Szerintem érdemes megpróbálni, ha van elég helyük. Nekem három éve van két balkonládányi hónapos szamócám, amit magról keltettem. Nagyon szépen nőnek és teremnek, az első virágot idén pl. február végén (!) hozták. Most épp mogyorónyi zöld termések vannak rajtuk. Pedig szegények kicsit sűrűn vannak egymás mellett. Gyakorlatilag novemberig folyamatosan terem. Télen is kint van, nem szoktam behozni.
Én úgy gondolom, hogy keress rá a balkoneper vagy futóeper, vagy ampolnába ültethető eper címszó alatt, a fajtára. A legtöbb fajta szabadföldi, ezek csak mérgelődést fognak okozni. Azon túlmenően, hogy el is pusztulnak.
Sziasztok! En egy kerdessel fordulnek hozzatok. A minap a boltban lattam 6-os csomagban eper palantakat. Sajnos nincs kertunk, de nagyon szeretnek eper palantakat nevelgetni, hatha hozna gyumolcsot. Szerintetek balkonladaban jol meglenne? Vagy esetleg valahogy mashogy? Elore is koszonom a segitseget! Szep napot es udv, Fpa
Én is örülök, hogy mást is érdekel a téma. Ide kívánkozott még, hogy elmondjam: két éve vettem egy boltban szamóca magot. Fajtajelölés nem volt rajta, csak hogy erdei szamóca jellegű, folytonérő típus. Kicsit szkeptikus voltam, de ültetés után 4 hónappal már termett, és azóta is, folyamatosan. Február végén megjelennek rajta a virágok, és novemberben, egész a fagyokig terem. Nincs rajta sok, de nem is ez a lényege. A gyerekek imádják, és én is mindig megcsodálom. Csak attól félek, hogy előbb-utóbb kiöregszenek a tövek, mert nem képez indákat.
Ugyan, nem tartozol semmivel. Legyen sok örömöd bennük.
Bár mindenki azt mondja, hogy a tavaszi telepítésü eper a telepítés évében nem terem. Én ezt ennél a fajtánál nem tapasztaltam, remélem, hogy ezt ti is így fogjátok tapasztalni. Sőt év közben még az indáról megredtek is teremtek. Azért az hiszem, hogy ez végképp nem normális. Bár az sem volt normális, hogy az eddig csak tőosztással szaporodó eper, egyszer csak elkezd indázni is. Remélem, hogy ez csak tavaly volt így.
El sem hiszed mennyire örülök, hogy te is a vegyeskulturát alkalmazod.
Az Gertrud Franck- Öngyógyitó kiskert c munkájából jegyzetet készítettem és azonos címen topicot nyítottam itt. Ha megengedet ajánlom figyelmedbe.
Én az eperesbe dughagymákat, és lóbabot ültetek "össze-vissza" már mindkettő helyén van. Az epres 3 oldalán 50-60 centinként 1-1 körömvirág van. A negyedik oldalán mézvirág díszlik.
A borsom már jelöli a sorát, amikor leérik akkor a megmaradt növényi részt az eperközé teritem.
Nem ebbe a topicba való, de mégis itt mondanám el, hogy a sárgarépa sorok közé marékszám édesköményt ültettem
Szia, most visszatérhetnék az ajánlatodra? Sajnos késön kaptam észbe, és már eltelt a hét, de ha jövö hét vége felé föl tudnád adni, a következö hét elején biztosan a legjobbkor érkezne meg. Örülnék, ha sikerülne, mert nem igen van jól termö fajtám. Kösz.
Régebben mentettem el az alábbi szöveget a netről, gondoltam, megosztom. Remélem, nem sértem senkinek semmilyen jogát... már nem tudom, ki mondja ezeket az okos dolgokat, de jól hangzik. Ha végre lesz kertem, ki is próbálom. :)
"...A biokertészkedés nagyjai (pl. Alwin Siefert, Gertrud Franck), akik könyveket írtak a vegyszermentes kertészkedésről, a szamócát fontos helyre sorolják. Alwin a „Kertészkedés mérgek nélkül” című könyvében kifejti: a szamóca azon növények közé tartozik, melynél a vegyszermentes termesztés előnye a legkorábban tapasztalható. Példaként a piacra termelő barátja esetét írta le, aki a vegyszeres termesztésről áttért a biotermesztésre, amelyben csak biokomposztot és talajtakarást alkalmazott. A kitermelt egészséges, ugyanakkor zamatos szamócával olyan átütő sikert ért el a piacon, hogy a termőterület megkétszerezésével sem tudta kielégíteni a keresletet. Franck az „Öngyógyító kiskert” című könyvében leírta: a vegyeskert tervezésekor a terület ötödére szamócát tervezett.
Én már 20 éve iparilag előállított vegyi anyagok felhasználása nélkül termelem a szamócát. Az eredménnyel elégedett vagyok: amíg vegyszeres termesztést folytattam, évente 10-15 kg szamócám termett. Ahogyan áttértem a biokertészkedésre, és a szamócát vegyeskultúrában termesztem, a termés mennyisége fokozatosan emelkedett és az idén már 60 kg-ot szedtünk le. Természeti módszerem sajátságos, a fent említett és más szerzők módszereit ötvöztem a saját tapasztalataimmal.
Az új szamócatövek telepítését mindig augusztusban végzem. A töveket nitrogénnel jól ellátott helyre (borsó vagy korai burgonya, esetleg nyári saláta, kínai kel, endívia helyére) ültetem. Ezek betakarítása után a talajt fellazítom és meglehetősen sűrűn beszórom mustármaggal, amely augusztusra rendszerint kikel. A mustár bizonyos védelmet nyújt a füves cserjék között otthonos szamócának a tűző nap ellen és több kártevőt, pl. a fonálférget is elriasztja. Augusztusban ebben a zöld sávban ültetőgödröket (0,50 m-es közöket alkalmazok) ások. Ezekbe biokomposztot szórok, majd kiültetem a gyökeres szamócapalántákat. Ősszel újabb biokomposzt adagot szórok a szamócasorok mellé, bekapálom, majd 2–3 hét múlva fokhagymát ültetek oda. Tapasztalataim igazolják Gertrúd Franck állítását, miszerint ilyen növényi szimbiózisban a szürkepenész előfordulása minimális.
A sorközöket és a tövek közötti üres területet szerves anyaggal takarom. Én főleg friss fűkaszálékot alkalmazok, csak ritkábban szalmát vagy aprított fanyesedéket. A talajtakarás megakadályozza a föld gyors kiszáradását, a sekélyen gyökerező szamóca számára rövidebb ideig tartó szárazság esetén lehetővé teszi a vízellátást azáltal, hogy a mélyebb rétegekből a kapillaritás révén feljutó nedvesség e takaróban raktározódik. A talajtakaró réteg segít kialakítani a megfelelő mikroklímát, lehetővé teszi a gazdag talajéletet és a szamóca harmonikus tápanyagellátását. Megfelelően vastag talajtakaró esetén a szamóca termései még a leghevesebb nyári záporok esetében sem szennyeződnek földdel.
A szamóca biokerti termesztésénél nélkülözhetetlenek az egyszerű nemesítő műveletek. Én két módszert alkalmazok. A negatív válogatást úgy, hogy teljes virágzás idején éles kapával könyörtelenül kivágok minden olyan tövet, amely nem virágzik. A pozitív válogatást a termés érésekor végzem úgy, hogy fajtától függően, a koraiságot, színeződést, bőtermőséget, nagyságot szem előtt tartva rövid botokkal megjelölöm az általam legkedvezőbbnek tartott töveket, és a továbbiakban ezekről nevelek szaporító anyagot. Az utóbbi 2–3 évben azt tapasztaltam, hogy a gyümölcsös sorközeiben is eredményesen lehet vegyes ültetvényként szamócát termelni.
Nézetem szerint a biokertben főleg az egyszertermő fajtákat érdemes termeszteni. Én a Vásárcsarnok meglepetése, Senga Sengana, Karmen, Mária fajtát termelem, ám lehet, hogy a skálát a jövőben sikerül kibővíteni Dagmar, Roxana vagy Tamara fajtákkal is. "
Segítségeteket kérném. Idén írom a diplomamunkám a szamóca polimorfizmusának mikroszatelit elemzéssével.
Sajnos csak 12 mintám van amik már régiek, friss palántákra, levelekre lenne szükségem a vizsgálatokhoz az elismert fajtákból, hol tudnék beszerezni szamóca palántákat?
Abban tudna valaki segíteni, hogy az Eperland-okon milyen fajta eper van? Olyant szeretnék venni, de amikor a mérlegelős emberkéket kérdeztem, nem voltak túl segítőkészek. Vagy tényleg nem tudták, vagy csak úgy tettek... Érden a telekünkön van eper, de nagyon nemszeretem fajta. Apró (nem szamóca, za is van, de annál azért nagyobb:), nagyon magos, és bár az íze nem rossz, de akárhogy ültetem szét, nem lett jobb a helyzet:/
Viszont a mailboxoddal csakugyan valami baj van: nekem is visszajött a daemonnal a neked küldött levél. Csak annyit írtam hogy szeretettel várom mihamarabb az Ostarákat. Üdv
A Senga Sengana egy ismert eperfajta 1954-ben Dr. Reinhold von Sengbusch, termesztette ki ,az ő nevéhez fűződik és munkájának gyümölcse még a Senga Dulcita" és "Senga Fructarina" eperpalánták is.
A Sengana közepes idejű mármint érésben,mézédes ,nagyszemű,szedés után sem rottyan össze,mindenhez felhasználható süteménybe/re, lekvárnak is tökéletes ,a mélyhűtőm tele van,tehát fagyasztani is lehet, legjobban fagyasztottan már csak fagylaltot csinálok belőle..
Nekünk az elmúlt két évben annyi volt , hogy naponta 1 1/2 kg-ot szedtem le nekem a kislányom imádja ő 6 éves,de már annyit evett tavaly is ,hogy kijelentette ő már nem szereti az epret...dehogynem csak nagyon eltelt vele.
Tavaly ősszel fiatalítottam az eperágyást, így idén biztosan nem lesz sok, termés.Bár kitudja?
Ezt a fajtát itt Magyarországon az 1980-as években mindenhol termesztették, nagyon ismert volt.
a nagyobbik kisfiam /7 éves/kedvence az eper.de annyira imádja,hogy egyszerűen az őrületbe kerget minket:)szülinapi tortájára is el kellett utaznom januárban dombóvár-kaposvár-pécs körútra,mire kaptam volna olyant amit szeret,aztán végül kifutottam az időből mert már nem vállalták.nem tudtam,hogy január elején mindenhol hiánycikk lesz azz eper.mármint cukrászdában.
mikor mondtam neki,hogy fárosz lehet,hogy tud küldeni nekünk olyant ami nem csak tavasszal érik,akkor annyira megörült,hogy ki kellett menni a kerbe helyet csinálni neki.
olvastam én már a csomagküldőkben,hogy van olyan eper ami folytonérő,de nem hittem benne,mert egyszer anyuék rendeltek 5000ft volt és csak ugy május végéig termett.lehet,hogy nem azt küldték amit kértünk?
na mindegy.az oviból multkor két tő szamócával jött haza.hogy ő ezeket megmentette,mert ki voltak száradva,és az ovónéni megengedte,hogy elhozza.szóval jól megöntöztük és most nagyon örül,hogy ezt ő "mentette meg":)
a sluszpoén a dologban,hogy a kisebbik kisfiam /2.5/meg allergiás volt tavaly az eperre,ugyhogy előle meg dugdozni kellett.az orvos szerint,lehet,hogy kinövi.idén vettünk de ettől már nem lett pöttyös:))
viszont ez a csomagolt spanyol eper sehol sincs a hazaihoz!!!