végül lekvárt nem tettem bele (asszem jó döntés volt), hanem volt benne 2 körte, (reszelve!), magvak (mogyoró, mandula, pecan, brazil mix), juharszirup, mazsola, pici fahéj + az alaplé :-)
hát, még mindig lehetne a mennyiséget növelni, mindig 3/4-ig lesz csak teli. kicsit híg, de azt szeretem :-), az olyan jó nedves lesz, egy paraszthajszálra a nyersségtől. a púposság nekem mindig a szódabikarbónától lesz csak, de nem akarom túlzásba vinni, inkább legyen lapos, de finom :-)
ma hirtelen ötlettől vezérelve "ami akad itthon" muffint sütök. amit találtam: némi magok (mogyoró, mandula, pecan dió), juharszirup, lekvár, mazsola. érdekes lesz :-))) majd beszámolok.
Nem tudom már, ki keresett némrég recepteket (ebben a topicban) tortaformához. A Stahl J. honlapján a mai napon a nap receptje "meggyes szelet", amelyet tortaformában sütötte.
Nem, nem mindegyiknél, van néhány, ahol úgy érzem, nem illene bele az ízhatásba. pl. a csokisba, meggyesbe és ált. a vaníliás ízhatásúakba sima lisztet teszek. De a sósakba, v. ha almát, diót, fahéjat használok, akkor teljes kiőrlésűt is rakok bele. Már ha éppen van itthon. :))
Tegnap csináltam aszalt áfonyás-szilvás-mazsolásat, teljes kiőrlésű és bio simaliszt keverékével. Nem jött úgy fel, mint szokott, de ezen kívül más mellékhatást nem lehetett érezni.
Én altalában az olyannál, amelynek a receptjében az szerepelt. Ezekben nem olyan kirivó (zavaró), mert többnyire úgy is szinezi a kakaó, dió, fahéj stb., igy nem tűnik fel (erre még itthon nem volt kifogás).
Nálunk is csak én vagyok híve az egészséges(ebb) táplálkozásnak, a párom nem lelkesedik a teljes kiőrlésű/barna/magos cuccokért. De ha a mufliban teljes kiőrlésű lisztet használok (felesben szoktam a sima liszttel), akkor mindig teszek bele aprított (darált) diót is. Azt egy sima "fogyasztó" nem fogja tudni megállapítani, hogy valójában a rostoktól szöszösebb a tészta, nem a diótól.
A rétesliszt-témához:
Tapasztalatom szerint a rétesliszttől tömörebb, nedvesebb lesz a tészta. Gondolom, a sütőpor nem tudja úgy megemelni, mert nehezebbek a szemcsék. Feles arányban sima liszttel keverve nem válhat a mufli hátrányára, főleg, ha az ember tárolni is akarja pár napig, biztosan nem száradna ki.
A Túró Rudisat én is kipróbáltam én nem lett jó (bár a fiúk ették, azt mondták, olyan mint a chokito ronda és finom), de azzal én sem próbálkozom többet.
A kedvencem az alábbi alaprecept:
20 dkg liszt
1 tojás
5 dkg olvasztott margarin
5 dkg cukor
sütőpor (az eredeti recept szerint 1 teáskanál, de szerintem az kevés
1,5 dc tej
Szárazanyagokat összekeverni, nedveseket is és végén gyorsan a kettőt egybe, (Nem baj, ha csomós marad) majd 200 fokon megsütni.
Bármivel lehet variálni, és csokit szoktam beletenni meg cukrozott ananászt és papaját, de a múltkor egy csomag túróval és citromfűvel bolondítottam meg. (Így egy kicsit több tej kellett)
Fú fogalmam sincs a márkáról, de tök jól kijön a cucc. Mondjuk egyenlőre papírt is tettem bele, de szinte mosni se kell, szóval nekem bejött. Kipróbálom a szódabik-ot. Egy baj van ezzel a muffin dologgal, hogy sose elég :)
Trudi, elvileg tényleg csak 2/3-ig - 3/4-ig kéne megtölteni a mélyedéseket, de akkor - tapasztalatom szerint - nem lesz púpos a teteje. Normál muffintepsid van, vagy a mini (ami markusjud fotóján is szerepel)? Én szinte színültig szoktam tenni ezeket a minimélyedéseket, és akkor szépen feljönnek. Amit épp nemrég tapasztaltam (és a napokban le is írtam itt), hgoy ha túl folyós a tészta, akkor se jön fel. Tegnap megint kellett egy adagot sütnöm, most apróra vágott aszaltszilvát és egérkakit :-) tettem az alaptésztába. Plusz a szokásostól eltérően nemcsak sütőport, hanem kb. egy fél kiskanálnyi szódabikarbónát is. Eszméletlenül feljött, magasabb volt a kalapja, mint maga a minitepsi mélyedése.
Hát nem semmi! :-( Nálam kb. a kettő közötti állapotban szokott lenni a mini tepsim. Újabban margarinozom, nem olajozom. A morzsás maradék ugyanúgy ott van a formácskákban, de sokkal könnyebben kijönnek a muflik. Az áztatás - sokszor egy éjszakán át - sem segít teljes mértékben, szivaccsal egyenként végig kell csuszatolnom. És ha megszárad, még mindig marad rajta egy halvány "valami".
Nem tudom, lehetne-e 5keréknél reklamálni... Megpróbálod? Én már beletörődtem... De tkp. disznóság.
A receptekben általában azt írják, hogy 3/4-ig kell tenni tésztával a formákat... én majdnem teli szoktam tenni (ld. előző hosszászólásban a képet), és így szép púposak lesznek :)
De ez persze attól is függ, hogy mennyi sütőport teszel hozzá... (meg hogy a tojásokat előtte felhabosítod-e a cukorral... - ilyenkor kevesebb sütőpor is elég bele)
Mennyit teszel bele? Én a tetején túl, domborúra rakom, akkor lesz olyan mecsetformájú.Ez a mai új kreáció, joghurt, alma, csoki, kakaó, zabpihe, mazsi - fő vonalaiban.