Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 461
Kedves SZVB!

Esetleg lehetséges lenne egy nem hivatalos lakógyűlés, amolyan megbeszélés összehívására, amit mondjuk a garázsban tartanánk meg? Akár holnap 19 órakor, mindenki akit érdekel a téma, lemenne és megvitatnánk, hol is tartunk most.

Üdvözlet
Kate79 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 460
Kedves Jakos79!
Kérdésedre válaszolva: A SZVB azt kérte, hogy az "ügy" tisztázásáig ne fizessünk közös költséget.
Üdv.,
Kata
Előzmény: Jakos79 (456)
Kate79 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 459
Sziasztok! Tegnap a biztonsági őrünk tájékoztatott, hogy a mai naptól csak éjszaka lesz biztonsági szolgálat ill. ugyancsak mától nincs takarítás a házban.
Ha valakinek van információja arról, hogy mi volt a mai Olimpiás találkozón, akkor kérlek, írjátok meg - remélhetőleg nem moderálják...
Üdv.,
T. Kata - C. épület
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2008.08.12 0 0 458
Az értetlenkedőknek: Ha kell, akkor patakbiteket fogok folyatni. Aki nem tartja be a helyi szabályokat, azt kitiltom. A további méltatlankodásokat a moderációs topikba kéretik beírni, mert az itt MM 8.d., annak minden konzekvenciájával együtt.
Jakos79 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 456

Sziasztok!

 

"Nagyon boldog" vagyok, hogy ennyi nyomorult ember van, aki nem képes fizeti a saját költségeit, és persze annak is, aki meglépett a maradék tisztességes pénzével.

Remélem lesz még lehetőség a hálára, csak tudjuk meg kik ezek az emberek.

Furi, hogy minden cég és intézmény azt védi, vagy rejtegeti, aki sáros.

Ha lenne pl. egy hónap csalói faliújság, lehet most nem mosolyogna az a jónéhány paraszt. Na de ez is biztos valami törvénybe ütközne, mert sértené egyesek érdekeit, ha ki lenne írva.

 

Sajnos nem vagyok túlságosan képben, mivel nemrég tudtam meg ezt a "stiklit".

Azt olvastam a liftben, hogy senki ne fizessen addig közös költséget, míg nem záródik le ez az ügy. Mivel én sem szívesen húznám le a pénzem a retyón, ezért valaki mondja már meg, hogy kell most fizetni a 11709002-20128304-es számlaszámra a havi közös költséget vagy sem?

 

Köszi!

 

ppp123 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 455
Válasz SZVB 402-re:
Hatékony módszer a díjak behajtására: A közös képviselet (Real-Prop) tulajdonában vannak mindmáig a közös területek, és a gépészeti elemek. Azaz, ha érdekükben áll, akár le is választhatják a nemfizetőket a tulajdonukban lévő közműhálózatról (gáz, központifűtés, melegvíz, hidegvíz), mindaddig, amíg ki nem egyenlítik a teljes közös költség tartozásukat. Nem köteles senki gázt, meleget, vizet szolgáltatni a saját mérőórájáról, ha az a valaki nem fizet érte. (Ez a kapitalizmus.) Nem hiszem, hogy ennek jogi akadálya lenne, itt csak szándék kell a tulaj részéről. Ha Társasház lennénk, akkor már csak bonyolult procedúrákon keresztül lehet pénzt behajtani, és ki sem lehet zárni egykönnyen senkit sem, mivel ő is tulajdonosa lesz a közösnek.
Előzmény: Törölt nick (402)
ppp123 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 454
tom solen:
A gázóra és a vízóra a real-prop tulajdonában van, tehát ő fizeti a számlát. Áthárítani csak a jogos követeléseit tudja. Tehát pontosan annyit amennyit elfogyasztottunk. A közös költséget is aki befizette, hozzájárult a szemétdíj, gondnok, porta, takarítás stb. költségeihez, azaz ezzel sem terhelhet meg újra senkit.
Persze ember legyen a talpán, aki rendet tesz majd az adatok között úgy, hogy ne legyen belőle vita.

A legelső lakógyűlés úgy határozott, hogy nov. 1-től mindenkinek közösköltség-fizetési kötelezettsége van. Ez alól nehéz kibújni (jegyzőkönyv, tanúk stb).
Előzmény: Törölt nick (452)
ppp123 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 453
tom solen: A 439-es hozzászólásban ezt részleteztem, de eddig nem reflektált rá érdemben senki. (Ha nem olvassuk el a korábbi hozzászólásokat - már ami még megmaradt -, akkor akár a /dev/null-ba is irogathatjuk az információkat...)
Előzmény: Törölt nick (452)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 452
Kedves Lakók!

Állítólag holnap 10-kor megbeszélés az Olimpia irodájában? Hogyan menjünk el minél többen, ha senki nem tud róla?

Fontos: most olvastam az adásvételi szerződést, talán találtam vmit: az önkormányzat a jogerős ideiglenes használatbevételi engedélyt dec. 21-én adta meg. A lakókat a szerződés VIII. bekezdés 11. pontja alapján a közüzemi díjak befizetése a Birtokbaadástól terheli. A Birtokbaadásra (szerződés 2. oldala) csak a jogerős használatbevételi engedély birtokában kerülhetett volna sor. Azaz, bennünket csak dec. 21-től terhel a közüzemi díjak megfizetése, úgyhogy az addigi terheket nyugodtan hárítsuk át az Eladóra (csak csődbe ne menjenek)

A másik: VIII. bekezdés 17. pont szerint a Társasház közös képviseletét a Társasház birtokbaadásáig az Eladó látja el!! Tehát nekünk kötelességünk befizetni a közös költséget, de az Eladó áll szerz-ben a közös képviselettel. Ebbe nem lehetne belekapaszkodni??

Üdvözlet
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 450
Kérdezem a modarátort, hogy így mindent leírhatok: H.B. büntetett előéletű, 2001-ben elkövetett csalás miatt 2005-ben egy évet ült.
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2008.08.11 0 0 448
Nagyon kár kogy a moderátorok az összes hasznos hozzászólást kitörlik.
Sürgősen nyissatok magatoknak saját fórumot pl. az extra.hu-n vagy máshol, mert így nem sok értelme van a problémamegoldásnak.
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 447

Zetor? Trakesz!

Levetted az előző hozzászólást!

Az egyetlen semmit sem sértő szöveg volt.

Ne csináld, mire válaszoltam már nem volt fent.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 444

Tisztelt Fórumot üzemeltetők!

Jelezném, hogy itt felettem a fejlécben elhelyezett felhívás a kampánycsendre egy kicsit mintha elavult volna!

békésen szántogató traktor Creative Commons License 2008.08.11 0 0 443
Emlékeztetek arra, hogy (egészen) széllel szemben nem, azonban széllel sokmindenfelé lehet.

Idézem inkább (22. tace-pao):


Operator válasz | megnéz | könyvjelző 2006.10.11 19:03:10 © (22)
A más fórumokon folyó viták importálásáról

Az Index fórumai nem azért vannak, hogy az Indextől független, más fórumokon le nem folytatható vitákat itt folytassák le és két fórum között keresztbe üzengessenek a felhasználók. Az ilyen jelenségeket a moderatúra a jövőben is csírájában fogja elfojtani.

Ennek több oka is van:

- Ha a vita elfajul, akkor akár jogi útra is terelheti a másik fórum tulajdonosa, vagy valamelyik érdekelt;
- Ezek a viták rendszerint valamilyen (mögöttes vagy nyílt) érdekérvényesítési szándék megnyilvánulásai, ha valaki ilyet szeretne akkor erre a célra számos ingyenes webhelyet találhat, melyen saját fórumot tud létrehozni, ebből az Index ki akar maradni.

Az ilyen vitákat elfajuló esetben tartalmi rombolásként értékeljük és ekként kezeljük.



Magyarán a jogvitából eredő vádaskodásokat nem célszerű ide beírni.
Előzmény: Törölt nick (442)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 442

Kedves "békésen szántogató traktor"!

Egy cégkivonat vagy adóslista miért lenne "nem kívánatos", hiszen nyilvános, bárki hozzáférhet, csak éppen valakinek érdekében áll állandóan eltüntetni!? Tudod az a baj ebben az országban, ha valami nem kap kellő nyilvánosságot azt a hivatalok előbb utóbb elmismásolják. És ki szívja meg mindíg: a becsületes emberek. Bízom benne, hogy te is az ő pártjukon állsz!

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 441
Akkor lehet, hogy a feljelentést nem is a gróß&tsa ellen kellett volna megtenni? Egyébként figyeljétek csak meg, nem sokára a realprop is becsődöl, eltűnik, felszívódik....!
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2008.08.11 0 0 440
MODERÁTORI FIGYELMEZTETÉS

A topikban számos olyasmit publikáltak az olvtársak amit töröltem. A további hozzászólások elkövetése előtt célszerű a Tudnivalók (ld. itt balra) alatti dolgok tüzetes tanulmányozása, különös tekintettel az Állásfoglalások, TechHelp » -ben leírtakra, főleg a 22. pontra.

Aki a figyelmeztetés utána folytatja, az a törlés mellett a tiltással is számolhat.
ppp123 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 439
Visszatérve az eredeti Mandarin kerti problémára:
Kikerestem a mi általunk megkötött adás-vételi szerződésből azt a bekezdést, ami ide vonatkozik (gondolom mindenkinek a szerződésében van egy ehhez hasonló bekezdés):

"Az Eladó kijelenti, hogy a Társasházat, illetve annak közös területeit a Tht. előírásainak megfelelően megtartott alakuló közgyűléstől számított 30 napon belül a megalakult Társasház által megválasztott közös képviselő részére adja át, mellyel a Társasházzal kapcsolatos kárveszély és a költségek viselésének terhe is átszáll a Társasházra. A Társasház közös képviseletét, illetve a lakóház közös használatú helyiségeinek üzemeltetését és az egyéb közös érdekű feladatokat a Társasház birtokbaadásáig az Eladó látja el, ám azok költsége a Birtokbaadástól – tulajdoni hányadaik arányában – a vevőket terheli."

Tehát jelenleg a mi közös képviseletünket a Real-Prop House látja el, mivel Tht. szerinti alakuló közgyűlés nem volt (majd lesz kb. 2 év múlva). Persze megteheti ezt egy külső cég segítségével, szíve-joga. Tehát mi a közös költséget szerződésünk szerint az Eladó-nak fizettük, akárkit is jelölt meg a feladatra. Az elszámolási kötelezettség is a Real-Prop-ot terheli a lakók felé nézve. Én lenyugtatnám a kedélyeket, szerencsésebbek vagyunk, mint azok, ahol már megalakult a társasház. A közös költséget nem fizetőkkel szemben nem tudunk hivatalosan fellépni, de a szerződés és a Tht. szellemében nekünk nem is kell ezzel törődnünk a Társasház megalakulásáig, törődjön vele a Real-Prop.). Arra kell figyelni, hogy a Társasházat csak lerendezett elszámolással szabad átvenni, azután tudnak csak a lakók bármilyen érdeket érvényesíteni.
A lényeg: Ha meg is léptek a pénzzel, akkor sem a mi pénzünkkel léptek meg, hanem a Real-Prop pénzével. (Csak nehogy a Real-Prop is meglépjen, mert az már a mi pénzünk lesz. :-))
(Természetesen, a félreértések elkerülése végett, mélyen elítélem, ha valaki meglép bármilyen pénzzel, vagy nem fizeti a közös költséget.)
Kiváncsi vagyok, mi a véleményetek erről.
Előzmény: Törölt nick (398)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 433
Ez holt biztos. Amikor kedden a rendőrségen feljelentést tettünk, akkor a rendőr olvasta fel nekünk a saját belső nyilvántartásuk alapján. Nem hinném, hogy tévedett, mert a cégjegyzék adatai mind egyeztek: neve, anyja neve, lakcíme. Amúgy ez a stílus is rá vall: sikkasztás, csalás... Amilyen dumája volt, én az első pillanattól egy szavát nem hittem el. Mindig ellene szavaztam. Hiába, ha a többi lakót meggyőzi, nincs mit tenni. Az egyetlen siker, amit elértem, hogy nem lett egyedüli aláíró. Nem akarom fényezni magam, de csak rajtam múlt. Így megmaradt ~ 2 milliónk. Persze akkor én voltam a szemét, a bizalmatlan, meg aki hátráltatja a házat, mert milyen fárasztó, ha még egy SZB tagnak is alá kell írnia...
Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 431
Hú erről én nem is tudtam, hogy priusza van. Ez bizti?
Előzmény: Törölt nick (429)
tgosti Creative Commons License 2008.08.11 0 0 430
A Viola ház 2005 nyarán készült el, 2006 januárjában volt az alakuló ülés. Mi is az első házak között lehettünk.
Sajnos arról fogalmam sincs, hogy mennyivel húzott le minket, az egyik fő probléma szerintem az volt, hogy a könyvvizsgálóink nem voltak olyan lelkiismeretesek, mint Te.
Tudom, ne járjon a szám, miért nem jelentkeztem én könyvvizsgálónak...
Előzmény: Törölt nick (428)
pipeti Creative Commons License 2008.08.10 0 0 425
Ezt is az RKB kezdte, utana zavartak el, vagy mi, es jott a helyere a Nanette. Az RKB-nel nincs minden rendben, mar egy ideje:
RKB csod
Előzmény: tgosti (422)
tgosti Creative Commons License 2008.08.10 0 0 422
RKB építette.

A legutóbbi hőmennyiségmérő leolvasáskor azt mondta a Ricsi, hogy az RKB becsődölt, és ezért nincs garanciális javítás. Csak az a dolog szépséghibája, hogy mi nem az RKB-vel szerződtünk, hanem a beruházóval, a Netton-nal.
Egyébként az RKB iroda alattunk van, és nekem nem tűnt fel, hogy zárva lenne, lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen.

Bocs, hogy egy kicsit OFF-oljuk a topicot.
Előzmény: Törölt nick (421)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 421
Tgosti!

Ki építette a házatokat?
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 411
Kedves Béla bv!

Több problémát is felvet az általad írt hozzászolás.

1. Mi nem vagyunk társaház Az Olimpia Csoport Real PropHouse Kft. 1/1-es tuljadonos. Tehát mindenben egyedűl dönt, dönthet. Erre a közösképvislet= ingatalnkezelés= Nagy és Társa többször hivatkozott is.

A beszámolási jogát csak feléjük gyakorolta, ha gyakorolta, de szavak szintjén többször és elég nyomatékosan a tudtunkra adta.

Mi, mint SZVB=számvizsgáló bizottság javaslatokat, tehettünk. Amit vagy megfogadott a közöspépviselet vagy nem. Ha valaki kéri a teljes levelezésünket a rendelezésére tudjuk bocsájtani.

Valódi jogokkal akkor rendeleznénk, ha lenne egy a tulajdonosközösség által elfogadott társaházra vontkozó szervezeti és működési szabályzatunk SZMSZ. DE EZ NINCS !!!!

És csak akkor lehet ilyet elfogatni, ha véglegesek a tulajdoni hányadok, vagy egy időre lezártak. (Az OLIMPIA CSOPORT attól fél ,hogy egy estleges átmeneti, tulajdon viszonyokkal megalapított társaház, nem fogja elfogadni az új E, F épületek tulajdnoni hányad miatti módosításokat ezért a végleges tulajdnoni viszonyokig NEM enged és nem szándékozik társasházat alapítani.

Bejatani, levelet írni nem a mi feladatunk.

 

A közös képviselők legfontosabb feladatai:

1. Gondoskodás a ház takarítási feladatainak ellátásáról.
2. Gondoskodás a közüzemi szolgáltatások biztosításáról.
3. A társasház műszaki állapotának folyamatos figyelemmel kisérése, a szükséges, elhatározott javítási-, karbantartási-, felújítási munkák meghatározása és elvégeztetése a biztonságos működtetés érdekében.
4. Építési vállalkozóktól ajánlatok bekérése, a megfelelő ajánlattevő kiválasztása, a szerződések megkötése, a kivitelezési munkák ellenőrzése és átvétele, a szavatossági igények érvényre juttatása.
5. A társasházakra előírt nyilvántartási-, könyvvezetési-, beszámolási-, bevallási feladatok végrehajtásáról gondoskodás.
6. Az éves költségvetések és beszámolók elkészítése, a közgyűlés elé terjesztése.
7. A közös költség meghatározása, beszedése - ha indokolt - bírósági eljárások kezdeményezése.
8. Megfelelően biztonságos, zárt pénzkezelési rendszer működtetése.
9. A tulajdonostársak igényeinek megismerése, a lehetőségek keretei között gondoskodás ezek minél teljesebb kielégítéséről.
10. A közgyűlések megfelelő előkészítése, szakszerű lebonyolítása, a határozatok végrehajtása.
11. Általában a tulajdonostársak részére mindennemű felvilágosítás megadása, közreműködés a harmonikus közösségi együttélés megvalósításában.
12. A hatályos jogszabályok megismerése, érvényre juttatása, gondoskodás a törvényes működés feltételeinek megteremtéséről.
13. A tulajdonostársak - elsősorban a számvizsgálók - részére folyamatos tájékoztatás a társasház működéséről, gazdasági helyzetéről és az ellenőrzés feltételeinek teljeskörű biztosítása.
14. A tulajdonostársak - elsősorban a számvizsgálók - részére folyamatos tájékoztatás a társasház működéséről, gazdasági helyzetéről és az ellenőrzés feltételeinek teljeskörű biztosítása.

A szerteágazó tevékenység szakszerű ellátására egy személy általában nem elégséges, indokolt, hogy a közös képviselő a különböző szakterületek segítését is igénybe vegye. Ezek a számviteli-, pénzügyi feladatok ellátásához, az apró karbantartási-, javítási munkákon túli műszaki problémák megoldásához, jelentősebb volumenű kivitelezési munkák ellenőrzéséhez, továbbá a szerződések létrehozásával kapcsolatos bírósági ügyek intézéséhez szükségesek elsősorban.

Indokolt szót ejteni a közös képviselő felelősségéről.
A közös képviselői feladatok ellátása nem munkaviszony, hanem megbízási jogviszony keretében történik. A megbízottnak (közös képviselő) a megbízatását a megbízó (közgyűlés) utasításainak és érdekének megfelelően kell teljesítenie. Erkölcsi-, anyagi és büntetőjogi felelőssége áll fenn szakszerűtlen tevékenysége, elmaradt, vagy nem megfelelő intézkedése miatt, a kár, vagy esetlegesen bekövetkezett baleset súlyától függően.
A közös képviselőnek kötelessége a közgyűlés figyelmét felhívni, ha szakszerűtlen, vagy jogszabály ellenes utasítást ad. Ha ennek ellenére a megbízó ragaszkodik utasításához, az ebből eredő károk őt terhelik.

A közös képviselői feladatok ellátására megbízási szerződés megkötése indokolt. Ennek hiányában, mind a közösség, mind a közös képviselő kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, vagy jogos követelésének behajtása csak hosszas pereskedés után történhet meg.

A közös képviselő és a tulajdonosok között előforduló viszályok leggyakrabban az ismeretek hiányára vezethetők vissza.
Ma már nem elég, ha valakinek elegendő ideje van, és jó szándékkal igyekszik a ház ügyeit intézni. A szakképzettség, a gyakorlat, a jogszabályok ismerete és a szakértői háttér a meghatározó.
Anyagi ereje pedig biztosíték arra, hogy a társasházak jogos követelései mindenkor kielégítést nyerhessenek.

 

Előzmény: Törölt nick (409)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 410
Tisztelt SZVB!

Eszembe jutott még vmi: a társasházunknak van-e lopás elleni biztosítása (ez az, nem?) v. pedig a Nagy&Tsa Bt-nak tevékenységbiztosítása (ilyen jobb helyeken szokott lenni), akkor esetleg a biztosító fedezhetné a kárunkat.

Üdvözlet
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.10 0 0 409
Tisztelt SZVB!

Kérnénk számszerűsíteni a közüzemi- és egyéb tartozások összegét. Felháborító, hogy egyes lakók nem hajlandók befizetni a közös költséget! És miért gondolják azt, hogy soha nem kell az utolsó petákig visszamenőleg rendezni a tartozásukat????????

Azt javasolnám, hogy egy levélben mindenki postaládájába dobják bele a notórius nemfizetők listáját, és az összeget, amivel tartoznak, és legyen egy időpont megjelölve, amikor azok a lakók, akik befizették a közös költséget, mindannyian becsöngetnek (és addig nyomják a csengőt, amíg vki ki nem jön) a nemfizetők lakásába, majd együttes ráhatással megpróbálják jobb belátásra bírni ezeket a barlanglakókat.

Rendkívüli közgyűlés mikorra várható? Én ugyanis nem szeretnék 2x is fizetni, amíg mások egyszer sem.

Üdvözlet








Pumuckly Creative Commons License 2008.08.10 0 0 407

A közös költség tartozás miatt jelzálogjogot csak akkor lehetne bejegyeztetni, ha megalakulna a társasház és megtörténne az albetétesítés. Erre azonban még kb. 2 évet kell várni, mivel a 6 lépcsőház egy alapító okiratban szerepel és az építtető ezt nem hajlandó megbontani. Ha valaki 6 hónapig nem fizet közös költséget, akkor a közös képviselő kezdeményezhet jelzálogjog bejegytést az adott albetétre.

Ezt a helyzetet használták ki azok, akik nem fizettek közös költséget.

Előzmény: Törölt nick (405)
Pumuckly Creative Commons License 2008.08.10 0 0 406

Társasházi számlát csak közös képviselő nyithat, így nyilván csak neki van rendelkezési joga a számla felett. Az SZVB letiltatta ezt a számlát, amíg nem rendeződik a jogi helyzet, így arról nem lehet kifizetést kezdeményezni.

Közös képviselőt a tulajdonos(ok) választották és válaszják meg, de mivel az építtető még mindig többségi tulajdonos, így a lakóknak (mint tulajdonjog várományosoknak) sajnos nincs sok beleszólásuk ebbe.

Előzmény: qaganka (404)
qaganka Creative Commons License 2008.08.10 0 0 404
Ki fogja addig is az elszámolást csinálni? Miért fizetnének a renitensek a mostani kesze-kusza helyzetben, ha idáig sem tették? Egyáltalán, kinek van hozzáférése a társasház számlájához? Ki lesz az új közös képviselő?
Előzmény: Törölt nick (402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!