Lidlben kaphato most 2300 penzert ha jol emlekszem. Rioja, ennek megfelelo iz es illat osszkep, hordo es tempranillo. De a szokvany alap Riojahoz kepest szinesebb. Nem oriasi nagy bor de nagyon jol esett inni, ma vissza is mentunk meg ket palackert. Talan megadnam ra a 6 pontot is de mindenkepp ajanlom.
Ez a fehér párja a korábban említett vörös küvének. Korrekt cucc, de intenzitásban-hosszúságban messze elmarad nemcsak a wachaui etalonoktól, hanem a pár éve a Domane Wachau által az Aldi számára készített klasszis (smaragd), de olcsó veltelinitől is.
Kb. egy Balatonbor szint, így nem értem, miért drágább, mint a vörös párja. A vele párhuzamban nyitott Szászi Endre alap olasz (szigligeti) mindenesetre jobb vételnek tűnik kb. ugyanennyi pénzért.
A jobb somlói borokban tényleg van valami íz (lehet krétás érzetnek is nevezni, de krétát még sose ettem...), ami idővel elnyomja-felülírja a fajtát, viszont illatban nem jelentkezik. Az általam annyira szeretett 2013-as Tornaik pl. sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint a konkrét fajtára. És Géró Péter 2015-ös tételeinél is éreztem ezt, meg a SAP-boroknál is.
Kérdés, A. Yarrow mit érzett abban a patakocskában, de talán valami ilyesmit.
Akkor valóban nem ugyanarra gondolok. Én kimondottan a termálfürdők bűzére gondolok. Mint a Dagálynak a medencéi vagy mint a Hévízi tó. Ez kimondottan kénhidrogénes, ami enyhe fokozatban még elfogadható, de van úgy, hogy konkrétan fing szaga van a bornak. A Tornai alapborokban én mostanában ilyent nem éreztem. A Kreinbacher borokban meg aztán végképp nem. A Kolonics borokra már jellemzőbb és a hasonló stílusban utazók boraiban is előfordul. Én azt figyeltem meg, hogy a vékonyabb, karcsúbb somlóiakra tud ez a termálvizes jegy jellemzőbb lenni.
Talán nem jól írom körül, nem (kénhidrogénes) büdösségre gondolok, olyan abszolút nincs a Tornai prémiumokban, viszont van egy olyan szál ízben, amit én jobb híján gyógyvizesnek nevezek. Ezt szoktam érezni a Géró-borokban és a tieidben is, de nem borhibának gondolom és nem is taszít.
Kinyitottam tegnap a Kreinbacher birtokvöröst, abban semmi hasonló nincs.
A kemény savak és a termálvizes jelleg nem somlóiasság, hanem szőlészeti és borászati trehányság és igénytelenség. Sajnos ez egy nagyon rossz sztereotípia ami szerintem sokat árt a borvidéknek. De mintha csökkenőben lennének az ilyen borok.
Szerintem nem ilyenek a Tornai alapborok. Mondjuk nekem magas a savtoleranciám, arra nem vállalok garanciát :) de termálvizes büdösség emlékeim szerint nincsen a futó tornai alapborokban.
Az még nem baj, ha nincs bennük egyértelmű somlóiság - ha somlóiságnak definiáljuk az ásványos karaktert, termálvizes bukét és kemény savakat, a somlóiság fárasztó is tud lenni. Én pl. egy Tornai Prémium után - bár ízlik - sose kívánok újabb somlóit bontani következőnek.
Az alap szériából viszont amit ittam, az bántóan savas, ér(lel)etlen és elég híg volt - egy alap balatoni olaszrizling kellemesebb itóka ennyi pénzért.
Nincsen olyan modell amelyik ugyanolyan vagy hasonló konfigurációt lenne. Például a huaweinek alumínium az iphonenak rozsdamentes acél a burkolata. Az iPhone képernyője nagyobb felbontású és más típusú. Szóval simán nem igaz az hogy a két telefon ugyanabból állna
Ihatók az alap Tornai borok, de hogy mennyi ezekben a somlóiasság az egy érdekes téma. Nem is biztos, hogy ez a céljuk ezekkel a borokkal. A prémium sorozat mindenképpen magasabb szint.
Én úgy sejtem, hogy alapbort nem a Somlóról érdemes venni, tehát Tornaiéknál is maradok a prémium szériánál. Az szerintem az egyik legjobb ár/érték arányú cucc magyar fehérborban.
Nézd :) ugye tudod, hogy én mint somlói bortermelő nem fogok semmilyen somlói borról még sejtetve sem rosszat mondani nagy nyilvánosság előtt. Ez lenne a bloggerek és a szakírók dolga.
Majdnem mindenkinek a Foxconn gyártja a telefonokat. De nagyon nem ugyanazon alkatrészekből és nem ugyanolyan specifikációk alapján. Ráadásul a telefonok esetében már nagyon rég a szoftver és a háttérszolgáltatások a differenciáló faktorok és nem maga az eszköz. Naívság azt hinni, hogy egy ájfón ugyanaz mint egy huavéj. Nem az. Az meg simán nem igaz, hogy az ájfón háromszor annyiba kerül. Ez ugyanolyan barokkos túlzás minthogy a Riedel pohár tízezer forintos lenne. Nem az. A huavéj csúcsmodelljei ugyanúgy tudnak háromszázezer forintosak lenni mint az ájfónok. De én rühellem az okostelefon témát :) tizenpár évig ebben dolgoztam, nagyon ráuntam.
A toposz és a reakció alatt azt értettem, hogy van, létezik érték alapú választás. Nagyon sok területen, nagyon sok ember, nagyon sok pénzt költ el értékválaszás alapján. Én ezt mondom, nem többet és nem kevesebbet.
Annak, hogy mi és hogyan, meg hol készül simán utána lehet nézni. Rá kell szánni az időt, olvasni kell és netezni sokat. Ki lehet deríteni szinte mindent.
Az alap szériából egyszer, pár éve kóstoltam valamit (talán juhfarkot), amikor náluk voltam a párommal a badacsonyi kutatóval szervezett borbírálós rendezvényen, de azt borzasztónak találtam. :)
Igen, ismerem az alap Tornai borokat. Technológiailag rendben vannak. Öregszenek az ültetvényeik és ez pozitív értelemben meglátszik a belépő boraikon is. Kiváncsi vagyok, hogy te mit gondolsz majd róluk.