjük vitáját.
Aminek persze így minimálisra csökken az esélye, s a felek őt nevezik ki bűnbaknak, akár súlyosabbnak látva ténykedését, mint ellenfelük vélt, vagy valós bűnét...
Szerencsére itt úriemberekről van szó /bár amikor valaki közvetítésre vállalkozik, akkor ugye a siker reményében teszi.../, tehát bíztam benne, hogy sikerülni fog az első lépés megtétele.
Annyira szürreális volt számomra a történet, hogy hittem benne, hogy valami nagyon egyszerű magyarázata lehet.
S lőn.
Nem kell megköszönni; ismerve Titeket ezt bárki megtette volna, aki részt vett mind a két előző találkozón.
Bevallom az egész történetben én is nem kicsit hibás vagyok, mert miért nem lehet megadni egy nyüves számot... mert valahogy nem, én így gondoltam és sajnos mi lett belőle.
Ahogy írtad is még a tali előtt, az email cím meg rejtett maradt, de azt pár napig feloldottam, hátha ír valaki. Mindez adatféltés persze, nem előletek Albeás Barátaim, hanem az interneten kószáló csúnya gonosz emberkék elől... bár már így is biztos többet tudnak rólam mint kellene.
Szóval ne viccelj itt kérlek bocsánatkérésekkel, el sem tudom képzelni mit élhettél át azokban a percekben, napokban utána, amiért én mint szervező tartozom sokkal inkább bocsánatkéréssel..., hogy én még rátettem az amúgy is sajnálatosan gondokkal teli napokra.
A következő talin remélem tényleg csak egy jót mosolygunk majd az egészen, de mindenekelőtt szívből kívánom a legjobbakat a vicces kedvű választ író egyénnek, kezdve azzal, hogy az újjai esnének le első körben. ;-)
Ezúton köszönöm meg Kedves misinator kartársnak a közvetítő szerepet, hogy segített tisztázni a helyzetet. Látod Misi, nem mindig bántják ám a hírvivőt!
Üdv: Gabesz, Bp
Ui.: ki tudja, lehet még hamarabb találkozhatunk is mint gondolnád. Egyelőre úgy néz ki, hogy csütörtökön Győrbe vezet utunk, a telefonszámom akkor ezek szerint már ismered. Sajnos én a tiéd még nem, és ez is nagy amatőrség volt egy szervezőtől, hogy nem tudtam mindenkivel én tartani a kapcsolatot. A következő szervezéshez gyűlnek ám a tippek-trükkök, mit hogyan és mit hogyan ne csináljon a vállalkozó kedvő Fiatalos kolléga... ;-)
Igazán frappáns akkor lenne ez a történet, hogyha nem itt a fórumon köszönnéd meg az sms választ, hanem küldenéd inkább még egyszer el az illetőnek sms-ben. A tel. számát asszem tudod............. :-D Egyébként én is jártam már így, mint Te. Csak én kaptam sms-t..........én meg válaszoltam...................... HA-HA
B.
UI.: találkozunk a köv.talin., addig is itt (pedig megmutattam volna neked az új albea kombimat)
Hát bontóban nem nagyon fogsz találni az szinte biztos.
Van két tippem.
1. tudok neked adni elérhetőséget, ha meg mondod merre felé laksz,
2 a fiat unoéval megegyezik egy az egybe, csak az fekete, ha párban cseréled (fillérekbe kerül), nem is feltűnő a "másság". Vagy ha találsz egy 96 után gyártott bontott fiat unot alkatrésznek, akkor abban már szürke, mint az albeáé.
Most, így nyílvánosan megteszem, mert így tartom korrektnek.
A történet pedig a következő: A talira szerettünk volna elmenni a nejemmel. Sajnálatos családi tragédia miatt ez nem lett lehetséges. A tali napján 10 óra előtt küldtem egy sms-t a Gabesznek, hogy ne várjatok ránk, miután zseniális módon "megfejtettem" a rafináltan feladott tel.szám rejtvényt... :-)
Ezt küldtem:
"Kedves Albeás Barátaink!
Sajnálatos, előre nem várt körülmények miatt nem tudtunk elindulni a talira.
Kellemes időtöltést, szép napot, jó szórakozást kívánunk!
Pitti."
Kisvártatva jött a válasz: " Nem baj, hogy nem jöttök, nem is számítottam rátok."
Hát, mit mondjak, nem voltam vidám...
Pár nap múlva Misinátorral értekezve aztán leesett a "tantusz".
Rossz számra küldtem az sms-t... A fene tudja kinek, de nem is hasonlít a Gabesz számára...
Ismeretlenül is üdvözlöm azt a jó humorú telefon tulajdonost, aki megkapta az üzenetemet és miután valószinűleg hülyének nézett, frappáns módon meg is válaszolta.
Ez a történet csattanója, tehát bocsánat Gabesz, remélem találkozunk a következőn!
Az igazság az, hogy ez az adat akár még kedvezőbb is lehet. De mivel "résznulláztam" - nekem ugye a butább fed.com. van, tehát nem tud külön mérni szakaszokat - ezért nem tudom majd a valódi pályás fogyasztást mérni, csak részarányosan. Feltételezve, hogy pályán is ugyanannyit "szór" a számítása, mint városi használatban.
Mint régebben írtam, az elmúlt öt évben stabilan hozta a 6%-os hibát.
Viszont az utóbbi időben többször is egymás után csak 2%-ot csalt csak városi üzemben használva...
A kijelző most 20.7km/l adatot írt ki, amit a szokásos 6%-al korrigálva ad ki 5.12 l-t.
De ha csak 2%-ot számolok, akkor az ugye 4,92 l/100km......
Az meg már keményen a fényevés kategória lenne. /Pont a fényevésen poénkodott a társaság a hétvégén; nekem pl. azt mondták 19 óra fele a strandon napozva, hogy lakjak vele jól mert ez a mai vacsorám :-))), persze a teltebbek is megkapták cserébe a magukét egy hét sötétszoba diétával stb. /
A hétvégén egy Miskolc - Badacsonytomaj - Miskolc utat tettünk meg.
3 személy + csomagok.
Az autópályán lehetőleg tartva a 3000 f/percet.
A Balaton mellett az ott szokásos csorgás gyalogátkelőtől gyalogátkelőig, gyorsítgatás-lassítgatás 50-70 között...
Így hozott egy szerintem nagyon korrekt - számított - fogyasztást. /Teletankolás a következő hónapban.../
Odafele a kijelző szerint majd fél literrel többet evett a kijelző szerint, amit két dolognak tudok be: A meglehetősen szeles időnek a Dunántúlon, illetve a hajnali hűvösebb időnek.
Tudniillik ma, az egyre nagyobb forróságban kezdett tizedeket javulni a fogyasztás. Hm; mediterrán autó ez.
Két turpisság van a fogyasztási adatban:
- Az egyik a 100-as benzin
- A másik, hogy mivel a budapesti áthaladást leszámítva nemigen kellett
csatornafedeleken zötyögni, meg a gyári értékkel úgyis a gumik szélei koptak el jobban, hát erre az útra túlfújtam a gumikat, mint németek a Taxi c. filmben :-) 2. 5 bar-ra.
A statisztika az ámítógép szerint:
79 km/h átlag(!)sebesség
728,5 km
9 óra 9 perc autóban
S a statisztikával korrigált fogyasztás: 5.12 l/ 100 km
Közben megoldották a kondenzvíz problémámat, csak a kifolyó volt eldugulva. A szerelő meglepődött, mert 2 liter vizet engedett le a kocsiból. :)
Már tegnap gyanússá vált, hogy a kifolyó lehet a ludas a dologban, mert az elfolyócsövet megnyomva éreztem, hogy víz van benne, így tudtam, hogy nincs semmi szétcsúszva. Sajnos akna hiányában így sem volt más megoldás, mint a szerelő. Délután kiderül, hogy mennyibe is került nekem ez a tisztítás.
Szerintem nem a folyadékmennyiség szabályozásával oldják meg a fűtésszabályzást, hanem levegőtereléssel. Egyik előnye, hogy nagyon finoman működik a tekerőgomb - tiszta prémium :-)))
A másik, hogy nem tud elromlani a fűtéscsap...
/Én így használtam 15 évig a Nagypolákot: Nyáron egyszerűen el volt zárva a levegő útja az erre szolgáló gyári kallanytúval, úgyse volt értelme nyáron beengedni a levegőt; csak jól felmelegítette a csupa fém labrintus, mondjuk dugóban, esőben, párásodó ablakkal jó kis szauna volt, ha mégis be kellett engedni a levegőt a szélvédőre...s hogy mégis miért hagytam így? Mert egyszer szedtem ki a cuccot még az elején, s megfogadtam, hogy a büdös életben még egyszer meg nem szívatom magam vele.../
Bizonyíték a működésére, hogy üzemmeleg motornál feltekerve a fűtést AZONNAL van meleg levegő.
Hátránya, hogy azért valahol felmelegíti a műszerfali környezetet...