Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Az emelési magasság ~2,5m. A szivattyú IBO 25/60-as.
A 32 KPE-től azért fázok, mert elég merev és drágább is. Az LPE hajlékonysága miatt nem is kellene annyi könyök idom, de a KPE-t csak könyökkel tudnám megoldani.
Az általam korábban linkelt, mini hőszivattyúkat használt már valaki? Kisebb 5-7m3 medencékbe, a mostani tragikus időjárás mellé gondolkozóba estem, de gyakorlati tapasztalatokról nemigen találok semmit sehol :(
Ez igaz, de az emelési magasságot úgy kell értelmezni, hogy annál a magasságnál kifolyik a víz a cső végén. A szolárnál más a helyzet, mert a legmagasabb pont után visszajön a víz majdnem a kiindulási magassághoz (lopócső elvén). Itt csak a cső és szerelvények ellenállását kell leküzdeni, ami persze nem kevés.
5 m3-as Bestway-hoz (kerek) be lehetne üzemelni cirkó alatt működő keringtetőszivattyút? (persze szűrve, és megfelelő érintésvédelemmel ; Fi relé, vízhatlan doboz az elektronikának, és 2-3 méterre a medencétől) ?
Van egy felesleges darabom, és megelégeltem a "gyári" vízforgató szezononkénti cseréjét, ami rendre leég...
Kérdés, hogy mennyi az emelési magasság (=a medence vízfelszíne, és spirálok legmagasabb pontja közötti távolság), és mekkora teljesítményű szivattyúról van szó. A fittingek (könyök, csap, T idom) elvesznek a szivattyú teljesítményéből. Ne felejtsd el, hogy az emelési magasság nulla liter átfolyást jelent.
Sziasztok! Fűtéshez lenne kérdésem. Első körben két 70m-es tekercset tervezek, LPE20-ból. A kérdésem, hogy csinálhatom a gerincet is LPE20-ból? vagy LPE25 vagy KPE32 kell? A szivattyútól és a tekercsek között kb. 20m távolság van.
Én csináltam 38/40-es átalakítókat. Egy darab 40-es PVC cső (8-10 cm) egyik végét megmelegítettem hőlégfúvóval, és belenyomtam egy 38-as belső átmérőjű fémcsőbe. Belülre is dugtam egy megfelelő átmérőjű kerek tárgyat, hogy biztosan kerek legyen. Ez asszem egy 28-30-as körüli CroVa dugókulcs volt, ami pont passzolt bele. Így már belement a spirálcsőbe a 38-as vége, csak forgatni kellett a megfelelő irányba (a spirálmenettel szemben) SZéles bilinccsel rögzíttettem.
Valaki írta régebben, hogy a medencéhez kapott papírszűrős szivattyúval akarja a szolárba forgatni a vizet külön körön. Működik?
1250 l/óra, 16W-os, papírszűrő nélkül. Attól tartok, hogy megcsinálom, majd a 3x80 méteres spirál megfogja, így vacakolhatok a keringetőszivattyú csatlakoztatásával újra.
Sziasztok! A homokszűrőnek és a konnektornak készítenénk vízbiztis "házikót", csak akkorát, amiben éppen elférnek. Nem olvastam eddig itt erről, mennyi szellőzést kell biztosítani a forgatónak? Köszönöm a tanácsot!
A szolárba a medence leeresztőn keresztül egy külön szivattyúval keringetném a vizet. Ha a szolárból visszajövő csövet csak simán T idommal kötném be a homokszűrő után a nyomóágba és nem lenne sehol sem visszacsapó szelep akkor mi történne?
1zsákkrumpli, a homokszűrő és a T idom közé tetted a visszacsapó szelepet, miért?
A szolár visszamenő és a T közé akkor nem kellene?
Nem volt... Nyitás után 15 percel 1 sem volt az országban... (mivel a központi raktárat nézték... ) Szerintem kamu volt, az a pár darab ami volt is a megfelelő vezetőknél landolt még nyitás előtt...
Köszönöm a sok hasznos hozzászólást, illetve a "Biblia" linkjét is, sok kérdésemre találtam választ. Kezdő medencésként viszont kérdések is megfogalmazódotak bennem, illetve rá kellett ébrednem, hogy mint sok egyéb esetben, jól csinálni valamit komplikáltabb tud lenni, mint azt elsőre gondolnánk :-)
Egy GRE 350x120 kerek medence szettet vettünk, földfelszínre tesszük (beton és xps nélkül). Később vélhetően "komolyabb" teljesítményű szolásfűtéssel (pl. LPE csöves megoldás) is szeretnék foglalkozni, de nem ez lesz az első feladat a felépítés után.
- FI relét még be kell szereltetnem, addig is kihúzott szűrővel fogjuk használni a medencét (majd ha az idő egedi). Annak van jelentősége, hogy a szűrő nappal vagy éjel megy? Azt sejtem, hogy éjjel egy kicsit jobban tud hűlni a víz, de mehet úgy a szűrő, hogy a vízen úszik a szolártakaró (ha lesz)?
- Mostanában volt szó a szolártakaró vs mezőgazdasági fólia kérdésről (SunnyTent most nem fér bele). Ki milyen megoldásokat használ nappalra és éjszakára? MIlyen előnyök és hátrányok vannak? Ha jól értettem akkor az átlátszó? fólia a medence felett áthúzva, majd "átlóban" földig lehúzva nappalra jó megoldás lehet, mivel így kialakul egy "fóliasátor", a meleg levegő pedig a medence falát is fűti.
- A medencénk fala fehér, így nem segít a gyorsabb melegedésben. Igaz, a nyári kánikulában ez nem lesz hátrány (23-25 fokos víz már megfelelő, nem hiányzik a melegebb) . A nap által sütött oldalakra azt tervezem, hogy "mobil megoldásként" mágnessel fekete tófoliát teszek (van elfekvő), éjjelre pedig esetleg hasonló módon hungarocellt . Gondolkozom azon is, hogy ilyet (https://medencefutar.hu/Szolarfutes-szolarszonyeg-Pontaqua-07x3m-12m3-mede) teszek a medence köré, rákötve a szűrőre. Tudom, sokat nem várhatok tőle, de egyelőre plusz 1-2 fok is segít. Van valakinek tapasztalata ezzel vagy hasonló megoldással?
koszi mindenkinek a válaszokat! a sajat rendszerem egy idoben parhuzamosan volt kotve 4*50m,de ugy vettem eszre,nem egyenletesen folyt a ket agban a viz. Az osszefolyo Y-ban nem alakul ki valami turbulencia?
Kicsit mas..errol.ill ezekrol az olcso hoszivattyukrol mi a velemeny? lattatok esetleg barmilyen aldiban ilyet tenylegesen?
200m-em már elég nagy nyomásvesztéssel kell számolni, átmérőtől függően. Vannak erre táblázatok is.... Én is a pérhuzamosítást javaslom! Párhuzamosan csökken az áramlási sebesség is.
Én csak tippelek, de az íves cuccot nem igazán tudja tolni a szél. Ez meg hozzávetőleg az. Ha nem tud alákapni és elég erős a váz, akkor szerintem nincs gond.
Hozzávetőleg félgömb, nem szabad gondot jelenteni a szélnek.
Amiben más, hogy a st teljesen szabaddá tudja tenni a medencét, nem mindenki értékeli a zárt uszodát, cserébe ennek a teteje árnyékol, ami jól jöhet - ha éppen (közel) felülről süt a nap.
Sajnos ebben a topikban a leányok eléggé alulreprezentáltak, így színeket nem szerencsés emlegetni. Azt minden férfiember tudja, hogy van fekete, fehér, piros, kék, zöld. Valamint Ászoksárga, Kőbányai sárga, Löwenbrausárga, Becksárga, HBsárga, hogy a fontosabbakat említsem. :) A lila szóval nem tudunk mit kezdeni.
Tömlőhöz csak tömlő-menetes (külső/belső, esetleg hollandi) idomokat gyártanak. Előfordul könyökös csatlakozó is, de nagy kevesen keresik, így nem szokták készleten tartani a boltosok. Egyetlen kivétel: a tűzoltók által előszeretettel használt sugárfej létezik, de az nem a mi súlycsoportunk. ömlőre ne is keress csapot.
A képről nem ismerem fel az összekötés mikéntjét, de ennyi csövet csak párhuzamosan szabad kötni. Akkor legjobb a Nap melegének hasznosítása, ha minél hidegebb vizet zavarunk át a csőkígyón. Az LPE fűtés lényege, hogy sok vizet melegítünk, lassabban. A medence vizét akarjuk melegíteni, ami irgalmatlanul nagy tömeg, iszonyatos hőtehetetlenséggel. Ha néha belenyomunk bármilyen hőmérsékletű vizet, meg se kottyan, legfeljebb leforráz valakit. Konok következetességgel viszont el lehet érni, hogy óránként egy-két köbmétert hat fokkal felmelegítve hozzákeverünk. a nap végére melegebb lesz a vizünk. A víz mindig a legkisebb ellenállású irányba folyik, ezért nem mindegy, hogy miként párhuzamosítjuk az ágakat. Ezt számtalanszor mutattam képen. A csőrendszert érdemes hálózati víznyomással feltölteni, utána már egy kisebb szivattyú is megmozgatja a vizet. sőt, minél több ágat kötünk párhuzamosan, annál jobb dolga lesz annak a szivattyúnak, természetesen az adatlapján látható határokon belül.
Jó estét egy kis infó rá lenne szükségem van van medencék pht mertem és a ph színskála az lila színű lett mivel tudom csökkenteni a ph t házilag válaszokat előre is koszonom
megválaszolva magamnak, egyeztettem egy medencés cimbivel, jól tippeltem, szivattyú a levegőt ebből a 45fokos tetőn lévő csőből nem fogja kinyomni. Kerti slaggal először ki kell nyomni a levegőt a rendszerből, aztán csatlakoztatni.
Ma szakadó esőben, több órás szenvedés után rádöbbentem, hogy a fizika kicseszett velünk..:) egy LPE csöves medence fűtést fabrikáltunk ma barátomnál, egy 250w-os Metabo tisztavíz szivattyúval lett volna megnyomva, de már az első hurkán sem ment át a víz. (próbáltuk az én 300w-os Makitámmal sem, ami nekem egy teljesen sík tetőn lévő kb ~200m LPE-t simán átvisz, 3 méterre emelve). Létezik erre bármilyen megoldás, erősebb szivattyú? Gondolom a levegőt nem tudja áttolni a szivattyú..
Én is indítottam 1 proyecktet (csővázas 3,66x1,2). Sok okosságot és tapasztalatot hasznosítottam tőletek.
Szerintem majd én is tudok hozzátenni 1-2 hasznos ötletet a fórumhoz. Egyelőre még nincs teljesen kész, de terveim szerint működő Sunny "Tot" lesz fél áron.
Azt jól látom, hogy a Bestway homokszűrőket a szabad ég alatt üzemeltetitek?
Pont ilyen szűröm van , nekem is Időzítés kétféle módon lehetséges
Első verzió :
1- Forgó kapcsolót eltekered 2-4-6-8-12 órás üzem időt választhatsz
2- Billenő kapcsolót óra felé elkapcsolod és a kiválasztott idő után le áll a gép 24 óránként ugyan abba az időpontba magától ujra kezdni
Második verzió :
Veszel egy időzítő kapcsolós konektort és abba dugod a gépet, ebben az esetbe a billenő kapcsoót I állásba kapcsolod és az időzítést konektor fogja vezérelni.
Király! :) Akkor már csak tömlő kell hozzá. Tudom, hogy írtál a tömlőről, hogy milyet használtál. Most fáradt vagyok visszakeresni, ha leírnád ismét megköszönném.
Pont az a baj, hogy a szűrő elé kell - így a koszos víz megy át rajta. Az lenne jó, ha a szűrő után lehetne - a deklaráltan medencés uv-k biztosan bírják, a SunSun szerintem szintén, de azt szívó ágra javasolják.
Adott márkán belül is csak adott típusokról(teljesítmény) és évjáratlól lehet talán releváns megállapításokat tenni. PL. egy 6.5 köbös lehet hangos, amíg ugyanabból az 5 köbös szinte hallhatatlan. Annyi biztos, hogy a teljesítménnyel a hang is nő azonos típusoknál.
Fekete Koi céget kérdezd meg, szerintem ők hozzák be az országba.
Erről jut eszembe, agyaltunk, hogy hogy lehetne védeni az üveget, de a szűrő elé ajánlott kötni, így nem megoldható. Múltkor egy medencés boltban beszélgettünk erről és mondja az eladó, hogy éppen nézegette a prospektusokat és a szűrő után javasolják. Na, itt elakadtunk. :) Aztán mondtam neki, hogy nézze már meg a műszaki adatot, konkrétan a max. nyomást. És kiderült a turpisság, a SunSun 0.3 bar-jával szemben 1 illetve 2 bar nyomás a maximumuk. Szóval az úgymond normális (medencés) uv tényleg köthető a szűrő után.
Amúgy agyalva rajta a SunSun is mehet a szűrő után, ha nincs csodazsák a beömlőn (vagy egyéb fojtjás), nem szabadna megemelkednie a nyomásnak. Ha tömődik a szűrő, a nyomás csak a szűrőn belül emelkedhet, a beömlőn éppen csökkennie kellene. De ez csak az elmélet, kipróbálni nem merném. :)
Van egy SunSun CUV-236 uv-lámpa az, amit használok, abban szeretnék idén uv-izzót cserélni. Azt tapasztaltam az eddig használt izzó kiszedésekor, hogy a kvarcüveg belsejében található műanyag "távtartó" (ami stabilan tartja az izzót az üvegen belül) szétmállott. Gondoltam, hogy vennék helyette is, de nem találtam sehol.
Készítettem egy képet arról, hogy hogyan néz ki most. Az eredetit csak az ismeri, aki látta már belülről. :)
Járt már így valaki? Lehet ez probléma a működésben? Ötlet valakinek, hogy hol lehet ilyet szerezni?
Most lesz először csigázás medencénk. Az xps-t újrahasznosítom az előző medence alól és már gondoltam rá, hogy kellene valami terheléselosztó láb alá. Vagy kivágni az xps-t és tenni bele térkövet?
A klórsokk stabilizálatlan klórral 5mg körüli megemelt klórszintet jelent. Akkor alkalmazzuk, ha valamilyen "biológiai szennyeződés" került a vízbe. Fontos, hogy alkalmazása után nem mehet senki a medencébe.
Vasas, mangános víz miatt felesleges alkalmazni, a normális, 1-2 mg/l klór is kicsapja a vasat belőle. Csak győzd kitakarítani... :)
Nekem a régi csővázas 9 évig homokon állt, sosem süllyedt meg. Az új csővázas alatt ugyan az homok van + 3cm xps. ez 18m3-es 10cm- es deszka lapot dogok tenni alá.
Medence alatti homokra lehet xps lapot tenni? Nem lesz túl sok homok, csak a szintkülönbség kiegyenlítésére, de szigetelés miatt szeretnénk xps-t is letenni. Nem fog törni?
A szolár tekercs légtelenítését 100% szolárral végeztem, kis is ment belőle a levegő, igaz még most is egy helyen van a gége csőbe levegő buborék, de egy idő után el kezdett csöpögni az egyik LPE idom.
Az is furcsa, hogy a 100% szolárnál egyáltalán nem volt a medence kiömlőnél nyomás és vízmennyiség sem. A 75% szolárnál ott már volt megfelelő víznyomás és mennyiség is. Sajnos nem tudom kipróbálni, hogy 75%-nál működik e rendesen, mert még nincs nagyon meleg, hogy láthassam, hogy a meleg cső indulás után hideggé válik e.
A szolár fektetését csak hétvégén tudom megoldani.
Remélem, valahogy összejön, mert elég sok időt fektettem ebbe a projektbe.
Annyiszor olvastam, hogy klórsokk, de mit jelent ez pontosan? Mikor és hogyan kell csinálni? Van itthon 90g/l -es nátrium hipoklorit, azaz klór, és van egy 6500 literes medence, ami majd fúrt kútról lesz feltöltve. Kezdésnek mennyit kapjon?
Nálam a 15 m3-es lábai alatt az van. Tavaly került alá, idén néhányat cseréltem vékonyabbra, semmi bajuk. De nyilván nem örök élet. Illetve az enyém mintha valami keményfa lenne.
Nem hiszem hogy a második (közösítő) T-nél nyomja vissza a spirálba, szerintem bele se megy. Ami éppen benne van az megmelegszik, aztán csak ott pang benne. A víz (is) a könnyebb utat választja. Az elkerülő ágnak sokkal kisebb az ellenállása, így az első (elágazó) T-nél, ami gondolom egy 3 utas golyóscsap az összes víz a kis ellenállású elkerülő ágba megy, a nagy ellenállású spirálba meg semmi, főleg ha spirál még magasabban is van mint a medence beömlőnyílása. Szerintem ha azt szeretnéd, hogy a spirálba is jusson víz, akkor mindenképpen tedd lejjebb a spirált (fektesd a földre), mint a beömlő, és próbálj nagyobb arányban arra engedni, mint 50%, ha tud ilyet az a golyóscsap. Vagy mégjobb, ha beteszel egy újabb golyóscsapot az elkerülőágba fojtásnak, és azt addig zárod, amíg megindul a víz a spirálban is.
Sziasztok! A kb 5 m3 es medence lábai alá elég lesz a 2,5 cm deszkalap. Vagy inkább nézzek pl 5 cm es térkövet? Egy szintbe akarom az xps el, emiatt pedig annak a vastagsága nem mindegy. Köszönöm!
SunnyTent medence takarót használtan nem tud valaki? Vagy esetleg valaki csinált magának házilag hasonlót? Kicsit sokallom az árát, 4x annyiba kerül mint a kis 3,66-os medencénk, viszont igen jó lenne.
Bypass szelep + szolár szönyeg használókhoz lenne egy kérdésem.
Egy 3,8 m3 bestway homoszűrőm van, amit úgy gondoltam, hogy ha már kering, naponta 6-7 órát a homokszűrő akkor lehet rárakni egy 1-2 szolárszőnyeget (tudom, hogy majd mondjátok, hogy szűrni mindig kell, melegíteni csak akkor ha süt a nap). Van egy bypass szettem is a rendszerhez. Sajnos a szolárszőnyeg nem vált be. Pedig OSB lapból csináltam neki egy 45 fokos keretet (fűre nem tudtam rakni a környékbeli macskák miatt) de össze-vissza csavarodott és kipúposodott a 2db szőnyeg.
Volt otthon 60m 20-as LPE cső amit feltekertem spirálba és felraktam az OSB keretre. Megoldottam a csatlakozásokat. A Bypass szett 3 ágú, 5 állású. Kezdéskor légtelenítés miatt ráengedtem homoszűrő vízét 100%-ban. Lelégtelenedett a spirál. Utána úgy használtam, hogy 50% szolár 50% elkerülő ág medence.
A gondom az, hogy az vettem észre mintha nem menne rendesen a sirálba a víz. Ha sütötte a spirált a nap akkor meleg volt a cső, de amint ráengedtem a vizet 100-ban az 50% helyett akkor nagyon gyorsan hideg lett a spirálban és el is ment a nyomás és a vízmennyiség medence kimenő végén.
Az lett a meglátásom, hogy az elkerülő ág visszanyomhatja a vizet a szolár ágba a T-csatlakozónál.
Vagy nem kering rendesen az LPE szolárban a víz
Lehet, hogy rosszul kötöttem be a T-csatlakozót. Mellékellek egy sima képet a bekötésről.
A szolárból a T-csatlakozóba menő résznél, mint ahogy a képen is látszik van egy 90 fokos kanyar 32mm spirál csőből.
Földbe süllyesztett 3 X 0,75 körmedencéhez keresek föld felett telepíthető homokszűrős vízforgatót. Tudtok ajánlani valamilyen megfizethető (lehetőleg 50000 Ft-ig) típust? A pgplast oldalán találtam fotót. Működhet?
Ok-ok,nem mindenáron, de még mindig mítingelek magammal a dolgon. Ha a csúszda végét beengedem a medencébe,lecsúszáskor kisebb a "placcs",csak egy belemerülés,más,mintha levegőből esik bele a gyerek lendülettel. Természetesen nem felnőttek használnák, csak az ötéves fenevadam, egy igazi szőrvájvőrlány.
A medence falához nem érne hozzá a csúszda alja, hanem rendesen aládúcolnék több helyen. No?
Nem mindegy, milyen medence. A lufis peremű hihetetlen terhelést elvisel, éppen azért, mert semmi merev dolog nincs benne. A fémvázast sokkal kényesebbnek gondolom ilyen téren, én sem mernék csúszdát tenni rá.
Marimex Florida 4*2,15*1,22 medencét sikerült beszereznünk, Kb 8,5 m3 víz fér bele.
Elmentünk egy épített medencés boltba és szerettünk volna hozzá homokszűrős vízforgatót venni és kértünk tanácsot, hogy milyet érdemes.
Kibontottuk a medencét és a csatlakozót lemérve a belső átmérő csak 26 mm. Az átmérő mérete miatt nem ajánlotta az eladó egy 4m3 32 mm-es csatlakozású vízforgatót, mert akkora a csatlakozó és a forgató átmérők közötti különbség, hogy hosszabb távon a motor kipurcanhat. Ez a medence egy bestway típus, valószínűleg a csatlakozó belső átmérője ott is kb 26 mm, a külső fekete guminak van 32 mm átmérője.
Valakinek van erről tapasztalata, hogy kell-e megijedni és inkább kisebb teljesítményű papírszűrős vízforgatót venni vagy nem annyira vészes és a jobb megoldású 4m3/h homokszűrős vízforgatót választani.
Mi inkább homokszűrőset vennénk...
Még egy kérdésem lenne a telepítéssel kapcsolatban.
Az a rész, ahova a medence kerül, lapáttal letoltak a föld tetejét. Viszont azért itt-ott még hepe-hupás egy picit, és a van benne kb 2-3 cm szintkülönbség.
Elsőre arra gondoltunk, hogy a földre ráteszünk 5 cm vastag xps lapokat 3*5 méter területen, viszont itt-ott egy picit megmozdul, nyeklik, ha végig megyek rajta.
Biztonságosabb lenne inkább kiszedni a földből egy réteget és homokkal feltölteni és arra tenni az xps lapokat?Vagy a hepe-hupa elegyengethető és a 2-3 cm szintkülönbség nem nagy dolog?
Nem tudom, hogy a súly a medence alján lesz és a lábak csak tartják az oldalát, vagy súlyt is tartanak és így az egyik oldal nagyobb terhelést kapnak és egyszer csak megnyuklanak.... Előre nem aggódtam, de most, hogy látom milyen nagy a medence, megijedtem, hogy ha egyszer ez a 8 m3 víz egyszer csak megindul magától, akkor kimossa a garázs alját.
Úgy értem, hogy amikor vízbe érkezik, az olyan vízmozgást eredményez ami a medencét döntheti, szakíthatja ki. A használati utasításba is szerepel, hogy vízbe ugrani tilos! Nálunk amikor a gyerekek hevesebben játszanak, már az is olyan hullámzással jár hogy arra is figyelni kell.
Azért itt 16 tonna víz egyensúlyi helyzetét bontjuk meg.
És, ha nem érne a medencéhez,csak alsó alátámasztás? Utcánkban kb 5 éve használják csúszdával a kerek medencéjükhöz, csak még nem volt alkalmam megkérdezni őket erről.
Csak kíváncsiságból, aki Nikecellt (vagy mit..) rak a medence alá, annak mennyiből jön ki m2-re? Csak mert nekünk gumilap van alatta, és csak szezon elején és végén kéne némi fűtés, főszezonban amin sokan hitetlenkednek meg hűtenünk kell, mert többször is eléri a 36 fokot, és csak a gumilapokra tudjuk visszavezetni ennek okát, mert szolár fólia, gumilap, 9-16-ig napsütés, és inkább túlmelegedés mint fűtés a gondunk...
Üdv! Több napja fanatikus olvasója lettem a fórumnak, sok hasznos segítségre leltem, mint kezdőmedencés. Kinek van tapasztalata, hogyan rögzítenétek csúszdát a medencéhez? Merevfalú Bestway 427*250-es 1m magas medencéhez akarom rakni a 3 m-es vizes csúszdát és kimérve magasságilag pont rögzíthető a kétoldalú mászóka tetejére. De alul mire támaszkodjon? Rá a medencére és még hogy? Gondoltam, két szakaszon függölegesen alátámasztok a földig,de a végére a medencébe mit alá?
pont így terveztem én is, ugyan még nincs összeállítva de vettem egyből egy homokszűrőt amit ezzel a falátvezetővel akarok szerelni. A linkelt áruházban már csak rendelésre lehet kapni (legalábbis azt írják). Amúgy ennek az Intexes száma 26004 ami kisebb vízszállításra készült és 26005 ami a nagytestvér.
A medence falának kivágásán még bizonytalan vagyok hogy ez így jó-e, de mivel a homokszűrőhöz adtak egy csavaros tömítéses befúvó idomot amihez szintén ki kellene vágni a falát, talán jó lesz. Bár nyilván ami a szettben van azzal vállalják a garanciát.
Ha válaszol az Intexes illető az engem is érdekelne mit mond a kivágásról!
Amúgy én mindig megkínlódok az ilyen 1-1,5 kg feloldásával is! 10 literes kannába 2adagra szoktam, és vagy 10 perc mire teljesen feloldódik! Nekem kb 3 naponta kelett ezt játszanom, igy 25 kg zsákot vettem. Tavaly meg kipróbáltam az AQUASAV folyadékot, csak annak meg el van írva a használatija mert abból 3x mennyiség kellett, de az legalább folyadék! Tapasztalat, hogy a vegyszerek adagolását nem árt megérdeklődni másoktól, és a kitapasztalt mennyiséget megjegyezni, ugyanis néha nagy baromságot irnak az adagolásokban sajnos... Csak egy példa: Multitabik Pontaqua: 200g-s tabi - 20m3-1db / 20g tabi 2m3-1db, ez stimmel, a BrilliantPool 20g tabi 30-35m3-2db Nahh ez már nem stimmel, csak ha a 200g-st vesszük alapuk kb dupla méretre számolva. Tehát a kis tabira a nagy tabi adagolását írták. Másik példa PH csökkentőre: Pontaqua Aquasav: 10m3-50ml Pontaqua Suacid: 100m3-0,5l Ez stimmelne, csak előbbire az van írva h Kénsavtartalom 15%, míg utóbbi 50% tehát utóbbi a kb 3szorosa töménységben. És az AQUASAVBÓL tényleg 3x annyi kellett mint a ráírt, tehát kissebb töménységűre is a nagyobbét írták. A nagyobbat csak most fogom kipróbálni, de feltételezem azon helyes a ráírt adagolás!
Az a 24,5nk az mi, hogy mérted? Szerintem az nem a ph-érték, hanem a vízkeménység. De a számításod is érdekes. Nekem is ugyanakkora a medencém. Ha ph mérővel megméred, és pl 8,2-t mutat, akkor: Ahhoz hoogy 7,4 legyen 0,8 al kell csökkenteni, mivel 0,1 hez van a leírás igy 8 egységnyi a csökentés. A leírásban 10m3-hez írja, ezért 1,7tel szorzod. Tehát 1,7*100g*8egység =1360g
Nekem gyanehez a mérethez bevált a hozzá való szolárfóla, a széleknél van 1-2cm néhol...
Én pár éve több fajtát is megnéztem, végül egy kék színűt találtam sokkal keményebbnek a többinél, abból vettem. A márkájára sajnos már nem emlékszem, de megpróbálom előkeresni a számlát, elvileg meg van, majd beírom akkor. De a legfontosabb hogy sima legyen a felülete ne ostya mintás.
taps1 /62558
A geotextilre minek homokágy? Mehet direktbe rá az XPS, arra meg a medence. Műfű szőnyeg meg aztán végképp minek. A lábaknál a legfontosabb hogy szintbe legyenek a medence aljával(= az XPS tetejével). Nálam egy-egy térkő van alattuk de deszka darabok is jók lehetnek. 2cm XPS is ér azért valamit, mert ugye nem a téli szigetelést kell lemásolni ahol -10c-t szigetelsz el a házadtól, szóval nem kell túltoli. Én szerintem 3-4cm az optimális (én 3at vettem alá).
MZ/Y /62560
Én is a légrétegre szavazok, nem a fólia úsztatására.
/62561
Kicsit nyögvenyelősen fóliázunk mi is. Kb. méterenként van lesúlyozva térkövekkel, 3 oldalt felszedünk, a negyedikre pedig a másik végét két oldalról ketten megfogva ráhajtjuk, kb. 1 méteresre összehajtogatva. De itt most semmi precíz műveletre nem kell gondolni :)
sm72 /62566
Mivel kb. 1tonna/m2 nyomja őket, ezért meg se moccannak bármekkora party is van fölöttük. Arkhimédész törvénye alapján pedig eleve nem tudsz annyira ránehezkedni hogy szétroppantsd. Utólag a szezon végén szétszedve látszanak azért benyomódások rajta, de simán bírja. Nálam volt olyan hogy még feltöltés előtt maradt pár mm rés néhány tábla között, de nem volt gond belőle csak látszott egy kis csík a medence alján de ennyi. Ez ellen úgy lehet védekezni hogy pár centi vizet kell először csak a medencébe tölteni, akkor még oldalról megnyomható alatta az XPS ha kell, majd utána tele tölteni.
Olyan brutál súly lesz rajta, hogy nem mozdul el. Persze fontos az, hogy a feltöltés kezdetekor össze legyen résmentesen illesztve - esetleg széles ragasztószalaggal össze lehet ragasztani. Aztán asúly már nem engedi mozogni.
Kimondottan kellemes a nagyon kicsit puha talaj a medencében, Lábbal nem okozol sérülést rajta, de mondjuk ujjal lehet benne nyomot hagyni - de ugye az a medencének sem jó...
Akarom kivágni az XPS-t a medence alá, és előtte azért lemértem a medencét. A 366-os medence aljának 335 cm az átmérője.
Mennyivel vágtátok nagyobbra az xps körben? Ha 350cm átmérőre készítem az xps-t, akkor körben 7,5 cm-rel lesz nagyobb mint a medence, de a lábaknál megint vágni kell, hogy ott elférjen a tégla.
Ezek után a 10 cm-rel kisebb szolár takaró ami 356 cm, még nagy is lesz!?
aki használ XPS lapokat, kérem írja már meg, hogy ezek nem csúsznak-e szét a medence alatt. Tehát használat közben nem lesznek-e rések közöttük? Ja és nem szakadnak, törnek be heves játék esetén sem a sarkak alatt?
Illetve 457-es körmedencére 457 szolár fóliát érdemes venni, vagy 488-at? Egyik helyen írták, hogy mivel a 457-es fólia amúgy valójában csak 447cm, ezért inkább a 488-at ajánlják, ami meg 470-es valós átmérővel bír...
24.5nk-s a víz nálnuk. A medence meg 17 m3. Nézegetem ezeket a por alapú pH csökkentő szereket. Ha jól számolom akkor 100g*17m3*(24.5-7.5) = 28.9kg (???) szer kell bele? Van erre valamilyen egyszerű módszer belekeverni? Milyen más szerrel érdemes próbálkozni? Esetleg folyékonnyal?
a homokszűrőm leírásában 0,4-0,8-as szemcseméret az ajánlott, de kaptam nagyobb szemcseméretű szűrőhomokot (0,8-1,4). Ezt beleönthetem, vagy szigorúan maradjak az ajánlott méretnél?
Szigorúan elméleti síkon a szolár a vízen úszik, elvileg nincs párolgás, egy vékony levegő réteg meg szigetel. Mezgaz fóliát ha a vízen úsztatod, nincs párolgás, de nincs légréteg. Ha nem engeded a vízre, van légréteg (sokkal nagyobb), de párolog (ami hőt von el), csak a fólián elvileg le kellene csapódnia (bár nem hideg).
Maradt még 2cm-es XPS-em pár darab és azt terveztem lerakni a 3,66mx1,0m-es Bestway alá. Mennyire tartod, tartjátok kevésnek ezt?
Úgy gondoltam, hogy kiveszek kb 5cm-t a földből. Arra menne geotextil, majd 2-3cm homokágyra raknám rá a 2cm-es XPS lapokat. Erre terítenék egy OBI-s műfű szőnyeget (bár ezt lehet kihagyom).
Szia, infóként nekem az 549-es medence alatt 3cm xps van és nincs gond vele. Az oldalsó takarást úgy oldottam meg, hogy akkora mg fóliát vettem rá, hogy minden oldalt lelóg a földig, plusz még vagy 30cm egyenesen, hogy le is tudjam súlyozni kövekkel. Az oldalsó takarást nagyon ajánlom, sokat jelent.
Persze, nem konkrétan a nappali "fűtés" tapasztalat érdekel, hanem összességében mennyivel hamarabb melegszik a medence, mint sima mezgaz-zal takarva. Van észrevehető különbség, vagy csak elméleti? Ezt nyilván csak olyan tudhatja, aki próbálta így is, úgy is.
Meglehetősen unortodox megoldás lenne. Még nem hallottam hasonló megoldásról. Az elásott, esetleg sokszor átázott OSB lap mennyi ideig bír el négyzetcentiméterenként 70-120 kg nyomást?
Javaslom a konzervatív módszert. Talajkiegyenlítés, szigorúan csak elvétellel, geotextil, földnedves homok, esetleg XPS és megint homok, majd az alátétfólia. A tökéletesen vízszintes minden rétegnél kötelező.
egy 470-es medence alá 10-es osb lap elegendő talajkiegyenlítéshez?
Jelenleg a föld réteg felett geotextil van és azon mulcs, de egy 5-8 cm szintkülönbség van az 5 méteren. Geotextil és mulcs le, homok aztán gondoltam az osb lapokat. Ez így jó lehet?
366x100-as Bestway medencénk lesz idén füves kertbe (biztosan van egy-két rejtett kavics, meg a tarack is előfordul). Idén még a fűre, jövőre valószínűleg térköves részen lesz. Mit érdemes a medence alá tenni, hogy megóvjam az alját? Sajnos a tavalyi már leharcolt medencét csak homokágyra raktam, de volt pár kavics és már jött át rajta a gaz is. Néztem műfüvet, bár valószínűleg az a legszebb megoldás, de 16nm az már húzós belőle.
Sziasztok! A szolártakaró kiváltja a medencetakarót is? Vagy kell mindkettő?
Illetve a közeli tüzépen úgynevezett sárga homok vagy besöprő homok(1 mm-es szemcseméret) van. Melyik jobb a medence alá, sík felület képzéséhez? Köszönöm!
Mindenképp egy síkba kerüljön a medence alja a lábak támaszkodási pontjával. Ellenkező esetben meg fog rogyni a csőváz a több tonna víz tömege alatt, vagy elszakad a fólia.
és nehogy azt hidd hogy nem fog elmozdulni a láb... ha benne pancsolnak, és megmozgatják a több tonna vizet, az mozgatja a lábat, tehát ha lehet, akkor rögzítsd a sűlyesztett térkőhöz a lábat. És persze arra is figyelj oda, hogy a térkő ne lógjon be a medencetest alá, még akkor sem, ha síkban van a homokkal/földdel a térkő teteje.
Emeld meg a lábat, mennyire nincs tömeg. :) De nálam látszik is, hogy nyomja az rendesen a talajt.
(Nyilván a medence test elviszi a súly nagy részét.)
Más:
Mezgaz fóliát "hegesztett" már valaki? Újságpapír rémlik, de mit jelent? Azon keresztül vasalni, vagy újságpapírral kijelölni a sávot, ahol (köztük) vasalni akarok?
Lehetőleg megállapodott talajban kell a tökéletesen vízszintes felületet vágni, majd földnedves homokkal feltölteni, döngölve. A lábakról nyilatkozzon más (aki látott már használati utasítást ilyen medencéhez).
Valaki gondolkozott olyanon, hogy olyan tűzrakó helyet csinálni amibe lenne valami réz csőkícsó, hogy a felesleges hő fűtené a medencét! Nálunk a medenceállítást mindig megünnepeljük egy bográcsozással! Csak azt nem tudom hogy kéne megcsiálni... Réz csőkígyó betonba öntve? (Hőtágulások?. És ha épp nem kell vizet melegíteni?) Szerintetek?
Nekem 9 évig a csővázas, ekkora medencém 5 cm szintezett homokon volt. Lábak is, sosem volt dőlés, süllyedés.
Most az ugyan ilyen új medence alá tettem 3cm xps-t, rá a fóliát és kész. A lábakat is az xps-re tettem, a lábak alá gyalult deszka darabokat raktam 3 cm vastagságban. A lábakon nincs tömeg.
Szia.. én is 5 mm-es puzzle Xps lapot néztem ki. Első medencénk lesz, egy 457x107-es. A kert még rendezés alatt, igy ideiglenes helye lesz. Jó lesz az ugy szerinted, ha egy 25 nm-t megtisztitunk, homokkal feltöltjük /kérdés milyen homok és kb hány cm rétegben/ jól letömörit, rá az Xps lap, medence fólia, és jöhet rá a medi. Kérdés, hogy a lábak alá szeretnénk térkövet vagy betonlapot. Azt süllyesszük a homokba?
Eladó Krystal Clear Salteater System Cg-26670.Találtam egy forrást amit interneten nem látnak.53000 ft-ért eladó új!2 év garanciával!Az interneten 60 ezer alatt nem lehet kapni és gyanús hogy azokból sincs már sok a vírus miatt.Ez a nagyobbik fajta 57 m3-es medencékhez.A sóbontó eljárás lényege, hogy a medence vizében bizonyos mennyiségű, teljesen átlagos, boltban kapható háztartási konyhasót kell feloldani. Ennek mennyisége a medence méretével arányos:10000 literes medencéhez 25 kilogramm só a javasolt.A sót általában közvetlenül a medencébe töltjük, egyenletesen körbeszórva a peremek mentén. Ekkora mennyiségű só a vízben csak nagyon alacsony koncentrációt ér el, így a víz szinte alig érezhetően lesz csak sós ízű, gyakran nem is érezni rajta, de semmiképp sem zavaró.A szerkezetben egy elektrolízis elvén működő egyszerű egység kapja a főszerepet. Az ezen áthaladó medencevízből kicsapódik a só, és az elektromos töltés hatására a NaCl klórra bomlik. Ez a klór hasonlóan tisztítja a vizünket, mint a vegyszeres változata, ám jelen esetben teljesen természetes alapanyagról beszélünk, nem pedig vegyi úton előállított vegyszerről.Miután a klór elvégzi a feladatát, egy kémiai folyamat hatására ismét sóvá alakul át, mely ismét bejut a sóbontóba, így fenntartva a tisztulási körforgást.Nincs szükség mesterséges klórozásra,algátalanító folyadékokra.Nem kell állandóan ellenőrizni a medence vízminőségét és pótolni a vegyszereket.Egyedül a pH szintet érdemes megvizsgálni időnként.A sóbontóval elkerülhető a medence gyakori vegyszerszaga, a klóros kicsapódás a bőrön, a szemirritáció gyerekeknél.Gazdaságos, hiszen egész idényre elegendő egy feltöltés, amennyiben megfelelő mennyiségű sót használunk.Hatásosan pusztítja el a baktériumokat, mikroorganizmusokat és algákat, akárcsak a vegyszerek, de mindezt környezetbarát módon.Nem vált ki allergiás reakciót, ezért az érzékenyebb bőrűek, és a kisgyerekek esetén is javasolt a használata.
Külön keringető rendszert nem igényel és a mérete is kicsi.Karbantartása nem igényel különösebb feladatot, a főcella öntisztuló, baktériumok pedig a sók miatt nem telepednek meg benne. Téliesítés alkalmával javasolt csak átmosni a rendszert a sóbontóval együtt.Digitális vezérlés és előre beprogramozható 24 órás időzítővel.
Gyerekzár funkció.Figyelmeztető jelzés ha túl kevés vagy sok a só.Tartozék a 32/38mm-es fordítóval csomagolva és 20 db tesztcsík.A csíkok tesztelik a szabad klórt, a pH-t, a teljes lúgosságot és a cianursavat (stabilizátort).
56800 liter vízmennyiségig ajánlott készülék!
Klórtermelés:12 gramm/h de kisebb medencéknél beprogramozni hogy csak napi 1-2 órát menjen a táblázat alapján.
Szükséges vízáramlás:min. 3m/h
Só koncentrátum: 3g/l
Cella öntisztítás: 2 óránként polarításváltással
Hálózati feszültség: 230V AC
Teljesítmény: 125W
Védelem: IPX5
Súly: 10kg
A termék összeköthető normál 32 ill., 38mm-es gégecsővel rendelkezőés hollanderes gégecső csatlakozással ellátott medencével is.Érdeklődni:30/938-9235
El lehet lenni a 4m3/ó szivattyúval is, napi hat-hét óra szűréssel. A nagyobb teljesítmény főleg porszívózáskor jön jól.
Szolártakaró minél vastagabb, kék/fekete legyen, kisebb az algaveszély. A szögletes helyett az ovális kellemesebb. A 2m szélesség szerintem az alsó határ.
Három év gondtalan medencézés után én is kofogtam egy vasas barnulást az idei feltöltés után... Nem volt mit tenni, pi9hentettem pár napot, hogy leülepedjen, aztán forgatás nélkül kiporszívóztam a leülepedet szmötyit az aljáról. Igen látványos volt menet közben, hogy a fele alja barna, a másik meg már kék... Remélem evvel megoldódik a probléma. A kezdő kórsokk is lehettett a probléma, hiszen a vassal reagálva jön létre a barnás vasklorid. Biztos öregszik valami vízcső az utcában és most már mindíg vasas lesz.
ez van olyan stabil mint a sima téglalapos forma? (kerek nem fér el, kicsi a hely)
2: Tavaly vettem egy FLOWCLEAR homokszűrő (tavaly vettem akciósan), és a homoktartály feletti bilincsnél ereszt. (már nem garis) Mit tudok ezzel tenni? (durvulni nem szeretnék, és ahogy láttam másnak is volt ilyen gondja)
BESTWAY 5300 l/h
köszönöm előre is a segítségetek.
Eddig felfújható medence volt (tavaly kínomban vettem egy 2.66*0.66-os azt tekerte a homokszűrő :), más már nem volt június közepém) de kellene valami rendes.
Kb. 12-13 mm. Öntöző indító lett belerakva, de túl nagy. Ezeket be kellene "fogni" és kisebbel próbálkozni. De az is lehet, a 25-ös lpe alkalmatlan rá*, azért nem költenék sokat rá.
*Ahány webshop, hozzáértő, annyi tanács, most a magam feje után kell mennem. Csak előbb a rossz lyukakat kell megszüntetni.
Ez lenne a jó, de 10 lyukról van szó, ami vagy jó, vagy nem. Egyesével sem jó venni, de 10-et sem, mert lehet, 2 kell. Az is lehet, hogy egyáltalán nem jó a 25-ös lpe, akkor meg nettó pénzkidobás az egész. Egyelőre olcsó próba megoldás kellene. Ahogy a (nem arra való) Pattex is tökéletes a medencére, úgy valaminek jónak kell lennie az lpe-re is. :)
Lpe csövet lehet ragasztani? Túl nagy a lyuk rajta, vettem 1-gyel nagyobb kpe-t (gondoltam, azt ráragasztom, aztán rájöttem, hogy csak pvc-hez van ragasztó.
Ha nincs, valami ezüst színű szövetes ragasztószalagot ajánlottak még, az jó lehet? Nincs nagy nyomás, max. 0.6 bar, de szigetelőszalag nem működik sok rétegben (és bőven a lyuk elé-mögé tekerve) sem.
Sziasztok! A közeli tüzépen úgynevezett sárga homok és besöprő homok(1 mm-es szemcseméret) van. Melyik jobb a medence alá, sík felület képzéséhez? Köszönöm!
A lépésálló polisztirol felejtős - XPS a kulcsszó. Ha nem zártcellás az anyag, porladni (pontosabban golyósodni) fog. Azt nem lehet összeszedni a kertből.
Szerintem a medence helyén értékelhető pázsit nem keletkezik, hacsak nem kész gyepet rakatsz le. Kb. 20 rugó. Ehhez add hozzá: a feltöltésre való víz még egy tizes, és az összerakás/szétszedés/szárítás 2-3 (kutyákkal akár 4-5) napi elfoglaltság az egész családnak. Azt is vedd figyelembe, hogy a medence alatt csak sík, szigorúan vízszintes(nem feltöltött, maximum nedves homok) terület lehet.
Köszönöm szépen a hozzászólásokat! Sajnos 3,3*4,6 a helyméretünk, így a nagyobb kör alakú medencék nem férnek.
Alá lépésálló polisztirol lapokat gondoltunk lerakni, a tetejére szolárszőnyeget és medencetakarót. Bár nem tudom, hogy a kettő üti-e egymást.
A nap kb 10-től süt oda, kb 18-ig, az árnyékolást kell megoldani, hogy ne kapjanak majd napszúrást.
A fémpalástos tetszene, de szeretnénk szétszedni szeptembertől májusig, de arra azt mondták, hogy azért nem egyszerű minden szezonnál összerakni-szétszedni.
Olvasgatok még pár napig, mielőtt belevágnánk a vásárlásba, ez a szögletes-kontra kerek most megijesztett, de szerintem nem lesz nagyobb mélység 3,3 átmérővel.
Nyár, 3 gyerek, 2 kutya, törölt nyaralás, hátha ad egy kis élményt a medence, nem csak bosszankodást, hosszú az a 3 hónap :-)
Akkor vidd vissza a boltba, mert valamit rosszul tudnak. Az LPE tokos kötés nem csöpöghet. Amikor megküldöm az 5-6 baros hálózati vízzel, akkor sem ereszt.
A megölés túlzó kifejezés. Inkább szaporodásra képtelenné teszi - ismereteim szerint. De ezügyben csak a marketingszövegekre tudok hagyatkozni. Igaz, én világéletemben csapvizet ittam (ha nem volt kéznél sör, vagy vezettem), mégis leéltem eddig hetven évet - nem félek a vegyszerektől, még szemcseppet is használok néha.
Szeretnék kérdezni 1-2 dolgot a uv lámpával kapcsolatban. Vízkő nem rakódik ki a uv csőre? Miért kell a szűrő után beépíteni? Ha az uv "megöli" az algákat akkor azok "teteme" visszamegy a medencébe. Vagy nem jól gondolom?
Szűrőt újragondoltam és a Hayward 6m3 szettre esett a választás. Ehhez 50 literes szűrő van.
Néhány 100-at már szereltem, soha egy sem csepegett. Ott valami más gixer kell hogy legyen. Ezek 16-os, 20-as lpe csövekhez vannak. A kúpos részre rá kell húzni (mar akkor szoros) majd erősen rácsavarni a menetes fedelét. Az még oda is szorítja. Nem is képes csepegni. Ha ezekhez mondjuk Gardena csövet használsz az tud lenni kicsit laza. Direkt más méret és még feleslegesen drága is.
Csővágó ollóval vágtad le a végét? Nem lapult meg vágáskor? Teljesen feltoltad a csövet a fittingre? Eléggé megszorítottad? Milyen a cső, és milyen gyártmányú a fitting?
Én csak ahhoz szólnák hozzá, hogy melegíteni mennyire kell! Minden a körülményeken múlik! Nekem gumilapon van, szolártakaróval (mindig takarva ha nem fürdünk), 457x122-es, 09-16 óráig kapja a napot, és 4-5 nap alatt felmelegszik (a 14 fokos kutvíz 26-28-ra), szezonban nagyobb gondom a visszahűtés... 1 nyáron 3-4x kell visszahűtenem, mert 32 fok fölé ment... volt hogy 36-ot is elérte... Tudom, valamit rosszul csinálok, de nekünk, nem kell szolár fűtés (volt, de felesleges, mercsak szezon elején és végén használtuk), inkább hűtés kéne, csak ezért gondolkozok a hőszivattyún...
Arra van valami jó módszeretek, hogy az LPE fittingek ne csopogjenek? Nálam az összes csopog, olvastam hogy ezek kb ilyenek, ezért nem jó neki ha folyamatosan nyomás alatt van. De azért elég zavaró, jó lenne ha nem folyna kicsit sem.
Első medencének nem ajánlatos téglalap alakú medencét venni, mert van néhány buktatója. Ma karbantartják azt a medencés honlapot, ahol könnyen eligazodok, talán holnapra elkészülnek vele.
Nem látok a zsebetekbe, nem ismerem a helyet, ahova a medencét tervezitek, és azt sem tudom, hány évre terveztek medencét a kertbe.
Egy ilyen medence hosszú ideig szolgálhat, legfeljebb a betétfóliát kell lecserélni pár (ex has 8) év múlva. Akkora lehet tervezni egy lesüllyesztést, sokkal többen elférnek benne, jobban kihasználható.
A lányok hőmérsékletigényét nem tudom, a hideg is egy relatív fogalom. Kellő hőszigetelés, gondos takarás segít megőrizni a begyűjtött meleget.
Elnézést, hogy egy egyszerű kérdéssel bekavarok a szűrőcsevegésbe. :-)
A fémvázas, nagyobb mélységű medencék eléggé elfogyott kategóriába esnek mostanában, és a hely miatt adott a méretünk, tizenéves csajokhoz pedig jó lenne egy mélyebb medence.
Egy marimex florida 4*2*1,22 méretű medencét találtam, amihez nem adnak kiegészítő.
Ez nem is lenne baj, mert azt már több napos olvasás-keresgélés után megértettem, hogy szerencsésebb döntés egy 4m3/h homokszűrős vízforgatót rákötni és létrát is találok hozzá.
Az anyagára azt írják, hogy 3 rétegű pvc, de van esetleg valakinek tapasztalata, hogy mennyire tartós?
Bírni fogja pár évig, vagy csak 1-2 évre tervezzünk vele?
Ha nem adnak hozzá semmilyen szűrőt, akkor a homokszűrő vásárlásakor minden csatlakozót meg lehet venni hozzá?
A képen úgy tűnik, a 2 lyuk kialakítása megvan és máshol 32mm átmérőt írnak, ide simán rá tudjuk tenni a homokszűrőt?
A 122 cm mélységgel, a 8m3 víz melegítő nélkül vajon kezelhető a vízmelegség vagy inkább kisebb medencét érdemes választani, mert ha nincs melegítve, akkor mindig hideg lesz?
A szívó és befúvó átvezetések a medencéhez tartoznak. A homokszűrő a szivattyú bemenetétől a fejszelep visszamenő csonkjáig tart. A kettő közé olyan átmérőjű és hosszúságú csövet köthetsz, amit akarsz.
A készletben árult medence tartalmaz csak mindent, ami a még elfogadható működéshez kell. Ez a beetetés. Majd, ha kitapasztaltál mindent, akkor cserélgetni fogod az elemeket, amíg jó nem lesz.
köszi, de lásd előző posztom, nekem nagyobb méretben kell csatlakozó. Papírszűrőhöz kapott tartozékokkal össze tudom állitani a rendszerem, a homokszűrőt is rá tudnám fabrikálni egy adapterrel, de más átmérőjű csövek lesznek.
Közben youtube-on találtam hasznos dolgokat. Gyakorlatilag a papírszűrős és homokszűrős rendszer más átmérőjű csatlakozást használ. A medence oldalán a be- és kivezetéseknél is egy elég nagy körben van megerősítbe a fólia, sok videó van, hogy ezen belül simán kivágják szikével a nagyobb lyukat, és a mellékelt képen lévő dolgokat így beszerelhetem (ezeket nem kaptam meg a szűrőhöz, nem értem miért). Más fórumon valaki reagált nekem szintén, hogy hülye vagyok, nyugodtan vágdossam a fóliámat és mehet a kukába, de a vágás a megerősített részt nem érinti, azon belül marad. Ez gyakorlatilag egy upgrade, papírról homokszűrőre, csak a nagyobb teljesítményhez kell a nagyobb csőátmérő, ne legyen szűk keresztmetszet. Holnap beszélek Intex szervizzel, hol tudom beszerezni a cuccot, illetve erősítsenek rá a kivághatóságra.
Ha arra a feketére gondolsz, amire én :), ki ne vágd! Van egy fekete gumi, amibe belülről ki kell dugni az átvezető elemet és arra kell rászorítani a ki/bemrnő csövet.
tanácsot kérnék. Süllyesztett medence mellé hogyan célszerű lefogatni a létrát (süllyeszthető, lásd kép). Elég beton zsalukőt leásni és abba bebetonozni a létratartó-hüvelyt?
Vagy esetleg egy leüthető gerendatartóba betonozzam be a hüvelyt? Ez erősebbnek tűnik.
Hello! Vettem családnak egy Intex Prism 26784 300x175 centis medencét, és arra gondoltam, egyből lecserélem a papirszűrőt egy homokszűrőre. A medencét és a szűrőt nem szettben, hanem külön vettem.
Ma állitanék össze mindent, és okosan csak ma tapasztalom, hogy:
1. a Prism medencém két kivezetésénél nem csak ki vam lyukasztva a fólia kör alakban, hanem jóval kisebb nyílásban, be van hegesztve oda kis fekete műanyag cső, ami gondolom a papírszűröshöz jó. A homokszűrösnél viszont egészen más a csatlakozás. Mit tudok tenni, kivágom/körbevágom a fóliát a megfelelő átmérővel?
2. Mivel nem szettben volt a homokszűrő a medencével, ezért elég sok opcionális alkatrész hiányzik a csatlakozáshoz (szűrő és dugattyús szelep, be- és kimenetre egyaránt). Ezeket medencés boltokban nem is találom meg külön, honnan tudom beszerezni ezeket, gyártótól csak?
Előre is köszönöm, ha valaki megérti a kérdést, és talán választ is tud adni rá :)
a fémvázas medence alá, ami a teraszon áll, szeretnék XPS-t rakni, mondjuk 5cm-eset. Abból elég a 150-es nyomószilárdságú? Legtöbb XPS már inkább 300-as. De nem akarom túltolni, így is kész vagyon csak maga az XPS is.
Nézegetem itt a hozzászólásokat és lenne egy kérdésem.
Rn is szeretnék pár szolar szőnyeget bekötni a rendszerbe. Sokan itt a leeresztő csonkra kötik. Az nem jó megoldás, ha csak simán teszek egy T elágazást a medence szívó csatlakozása és a homok szűrő közé?
Hechtet már ismerem, igaz kertészeti vonalon. Nem hallottam én se rosszat még felőle. így kinézetre és szerelése alapján nagyon-nagyon hasonlít (sőt ugyanaz) az általam is felhozott változathoz.... Valszeg ugyanaz a kínai nagyszülő tartozik hozzá. Ha valakinek van ilyen, akkor szívesen fogadom a tapasztalatot/véleményt! köszi
Kezdő medencés vagyok, több száz oldalt böngésztem át a fórumon. Hetek óta böngészek. Több hozzászólásban említitek a www.mobilmedencek.atw.hu oldalt. Többször próbálkoztam megnyitni, de nem sikerül, a hivatkozásra semmit nem ad fel. Hogyan lehet ehhez az oldalhoz eljutni? Működik még ez az oldal valamilyen más formában.
Szia! Én most vettem egy Bestway FlowClear homokszűrős vízforgató 5,67m3/h ez is beépített időzítős de van rajta 24 órás mód. Ebbe a módban egy okoskonektorral tökéletesen működik.
Kezdő medencésként homokszűrős vízforgatót keresek 16m3 intex medencéhez. Az Intex26646 Krystal CLear volt a kiszemelt, de a korábban olvasott problémák (plussz adapterek 32-> 38-ra, illetve a beépített időzítő) elvette a kedvemet. Én is szeretném áramtalanítani a vízforgatót, amikor a gyerekek tombolnak benne és macerásnak érzem, hogy utána minden egyes alkalommal még újra is kell programoznom. Keresek valamilyen sima ki/bekapcsolós változatot, ami mögé odacsapok egy "okos konnektort". Valakinek van tapasztalata pl a TIP SPF gyártóról?
Nekem szimpi, hogy magyarok, legalább van szervízutánpótlás. Illetve az SPF180-at 20m3-ig, SPF250 30m3-ig ajánlják. Megéri a 30m3-es felár a 16m3-es medencéhez? A homoktartály még az SPF250-nek is feleakkora, mint az Intex26646-é. Hozzászólásokból az jött le nekem, hogy itt is a méret számít...
Esetleg más javaslat mechanikus kapcsolósra vízforgatóra?
Szerintem az eps nem jó, mert nyitott cellás, így be tudja szívni a vizet és ha elázik, akkor a hőszigetelő képessége leromlik. Nem véletlenül tesznek xps-t az épületek lábazatára.
Íves felületre (az oldalára) rágörbíteni viszont nem lehet szerintem az xps-t, mert nagyon merev és törik. Valami polifoam-féle zárt cellás hab lenne jó, esetleg több vékony rétegben, de ebben nincs tapasztalatom, nálunk csak alatta van xps, de az föld feletti medence.
Sziasztok! Olvasom a hozzaszolasokat de nem derult ki szamomra pontosan, ezert inkabb megkerdezem.. :)
Azuro 4.6x1.2m medencet szeretnek lesullyeszteni, az aljara lepesallo hungarocellt vagy Xps lapot irtok.. Eps lapokbol van normal es extra teherhordasu es abbol is 1-60 cmig minden meret.. Valaki megmondana melyiket vegyem alulra es azt is hogy oldalra eleg az 1-2 centis? Koszonom
Medence vegyszer mentes (UV , sóbontó és társai) vízkezeléséről tudnátok egy kis tapasztalatot mondani. Mennyire hatékony, mi a különbség (áron kívül) a medencéhez való és a tavi UV lámpa között, stb? Sóbontós rendszer miatt nem sós egy kicsit a víz? Só nem csapódik ki sehol? Milyen időközönként kell pótolni a sót?
A befúvót úgy kell beállítani, hogy ne a szkimmer felé nyomja a vizet, hanem elfelé. Ilyenkor a víz mozgásba lendül, és esélye sincs a szkimmernek, hogy elkapjon valamennyit is a tiszta vízből.
Nekem hasonló homokszűrőt adtak szettben a medencéhez csak arra azt hiszem 10m3/h volt írva. 2 nap használat után szereltem le és adtam el.
Nekem 6,4x1,35 a medence és kevésnek bizonyult hozzá. Főként a homok mennyisége miatt, abba elég volt 1 zsák és az bizony kevés volt a 40m3 vízhez.
Neked a 20m3-hez inkább 6-8m3/h szivattyú és legalább 40-50kg-os szűrő lenne ideális szerintem.
Nekem eddig egy badu-magic 8 szivattyú ment egy 70kg-os tartállyal és az megfelelt, bár napi 8-10 órát járattam. Most várok egy 24m3/h-s szivattyút mert azzal nem kell egész nap szűrni.
Én homokkal kezdtem aztán tavaly vettem 3 nagy adag szűrőlabdát. Na azt kb 4 nap után szedtem ki és ment a helyére az üveg töltet, az már a kis medencénél is bevált. Csak figyelj oda a szemcse méretre mert az sem mindegy.
A padló összefolyó hiányában porszívóznod kell majd gyakrabban így érdemes a nagyobb kapacitású szivattyú és a szűrő. Én megpróbálnám egy réteg fóliával megerősíteni kb 1x1m felületen a padló összefolyónál és beépíteném.
Könyököt én nem raktam, de össze szerelésnél bádogossal vágattam még 2 befúvó nyílást és így 3db befúvót raktam sorba gégecső T-idommal.
Általában a gégecső spórolás miatt a fémpalástos medencénél a szkimmer mellé teszik a befúvót aminek szerintem nem sok haszna van, mivel a tiszta víz 1 m-en belül megy a szkimmerhez így a távolabbi részeken nincs forgatva. Én szembe kértem a rendelésnél a befúvót és attól jobbra és balra 1,5m-re tettem be a másik kettőt. A befúvóban a golyó forgatható és így állíthatod a víz irányát.
Gépészet lehet közel csak a kifröccsenő víz miatt jobb levédeni, lehet venni műanyag ládát amiben elfér.
Én nem földeltem mert félig földben van, de lehet.
A hatállású csap nagyon kényelmes, de el lehet lenni nélküle. Az már fontosabb, hogy a szűrőn ne legyen időzítő. Ahogy hallottam, a digitális elállítódik, ha áramszünet van.
A homok tökéletesen megfelel, ha rendesen karbantartod, visszamosással, estleg téli szárítással. Ha megunom, kiszórom a kertbe, mit a zöldüveggel már nem tennék meg. A labdacs is igényel karbantartást, ha nem is annyit, mint egy papírszűrő.
Kapható olyan befúvó, aminek a végén egy lyukas golyó van. Amennyire kell, megindítja a víz forgását, éppen elég.
Medencézés előtt érdemes lemosni a napolajat - nehogy már a kertbe follyon el valahova. Utána meg minek, a medence vize iható, tiszta víz. Ha sós vizű a medence, akkor is jobb, ha nem a kertbe, hanem a csatornába kerül a víz.
Számíts rá, hogy a keretet le kell betonozni, az osb-t meg nagyon jól a keretre rögzíteni, mert ekkora felületbe, ha belekap a szél, akkor az anyagi kárt és személyi sérülést is tud okozni!
És ha nagyobb méretű OSB lap lenne az állványra rögzítve? Oldalra és felfelé van hely. Az állvány igény szerint átalakításra kerülhet. Szomszédom meg is tudja csinálni.
- Medencében (fémpalástos kerek 4,6x1,2) a víz jobb forgatása érdekében a befúvót kicsit szeretném átalakítani. Mivel a befúvóban van 6/4" menet ezért:
a. ebbe beletekerek egy 45° idomot. Erre jön egy hollandi majd ismét 45°. Így lehet állítani a befújás irányát.
b. ebbe beletekerek 90°idomot majd 2 db T idom egymás fölött elosztva és a végén a medence alján egy 90°idomot. Így a palást mentén függőlegesen lehet "keverni" a vizet.
Szerintetek melyik lehet hatékonyabb? Valakinek van esetleg tapasztalata vagy más ötlete? A régi puha falu medencében (60 cm magas) elég volt a 45° idom is.
- padló összefolyót elengedtem mert beszéltem fóliás céggel és nem ajánlott 0,3-0,4 mm-es fóliához. Illetve azt mondták, hogy próbálkozhatok, de ehhez nem vagyok elég "tökös". Azért köszönöm az ötletet.
- gépészetet milyen messze kell tenni a medencétől? nem lesz lesüllyesztve, csak a "földön" fog állni egy kis féltető/házikó alatt. Van ahol azt írják, hogy a medence mellé vagy 1,5 méterre de találtam olyat is ahol 3,5 métert írnak. Értem én, hogy a fröccsenő víz nem tesz neki jót és balesetveszélyes de mi az ideális?
- fémpalástos medencét kell földelni? Mármint elektromosan. Találtam olyan gyártót aki írja, hogy egy a palást összefogató alsó csavarhoz egy darab zöld-sárga vezetéket hozzá kell hozzáfogatni majd a másik végét csatlakoztatni kell a "talajszondához" ( darab betonvas leütve a földbe).
- szolár takarófólia felé még szoktatok más takarást is alkalmazni? Ha igen akkor mit? Esetleg ponyvából egy vastagabb fedést? pl ilyet:
- Ti hogyan oldjátok meg a medencézés előtti illetve utáni zuhanyzást? A házban lévő zuhany elég messze van medencétől illetve elé kényelmetlen megoldás lenne. Gondoltam szolárzuhanyra. Bolti megoldások 18-35 literes "tartállyal" elég szűkösek egy 5-6 fős társaságnak. Vagy nem? Én a hagyományos fekete 200 literes műanyag hordóra gondoltam, de itt hogyan lehet megoldani a "forrázásveszélyt" illetve hogyan lehet megoldani a hideg meleg víz keverését? Hideg víz kútból jönne mert a szivattyúnál van egy nyomáskapcsoló. De a melegvíznek mi adná a nyomást? (mármint a gravitáción kívül). Van itthon egy régi keverőcsapos zuhanyom. Azt gondoltam felszerelni.
Tavaly ilyen hógolyót használtunk. A víz nagyon szép tiszta volt vele és amitől féltem, hogy amikor kiveszem őket tisztítás miatt, akkor majd undi lesz tisztítani, akkor meglepetésemre egyáltalán nem volt az. A klór a beszívott rovarokat apránként szétmarta benne és eltűntek belőle. Néhány nagyobb dolgot találtam csak benne, apró fadarabkákat és növényszárakat. Mosógépben kimosva olyanok lettek, mintha újnak lennének.
Homokhoz vagy üveghez nem tudom hasonlítani, mert rögtön hógolyóval kezdtünk.
A vízben levő apró bubik elakadtak benne és összegyűltek klórgázzal vegyülve.
Nem volt kellemes minden nap légteleníteni belőle az orrfacsaró klórgázt. A vége az lett, hogy a benne levő klórgáz felrobbant és a kertből szedegettem össze a darabjait :-(
Első ránézésre nem éppen ideális méret. 1,25m átmérőjű spirál, plusz az egyenes szakaszom - talán 70m-80m helyezhető le rajta. Ez óránként 300 liter 3-6°C melegebb víz egy akkora medencéhez édeskevés.
Én úgy tudom, hogy a szolár dolgoknál az ideális dőlési szög az kb. 30 fok. De talán max. 20 és 50 fok között még alkalmas lehet. Nálam 30 fokos dőlésre vannak "beállítva" a szolár szőnyegek a medence fűtésnél. A képek alapján mintha ez egy kicsit több lenne, mint az ideális. Csak gondoltam leírom a dolgot... :)
Esetleg ha írnál arról, hogy az ország mely részén laksz, jobb lenne, mert valaki könnyebben tudna "helyi" szakit ajánlani. Sajnos én nem tudok kit ajánlani, bármerre is laksz. :(
A képen látható tartó szerkezetre szeretnék szolár fűtést csináltatni D20 mm LPE csőből. Az állvány mérete: 2,75 x 1,25 m. A leendő medence mérete 4,57 x 1,22 m. Mivel ebben a témában nem vagyok járatos vállalkozót keresek.
Nekem van hasonló (INTEX), mert a medence mellé kaptam szettben. Gyári szivattyújával jó volt, de a nagyobb teljesítményű homokszűrőssel mindig elszállt a klórszint. A minimumra állítva is túl sok volt.
És a doksijában meg is találtam, hogy max 4m3/h (vagy valami hasonló) szivattyúhoz használható. Egyébként jó dolognak tűnik, mert nem kell gombázni és nagy tabletta mehet bele...
Szóval ennek mindenképp nézz utána, mielőtt megveszed.
Gondolkodom rajta, hogy egy T elágazással és valamennyire visszafojtva megpróbálom használni idén is, de nem biztos, hogy ér annyit... Főleg, hogy vettem UV-t.
Sziasztok! INTEX 26710 -es medencét és INTEX 3,8m3/óra (28638) vízforgatót rendeltem tegnap, és azony agyalok hogy vajon a medencéhez tényleg nem lesz a dobozban semmi bekötő? több helyen is olvastam hogy az INTEX 25022 -t kell megvenni még hozzá... Van valakinek ilyen medencéje aki meg tudná ezt erősíteni?
Most néztem, hogy 58mm a menetátmérő, szóval ez sehogyse stimmel. Valaki tud linkelni olyan befúvó és szívóelemet, ami tutti jó a medencéhez? Mert akkor csöveket is kell cserélnem sztem. Szivattyún van 58mm menetes csatlakozó is, de van rajta szűkített 38mm nem hollandéra, hanem gumigyűrűs valami.
Ha valakinek annyit meg a homokszűrő ÉS nem fojtja le a szivattyút a spirál, akkor felesleges külön szivattyú. Nálam pl. 8 órát kb. Kell mennie, egy kisebb teljesítményű meg mehetne akár 12 órát.
Jó hogy mondod, most okosabb lettem. Tavaly elfelejtetted megemlíteni (amit kétévente megteszel), hogy neked gyári szolárod van, én meg trehány módon nem néztem utána, nem olvastam vissza az összes hozzászólásodat (pedig nem tartott volna sokáig).
A disputa hetek óta az LPE fűtésről szól.
Csodák nincsenek, nanotechnológiával sem lehet több hőenergiát begyűjteni a napsütésből. Melegebb vizet csinálhatsz egy "gyári megoldással", vagy szakaszos üzemmóddal, de az nem fogja jobban fűteni a medence vizét.
Medence légbefúvó..... Szerintetek a 15,8mm-es menet, az mi? Szerintem 3/8-ados... De a 3/8-os az 16,5mm.... tehát akkor a 15,8 az milyen szabványban pontosan mi? A légbefúvót szertném tunningolni, de ilyen hülye mérete van... Bár már megszoktam, h a medencés dolog semmivel se kompatibilisek, nehogy már jól érezze magát az ember... De ez akkor is milyen menet??? Milyen szabvány???
Szia, én ma pont ugyanígy jártam. Ráadásul Intex medencéhez vettem az Intex homokszűrőt. A homokszűrőhöz adtak nekem is ugyanilyen alkatrészt, de persze ez nem fog átmenni rajta, hiszen a medence beömlő nyílás jóval kisebb. Nekem szerencsém volt, mert egy régi (nem használt) Bestway-es homokszűrőmhöz volt olyan szűkítő az új homokszűrőre, amit az egyik topiktárs linkelt lejjebb. Ehhez viszont nem jó a szivattyúhoz adott cső, egy kisebbel tudtam megoldani.
Amit hozzá adtak, azt szerintem mi nem fogjuk tudni használni.
Az alsó képen látható cuccot elvileg szét lehetne szedni (tekerni), a kezedben lévő rész kívül, a másik oldal belül kell legyen - mikor széttekered, egy csőnek kellene lennie, amit átdugsz a medence likán.
Aztán hogy ha így is van, jó-e az átmenő cső mérete...? Az én Intexemnek az átmenő darabját megette a nap, széttöredezett. Kölcsön kértem a szomszéd Bestway-éről, az kisebb átmérőjű, nem lehet megszorítani a bilinccsel. Nem direkt kisebb, 32-es mindkettő, de a Bestway kicsit kisebb.
Pontosan nem értem mi a konkrét eltérés, és a képeken sem látható. Ha csak a 32mm és a 38mm az eltérés akkor átalakító kell. Ha a szivattyúnál a cső menetesen hollandival csatlakoztatható akkor egy ilyen a megoldás:
Szét kell szedni és direktben rákötni a nullvezetéket a motorra, a fázist pedig 2 helyre, egyrészt a motorra, másrészt a kondenzátorra, és a kondenzátor kivezetését szintén a motorra..
Annyit tudsz, hogy leállítod éjszakára a keringetést :) és az aljáról kiporszívózod a vasat. Előtte jól forgasd meg a vizet, hogy középre gyűljön a dzsuva.
Most megnézve látom, hogy szivattyúhoz nem is adnak minden szükséges szívó toló oldali alkatrészt, de amúgy is más méret medence csatlakozása és szivattyúé.
Egy ilyen volt még szivattyú mellett csöveken kívül, semmi más:
Tud valaki segíteni, hogy mi kell hozzá, hogy ezt összehozzam? Webshopokban nem igazodok ki. Vagy esetleg össze se tudom hozni ezt a szivattyút, ezzel a medencével?
Sziasztok, felállítottam ma a medencénket (intex 458x122) és a vecsési vízműveknek köszönhetően tök barna vízzel lett tele. Mire észrevettem, már majdnem tele volt :( Nem szeretnék leengedni 14e liter vizet, úgyhogy megpróbálom megmenteni. Beállítottam a PH-t, sokkoló klóroztam (mivel friss feltöltés), tettem bele pelyhesítőt és most folyamatosan járatom a homokszűrőt. Tudok még tenni valamit a cél érdekében? (olvastam, hogy van valamilyen vasmentesítő adalék).
Másik kérdésem: Intex homokszűrőt vettem, a timerest. Sajnos nem tudtam, hogy ez ilyen szar, mármint, hogy ha elveszem tőle az áramot (mert külső időzítővel használnám), akkor kikapcsol és csak kézzel lehet újra bekapcsolni. Nem tudjátok, meg lehet ezt hekkelni valahogy (kiiktatni a belső timert és direktben használni)?
Neked valamiért nagyon becsípődött ez két külön motor. Elmondanám, hogy a gyári szolárokat is úgy ajánlják használni, hogy a homokszűrő után kell bekötni. Persze, maradjunk annyiban, hogy én is a gyári szolárhoz ajánlom ezt a bekötést, mert nekem is gyári szolárom van. Nem is egy, hanem kettő. De, ezt itt a fórumon már többször megosztottam.
Sziasztok! Hőszivattyúval kapcsolatban milyen tapasztatok vannak? Egy 366-os kerek medencéhez néztem az aldis (3,9 Kw fütési telj.) szivattyut. Mire kell figyelni? Elég jo lehet kitolni szezont? Nem hangos? stb. bármi plusz info érdekel:)
Sziasztok ! Régóta olvasok de csak csendesen. Most viszont kérnék egy kis segítséget. Medencét vennék de a bőség zavarában elvesztem :( . Márka : Intex 305*76 az biztos és fém vázas . Van homok szűrő kaptam tehát nem kell szűrő . Az első ez. https://www.geminiduo.hu/intex-26702np-femvazas-kormedence
Mennyire létszükséglet évente új "izzó"? Ahogy szamolom, 2000 óránál többet 1 évben nem menne. Ok, hogy csökken a hatásfok, de 6500-7000 órába 2 évnek még így is bele kellene férnie.
Vasas kútvíz mennyire szennyezi a kvarcüveget? Mikor a klórral kicsapatjuk a vasat, meglehetősen színes egyéniség :) lesz a vízből. A vízkövet ugye valami vízkőoldóval leszedem, de a vas mennyire makacs? Nem tudom, a kvarcüveg mennyire szereti mondjuk a sósavat.
Sziasztok. Sokat olvasgattam a fórumot rengeteg sok jó ötletet merítettem. Lenne egy 3.66os csővázas medencém. Gondoltam kipróbálom a soláros fűtést. Egyenlőre nem bonyolítanám túl. 100m LPE csövet feltekernék egy OSB lapra az menne egy fém keretre, megdöntve kb 70-75 fokban. Van elfekvőben egy jó minőségű keringetőszivattyúm, melyet sunoff th16 elektronikával vezérelnék. Mi a véleményetek róla? Kezdetnek megfelelő lenne?
Van egy 20m3 medencék. Ez a második szezon. Az elmúlt szezonban minden rendben volt. Oxigénnel fertőtlenítetten, palyhesítőt is használtam, valamint algaölő és ritkán sokoltam klórral. Ja persze, ha kellett meállítottam a pH-t.
Télen télisesítő folyadék megvolt.
Kb 3 hete csomagoltam ki, lemostam mindent, kitisztítottam, ment bele klór sokk, pelyhesítő vízkő kiválás gátló és algaölő. Na ez után nagyon kellemetlen szagot éreztem a medence körül, olyan macska kaki szagot. De azt hittem máshonnan jön. De már harmadszor vegyszerezem ugyan ezekkel, (klór, persze nem sokkolás, pelyhesítő, algaölő és vízkő kiválás elleni folyadék) de már biztos, hogy a víznek van ilyen szaga. Két-három nap alatt elmúlik, de idegesít. Mi lehet ez? Melyik vegyszer?
Egyébként a víz tiszta, közelről klór szagú, hetente van porszívózva és a szűrő visszamosva. Valamint van a körre kőtve egy uv szűrő is.
Akkor már nem lenne jobb egy szkimmer nyílást vágni az oldalára?
És akkor van 4 nyílás a leeresztővel együtt. Már csak a leeresztőre kellene valami átalakító, hogy gégecsövet lehessen rá tenni. Mondjuk a leeresztőhöz való műanyag elem úgy van kialakítva, hogy távtartóként is funkcionál, hogy leeresztéskor, ha oda is szív valamit, akkor se tömítse el a nyílást és az ugyanúgy fontos a szolár szivattyújának.
A papírszűrősből természetesen én is kivettem a szűrőt :-)
Van 2 ilyen forgatóm is, az egyik 45 W-os, a másik 100W. A tapasztalat azt mutatja, hogy a 45W szerencsésebb a 4 db sorbakötött intex szolár szőnyeghez, mert így van értelmes hőfokkülönbség az előremenő és a visszatérő ág között.
A 100W-osnál már van, hogy csak 1-2 fok különbség van, olyan gyorsan tolja át a vizet, hogy nincs ideje felmelegedni.
Szerintem félre érted! A medence tisztításhoz használt homokszűrőre gondolok, egy kalap alatt szűr és ha süt a nap a szoláron is átnyomja a vizet. Semmiféle többlet áramfogyasztásról nincs szó. Amennyi idő kell a medence megfelelő szűrésére, annyit megy a szolár is. Legalább is nálam így van.
Viszont az üzemeltetési költség nem mindegy. Szerintem a lottónyereményt másra kell elkölteni, mint a napkollektoros medencefűtésre.
Egy fűtéskeringetőszivattyú egy nap alatt fogyaszt annyit, mint a homokszűrő szivattyúja egy-két óra alatt. Ez legalább ötszörös áramfogyasztás. Két-három év alatt megtérülne, ha van otthon egy mágnesszelep, trafó.
Ha nincs, akkor a B változat a nyerő. Egy IBO 25/60 szivattyú tíz rugó, és elég hozzá egy mechanikus kapcsolóóra.
Egy homokszűrős vízforgatóval is meg lehet oldani a szolár fűtést, teljesen automatikusra. Kell kettő darab mágnesszelep, egy terem termosztát, és egy digitális hőfokszabályzó, de ez utóbbi csak akkor ha fenn áll a túlfűtés veszélye. Árban ezek közül a mágnesszelepek a húzósabbak. Nekem már sok éve így működik a szolárom.
És egy kiegészítő javaslat. A szolár felé menő ág a medence aljáról menjen, mert ott a hidegebb rész. A visszafolyás pedig a medence felső részébe mehet.
Szerintem Egér Fogó már leírta,hogy miért nem jó a vízforgató (papírszűrő vagy homokszűrő az mindegy) a szolárhoz.
A szűrés az nem kell,hogy folyamatos legyen,de a szolár az igen.(már ha süt a nap)
Ha megy napi 8-10 órát az nem kis fogyasztás. a szolárra fűtési szivattyú kell. azzal mehet egész nap minimális fogyasztással és állítható hatásfokkal.
12m3-és medencét szeretnék hőszivattyúval fűteni. Szokás szerint az eladók szakmai véleményére nem tudok adni. Van esetleg tapasztalat, hogy melyiket, milyen típus - on/OFF vagy inverter - es mekkora teljesítményűt nézzek?
Vásárlás előtt állok, mert a korábbi, 3 éves, sóbontóval használt, télen-nyáron vízzel töltött INTEX medencém megreccsent. Csak úgy, magától, reggelre. :-( Mindezt csak azért írtam le, hátha valakinek ez a tapasztalat segít.
Most pedig kérdezni szeretnék. A új választottam Intex Fémvázas medence 549x274x132cm (26356) lenne, a kérdésem pedig hozzátok, hogy valakinek van-e tapasztalata róla. Mennyire tartós, bírja-e a váza a sós vizet, ill. hogyan bírja a kint teleltetést. Minden választ előre is köszönök.
Nekem is ez lesz megoldandó feladat és hajlok afelé, hogy 2 tök külön kör legyen.
A homokszűrős szivattyú mellett megvan a gyári papíros, az szerintem pont jó lesz a szolár körre. (Szűrő nélkül, mert én nem mosogatom a papírt az tuti.)
Mivel a homokszűrőhöz kaptam egy levegőztetős befúvót, amihez - ha jól sejtem - csak ki kell vágnom egy megfelelő méretű lyukat, az lenne a homokszűrő bemenője..
Így már megvan 3 lyuk a 4-ből.. A negyediknek meg a leeresztő nyílást gondoltam használni (szolár felé medencéből kifolyó).
Tanácsot szeretnék kérni. Tavaly meg lett oldva, hogy legyen víz hőfokkülönbség kapcsoló a szolárnak, illetve kizáró VAGY vezérlés a homokszűrő és a szolár szivattyú között, de egyelőre maradt a kézi ide-oda csövezés attól függően, hogy napközben a szolár ment, vagy naplemente táján kiporszívóztam.
Idén ezzel az ide-oda csövezéssel nem szeretnék bajlódni (már nagyon utáltam) és azon gondolkodkom, hogy hogyan is lenne jó megoldani a közös csövezést, hogy egymás körébe ne szóljanak bele (pl. a homokszűrő 650W-ja ne feszegesse a szolárszőnyegeket, vagy a szolár szivattyúja nehogy fordított irányú áramlást csináljon és kimossa a homokszűrőből a ganét)
Egy csővázas medencéről van szó, aminek 1 be- és 1 kimenete van.
A verzió: kézi mozgatású csapokkal elzárom és megnyitom amiket kell és elindítom az adott szivattyú körét (hátránya, hogy ha valamelyik csapot figyelmetlenségből nem úgy állítom ahogyan kell (vagy a legkisebb gyerek belepiszkál tudtom nélkül) akkor mégiscsak bele tud dolgozni egyik szivattyú a másik körébe és valami tönkremegy)
B verzió: rugós visszacsapó szelepek; probléma : a homokszűrő nem kétséges, hogy erőlködés nélkül kinyitja az ilyen szelepet, viszont a szolár lassú (és gyenge) szivattyúja lehet, hogy kínlódni fog vele, ami nem szerencsés
C verzió: rugó nélküli golyós szelepek; probléma : nem nagyon találok ilyet, pedig elvileg létezik, illetve mindig függőleges beépítést írnak elő, hogy a golyó zárását segítse a gravitáció, ami mivel nem aknában vannak a szivattyúk, hanem a medence mellett, felesleges kanyarokat eredményezne, ami végülis az áramlást rontja
Hogy kéne ezt jól megoldani? PVC nyomócsőben gondolkodom, szükség szerint gégecsőre váltással.
Csatolok egy elvi rajzot. Ahova csapot vagy szelepet gondoltam, ott jelöltem. Amúgy meg ahol egyenes a vonal ott PVC nyomócső lenne, ahol íves, ott gégecső.
Igen, a porszerűt nem szívja, viszont felveri és a külső szűrő beszívja. Az én külső szűrőm az egész finomat vissza is fújja, átengedi magán. Mos kísérletezek azzal hogy az akvárium külső szűrőkhöz való vattaszerűt a medence visszafújójába szorosan beszömöszölöm. Szinte semmit nem fog vissza az átfolyásból, de mindent megfog amit a homokszűrő átenged.
Nem, az enyém csővázas.... nem tudom h írtam-e már, de eddig szerintem nem jött szóba.... 6m3/h a szűrőnk. még nem állítottam fel a medencét... majd kiderül.... Tudom, h a finom por szerüt nem szívja, ez a működéséből adódóan egyértelmű... Eddig szívó oldalink volt, de azok mind gagyik... (mármint a megfizethető árúak)... Na ezt a típust senkinek nem ajánlom... A semminél jobb, de kevesebb csövet adtak hozzá.... Nem akart "lebegni", meg kelett hekkelni... Állandóan felborul, bizonyos helyekre sose megy, a cső irányítja... nekünk a befúvó közelébe sose ment... És 2 év alatt szétverte saját magát.... kilyukad, ott ahol kalapál, és a szintezője is elment... ugy meg állandóan lehasalt....
Szia! Én a flakonból a csőre való ráfújás után rögtön összeraktam. Őszre így is picit összetapadt, de könnyen le lehetett szedni, nem úgy mint előtte, amikor attól tartottam, szétszakad a fólia.
A medence hőmérsékletszabályzásának van jónéhány buktatója. Vagy tíz éve én is csináltam vezérlést, mikrokontrollerrel, saját algoritmussal.
A dolog működött, de végül is leszereltem. Minden telepítés más. Akad olyan ember, akinek 30°C kezd kényelmetlenül meleg lenni, van akinek a 34°C is kevés.
Amit a spirállal meg lehet oldani, szerintem az, hogy ha túl meleg, akkor éjszaka (vagy hideg időben) járatjuk - így hűtjük a medence vizét.
Meleg, napos időben, (ha nem jár a keringetés) könnyen keletkezik légbuborék a csőben, amit macerás megszüntetni. Szerencs egy medence vize lassan melegszik fel, hacsak nincs túlméretezve a fűtés.
A spirál csőrendszerébe iktatott hőérzékelő csak akkor mutat valós értéket (például kihűl, vagy felmelegszik), ha a víz mozog. Napközben lehet érzékelni, ha nem melegszik a spirál vize, mert elment a Nap, de időnként meg kell mozgatni, hogy felmelegedett-e annyira, hogy érdemes legyen keringetni a vizet.
Na beszereztem én is egy EW-801 hőfokkülönbség kapcsolót. Tesztelgetem, mert az angol nyelvű leírást valami kínai ovodás fordíthatta. Arra nem jövök rá, hogy hogy vegyem rá, hogy amikor az alsó hőmérséklet eléri mondjuk a 35 fokot (azaz a medence 35 fokos), akkor képes-e kikapcsolni a szivattyút.
Vagy alternatívaként 35 foknál a fűtéskör kikapcsolása is jó lenne, akkor legfeljebb sorbakötöm a reléket. Erre van ötleted?
Biztos hogy egy merevfalú medence? Vagy rosszul emlékszem? Mekkora amúgy a vízforgató szűrővel együtt mért átfolyása, mert a leírás szerint min. 6m3/h kell a működéséhez? Nekem valamivel nagyobb, de éppen hogy elviszi. Meg a finom homokot csak felkavarja. Biztos nem vennék mégegyszer ilyet.
Tüzépen vettem 3 éve, már nem emlékszem az árára, de nem volt drága. Kb. 50m-es tekercs és maradt is belőle. Valahol a garázsban van a maradék, de nem fotózgatom.
Szia! Köszi! A medence beömlőd külső felét is lefényképeznéd, hogy milyen típusú? Elsőnek nekem is viccnek tűnt, de ahogy belegondoltam, arra jutottam, h direkt lehet ilyen! Az én beömlőm, amedence belső és külső fele között csak összedugós, se bilincs se semmi stabil rögzítés! Ha kicsit befogom a beömlőt, le tudja lőni a külsejét! (Bár meg tudom bilincsezni, ha kiveszem a légbefúvó külső részt!) Szerintem a hosszó porszívó cső fog a nyomáson és félő lenne hogy alapállapotban lelőné a külsőt! Szerintem ezért ilyen szándékosan, hogy csak akkor lehessen csatlakoztatni, ha a beömlő cső is menetesen csatlakozik! Csak erre tudok gondolni! Ezért lennék kiváncsi a te beömlő csatlakozódra! Nekem a porszívócső egybe van, és vagy 5-6m.
Én telibe terítettem kb 20cm-el nagyobbra a szigetelést és arra ment 1 rtg geotextília majd arra 5 mm vtg polifoam réteg. Tehát a palást is azon van, az alsó műanyag sín nem nyomja annyira. Mivel a polifoam csak tekercsben volt így vettem egy egész tekercset ami kb 1,1-1,2m széles és bőven elég volt, még maradt is, legutóbb a felfújós pezsgőfürdő alátét fóliájára ragasztottam 3 rétegben így sokkal puhább a medence alja.
Na megoldottam, tömlővég bordájába 2-3 mm szélességben 10-15 menet Loctite zsinórral, tömlő fel, a bilincs pont a tömítés felett legyen. 0,8 bar-nál sem enged.
Ok, nálunk nagyjából vízszintes (én raktam le, de csak kavics és homok ágyon van szárazon), de 1-2 cm nem számít.
Ha jobban lejt, akkor keret is kell a homok miatt szerintem, mert könnyen elhordásra kerülhet (szél, csapadék, gyerekek).
A kerek, felfújható medencénk homokágyon volt, de a medence alatt a homok kemény volt, összetömörödött, ne számíts balatoni vagy tengeri puhaságra (6-7 tonna azért teszi a dolgát). Most már nem tenném homokra.
A medence alatt nem lesz gyomosodás (nálunk a trambulin alatt is kipusztul a fű, pedig az nem közvetlenül a talajfelszínen fekszik).
A homok feletti fólia előnye annyi lehet, hogy a medence elrakásakor kicsit könnyebb lesz lepucolni kívülről.
Ezek egyirányú alkatrészek. házon egy nyíl mutatja a vízmozgás irányát.
Az LPE idomok külön segédanyag nélkül tömítenek, a menetes kötéseknél némi tömítőanyagra van szükség. Ez lehet teflonszalag, amiből 4-5 menet szükséges, ha több, akkor túlzó izomerő alkalmazásakor megrepedhetnek műanyag idomok. Helyette Gumiám paszta is használható, azt valamivel nehezebb megbontani.
Ha a feltekerést megoldod akkor az idomok rárakása sem gond. Összedugod , tövig -rácsvarod. Ahol megveszed megmutatják hogyan kell ha kéred. Nyomás sincs benne , ha kicsit csöpög húzol, rajta. Ne félj tőle , menni fog.
Ok. Köszi az infót. A netes videókat már nézegettem.
5 cm Xps lapoknak csak a paláston belül kell lenniük vagy kilóghatnak a medence alól? Gre 460x120 kör medence lesz. A "lábak" alatt vágjam ki az xps-t és tegyek oda egy 20x20x5 térkövet (ilyen van itthon) vagy ne? Xps lapokra kell homok vagy elég a 300 g/m2 geotextília is? Belső homok holkeren mennyivel érjen fentebb (mármint a palásra) a geotextília?
sikerült a medencét összeszerelni de mégegy probléma lépett fel a vízmelegítőn a piros lámpa nem gyullad fel az összes problémát amit a kiskönyv ír kijavítottuk de a lámpa még mindíg nem jó tudtok segíteni?
Nekem a padló összefolyó cső fölött van a szivattyú bekötve kb 40 cm-el magasabban, a víznyomás simán rámegy és nincs gond vele.
A betonba úgy építettem be a padló összefolyót, hogy a szigetelés vastagságával kiállt a betonból. Kb 5 cm vízfeltöltés után kisimítottam az alját és rácsavaroztam a karimát az összefolyóra és azon belül vágtam ki a fóliát és aztán tettem rá a rácsot. Nekem nem sérült így a fólia, bár az 0,8-as. A szkimmernél is ez a megoldás volt, neten találsz róla videókat hogyan kell.
Mivel én egy merülő zagyszivattyúval gondolom első körben megoldani, így azért az áralás közben is keletkezhet légbuborék, ami a legmagasabb ponton megülhet. Ezért terveztem bele egy automatikus légtelenítőt.
Természeresen első indításkor és téli kompresszorozáskor a öröket egyenként nyitva oldom meg a feltöltést, kinyomatást.
Csak ma értem rá, lefényképeztem az Intex porszívó tartozékait és csatlakoztatását. A befúvón egy nagyobb és egy kisebb menet van nálam, azt is lefényképeztem. Ha nem ilyen akkor valami adapter kell, de akkor vicc hogy az Intex medence és az Intex porszívó közé átalakító kelljen!
Az rendben, csak sajnos nekünk nincs szintben a térkő és azt írják mindenfelé, hogy azért erre figyelni kell, ezért szeretném megtudni a megfelelő, működő, könnyen kialakítható rétegrendet a medence alá!
Teszteltem az enyémet, legjobb légtelenítés hálózati víz, körök egyesével nyitva. Elég jó kidúrja a víz a levegőt. Ezért is raktam a 1/2"-os MOFÉM gömbcsapokat.
És ha már medence fűtés. Én úgy képzelem el a rendszert, hogy a medence mellett van egy tárolóm, aminek a tetejére teszek 4 db 61 méteres 20-as LPE kört, amibe és amiből 32-es KPE-n megy/jön a víz. Alul megy be a víz, felül folyik össze a KPE-be, azaz alulról felfelé megy a tető dőlésével. Minden egyes kör alulról egyenként elzárható Szivattyúnak első körben azt a normál szennyvízszivattyút fogom használni, amivel a téliesítő fólia tetejéről szivattyúzom le a vizet, ha beválik, marad ez.
A legfelső pontba meg most ötöltem ki, hogy egy olyan automata légtelenítőt teszek, mint ami a fűtésrendszerekben van (egy T KPE idommal, aminek a felső ága egy belső menetes).
Én is pont ilyenre készülök. A lábaknak nem egy szintben kellene állni a medenca alljával, azaz az XPS-sel? Én arra gondoltam, hogy a lábak alatt levő betonlapokat körberakom az XPS-sel, így egy szintben lennének. Az XPS-re tényleg kell homok? Én oda egy vastagabb fóliát gondoltam vagy van itthon felhasználatlan padlószőnyeg, azt.
Tehát a térkőburkolatra fólia, homok, xps, homok, fólia(hogy ne induljon be a gyomosodás a medence alatt). Erre pedig a lábaknak járdalap. Így? Nem túlzás ez a rétegrend? Köszönöm!
57924-es hozzászólás: " Kell csinálni egy aknát a gépészetnek, a lényeg, hogy a vízszint alá kerüljön a szivattyú, mert ezek nem önfelszívóak." illetve
59147: " Ezek a szivattyúk úgy működnek jól, ha nem kell szívniuk, hanem rájuk folyik a víz. "
Ha kivágom a medence alján a fóliát (0,3 mm-es) a padlóösszefolyónak akkor kell/érdemes ráragasztani kívülről egy darab fóliát a medence aljára majd így kivágni?
Egy ilyen típusú medencét nem tudok jobban hőszigetelni. Ezzel nem tudok spórolni, de fűteni szeretném. Azt viszont nem, hogy a hőszivattyú 24 órát menjen, mert többet hűl az oldalán mint amit amit belerak a gép. A tetejét solartakaróval fedném.
Kapcsolódnék, egy korábbi hozzászóláshoz. Csővázas medencét szeretnék, részben térkövezett nem egyenes felületre elhelyezni. A térkövek 20x20 as méretűek. Megfelelő rétegrend (alulról fölfelé), a 1. fólia, 2. föld, 3. XPS ? Egyébként az XPS-re mehetnek közvetlenül a lábak, vagy a lábak alá tegyek még külön járdalapokat? Köszönöm előre is a segítő hozzászólásokat!
Először hőszigetleni kell. Utána lehet gondolkodni a hőmérséklet további emelésén. Ha telik a hőszivattyúra, akkor kevesebb munkával tudod fűteni, akár éjszaka is.
Én biztos ami biztos hasznalok fagytesteket 1x átlóban. Nem engedem le a vizet a befúvóig, mert lehet kapni gumidugót, ami egy szárnyas csavar segítségével beledagad a medence belsejéből behelyezve. 2 tél ment így.
A padlóösszefolyó legnagyobb előnye, hogy a porszívózás jelentős részét megúszod. A medence alján, középen a keringetés után összegyűlik a haj, meg apró, láthatatlan szennyeződés. Ezt némi vízzel kiengedheted a szűrő terhelése nélkül.
Találtam olyat ami nem áll ki a síkból, Astral 00270. Ehhez lehet kapni vakdugót amivel le lehet zárni az összefolyót belülről. Szerintetek ez a típus nem húzza a fóliát? Rajzok alapján "mélytányér" formába kell rögzíteni a fóliát.
Mivel a medence nem lesz leásva így a gépészet is a föld fölött lesz. A szivattyú szívó csonkja kb 30 cm-rel madasabban lesz mint a lefolyó csöve. Ez nem okozhat gondot? (gondolom nem, mert a fizika azaz a közlekedő edények elve müxik. medence vízszintje magasabban lesz mint a szivattyú szívó csonkja).
Télre a szivattyú és a szűrő megy a meleg garázsba. Ha jól értelmeztem a korábban olvasottakat a fórumban akkor ezekbe a fémpalástos medencékbe nem kell fagytest mert a medence "rugalmas" és elviseli a víz tágulását. Ez így van? Természetesen a gyári befúvóig leengedve.
Szerinted a fotók alapján..... Szerintem tök egyértelmű... Szívó... Szernted melyik??? Szerintem egyértelműen a bal.. Akkor a nyomó a jobb... A porszívó pont fordítottan lenne jó... Van egy plyan elméletem h, azért nem jó ehhez, mert a nyomó oldol, a medence falátvezetésnél csak "rádugom"elven van.... én is félnék, h szétnyomja.... Szerintetek lehet ezért? Lehet, h csak menetes csatival rakható össze, "nehogy szétnyomja" elven????
Nem zavaró az hogy kiáll mivel látod hol van és megszokod.
Én a szkimmertől 1,5 m-re raktam,de jobb lett volna a közepére mivel ha jól meg tudod keverni a vizet oda gyűlik össze a forgástól a kosz.
Nekem kb 90cm mélyen jön ki a padló összefolyó csöve így nem tudom hogyan lehetne ledugózni, de biztos van olyan is. Mivel télen csak befúvó-szkimmer alá engedem le a vizet így kb 90cm vízben kellene ledugózni és az nem túl egyszerű.
Kötheted 2 T-vel is, de felesleges, mivel ha le akarod üríteni, akkor elég ha lekötöd a szivattyúról és azt kötöd a csatornába. Nekem a csap után van a T és abba van kötve a szkimmer majd az megy a szivattyúra.
A csapokkal nem ártasz és javaslom hogy külön zárható legyen a padlóé és a szkimmeré így egy robot porszívót rá tudsz tenni úgy, hogy csak a szkimmerről szívjon és az hatásosabb és javításnál sem baj ha zárható mindkettő.
Az a lényege az alapnak, hogy tömörítsd meg rendesen az altalajt és a kavics vagy murva réteget. Betonból elég egy 8-10 cm vtg is ha teszel bele 1 rtg 4,2 vagy 5 mm-es 150/150 hálót.
Én a betont leteríteném 1 rtg legolcsóbb bitumenes lemezzel, vagy bitumen kencével vagy 1 rtg vastag mg fóliával. Bár az xps zárt cellás, de inkább ne érje a betonon keresztül a talajnedvesség.
Az 5 m elég, de hidd el nem baj ha hagysz kb 40-50cm-t a sugárra. Arra utólag tudsz tenni oszlopokat könyöklőnek a medencéhez vagy lépcsőnek vagy akár egy könnyű tetőnek és a fűnyírás sem lesz túl nehéz a medence körül.
A legfontosabb, hogy precízen síkra csináld a betont! :-)
Igazad van, nem raktam oda a szmájlit. Bocsánat, kedves szabolcs31!
Nem tudom, mit jelent az a hozzád került medence. Ha vetted, akkor kár volt. Esetleg találsz helyette másikat valahol, mert ez így nagyon gáz. A váz megroppant, ha jól látom a képen, azon a darabon már nem lehet segíteni. Azt tudod, hogy milyen márkájú medence? Akitől származik tudja, mi történt vele, vagy esetleg szállításkor sérült?
Segítséget szeretnék kérni.Olvasgatom a forumot és a "bibliát" is, de maradt még egy-két ismeretlen tényező.
Egy 3.66 x 1 m-es medót (9m3)vettünk idén. A föld elég jó alapnak tűnik,tömör, de majd egyengetnem kell vízszintesre. (előtte 3m-es felfújható szélűt használtunk évekig)
Kérdések:
- medence alá a rétegezés pontosan hogyan is néz ki? 5cm-es XPS-t tennék, de az XPS alá és fölé kell-e még vmi, ha igen mi a javasolt?
- a medence lábai alá tegyek téglákat?
- ahhoz hogy jó legyen a vízkeringés, belülre ahol belép a víz a medóba kell egy könyök, hogy ne a medó közepére "fújja" a vizet. Ilyet lehet kapni valahol vagy barkácsolni kell?
- egyenlőre talán a papírszűrőt használnánk, de ha homokszűrősre beruháznánk, akkor mekkorát érdemes venni, hány km3/h legyen?
Átolvasgattam a fórumot és felmerült bennem 1-2 kérdés:
- padlóösszefolyó amit a neten találtam az 13 mm-t kiáll a medence aljából. Ez nem zavaró? Nem ütközik bele az ember lába? Hova kell elhelyezni? Medence közepére vagy a skimmerrel szemben a "sarokba". ( ez vicces kifejezés egy kör alakú medencénél. sarok = alj és a palást találkozásának környéke)
- mivel a medence nem a föld alatt lesz így a padlóösszefolyót télen le kell dugózni nehogy szétfagyjon? Mivel a cső kb 15 cm-re lesz a föld alatt így ha elzárom a csapot akkor az nem lesz jó mert a medence és a csap közötti csőszakaszban víz marad és az szétfagyhat.
- bekötése padlóösszefolyóból jövő csövet rákötöm egy T idom egyik szárára. Másikra a szkimmer csövét. Még egy T aminek a szárán vagy egy csap és belekötve a "csatornába". Ennek a T-nek a 3. ága megy a szivattyúra.
- medencéből kijövő csatlakozókra érdemes rakni 1-1 csapot és ezután haladni tovább a csövezéssel? Pl ha valami baj lenne a csövezéssel vagy a szivattyúval akkor ki le lehet "zárni/szakaszolni" a medencét.
- átgondoltam a dolgot az alappal kapcsolatban. Mivel nem 1-2 forintos beruházásról van szó és több évre tervezem a medencét ezért beton alap lesz. Rétegrend: 15 cm múrva/ 15 cm vasalt beton/ 5 cm XPS/ 1 réteg 300g/m2 geotextília majd erre a medence fólia. Ez így jó?
- 460 cm a medence átmérője. 500 cm átmérőjű alap elég lesz alá?
Esetleg még valami ötlet vagy amire érdemes odafigyelni?
A betonozás miatt a szezont egy kicsivel később kezdjük majd, de fontosabb a stabil alap. (szerintem)
Nekünk a 4,57 x 0,9 fémvázas medencénél kb. 2 cm eltérés van a két végpont között (így lejt a beton). A 4 db legalacsonyabban lévő lába alatt van 2 cm-es magasító "pogácsa", 2-nél meg 1 cm-es. 5 éve így van. Semmi probléma nincs vele.
Sziasztok! Éveken keresztül 3,66x0,9-es puhafalú medencénk volt, most vettünk egy 3,66x0,99-es fémvázas medencét. Van egy térkövezett felületünk, amit vízszintesre kértünk a kőművestől, mégis van benne 1,5 cm lejtés. Szerintetek ez mennyiben befolyásolja a medence dőlését? Biztosan fura kérdés, de mi lenne, ha a lejtésnél tennénk a medence lábai alá valamit?
Elvileg elég lenne a föld is el egyengetve, de szerintem a kicsapó víz az eső stb nem biztos, hogy egyenletesen fogja fel lazítani. Így jobb ha teszel egy réteg betont. A beton alá fagyvédő réteg illik. Szerintem minimum 5 cm homokos kavics és 5-6 cm beton.
Szerintem nagyobbra csináld egy picivel mint a medence.
Tűzd ki a medence közepét, verj le egy 12-es betonacélt függőlegesen ami kiáll kb 30-50cm-t, erre rögzíts elforgathatóra egy 15-ös deszkát ami 10-20cm-el hosszabb mint a medence sugara (ezt 2 hilti szalaggal tudod rögzíteni) és ezt a deszkát körbe forgatva egy ráhelyezett vízmértékkel el tudod igazítani a sódert és akár a betont is.
Viszont érdemes körbe szegni valamivel, hogy ne törjön le esetleg a széle, vagy szedd ki a földet a sóder-beton-xps vastagságában.
Én a betont lekentem egy réteg bitumenes kencével és úgy ment rá a szigetelés, így a talajnedvesség nem éri a szigetelő anyagot és a szél sem viszi el lerakás közben a szigetelő táblákat.
Én a palást alá is tettem szigetelést és úgy tettem rá a medencét.
A geotextilre még terítettem egy réteg 5mm-es polifoam tekercset. Puhább a medence alja amikor benne állsz.
A pereménél nem tettem sarokprofilt, de lehet tenni, ha homok akkor nedves homokból könnyen ki tudsz kenni egy holkert akár egy sörösüveggel is.
Nem tudom mit kapsz a szettben, de én tettem egy padló összefolyót is a szkimmeren kívül, így leüríteni is egyszerűbb és a szivattyú sem csak a felső meleg vizet forgatja. Mivel nem teszed földbe így könnyen be tudod építeni a sóderágyba a csövet és csak egy kis zsomp kell a cső elzáró csapra.
Nemsokár megérkezik a 460x120 Gre fémpalástos medencénk. Medence nem lesz lesüllyesztve. "Telepítéssel" kapcsolatban szeretnék kérdezni:
- elég a földet (agyagos sárga föld) vízszintbe hozni vagy érdemes alá betont tenni? Ha igen akkor hány cm vastag legyen és kell alá kőzúzalék?
- 5 cm-es xps lapokat szeretnék alá tenni. Lapok csak a paláston belül legyenek vagy a teljes medence alatt illetve egy kicsit kilógva?
- 300 g/m2 geotextília megy az xps lapokra. Ez csak a paláston belül. Xps lap és a geotextília közzé kell homokréteg? Xps lapok ( xps top 30 sf) nútosak így vannak átfedések köztük.
- szokás belülről a palást tövébe körbe holkert rakni. Ezt homokból kell vagy lehet másból is? Hány cm legyen a holker alapja és magassága? Wellis oldalán 20x20 cm-t írnak. Ez nem sok egy kicsit? A Gre oldalán megtaláltam a telepítési leírást de ott nem ír ilyet. https://genux.fluidra.com/get-sku-document/himprn.18-5870.pdf
A szomszédnak 4m3-es medencéhez 1 db ilyen van és Ő néha le is köti a rendszerről, mert túl meleg lenne már a víz, ha még tovább használná. Ha nem annyira sürgős, akkor szerintem még keresgélj a neten a szolár szőnyeggel kapcsolatban. Most jelenleg nincs az Alzában, de én kb. 2 hete vettem 3700 Ft/db áron.
Van egy 3 méter átmérőjű "merevfalú" Bestway medencénk. Ez lesz a 3. szezon, eddig elégedett vagyok vele, viszont idén szeretném lecserélni a gyári papírszűrős rendszert. Mivel a medence nem túl nagy, meg eléggé gazdaságos, és nem tervezem, hogy a jövőben valami hatalmasra cserélném le, így egy kisebb homokszűrős rendszer is elég lenne. Két kiszemeltem van:
Van valakinek bérmi tapasztalata ezekkel? Ami érdekel, hogy mennyire megbízható, javítható, és van-e valami hátránya valamelyiknek (pl tisztítás nehézkes).
Jól tudod, a kimenő, tehát a fújó ágra kell tenni ezt a tipust. Kell lenni a csomagolásban egy csomó adapternek. Min 6m3/órás szivattyú kell a mozgásához.
Sziasztok! Valaki segítsen lécci! Megjött az új medence porszívónk, de van némi zavar a zűrben, és nem tudom h én vagyok h.lye, vagy a tükör görbe.... Medencénk INTEX, tehát elvileg kompatibilis... 1 kép Ilyen porszívót vettünk... 2 kép leírás... Tehát nyomó ágra kell kötni a porszívót...
3-4 kép medence csatlakozói... Bal szívó, jobb nyomó, felsó porszívó csati... 5 kép a nyomó ágra kötendő porszívó a csatlakozása csak a szívó ág csatijára jó... a nyomo ágán más a menetemelkedés, átmérő stimmel... Ilyenkor mi van??? Most én vagyok h.lye????
Ez tényleg jó. Te segítettél a homokszűrő és a medence megtalálásában is az auchanban. Nem tudsz esetleg jó akciót valahol a szolártakaróra is? :) 366-os medencéhez kellene.
Szeretném megkérdezni, hogy mi megy tönkre 9 év alatt? Én is most vettem egy 4,57 x 1,22 m-es csővázas medencét. Csak azért kérdezem, hogy mire számítsak.
Én nem tudok nyilatkozni, a medencét beépítve örököltem. Annyit sikerült kinyomozni, hogy több mint húsz éves, talán Jacuzzi gyártmány - a címke már olvashatatlan. :)
Mikor tervezed megvenni a következő medencét, hány évre tervezel?
Volt már legalább négyesed a lottón, vagy minimum esély rá?
Van rengeteg szabadidőd és kedved a medencével pepecselni?
A medencét állandóra tervezed, vagy csak nyáron akarod elővenni?
Miből van több: időd, vagy pénzed?
Van olyan terület a kertben, ami keveset van árnyékban?
Szögletes vs. kerek: a szögletes medencéknél a sarkokban kialakulhat pangó víz, ami algásodásra hajlamos. Nagyon oda kell figyelni rá - első medencének inkább a kerek ajánlott.
Papírszűrő vs. homokszűrő: homokszűrőt néha visszamosatod, ami pár perc alatt lezajlik. A papírszűrőt időnként cserélni kell, vagy kimosni. Egy idő után megunod, és venni fogsz egy homokszűrőt.
A beetetés a legjobb trükk, amit a teljes készleteknél alkalmaznak, olcsó kategória, rákapsz a medencézés ízére, és megveszed apránként újra, jobb darabokból összállítva. A legalsó kategória a felfújható peremű, papírszűrővel: hőszigetelni csak alulról és felülről lehet, oldalról nem, ergo fűtés kell hozzá. Ökörködni nem ajánlatos benne, ifjabb korosztályú használókat felügyelni, nyugtatni kell. Érzékeny a tökéletesen vízszintes alapra. A csővázas ebből a szempontból jobb, de a fűtés, hőszigetelés még mindig macerás.
Egy süllyesztett, fémpalástos medence tuti megoldás. Alá beton, XPS, homok. Oldalról XPS, zsalukő, felülről 300/400 mikronos szolártakaró. Egyszeri, valamivel drágább beruházás, tízévenként le fogod cserélni a betétfóliát, mert megkopott. Efelett a kötelező vegyszer (kombitabletta), tartalékba klórsokk.
Fűtés: a hőszivattyú időjárástól független. Ha ez is belefér a költségvetésbe, nagyon jó megoldás. A legrosszabb a készen vásárolt napkollektor. Ne felejtsd el, hogy nem teát akaruk főzni, hanem a medence vizét akarjuk melegíteni, kompenzálva az éjszakai lehűlést. A legjobb fűtés a takarás. A "szolártakaró" inkább az algától véd, és csökkenti a víz hűlését, de az érdemi vízmelegedést nem segíti elő. Az áttetsző szebb, viszont kiváló életteret biztosít az algáknak. A legjobb az alul fekete, felül kék. Minél vastagabb, annál jobb. A vékonyabb negyedannyiba kerül, de negyedannyi ideig tart. Ez még nem is lenne baj, de a leváló darabkák próbára teszik a szűrőt, és a kertben mindelhol elterjednek. A 400 mikronost egy ember egy-két perc alatt felteszi, a vékonyabbal már tovább tart - el kell igazgatni a víz felszínén. A legtartósabb egy dél felé néző, vízszintes, vagy kicsit lejtő tető legalább akkora felülettel, mint a medence, erre fel tudsz dobni párszáz méter LPE20 csövet, egy önálló fűtéskeringető szivattyúval. Ehhez szezon végén kell egy kompresszor is.
Ez az én szubjektív véleményem, tizenvalahány év medenceüzemeltetés alapján.
Nyilván vonzó a szolár-szőnyeg ára, de valahol hallottam, vagy olvastam, hogy az nem bírja a túl nagy nyomást, egyszerűen kiszakad. Azt nagyobb szivattyúval nem biztos, hogy lehet használni.
De a túl kicsi nyomás is okozhat gondot, mert szűk járatai vannak, ezért nehéz átnyomni.. :)
Nekem nincs személyes tapasztalatom, de remélem valaki itt tud elsőkézből információt adni.
Én csak azért írtam, hogy jól járd körbe a témát, mielőtt megveszed a 4db-ot.
1) Bár azon a reklám-képen úgy mutatja, hogy működik a sok szőnyeg összekötve.. :-)
Én lehet, hogy inkább valamelyik Poolsolar-t venném.
Mivel az UV-szűrő papírjára IS az van írva, hogy TILOS a vízbemenni, ha az be van kapcsolva, elkezdtem aggódni, azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek ezt hogy kell értelmezni.
Gondolom az van mögötte (mint a szivattyú esetében), ha valami nagyon elb...ódik a szerkezetben, akkor a víz vezeti az áramot, tehát veszélyes lehet.
- Ha FI-relém van a villanyóránál, akkor az megvéd, ugye?
- Ha tényleg ez a veszély fennáll, akkor miért nincs földelve az a rész (szivattyúban/UV szűrőben), ami a vízzel érintkezik?
- Ha berakok egy darab réz-idomot, amit leföldelek, akkor gyakorlatilag lesz ilyen extra védelem?
Köszi! Felesleges a 3 db csap, elég csak egy középre, ha elzárod megy a szolárba, ha meg teljesen kinyitod, akkor úgysem választja a nehezebb utat a víz, akkor megy egyenesen vissza a medencébe. Aki nagyon biztosra akar menni az tegyen be még egyet valamelyik ágba.
Szia! Én ezt a megoldást választottam. Fűt vagy szűr, vagy egyszerre mindkettő. Légteleníteni egyszer kell.A legtávolabbi csapot kinyitod, kitolja a levegőt, aztán sorba a többit is. A három irányváltó csapot kiválthatod egy ilyennel:https://medencefutar.hu/Szolar-keruloag-3-allasu-csap-tomlocsatlakozoval-60025
Én tavaly hirtelen felindulásból vettem medencét, este 6-kor egy aránylag egyenes füves területen a fűnyíró legkisebb fokozatával levágtam a füvet, rá az alátét fóliát és arra a medencét ledobtam.
Éjfélkor már ment bele a víz, alap kellékekkel minden megoldható.
Aztán kezdtem el olvasgatni és jöttem rá, miért jobb az erősebb szivattyú, a papírfilter takarítás helyett a homokszűrő, a hálóval kergetőzés helyett a szkimmer, a klórozás trükkjei, stb..
Egyszóval: az alap cuccok elégségesek, de az előttem említett tudáshalmaz nagyon sokat segít, hogy egyszerűbb és élvezhetőbb legyen a medencézés.
A 4db szolár vízmelegítőt hogyan gondoltad? Nem vagyok benne biztos, hogy az alap szivattyú át tudja tolni a vizet, ha "sorba" kötőd a 4-et. (Ha ez az a szolár-szőnyeg, amire én gondolok)
Új lesz nekem a medencézés, nem is vagyok benne biztos, hogy jó irányban gondolkodom e. Mondták több helyen, hogy a két márka Bestway és Intex közül inkább az utóbbit érdemes keresni.
Gyanítom tartósság tekintetében egyik szerkezettel sem nyúlok mellé.
Az alap tartozékok kiszolgálhatják a minimumot, de gondoltam kell mellé még 4 db szolar vízmelegítő az Intexből, ezen kívül pedig még a vegyszerek és a hozzá tartozó sallangok. Igazából nem tudom a víz teszt csíkokon, a vegyszeren, az úszó vegyszer adagolón, a tisztító hálón kívül, mi kell még kezdésnek?
Elegendő az alsó takarófólia, vagy még kell más fólia, hungarocell lapok a talajra?
Első medencénk telepítésével kapcsolatban vannak kérdéseim.
A terület, ahova tervezem kicsit lejt. Ki szeretném vízszintezni. 4x2 m a medence, helyigénye 4,6x2,6m, ha a feltöltést kb 10-15 cm-el szélesebb területen oldom meg, az elég lehet? A terület szélességben kb 15 cm-t lejt a 2,6 m-en.
Szia! Ezt részleteznéd, hogy milyen bilincsre gondolsz pontosan? Én próbáltam spiráltömlőt használni (csak a kollektorhoz), de a tapasztalatom az, h nagyon merev, ami a kissebb baj, viszont a hiába passzol a csonkra, nincs az a bilincs ami kellően összehuzza... A spirál kiáll a zöld részből, és mivel spirál, ki is vezeti a vizet! Nem tudtam bilincsel úgy összehúzni, hogy a zöld része is tömítsen a csőnek, pedig már a műanyag csonk is deformálódott a bilincstől... Mellesleg akinek van ötlete, hogyan lehet a 32-es "O" gyűrűs medencecsonkot hagyományos csőmenetre (és/vagy kpe/lpe toldatra alakítani, az írjon legyen szíves....
van valakinek tapasztalata bestway flowclear skimatic belógatós szűrő + szkimmerrel kapcsolatban, hogy mennyire hatékony? Érdemes mellé homokszűrős vízforgatót pluszba betenni?
Vettünk egy alább említett Bestway Lipari medencét, amihez ilyen van, csak érdekelne, mire készüljünk :)
A vízforgatót egyébként mikor érdemes üzemeltetni? Amikor használatban van a medence, vagy inkább használaton kívüli időszakban?
Feltölteni csak nyirkos homokkal szabad. Ha ki tud folyni a homok,akkor érdemes bekeríteni valamivel. A kisméretű térkő nem eég pontos meghatározás, ha visszaolvasol, kiderül, legalább tégla méretű alátét kell a lábak alá.
Ha nem vízszintes az alap, a medence deformálódik.
Akit esetleg érdekel, most újra rendelhető az Auchanban bestway lipari (rattan hatású) medence 119.900ert. Én ennél olcsóbban nem találtam sehol ilyenből újat.
Sziasztok!Tanácsot szeretnék kérni, így szezon előtt egy 3 méter átmérőjű merev falú medence elhelyezésében. A medence nagyrészt térőburkolatra kerülne, aminek lejtése van, így nem vízszintes a felület. Mit használjak a kiegyenlítéshez(fólia,homok,xps,polifoam)?A lábak alá kell valami, nem nyomhatja el a kisméretű térköveket? Köszönöm a segítséget!
Igen, valami liyesmi. Ha jól látom 8 köbös a medencéd, ahoz elég lehet a legkisebb is. Ugyanakkor, takarás sokat segít.
Te tudod, mennyire vagy járatos villanyszerelésben, vagy szakit hívsz hozzá. Mivel vizes, kültéri téma érdemes körültekintően elvégezni a telepítést. Fi relé, védőcsövezés kötelező!
Ismételek több tényezőt, amit figyelem kell venni, főleg ha valaki most kezd medencézni.
A legolcsóbb fűtés a hőszigetelés, takarás.
Akkor érdemes a medencét üzemeltetni, ha a külső hőmérséklet olyan, hogy kívánod a vizet, hűsítésre. Feltölteni a téliesített állapotból csak akkor érdemes, ha külső hőmérséklet megengedi.
A medence vizét időjárástól függetlenül, vegyszerezni, szűrni kell.
Fűteni napkollektorral csak akkor tudsz, ha süt a Nap. Ha hőszivattyút használsz, persze, más a helyzet.
Az emberek különbözőek, mindenkinek más a hőmérsékletigénye.
A szögletes medencék több gondoskodást igényelnek. Ha úszni akarsz, Ali bá illetve Kapás Bogi gumiköteles ötlete kerek medencénél is használható.
Olyan könyököt keress, amit egyből tudsz a medencéhez csatlakoztatni. Onnan egy hajlékony csődarabbal le a földszínre, oda a T idom, és a többi -gondolom- már adott.
Szerény véleményem szerint figyelembe kell venni, hogy napkollektorral fűteni csak akkor tudsz, ha süt a Nap. A szűrés/keringetés viszont időjárástól független, naponta a medence térfogatának háromszorosát kell átnyomni a szűrőn. Ez két független vízkört jelent.
A medencés boltokban árult gégecsövek nagy bajt okozhatnak. Ez az én esetemben annyit jelentet, hogy amikor megrepedt a (Praher-féle, vagy hasonló) másfél méterenként darabolható bordás cső, két-három köbméter medencevizet nyomott a sufniba. Ezért minden alkalmat megragadok, hogy felhívjam a figyelmeteket erre a spirálbetétes flexibilis csőre. Egy hátránya van, a szokásos AWAB bilincs helyett erősebb, szélesebb kell hozzá, a linken megtalálható.
Most nézegetem, de a legnagyobb gondom a medence felől "indítással" van.
Vágjak le egy 10 cm hosszú gégecsövet, bilinccsel rögzítsem a tömlővéges "T" idomra, és a medence oldalára? - kicsit olyan... Homokszűrő és "T"-idom közé még be kéne varázsolni egy visszacsapó szelepet.
EUR500 magasságától indulnak a hőszipkás medencefűtők. Olyan mint egy klíma kültéri. Két járólapra letszed, direktbe köthető a vízkörbe, minimális helyet foglal. Vezérli a szivattyút is, időprogrammal. Nem vagy időjárásfüggő vele, most 28 fokos a medencém(mert arra állítottam be) ...
Köszönöm a választ.Azt elfelejtettem írni hogy hollandiában vagyok és itt az LPE cső se olcsó mulatság.Nem lenne olcsóbb mint amit korábban belinkeltem. 95 euró itt egy ilyen szolárpanel. Tehát ha ugyan azt tudná mint amit a 150-200 méter LPE akkor beruháznék egy ilyenre.Viszont arra gondoltam hogy ezt külön szivattyúval üzemeltetném hogy lassan menjen át rajta a víz. Nem tudom ez így jó ötlet e. Totál kezdő vagyok. :) Mondjuk egy ilyen szivatyúra gondoltam. https://www.mard-el.hu/hydor-seltz-700-l20-univerzalis-vizpumpa-700lh-14w-950 Itt már most is napi 10-12 órát sütné a nap.
Festék nem sokat érhet ilyen helyen. Talán Duct tape ragasztó.
Gondolom, láttál már jutyúb videókat arról, hogy pukkasztottak ki Amerikában medencéket. Próbáld elképzelni, mi lesz akkor, ha megindul a medencébe levő víz?
Találkozott-e valaki puha falú medence javító festékkel?
Téglalap csővázas medencénk (280x550/150) már 6. évét nyúzza nálunk, 2 évesen használtan megvéve. A fölső vázkeretnél - különösen a napos oldalon - a PVC réteg a naptól már elöregedett, és a fogdosásoktól lekopott az üvegszálas betétig. A szálak ettől fokozatosan bolyhosodnak, s félő, hogy elkopván a tartóerejüket vesztik, és idővel a medencefal leszakad a keretről.
Úgy gondoltam, valamivel stabilizálni kellene a helyzetet, hogy még egy pár évet kihúzzon. Erre valamilyen festéket, vagy ragasztót gondoltam, amellyel a szálakat átitatom, befedem, elkerülve a további sérüléseiket.
Kapható-e valami erre a célra, és ha igen, akkor hol kellene keresni?
(Újabb medencében már nem gondolkodunk, ha tönkremegy, akkor "vége a dalnak").
Terveim alapján a kollektorhoz a medence leeresztőcsonkjától csatlakoznék.
Szeretném kérdezni, milyen méretű a leeresztő csonkja, milyen idommal lehet közvetlen rácsatlakozni. (Az enyém még padláson van elcsomagolva, hátha valaki tudja)
A kollektoroktól a homokszűrő és a medence közé a bemenő ágra csatlakoznék egy "T" idommal. Azt hiszem ez a cső NA32-es "harmonika". Milyen "T" idomot ajánltok?
A kollektor szivattyúnál lesz egy visszacsapó, - emlékeim szerint - homokszűrő és a "T"-idom közé is kell?
Ma nyomáspróbáztam a kollektorokat, gerinc vezetékekkel, komolyan rendesem megizzattam mikorra el tudtam érni, hogy a 20-as LPE idomok ne csöpögjenek. 1,5 BAR-on.
A 32-es gerinccel nem volt semmi gond, 20-as idomok fele csöpögött.
Megjött a használt UPS 25-60, szétszedtem, kitakarítottam, összeraktam működik. :)
Alapozáskor a homokot nyirkos állapotban kell kiteríteni. és úgy elsimítani. Az XPS fölés is lehet rakni egy pár centis réteget, az az XPS illesztéseknél keletkező minimális eltéréseket kompenzálja.
A milliméteres egyenetlenségeknél összegyűlik a ki nem szűrt üledék - előny, mert porszívózáskor kevesebbet kell dolgozni, - hátrány, hogy reggel látni az üledéket.