Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
Különben kezdek rájönni, hogy min alapulhatnak ezek az adatok, mégha egy részük továbbra is alaptalan, mint a viking ősök.
Az őseim többségének származása ismeretlen, ők osztrákok lehettek. Amikor az avar birodalom elbukott, a dunántúli germán eredetű népesség áttelepülhetett a mai Alsó-Ausztria területére. Ez egy vegyes eredetű kevert népesség volt, a romanizált kelták és illirek maradványai, a római uralom végén, 397-ben betelepült gót és szarmata csoportok, a Duna másik partjáról áttelepült szvébek, a 520-540 közt rájuk települt langobárdok és a velük jött türing csoportok. Szóval innen lehetnek a langobard, türing, gót, boii kelta, illir ősök. Az Ukrajnából a hunok elől menekülő szarmaták pedig előtte beolvasztották az ott élő szkítákat. Az alemann és bajor ősök persze még mindig hiányoznak az eredményekből.
Amúgy a családfakutatást, a genetikait is, pont azért érdemes csinálni, mert érdekes dolgokra akadhat közben az ember, az érdekes alatt sok minden van, nekem már az is érdekes, ha néhány településsel odébb élt egy ős, mint ahonnan én származom.
az írek meg azzal szórakoznak, hogy volt egy legendás ír király 400 körül, volt egy csomó utóda, ismerik a genetikai haplocsoportját és ha valakinek az van, egyből azt gondolja, hogy az ő őse a király volt :)
Gratulálsz? :) Hát ez azon dolgok egyike, amihez semmi beleszólásom nem volt :)
Mellesleg nem igazán hiszem el, hogy én lennék a legközelebbi találat. Majd lemegyek a Genetic social groupsba megnélzem, hányan vagyunk valójában. Amúgy most vettem észre hogy az adott leletről részletes infok vannak. A belinkelt képeim jobb felső részén van egy i betű, ha arra az oldalon rákattintok, rövid infot ir a leletről és nekem ebben a leírásban is van egy link, ami teljesen részletes leírást ad fotókkal, rajzokkal az ásatásról :
Érdekes, hogy az alsó eredményen azt írja, hogy én vagyok a 3. legközelebbi ahhoz a lelethez (Erstein, France, kr e. 300), ám a gironai vizigót elelthez eddig én vagyok a legközelebbi találat :)
nem néztem utána a síroknak, azt tudom hogy volt egy nemzetközi langobard genetikai vizsgálat néhány éve, amiben német, olasz, magyar genetikusok vettek részt, onnan van a legközelebbi minta
Ha lesz időm, elkezdem megnézegetni a genetikailag közeli leletek keletkezését (kik és miért voltak az adott sírban), sietve érintettem a témát, de nemnagyon találtam semmit a gironai sírról.
Neked sikerült a legközelebbi leletednek utánajárni?
A knight előfizetés emblémáját azt hiszem valamelyik képed alján láttam.
A genetikai közelség alapján van egy ősöm(11,765 genetic distance, tehát nem olyan nagyon közeli) aki az 1002-es St Brice napi mészárlás egyik áldozata volt. Szegény papi...
Legközelebbi meghatározható rokon egy kr.u 500-ból lévő gironai vizigót-szláv sírból van, 4.73 távolsággal. Ez már elég közeli.
Most volt egy érdekes történet, néhányan írtak a facebookon a MyTrueAncestry cégről, aki régi dns-t hasonlít össze ma élő emberek genetikai adataival, tehát ókori, középkori emberek tudományos folyóiratokban, könyvekben megjelent eredményeit.
Gondoltam kipróbálom, mert ingyen is fel lehet tölteni náluk más cégek genetikai adatait és részleges eredményt is adnak.
Nagyjából helyes eredmény lett, a frankokhoz kerültem a legközelebb, én az alemannokra számítottam.
Az ősök listájában volt néhány meglepetés, vsz ezeknek a népeknek az ősei voltak a felmenőim közt, nyilván nem voltak például viking és szkíta őseim, hanem az ő őseik voltak közösek az én őseimmel.
Egy Lombardiában eltemetett frank került hozzám genetikailag a legközelebb.
A WHG, EEF, ANE kategorizálás nagyjából reális. Bár bonyolultabb a helyzet mert kiderült, hogy vannak más összetevők is, pl: EHG(eastern hunter-gatherer) ami igazából a WHG és az ANE valamilyen arányú keveréke. A Jamnaja(proto-indoeurópaiak), fésűs kerámia(finnugorok valószínűleg) és hasonló keleti régészeti kultúrák népességének fontos összetevője volt. Volt még a CHG(caucasian hunter-gatherer) komponens is, ami a kaukázusi ősnépesség és az ANE keveréke, és az EHG mellett a Jamnaja népség másik alkotóeleme.
Illetve az EEF igazából részben WHG mivel a helyi vadászok közül sokan becsatlakoztak a Kis-Ázsiából érkezett mezőgazdálkodókhoz és keveredtek velük...Szóval elég bonyolultak ezek a keveredések, amik már nagyon régóta zajlanak valószínűleg. Ha neki állsz mondjuk árja-indoeurópai ősnépet keresgélni rájössz, hogy ezek is valamilyen k.rva nehezen átlátható keveredésből alakultak ki.
A brit, itáliai, germán, német-francia, atlanti és hasonló admixtureket nemigazán tudom hova tenni, de szerintem túl sok népességgenetikai következtetést nem kellene levonni ezekből. Kb. annyi derül ki, hogy az egymáshoz földrajzilag közel eső populációk általában genetikailag is közel állnak egymáshoz.
Én az autoszomálisból kihozott földrajzi eloszlásra mondtam, hogy a kuncsaft a konkrét esetben 120 ezer Ft-ért (+ÁFA???) kap egy olyan százalékos adatsort, aminek a gyakorlati jelentősége és információtartalma a nullához konvergál, főleg, ha azt is nézzük, hogy ez kb. csak 60, max. 80 %-os pontosságú.
Erre írtam, hogy egyelőre ez nekem biztos, hogy nem éri meg.
Az Y-DNS-ből már inkább lehet értelmes következtetést levonni, az mt-DNS megint csak olyan, hogy túl sok gyakorlati következtetést nem tudsz levonni az eredményből.