Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
első megkreált sheet után már nem az eredeti Name sheeten akar lépkedni, hanem az újon.
Persze, mert az újonnan beszúrt munkalap lesz az aktív - márpedig te nem mondtad meg neki, hogy melyik munkalapról vegye a neveket - így venné az aktívról
Sub Makró1() Dim WSN As String, T As Object WSN = ActiveSheet.Name Set T = Sheets(WSN).Range("A1").CurrentRegion For Each CELLA In T Sheets.Add ActiveSheet.Name = CELLA Next End Sub
Egy táblázat oszlopának sorszámait egymás alatti cellákba írva a következőt műveli:
1-2-3-4....stb jól beírva, általános szám formátumban semmi gond nincs. Amikor azonban pl; a 4-5-6. formációt szeretném beírni egy cellába, automatikusan átvált az enter után dátumformátumra...(lásd alant...) Már próbáltam a cellaformázásnál és az excelbeállításoknál is kijelölni utána, de hatástalan. Állandóan dátumformátumot dob ki... Egy cellában valamiért sikerült beírni, de hiába másolom azt is, hatástalan...
A probléma az, hogy egy számlázó programból exportál adatokat kell feldolgoznom, azaz nem nekem, hanem egy kis cég igazgatójának.
A makró kész, használja már, csak az a probléma, hogy elfelejti frissíteni az árfolyam táblázatát, akkor a makró futása megszakad, mert nincs meg minden adat.
Ekkor frissíti az MNB oldaláról, és újra indítani a makrót.
Ezt szeretném elkerülni, hogy nem álljon meg futás közben, egyszerűbb lenne egyből abból a táblázatból indulni.
"Mert ugye az árfolyamok, mint historikus adatok nem változnak."
Igen, nem változnak, de amíg nincs frissítve, akkor ahhoz a naphoz nincs adat!
Nem elkerülni akarom annak elismerését, hogy fogalmam sincs hogy kéne csinálni (mert nincs), de:
Miért akarod mindíg megnyitni? Nem lenne egyszerűbb egyszer letölteni (ha szükséges belerakni munkalapként abba a workbook-ba amiben használni akarod) és kész. Mert ugye az árfolyamok, mint historikus adatok nem változnak.
Adj egy kicsit több infót a problémáról és bár lehet az árfolyamok folyamatos nyitását-csukását nem tudjuk megoldani neked, de valami alternatív megközelítést nem kizárt hogy találunk.
Érdeklődöm, hogy Ti hogyan oldanátok meg azt a feladatot, hogy a Magyar Nemzeti Bank oldalán található árfolyam-lekérdezés táblázatot automatikusan nyissa meg az Excel.
Erről az oldalról van szó: http://www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes a lap alján van, hogy éves listák. Ki lehet választani az évet, és a letöltés gombra kattintva megnyílik az excel.
Automatikusan szeretném nyitni/zárni. (A zárás nem gond :))
Akkor nem érted, azt amit leírtam. Lehet nem jól fogalmaztam, de próbáld ki azt amit leírtam az elején. Egyébként csak azért írtam le, hogy okos ember más kárán tanuljon :o) És itt sok okos ember megfordul. :o)
Pont hogy az a hiba, hogy nem azt kapom vissza amit letároltam, és erről még csak nem is tudok. Korrektül csak akkor kapom vissza az adatokat, ha egyszerre egy darab munkafüzet van megnyitva.
Az első táblázatban 1-es érték szerepel, mert amikor lementettem ez volt a csatolásban.
A második táblázatban 2-es érték szerepel, mert amikor lementettem már ez volt a csatolásban, mivel időközben a csatolásban szereplő adat megváltozott.
Amikor az első táblázatot megnyitom helyesen az 1-es értéket látom. Bezárom majd megnyitom a második táblázatot, amiben helyesen a 2-es értéket látom. Bezárom Eddig nincs semmi gond.
Ha viszont az első táblázatot nem zárom be, hanem megnyitom a második táblázatot is, akkor mindenféle figyelmeztetés nélkül az első táblázatban lévő érték átíródik 2-esre, pedig abban a táblázatban 1-esnek kellene szerepelni. Tehát mind a két táblázatba 2-es fog szerepelni hibásan.
Ha fordítva nyitod meg, először a második táblázatot, majd utána az elsőt, akkor meg a másodikban íródik át az érték és mind a két táblázatban az 1-es érték fog szerepelni. Most az 1-es, vagy a 2-es érték a helyes? Mind a két táblának meg kellene őriznie a saját értékét.
Ez a hiba attól függetlenül jelentkezik hogy engedélyezem-e a már nem létező csatolást vagy nem. Ez utóbbi esetben azért különösen súlyos az eset, mert mondjuk pont azért nem engedélyezem a csatolást, hogy az eredeti adataimat láthassam, még ha egyébként létezne is a csatolás, hiszen ennek ez az egyik célja. Ennek ellenére módosul a tábla. Majd miután valamilyen módosítás hajtok végre a táblában (ha egyszerre vannak megnyitva) és lementem, akkor már az általam nem módosított cella is a megváltozott hibás adattal kerül mentésre és erről még csak nem is tudok.
Ennél pontosabban nem hiszem hogy le tudom írni. Sok embernek mutattam már személyesen is. Elöször mindenki csak értetlenül nézet, aztán amikor felfogták, hogy miről beszélek ledöbbentek, és elkezdtek visszagondolni, hogy követhettek-e el ilyen hibát a munkájuk során, hiszen ebben az esetben ők már egy harmadik személynek hibás adatokat továbbítanak.
Az hogy ilyen hibával nem találkoztál azért lehet, mert egy normális excel felhasználó ezt általában nem követi el. Ha új verziójú/dátumú táblázatot készít, akkor általában a csatolásból is újat készít, vagyis a csatolás neve is más lesz. Vagy ha sem a táblázat, sem a csatolás nevét nem változtatja, akkor megy egy másik könyvtárban menti az új táblázatokat. Ebben az esetben meg a csatolás elérési útja lesz más és így a hiba megint nem jelentkezik.
Egy külső hivatkozásnál eltárolja valahová az elérési utat és a cella tartalmát egyaránt. Ha a hivatkozott fájl törölve / áthelyezve lett, akkor is korrektül visszaadja azt, amit te megadtál.
Köszönöm neked is, illetve yanoold-nak is a válaszát. A belinkelt usb-s programot letöltöm s meglátom mennyire tudom az
általam készített szószedetet használtatni vele.
Igazából az excel-es megoldásnak azért örültem volna, mert excel mindenhol van, viszont installálni nem minden gépen tudok, amit használok, illetve a saját szószedet importálása 2 billentyűkombináció lett volna.
Szóval mobilisabbnak és könnyebben bővíthetőnek éreztem volna emígy.
Persze ebben a formában se lett volna muszály az excel, gondolom valami html, php, nem is tudom mi is képes ugyanezt megoldani, ha a szószedet txt-ben ott van a weblap mellett.
Akkor is belesétálsz. Ha engedélyezed a frissítést, akkor jelzi, hogy nincs meg a forrás, de attól még az egyszere nyitott két tábla közül az egyik nem a lementett valós állapotot mutatja.
Kapsz valakitől egy táblázatot, ami tele van csatolásokkal. Pár nap mulva kapsz egy másik táblázatot, vagy az előző táblázat egy frissebb változatát, amit más névvel mentesz el, vagy eleve más a neve (verzió). Ez az második táblázat ugyan azokhoz a munkafüzetekhez van csatolva, amihez az előző is volt. Csak közben megváltoztak az alapadatok.
Az alapadatok csak a küldő félnél vannak meg, neked nincs.
Megnyitod mind a két táblázatot, hogy megnézd mi változott meg és döbbenten tapasztalod, hogy nem változott meg semmi sem, mert tök egyforma a két tábla, miközben ha külön külön nyitod meg akkor láthatod hogy más adatokat tartalmaz.
Ez egy elég durva hiba, annak aki nincs rá felkészülve.
Persze megoldás van. Megkapok egy táblát, megnyitom önállóan és megszüntetem az összes csatolást, ezáltal már értékként lesz lementve a tábla, de akkor ezt minden táblával el kell játszanom. És ez nem minden esetben járható út. Arról nem is beszélve, hogy ez esetben hozzányúltam megkapott táblázathoz, így már nem beszélhetünk úgymond "eredeti" vagy küldő által "hitelesített" adatokról, táblázatokról.
Ha már a hibáknál tartunk, leírom egy régi esetemet, ami nagy galibát okozott nálunk és azóta maximálisan igyekszem elkerülni a csatolások használatát. Hozz létre egy munkafüzetet, (alapadat). Írj az egyik cellájába valamit, mondjuk „1” Hozz létre egy másik munkafüzetet (füzet1). Egy kiválasztott celláját, mondjuk A1 csatold az alapadathoz, majd zárd be a füzet1-et. Hozz létre egy másik munkafüzetet (füzet2) ugyan azt a cellát csatold az alapadat füzethez és az alapadatokban lévő értéket írd át mondjuk „2”-re. Zárd be az összes táblát Töröld le a gépedről az alapadatot. Ha külön-külön megnyitod a két füzetet füzet1 és füzet2, akkor a cellában vagy 1-et vagy 2-öt találsz, teljesen helyesen. Ha egymás után nyitod meg a két füzetet akkor a megnyitás sorrendjétől függően mind a két táblában vagy 1 vagy 2 lesz. Ha letiltod a csatolásokat akkor is. De egyébként sincs hova csatolni, hiszen az alapadat már nem létezik. Tehát nem a valódi táblázatban lévő és lementett adatokat látod. Nos ez a hiba több hetes szívást okozott nálunk, mire rájöttünk. Valaki hozzáértőnek van véleménye, tanácsa? Azonkívűl, hogy lehetne jelezni a fejlesztőknek, amit az én csekély angol tudásom nem tesz lehetővé. :o)
magyarul is mondjuk: ezer éve nem láttalak stb. amúgy nem bonyolult, hibaüzenet esetén ctrl shift I ; és megjelenik a jobb alsó sarokban egy kódszám, amire ha rákeresel kaphatsz infot, mi lehetett a hibaüenet kiváltó oka.