Igen. egy csomag marcipánt kinyújtottam, amilyen vékonyra tudtam, kivágtam belőle egy kört, ezt lett a szoknyája, a maradékból a ruha felseje, öv meg a rózsák. Egy marcipánnal nem lehet teljesen beborítani, az alja rész csak tejszínhab.
Vanessa! Teljesen igazad van, és így még a Barbi lábát is ki kellett szedni:) Viszont charlottat csináltam és ekkora volt a tál. Fogjuk rá, hogy ül a baba:)
Szerintem nagyon szep lett:) Gratulålok:)Egyetlen tanåcs mehet? Kicsit talån a baba felsötestenek a meretet szemelött tartva, magasabbnak kellene lenni a tortånak. Persze, ez nem szentirås.)) Es semmikeppen sem akart kritika lenni:))
Jujj de randa lett. . .megettuk (en lekapartam a dekoraciot). Az ize viszont. . .jajj de kellemes volt! Egy csoki torta bogyok lekvarral toltve - nemi alkohollal megkinalva - jo volt. Ha a diszitest csak tejszinnel csinalom, tokeletes lett volna!!!
A hetvegen biztos nem csinalok mast - talan hetfon kezdem a kovetkezo tanfolyamot.
Mi lett a tortával?? Közben készült egy torta, ami belül feketeerdő-torta, kívül meg ilyen: A szélén az itt tanult csokiszalag. Nem is olyan nehéz, legközelebb még szebb lesz:) A marcipánt nem én csináltam.
Azt javaslom egyebkent, hogy elöbb tegyel bele csak 1,1l lisztet, es ha ugy låtod, akkor fokozatosan tegyel meg hozzå. Sajna nagyon mås az itteni, es az otthoni liszt, igy kicsit sakkozni kell a receptekkel is.
Volt a melyhutoben ketto tortam - es volt meg maradek "tananyag"-om is, hat nekialltam egy tortanak.
A ket lap koze egy hazi keszitesu gyumolcslekvart tettem (maradek szinten egy Nyari Puding-bol), kicsi Grand Marnier-rel kevertem ossze, hogy valami jobb ize legyen.
Most a torta a hutoben van, kesz van az elso reteg, a "morzsa" bevonat. Ez egy vekony reteg, ami tele van morzsaval - ha megkemenyedik, akkor a masodik retegben nem lesz morzsa.
Bocsi:) Kb 1,5l liszt:) de ha nagyon lågy a teszta, akkor kell meg tenni hozzå. a liszttöl nagyon fugg. Lågy de nem csorgos tesztåt kell kapni, kb mint a fonottkalåcsnål.
Kösz, ez leírva is elképesztő!! Már az olvasástól is hízom:) Miért nézek én ilyeneket, mikor fogyózom?? Közben a héten is sütök tortát a fiam névnapjára. Asszem feketeerdei meggytorta lesz. Ha van tuti jó recept, akkor kérem. Jutalmul berakok egy tortaképet a netről. Hogy lehet valakinek ennyi türelme!!
5dkg elesztöt 1,5 dl langyos, cukros tejben elkeverunk. 3db tojassargajat, kikeverunk habosra 3-5ek cukorral, 2tk kardamommal. 12,5dkg margarint felolvasztunk 2dl tejben. Az összes tesztahozvalot összedolgozzuk. Csipet so is mehet bele, de itt a margarinok alapon sosak, igy a receptekben a sutiknel kulön a sot nem jelölik. Hagyd a tesztat meleg helyen duplajara kelni, majd 2X dagaszd vissza jo alaposan kidolgozva ezzel a tesztat. Ha ismet megkelt, tedd lisztezett deszkara, kicsit dolgozd at, majd csinalj belöle kb 24 "gombocot". Tedd kivajazott, sutöpapirral belelt sutölapra, hagyd kelni 10-15 percet langyos helyen, majd verj fel tojast, es nagyon alaposan kend meg vele a "zsemlecskeket" Az oldalat is! Tedd jo meleg sutöbe, es susd 250fokon kb 5 percig, majd mersekeld a höt, es susd szep pirosra a semlorokat. Hagyd öket a sutölapon kihulni. Amikor kihultek, mindegyiknek vagd le a tetejet egy jo eles kessel, majd a zsemlecskek belsejet vajd ki. Keverj ki 35dkg marcipant, vagy mandulamasszat 4-5ek tejjjel, hogy kremszeru allaga legyen.A sutemenyek belsejet tedd egy talba, locsold meg kb 1dl hideg tejjel, keverd ki, amennyire csak lehet, majd keverd hozza a marcipanmasszat. Jol dolgozd össze! Tedd a Semlorokat egy talcara, töltsd meg az ureguket a masszaval. Verj fel 4dl tejszint nagyon kemeny habba, /itt a habfixalo alapon benne van, ahogy a boltban megvesszuk, otthon asszem nem art az sem bele, de ezt döntsetek el ti/ keves por, es vaniliascukorral, majd nyomozsakkal tegyel minden szemlorra belöle csinos halmokat. Olvassz fel keves vajat kezmelegre. Tegyel egy tanyerra nagyon finomszemcses kristalycukrot. Martsd meg a semlorok levagott tetejet az olvasztott vajban, majd a cukorban. Tedd fel a semlorokra a sapkat. /majd ket semlor elfogyasztasa utan, fogyokurazz ket napot:D/
Napoleon Semlorja
Semlorok az alaprecept szerint el, es elökeszitve. /megsutve, kivajva./
A töltelekhez:
20kg friss, vagy fagyasztott malna, 10dkg vaj, 2dl porcukor, 1tojassargaja, 4-6ek malnaszörp,1dl tejszin, 4dl tejszinböl, cukporral izesitett nagyon kemeny hab.
Elkeszites:
Keverd ki a cukorral a vajat nagyon habosra, add hozza a tojassargajat, es azzal is keverd habosra.Add hozza a malnaszörpöt, es turmixolj össze kb 10dkg malnat, majd azt is keverd hozza. Keverd össze a sutik kivajt belsejevel, majd hagyd kicsit allni, es ismet dolgozd jol össze. Töltsd meg a semlorokat a töltelekkel, majd nyomj rajuk vekony reteg tejszinhabot, Rakd ki a tejszinhab tetejet malnaval, es ezt ismeteld meg megegyszer.A tetejere hab keruljön! A Levagott semlortetöket vagd haromszögleture, martsd meg langyos vajban, majd kristalycukorban. Tedd a hab tetejere.
Semlor Baileys habbal.
Semlor, az alaprecept szerint elökeszitve.
Töltelek: Keverj ki kb 15-20dkg mandulamasszat /marcipant/ semloronkent ket evökanal baileyssel.Aztasd meg kicsit a sutemenyek kivajt belsejet 0,5dl hideg tejjel, kicsit keverd ki, majd elegyitsd a likörös mandulamasszaval. Verj fel kemeny habba 4dl tejszint, es adj hozza 6ek Baileyst. Töltsd meg a Semlorokat a töltelekkel, tetejukre halmozz likörös habot, majd vagj csokoladeforgacsokat keserucsokibol, tedd a hab tetejere, es tedd a sutemenyre a vajban es cukorban megmartott sutemenysipkat:)
Bår a kep nem most keszult, de az eperszezon miatt aktuålis. Ez egy egyszeru "Semla" eper, vagy målnaszemmel szabadon dekorålva, es izesitve. A titok tulajdonkeppen a tesztåjåban van, es a hasåban elrejtett töltelekben. Isteni:)