Egy apró kiegészítés (de tényleg, csak kukacoskodás): 29-ben még törvényhatósági jogú városok voltak, később ezeket hívták megyei városoknak (nem tudom, mikor történt a váltás, az biztos, hogy a 30-as népszámlálás után kiadott Helységnévtárban még előbbi, a 41-esnél már az utóbbi kifejezést használták. És aztán majd jöttek a megyei jogú városok, de hogy mikor, azt nem tudom (talán 49-ben, amikor az új megyerendszer is bejött).
Amit Vidi jelvényként használnak, azt szerintem kizárólag a VTTV-nek, vagyis a Vadásztölténygyári Televíziónak volt a jelvénye, a futballcsapatnak nem.
(A Videoton nevet egyébként a fáma szerint a cég egyik gyártósoros szakmunkása találta ki 1967-ben, és mivel tartalmazta a cég profilját, külföldieknek is egyből érthető ill. könnyen megjegyezhető volt, és még a VT-re is rímelt, egyből felvette a cég. Az illető pedig egyből vezetői beosztást, majd később kiemelt nyugdíjt kapott.)
Ez a topik nem erről szól. Úgyhogy maradjunk a tényeknél: Újpest 1926-ban (1907 óta) Rendezett Tanácsú város volt, majd 1929-ben elnyerte a Megyei jogú város címet, ami a főváros után a második legnagyobb rang. Csapatai mindig is a budapesti futball osztályokban indultak, így nyilvánvalóan futballpestinek számít a klub.
TV!
Én komolyan mondom, mindig gondban voltam a "vidéki túra" kifejezéssel. Budapesten minden vidéknek számít, ami nem Budapest, tehát ha elhagyjuk a táblát, az vidéki túra. Viszont ha az egyik vidéki településről megy valaki egy másikra, az valahogy nálam logikailag nem fért bele a "vidéki túra" kifejezésbe, hiszen nem hagyott el semmit, maradt Vidéken. Illetve esetleg ha valaki egy nagy településről egy kisebbre utazik, az lehet vidéki túra...
Na mindegy. Remélem, nem teljesen hülyeség a dilemmám :D
Azért ez így túlzás.:) Újpest rendezett tanácsú város volt, lélekszáma alapján talán az ötödik (?) legnagyobb magyar település, a lakosság foglalkozási szerkezete szerint pedig tipikus iparváros (ezért is lehetett olyan jó csapatuk). Ráadásul az MLSZ szabályai szerint fővárosinak számított. És az első osztályban valóban 26-ban szerepelt először "igazi" vidéki csapat. Mindazonáltal ha pl. az 1908-as déli kerületi bajnokságban a kaposvári drukkerek közül néhányan elkísérték csapatukat Aradra (nem hiszem, de elvileg lehetséges volt), azt ma legfeljebb egy Nyíregyháza-Sopron túra múlhatja felül.
nem lehet ez az első vidéki túra, mikor akkor még Újpest sem volt Pest (csak tanyaközpont, bocs, de földrazilag ez volt akkor a helyzet), úgy hogy csak az egyik Pest melléki /községi-kisvárosi?/ csapat szurkolói meglátogattak a egy patinásabb vidéki városban lebonyolított futtballmérkőzést. Namármost, ha falusi/kisvárosi csapat megy nálánál nagyobb városba, semmiképpen sem nevezhető vidéki túrának.
off Ha már itt vagy, és máshol nem futunk össze. És eszembe jut. Meg hogy okuljon mindenki. A települések jogi besorolása döntött arról, hogy valahol csendőrség vagy rendőrség volt? Vagy ez független volt ettől? Szóval hogy nagyközségben csendőr, de rendezett tanácsú városban már rendőr? Illetve előfordult, hogy egy településen mindkettő volt? Szerintem mást is érdekel, ezért merem itt megkérdezni. Vagy ha eddig nem érdekelte, majd most fogja.:-) Legfeljebb kitiltanak.:-) on
Tehát ha egy nagyváradi drukker több órát rászánva az utazásra átrándult Debrecenbe, az nem volt vidéki túra? (vagy egy békéscsabai Szegedre, stb.)
Ehhez részben kapcsolódva: a múltkor hallottam, hogy Aradon már az 1890-es évek elején futballoztak. Nem tudom, hogy igaz-e. Ez csak azért jut eszembe, mert a sporttörténet (beleértve magamat is) e szempontból csak fővárosi példákat hoz (tehát, hogy hol futballoztak először). Én azonban nem tartom kizártnak, ha máshová nem is, de Pozsonyba hamarabb jutott el a futball-labda. Csak nem tudom, maradt-e ennek valami nyoma.
Szerintem nem ez volt az első vidéki túra. Vidéki városok KÖZÖTT korábban is vándoroltak szurkolók.:) Pl. Nagyvárad - Debrecen (és fordítva) meccsekre akár százas nagyságrendben utaztak a tízes évek elején. (és akkoriban nem volt egyszerű a két város között közlekedni, mondjuk ha valakinek nincs autója, sajnos ma sem az. Nagyon nem...)
a magyar bajnokságról nagy részletességgel a neten hol lehet olvasni? Ilyenre lennék kiváncsi, hogy legtöbb mérkőzést ki játszotta/játékos, klub/, legtöbb gól/játékos, klub/ és hasonlók.. Előre köszi.
A legelső vidéki túra egyébként a Lila Közép nevéhez fűződik, ugyanis a sorsolás szeszélye folytán az Újpest játszott először vidéki bajnokt: 1926-ban, Szombathelyen. Kb. 100 Újpest-szurkoló utazott el.
1919-ben, a román megszállás alatt, amikor megszűnt Budapesten a villamosközlekedés, és kaotikus állapotok voltak, olyanról is tudok, hogy Újpestről Kispestre is különvonattal ment a Lila Közép :-)
Nem. Feleki László kb. december elejétől január végéig Angliában volt, az Arsenal vendégeként minden nap írt az angolokról egy cikket. Minden edzésen, minden meccsen ott volt. Aztán amikor hazajött, az első meccs éppen az Újpest-Fradi volt Budapesten, így azt értelemszerűen összehasonlította a legutóbbi angliai élményével, a Wolverhampton-Arsenal meccsel.
Pont olyan, mintha ma írna valaki egy polémiát egy angol és egy magyar bajnoki közötti párhuzamok kapcsán. Tehát a Wolverhampton-Arsenal mérkőzés vs. Újpest-Fradi mérkőzés összehasonlítása.
az MVSC magyar bajnoki döntőt is játszott a két világháború között a Bp-i NB I győztesével. Az előtte lévő vidéki csatározások során (amelyet az alligák győztesei vívtak) találkozhatott volna debreceni csapattal.