Keresés

Részletes keresés

minden ami kémény Creative Commons License 2014.11.20 0 0 857

kémények épitése bélelése javitása szakvéleményeztetése tel 06704254406

citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.18 0 0 856

12métert osztott rendszerben kell megcsinálni a világító udvar felől lehet a levegőt bekötni a vízszintes szakasz + kémény hossza +könyökök+a levegő oldal hossza nem lehet több mint amit a készülék tud, A vízszintes rész lehet 20 méter is ha a cirkó tud annyit de akkor már csak olyan típusú csővet használhatsz aminek van ehez érvényes papírja de arra is vigyázni kell,hogy a megvásárolt cirkó legyen minősítve ehez a kéményhez is..nem olyan egyszerű  ezért inkább hívj olyan szakit aki egyben megcsinálja a készülék cserét kéménnyel,gázmeoval együtt.

Előzmény: Mjuz (855)
Mjuz Creative Commons License 2014.11.18 0 0 855

Köszönöm az infókat Urak!

 

A kémény elég hosszú 12 méter környékén van, lehet még kicsit hosszabb is. De megoldható, hogy a kazánt a világítóudvar felé teszem, ahonnan a beszívás is megoldható. Gondolom önmagában a héra bélelése nem jó a kondenzációshoz, hogyha csak a gázelvezetésre használnám?

 

Még annyi kérdésem lenne, hogy a kéménybe való bekötés előtt fektetett, azaz vízszintesen (leejtéssel) menő bekötő cső hossza mennyi lehet maximálisan? Lehet ez 5 - 6 méter?

Előzmény: Téli nap (854)
Téli nap Creative Commons License 2014.11.18 0 0 854

 "esetleg a béléscsőbe húznak bele egy flexibilis vékonyabb csövet a gázelvezetésnek és a levegő pedig a meglévő béléscsövön jönne. Van ilyen megoldás, vagy ilyenkor mindenképpen újrabélelnek fúrással faragással?"

 

 

 Megoldható, de még sok mindent kéne tudni a pontos javaslathoz.

 

 Az már világos, hogy ha az 1 db kéménybe van kötve az a  kettő kályha akkor az a bélés nagy valószínűséggel  130 mm körüli. Abba meg bőven belemegy a füstelvezető mert  (az mindenféle méretezésdi ellenére ) csak 80 mm. Kémény hossza viszont ismeretlen, így  bizonyos hossz felett már nem biztos hogy  a levegő bevezetésre jó. Tehát szétválasztott rendszer és egy jó bélelő megoldja.

Előzmény: Mjuz (851)
murray Creative Commons License 2014.11.18 0 0 853

üdv igaz az hogy ha kondenzációs gázkazánt vennék a sima zárt égésterű helyett akko nagyobb esélyem van arra hogy elég neki a parapates kivezetés (ha megfelel) nem kell kéményt építeni? köszi

citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.17 0 0 852

Ha 130-as csővel van bélelve akkor ha egyenes a kémény akkor lehet a kéményből venni a levegőt de csak ha nem túl hosszú de ha osztottan csinálod akkor ha nem egyenes a kémény flex csövet is lehet bele tenni a levegőt meg oldalfalon kívülről kell megoldani.

Előzmény: Mjuz (851)
Mjuz Creative Commons License 2014.11.17 0 0 851

Üdvözletem!

 

Adott egy lakás, 2 db héra cserépkályhával 1 kéménybe kötve. A kémény bélelt, de pontos adatokat nem tudok. A kérdésem, hogy a már bélelt kéménybe újrabélelés nélkül valahogy be lehet-e kötni egy kondenzációs cirkót (Ariston genus 24kw) a cserépkályhák helyett? Gondolok itt arra, hogy esetleg a béléscsőbe húznak bele egy flexibilis vékonyabb csövet a gázelvezetésnek és a levegő pedig a meglévő béléscsövön jönne. Van ilyen megoldás, vagy ilyenkor mindenképpen újrabélelnek fúrással faragással?

 

Köszönöm!

 

 

lili0010 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 850

dobtam egy mailt béleléssel kapcsolatba, még tegnap előtt, láttad?

Előzmény: citcat 18-16v (839)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.08 0 0 849

Van telefon szám ( nevemre katt.) azon hívj fel,vagy csak csörgess meg és visszahívlak.

Előzmény: Törölt nick (848)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.07 0 0 848

Nem kockáztatok, szeretném, ha ez a kémény száz év múlva is kémény maradna, nem akarom savval meg kéménytűzzel amortizálni a szerkezetét. (Mert szinte biztos, hogy előbb-utóbb begyulladna a kátrány. A korhadt akácgally nagyon kormol.)

citcat 18-16v: Tehát annyi a dolog, hogy a megvásárolt inox elemeket össze kell szegecselni, majd befalazni a helyére?

Különben mennyiért lehetne ezt így (150 mm átmérő, 1 mm vastag, ~11 m hossz) szakemberrel megcsináltatni? Mondjuk onnantól, ha már sikerült kiszedni az alu bélést, és szerelésre kész a kémény.

Előzmény: Fagyosnapok (846)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.07 0 0 847

Ha ki tudod venni az alucsövet  akkor elég egy fúrógép, hosszabbító (vagy akkus fúró) popszegecshúzó, kis saokcsiszoló, kalapács, véső, sziló nyomó, kőműves kanál,fándli, vödör.(((az egyik nagy kéménybélelő cég tulaja pont ennyi szerszámmal kezdte és az apja zsigulijával)))

Előzmény: Törölt nick (843)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.11.07 0 0 846

Ja hogy neked már bélelve van alumíniummal egy korábbi gázkazánhoz.

 

 Akkor a teendő  : rácsatlakoztatod a sparheltet és fűtesz.

 Tény hogy az alumínium bélés nem szilárd tüzeléshez való, de mi történhet ? Elolvad az aluminium vagy elég. Szerencsésebb esetben  a becsatlakozás után 1 - 1,5 m- en elolvad, ráég a kémény falára és a kémény működik tovább. A felsőbb szakaszon, ahol a kondenzáció előfordulhat ott megmarad az aluminium , védi a kémény falat.

 Másnak, pénzért természetesen csak inox csövet szabad betenni.

 

 

 Azért a tüzelésre vigyázz !! Ne fojtsd le korán a tüzet stb. Főleg a visszaáramlásra figyelj !!

Előzmény: Törölt nick (845)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.07 0 0 845

Köszönöm. A szerszámokat kölcsönözni még lehet, az a legkevesebb, ügyetlen sem vagyok, de tényleg nem állok neki úgy, hogy még soha nem is láttam. Egy korábbi kombi gázkazán kéményét akarom kibélel(tet)ni fatüzelésű kis kályhához vagy kis sparhelthez. Mindezt nem régen, a 813-as hozzászólástól kezdődően leírtam. Az épület Porotherm téglából épült, igaz, szigetelése még nincs, de a fagyot csupán az okozza, hogy a nappaliban lévő antik sparhelt melege már nem elég ahhoz, hogy a folyosóból nyíló fürdőszobát is rendesen felfűtse, a probléma pedig, hogy a fürdőben jön be a vezetékes víz a házba. Való igaz, hogy a házat nem erre tervezték annak idején.

Idő közben arra jutottam, hogy a későbbi könnyebb tisztíthatóság miatt mindenképp jó volna azért legalább a 150-es inox csöveg betenni, amihez mindenképp ki kell szedni a régi 150-es alu béléscsövet. Adott nekünk most max. 150 ezer gyűjtögetett pénz, amit a kéményre tudnánk költeni (aztán még nem tudom, a kiskályha miből lesz, de azt még talán tudok szerezni), ám az minden bizonnyal nem elég, hiszen csak az alapanyag is majdnem annyi volna. Irtó drága maga a cső... De az új kémény még drágább volna.

Előzmény: Fagyosnapok (844)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.11.07 0 0 844

 Mi kell, mi kell ?

 

Hát un. bádogosipari szerszámok.

 Azaz lemezollók, gyorsvágó,  fúrók, szegecshúzó vagy lemezcsavar,  álláshoz állvány esetleg tömítő anyag stb. stb.

 Magához a béléshez mindenféle idomot gyártanak. Azt azért el kell dönteni, hogy merev falú lesz a bélés vagy saválló acél. Ezt a tüzelés határozza meg.

 

A furános bélelés házilagosan kizárt, hogy menne.

 

 

 Más  : ha egy fürdőszobában olyan hideg van, hogy fennáll a fagyveszély, ott maga az épület rossz hőtechnikailag.

 

 

Rossz ? nem  - nagyon rossz !!

 de még egyszer  : bélelni csak gravitácós kéményt szabad házilagosan. Azt is csak saját magának,  másnak bűncselekmény ! A túlnyomásos rendszerekhez már komoly tömített bélelések kellenek.

Előzmény: Törölt nick (843)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.07 0 0 843

És tényleg, csak kíváncsiságból, milyen szerszámok kellenek egy ilyen béleléshez? (Már ha elegendő a kémény belső átmérője és nem kell fúrni.)

Ugye pár hete még én is gondolkodtam azon, hogy magam beteszem a csövet, de ez aligha járható út a számomra, legalább egyszer látnom is kellett volna, hogyan megy ez. Nem akarnék kontár munkát produkálni. Idén talán még egyszer hideg lesz a fürdőben, a vizet majd elzárjuk a nagyon hideg éjjelek előtt, hogy ne fagyjon be. 150 ezernél többet most semmiképp nem tudunk rászánni a 10+ méteres kéményünkre, olyan szakit meg nem találtam, aki kézműves csipkeékszereket is beszámít a munkadíjba. :DDD

Előzmény: Fagyosnapok (841)
koii69 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 842

Kedves "Fagyosnapok" !

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat!

A magam megnyugtatására szerettem volna megcsináltatni a kéményt, és mert ajánlották is "melegen".

A tetőt nyáron újra rakták és a tetőszint felett a kéményt is.

Ablakcseréim voltak tavaly. Jól záródnak, és rakattam szellőzőket is rájuk. Sőt a kazán az előtérben van egy légtérben a konyhával. Ide nyilt égésterű gázkazánhoz való nem lezárható szellőzésem is van.

Előzmény: Fagyosnapok (841)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.11.07 0 0 841

 És ha már a járulékos költségekről van szó, azok a következők  :

 

 

    1.  Előzetes kéményseprői szakvélemény  - ez nagyjából azt jelenti, hogy megnézik jó e a kémény érdemes e béleltetni. Ok. ok. de ezt egy bélelő mesternek is illik tudnia.

 persze ha valaki lépre megy azaz beugrik a kéményseprő ezen dumájának az fizet,

 

 

   2.aztán a kész kémény  bevizsgálása és szakvéleményezése a kéményseprők által . Na ennek a költsége már jogos. ehhez szokták kérni a különféle számításokat  - áramlási ellenállás számítás, hőtechnikai számítás,  ez is pénz.

Előzmény: koii69 (838)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.11.07 0 0 840

 " Nincsen semmi felszólitásom ,szépen működika kémény ."

 

 akkor minek tökölsz ezzel ?

 

 

 Majd ha tönkre megy az a nyilt égésterű kazán,  akkor térj vissza a témához. Mivel már csak olyant engednek, sőt eleve egy kondenzációst érdemes beállítani. Arra meg a nyilt égésterű bélelése   úgy sem jó.

 

 ennél a béleletlen kéménynél más nem történhet mint a fagy rongálja, de mire végez vele addigra a kazánod is régen tönkre ment.

 

 

 "Eddig minden évben a kéményseprő ellenőrizte a bélés nélküliség ellenére is megfelelt."  Mert valószínűleg így volt és nem volt korrupt az a seprő. Nem érdekelte hogy kitiltják e Amérikából. Mert eleve nem akar oda menni.

 

 

 

 "Meg lehetne csinálni a bélelést minden járulékos költség nélkül is " Hát persze, ha értesz hozzá van szerszámod és megveszed az anyagot.

 

 

 de mint írtam ne foglalkozz vele úgy jó ahogy van. Majd ha új kazánt veszel, ahhoz viszont béleltetni kell, azt mán magad nem csinálhatod. Annak lesznek járulékos költségei.

 

pl.  számolgatnak 6 oldalon keresztül, hogy megfelel - é.

 Egyik ismerősnél egy zárt égésterű kombikazánnál    -turbó ,  azaz az égésterméket ventillátor hajtja ki kb  5 méteren, ott számoltak a semmiért - természetesen jó pénzért.

Előzmény: koii69 (838)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.06 0 0 839

A kémény fúrástól nem lesz nagyobb kosz mint a béleléskor csak kevesebb bontással lehet jobb eredményt elérni. A lapított csővel nem vacakolok mert attól még az is jobb ha nem csinálsz semmit azzal a kéménnyel.

Előzmény: lili0010 (837)
koii69 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 838

Sziasztok!

Budapesti vagyok és béleltetném a kéményét egy régi nyilt égésterű kazánnak.

Irtózatos árakat írtak..... eddig  nekem.

Bár lehet ,hogy ennyi de mégis drágálom.

És persze az engedélyezési lehúzást is.

Nincsen semmi felszólitásom ,szépen működika kémény .

Eddig minden évben a kéményseprő ellenőrizte a bélés nélküliség ellenére is megfelelt.

Meg lehetne csinálni a bélelést minden járulékos költség nélkül is?

lili0010 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 837

Személy szerint a kémény felfúrástól én idegenkedem, gondolom elég nagy rombolással jár.

Menyire viseli meg a kémény szerkezetét?

Lapított csővel való bélelést szoktál vállalni?

Előzmény: citcat 18-16v (836)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.05 0 0 836

A legjobb kivitelező Én vagyok, kéményfúrást is vállalok, nekem nem macerás  bármit lemarni. Én olcsón, jól, gyorsan dolgozok,de sajnos a megrendelőim ezekből csak kettőt választhatnak.

Előzmény: Beny boy (835)
Beny boy Creative Commons License 2014.11.05 0 0 835

Köszönöm!

 

Valóban ilyen ötletre voltam kíváncsi.

Esetleg bevált kivitelezők pest környékén(északi rész)?

Ahogy nézem a kémény marás macerás procedúra...

Előzmény: citcat 18-16v (834)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.11.04 0 0 834

A furánt nagyon nem kéne beletenni mert az csak az első húzósabb tüzelésig bírja, vagy az első kéménytűz végez vele. Mivel már úgy is javítani kell a vakolatot akkor inkább vésd ki és tegyél bele rendes inox béléscsövet, a felső pár métert meg fúrasd le 200 mm átmérőre. mindezt megúszod a furán árából csak ez így soha nem fog problémát okozni és  Kb 220,000Ft elég lesz rá.

Előzmény: Beny boy (833)
Beny boy Creative Commons License 2014.11.04 0 0 833

Sziasztok!

 

A következő ügyben kérnék segítséget:

Adott egy ~30kW-os fatüzelésű kazán. Hozzá 180-as füstcső, és egy ~14x24cm-es 12-13m magas kémény. A kéményben kéménytűz keletkezett, és végigrepedtek a téglák(alsó szakaszon csak).

Milyen megoldások vannak a javításra?

Amivel szemeztem az a FuranFlex technológia. Abból is az RWV elvileg jó lehet fatüzelésre, mert valami 400 fok körüli hőmérsékletet stabilan elvisel.

A fűtést át szeretném alakíttatni puffer tartályos megoldásra, ami annyit tesz, hogy a kazán max teljesítményen fog járni >3-4 órán át. Gondolom ebben az üzemben jelentősen megnő a füstgáz hőmérséklete, mert nincs lefojtva az égés. Felmerült bennem a kérdés, hogy ezt is kibírja-e ez a műgyantás megoldás?

Továbbá kíváncsi lennék esetleg milyen más megoldások jöhetnek szóba, és közelítőleg milyen árral.

 

Köszönöm!

G.Zoli Creative Commons License 2014.11.01 0 0 832

Köszi. Még gondolkozunk hogy legyen.

Előzmény: citcat 18-16v (831)
citcat 18-16v Creative Commons License 2014.10.31 0 0 831

A kéményseprő miatt kell bele a 150mm ezt én anyaggal,150-re fúrva Kb120.000Ft+áfáért szoktam csinálni ha nem kell BP-től messzire menni.

Előzmény: G.Zoli (830)
G.Zoli Creative Commons License 2014.10.31 0 0 830

Sziasztok.

Van egy tető alá bontott kéményünk amit szeretnék újra használni. 150 mm belső átmérővel. Nem bélelt. Egy fa tüzelésű kandallót akarok rá kötni aminek 150mm a füstcsöve. Most 5 méter hosszú de még vagy 1.5 métert kellene ráhúzni hogy gerinc fölé érjen. Bélelni szeretnénk de ebbe talán a 140 cső megy bele. Nem lesz gond ezzel? Vajon mennyibe kerülhet ez?

Dunit Creative Commons License 2014.10.13 0 0 829

 Persze hogy elég.

 

Korábban kétféle kereskedelmi tüzelőberendezés cső létezett. az egyik a 105 mm-es a másik a 119 mm-es.

Ezek a csövek az akkori tüzelőberendezések 90 % át kiszolgálták. Sparhetek, fűtőkályhák stb.

Előzmény: Törölt nick (825)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.13 0 0 828

Ja, a cső belső mérhető átmérője 155 mm.  Fura méret, de ekkora. Azt nem tudom, hogyan szegecselték össze az elemeket, de majd kikutatom.

Előzmény: Törölt nick (827)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!