melyik bank adja most a tényleges nettó legjobb kamatoto? értem nettó azt hogy ha beadok 100% összeget, akkor a kp felvételkor lejáratkor minden firfang levonás után hány % marad a 100ból ténylegesen kamattal együtt, illetve mennivel nő?
jelen pillanatban van 600.000Ft, amit be szeretnék rakni bankba, szerintem 1 évre, mert majd jövőre szeretnék beruházni egy autóba, de addig ne álljon a szekrényben :) Viszont az is jó lenne, hogy ha jön valami váratlan kiadás, akkor ne bukjak sokat azzal, ha felbontom a lekötést... ezért kérdeztem ezt a betétpárost, mert ugye így kapok pénzt 3 hónap múlva, a lekötés felbontása nélkül... így állok jelenleg, ezért nem tudom, hogy mit tegyek... annyi kamatot legalább szeretnék, ami fedezi nagyjából az átírás, eredetvizsga, biztosítás költségeit...ami olyan, 70-80e Ft körül lehet...
De itt akkor a Betétpáros-nál a pénzed 30%-ához hozzájuthatsz 3 hónapon belül, míg, ha lekötöd 12 hónapra, akkor csak év végén az egészhez, a maradék 70% meg kamatozik tovább 11%-kal, szóval buksz egy keveset, de 3 hónap múlva már pénzhez jutsz... szerintem ezért találták ki, mert most az emberek többségének hamar kell a pénz
Ezt az Erste banknál találtam, ja, valami akciós :) Betétpáros a fantázia neve... Elvileg egy 3 hónapos és egy 12 hónapos futamidejű, ismétlődő lekötött forintbetét egyidejű, együttes igénybevételét jelenti... 3 havi betétkamat az első kamatperiódusra évi 14% (ebkm: 14,97%), a 12 havi betét kamata az első kamatperiódusban évi 11% (ebkm: 11,16%) Úgy olvasom, hogy a betett pénz 30%-a 3hónapra, 70%-a 12 hónapra kerül lekötésre...
Beteszel 1.500.000 Ft-ot 3 hónapra, évi 14%-os kamatra:
1.500.000 x 14% = 210.000 Ft
Egyszerűség kedvéért hónapokat számoljunk:
(mert napoknál, lehet, hogy a bank nem 365-tel számol, hanem 360-nal, és 3 hónap meg lehet 90 v. 91 nap pl., most ne bonyolítsuk tú)
210.000 : 12 x 3 = 52.500 Ft a kamatod 3 hónapra,
ebből lejön a 20% kamatadó
marad: nettó 42.000 Ft kamat.
Ezt kiveszed lejáratkor, és kész. Vagy figyelsz rá, hogy a következő időszakra mennyit akar adni a bank, és ennek függvényében döntesz. Ha kamatos kamatozású, akkor a 1.542.000 Ft fog továbbkamatozni.
(De majdnem biztos vagyok benne, hogy a következő kamatperiódusra ad mondjuk 7-8%-ot max.!!!)
Ez így önmagában kevés adat. Kell lennie ott több információnak is.
Lehet, hogy sávosan kamatozik (amelynél a kamat csak adott időszakra vonatkozik, majd a kamatösszegek összeadódnak. Lehet lépcsős kamatozású, akkor az elért idő után az egészre a megadja a magasabb kamat, stb.)
Bár nem hiszem, hogy itt ez a helyzet, mert a fentieknl előre megadják, hogy mely időszakra, ill. mely időszak után mennyi.
AMiről írsz valami akciós lehet, hogy vidd oda a pénzed, aztán a következő időszakban már sokkal kevesebbet ad. Ez a beetetés, hátha otthagyod akkor is, amikor nem éri már meg. Ha a kontrukció engedi, ilyenkor 3 hó után ki kell venni. Apróbetűs rész a lényeg!
Ha az első 3 hónapra 14%-ot ad, ebből semmit, de semmit nem tudsz következetni a következő időszakra, bármennyit adhat, a saját ízlése szerint.
A kamat az mindig éves! Bármilyen lekötési időt ad meg (vissza kell osztani). Ez banktechnikai dolog, nem lehet különben viszonyítani.
Megnéztem, csak azt nem értem, hogy ez szimplán éves kamatot számolt, míg ezek általában havonta frissülő számlák, így végül nem az egész összeg 14%-a, hanem a havonta hozzáadódó összegek kamata lesz.
Én sem vagyok annyira otthon ebben a támában, pedig a közeljövőben szeretnék félretenni, befektetni. Feladat: ha egy 1 éves lejáratú megatkarítás kamata 14%, akkor hány százalék a kamat az első, a második, ill a harmadik hónapban? Itt próbálkozhattok kiszámolni, várjuk a további képleteket és végeredményeket ;) <a href="http://www.internetsuli.hu/calculators.php?id=25" target="_blank">matek</a>kalkulátor
Látom itt vannak hozzá értő emberek. :) Nem olyan egyértelmű számomra ez a kamatozás dolog, ha valaki tud, világosítson fel :) Tehát, amit nem tudok, ma láttam valahol: lekötés 3 hónapra...3 havi betét kamata az első kamatperiódusban évi 14% ... miért úgy adják, meg, hogy évi 14%, amikor csak 3 hónapot kamatozik a pénzem? Vagy ez hogyan van?
Eszerint a magyar devizakötvény kibocsátások során a korábbiakban is volt arra nézve megkötés, hogy magyar intézményi szereplők közvetlenül nem jegyezhettek a könyvben, ehelyett egy külföldi szereplőn keresztül (őt "megkérve") lehetett jegyzést elhelyezni. A probléma inkább a felfokozott vételi érdeklődés miatt ütközhetett ki.
Mivel külföldön, angol jog szerinti kibocsátásról van szó, azaz "nincs forgalomba hozatali aktus Magyarországon", valóban nem vihettek be jegyzést a könyvbe közvetlenül magyar bankok - tájékoztatta a Portfolio.hu-t Dr. Szita ZsoltEszerint a magyar devizakötvény kibocsátások során a korábbiakban is volt arra nézve megkötés, hogy magyar intézményi szereplők közvetlenül nem jegyezhettek a könyvben, ehelyett egy külföldi szereplőn keresztül (őt "megkérve") lehetett jegyzést elhelyezni. A probléma inkább a felfokozott vételi érdeklődés miatt ütközhetett ki.
Ezek szerint én nem tudom itthon a másodpiacról beszerezni magamnak az euróban denominált magyar államkötvényeket? MIÉRT????
Mellesleg 6,75%-os a kupon, tehát elég kövérnek látszik, jobb mint a CIB 6,01%-os euró kamata :)
(Igen, tudom, hogy középlejáratú kötvényt nem lehet rövidlejáratú bankbetéthez hasonlítgatni)
Ejj, bemásoltam a táblázatot az előző hozzászólásomban, de elmászott...
Tehát igen, én sem akartam elsőre elhinni, de igen jó kamatot adnak napi kamatozásra, lekötés nélkül.
Érdekes párhuzam:
Az izlandi Kaupthing Bank is nagyon jó lekötés nélküli, napi kamatozású konstrukciókkal rendelkezett, többek között Németországban. Nem volt tagja a német betétbiztosításnak és összedőltek. A német betétesek fél évig nem láttak pénzt. :(
Ennek ellenére rá merem bízni az AXA-ra a pénzemet, mert Belgium nagyobb mint Izland, tagja az EU nak etc.
Az elhelyezett összeg nagyságától függően változik a kamat mértéke:
betéti összeg
éves kamat mértéke
EBKM
0 - 500 000 Ft
7,50%
7,76%
500 001 - 5 000 000 Ft
jelenleg 9,00% (mindenkori MNB-alapkamat mínusz 0,5%)
9,38%
5 000 001 - 30M Ft
13,25%14,09%
30 000 000 Ft felett
jelenleg 9,00% (mindenkori MNB-alapkamat mínusz 0,5%)
9,38%
A kamat mindig a teljes összegre vonatkozik, nem egy sávra, tehát, ha pl 9M forintot helyezel el, akkor a teljes 9M-ra 14,09%-ot kapsz, nem csak az 5M Feletti részre.
Az AXA betétesi szempontból rendben van. (leszámítva, hogy csak egy fióktelep, és nem a magyar OBA-nal vannak biztosítva, hanem a belga letétbiztosítónál)
Tudom, csak meg kéne nézni a nem olyan sok működő bankunk honlapját. De hátha valaki tudja fejből: hol van most a legjobb EUR kamat 3-6 hónapra, néhány tízezres nagyságrendnél? OTP-ből érkező új pénzre, és persze beleértve a számlavazetést, a pénz eljuttatását majd a végén a kivevését/átutalását?
Engem mindenki bankos vonalon lebeszél a HBWról, mondván, hogy nincsen biztosítva a betétem (pl. OBA). Nem vagyok benne biztos, hogy ez nem valami FUD kampány a nagyok részéről, de passz. Valaki tud erről valami okosabbat?
Jó a betétesnek, mert extra kamatot kaphat (bár szerintem ez a kamat lenne a normális nem akciós kamatszint).
Jó a banknak, ha evvel új tőkét tud bevonni (a megfelő pozícióban lévő manager felveszi a szép jutalmat utána:-)) A 30-40%-os hitelkamatokból pedig finanszírozható a 11-12%-os betéti kamat!
Szerintem pedig a PSZÁF egy vicc, egy bábszínház. Én még nem hallottam olyat, hogy bármit megoldottak, vagy átverést megakadályoztak volna.
Egyszerü kérdés egy mérsékelten hozzáértőtől : Vajon miért nem kifogásolja a PSZÁF az uj üzletfelnek adott kiemelkedő kamatokat a HÜSÉGES ROVÁSÁRA ! Arra ösztönzik az embereket hogy lejárt betétüket kamattal együtt vigyék át szatyorban egy másik pénzintézethez , ahol uj pártner lesz és szép kamatot kap.