Keresés

Részletes keresés

Jokeva Creative Commons License 2012.12.06 0 0 21192

:ĐĐ

Mondjuk ilyen szempontból a sertés és a baromfi sem jobb semmivel :)

Előzmény: cinciri (21189)
Deryan Creative Commons License 2012.12.06 0 0 21191

Nagyon aranyosak. Jó nézni, amikor ilyen szépen esznek. Több fotó nincs?

Előzmény: nasanya (21188)
cinciri Creative Commons License 2012.12.06 0 0 21190

Reggelre nyuszi lesz!:)- remélem. Már szört is tépett, nagyon készülődik. Van egy 2 hetes alom, mikor megszülettek a kicsik, megnéztem megszámoltam őket.Az anyának ez az első fialása nem piszkáltam, még most is úgy bevannak takargatva, hogy szinte nem is láttam még őket ill. most este az egyik kidugta a nóziját rám nézett, aztán gyorsan befúrta magát a szőrtakaróba.Téli álmot alszanak.:)

cinciri Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21189

Az családomnak a bélsárevés is sok volt, azt mondták nem esznek nyulat. Mire adakerült a sor elfelejtették.

Előzmény: Jokeva (21174)
nasanya Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21188

Az előző fotó eg kicsit megnyúlt.

nasanya Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21187

Már a közös vacsora:....

nasanya Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21186

Sziasztok , a 7 hetes nyuszkó lurkók el lettek választva. Jól érezték egymást az anyjukkal , de már az utóbbi napokban sokallta az anyjuk. Most az óvoda ketrecben várják a 3 hónapos kort , utánna megint külön választás a bakokat , a nőstényektől. Azért egy- két nyuszit már most meg lehet külömböztetni, hogy melyik a bak, mert teszik a dolgukat...... . Remélem még ebbe a korban nem csinálnak kis nyuszikat. ...

Jokeva Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21185

:))) Jók ezek a képek, meséltem uramnak is részletesen hogy mit és hogyan kéne, nem tudtam eldönteni hogy sápadt vagy zöldült az arca.... :Đ

Előzmény: juhosttt (21182)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21184

Ilyen későn amúgy sem túl egészséges kávézni :)))

Előzmény: Deryan (21183)
Deryan Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21183

Guszta téma, jól megy a kávémhoz :D

Előzmény: juhosttt (21182)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21182

Bocs igazad van.

Szóval nem a fost, hanem a lágy szart eszi meg a nufi :)

Előzmény: tp329 (21177)
Deryan Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21181

Hm.... kérdés, hogy ki kitől másolt ......

http://www.torpenyuloldal.freeweb.hu/nyul.html

Előzmény: Deryan (21179)
tp329 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21180

:-) már ebédeltem.

A Deryan által korábban linkelt oldalon is jól le van írva.

Előzmény: Deryan (21179)
Deryan Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21179

Egy pár fotót  találtam a témához :)

http://www.nyul.eoldal.hu/cikkek/egeszseg/kakigondok.html

Előzmény: tp329 (21177)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21178

Oké, kezd világosodni a dolog :)

Kapnak nyers kaját meg tápot persze, de alapjáraton sok-sok szénát (ha jól láttam, mert hangsúlyozom, az uram rendezi a nyulakat teljes egészében). Akkor jó rostos bogyót tudok vadászni :)

Köszi.

Előzmény: juhosttt (21175)
tp329 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21177

Kicsit zavaró a megfogalmazásod. Olvasd át újra! Kicsit összekeveredett a híg bélsár (hasmenés) fogalma a lágy bélsár fogalmával.

Előzmény: juhosttt (21175)
szemi93 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21176

Sziasztok!

Ha valakinek van esetleg eladó kaliforniai nyula Abony környékén az kérem írjon már, mert nem találok sehol csak az ország másik felén. :D Esetleg van egy német óriás bakom amit cserébe tudnék bocsájtani 

juhosttt Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21175

Szóval a bélsárevés:

Igen az a szar, csak gondoltam aki éppen kaja közbe jut a fórumhoz, mint pl én, az ne erre gondoljon... Na mind1.

Szóval akkor összegezzünk pár dolgot:

A szarevésen nem azt értjük, hogy tele tömi magát bogyóval. Bele-bele rágnak aztán ennyi. Mivel neked egy nyulad van, egy db golyó mindaddig elég lesz, míg nem látod h alig van belőle vmi.

Ne a hígbélsárt, amit a nyúl maga is megeszik add oda nekik, amit mondjuk nem is nagyon találsz ha a nyúl egészséges, hanem az olyat, ami rostos, látszik benne a szénaszál. Persze ehhez úgy is kell etetni, hogy nem nyerskajával és táppal meg lucernával, hanem jó szálas szénával. Visszatérve a híg szarra: Ha nincs megszokva a túl sok nyers kajával, vagy olyan takarmányt eszik ami eleve fosat, akkor több a híg bélsár. Nekem egy időbe az egyik anyanyulam a sok tritikálétól ürített ilyet. Aztán jóval lecsökentettem a tritikálé adagot.

A másik, hogy nem azért szarik bele, hogy megtanítsa mit ehetnek és mit nem, hanem azért, hogy már egy aránylag emésztett, de még emészthető takarmányt egyen a nyúl, ne egyből egy teljesen új takarmányformával terhelje a gyomrát.

Attól függetlenül még meglehet mérgezni mérgező növénnyel ha felnő, meg egyéb kaját is megehet amit az annya nem evett meg. Abban van igazság, hogy amit az anya kap alomneveléskor, azt jobban megeszik, mert a tej és a bélsár átveszi valamilyen szinten azt az ízt.

Előzmény: Jokeva (21165)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21174

Tp329, Deryan, köszönöm az infókat! A nyuszi egyelőre jól van, akkora a hasa mint egy hordó, de nem puffadtnak tűnik.

Cinciri, én is mosolygok a dolgon néha, másképp nem is lehet :) De azért elképzelheted a jelenetet, anyám nézi az esti híreket, uram vacsizik, én belibegek, és közlöm hogy nyúlszart kéne enni adni a kicsinek... Épphogy a lázamat nem akarták megmérni :)

cinciri Creative Commons License 2012.12.05 0 0 21173

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD  potyognak a könnyeim.........jó fej vagy:))... ilyenről még nem hallottam, de kíváncsi vagyok igaz-e. Sajnálom a kisnyuszikákat nagyon szépek voltak.

Előzmény: Jokeva (21167)
tp329 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21172

Már eszegetnek a fészekben is 11-12 napos kortól. Persze ez csak olyan kostolgatás, nasi, de azért már evés. :-) No és pesze feltételezi, hogy valami ehető fészekanyag is van pl. finom szálú széna.

Előzmény: Deryan (21170)
tp329 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21171

Nincs javaslatom, sajnos. Azért utána néztem én is, mert korábban csak emlékezetből írtam. Üregi nyúlnál találtam arra utalást, hogy az anya pár szem bogyót hagy a fészekben, amit azután a kicsik szagolgatnak illetve esznek belőle (hogy ezt természetes körülmények közt, hogyan vizsgálták, meg ne kérdezd). A lágy bélsárról ebben az értelemben nem írnak. Lehet, rosszul gondolom, senkit nem akarok félrevezetni. Vegyük úgy, nem írtam semmit. De, ha valakinek van szakirodalmi forrása erről a bogyóevésről, azért megadhatná!

Arról viszont találtam infót, hogy 2 hetesnél fiatalabb nyulakat még spéci laboratóriumi körülmények közt sem tudtak felnevelni mesterségesen. Úgy, hogy ne hibáztasd magad!

Előzmény: Jokeva (21169)
Deryan Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21170

A szopós kisnyúl nem hiszem, hogy ebben a korban bármit is enne. Majd, amikor szálazni kezd. Amikor már szaladgál, akkor mindent össze-vissza kóstolgat. 

A szoptatáskor az anya nem a kisnyúlnak bogyózik a fészekbe. Alkalmanként kipotyog belőle.  Az egyéves anya már irányitottan képes a vizelőhelye közelében bogyózni. A többi szanaszéjjel potyogtat.

Tény, hogy a nyulak a lágyszékletet eszik. Nem csupán a sajátjukat. Többször megfigyeltem, amikor a ketreces nyulakat leteszem sétálni.

Amit a nyulaknál a székletfélékről tudni kell:

http://www.torpenyul.hu/content/ny%C3%BAlbogy%C3%B3kr%C3%B3l

Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21169

Persze hogy meg. Azért egy laikus ha azt hallja, hogy a 11 napos nyuszinak adjon az anyjától szart enni, azért az meredek, és elgondolkodik, hogy nem akarják-e inkább megszivatni :))) De elfogadom, ti tudjátok ezt, nem én.

Viszont ha ez ilyen jellegű, akkor nem tudok szerezni... Hogyan pótoljam? Adjatok már valami ötletet :(( Arra gondoltam hogy nem a saját anyjától, hanem attól kéne szerezni, ahol az egészséges kisnyuszik is vannak, de egy vadnyúltól hogyan vegyek el ilyesmit? Egyáltalán kifigyelni sem tudom hogy mikor pottyantja ezt a fajtát... Főleg hogy nem ülök ott egész nap ugye.

Bár nem tudom mit izgulok, szerintem ez a nyuszi is max holnapig él... Kivettem az előbb, aranyos volt, végignyalogatta a kezem. Gondoltam rá lehet sóhiánya van, a bárányok csinálják ezt mikor sóhiányuk van...

Előzmény: tp329 (21168)
tp329 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21168

Kicsit megelőztek, délután gondoltam, hogy megemlítem ezeket!

Nem feltétlenül a macskatápszer a rossz. Egyszerűen a nyusziknak nincs immunrendszere és az emésztő rendszerük sem jutott hozzá a starter bélflórához. Ha jól emlékszem, alig vagy semmi föccstejet ittak. Ez kéne az immunrendszerhez, meg még sok mindenhez.

A bélflórát meg részben az anya lágy bélsarából kapják. Erre utaltak itt.

Ezt minden nyúl "termeli" magának és vissza is eszi, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Szóval a normál nyulbógyó nem erre való. A lágy bélsár másképp is néz ki. Nem nagyon lehet csak úgy hozzájutni az előzőek miatt. Kb. bors szemnyi, többé kevésbé egymáshoz tapadt bogyókat képzelj el vagy lánc szerűen vagy egymás mellet kb., mint egy nagy málnaszem. Nagyon ki kellene figyelni az anyát, hogy mikor van éppen és még el is venni tőle, hááááát.....

Én a ketrec alól inkább nem adnék nekik semmit.

Keress rá a neten mert látom nagyon meglepődtél.

Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21167

O.o

A családom lassan máglyára vet a hülyeségeim miatt, de legyen, reggel oviból visszafelé megállok nyúlszarért! Most még annyit légyszi, hogy milyen gyakran frissítsem a dolgot, mert ugye elfogyni nyilván nem fog, de mégsem hagyhatom ott a végtelenségig... Naponta friss szar kell, vagy két-három naponta, esetleg hetente...?

Öcsém, még mindig nem hiszem el hogy ezt teszem...

Előzmény: nasanya (21166)
nasanya Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21166

Szia , Az anya nyúl azért bogyózik a fészekben ,hogy a kicsik meg tanulják, hogy melyik kaja ehető. És ugy tanulják meg ha meg aszik az anya ürülékét. Persze az anya nem viszi tulzásba a fészekben való bogyózást.

Előzmény: Jokeva (21165)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21165

Most visszaolvastam az egy évvel ezelőtti hsz-eidet, és azt akarod mondani, hogy a "sárbogyó" az a bélsár? Magyarán szar?

Jól értem, hogy a kisnyúl, nyuszifióka a saját anyja kakájából eszik...?! Ez komoly? Most mégis mit kéne tennem, hozni az anyjától egy marék szart? Bocsi a kifejezésért, nagyon döbbent vagyok. Hozok ha kell, szó se róla... de azért erősíts meg jó magyar nyelven, hogy jól értettem-e...

Előzmény: juhosttt (21163)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21164

Sárbogyó...? Az mi az? :)

Pénteken volt(ak) 1 hetesek. Ma tehát 11 napos.

Előzmény: juhosttt (21163)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21163

Hány naposak is? Kb 1.5 hetesen már az anya sárbogyóit eszi. 2 hetesen már szálal.

Előzmény: Jokeva (21161)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21162

Jól van, nem aggódom túl a dolgot. Minden rendben lesz! Majd egy hét múlva (ha már jobban lehet őket látni) teszek fel róluk képeket! Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21161

Köszönöm, az infókat is!

Ez az egy nagyon mohón eszik, épp azon filóztam hogy holnaptól négyszer etetek, nem háromszor. Ezt ezzel az egy nyuszival már igazán nem akkora macera, mint 8-al lett volna.

De ha gagyi a táp, akkor hiába adom neki többször, az sem lesz jobb. Hát ez van :(

Előzmény: Deryan (21152)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21160

Nem értem mért fél mindenki annyira a hidegtől. Ismerősöm !!!télen!!! szabadon tartott ketrecben fijaltatott nyulat és minden gond nélkül megmaradtak. (Na de ne ez legyen a jó példa)

Eleve a nyúl jobban tűri és jobban tud alkalmazkodni a hideghez, mint a meleghez. Baromfinál kell az ilyen sürgés-forgás, de a nyulaknál felesleges. Ha van fialtató láda, amiből a kicsik nem jutnak ki, akkor nincs gond a hideggel. Én rendszerint már 3. éve csak télen/őszvégén fialtatok, első körben hogy húsvétra legyen kisnyúl, másodkörben meg nem a nagy tikkasztó hőségbe fialtatok. Ha széltől/hótól védett a ketrec, akkor a minuszok csak annyi fejtörést okoznak, h a víz megfagy az itatóban.

Előzmény: sanyinyúl (21158)
tp329 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21159

Tőlem vársz ötletet?! :-)))))))))))

Ha kisbálás a szalma, akkor körbeépíted (burkolod) vele az egész ketecet, előre az ajtókhoz meg fellógatsz egy plédet. Szellőzés legyen még így is!!!!!!

Ha nem kisbálás a szalma, akkor először azt csinálsz belőle. :-)

Ha esetleg a többi (szomszédos) rekesz üres, vagy kiüríthető, akkor az üres rekeszeket teletömöd szalmával.

Vagy éppen nyulat raksz mindegyikbe, élő fűtőtest és úgy burkolod.

Ha pulyka, akkor tápos zsák is lehet! ?  Persze tartálykocsi-siló kombinációban ez kiesik.

Azéeccerűbblettvónabevinnikéthetefagymenteshelyre!

Előzmény: sanyinyúl (21158)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21158

Köszönöm! :)

Hát édesapám pulykázik, úgyhogy szalma az van bőven... (bár el nem tudom képzelni, hogy azzal hogyan tudom körbe rakni a ketrecet, mert ez egy nagy négy rekeszes/férőhelyes kb. 180 cm magas nyúlól). Amúgy a fialás előtti napokban szalmát tettem még az ellető láda köré és alá is, ahogy tudtam. Talán egy plédet is ki tudnék vinni. Azt tegyem még a fólia alá?

Előzmény: tp329 (21155)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21157

Én nagy hidegben volt hogy az előszobába (5-8 c fok bent -10 és alatta kint) bevittem őket és csak reggel 30 percre kapta meg az anya. Ezt az első egy héten csináltam így. Ideges ki-be ugráló fiatal anyánál elég lehet ebben az időben az ajtót bezárni. Így nem rúgja szét a fészket az ugrálásásval.

Előzmény: sanyinyúl (21154)
Deryan Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21156

Az anya is ott van a ketrecben?

Ő is fűti a ketrecet, legalábbis a környezetét a ketrecben.

Nálunk évelején, januárban született 7 kisnyulunk. 1 kiesett a ketrecből úgy hűlt ki reggelre. A többi szépen felnőtt.

tp329 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21155

Gratulálok "szülésznő"! :-))))

Ne aggódj! Főleg nehogy túlságosan becsomagold őket a fóliába! Huzat ellen jó, de a fagyástól nem menti meg őket. Ha meg nagyon megnő a páratartalom, akkor az inkább ártalmas, mint a száraz hideg. (de még nincs olyan nagy mínusz)

Nem tudsz kartonpapírt szerezni a fólia helyett, vagy az alá? Vagy rossz plédet, lepedőt, szőnyeget stb. De még a szövött zsák is jobb lenne (adjak?). (széna vagy szalma (kukoricaszár) borítást nem említem, gondolom, nem állsz bővében) A belülről párásodó fólia a rossz szellőzés eredménye. Ezen próbálj meg alakítani szellőző rések nyitásával legalább.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21154

Épp onnan jövök. :) Reggel óta még nagyobb szőrtakaró került rájuk és még mindig mozognak... én úgy félek, hogy megfagynak. És napról napra egyre hidegebbet mond éjjelre.

Előzmény: Deryan (21153)
Deryan Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21153

Úgy látom már minden lényeges infót megkaptál :)

Egy kis levegőt azért kapjanak a nyuszik!

Mindig ellenőrizd, ha mész hozzájuk, hogy takarva legyenek a kisnyuszik a szőrrel!

Előzmény: sanyinyúl (21144)
Deryan Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21152

Szerintem semmit sem csináltál rosszul. Megkisérelted őket megmenteni rengeteg fáradsággal, törődéssel.

Egy pár dolog tűnt fel nekem a fotók és a leirásod alapján.

- gyér, ragadós szőrzet,

- fejletlennek tűnő végtagok,

- szokatlanul nagy has.

Nagy felfúvódott has, vézna végtagok.... fotókon látott alultáplált afrikai csecsemők jutottak eszembe.

Hiába adtál nekik 3x is enni, valami hiányzott abból a macskatápból ahhoz, hogy a kisnyulak kellően fejlődni tudjanak.

A kicsiket az anyjuk csak fialáskor tisztogatja. Beugrik megszoptatni, meg kiugrik. Ha mozgolódás, nyöszörgés van napközben, mert én nézegetem őket, akkor benéz és annyi.

A macskatáppal etetett kisnyulaknak nem volt erejük vagy a táp összetétele az emésztőcsatornán áthaladva takarithatatlanná vált.

Drukkolok, hogy az az egy kisnyúl megmaradjon!

Előzmény: Jokeva (21151)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21151

Köszönöm :)

Tudod azt nem értem, hogy mindenhol azt írják, hogy olyan könnyű felnevelni őket, az egyik legkönnyebben felnevelhető állat... Ehhez képest eddig csak azt hallom tőletek is, meg tapasztalom is, hogy bizony nem megy. Pedig ti azért jobban értetek ehhez, mert hogy nekem nem sikerül az oké, lámer vagyok benne, node nektek miért nem sikerül? Mindegy, nem rágódok rajta, így is folyamatosan ezen jár az agyam.

Előzmény: LAJOS-67 (21149)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21150

Így már értem :)

Köszi a drukkokat, örültem nagyon hogy ilyen sokan szurkoltak értük. Ha bármi változás van (elpusztult, vagy megérte a 2 hetes kort) megírom :)

Előzmény: sanyinyúl (21148)
LAJOS-67 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21149

Egyszer mi is eljátszottuk ezt 8 nyúllal.Mixóban elpusztult az anyukájuk.

Nekünk egy hét alatt fogytak el.

Akartam is írni,ne sok reményt fűzz hozzá hogy megmaradnak.

De nem írtam mert olyan lelkes voltál,meg hát nem biztos hogy nekem lett volna igazam.

Mi is megfogadtuk,többször nem próbálkozunk a pótmamasággal.

Sajnálom őket,szépek voltak.

Előzmény: Jokeva (21145)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21148

Szerintem azokban a nejlon zsákokban (de lehet, hogy nem is ez a megfelelő elnevezésük) valamikor táp lehetett. De ez nem az a szálas szerkezetű, hanem tényleg átlátszó nejlon... majd talán ráismer valaki arra a dologra, amit így körbe írok. Én nem tudom, hogy mi a "hivatalos" elnevezése.

Na, lényeg a lényeg... ezzel van letakarva (nyilván több részletben) az ól. Szellőző nyílás van rajta.... csak tartottam tőle, hogy az újszülött nyuszikák megfagynak az éjjel, ezért ennél a ketrecnél jobban lezártam, mint a többinél és reggelre feltűnően párás lett.

A takargatást egyébként csak azért csinálom, mert a patja (ahol a nyuszik vannak) elég huzatos. És, ahogy itt olvasgattam az nem túl jó a nyúlnak és így probálnám kicsit védeni őket. Hideg sajnos van... de legalább a huzat és az eső/hó nem zavarja őket.

Nagyon sajnálom a pici nyuszikáidat... nagyon szurkoltam nekik! Annak az egynek továbbra is szorítok, hátha! :) Igazi kis csodanyuszi lenne!

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21147

a pára természetes. a nejlont addig felhajtod, míg etetsz, megy be friss levegő, utána visszahajthatod. csak ne légmentesen:)

Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21146

Fial, nem ellik, bocsi.

Jokeva Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21145

Gratula :)

Milyen nejlon zsákkal tekered körbe az ólat? Teljesen? Szellőző nyílást hagysz ugye? Azért értetlenkedek ám, mert ilyet még soha nem hallottam, se az uram, se a mi családunkban!

A mi helyzetünk: egyetlen egy nyuszika maradt már csak, a társa ma reggelre pusztult el, de már 2 napja láttam, hogy ő sem fogja túlélni. Nagyon ügyesen felismerem már az ilyet :(

Noha ő még kitűnő állapotban van, nem táplálok hiú reményeket, hogy majd ez az egy megmarad, tudom hogy nem fog :( Kudarcot vallottam, nagyon bánt. Ha tavasszal újra ellik ez az anya, és megint szétszórja a kicsiket, akkor ott helyben elintézem őket, nem bajlódok feleslegesen újra :(

sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21144

Köszönöm szépen!

Ma reggel etetésnél bekukkantottam és láttam, hogy nincsenek rendesen betakarva, így aztán - miután jó alaposan megsimogattam az anyát - egy nagy kupac rossz helyre került szőrt rájuk tettem. Remélem nem csináltam vele bajt, de tényleg kilátszottak.

Most nem egy van... mivel nem nyúltam bele nyilván nem láttam az összeset, de legalább 5 lett.

És egy kérdés: én éjszakára alaposan lezártam azt a nejlon zsákot, amivel lefedtem az ólat és reggelre láttam, hogy bepárásodott. Ez baj? Inkább hagyjam, hogy bemenjen egy kis hideg levegő?

Előzmény: Deryan (21143)
Deryan Creative Commons License 2012.12.04 0 0 21143

Kivánom, hogy sok sok örömöd legyen bennük! Egészségesek, szépek legyenek. Egyenlőre ne nagyon nézegesd, különösen ha hideg van. Hadd erősödjenek!

Mi általában 3-4 nap múlva nézzük meg őket. Ilyenkor később, legfeljebb 1-1-et kikapunk nézegetni.

Előzmény: sanyinyúl (21132)
Chezulu Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21142

Nálunk a táposnál ilyen van: http://www.purinatakarmany.co.hu/Documents/Ecomix/Ecomix_Nyul_2010.pdf Összehasonlítottam és sajna van eltérés. Megnézem a másik táposnál mi a helyzet, hátha ott jobb. Köszönöm a takarmány adagolási módszered, Én is azt szeretem ha megeszik amit kapnak, akkor adok többet mikor vemhes az anya vagy szoptat.

Előzmény: Attila314 (21139)
Jency76 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21141

Az anya tuti újzélandi, és az apa akkor a lepketarka német lesz.

Előzmény: LipiG (21140)
LipiG Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21140

Akkor ott az anyuka félrelépett! :P:D

Vagy ha az anya nem új-zélandi, akkor inkább az ő színét örökölték. Vagy az ő vmelyik felmenőjére ütöttek.

Előzmény: Jency76 (21138)
Attila314 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21139

Szia.

Nincs ebben semmi titok....

Én ezt a tápot adom: http://www.nagyhegyesitakarmany.hu/?q=x831n5

Az adagolás meg úgy megy, amennyit megeszik a következő étkezésig annyit kap. Így hízik. Napszaknak megfelelően már leírtam régebben.A pihenő anyák meg a bakok csak annyit, hogy már az ajtón felállva várják a következő etetést.

A táp adagolás akkor jó ha 2-3 óra múlva már üres a tányér. A zöldeleséget meg a szárazat mindíg reggel nézem meg (mi fogyott, mennyi maradt) másnap ennek arányában kapnak megint.

Ami még lényeges a nyulakat folyamatosan eszerin takarmányozom. Ha változtatok is csak mindíg kis mértékkel. Mivel a nyúlfik is születésüktől ezt eszik ezt ismerik soha semmi gondom nem volt a leválasztással. Volt, hogy 4-5 hétre választottam volt amikor 6-7 hétre.

Meg minden héten vagy kéthetente lemérem a súlyukat. Ebből nagyon sok mindenre lehet következtetni.

Kb ennyi.

Előzmény: Chezulu (21130)
Jency76 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21138

Köszi.

Ezek feketék. :)

Előzmény: LipiG (21137)
LipiG Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21137

Helló!

Kicsit világosabb vörösek, mint nagyobb korukban. :D Az első vedlés után szoktak még sötétedni.

Üdv

Előzmény: Jency76 (21135)
Attila314 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21136

Kösz. Szoktam oda járni nekem sincsen nagyon messze.

Előzmény: nasanya (21126)
Jency76 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21135

Sziasztok!

Bocsi! Megtudja vki mondani, hogy az 1 hetes ujzélandi vörös nyulak milyen színűek?

Nem tom ki az apjuk, ezért teszem fel ezt a furcsa kérdést.

Köszi.....

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21134

jajdejó:)

már csak pár nap, és láthatod őket.

Előzmény: sanyinyúl (21132)
japipapa Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21133

Ne bosszankodj! Ez a vastagság még a telet kibírja, (nehezen) az agresszív vizelet tökéletesen szétmarja. Majd cseréld mi hamarabb, ahogyan visszább leírták.

Előzmény: csaszlász (21125)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21132

Sziasztok! Végre itthon... első utam a nyulakhoz vezetett. Jelentem: világra jött a banda!

Azt nem tudom, hogy hányan vannak, de szépen mocorog a gondosan elkészített szőrtakaró.

Boldogság van... :) :) :)

csaszlász Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21131

LipiG

köszi a infót,meg nyugottam.

akkor neki kell állni ketrecet csinálni....

Chezulu Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21130

A víz mindenképp tiszta legyen ebben tuti nem tévedsz és ebben én is egyet értek mint írtam is! Nekem valahogy nem megy a táppal való hízlalás.  Én ott rontom valószínű el, hogy sokat adok nekik, egyszerűen bezabálnak. Meg tuti függ a táp gyártójától is. A kukorica alapú hízótáppal nem volt gondom, de ezt is keverve etettem más abrakkal, hogy "olcsóbban" takarmányozzak. Tisztán csak nagyobb (8-9 hetes) korban merem adni a  növendékeknek. 

Ha nem bánod elkérném a táp márkáját amit etetsz és ha találok olyat vagy hasonló beltartalmút akkor kipróbálnám, nekem ezzel sokat segítenél és azt sem bánnám ha az adagolásról is adnál néhány infót! Remélem nem titkos! :) 

Előzmény: Attila314 (21089)
LipiG Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21129

Helló!

A 2cm nem lesz nagy, a drót vékony kicsit. Nekem is ilyenből van az egyik ketrecem. A vékony drótnak a hátránya, hogy több helyen alá kell támasztani, mert nagyon hajlik. Nyáron kifejezetten szeretnek ezen feküdni. És nem, nem ettől lesz talpfekélye a nyúlnak. Volt olyan nyúlam ami talpfekélyes lett és nem is látott ilyen padlót, mások viszont bírják gond nélkül. (Ha gyenge a talpa akkor tök mindegy min van, szalmával kell alá almozni és akkor nem lesz talpfekélyes)

Üdv.:LG

Előzmény: csaszlász (21125)
rozianyu Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21128

Köszönöm.
Azt semmi esetre nem szeretném, hogy elhízzon. Mondjuk sokat tekereg a lakásban...
Répát azt adok mióta itt van,meg almát adtam 2x, azt sűrűn nem merek. Majd veszek kigyóuborkát még.

Előzmény: Deryan (21114)
trefaserik Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21127

nekem az egyik anya lefialt ma ,de vagy 5 elpusztult,szétszorva voltak a ketrecben,

de nem a hideg lehetett, a fészekbe volt egy pár megmaradva szerencsére.

viszont ez nagyon véres szülés volt,mert dél körül történt,de most este is volt hogy látszott friss vérnyom,

ettöl nem lesz baja esetleg?lehet hogy azért is pusztultak el,mert a vérben feküdtek,és nem tudtak mászni a kicsik,

az anya eszik,ugy elvan,de féltem emiatt,több szülése volt már,de ilyen nem volt eddig,

ez gyorsan lefial,egyszer megnéztem a nyaron is,semmi,2 ora mulva a ször letépve fészekbe a kicsik,

de akkor ennyi vér nem volt,

köszi a segitséget,

nasanya Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21126

Szia, Lahner -u 121.  Én oda járok, nekem az van közelebb.

Előzmény: Attila314 (21112)
csaszlász Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21125

akkor nagyon nem jót vettem.....??

mostmár nics mit csinálni megvettem :(

csak nem lesz gond,talán annyira nem nagy ez a 2cm

magyaróriás Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21124

Nálunk a rács 10-es laposvasból van nagyából 1cm-re vannak a laposavsak egymástól.

Előzmény: csaszlász (21122)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21123

Szerintem a lyuk nagysága lehetne kissebb, és a drot vastagság meg nagyobb, ez szerintem vágni fogja a nyúl lábát!

Előzmény: csaszlász (21122)
csaszlász Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21122

nyúlólnál ha fele fa padlózat,fele rácsos,akkor mi az a maximum luk nagyság??

én 2×2cm est vettem 2mm vastag szállal....

lupo0991 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21121

sikerült lehagyni a képet másodszor is de most itt van!

lupo0991 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21120

addig is egy régebbi kép az anyáról

lupo0991 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21119

sziasztok!

megjöttek első kisnyulaim tegnap előtt reggelre! első fialása az anyának és hát épített fészket az egyik sarokba de azon kívül is voltak kisnyulak,de azokat anya bepakolta a fészekbe. sajnos  nem vagyok otthon így még nem láttam őket, de remélem mire hazajutok még meglesznek és addigra már szerintem kiszőrösödnek és talán mászkálni is fognak.

Jokeva Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21118

Drukkok mennek :)

Aztán dobj ám képet a boldog családról este!

Előzmény: sanyinyúl (21113)
cinciri Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21117

Rendben, szurkolunk:) Nyáron az egyik anyát volt szerencsém végignézni, ugyanis közvetlenül az ajtóba fialt. Reggeli etetésnél, először észre sem vettem a többivel voltam elfoglalva. Elbújtam s meglestem, mikor készvolt vártam kicsit aztán betettem őket a szépen elkészített kibélelt fészekbe:)Hogy miért nem oda fialt?De így legalább rögtön meg is tudtam számolni-9- mindet fel is nevelte.

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21116

najólvan:) hajrá.

Deryan Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21115

FIAL!

Nagyszerű! Reméljük, hogy minden rendbe lesz és végre megérkeztek a várva várt nyuszikák!

Deryan Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21114

Inkább répát, kelkáposztalevelet adj neki ha kedveskedni akarsz!

Agyonetetni sem szabad, mert elhizik. Az pedig idővel különféle betegségekkel jár.

Előzmény: rozianyu (21111)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21113

Kimentem megnézni őket, és éppen ELLIK az anya!!! Gyorsan kijöttem tőlük... nem zavarok. Sajnos el kell utaznom és csak késő este érek haza. Remélem minden rendben lesz! Jaaaj, egész nap aggódhatok.... szurkoljatok neki(k)!!! :) :) :)

Előzmény: cinciri (21110)
Attila314 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21112

Szia. Melyik másiknál? Cím?

Előzmény: nasanya (21107)
rozianyu Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21111

Sziasztok!

sütötököt, fügét lehet adni a nyuszinak?

cinciri Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21110

Legutóbb, én is ilyen csalódott voltam, reggelre vártam a kicsiket és csak du.-án születtek 32 napra. Ma, ha van módod töbször nézd meg  hátha...

Előzmény: sanyinyúl (21109)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21109

Vagy, már megint "benéztem" a dolgot...

sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21108

Babette, Deryan! Nem születtek meg... nincs mire innom! :D

De egyre furcsábban viselkedik... olyan sírást rendezett reggel etetésnél, mintha épp vágásra vinném. Most van a 31. napon... ha pár napot késne az elléssel, az még belefér??

nasanya Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21107

Szia .  Attila , a másik takarmányos- nál nem csak hizó tápot lehet kapni. 3 féle táp közzül lehet válogatni. Most nem tudom a pontos összetételüket, de az eladó megmutatta mind a három papirját is. Én a cinaxost veszem, mert azt szeretik  és nem lettek még betegek tőlle a nyulak.

Előzmény: Attila314 (21089)
Deryan Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21106

Ne sürgesd már! Hadd örvendezze ki magát a nyulaknál, aztán iszik egyet a nagy napra, esetleg szabadságolja magát mára és majd jön :)

Előzmény: Törölt nick (21105)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21105

na mi újság?

Előzmény: sanyinyúl (21065)
japipapa Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21104

Szia!

"ellés után újra vemhesül"  Van egy  technológia, tenyésztés, amit úgy hívják, hogy "sűrített fedeztetés, nagyiparban dívik. Az anyák fialás után azonnal, de 1-2 napon belül megtermékenyülhetnek, biztonságosan. Kihordási ideje ugye durván 4 hét. 6 hét után már a kis nyulakat el lehet választani, a maradék 2 hét elegendő a pihenésre. Tehát kérdésedre a válaszom: 4 hét után el lehet választani, de nem célszerű, a minimális 6 heted ki kellene várni. A sűrített fedeztetést sokan alkalmazzák, de az anya azért megsínyli, 2 szezon (év) után mennie kell a bográcsba.

Előzmény: izisz69 (21103)
izisz69 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21103

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a 4 hetes kisnyulak felnevelhetők e már az anyjuk nélkül.

Esetleg van e tapasztalata valakinek, ha az anyanyúl ellés után újra vemhesül mit csinál a 4-5 hetes kölykeivel ha megelli a következő almot, és a nagyobbak még vele vannak. (2db)

A válaszotokat előre is köszönöm.

Szép napot mindenkinek.

cinciri Creative Commons License 2012.12.03 0 0 21102

Nagyon szép kis tapsifüles! Nállunk a macska volt Boci, úgyhogy a Csikó az tök jó név:))

Előzmény: rozianyu (21070)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21101

De az nem mindenapos dolog, hogy 15-öt fialjon egy nyúl!De az anyanyúl egijedhet és beugorhat a fészekbe és őszetaposa a kicsiket, mi soha nem az anyanyúlat veszük ki, atól, hogy kintvan 5 percig nem fog idegen szagot. De ahány ház anyi szokás, mindenki úgy csinálja ahogy ő jónak látja és megszokta!

Előzmény: juhosttt (21083)
Tomika8600 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21100

Képek.

Tomika8600 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21099

Belga óriás nyulak eladók.

Érd.

Matuz Norbert

0630/6212443

rozianyu Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21098

A ketrecében igen, a parkettán szegény meg korcsolyázni tanul. De kezd hozzászokni-meg a gyerekekhez is, főleg a legkisebbhez :)-ahhoz még nekem is kell.. :P:)

Előzmény: Deryan (21076)
batista40 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21097

Szia!

Az állat egészségi állapota nagyban szerepet játszik az életfolyamatai minden terén. Ebből kifolyólag hatással lehet az állat ivarzására is valamint a közérzetére. Minden nap tedd be kétszer a bakhoz úgy 3 percre. Légy törelmes és kezelgesd a lábát ameddig kell.

Üdv.: batista40

Előzmény: 0Thomasz0 (21096)
0Thomasz0 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21096

Üdv Mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni abba, hogy van egy német óriás lepketarka anyanyulam, egyszer ellett ( 6 db-ot nem kevés egy kicsit? ) és már legalább 2 hónapja nem akarja felvenni a bakot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mondjuk elkövettem egy nagy hülyeséget: mikor a kisnyulai leválasztás elött voltak egy bő héttel helyhuány miatt átraktam őket egy nagyobb ketrecbe ahol rácsos padozat van. Az anyanyúlnak kisebesedett a két hátsó tappancsa. Ahogy észrevettem ki is vettem a ketrecből és visszaraktam a sajátjába. A tappacsát azóta is kezelgetem, most kezd fokozatossan visszanőlni a szőr.

Lehet hogy ezért nem akarja felvenni a bakot?

Válaszotok előre is köszönöm!!!!

cakpak Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21095

Az 100%

Előzmény: Törölt nick (21093)
cakpak Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21094

Két hónapos koruktól nevekjük őket.  7 hónapos korukig együtt nevelkedtek. Két hónapja vannak külön- külön 1m x 80cm-es ketrecbe. Árpát , zabot, szénát, és zöldet ( céklát, répát, zöldséget ezeknek a levelét is kapnak enni minden nap egy kicsikét. Nem szerettem volna idáig hagyni őket csak nem tudtam bakot szerezni hozzájuk. Most olyan 5kg körül vannak szerintem . Ma elég pirosnak nézet ki az egyik lány nyúlnak a pérája is amelyik  ugrálta a bakot de semmi mindig lefeküdt.

Nem tudna valaki feltenni olyan képet, hogyan kell kinézni a nőstény nyúl pérájának mikor ivazik?

Köszönöm

Előzmény: juhosttt (21092)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21093

biztos lányok?

Előzmény: cakpak (21091)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21092

Növeld a fényes órák számát, mondjuk éjszakára is világíts nekik, adj több A vitamint nekik, esetleg C vitamint is ha van. Az írásodból ítélve még nem fijaltak. 9 hónap hosszú idő, ha nagyon kiskedvencként volt etetve, el is hízhattak, így nehezebben ivarzanak. Próbálj nekik több mozgást biztosítani, mondjuk engedd ki nagyob helyre naponta többször, hogy kicsit többet mozogjon. Próbálj meg energiaszegényebb kaját adni, hogy ne hízzanak jobban. Mondjuk széna és vitamin kúra. Nem minden esetben a bak a hibás. Bár fiatalok, de ha már ugranak akkor nincs velük gond. Viszont 9 hónapig hagyni az előhasúakat, nem a legjobb, ezt tapasztalatból mondom.

Előzmény: cakpak (21091)
cakpak Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21091

Sziasztok!

Tapasztaltabb nyúltartókhoz fordulnék egy kis segítségért. Van két 9hónapos anyanyulam aki nem akarják felvenni a bakot. Két baknyulam van olyan 6 hónapos körüliek. Olvastam itt a fórumon, hogy ha nem akarja a nőstény felvenni a bakot akkor próbáljuk meg másik bakkal. Felvátva próbálom fél óra az egyik bak fél óra a másik bak, de a lányok csak betolják a farukat az egyik sarokba vagy oldara fekszenek hogy ne férjen a bak hozájuk. Ma olyat csinált az egyik nőstény , hogy egy idő után ő ugrotta meg a bakot és párzó mozdulatot produkált. Ekkor szétszedtem őket mert féltem hogy verekedés lesz belőle. Túl fiatalok lennének a bakok? Pedig anyira igyekeznének folyamataoan hajták a lányokat anyira szeretnék a dolgukat végezni. Érdemes tovább tartani őket? Nagyon megszeretük ezt a két nőstény nyulat ők az első nyuszikáink nem szeretnénk megválni tőlük. Mit lehetne még megpróbálni a sikererüljön felpároztatni.

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21090

Nálunk fele fialtató ládának nevezik:D

Előzmény: Deryan (21086)
Attila314 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21089

Szia.

Igazából nem értelek benneteket. (azért neked írom mert te voltál az utolsó). Nálunk is csak hízó nyúltápot lehet kapni. Ezt kapnak a kicsik is. Nekem még egy darab sem hullott el a leválasztás után!

Sem előtte. Kivétel a születés utánni 24-48 óra, ami egy másik történet.(fialás)

Mélyalmon vannak tartva. Reggelire hízó nyúltápot kapnak, este szénát, lucernát meg valami zöldeleséget-lágyeleséget. (ami éppen aktuális takarmánynövény).

A ketreceket 1-2 hetente takarítom. Koszosságtól függ.

De ami a legfontosabb(szerintem) hetente kimosom az itatójukat. Hypós vizzel. Sokaknál szerintem ez marad el. Ezért sok a betegség-elhullás mert a baktériumok, vírusok elszaporodnak.

Ámbár lehet, hogy tévedek.

Előzmény: Chezulu (21087)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21088

Igazad van, a nyelvtanom már nem az általános iskolai szinten van, na mind1 nem mentegetőzöm.

Előzmény: misimókus73 (21084)
Chezulu Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21087

Annó én is jártam így. Sajna nálunk csak hízó táp van és az nem jó a kicsiknek, nekem is sok elhullott. Nem gond ha tápot etetsz csak akkor olyant kérj ami kimondottan választási nyulaknak van legyártva. A széna fontos és jó hogy eteted, ez a rost miatt kedvező hatással van az emésztésre. Ha nem célod a gyors hízlalás akkor ne vegyél tápot, hanem keverj az ivóvízhez pl. jolovitot havonta kúraszerűen és ezzel biztosítod a vitaminokat a nyulaknak, ezt a felnőttek is kaphatják. Heti egyszer-kétszer adj nekik még akmaecetet is a vízhez keverve. Mindig tiszta víz legyen előttük és ezzel is sok betegség megelőzhető. Az abrakot meg összeállíthatod így Te magad. Árpa-zab-búza-stb. Ha nagyobbak lesznek meg tápot adagolsz hozzá, az anyák kaphatják a tápot főleg ha szoptatnak vagy hasasok. Ha üressek akkor csak mértékkel. Így is szépen felnőnek majd a nyulak és nem sokkal lesz hosszabb a vágósúly elérése.

Előzmény: nor77 (21081)
Deryan Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21086

Úgy van ahogyan irod az én ismereteim szerint is.

Viszont elég mókás, hogy a nyúl ellető ládába fial és nem fialtató ládába/dobozba/boxba.

Előzmény: juhosttt (21083)
Deryan Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21085

Szúrja a szemed ugye? :))

Nem mindenki figyelt oda az iskolában :D Aztán, ahogyan az évek múlnak közeledik a 2. gyerekkor, akkor meg már sok minden előfordul. :(

Előzmény: misimókus73 (21084)
misimókus73 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21084

FIAL, nem FIJAL !

Bocs!

juhosttt Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21083

De simán fijal többet is mint 10. Hallottam már esetet, hogy 14-15-öt is felnevelt egy anya. Persze h igaz-e azt nem tudni. A másik dolog, hogy a nyúl nem ellik hanem fijal. Elleni azon emlősök szoktak akik általában 1 max 2-3 kicsit hoznak a világra. (most tekintsünk el attól h van kecske amelyik 4et ellik...) Fijalni meg azok szoktak, amelyek sokat hoznak a világra. (nyúl, patkány, disznó, kutya, stb)

A másik, hogy az anyát könnyebb kivenni mint egy elletőládát. A kicsiket nem bolygatnám feleslegesen, ha nem muszály, meg az ellető láda se vegyen át idegen szagot, ha kiemeli a környezetéből.

Előzmény: magyaróriás (21078)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21082

Ésszerűen szoktak dajkásítan! Egy nyúl alá nem érdemesebb 8-10 kicsinél többet hagyni/tenni. Persze vannak esetek, amikor felnevel többet is az anya, de azon nyulak a fejlődésben lassulnak és nem hozzák be azt, amit akkor teljesítenének, ha kevesebben lennének. A te esetedben 3-5 egészséges és nagy kicsit hagytam tettem volna másik anya alá. Sőt ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor még az sem mindegy melyiket hagyuk. Mint tudjuk a nyulak "sorba vannak" az anyában. Olvastam egy könyvben, hogy minél közelebb van a szívhez vagy a méhhez (Nem akarok hülyeséget mondani, de a lényeg h minél közelebb van az anya fejéhez :D) Annál nagyobbak a kicsik. Sőt még az sem mindegy melyik oldalon helyezkednek el a kicsik, ha a fejlődési szempontot vesszük. Szóval Ha van egy pontos mérleged, akkor megméred egyesével őket és csak a legnagyobbakat dajkásítod/hagyod meg. Nekem is volt, hogy egy anya fijalt 10-et, de csak 7-et hagytam meg. Inkább legyen 7 nagyobb nyulam, mint 10 apró. Persze lehet másnak ellenvéleménye, én nem darabra megyek, hanem legyen kevesebb, de az nagyobb.

Előzmény: Jokeva (21074)
nor77 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21081

Azt elfelejtettem írni hogy minden nap kapnak szénát!! Azért adtam sok tápot a választási kisnyulaknak mert azt akartam hogy jó takarmányt kapjanak.

Előzmény: Chezulu (21068)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21080

Nincs külön elletőládájuk. Az anya hatalmas fészket rak a ketrec egyik sarkába szénából és szőrből (ez nekem is fura volt, mert anno anyáméktól nem így láttam, de az uramék meg így csinálták mindig is, és mivel a nyuszikat most ő szerezte/akarta tartani, hát úgy csinálta ahogy az ő családjuk szokta).

A két alom között 6 nap különbség van. Az idősebbek már gyönyörűek, épp tegnap néztem meg őket, és dícsértem meg (az amúgy teljesen vad) anyát annyira, hogy egészen elalélt, és hagyta magát megcirógatni.

A fiatalabbak, akik nálam vannak eléggé piszkosak, bár most már szépen alakul a szőrük, tehát nagyon más lenne a szaguk. Nem hiszem hogy kísérletezek vele, de a következő ilyen esetre jó tudni hogy mit lehet tenni még.

Előzmény: magyaróriás (21078)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21079

Nem tudom hány nap van a két elés közőtt de ha 2-3 napnál nem több akkor azt a 3 kisnyúlat amelyik eszik azt átlehet rakni a másik anyához, hátha úgy életben maradnak.

Előzmény: Jokeva (21077)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21078

Én nem raknák anyi nyuszit 1 anyához 10-nél többet azt hiszem egyik nyúlfajta se elik, ebből én arra következtetek, hogy 10-nél többet nem is tud. De egy pár kisnyuszit oda rakhatsz a másik anyanyúlhoz, de ha átrakod akkor ved ki az anyanyúltól az eletőládát és az idegen kisnyúlakat a fészekben lévő szőrrel dörszöld be a kicsiket és ha beraktad a ládába ne rakd vissza azzonal az anyához hanem várj egy kicsit hogy az idegen kisnyuszik is átvegyék a többi szagát, mert ha más a szaguk az anyanyul kilökheti őket a fészekből és meg is őlheti őket, nem mindegyik anyanyúl löki ki  az idegen kisnyuszikat ha más a szaguk.

Jokeva Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21077

Értem, köszönöm.

Mai helyzetjelentés:

A kezdeti 8 fiókából estére már csak öt volt, de ezek úgy ettek, hogy a fecsit néha nem kellett nyomnom, mert szívták! Nagyon örültem. Reggelre az egyik haldoklik, a másik nem evett egyáltalán. A maradék háromból kettő eszegetett, egy ugyanolyan mohó volt mint már egy hete (ő volt az a bizonyos girheske, mellesleg rég behozta a többit).

Nem nagyon hinném, hogy akár egy is megmarad. De azt tuti, hogyha tavasszal fialtatjuk újra ezt az anyát, és megint elszórja a kicsiket, én gondolkodás nélkül kupán csapom az összeset, nem kínlódok, hogy a már szép szőrös, nyíló szemű tündérek itt haljanak meg nálam :((

Előzmény: Attila314 (21075)
Deryan Creative Commons License 2012.12.02 0 0 21076

Micsoda póz, micsoda csábos pillantás!

Biztosan sokat ugrándozik izgalmában az új helyen.

Előzmény: rozianyu (21070)
Attila314 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21075

Nem.

Max 9-10 db tud felnevelni, rikán 11-et.

Átteni akkor van értelme ha az egyiknél Pl. 4 fióka van a másik meg 12 db-ot fialt.

Ekkor át lehet tenni 4 db-ot. Így van is valami értelme. De csak akkor ha  max 2-3 nap különbség van a fialások között.

Általában 8 csecse van az anyának, ritkán 10.

Jokeva Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21074

Olyan sokszor írjátok, hogy át lehet rakni a fiókákat másik anyához, hadd kérdezzem már meg, hogy nem kevés egy nyúl teje 12-16 fiókának? Mert pl ugye van nekünk is egy másik anyanyuszink, van 6 fiókája, és speciel ha azonnal átraktuk volna mind a 9 eldobott fiókát, akkor lett volna alatta 15. Fel tud nevelni ennyit?

Előzmény: magyaróriás (21073)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21073

Ha nem abba van a fészek akkor átlehet tenni másik anyanyúlhoz.

Előzmény: Szabx01 (21069)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21072

Nálunk már akkor kapnak búzát/árpát és tápot meg persze szénát.Az elválasztás után kukoricát, tápot és szénát kapnak.Nálunk nagyon ritka, hogy kisnyúl elpusztul választás után, de választás előtt sem nagyon szokot elpusztulni kisnyúl.

Előzmény: nor77 (21066)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21071
a tengerit hagyd el. a buzat is hagyd el 2 honapos kotrig es utana is csak mertekkel. ahogy mondtak elottem is sok szena kell.
rozianyu Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21070

Sziasztok!

Na, hazahoztuk a "kisasszonyt", őt választotta a lányom. Csikó  ( :P ) nevet kapta, hogy miért nem tudom :)

Előzmény: cinciri (21002)
Szabx01 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21069

az lenne a kérdésem hogy van egy anya nyulam ami nem fialt bele a fialtato dobozba hanem az etetőbe fialt és tőle kilehet venni a dobozt és átteni egy másikhoz ami ezután kelene fialjon. És ha igen  a másikat hogy lehet rávenni hogy oda épitse a fészket??

Chezulu Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21068

Sok a fehérje bevitel. A takarmány fő részét a rost tegye ki. Sok széna! Tápot ráérsz 8 hetes kor körül etetni de fokozatos hozzászokatással. Vagy ha van választási nyulaknak való táp akkor azt adj nekik választás után az abrakba keverve. Sajna nagyon érzékeny az emésztőrendszerük a mai nyulaknak. Mivel a fehérjét nem tudja még úgy feldolgozni és szerintem a takarmánykeverékedbe sok van, ezért ez előidézi a kokcit, bélgyulladást stb. Inkább választás után sok szénát adj és ha van lehetőséged választási tápot. Ha nincs ilyen akkor zabot, árpát adhatsz de csak óvatosan. Kukoricát csak növendék korban adnék nekik. A rossz minőségű kukorica is okozhat gondokat. A tenyészállománnyal nem etetném az elzsírosodás végett. Búzát is csak 10-15%-ba kevernék az abrakba. 

nor77 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21067

Az egyik barátom már elvitte őket.Náluuk még saha sem volt ilyen.

nor77 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21066

akkor választom őket amikor már rendessen esznek mélyalmon vannak mindíg sok szalma van alattuk.Kukoricát kapnak búzát ,árpát és nyúltápot.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21065

Sziasztok! 29. napon vagyunk. Ma reggel etetésnél az anyanyúl nagyon barátságos volt: engedte, hogy a kezem finoman a hasa alá tegyem és érztem, ahogy a kisnyulak néha-néha rugnak egyet. Aztán amikor szépen elfeküdt, akkor is lehetett látni az apró rugásokat. És nem a bélmozgás volt... :D Szóval lesznek kisnyulak, ez már biztos. Csak ne legyen bajuk a hidegben.

Jokeva Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21064

Sziasztok. Létszám már csak 6 :(

Este az egyik nem volt hajlandó enni, és úgy kapkodta a levegőt mint... nem is tudom. Szóval azt hittem reggelre el is pusztul, de nem, még élt, szegénykém nagyon büdös beteg-szagot árasztott, ugyanúgy nem evett, ugyanúgy kapkodta a levegőt, úgyhogy gyors úton elintéztem, inkább minthogy lassan éhen vesszen, meg a többi között legyen így :( Sajnáltam nagyon, olyan szép kis jószág volt, fekete bunda, fehér örv volt a nyakán, a füle karimája fekete, belül fehér :( Szerintem ő volt a legszebb bundájú :(((

Hogy ez mitől lehetett? :(((

Előzmény: Jokeva (21056)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21063

Igen attól is elpusztulhatnak, ha korán vannak leválasztva és nem a megfelelő kalyát kapják,de attól nem lesz hasmenésűk.

Előzmény: nasanya (21060)
magyaróriás Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21062

mivel eteted őket?

Előzmény: nor77 (21058)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21061

Kokci?

Mélyalmon vannak?

nasanya Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21060

Azért kérdezem, hogy hányhetes korukban választod , mert ez is egy gond lehet.

nasanya Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21059

Szia, hány hetes korukban választod a nyuszikat?

nor77 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21058

Sziasztok!Amikor megszületnek a kisnyulak és az annyuk alatt vannak addig teljesen egészségesek de amikor leválasztjuk őket akkor 1-2 hétig elvannak.Aztán hasmenésük lesz és egyszer csak elkezdenek megdögleni.ár most is megdöglött kettő és nem tudom miért.Valaki tudja miért van ez?Előre is köszi!

tooommm0013 Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21057

A baj hogy jórészt csak ballaszt már ilyenkor a levél. Ne étvágy szerint add a vemhes és hízó nyulaknak semmiképp.

Előzmény: japipapa (21055)
Jokeva Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21056

Én is valami ilyesmire gondoltam, reggel amennyi beléjük fér, délben egy enyhébb adag, és este újra pocaktömés :)

Előzmény: juhosttt (21052)
japipapa Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21055

Sziasztok!

Végre hullik a fűz levele, már betároltam 40 db zsákkal. A nyulaim nagyon szeretik, naponta reggelig megesznek fejenként egy 10 l-es vödörnyit, ilyenkor a búzát sem nagyon eszik. Szőlő és megy leveleit bezsákoltam, - lazán, széna pótlásként, (az nagyon nehezen tudok szerezni), van, de be kell osztani sajnos.

japipapa Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21054

Ha, sokan vannak, ez a jó,http://www.whiskynet.hu/whiskey/434-ballantine-s-45l-40/?el=1  meg hát az eredeti lé is döbb, de leginkább kapni érdemes! :-) - mert piszkos drága.

Előzmény: japipapa (21053)
japipapa Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21053

Szia!

Nem a leg jobb megoldás, mert a fogyó víz vákumot okoz, és nagyon horpad a PED palack, pláne az újabbak, alig lehet ki nyitni, olyan vékony a fala, kis szorításnál már roppan. Én ezt  alkalmazom, 2 l az űrtartalma, a nedűt én nyomtam be.

Előzmény: nasanya (21049)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21052
nagyon finom lehet a tapszer ha ikyen sokat esznek. nekem fele ennyit se ettek azert javasoktam a suru etetest. maradhat a tobbszori de csak az elso legyen teljes adsg utana ne engedd ad libitum enni nehogy a gyomruk ne birja feldolgozni.
Előzmény: Jokeva (21041)
juhosttt Creative Commons License 2012.12.01 0 0 21051
Én pont ezt szeretném slkalmazni. inszeminálás előtt bakhoz tenni mert az parzo mozdulatokat vegez az anyan. ezutan pedig johet az enszeminalas. esetleg meg kezzel a hatat megmozgatni kicsiterosebben. ez onnan jott h.regebben olvastam h ha durvan fogjak meg a nyulat alvemhesseget ikozhat.
Előzmény: pannon nyúlas (21042)
nasanya Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21050

Szia , igen megfagy. -4 fok nál nem érdemes kint hagyni az öntatót. Erre a 2-3 téli hónapra amig fagyok lesznek itató tálat érdemes be tenni.

Előzmény: Zretyi (21027)
nasanya Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21049

Sziasztok, én igy oldottam meg az itatót. A kupakot rajta hagytam, mert a meg forditásnál sok viz kiömlik. A kupakot kicsit meg lazitom, hogy a viz meginduljon, az üveg nyakára egy kb., 6 mm-es lukat égettem, fel melegitett  szeggel. , a vizszint magasságáig.

Előzmény: Hedo (21034)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21048

OK, köszi!

Előzmény: magyaróriás (21047)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21047

Szerintem akkor teljesen rendben vannak!

Előzmény: Jokeva (21045)
Deryan Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21046

Igazad van! Ez sincs kizárva. Sajnos én már csak a végeredményt láttam. Azt, hogy a pici  megint a fészek szélén van. De már nem volt benne élet.

Azt már megfigyeltem, hogy mindig a leggirnyóbb nyuszika jön ki elsőnek a ketrecből az anya után. Nyilván ő a legéhesebb.

Előzmény: juhosttt (21038)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21045

Hát, az ő bőrük csak a hasukon feszes, minden máshol ráncosak, mint a kölyökkutyák. Evés után elnyugszanak sokáig, aztán ficeregnek egy sort, megint alszanak...

Most hogy kibéleltem a fészket vattával, most egészen elnyugodtak, szemmel láthatóan tetszett nekik :) Az egyik szerintem álmodott valamit, mert csipogott mint egy kismadár, azt hittem valami baj van, de az összes aludt, ezért gondolom hogy csak álmodhattak :)

Előzmény: magyaróriás (21044)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21044

Szerintem nem kell vissza álni a napi 2x etetésre.Akkor jótápláltak a kisnyuszik ha a  bőrűk feszes, és a fészelben nem mocorgnak sokat.

Előzmény: Jokeva (21041)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21043

Ez egy régi vita lehetett, talán legjobb lenne nem feléleszteni :)

Előzmény: pannon nyúlas (21042)
pannon nyúlas Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21042

Üdv.Aki azt mondta hogy az inszeminálást  csak hormonkezeléssel lehet elvégezni.Az biztos nem ért hozzá!Vagy még nem halott a biostimulációról!

Előzmény: juhosttt (21037)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21041

Na bakker, jól éreztem én! Mondtam is az uramnak már az elején, hogy annyit mentegetőztök, mint a szűzlány nászéjszakán, itt tuti volt valami vihar :)))

Egyezzünk meg, hogyha kérdezek, akkor "okoskodjatok" nyugodtan :)))) Most is kaptam több teljesen ellentétes tanácsot, de sebaj, majd megfogadom az egyiket, aztán a másikat, aztán majd kiderül hogy sikerül-e :)))

Aktuális kérdésem: Nem etetem-e túl a bandát? Napi 3x kapnak kaját, nem esznek valami nagy hévvel, viszont olyan pocakjuk van, hogy néha félek hogy kipukkad! Kb 6-8 milit eszik meg egy nyúl alkalmanként, persze van, hogy pl csak 4 milit. Változó. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha visszaállnék a napi 2x-i kajáltatásra? Valaki tanácsolta itt, hogy akár 5x is etessek, de így is csak nyámmognak, de úgy nőnek mint a bolondgomba. És kajálás után tényleg hatalmas a pocak! Próbáltam róla képet csinálni:

Nem tudom mennyire látszik.

Ja, és az egyik nyuszinak észrevettem, hogy résnyire nyitva a szeme! Ma 1 hetes :)

Előzmény: juhosttt (21037)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21040

Sziasztok!

A nyúlprém mennyire kereset termék?

üdv.: magyaróriás

juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21039

Nem gáz, megenni nem fogják, melegen tart és jó nedvszívó.

Előzmény: Jokeva (21036)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21038

Biztos hogy kilökte? Láttad? Lehet csak nem jutott elég tej neki, ezért éhes volt és ezért vándorolt. Meg az annya csecsén maradt és az kihúzta a fészekből. Nekem volt olyan nyulam amelyik az döglött kicsit kihúzta, de olyan is, amelyik nem nyúlt a döghöz a fészekben. Volt olyan is, amelyik a döglöttet nem is a fészekbe fijalta, de lehet élt, csak éppen nem talált a fészekbe. Vannak nyulak amelyek élesből a fészekbe fijalnak, és vannak amelyek mellé, majd a kicsik másznak maguktól

Előzmény: Deryan (21033)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21037

Volt. 2 is. Kézzel akartam nyulat nevelni 2 hetes korától, mert az anya nem bírta tejjel, csináltam is képet/videót, jött is a lebaszás, hogy a nyulakat nem ketrecbe tartom, hanem játszok velük kicsit és hagyom hogy a szobába mászkáljanak, mert ettől biztosan nem lesz jó nekik.

A másik az inszeminálás kérdése, hogy mennyire állatbarát. Egyből jöttek, hogy csak hormonkezeléssel lehet megoldani, meg hogy csak több 100-as tenyészetben éri meg. Az ilyen jellegű tudással szemben mindenki csőlátású. Most megint erősen gondolkozom az inszemináláson, mert van egy előhasú nyulam aki eddig 1x vette fel a bakot. 9 hónapos, még akkor se hajlandó felvenni a bakot, ha tüzel. Szóval ezt akarom küszöbölni. Majd meglássuk mennyire lesz sikeres, vagy nem sikeres.

Előzmény: Jokeva (21036)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21036

Istenem, ne mentegetőzzetek, azért kérdezek mert én nem tudok, és örülök minden segítségnek! Nem okoskodtok, csak tanácsot adtok, ne kelljen már magyarázkodnom :) Még a végén majd nem válaszoltok a kérdéseimre, nehogy okoskodásnak tűnjön, ugyanmár! Volt itt valami hatalmas vita, ami miatt senki nem mer véleményt leírni? :)

Juhosttt, Deryan, köszönöm a válaszokat!

Juhosttt, a vatta nem gáz...? Az van itthon dögivel, szívesen rakok be nekik. Nyilván pamutot, nem műszálasat :)

Deryan, azért ennyire ne magasztaljuk fel amit eddig tettem, annyi hogy sikerült őket életben tartanom (egyelőre). Nagyon féltem a bandát, és nagyon nem szeretnék több nyuszit elveszíteni, ezért is raktuk most őket közvetlenül a kályha mellé, és folyamatosan a fészekben matatok, hogy mennyi lehet a hő :) Még kitömöm őket vattával vagy nyúlszőrrel, ez hamarosan kiderül, aztán asszem sokkal többet nem tehetek értük...

Hedo Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21035

Annyit még hozzá: alájuk kellett raknom egy téglát, mert hamar belekotorták az almot és bemocskolódott, így tovább tiszta marad, viszont az üvegtartó hevederek kicsit alacsonyak, de azért megállnak.

Nem tudom hogy leszek a téli faggyal, az elmúlt telet egy anyával húztúk ki, ő meg körülöttem settenkedett a pincében szabadon. Jópár cipőfűzőm bánta. Mindig odajött és elkezdte harapdálni. Idén kint lesznek ketrecben. Most próbálok föléjük egy extra tetőt szerkeszteni, hogy jobban védve legyenek. Van pár maradék szalmabálám is, ha lesz tető akkor az ól köré rakom, hogy szigeteljen.

A szomszédomnak is vannak nyulai (tőle származik az almom), és ő úgy csinálja, hogy bent a kazánházban mindig van egy kannában tiszta víz, közel a kazánhoz, így folyton langyos. Ebből tölti föl kint az itatókat napi egyszer. Lehet én is hasonlóképp cselekszem, de az tuti több almát kapnak télen, hogy legyen megfelelő mennyiségű nedvesség. Most még naponta sarlózok nekik friss füvet, azt szeretik, na meg kétnaponta kapnak búza-zab keveréket.

Előzmény: Hedo (21034)
Hedo Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21034

Csináltam pár képet az önitatókról:

Egyébként jó hogy szóltok, hogy itt a fagy, üveget már nem tölthetek, csak a tálkát.

Deryan Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21033

Nyilván az embernek egyéb elfoglaltsága is van mint egész nap a nyulakat pátyolgatni. Amit eddig elértél velük az nagyon szép és csodálatra méltó eredmény. Kár lenne ennyi idő után ha több nyuszi is elmenne. Ezért próbálok tippet adni.

A mi tapasztalatain szerint - nem sok 2 éves, 90 nyusziből 86-ot felneveltünk az idén - 4 nap a kritikus. Az elhullások ezen az időtartamon belül fordultak elő, egy kihűlés is volt januárban ketrecbéli hiányosságok miatt.

Volt olyan eset is, hogy a párnapos kicsi a fészek szélén feküdt meredten. A kezemben megmozdult. Még élt. Melengetni, dörzsölgetni kezdtem és meleg lehelettel próbáltam felmelegiteni a csöppnyi testét. A merevség szépen felengedett, visszaraktam a fészekbe a többi közé. Nem tudom miért, az anya ezt a kicsit kezdettől fogva kilökte vagy a kicsi nem akart a többivel maradni, mindig elvándorolt s végül elpusztult. Ilyen is van.

Előzmény: Jokeva (21026)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21032

Szimpla fizika. A jég térfogata nagyobb mint a vízé. Ha tele teszed, akkor nem tud hova tágulni, csak repeszteni. Ha nem öntöd tele, akkor van tágulási tér, de viszont a műanyag itatót nem lehet mindennel olvasztani. Nekem itatótálak vannak (konzerves doboz) Ezeket télen ráteszem a kazán füstcsőre, és hamar kiolvad. Ezt egy műanyag itatóval nem játszanám el. Korán össze kell szedni az itatókat h kiolvadjanak és ihassanak a nyulak. Vagy pedig napközben megmozgatod h ne kezdjen el fagyni, estére meg összeszeded.

Előzmény: Zretyi (21027)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21031

Még annyit aztán tényleg nem okoskodok. A nyúl mindig betakarja a fészket, majd a kicsik ahogy érzik úgy csinálnak nyílást a fészekre. Ha melegük van akkor szinte semmi takarás nincs, ha hideg van akkor van. Ez a környezeti hőmérséklettől függ. A vizes szivacsos dolgot meg mellőzd, a nyúl nem szereti kimondottan a vizet, inkább legyenek taknyosak pár napig, majd idővel letisztogatják magukat, meg a fészek ledörzsöli amikor mozgolódnak.

Na tényleg nem okoskodok többet.

Előzmény: Jokeva (21025)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21030

Melegen tartás végett vagy az anya hasalja szőrét tépd meg, vagy tegyél be vattát. Jobban szívja mind2 a nedvet is és melegebben is tart. A hasalját simán pucérra lehet tépni, könnyen jön a szőr ilyenkor. Választás után nemsokkal vissza is kezd nőni. (most tekintsünk el attól h nincs szőr.)

Előzmény: Jokeva (21022)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21029

Nem fognak annyit üríteni mint egy felnőtt, és mint láthattad csak gombostűfenyit ürítenek. Mivel csak tejet esznek, így kevesebb a száraz, több a híg salak anyag. Majd fordul a helyzet ha megélik a 2-3 hetes kort.

Előzmény: Jokeva (21015)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21028

Vemhesség idején alapból kevesebbet eszik, többet pihen, és nyugalomra vágyik. Nem feltétlenül egyből betegségre vagy hasonló gondra kell gondolni. Mint írta vemhesség jeleit mutatja. Nekem volt olyan nyulam aki ilyenkor nem nagyon evett, csak pihent.

Előzmény: nasanya (21014)
Zretyi Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21027

Kedves Mindenki!

Ha már volt róla szó bocsánat!

Kérdésem: -Az önitatóban ha megfagy a víz akkor az szétreped? Még ez lesz az első tél a nyulakkal és nem tudom mi a teendő ha jönnek a fagyok? Tegyek be itató tálakat?

Akinek van tanácsa köszönöm szépen előre is !

Szép napot mindenkinek!

Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21026

Folyt. köv. :)

Szóval a másik gond, hogy időm sajna nincs annyi, hogy egész nap őket gondozzam, mert két pici fiam van, egy háztartásom, és egy ma reggelre lebetegedett férjem, és azért 7 kisnyulat naponta háromszor etetni... ez is néha csak kutyafuttában megy :) Mint ahogy egy hsz-t nem tudok néha egyben megírni :)))

De most, hogy egészen a kályha mellé raktuk őket, nagyon jó meleg van a fészekben, úgy tűnik ők is elégedettek. Kíváncsi vagyok mennyit esznek, úgy egy óra múlva etetem őket.

Előzmény: Jokeva (21025)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21025

Igen olvastam amit írtál :)

Nem lógattam őket meleg vízbe, bár a kísértés megvolt, de párom nem hagyta :) Csak jó meleg vízbe mártottam egy szivacsot, alaposan kifacsartam, és azzal dörgöltem a bundájukat. Tiszták ugyan nem lettek, de nekem azért jobb érzés így mindenképpen.

Most már, hogy nem fog újabb mocsok rájuk ragadni, bízok benne hogy letisztul a szőrük. Eddig ugye a ruhák között nem tudták kivédeni hogy ne a saját ürülékükben fetrengjenek, ez most nyilván sikerül, mert az ürülék lepotyog/lefolyik alóluk.

Nem takarom már őket, csak szénával, így most minden oldalról friss meleg száraz széna veszi őket körül, bízok benne hogy így jobban szellőznek is.

Előzmény: Deryan (21023)
Deryan Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21024

Ez volt a szándékom!:)

Természetesen ahány anyánk volt eddig, annyiféle. 

Minden reggel azza kezden a nyusziknál, hogy betapintok az anya fészkébe.

Még nem látszik annyira rajta a vemhesség és enni sem eszik annyira. Csipeget, ide-oda szaladgál, amikor megyek hozzájuk reggel. Reggelre azért az esti adag mindig szépen elfogy.

Előzmény: sanyinyúl (21017)
Deryan Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21023

Maszirozgazd, melengesd, mozgasd,dörzsölgesd, hogy az életműködését serketsd. Hátha át tud lendülni az a kicsi a jelenlegi állapoton. 

A nyuszik szőrét mindenképpen tisztogatni kell, hogy jobban tartsa a testhőmérsékletet. Ragadósan csak lehülnek.

Korábban irtam már, hogy az idén sokat küzdöttem a májkövesség ellen.

A jászapáti vásáron vásárolt kis bakra úgy vigyázok most mint a szemem fényére. Egyenlőre kifutó nélküli ketrecben van. Reggel este sétálhat egy nagyot. Minden mocsokba vehemesen bele kotor, sáros lesz a lába.

Nem szeretném, hogy a helyére visszakerülve mosakodásnál a piszkot a szájába vigye, ezért amikor nem tudtam tisztára törölni a lábát, akkor lábfürdővel próbálkoztam. A nyuszi türelmesen türte. Most már minden séta után egy kis tálkában tiszta hideg vizben megmosom a lábait, utánna szárazra törülöm. Szép tiszta pamacsos utánna mind a 4 lába.

A kisnyuszikat nem lógatnám meleg vizbe a helyedben, de mindent megpróbálnék, hogy szép tiszta selymes legyen a kis szőrük, mert az jobban tartja a meleget. Ezek szerint a takarójukat is jobb lenne naponta cserélni.

Előzmény: Jokeva (21022)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21022

De szépek :)) Gratula! Egy ilyen adag szőr nekem is jól jönne :)

Íme az egy hetes nyuszik, immár csak heten, ragadósan. Kicsit áttörölgettem őket nedves ruhával, most száradnak a vaskályha mellett, miután felháborodott szőrnyalogatásba kezdtek :)

Az egyik viszont szerintem nem éri meg a holnap reggelt, alig-alig mozgott, hűvös volt a kis teste, és enni sem akart :( Persze mikor letörölgettem felháborodottan csipogott, de túl sok reményt nem táplálok.

Előzmény: Szabx01 (21020)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21021

Mekkora szőrkupac és a kicsik... Gratulálok! :)

Előzmény: Szabx01 (21020)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21020

indulhat ennél jobban a napom?? :)

kona.king Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21019

Bocsi, nem akartalak megbántani, csak azért írtam, mert rajtad kívül mindenki soványra értette, sőt az általad belinkelt oldalon is ott van, hogy sovány. tehát akkora hülyeséget nem írtam. Még egyszer elnézést,  további szép napot.

Előzmény: japipapa (21003)
Hedo Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21018

batista40 szépen leírta az elvet két hsz-el feljebb. Majd ma lefotózom külön az itatókat és felteszem.

Mi mindig ilyen önitatót használtunk. Apám régen a vályút betonból öntötte ki (kőmíesembör) úgy, hogy készített egy deszka zsalut kb 10x20-as méretben, és úgy 6-8 cm magasságban, kiöntötte betonnal, majd belenyomott egy sörösüveget ami ezáltal sima íves vályut alakított ki benne. Én jobb szeretem a vasat, még ha rozsdásodik is, mert könyebb tisztítani. Legalább nem lesznek vashiányosak a nyuszik :)

Annyi van még, hogy az üveg szája alá teszek valamit ami nem ér ki a vályúból, ez azért kell, mert ha simán letszem az aljárja nem jön ki a víz, mivel a fenéklemez befogja az üveg száját. Az a valami (nevezzük távtartónak) határozza meg a vízszintet a vályúban. Nekem jelenleg félcolos horganyzott könyök szolgál e célra. Bár lehet inkább a "Kerti eszkába, szigorúan pihenteknek" c topcba kéne föltennem :)

Üvegméret: gondolkodtam nagyobb üvegen is, de úgy találtam ez a jó (na meg ez van itthon :)) méret, mert így legalább rendszeresen takarítom a vizüket. Egy nyúlnál egyébként nem ürül ki egy nap alatt a borosüveg. Ahol kicsik is vannak ott igen.

Előzmény: Szabx01 (20992)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.30 0 0 21017

Deryan, most megnyugtattál! :) Akkor bízom benne, hogy nálam is minden rendben megy majd. Majd írd meg, ha meglettek a kicsik!

Nasanya, hol tudnék most fekete ürmöt találni? Azt hiszem az az a gyomnövény, amivel nyáron tele volt a kukoricás köze (na, majd előtúrom a növényhatározóm). De ha az amire gondolok, most láttam belőle egy darabot sem... Amúgy, hogy szoktad adni: fonnyasztod v. szárítod, esetleg frissen?

Jokeva! Nagyon sajnálom... nálam az első nyuszim első ellésénél született egyetlen kisnyuszi (akinek annyira örültem) életének második reggelére elpusztult. Szörnyű érzés volt azt a csöpp nyulat eltemetni. Nagyon szurkolok a többinek! :)

Jokeva Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21016

Illetve a hsz-emet újraolvasva felfedeztem néhány nyilvánvaló összefüggést, hogy mit is bénázhattam el :((( Már csak abban bízom, hogy a többiek túlélik és még időben raktam át őket a kosárba :((((

Előzmény: Jokeva (21015)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21015

Sziasztok.

Estére elpusztult az egyik nyuszi :( Valami elképesztő módon felfúvódott a hasa, de úgy tűnt nem is a beleinél, inkább felül a tüdő résznél. Nem tudom mit bénáztam el, nagyon bánt :(( Délben még ettek, este a kezemben még szusszant egyet, aztán többet nem :(

A többiek jól vannak, a 7-ből 5-nek remek az étvágya, 1 átlagos, és 1-el nem voltam túl elégedett.

Viszont délután megvilágosodtam, és a dobozok&rongyok helyett beüzemeltem egy sima kosarat, kibélelve szénával, és abba raktam a családot vacsora után. Gondoltam így a szar meg a hugy majd jól lefolyik, át a szénán&kosáron, és végre nem az ő bundájuk fog ragadni. Nos a dolog bevált, egy jó adag nyuszipisa már le is folyt az alatta lévő tálcára, elégedett voltam az ötlet sikerével :) Viszont a kosarat le kellett fedni, mert a kis szarosok közül egy nagyon mászni akart, és majdnem kibucskázott :) Igaz csak míg le nem takartuk őket szénával, utána nyugi volt.

Mikor kezdik tisztogatni magukat? Nagyon ragadnak most :((

Holnap lesznek 1 hetesek!

Párom szerint kevés kaki van. Mennyit és milyet kakilnak az aprók?

nasanya Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21014

Szia, . Én étvágytalanság ellen Fekete Üröm növényt adtam a nyuszónak.

Előzmény: sanyinyúl (21011)
Deryan Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21013

Anyanyuszikánk holnap lesz 21 napos. 

Az első hét után feltúrta a körletet. Ő túrt én pedig minden takaritásnál betemettem. A második héten, amikor megláttam, hogy a szájában néhány szál fűvel föl és alá szaladgál, bezártam a ketrecbe s betettem neki a választó falat a fialtató leválasztásához. Elfogadta és egész délelőtt épitette a fészket, én pedig folyamatosan raktam be neki a száraz füvet. Amikor végzett csak akkor ivott és evett. Azon a héten még többször épitgette a fészkét.

A héten pedig  alkalmanként hosszabb időre eltűnt. Ilyenkor a fialtató szakaszban a fészke előtt üldögélve csendben tépte a szőrét. Ma este vacsora után már elnyúlva heverészett. A fészek vastagon van szőrrel bélelve.

Ő sem eszik sokat. Az abrakot csak megpiszkálja. Friss fűvet és szénát eszeget inkább és a gyümölcs-zöldség salátát.

Nyugodj meg, a Te anyanyuszikádnak  is csak átmenetileg nincs étvágya. Fialás után majd behozza a most elmulasztott takarmányt.

tp329 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21012

"...Szóval most várok... és várok... :)..."

Helyes! :-)))

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21011

Sziasztok! Kis helyzetjelentés:

Ma felkészültem a közelgő hideg napokra: a nyúlólat körbe- és letakartam zsákokkal.

Az anyanyulam továbbra is furcsán viselkedik: sír, nyugtalan, nincs túl nagy étvágya... pontosabban: a tápot egyáltalán nem fogadja el, csak a szénát, zöldségeket stb. eszi. Ma vagyunk elvileg a 27. napon. Továbbra sem nyúlt hozzá a félidőben elkészített és szőrrel kibélelt fészkéhez, ezért - ahogy javasoltátok - kiegészítettem egy kevés szalmával még. Hát, a lázas készülődés valahogy most elmarad (az első ellésénél ilyenkor volt a legszorgalmasabb). Lehet, hogy tényleg álvemhes. Sajnos a kitapogatás továbbra sem az erősségem és inkább nem erőltettem, inkább nem tennék kárt benne.

Szóval most várok... és várok... :)

japipapa Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21010

Igazad van, de attól mert  Bakos kihagyta, még igaz lehet. Ez valami jövevény szó lehet, lehet, hogy csak valamelyik "nyelvújjító" kreálmánya, vagy akár börtön szlogen, de hát Kazinczy is kitalált, és más magyar író, költő, -ma már alkalmazott szvaakat. Szerintem is jó, ha beszélünk róla, bárhol.

Előzmény: Deryan (21004)
Bladeboy03 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21009

Eladó Bécsi Fehér Bakok és Nőstények januári születésűek, Tenyészállatnak! 
1 db Bécsi Fehér Nőstény 5 hónapos.
2 db Bécsi Kék Bak 5 hónapos.
1 db Bécsi Kék Bak 11 hónapos.
A nyulak szállításában tudok segíteni!

www.urszinwiener.ewk.hu

juhosttt Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21008

Poros takarmány. Ez lehet széna, táp, vagy alom. Ha folyamatosan tüsszent akkor valóban betegség gyanús. Nekem párszor takarítás után/aljjazás után volt h tüsszentett a nyúl, mikor túl korán visszatettem a ketrecbe.

Előzmény: nasanya (21005)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21007

A hasmenés nem elég látható probléma?

Szerezz nekik szénát, a vizzel óvatosabban, inkább kevesebbet, és semmiképp ne maradjon előtte hidegen. A vízbe tegyél almaecetet és ha van akkor vitamint is.

Adj nekik kevesebb zabot/árpát... Bár rostos, de a fehérjetartalma is elég magas.

Előzmény: Zsuzsika.... (20996)
Deryan Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21006

"

Orrhurut (nátha): 

Tünetek: Gyakori tüsszögés, esetleg köhögés, nehezebb légzés, híg, majd sűrű gennyes orrváladék. Az elülső lábak szőrzete a váladékfolyás következtében csapzottá válik. Előfordulhat láz és étvágytalanság. Enyhébb lefolyás esetén csak folyamatos tüsszögés tapasztalható. Kiváltó ok: Meghűlés, hirtelen hőmérséklet-változás, nedves, huzatos elhelyezés. Lehet fertőző megbetegedés is amely állatról állatra terjed. Megelőzés: Huzat és pormentes, száraz elhelyezés, vitamindús takarmányok adása. A betegségre való hajlam öröklődik, ezért az ilyen családokat zárjuk ki a tenyésztésből."

http://5mp.eu/web.php?a=torpehazinyul&o=ILvrFu0y43

Előzmény: nasanya (21005)
nasanya Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21005

Sziasztok,: Más téma,: Miért tüsszent a nyúl?    A nyulak komfortérzetéhez hozzátartozik pl., a nyújtózkodás , az ásitás, vagy a tüsszentés is.

Deryan Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21004

Szerintem a "gizda" szónak semmi köze a magyar nyelvhez.

Nekem ez a szó semmit sem mond és sorolni sem tudom sehová.

A Bakos Ferenc szerkesztette 1989-es kiadásű idegenszavak szótára nem tartalmazza.

Az interneten viszont már jegyzik. Állitólag cigány eredetű szó a szleng nyelvhasználatban.

Minden esetre érdekes, hogy szóba került s beszélgetünk róla.

Előzmény: japipapa (21003)
japipapa Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21003

Ne haragudj, de egy kicsit erős a megjegyzésed! Te nem hallottál olyan jasszkifejezést, mondást, hogy "mit gizdáskodsz?" Mi gyerekkoromban még emlékszem, alkalmaztuk, - 55-60 évezzel ezelőtt, a pofátlan, nagyképű, „sovány, gyenge, ügyetlen ember akinek nincsenek jó képességei ezért lenézik”, de  erősködő kölkökkel szemben! Budapesti születésű vagyok, (nem érdem)  itt nincs tájszólás. Egyébként ahttp://idegen-szavaak.hu/gizd linkben meg nézheted. Tényleg, mit gizdáskodsz? Úgy gondolom Te mész szemben a forgalomban. A magyar nyelvünk csodálatos, rengeteg szavunk van, ha nem ismerjünk mind, ne sértsük mást, aki ismeri, inkább hasznosabb, ha állandóan gyarapítsuk szókincsünket. Nem akarlak bántani, ez kikívánkozott.

Előzmény: kona.king (20989)
cinciri Creative Commons License 2012.11.29 0 0 21002

Igaza van  gyereknek, legyen anyuka meg apuka!:)) Fotót majd tegyél fel ha meglesz.

Előzmény: rozianyu (20990)
Cross80 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 21001

Cross80 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 21000

Sziasztok!

Eladó 7db nyúl!

Vagy vágni vagy továbbtartásra! 4,8-5,5kg körüliek

Van köztük egy Pannon Bak 1,5éves

És a Fenti képen 8hónapos bak!

Nőstények 8hónaposak

Chezulu Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20999

A széna kéne a rost miatt. Nomeg jót tesz az emésztésnek. Ez a fosás dolog nálam is jelen volt. Valószínű, hogy takarmányozási probléma okozza nálad. A rost nagyon kéne ebben a korban. Másrészről evégett kialakulhat bélkokcidiózis. Ezt meg lehet előzni és kezelni is lehet gyógyszerekkel. Trisulmix, Neo Te Sol(kakaspor) vagy más szulfamid készítmények. Ezekkel az a baj hogy antibiotikumok. Én próbálkoztam sima jódoldattal, kissebb nagyobb sikerrel (fém itatóba nem lehet). Az almaecetet pártolom ami rendszeres itatása kiküszöbölheti a választás utáni problémákat. Itass most is de lehet még elhullás sajna, ja és ez olcsóbb mint a gyógyszer. Jó lenne kifertőtleníteni a nyulak helyét és a betegeket külön rakni vagy a betegnek tűnőket. Klórmész, hypó megfeleló vagy ha fémketrec akkor kiégetni.

A nyulak ebben az időszakban nehezebben párzanak még a sok kivétel ellenére is. Ha tuti ivarzik akkor lehet segíteni a baknak, felhúzod a farkát a nyulnak. Kicsit erőszakos megoldás de alkalmazható, vagy kivárod míg fel nem veszi, de mindenképp nézd meg hogy ivarzik e.

Előzmény: Zsuzsika.... (20996)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20998

Sziasztok, újabb kérdésem lenne.

A nyuszikák szépen esznek, ennek megfelelően ürítenek bőven. Namost, mivel nincs ott anyuci hogy lepucolja őket, így a babák egymás (és saját) ürülékükben meg vizeletükben fetrengenek, és rendesen koszosodnak. Én ugyan pucolom a helyüket, de őket mivel tudnám letisztítani? Gondolok itt nedves vattára/rongyra, de mivel nedvesítsem? Sima langyos vízzel nem csinálok kárt?

(Ha valaki meséli, és nem látom a saját szememmel, akkor el sem hiszem, hogy mennyit képes egy alig 5 napos nyúl pisilni!!!!!! Épp a kezemben volt, egy csepp sem ment kárba, döbbenetes mennyiség volt :))))

Zsuzsika.... Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20997

Másik meg egyszerűen nem akarnak pározni a nyulaim!

Van 7anya és semmi!

Beraktam a bakhoz a nőstényt! Úgy csinálta a nőstény mint a bak vagy is ő ugrálta a bakot :

De amikor a bak ráugrott hátulról egyszerűen nem tudta felpározni!Fenekét lapította nőstény!!

Tanács?

Zsuzsika.... Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20996

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem!

Van 22db kisnyulam olyan 5hetes körüliek! És minden reggelre van köztük egy Hulla!

Nem látok semmi  problémát rajtuk!

1 hete elfogyott a széna!

Csak Zab és Árpát esznek!

És ma Is egy délutánra tiszta fos volt és a hátulját nem tudta mozgatni!

Azt én elpusztítottam!

Semmi problémát nem látok rajtuk esznek isznak elevenek!!!

Valaki tudna segíteni mi lehet a baj?

japaszturo Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20995

Szia! Nekem 2literes petpalack van fejre álitva. A palack testére tettem 110-es pvc csőből egy 3-4centis szeletet,hogy a palack ne ugorjon össze a vákumtól. Müanyag tányér benne egy fadobozban. fele letakarva aluminium lemezzel,és ezen olyan furat van amibe belefekszik a palack szálya. ha 2furatot csinálsz , két palackot is tehetsz rá. Külsőleg rögzittetem a ketrechez.

Előzmény: batista40 (20994)
batista40 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20994

Szia!

Úgy látom ez egy sima fejreállított boros üveg befordítva egy tálba / vájúba. Dróttal felfogatod az oldalfalra vagy az ajtóra, alá erősítesz vagy csak helyezel egy tálat és kész. Elég sok vizet lehet így az állatok elé rakni, főleg, ha nagyobb üvegeket használsz nem a 0,75 l-es borosokat. 

Előzmény: Szabx01 (20992)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20993

Sziasztok! Van egy anya nyúlam ami minden héten párzik háromszor is , de kis nyúl nincs. Két hónapja volt egy vetélése azóta vagy az elhizás miatt, vagy nemtudom,de nem akar teherbe esni :) Szerintetek érdemes vele próbálkozni,vagy bogrács? Ráadásul vad mint egy pitbull.

Szabx01 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20992

Hedo mutatsz egy kozelebbi képet a háttérben lévő itatorol énis szeretnék valami ilyesmi itatot késziteni. Am johetnek mások is hasonlo otletekkel:)

Előzmény: Hedo (20984)
rozianyu Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20991

Ha beleszólhatok.

A gizda -szerinte- mára egy többértelmű szó lett,  alapjelentéses valóban a sovány, göthös.... (mint a girnyó...), de amolyan szleng is lett, gizdáskodik (nagyképűsködik).....

rozianyu Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20990

Sziasztok!

Szombaton kiderül talál e kedvére valót :), mindenáron ragaszkodik a nagyfülü fehér nyúlhoz---de mostmár fűzöget, hogy legyen anyuka meg apuka... (ha nem figyelek majd toronyóra lánccal is.... ) :S

Jokeva, nagyon édesek azok a kis aprók---sok szerencsét a nevelgetésükhöz, a legjobbat a kicsiknek :)

Előzmény: cinciri (20947)
kona.king Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20989

felénk is soványat jelent a gizda. Nem lehet, hogy te mész szembe a forgalomal? : )

Előzmény: alpapa (20983)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20988

Azért ne hasonlítsd azt össze, hogy egy nyúl anyatejen, vagy macskatejpótlón nevelkedik. Másabb úgy választani, mint így. Itt nem olyan töményen kapja a tápanyagot.

Hedo Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20987

Ne haragudj meg érte, de szerintem a gizda szó elsődleges "magyar" jelentése a sovány, vékony, gyenge. Forrása: cigány nyelv

A szláv nyelvekben a hasonló kiejtésű szónak az alap jelentése a díszes, túlcicomázott, híú, büszke. Lehet innen jön a magyarban használatos másik jelentés

Szintén nem kioktatásból :) Nem vagyok nyelvész, de én így tanultam anno

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20986

mifelénk is soványat jelent.

Jokeva Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20985

Sziasztok.

Juhosttt, köszi, áttérek a gyakoribb etetésre! A 30 fokos tej hűvösnek tűnik, eleinte azzal próbáltam, de sokkal jobban esznek, ha melegebb (a kezemnél jóval melegebb, de nem forró).
Nagyon köszönöm az infókat az etetésről meg a hőről, nem veszem okoskodásnak! Ha én is tudnám amit ti, akkor nem kérdeznék, de mivel kérdezek, minden válasznak örülök, hidd el! Annak meg főleg, ha kijavítjátok a hibáimat :)

Alpapa, az a valami egy darab gumicső, vékony, puha (legalábbis puhább a fecsinél), és mivel oválisra (ferdére) van vágva a vége, simán be tudom tolni a szájukba. Eleinte simán a fecsivel próbálkoztam, de az egyik nyuszinak véletlenül felsértettem a nyelvét, ezért találtunk ki valami mást. Van amelyik olyan mohó, hogy tövig bekapja azt a gumit, mindig félek hogy megfulladnak :))
Nem tudtam hogy a gizda nagyképűt jelent, én teljesen azt hittem hogy a soványra használható. Ha azt mondom nyüzüge? Nyeszlett? :)) Egyébként pont a kérdéses girhes nyuszika a legmohóbb, úgyhogy hamar lehet ő lesz a leggömbölyűbb :)
És nem, nem haragszok a hibáim kijavításáért, legyen akár fogalmazásbeli, akár nyuszi-ellátásbeli. Amíg a hangnem nem kioktató hanem csak oktató, addig szerintem minden kritika épít, és szívesen fogadom :) És köszönöm! :Đ

Hedo Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20984

Íme egy kis életkép az uzsonnáról:

alpapa Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20983

Mond el kérlek hogy a fecskendő végén az a cumi szerű tulajdonképpen mi?Remélem nem lesz rá szükségem,de ha még is akkor jobb ha felkészült leszek.Kérlek bocsájts meg nem szeretnélek sem téged sem bárki mást megbántani,és az agyamat sincs szándékomban játszani,de sokan használják rosszul ezt a jelzőt hogy gizda.A gizda nagyképűt jelent és nem soványat.Kérlek ne haragudj érte nem kioktatásnak csupán figyelemfelhívásnak szántam.Üdv !alpapa 

Előzmény: Jokeva (20978)
carlin Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20982

És ahol 28 naposan választanak?Sok helyen bevált szokás.Ott nem az anyánál van 30-31 naposan.Amúgy a nyúl 21.nap után,normál esetben is kezd apasztani.

Előzmény: juhosttt (20980)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20981

Azon felül hogy nem fogadja el, a tejtermelése csökken, nem is nagyon lenne mit szoptatni. Amúgy az első fijalás nem mindig döntő. A 2. a lényeg. Ha akkor sem jó, akkor selejtezni kell az anyát. Anno volt egy szép fekete keverék nyulam. Az annya elég gyenge volt. Az apja átlagos. Ezen anyanyulam 2x fijalt 8 nyulat és mind2x esetben szétszórva megdöglöttek a kicsik. Na őt selejteztem.

Előzmény: sanyinyúl (20952)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.28 0 0 20980

Mivel nem nyúltejjel etetsz, simán 3-5x is etess meg! A tápszer is kb 30 fokos legyen, mert csak akkor esznek belőle igazán sokat. Az, hogy szopnak még nem minden, ha nem megfelelő a tápszer nem nyelik le. Sajnos ilyen tapasztalatom is volt. Akkor csinálod jól, ha a hasuk feszes. A növekedés sose lesz olyan mint egy nyúltejen nőtt kicsié, de azért ha a választást túléli lehet belőlük valami.

Ami a hőt illeti a fészekben tuti nem 15 fok van, ha élő kisnyulak is vannak benne. Egy jól bebugyolált fészekbe tegyél egy hőmérőt és meglátod.

A kritikus idő nem 3 nap. Én régebben 0-9 napos korig etettem egy nyulat. Kicsit lemaradt de miután az alomból pusztult el kicsi, visszatettem. Kicsit lemaradt de szépen helyrejött és nem érte utól a társait sose...

A kritikus idő 31-33 nap. Amikor a tej(pótló)-ről átáll rendes takarmányra. Ezt ne hírtelen tedd, ne apaszd el 30 naposan a tejpótlót, csak kevesebbet adj neki! Közel 2 hetesen már adj nekik szénát. Én az ilyen extra dolgokat, mint szemes, táp, lucerna, nyers dolgok, zöldség, gyümölcs nem javaslom, mert ilyenkor érzékenyek, úgyhogy csak rostban gazdag füvet adj a tejpótló mellé. Persze nem törvényszerű a 2 hét. Ha keveslik a tejet úgy is elkezdenek szálalni pár nappal korábban.

Nem okoskodni akartam, csak a véleményem, javaslatom és tapasztalataim írtam le. Ha valaki szerint hülyeség, akkor magyarázattal együtt nyugodtan lehet írni.

Előzmény: Jokeva (20978)
Deryan Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20979

Sajnos a májkövesség nagy átok. Ma fertőtlenitettem át mindent. A ketreceket a kifutókat a takaritó eszközöket, az utat, ami közvetlenül a fészer körül van. Trisulmixet a teljes állomány kap. A vemhes anya is. Sajnos éppen az ő legutóbbi nyulai lettek májkövesek.

Előzmény: grener (20973)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20978

Jaj istenem, ilyenektől mindig pityeregnem kell.

Érdekes a sztori, jah, de azért szívesen hagytam volna az anyára őket :)) OK, most már nem macera, szépen belejöttek (meg én is), de azért az első 3 nap szenvedés volt.

Tényleg, azért elég gizdák, nem kéne őket napi 3x etetnem?

Cicatápszert vettünk egy kisállat kereskedésben, dekára adták. Nyilván nem a legminőségibb fajta, de ez volt hirtelen.

Az összeeszkábált etetőszerkentyűről mellékelek képet :)

Előzmény: Nyulasmotor0s (20976)
Deryan Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20977

Már csak egy csúzdázó nyuszi látványa hiányzik! :))

Nagyon tetszenek a felvételek s természetesen a nyuszik!

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (20970)
Nyulasmotor0s Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20976

Érdekes a történet, valóban nincs rosszabb érzés, mint a tehetetlenség, én is jártam már úgy, hogy szerencsétlen anyanyúl befeküdt a fiókái közé, még utoljára megszoptatta őket és elpusztult. Szívszorító látvány.

Remélem sikerül őket felnevelni.

Végül hogyan és miből készítetted számukra a táplálékot?

Előzmény: Jokeva (20975)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20975

Hű mennyi fül :)

A két nagyfiam (1,5 és 3,5 évesek) fél órája teljes extázisban böngészi a képeiteket, tényleg gyönyörűek!

Friss rólunk:

Most este a szokásos 2-3 mili helyett a legtöbb 6-8 milit becuppantott, öröm volt etetni őket! El sem hiszem :)))

grener Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20974

Ennél szebb látvány nem is kell! 

Én viszont megrémültem egy percre, mikor etettem az állományt. Ugyanis úgy jártam,mint itt alant az egyik nyulász társam. 

Valószínű előbb lesz anya a nyuszkó, mint kellett volna. Vagyis nem volt szándékomban anyának meghagyni. Mikor kergette őt a másik, nyüsszögő hangot hallottam, de mire megkerültem a ketreceket, már meg is volt az aktus. Ha nyüsszögött, lehet, hogy már vemhes volt? Vagy csak most lett az, és csak félelmében nyüsszögött? Most akkor mikorra várható a fialás? Kinyír a család, hogy télvíz idején születnek a kisnyuszik! Ennek ellenére remélem  nem lesz gond! Viszont a Gizi átvert , mert ő nem ellett meg! Kaptunk helyette egy másikat!

Előzmény: Reflex91 (20972)
grener Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20973

Sziasztok! 

Hogy mennyi minden történik, míg nem vagyok! 

Drukkolok én is a pici nyusziknak, hogy gyorsan erősödjenek meg és túléljék a nehéz időszakot. 

Nagyon szépek a bemutatott nyuszik! Én is lefényképeztem a bohóc nyulainkat, meg a kicsiket,

csak még a gépen vannak a képek! 

Most ismét a segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni.Sikerült Trisulmix port és közben Noestomosan-t is szereznem. 

MIvel a dr. nem igazán ért a nyulakhoz, szeretném a véleményeteket kikérni. 

1 liter vízbe 2 gr por , ez kb.10 kg nyúlra számítva. Ez most nálam olyan 5-6 nyulat jelent . Szerintetek az egész állományt le kellene itatni ?

A szoptató anyák kaphatnak? Olvastam olyat , hogy az anyának a génjeiben van, és öröklődhet a májkövesség. Én meg nem mondom most már, hogy melyik nyuszi, melyik anyától van! Volt több mint 100, hát ember legyen a talpán aki követni tudja! Meg aztán, ha öröklődik, akkor október végéig miért nem volt egy sem? Na, mindegy! Most meglátom mi lesz! 12 nap a várakozási idő, aztán vághatók!

A másik : néhány nyúlnak a háta kezdett kopaszodni. Nem látok ugyan rajta semmit, de gondolom, hogy szőratka lehet. Bár esznek, semmit nem látok rajtuk, lehet nem híznak olyan ütemben mint kéne. Annyira mostanában nem méricskéltem őket. Ahogy olvastam, meg a dr.úrral is beszéltem, 1 ampulla Neostomosan 2 liter vízbe, és befújni őket, na meg a ketreceket. Gondolom, csak egyenként tudom őket kezelni ill. egy helyen tartani, mert lenyalogatják a szert. Szerintetek , ill. aki már használta a szereket : jók az arányok?

A Neostomosan kezelés után hány nap múlva kell újra kezelni? Segítségeteket köszönöm!

Reflex91 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20972

Üdv.: Mindenkinek ! 

Fárasztó nap után hazaértem és a kedvenckéimet céloztam meg h. megetessem őket és foglalkozhassak kicsit velük.

A legszebb látvány (szerintem ) egy nyulász számára :) .
Hatalmas gondosan megépített fészek és a szőr mozgása. :) 
Első ellésű nyulam napra pontosan fialt meg, bár nem sokat de legalább szép egészséges utódokat hozott a világra! 

Ennél több nem is kell mára! 

Szép estét Mindenkinek!

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20971

A középső kép... nagyon jó!!! :D A csúszda is tetszik!

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20970

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20969

Itt vannak:D

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20968

Én is teszek pár képet fel a nyulaimról, mondjuk az érdekesebbeket:

Mielőtt valaki megkérdezné az a fél cső csúszda és egy idő után azt használták, ha hamar le akartak jutni az emelvényről.

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20967

Üdv

Persze, mindkettő. Facen rámkereshetsz: Olti Ákos. Biztos megtalálsz. Lépj fel ha fenn vagy.

Előzmény: Szabx01 (20966)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20966

Köszi:) ..a képen még nem látszik egy anyanyúl 6db másfél hetes kicsinyével

Előzmény: sanyinyúl (20965)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20965

Húú... mennyien vannak! :) Nagyon szépek!

Előzmény: Szabx01 (20964)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20964

Szabx01 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20963

Énis mutatok egy képet pár nyulamrol :)

Szabx01 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20962

Erdélyi Nyúlász van facebook-od vagy yahoo??

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (20939)
Gupppy Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20961

Sziasztok!:)

Eladó és előjegyezhető óriás kosorrú nyuszik:

Még több kép és képek a szülőkről itt: http://tapsifarm.8x.hu/elado-nyuszik

Érdeklődni privátban.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20960

Ezek az én nyuszkóim! :)

batista40 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20959

Nagyon szép szalma! Hát, ha a környékünkön ilyet árulnának.. :D

Előzmény: Törölt nick (20958)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20958

Sziasztok! Voltam egy kis utánpotlásért! :-D 

Jokeva Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20957

Nagyon szépen köszönöm, nyugodtan kijelenthetem, hogy nélkületek nem ment volna.

Szóval az első 4 nap a kritikus? Akkor jól éreztem. Majd' megőrültem a tehetetlenségtől...

Hát ha senkit nem zavar, és szívesen rakok fel fotókat, de ha elegetek van belőle szóljatok, igazán nem fogok besértődni :)

Még egyszer köszönöm a bíztatásokat és tanácsokat. Az életüket jelentette.

Deryan Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20956

Szemmel láthatóan szépen fejlődtek! :)))

A kritikus 4 napot túlélték.

Drukkolok, hogy mind sikerüljön felnevelni.

Előzmény: Jokeva (20949)
cinciri Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20955

Most én is okosabb lettem:)

Előzmény: Törölt nick (20942)
cinciri Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20954

Nagyon szép szinű nyuszik lesznek. Hetente egy fotót legyszi:)

cinciri Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20953

Dajkásítani max. 1hét korkülömbségű nyulakat lehet.Mire megszületnek, ezek már 4 hetesek lesznek én kizártnak tartom, hogy elfogadná az anya az ilyen pici fiókákat-de ez csak az én véleményem. Ne fessük az ördögöt.... minden rendben lesz.:)

Előzmény: sanyinyúl (20952)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20952

Jokeva! Nagyon szurkolok a kopasz nyuszikupacodnak! :) Szívből kívánom, hogy sikerüljön felnevelni őket!!

Ezzel kapcsolatban bennem is felmerült egy kérdés és nagyon várom a hozzá kapcsolódó tapasztalatokat:

Az anyanyulam, aki kb. egy hét múlva elleni fog, az első ellése alkalmával nem igen törődött az egy szem nyuszikájával és az nem is élte túl. Most van egy másik anyanyulam, az ő kisnyulai ma 3 hetesek (a fészekből már kijöttek, csipegetnek az anya eledeléből...). Ha jövő héten ez említett anya megellik és nem etetné a kinyulakat, a másik anyanyúlhoz ezeket még oda lehetne tenni?

Persze egyelőre még nem érint ez a kérdés, de jó volna erre az opcióra is felkészülni.

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

Jokeva Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20951

Köszi!!!

A hő sacc/kb 22 fok, itt a lakásban legalábbis annyi van. Odaraktam őket a radiátor mellé, és letakartam a bandát egy puha ruhával.

Neten azt olvastam, hogy optimálisan 33 fok van a fészekben, ehhez képest van hogy csak 15 fok van a kinti fészkekben. Elég nagy szórásnak tűnt, ezért nem tököltem különösebben a plusz hő csinálásával. Ennyi elég nekik?

Az anyanyuszit "megtéptük", és ha valamelyik kölyök nem akar enni, akkor bebugyolálom a szőrbe, ez eddig fantasztikus étvágygerjesztőnek tűnt :)

Előzmény: juhosttt (20950)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20950

Hány fokon tartod a kicsikiet? Egy 25w-os égővel legalább melegíts nekik! Az infra sok és pocsékolás is. A fecskendőnél még annyit, hogyha mégse vesznek fel elég tejet, akkor dörgöld az anya csecséhez. Elvileg olyan illatot tartalmaz ami segíti megtalálni a nyulaknak az anya csecsbimbóját. Lehet van benne vmi.

Jokeva Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20949

Chezulu, nem kísérletezünk az anyával többet, etetem őket fecskendőből. A cumi akkora nagy, hogy sehogysem tudnak enni belőle :)

Viszont ma már a leggirhesebb is becuppantott másfél fecsivel (kb 4,5 mili), és bizony alig-alig kellett bíztatni őket az evésre. Rettentően örülök, most először érzem úgy hogy talán van esélyünk.

Tény hogy bográcsba valónak tartjuk őket. Mondtam is a páromnak, hogy ezek után ugyan hogyan egyem meg őket??? Nem hiszem hogy képes lennék... De akkor mit csináljak 8 nyúllal?!

Hedo, köszi a megnyugtatást!! Ma már négy naposak, csak kiderült volna, ha megfáztak...

Persze nem bírom ki, íme ők, az első kép a születésük után, melengetés közben, a második mai, reggeli után :)

A színük azért is érdekes, mert az anya hófehér, az apa meg szürke! Hogy honnan vörösek, passz :)

Chezulu Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20948

Oksa! Kajak fröccsnek olvasom mindig, de igazad van! 

Előzmény: Törölt nick (20942)
cinciri Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20947

Igaz, a holland törpenyúlnak pici füle van.Egy gyereknek az a legnagyobb élmény, ha Ő választhatja ki a kis kedvencet. Egy lógófülű biztos jobban bejönne neki:) sok sikert.

Előzmény: rozianyu (20937)
Hedo Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20946

Nekem volt egy eset, októberi ellés. hazajöttem északai melóból, és persze holt fáradtan vágytam rá, hogy bedőljek az ágyba, de valami mégis arra késztetett, hogy hátramenjek a nyulakhoz. (máskor északázás után csak délután szoktam) Már voltak pár naposak és ugrándoztak, tekergőztek. Akkor hajnalban két nyulat is találtam az elletőláda hátfala és a szomszédos ólat leválasztó drótháló közé szorulva. Az egyiket úgy kellett kivágnom a drótból, mert teljesen belefúrta magát a háló lyukába. Elég hidegek voltak, de éltek. Kicsit megmelengettem őket a kezemben, majd a fészek legközepére tettem őket, széttúrva kicsit a többit. Ma is élnek és igen virgoncak

Előzmény: Jokeva (20936)
Hedo Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20945

Ez jó! Kipróbálom. Bár nem terveztem idénre több vágást, úgy tűnik mégis szükséges lesz. Az idei alomból meg akartam hagyni egy nöstényt anyának. Kicsit hamarabb lett anya, mint terveztem, mert elég későn választottam le a testvéreitől. Sajna csak 2-t ellett, vagy nem tudom mi lehetett, mert másnap csak 2 nyuszit találtam a fészekben. Ez volt kb egy hete. Tegnap ahogy megnéztem őket, a fészek össze vissza volt kuszálva, és benne kihűlve feküdt a két kicsi. :( nem tudom az anya hibája lehetett, vagy kihűltek éjjel, mert ketten kevesek voltak egymás felmelegítéséhez. Most gondolkodom rajt, hogy megtartsam-e az ilyen eseméménnyel induló anyát? Meg már nagyon pároztatni sem akarom, ki tudja milyen lesz a tél? Nincsenek zárt helyen. Lehet a másik alomból tartok meg majd tavaszra egyet.

Előzmény: tp329 (20767)
alpapa Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20944

Kérlek ne haragudj,de másirányú elfoglaltságom miatt nem tudtam válaszolni.IGEN segítettél .és végtelenül hálás vagyok.Nagyon szépen köszönöm.Üdv! alpapa.

Előzmény: batista40 (20906)
nddori Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20943

Sziasztok!

Fajtatiszta pannon fehér nyuszik eladók Gödöllőn!

8-10-13 hetesek, több vérvonalból nagy választékban (még :))

Érdeklődni: 30/466-3177 vagy 30/477-5790 telefonszámon.

Képeket láthattok honlapunkon: http://hazinyulak.mindenkilapja.hu/

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 20942

bocs, de nem fröcstej, hanem FÖCStej

Előzmény: Chezulu (20941)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20941

Szia! Figyelemmel követem a problémád és rettenetes lehet küzdeni az anyával, hogy ébredjenek fel benne az anyai ösztönök.

Az anya nyulak nem tejelnek állandóan, bizonyos hormon szintek alakulása váltja ki nálluk a szoptatási ingert ezért érdemes a reggeli órákban szopiztatni a kicsiket, de persze vannak más napszakban szoptató nyulak, de általában ez jellemző. Ezért is érdemes az anyjuk mellett tartani a kicsiket, félő, hogy ha nincsenek mellette a kisnyulak akkor egyszerűen nem termel majd tejet, vagy ha termel de nem tudja kiszoptatni akkor még az anyának is lehet baja (bár nálam sosem volt ezzel gond). Jómagam elletőládával együtt beraknám a kicsiket a ketrecbe az anya mellé. Ha félsz, hogy bántja őket egyszerűen elzárod a láda bejáratát és csak a reggeli órákban nyitod ki a szoptatás idejére. Kinyitod és megbújsz valahol, hogy az anya ne lásson és figyeled mit csinál, ha agresszív lesz így gyorsan beavatkozhatsz.

Sajna a mesterséges táplálásra nekem nincs semmilyen tapasztalatom de az tény, hogy a nyúltejet semmi sem pótolja. Rettentő jó összetétele van, ezért sincs a nyulaknál az un. fröccstej. A kisnyulak azokat a tápanyagokat még az anyaméhben megkapják amiket más állatoknál a fröccstej tartalmaz.

Mindenképp próbálkozzatok és ne adjátok fel, viszont sajnos lehetnek veszteségek is, erre is készüljetek fel. Én bízok abban hogy sikerülni fog felnevelni a kicsiket, viszont ha sikerül ígérjétek meg hogy nem lesz bográcsos belőlle, mert ijen nyuszkók nem érdemlik meg!

Előzmény: Jokeva (20938)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20940

Én domokoson lakom.. :)

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (20939)
Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20939

Szia

Csikszeredátol 7km-re lakom Madéfalván:D Te merre laksz?

Előzmény: Szabx01 (20913)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20938

Sziasztok! A mai nap teljes kudarc szopi-ügyben. Kicsik ugyanolyan lelkesedéssel lógnának az anyjukon, a szerencsétlen meg rúgja őket szerte-széjjel. Párommal finoman lefogtuk, és egyesével próbáltuk rárakni a cicijeire a kölyköket, de már az elsőnél látszott, hogy semmi értelme. A kölyök kapkodott ciciről-cicire, szemmel láthatóan nem jött neki semmi belőlük. De azért jól lehorzsolták, totál vörösek neki a bimbói, gondolom ezért is rúg szegény anyaállat. Úgyhogy benyargaltunk a boltba, vettünk tápot és cumit, és megetettem őket abból. A cumit nem szeretik ugyan, de így bő 3 naposan gondolom már éreznek éhséget bőven, és ráfanyalodnak ha nagyon kell.

Egyébként szépen szőrösödnek, meglepetésemre sok-sok vörös folt van bennük :)

Ha bármi változás van írok, illetve ha sikerült felnevelni az almot, akkor rakok fel róluk képet ha nem bánjátok.

Köszönök mindent!

Előzmény: Jokeva (20936)
rozianyu Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20937

Szia, nem felejtettem ám el.
Most kaptam egy ajánlatot ahol válogatni is lehet... ha nem találna a lánykám akkor visszatérünk rá )

Egy kérdésem lenne--ennek is kicsi (rövid v. hogy mondják) a füle? (mert az annyira nem jön be a gyereknek :( )-neki a hagyományos "tapsifüles" él a képzeletében....

Előzmény: cinciri (20932)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20936

Szia, köszönöm a kérdésedet, jól telt az éjjel. Párszor ébredtem rá hogy mocorognak, de amúgy nyugi volt.

Délben újra hozzuk az anyát, sőt ide is költöztetjük pár hétre, míg a szoptatás tart.

Első ellése volt, tavasszal újra próbálkozunk. Szegényem rögtön elsőre szült 9 kölyköt...

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!!!

Még valami: mikor derül ki, hogy a születésükkor az az alapos kihűlés okozott-e tartós kárt?

Előzmény: julisom12 (20935)
julisom12 Creative Commons License 2012.11.26 0 0 20935

Jó reggelt Jokeva!

Remélem jó éjszakátok volt! Szerintem naponta többször próbálkozhatsz a szoptatással, pl. reggel, délben, este, két-három nap után próbáld meg otthagyni hosszabb időre az anyát hogy szokja a kisnyuszik közelségét. Lehet a következő szülésénél nem lesz ilyen gond. Először ellett? 

Előzmény: Jokeva (20928)
K. Robi Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20934

Fajtatiszta Német óriás szürke, Német óriás tarka, Bécsi kék növendék, illetve tenyésznyulak eladóak!
A nyulak származási lappal rendelkeznek, oltva vannak! (néhány bírálva van)

robert0424@freemail.hu
www.nyulgaleria.mlap.hu
+36-70/395-28-68
Békés megye - Elek

Facebook-on: Robi Kecskés 

kona.king Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20933

Zetelakán van egy német óriás tenyésztő, nagyon szép állománya van. Az nincs annyira messzi tőled.

cinciri Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20932

Még nem fényképeztem le, de pont olyan mint egy holland törpenyúl:) fehér. A lányom kapta.....irj egy tl számot hívlak

Előzmény: rozianyu (20931)
rozianyu Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20931

Rendben, képeket... valahol meg lehet nézni?

Előzmény: cinciri (20930)
cinciri Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20930

06706799719 hívj ha érdekel egy holland törpenyúl.

Előzmény: rozianyu (20926)
cinciri Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20929

Attila, Deryan. Köszönöm szépen, akkor hagyom még kicsit s aztán először csak alulról egy réteget.... ok.köszi:)

Jokeva Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20928

Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik siker! Az anyát ugyan végig nyugtatgatni kellett, cirógatni, többszöri nekifutásra hagyta csak magát. A kicsik pár perc után kidőltek, most elégedetten alszanak, ebből gondolom hogy azért csak sikerült nekik szopizni.

Már csak az a kérdésem, hogy holnap milyen időben történjen ugyanez, tartok tőle hogy ma azért nem szophattak olyan sokat. Ha esetleg délben hozom az anyát...? Vagy "kibírják" estig? De ha valamelyik mégsem szopta magát tele...? Szóval eléggé meg vagyok zavarodva, hogy most mi a teendő.

Előzmény: Jokeva (20923)
rozianyu Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20927

*nyulak

Előzmény: rozianyu (20926)
rozianyu Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20926

Kölyökre gondoltam, de mondjuk nem olyan nagyon kicsire-amivel még bármi történhet....
Bent tartanám, egy 100x50x50-es "ketrecbe" most a télne, nyáron kitenném. Igen, most nézgettem, hogy ezek a hagyományos fehér nyúlak elég nagyra nőnek (tehát olyat ami 4-5-6 kilósra megnő az szerintem annyira nem jó egy ilyen "kicsi" helyre)-így lehet egy törpe jobb lenne nekünk.

Előzmény: cinciri (20925)
cinciri Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20925

Mennyire kicsi és milyen fajta kellene? Esetleg törpe?

Előzmény: rozianyu (20924)
rozianyu Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20924

Sziasztok!

Nincs valakinek eladó kicsi fehér nyuszija? Bp-ről v. környékéről (Csömör, Szentendre, Gyál, Maglód...)

Jokeva Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20923

No itt az anyanyuszi, és nagyon nem örül a kicsiknek :( Azok meg szinte sikítva fúrnák magukat feléje, keresik a cicit...

Hogyan lehet egy nyulat biztonságosan beletekerni egy törülközőbe?

kutipista Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20922

van kuti_istvan@yahoo.com 0740539583 nyultarto paraszt csikszeredabol

Jokeva Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20921

Az uram most ugrik el az anyanyusziért, megpróbálom visszapakolni a kicsiket hozzá... Drukkoljatok kérlek :(

Előzmény: julisom12 (20920)
julisom12 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20920

Ha a cicit bekapja és nem kereskedik hanem nyugodtan szopik akkor van tej, de az állatoknál is az eső szopásra indul meg a tej termelés, szerintem próbálkozz!

Előzmény: Jokeva (20919)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20919

??? Na b@szki, 2 napja mérgezem őket???

Este megpróbálom összerakni a saját anyjukkal, meglátjuk mi lesz :(

Előzmény: AgathaChristie (20917)
AgathaChristie Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20918

Ha harap, rúg, türcsibe kell csavarni...

Előzmény: AgathaChristie (20917)
AgathaChristie Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20917

A tej recept nem túl tuti. Állatorvostól kellene macskatej pótló port venni. Laktóz érzékenyek, a tehénytejbe bele szoktak dögleni, és a tojás se túl jó nekik.

Persze csak ha a dajkásítás, kényszer szoptatás csödöt mond. Én tuti az anyát fognám le, ha egyszer készen van benne a profi nyúltej...

Előzmény: Jokeva (20912)
Jokeva Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20916

Van egy nyuszink, aki 1 hete szült, nagyon szépen tartja a kicsiket. De az az anyanyúl nagyon vad, tartok tőle hogy bántaná őket...

Ha 2 (lassan 3) napja szült a nyuszi, sosem szoptatott, akkor még nem apadt el a teje? Persze hogy könyebb lenne... Lehetséges hogy visszafogadja őket?

Előzmény: julisom12 (20915)
julisom12 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20915

Esetleg nem próbáltad az anyát betenni hozzájuk? Ha nem is mindig csak a szoptatás idejére. Legyél ott vele és figyeld a reakcióját. Lehet hogy el fogadja a kicsiket, de ha csak  a szptatás idejére az is jó. Könnyebb mint neked cumiztatni.

julisom12 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20914

Szia Jokeva!

Nekem tavaly nyáron megellett egy anyanyuszim ami az ellés után elpusztult. Nem tudtam mitévő legyek, próba képpen egy másik szoptatós anyát betettem hozzájuk és szépen megszoptatta őket és igy fel tudtam nevelni a kicsiket. Szerintem ha van olyan anyanyuszid amelyik mostanában ellett próbáld meg a kicsikhez betenni, simogatni az anyát, megnyugtatni, a piciket odaigazgatni a cicihez, ha sikerül olyan kezesek lesznek hogy csak na.

Szabx01 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20913

Sziasztok van itt valaki aki Erdélyben csikszereda kornyékén lakik? Vagy  milenne ha mindeni beirná hogy hol lakik?? :D

Jokeva Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20912

Sziasztok!

Péntek délelőtt megellett az anyanyuszink, első szülés, 9 kölyök. Gyönyörű fészket csinált nekik. Mire észrevettük délután az ellést, szanaszét szórta a fiókákat, azok teljesen kihűltek. Egy el is pusztult, többön látok sérülést.

A nyuszikat persze kiszedtük az anyától, sebeket elláttuk, megmelengettük őket, google alapján csináltunk nekik kaját (1 dl házi tehéntej, 2 ek tejszín, 1 szem szőlőcukor, 1 tojássárgája), 3 ml-es fecskendővel tudtam csak megetetni őket, próbáltam pici cumisüveget, szemcseppentőt. Dobozba ruhák közé raktuk a bandát, radiátor mellé, úgy tűnik jól vannak.

Szeretnék ötleteket, javaslatokat hogy mit hogyan csináljunk, egyáltalán hányszor etessük őket (azt tudom, hogy az anya csak egyszer szoptat egy nap). Kb 3 milit tudok beléjük tömni alkalmanként, de szerintem a fele melléfolyik. Ha napi 3x kapnak kaját, akkor túlélhetik? Elhízni nyilván nem fognak...

Tud valaki segíteni jótanácsokkal?

Deryan Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20911

Nálunk is inkább a nyári meleg a gond. Hőségben a néhány napos kis nyuszik kitakaróznak vagy nyitnak maguknak középen egy kis szellőzőt.

A fészket a hővösebb időszakokban sokáig meg szoktam hagyni. A kicsiket bele rakom ilyenkor egy szénával bélelt kosárba, a nyuszimama sétálni megy. Megemelem a fészket, az aljából leszedem a legalsó réteget, a ketrec alját szépen kitakaritom és egy réteg finom szénával boritom. Erre helyezem vissza a fészket és máris jöhetnek vissza a kicsik.

Előzmény: Attila314 (20910)
Attila314 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20910

Tudod te is ha benyúlsz a fészekbe a kicsik közzé és ott tartod a kezed milyen meleg van. Mintha radiátort fognád....:))

Nekem a hideggel még sohasem volt gondom, inkább a meleggel.. leállt a hűtés a nyulaknál nyáron...26-28 C meleg 80-85% pára.

Na akkor lefőttek a 4-5 napos nyuszik. Szó szerin folyt a víz rajtuk. Ekkor az egyszer cseréltem korábban az almot. De semmi bajuk nem lett.

Mondjuk nekem minden anya és bak nyulam "kezes".

Előzmény: Deryan (20909)
Deryan Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20909

Szerintem is igy a helyes. Nem kell még azt a fészket annyira bolygatni. Nincs is  olyan hideg, a 9 fióka jól tudja egymást melegiteni, az anya is növeli a környezeti hőmérsékletet.

Előzmény: Attila314 (20908)
Attila314 Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20908

Szia.

Én akkor szoktam először cserélni amikor már a nyúlfik kijárnak a fészekből. (kb 2 hét)Addig felesleges, jó úgy ahogy van. Max átnézem/kitapintom nincs e benne elhullott fióka, de a "szagból" is lehet következtetni.

Előzmény: cinciri (20907)
cinciri Creative Commons License 2012.11.25 0 0 20907

Sziasztok! Tegnap végre megszámoltam a visítós anya fiókáit, 9-en vannak. Első fialása, sztem ez nagyon jó. Az lenne a kérdésem, hogy mikor cserélhetem ki alattuk az almot, bele túrtam a fészekbe nem éreztem hogy nedves lenne csak tisztába szeretném tenni őket. Ha tiszta szénát teszek nem fognak fázni a szőr hiányában vagy tépjem meg az anyát? Lehet-e egyáltalán 10nap után? Vagy hagyjam csak tegyek be nekik friss szénát. Ők mégnincsenek elletető ládába viszont az anya olyan nagy fészket csinált hogy szinte elfoglalja a fél ketrecet az összes szénát a fészek köré túrta.

batista40 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 20906

Szia!

Figyeld a nőstények nemi szervét. Ha erősen piros, vagy már enyhén lila akkor kell betenni a bakhoz. Általában egyből fölveszi, de ha a bakod kicsit rámenősebb akkor tuti a dolog. Én most váltottam le szinte a teljes állöományomat, mert nem úgy nőttek a nyulak ahogy szerettem volna. Csak egy nőstényemet hagytam meg, és 9 új nyulat hoztam. Ez a meghagyott nőstény az elmúlt egy hétben nem volt hajlandó felvenni a bakot. Ma reggel a rámenősebb bakomhoz raktam be először. Az kergette, majd a nőstényt kivettem persze anélkül, hogy pároztak volna és áttettem a pannon fehét bakomhoz. Annak rögtön odaadta magát. Megjegyzem mindkét bak fiatal még, de nem akartam idegenhez vinni a betegségek miatt. És lám összejött. Egy hétig próbálkoztam minden nap 2x-3x és meg lett az eredmény. Ajánlom ezt a gyakorlatot. 

Ha a bak mondjuk 3 perc alatt nem csinál semmit a nősténnyel, akkor ki is veszem, mert semmi értelme tovább próbálkozni. Ezt egy bakom cáfolta meg eddig, úgy fél éve. Beraktam hozzá a nőstényt, majd addig udvarolt neki (kb negyed órát) amíg engedte a nőstény a dolgot. 

Persze van akinek ez jön be van akinek az, ezért érdemes a saját tapasztalat megszerzése érdekében minél többet kísérletezni. 

Remélem segítettem valamit!

Előzmény: alpapa (20905)
alpapa Creative Commons License 2012.11.24 0 0 20905

Ezt tapasztaltam én is,elöször űzte hajtotta a nőstényt de késöbb békésen együtt ettek és nem bántották egymást.Elképzelhető hogy párosodtak is?Remélem,mert az egésznapot nem tudom mellettük tölteni,pedig igencsak aggodóm miattuk,nem szeretném ha bármelyiknak baja esnék.Valószinűleg amikor több idöm van rájuk akkor összerakom őket és addig együtt lehetnek amég ott vagyok,majd a saját egészségi állapotuk és az én nyugalmam miatt is külön teszem a saját helyükre őket.Mint irtam kezdő vagyok és a szakiródalmat olvasom,de ott sem egyértelmű minden.Úgy gondoltam hogy aki itt van többet tud a gyakorlati tapasztalatai által,mint bármilyen szakkönyv,és végtelenul hálás vagyok minden sagítségnek.Neked is nagyon köszönöm.

Előzmény: Attila314 (20901)
alpapa Creative Commons License 2012.11.24 0 0 20904

Nagyon köszönöm a válaszod már én is tartok attól hogy kárt tesznek egymásban,bár eddig szerencsére ez nem történt meg.Mald 10-15 percre beteszem és figyelem őket.A Bakom azonnal ráugrana a nősténynyekre de azok minha félnének(nyilván újdonságként élik meg)elmenekülnek.A bak egy 60x80 as olban lakik,relán a párzási időben meg kéne feleznem.

Előzmény: Atom77 (20899)
alpapa Creative Commons License 2012.11.24 0 0 20903

Szép napot kívánok.Nagyon szépen köszönöm a válaszod,természetesen kapnak zabot ,árpát,karalábét,sárgarépát ,lucernát,idönként fonnyasztott salátát(Tescosat)vizet,petrezselyem gumót.Egy bakom van (külön vérvonal )és két nőstény akik testvérek.Megfogadom a tanácsod és azok szerint járok el.Mégegyszer nagyon köszönöm.l

Előzmény: S-avage (20893)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.24 0 0 20902

Ezt én is így tudom, és a nyúltenyésztéses könyvemben is ezt írják.

Előzmény: carlin (20892)
Attila314 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20901

Szia.

Mivel mindenki mindent írogat nézzük át azt amit írtál/kérdeztél "talán" soronként.

A nyulak ha ilyen idősek már ivarérettek és aktívak is.(alkalmasak a szapotitásra)

Ha a bak(Béla) kergeti akkor neki semmi baja nincs, legfeljebb az anya nem ivarzik. Ezt neked kellene megnézned!!!!

Mert általában ez a gond.

Az fedezési időtartalom meg mindíg a baktól függ.

1. Egyik bakom olyan ha nincs kellően rajta az anyán akkor megvadúl. A szőr és a bőrt is letépi ha berakom mellé annyira akar párosodni.....

2. A másiknál meg 4-5 napig is bent lehet az anya kaját mindent megoszt vele és ezekután minden anya 11-12 db fial......

Előzmény: alpapa (20890)
csaszlász Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20900

a benzinnél olcsobb....felhivom majd,és lebeszélem vele......

köszi!

Előzmény: pannon nyúlas (20897)
Atom77 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20899

Szia!

Én négy éve nyulazok, szintén két anya, egy bak felállással. Én a kezdetektől azzal a módszerrel pároztattam, hogy csak néhány percre (max. 10-15) raktak össze őket, méghozzá egy külön  elkerített kb. 1 m2-es részre. (Egy sarkot lerekesztettem erre az időre egy régi babaágy két rácsos oldalfalával.) Mindkettőnek idegen volt a hely, nálam a bak sem kezdte a territóriumát jelölgetni, hanem általában rögtön ugrott az anyára. A pároztatást legalább egyszer megismételtem még aznap. Mindvégig ráláttam a nyulakra és figyeltem, hogy ne ugorjanak egymásnak, mert bizony volt olyan anyám, amelyik a lefordulás után már ment is neki a baknak.

Persze előfordult, hogy egy-egy párral akár egy hétig is hiába próbálkoztam: vagy a bak volt kövér, lusta, öreg, vagy az anyának nem tetszett a bak. Olyankor néhány nap után szereztem egy kölcsön bakot valamelyik nyulász ismerőstől, azzal teszteltem az anyát. 

Lényeg a lényeg: én nem raknám össze őket egyetlen éjszakára sem, mert félnék, hogy kárt tesznek egymásban. De úgy emlékszem vannak a fórumozók között többen is, akik ezzel a módszerrel (mármint a hosszabb időre való összerakással) pároztatnak.

carlin Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20898

Igen,a jó genetika mellett szól ez a tenyésztési eljárás!

1 generációnál nem lesz gond,de utána érdemes új vérvonalat belevinni.

Van mellettünk egy falu.Ott nagyon régóta cserélgetik a nyulászok egymás között a nyulakat.Már a 2,5 kg-ot sem érik el fél év alatt,ráadásul sok benne a születési rendelleneség.Na,ez már igazi beltenyészet!

Előzmény: Szabx01 (20894)
pannon nyúlas Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20897

Veszprém. Postai utánvét az nem jó?

Előzmény: csaszlász (20896)
csaszlász Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20896

helló! Pannon nyúlas!!

esetleg győr környékéről nem tudnál valakit??

nagykovácsi nekem elég messze lenne...drágább lenne a benzin  mint az egész ól..:)

te honnan vagy??

Előzmény: pannon nyúlas (20888)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20895

de amint látom már itt is irta hasonlokat :)

Előzmény: carlin (20892)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20894

lacika0479 én csk arra voltam kiváncsi hogy normálisan fognake fejlődni vagy h lesz-e valami születési rendeleneségük. De olvastam olyant is hogy ez tenyészténél bevett modszer hogy a szép formás példányok konnyen tovább örökithessék a génjeiket. ...bár ezt kétlem

Előzmény: Törölt nick (20882)
S-avage Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20893

Gondolom a másik bakod akkor kap szerepet ha Béla lesérül!?

Semmi esetre se tartom jó ötletnek ezt a dolgot bár sokan javasolják.

-ha a nőstény megunja és visszaharap az baj mert szeretnek alsótájékra támadni, vagyis kiheréli a kant

-nekem nagyon aktív a bakom de ha nem boldogul 15 perc után lesz@rja a szukát nem is foglalkozik vele (volt hogy kivettem a szukát másnap vissza megszagolta és otthagyta, megpróbáltam egy másik anyát azt egyből elkezdte űzni).

A lényeg hogy szerintem ne tedd, de ez az én véleményem. Csak akkor ha az anya ivarzik tedd be reggel ha 10-15 perc alatt semmi vedd ki és tedd be este is és így tovább amíg nem lesz siker. Nem tudom kapnak-e zabot ha nem akkor tudom javasolni jót tesz a baknak is és a rostban gazdagabb takarmány az anyát is serkenti ilyenkor.

carlin Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20892

Itt most megint közbeszólok!

Az a gond,hogy a fogalmakkal nincs mindenki tisztába!!!

Ha rokont keresztezek rokonnal,az még nem beltenyészet,hanem rokontenyésztés.A beltenyésztés akkor alakul ki,ha hosszabb időn keresztül nem visznek az utódokba idegen vért.

A vérvonal tenyésztés is rokontenyésztésnek felelhet meg.

Ezeket akkor alkalmazzák,ha szeretnék a szülők jó genetikai értékeit megőrizni.

A beltenyésztés káros,a rokontenyésztés nem feltétlen.

Több fajt,fajtát mentettek meg már rokontenyésztéssel,ami 1 idő után már beltenyésztés is lehet,bár az utódok rokoni kapcsolata egyre távolodik egymástól.

Mindig jobb a szülőt a fiával,vagy lányával keresztezni,mint testvéreket,ill.féltestvéreket.

1 generációnál nincs gond,de ez után érdemes friss vérvonalat belevinni az utódokba!

Egyébként sima házinyúlnál nem sok értelmét látom,mert ezt nagy genetikai képességű állatoknál szokták ált. alkalmazni.

Csak azért írtam,hogy a rokontenyésztést ne nevezzük beltenyészetnek.

Gondolom,erre páran majd nem úgy reagálnak,mintha igazam lenne,de sebaj :-)

Előzmény: Törölt nick (20882)
S-avage Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20891

http://www.youtube.com/watch?v=2elTIFyEOFI

Ezt a videót elég jónak tartom (vagyis a legjobb azok közzül amiket találtam).

A lényeg hogy az anyát tedd valami sima felületre asztal, föld vagy valami. Egyik kezeddel fogod az anyát a másikkal keresed a kicsiket. Lehet rosszul fejeztem ki magam korábban ne simogatsd hanem fogd össze a hasát, persze finoman (mint mikor a kondícióját nézed és a hátát vagy a bordáit tapogatod). Csináld először finoman majd egyre erősebben amíg nem érzel kis gömböket, ha nincs ott kisnyúl úgyse tudsz kárt tenni. 

Valójában a legjobb lenne megmutatni de arra sajna nincs mód hacsak valaki nem nyulazik a környékeden és esetleg tud segíteni.

Előzmény: sanyinyúl (20885)
alpapa Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20890

Üdvözlök mindenkit.Kezdő nyúlász vagyok.Van három nyúszim két anya egy bak(Béla)a Béla áprilisi a nőstények májusiak.Most pároztatom őket,mert állítólag most a legalkalmasabb a koruk rá(külön vérvonal a Béla).Betettem az egyik nőstényt a Bélához és egésznap csak kergette de nem állt meg a nőstény.Azt tanácsolták hagyjam bent legalább két napig a Bélánál,remélve hogy éjszaka aktívabbak.Holnap a másikat teszem a Bélához két napra.Azt kérdezném a hozzértöktől hogy ez a módszer célravezető e?Persze tanácsolták azt is hogy adjak a Bélának egy bézból ütőt mert az hatásos.Azzal még várok.Talán lesz itt olyan hozzáértő ak i tanácsával lesz olyan kedves és megerősíti,vagy megcáfolja a módszer hatékonyságát.Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

cinciri Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20889

Szerintem, van benne nyuszi:) 6.-ára várok egy almot, ma már hordta a szénát igaz szőrt nem tépett de ő mindig az utolsó pillanatban szokott. Most már szerintem mindenki, aki olvassa a fórumot izgatottan várja, lesz nyusz v. nem:))

Előzmény: sanyinyúl (20884)
pannon nyúlas Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20888

Ponthegesztett rácsok,

ketrecek,hálók,volierek,tojósorok, megrendelhetőek, különböző anyagvastagságban és lyukméretben, akár igény szerint is!

Honvári József 2094 Nagykovácsi Puskin Utca 15 0626-389-039

pannon nyúlas Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20887

Üdv.Taposórács ár 1800ft négyzetméter áron van.

Előzmény: csaszlász (20886)
csaszlász Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20886

helló!

ketrec építéshez hol lehet venni ponthegesztett rácsot??

amiket láttam nagyon vékonyak voltak 1,5mm ....ha a nyúlak alatt ez be halylana.

én ponthegesztett rács,háló néven érdeklődtem!

valakinek valami jó ötlete,hol lehet ilyet venni??

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20885

És ezt, hogy kell csinálni? Mert a másik nyulamnál (akinek most van két picikéje) próbáltam, de lehet, hogy nagyon óvatosan csináltam, de én nem éreztem semmit (de még annál sem aminek 9 nyúl volt a hasában).

Előzmény: S-avage (20872)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20884

Mindegy, türelemmel várok. Az sem baj, ha nincs benne semmi... legalább nem kell aggódni, hogy megfagynak. De, azért nagyon örülnék nekik! Az anya amúgy furcsán viselkedik. Ha csak kinyitom a ketrec ajtót már sír (ez első vemhességénél nem csinált ilyet). Ma is takarítottam és amíg pucoltam a ketrecet külön helyre tettem (ami közel van a bak ketrecéhez) és nagyon sírt. Mostantól csak az etetés idejére zavarom.

Előzmény: magyaróriás (20883)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20883

Akkor valoszinű nincs benne kis nyúl.

Előzmény: sanyinyúl (20855)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20882

Szia! Szabx01   Ne tarsd meg! max ha felnönek Vágjátok le Mert az már akkor beltenyészet lenne! gondolom nem akarsz olyan Nyúlakat?

Előzmény: Szabx01 (20876)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20881

Nem.

Ugye védekeztek??

;)

A szaporulatot ha lessz inkább ne tartsd tovább, hanem egyétek meg. Így biztos semmi gond nem lehet.

Előzmény: Szabx01 (20876)
kemorgo Creative Commons License 2012.11.23 0 0 20880

Sziasztok!

Deryan! Írtam mail-t, ha nem olvasnád, légyszi, olvasd el!

Köszönöm!

Előzmény: Deryan (20878)
S-avage Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20879

Köszönöm :)

Igen, sötét a szemük.

Előzmény: Deryan (20878)
Deryan Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20878

Igen. :)) A nyulak egy nagy almafa alá épitett fészerben vannak. A tető világos hullámlemez, alatta vékony hungarocell szigetelés. Ilyenkor, amikor a fának nincs lombja, elölrő szépen besüt a nap, amit nagyon szoktak a hideg éjszakák után élvezni.

A nyuszikáid nagyon tetszenek.  Köszönöm a + fotót!

Olyan markánsak azzal az erős fekete szinnel. Milyen szinű a szemük? Szintén sötét?

Előzmény: S-avage (20874)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20877

"nem igazán látszik ki az igyekezetem"

na afelől nyugodt lehetsz, hogy látszik. azért segítünk ennyit:)

Előzmény: sanyinyúl (20871)
Szabx01 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20876

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy nagy baje ha az egyik nyulam a saját testvérével párosodott ??

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20875

Sziasztok!

Ma végre sikerült az anyanyúlat fedeztetni reméljük hogy be is válik.

Mindenkinek köszönöm a válaszokat.

egy kép az anyanyúlról amiről szó volt.

S-avage Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20874

Látom szép világos és tágas helyük van a nyulaidnak. 

A kép csak azért mert láttam az a bak nagyon tetszett :D :D

A bak egy 4 hónapos lányával (tenyészanyának szánom):

Előzmény: Deryan (20850)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20873

Én soha nem pakolom sehova az anya nyulakat.Nekem abba a ketrecbe elik amibe eredetileg is van csak az eletőládát rakombe neki és ahogy már valaki írta én sem adok nekik külön szénát vagy szalmát, hanem az eletőládába rakok anyit amnyi szerintem elég.Persze hidegeb időben többet rakok nekik, télen még faforgácsot szoktam a láda aljába rakni és eddig egyetlen egy kisnyúlnak sem let semi baja.

S-avage Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20872

Sokan mondtak sokmindent, szóval nem akarok túl sokat hozzáfűzni csak néhány tapasztalat.

Miért nem tapogattad meg a hasát hogy egyáltalán vemhes-e? Tudom itt sokan ellenzik de én még nem éreztem hátrányát. Ha komolyan akarod csinálni akkor előbb vagy utóbb ezt is meg kell tanulnod. Nem kell szétpaszírozni őket csak finoman érzéssel, próbáld meg a bakon is vagy egy üres anyán hogy legyen viszonyítási alapod. Mondom ezt azért, mert nekem eddig akik ilyen korán téptek szőrt mind álvemhesek voltak. A fészket nekem is építik elég hamar de szőrtépés sosincs csak fialás előtt. Ez tapasztalat nem könyv.

A másik hogy én 24-25 napos vemhesen teszem őket a fialtató ketrecekbe de legkésőbb 25 naposan. Ha nagyon nyugtalanít a dolog a napokban még átpakolhatod de ne halogatsd sokáig.

Én nem szoktam az én nyulaimnak anyagot adni hogy fészket építhetsenek, a ládába teszek mindig annyi szalmát amennyit én jónak gondolok nekik csak szőrt kell tépni mellé. (Ettől függetlenül a szénarácsbból mindig csórnak egy keveset a fészekbe is)

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20871

Teljesen igazad van! Nem akarok én nekik rosszat. Nem is igazán azért tartom őket, mert "húst akarok belőlük", inkább mert szeretem őket, ragaszkodom hozzájuk. Szobanyuszim is van, akivel már lassan 3 éve lakok együtt. Mindent megteszek azért, hogy jól érezzék magukat nálam, de kezdő vagyok és bizonytalan. Nem tudom miért íram, hogy "ráérek gondolkodni még rajta", nyilván én is tudom, hogy nem pakolgathatom őket ide-oda, már nem is fogom... csak sajnálnám, ha megint balul sülne el a dolog. A költöztetést halogattam "majd kiderül" alapon, de 20 naposan nem fogom összezavarni.

A dorgálást vettem, bár nem érzem magam túlságosan jól tőle (főleg, hogy sajnos a fórum hozzászólásaim mögül nem igazán látszik ki az igyekezetem és a lelkiismeretességem és az, hogy mennyire szeretem őket)... a tanácsoknak örültem eddig is, továbbra is fogok és igyekszem megfogadni azokat. Sajnálom, ha magamra haragítottalak!

Előzmény: tp329 (20870)
tp329 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20870

Bocs, de most dorgálás következik!

Rendszeresen előforduló eset (elég pár hónapot visszaolvasni) és elmegy az ember kedve a segítéstől.

14-én írtam neked a 20687-es hsz-ben, hogy LEGKÉSŐBB félidős koráig tedd új helyre, ha át akarod helyezni. Pont ez a fészeképítési dolog az egyik ok.

Erre most a 20. nap után még mindig azt írod, hogy ezen ráérsz még gondolkodni!!!!!!

Utána meg ha nem lesz szerencséd, akkor jön a kérdés, hogy miért vetélt el, miért nem épített fészket, miért szórta szét, miért születtek halva, stb. stb.

Kedves Kezdők/ Kérdedzők/ Kezdőkérdezők! Értsétek már meg, hogy az állatok nem tárgyak! Nem egy mosógép vagy könyvszekrény, amit ide oda tologatok a lakásban éppen, amikor gondolok egyet. Itt minden beavatkozást, még a legkisebbet is meg kell gondolni és célszerű a tapasztalatok alapján eddig bevált módon változtatni.  Persze vannak ellenpéldák, mert vannak mindent kibíró egyedek, állományok. Vannak akik ösztönösen jól csinálják.

De ha már kérdeztek és arra még választ is kaptok (mondjuk sokaknak pár könyv elolvasása sem ártana csak úgy önszorgalomból) akkor fogadjátok már meg és tartsátok be egy darabig. Azután ha már van tapasztalatotok, akkor lehet variálni, kísérletezni, új módszereket kitalálni. Csak sose feledjétek el, hogy élőlényekkel van dolgotok!

Köszönöm!

ui. Senkit nem akartam megbántani, akinek nem inge......, csak sajnálom a nyulakat!

Előzmény: sanyinyúl (20867)
Deryan Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20869

Ketrecestől vidd és lehetőleg ne közvetlenül fialás előtt!

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20868

nem, ne pakold át ellés előtt.

ha átteszed, akkor most tedd.

de inkább ne.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20867

Köszönöm a megnyugtató válaszokat! Akkor bízok benne, hogy ellésig (még van 10 napja) még javít a fészken. Végső esetben leköltöztetem néhány nappal előtte a szuterinba (ott biztos nem fagynak meg)... bár az lehet, hogy megzavarná. Mindegy! Ezen még ráérek gondolkodni. :D

tp329 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20866

"Ősidőkre" való "visszaemlékezés". Az üregi nyúl félidő körül kezdi az új fialó üreget ásni vagy egy régit kitakarítani a kotorékban.

Ez a viselkedés jelenik meg (jelent meg nálad is), csak ugye a háziasítás során már nagyon egyed függővé vált a mértéke.

De még fialásonként is változhat, ahogy többen is írták.

juhosttt Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20865

Nekem az egyik nyulam 2 héttel előbb kezd fészkelni. 1 héttel korábban már szőrt is tép magáról, de igazán csak ellés előtt tépi meg magát, és a 2 hét alatt többször átépíti a fészket.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20864

tavalyi télen nekem volt olyan, amelyik nem csinált túl nagy és meleg fészket. idén hatalmas kupacokat raktak mind:)

várjál még, van idő.

ha a végén sem lesz nagyobb a fészek, akkor óvatosan rakd körbe még szalmával, de csakis ellés előtt.

Előzmény: sanyinyúl (20860)
Deryan Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20863

Ha kevésnek találod a fészekbe feldolgozott szénát, akkor óvatosan alábélelheted az épitményt. Sőt kivülről a fészket is körül lehet egy kicsit fonni. Belül maradjon a fészek változatlan. A nyúl majd eligazitja magának.

Deryan Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20862

Nálunk változó nyulanként és fialásonként. Mindig legyen neki elég szálas széna, száraz fű.

Előzmény: sanyinyúl (20860)
Deryan Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20861

Ahány nyúl, annyiféle.

Nálunk a vadas anya a kifutóban  a párzás után ca. 10 nappal búvóhelyeket keres s alatta vadul túrni kezd. Hatalmas lyukakat túr ha nem figyel oda az ember. Ilyenkor éjszakára mindig bezárom, de sajnálom mert most pl. reggelig visszatartotta a vizeletét.

Amikor kiengedtem össze-vissza szaladgált, tele vizelte a WC-jét. Nem reggelizett, hanem tovább rohangált. Egyszercsak fűcsomóval a szájával megállt  a kifutó közepén és rám nézett. Egyértelmű volt, hogy fészket akar rakni. - Nagyon okos nyuszi, a kivánságait nagyon ügyesen jelzi. Nem kér salátát, füvet akar, útjában vagyok, simizést kér ő is, elég volt a simi, tegyem le, befejezte az abrakolást, adjak még stb. -

A fialtató rekesz nem volt neki betéve, gyorsan csináltam egy ideiglenest, mert a férjem nem volt itthon. Nem lett volna nagy dolog a beszabott deszkát 2 csavarral rögziteni, de szokás szerint semmit sem találok a kedvétől és a valamire jó lesz még gyüjteményében lévő lyukakba dugott dolgokból.

Egy nagy csomó szálas száraz füvet tettem az igy elrekesztett ketrecvégbe.

Látván, hogy a hosszúszálú fűvel nehéz az anyanyuszi dolga, félbevágott csomókat raktam be neki, amit ő fürgén és folyamatosan szépen feldolgozott egy nagy fészekké. Amikor végzett, akkor az itatóra vetette magát. Hosszasan ivott, majd elkezdett mosakodni. Kiengedtem reggelizni, mert tudom, hogy a déli pihenő a mosakodás után szokott következni. Ilyenkor a nyulak szép időben tele hassal a kedvenc pihenő helyeiken elnyúlnak. 

Anyanyuszi jól belakott és felült a ketrece tetejére sziesztázni.

Ez az anya fialás előtt 2-3 nappal szokta tépni magát és a fészkét bélelni. Nagy, vastagon bélelt fészkei vannak és 6-8 fia születik.

A ketrec nem nagy. Az anyának nem sok helye van. Hidegben ez nagyon hasznos, mert az anya jól ki tudja fűteni a testhőmérsékletével és a kicsik jól hozzá tudnak bújni, amikor a fészket kezdik elhagyni.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20860

És, fogja folytatni a fészeképítést? Mert hiába tettem be neki azóta több szénát, nem akar többet behordani... pedig amit eddig csinált az elég kezdetleges (nem lesz elég a hideg ellen).

Előzmény: Törölt nick (20856)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20859

Ha februárban fijalt utoljára, akkor jó eséllyel elhízott. Én egy öreg törpét vágtam le pár napja, mivel eladni nem tudtam, fel meg nem párzott. Tavaly decemberben fijalt. Direkt nem takarmányoztam magas fehérje és energiatartalommal, hogy ne hízzon el. Szinte csak szénát, és néha kevés zabot/tritikálét evett. Bontáskor meglepően láttam, hogy a vesék zsírba voltak  burkolózva, tiszta zsír volt az egész nyúl. Próbálkozhatsz, hogy kevesebb kaja, több mozgás, vagy pedig marad a kés.

Előzmény: Törölt nick (20851)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20858

A nyulaknál nem érzések, hanem ösztönök vannak. Fajfenntartási ösztönök. Nem válogatnak, hogy lógó fülü, törpe, vagy óriás.

Van egy anya nyulam, amelyik tüzelt, de mégse vette fel a bakot. A nemiszerve már erőslila, úgyhogy erről is lemaradtam. Pedig minden nap beraktam a bakhoz. A bak libidójával nincs gond, mivel más anyával sikeresen párzott.

Előzmény: magyaróriás (20852)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20857

Akkor jó, köszi! Már megijedtem, hogy már megint valami "nem normális dolog" történik velünk. :D

Előzmény: Törölt nick (20856)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20856

igen, normális.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.22 0 0 20855

Sziasztok! Már megint gondban vagyok... írtam a múltkor arról az anyáról, aki egyet ellett és utána a picike kihűlt. Ellés után újra pároztattam (ma elvileg 20 napos vemhes). Tegnap előtt tettem be neki az elletőládát. Most voltam náluk etetni és észrevettem, hogy behordott valamennyi szénát és szőrt is tépett (persze nem akkora mennyiségben, mint a múltkori ellés előtt, de szépen kibélelte a fészket vele). Ez normális dolog??? Én azt hittem, csak az ellés előtt néhány órával tépnek szőrt (az első ellésénél is így tett)... másnál is előfordult már ilyen?

cinciri Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20854

Sziasztok! Csináltam ma 2 elletőládát, mostmár nem csak úgy a sakokba....ezt már nem kockáztatom meg. 1-et be is tettem a ketrecbe, pár óra múlva már tele volt szénával pár nap s megszületnek a nyuszok. írtatok a sírós nyuszikról. Az egyik fiatal anyanyulam aki nagyon szelid volt miután betettem a bakhoz, felvette minden rendben ment, de ettől kezdve ha meg akartam simogatni nagyon sírt. 1 hete születtek meg a fiókák, mikor megakartam nézni őket a fészek elé ugrott és úgy elkezdett visítani, mint ha épp nyúzni készülnék a frászt hozta rám.  Úgy gondoltam hagyom... ma nézhettem meg, ma már nem volt sírás. Nemtudom hány de sok, kerek,egészséges:)

Deryan Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20853

Az új nyúlnak mi bőségesen adunk időt, hogy megszokjon és a többiek befogadják. Reggel és este körbe sétálhat a fészerben, odamehet a ketrecekhez.

A nyáron volt olyan fiatal nőstényünk, amelyik semmiképpen sem akarta felvenni a bakot.  Felraktuk a ketrecét a bakéra és a bak kifutóját felváltva használhatták. Egy idő után akkor engedtük ki, amit már nagyon várt, amikor a bak kinn volt. Ha nem állt kötélnek, akkor nem volt séta csak később. Végül szépen megbarátkozott a bakkal és felvette.

magyaróriás Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20852

Szia!

Előfordulhat, hogy szimplán nem tetszik neki a bak és azért nem veszi fel és menekül előle.Ha van másik bakod akkor probáld meg azzal. Ha nincs akkor akkor  ezzel a bakkal probálkoz, hagyd benn a baknál félórára is és naponta 2-szer 3-szor ted be. És menyi idős az anya nyúl? 

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20851

Sziasztok Nyúltenyésztőtársak!

Már lassan egy hete lesz hogy az anyanyúlat amit vettem nem sikerült bepározatatni már kezdek ideges lenni szalad a bak elől és siró nyüszögő hangot ad ki ,akitől vettem azt ma fel hivtam és azt mondta hogy február-március óta nem volt fia ennek lehet hozzá köze hogy nem akar az anya párzani? még várok vele pár napot és ha nem lesz siker akkor pörkölt lesz belöle, de viszont a többi anyát az sikerült bepároztatni.

Akinek van ötlete az szivesen fogadom előre is köszönöm.

Köszönöm!

Deryan Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20850

Déli pihenő.

Deryan Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20849

Mi rendszeresen adjuk zöldség-gyümölcs salátában.

Előzmény: sanyinyúl (20847)
nasanya Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20848

Igen, csak keveset, és tisztán add. szia.

Előzmény: sanyinyúl (20847)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20847

Sziasztok! Szokott valaki a nyusziknak cukorrépát adni? Egy ismerősömtől kaptam pár darabot... de kicsit bizonytalan vagyok.

Deryan Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20846

Szia!

Örülök, ha az információt hasznosnak találtad.

Nálunk a nyáron volt egy fialás, ahol egy előhasú anyánk 9-et fialt. A ketrecében a fialás után volt még egy embrió darabka. A 9. nyúl vakon született s fele akkora volt mint a többi. Viszont hatalmas életerő volt benne. Csodálatra méltó volt, hogy fogyatékosságával milyen okosan élt. Ő volt az első, aki kiugrott az anyja után a ketrecből a nagy kifutóban. Mindig éhes volt, mert nem jutott neki annyi tej a fészekben. De túlélte.

Napközben, amikor már eszegetett, kapott egy kis pótszoptatást, ami az anyának eleinte nem tetszett, de később kénytelen volt elfogadni.

A szeme ennek a kisnyuszinak be volt süppedve, látszott, hogy fejletlen lehet, ezért nem bojgattuk. Szépen fejlődött feleakkoraságában mint a többi.

Aztán egyik reggel a férjem holtan találta. Gyorsan eltemette, hogy ne lássam.

Nagyon bosszantott a helyzet, mert szerettem volna a kisnyulat felboncolni, a rendellenességeket közelebbről megnézni, de holtában már nem volt szivem a nyuszikát a földben háborgatni. Életében, életre valóságában nagyon megszerettük és végtelenül sajnáltuk, hogy hosszabb időt nem tölthetett velünk.

Erre a videóra később bukkantam rá, amikor a májkövesség a vágó sorba került nyulaknál kiderült és keresni kezdtem a kezeléshez az információkat.

Az állatkórházba már információkkal jól felvértezve mentem el. Az orvos tiszteletre méltóan tényszerően közölte, hogy a nyulak nem a szakterülete, de a szakirodalom szerint... Igy is sokat segitett, mert az alapvető tudnivalókban megerősitett. 

Előzmény: S-avage (20840)
Deryan Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20845

Szép állományod van :)))

Előzmény: S-avage (20843)
Deryan Creative Commons License 2012.11.21 0 0 20844

Félelmetes ez a bak! :))))

Előzmény: S-avage (20843)
S-avage Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20843

A bak: 

Néhány anya:

Előzmény: S-avage (20842)
S-avage Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20842

Elfelejtettem mondani nálam a termelés a meghatározó, ha csökken az alomlétszám akkor selejtezek. A mai 10-es alom a hetedik fialása volt az anyának. Ilyen teljesítménnyel és ennyi idő után viszont csak nehéz szívvel lehet selejtezni.

Pár kép:

A bak: 

Néhány anya: 

S-avage Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20841

Elsőnek is fontos hogy oltottad-e a nyulat?

Az enyém fialás előtt pár nappal vagy pont akkor betegedett meg (3 hetes vemhesen oltottam de a védettség kialakulásának kell legalább 10 nap). Mivel a tiéd hamarabb fertőződött ha időben kezelted akkor mire a kicsik megszülettek már lehet a védettség ki is alakult. Nekem akkoriban minden növendékemet elvitte a mixo. Az elsőket megpróbáltam kezelni de csak azt tapasztaltam hogy lassan gyógyulnak ha gyógyulnak és gyorsan szaporodnak a fertőzött egyedek a szomszédságukban, így akiken a betegség jeleit láttam azonnal szelektáltam.

Az anya mái napig megvan ha minden jól megy reggelre fial csak sajnos volt egy második fedeztetése is ami szerint 21 napos vemhes. A hasát tapogattam de nem tudtam eldönteni hogy most melyik. Ha megfial akkor jó ha nem akkor 10 nap múlva de legalább biztosan vemhes.

10 anyám van keverékek. 35 naposan választok utána 1-2-3 nappal fedeztetek újra és télen is fialtatok folyamatosan.

Előzmény: grener (20838)
S-avage Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20840

Szia!

Köszönöm a videót igen szemléletes.

Igazad van a szemét tényleg lehetett volna kezelni de még mindig ott volt a kiváltó ok. A gyulladást még egy egyszerű fognövési rendellenesség is kiválthatja a szakirodalom szerint. Az anyák váltják egymást a ketrecekben. Kisebb méretű ketreceben fialnak majd mikor a kicsik elég nagyok lesznek nagyobb ketrecet kapnak. Választás után a kicsik maradnak a helyükön az anya megy vissza a fialtató ketrecbe. De nem ugyan abba mert addigra egy másik anya kerül oda a megfelelő takarítás és fertőtlenítés után persze. A lényeg hogy sem előtte sem utánna nem tapasztaltam semmi olyat ami kiválthatta volna a problémát csakis kizárólag a mixoval volt bajom.

Előzmény: Deryan (20835)
Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20839

2 gr/liter, tehát egy csapott mokkás kanálnyi por.

Úgy etesd a nyulakat, hogy szomjasak legyenek.

Mi februárban pároztatjuk az első anyát, hogy márciusra 1 család legyen. A következő anya áprilisra fial.

Előzmény: grener (20837)
grener Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20838

S-avaga: Nálunk 1 hetes vemhesség után csípte meg a szúnyog. Még most sincs teljesen jól, azért is izgultam, hogy mi lesz a szüléssel. Erre lett 6 kicsije, és szépen nevelgeti,gondozza őket. Most még nem látok semmit rajtuk. Még 2-3 nap és nyílik a szemük. Na, akkor leszek kíváncsi , hogy mi a helyzet.

Neked mi lett aztán a nyuszikkal? Megmaradtak azért, felgyógyultak? Mi lett az anya sorsa? És a kicsiké? Már csak azért, hogy mire számítsak?!

Előzmény: S-avage (20831)
grener Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20837

Köszönöm a hozzászólásokat! 

Igyekszem a tapasztalataitokat és a hozzá olvasott dolgokat kamatoztatni. Természetesen tudom, hogy élelmezésügyi várakozási idő van, de úgysem lesz vágás legalább 3 hétig. Addig meg úgyis letelik! Bevallom őszintén, nem igazán vagyok híve a gyógyszerezésnek és a táppal etetésnek sem. Csak a legnagyobb szükség esetén hajlok erre! Én úgy néztem, hogy 10 liter vízbe 1 gr-ot kell tenni, itt meg azt látom, hogy 2 gr-ot tegyek a gyógyszerből. Most akkor mennyit tegyek ?

Na, látom nem csak nálunk szaporodott a "család"! A 10 fióka igazán szép szám! Milyen anyától lettek? Nekem csak egyszerű keverék nyulaim vannak. Most az 5 nyuszika igazi fekete sereg! A múlt héten születettek között van azért fehér is! Még a harmadik anya pénteken fog szülni, aztán erre a hónapra befejeztük, sőt tavaszig pihenhetnek. 

Apropó! Ti tavasszal mikor kezditek az űzetést? Én márciusban próbáltam először, de nem mindegyikkel sikerült. Így aztán van olyan anyám, aki csak 2x ellett az évben! Meddig tartjátok állományban az anyákat? Hány év után "selejteztek" ill.cserélitek le?

Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20836

:)))))

December elejére mi is várjuk a nyuszikákat. :)

Előzmény: S-avage (20833)
Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20835

A kisnyulaknak valószinű kezelni lehetett volna a szemét.

Nézdd meg a videot!:

http://www.medirabbit.com/HU/Eye/Eye_main_hu.htm

Előzmény: S-avage (20831)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20834

Annó mikor kezeltem gyógyszerrel a nyulakat én mindet leitattam. Viszont érdemes odafigyelni az élelmezés ügyi várakozási időre. 

Előzmény: grener (20828)
S-avage Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20833

Reggelre újabb 10 fővel gyarapodtunk:

Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20832

Ebben a hozzászólásomban mindent leirtam, amit a májkövességgel kapcsolatosan össze tudtam szedni szakirodalomból, internetről.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122063512&t=9086919

Nyáron sok friss zölddel is fertőződhetnek a kicsik. Ha csak egy is megfertődződik, akkor már fenn áll a veszély hogy az összes kicsi fertőzött lesz.

Az első évben rendszeresen adtam gyógyszeres tápot a kicsiknek. Akkor azt sem tudtam mi a májkövesség.

Előzmény: grener (20830)
S-avage Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20831

Szia!

Nyáron fialt egy előhasi anyám 6 db-t. 3 hetes vemhesen kapta meg a mixo elleni oltást ennek ellenére a fülén lett egy seb (nem volt komoly és amint kialakult le is száradt meggymag méretű volt). A 6 fiókából 3-nak nem nyílt ki a szeme, láthatóan a szemhéjuk volt megdagadva. A másik 3 később 4 hetesen mutatta ugyan ezeket a tüneteket, a szemhéjuk úgy megdagadt hogy szinte ki se láttak rajta. Akkor senki se tudta megmondani ez mitől van és a neten se találtam még csak hasolót sem én a mixomatózis számlájára írtam. Ez csak egy személyes tapasztalat gondoltam megosztom, remélem a tieidnek nem lesz bajuk.

Ami a másik témát illeti én triszulmixot használok, 35 naposan választok ezt követően mindig leitatom a kicsiket. Mellette tritikálét és gyógyszeres tápot kapnak ad libitum fele-fele arányban.

grener Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20830

Még semmit nem fizettem, az unokahúgom rendelte meg az állatorvostól, aki jó ismerőse. 1200ft-ot kér egy tasakért. 

Nálunk is a nyáriakkal lehet a gond. Október végi és a mostani vágásnál is kövesek voltak a májak. Addig egyet sem találtunk, és gyönyörű nagy és tiszta volt a májuk. Jól ettek, a bundájuk is nagyon szép fényes és tiszta volt. Hetente takarítjuk őket, és hypo-s ill. Domestosos vízbe áztattam az itatókat-etetőket, a padlózatot is ilyen vízzel fertőtlenítettük. Nem értem, és nem találom,mi a csodától lettek ilyenek!!

Előzmény: Deryan (20829)
Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20829

Mi az egész állományt itattuk. Minden ketrecet, kifutót, edényt, takaritó eszközöket fertőtlenitettünk, mert a nyáron született nyulak mind májkövesek voltak. - Nem volt túl vészes, mert időben észre vettük és kezeltük az állományt.

Az anyanyúl egyik sem volt májköves, de a kicsinyei kivétel nélkül azok lettek.

Mit fizettél a Colisultrix porért? - A nyáron ezt az állatgyógyszertárban 1000 Ft-ért vettem+500 Ft. a receptiratás.

grener Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20828

Szia!

Persze, figyelem hátha történik valami. Nem látni rajta semmi különöset! 

A neten a bőr alatti dudorokról eddig annyit találtam,hogy bögölylárva okozhatja, a másik amit találtam, hogy galandféreg fertőzés esetén is előfordulnak ilyen bőr alatti göbök.

Nos, ma megnéztem az újszülötteket! Van 5 db gyönyörű nyuszika. Zsani jól , szépen gondozza őket.Ma már 2 naposak!

Rozi kicsinyei pedig 8 naposak. Bár szuszog, de foglalkozik a kicsikkel. Ugye nem betegíti meg őket? /ő az a bizonyos myxo-s anya / kb.1 hónapja betegedett meg.

Ha minden igaz, szombaton kapok a májkövesség ellen gyógyszert,Colisultrix port. Most az egész állományt itassam 5 napig, vagy csak a növendék nyulakat, amelyek levágásra kerülnek majd?

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (20825)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20827
Sziasztok! Szeretnék tőletek SEGÍTSÉGET kérni, ahogy az elöző hozzászolásaimban irtam hogy vettem egy nagyon szép magyar vadas anyanyúlat, az lenne a próblémám hogy akitől vettem azt montda hogy nem hasas de már 3napja próbálkozom vele hogy fel vegye a bakot de nem hagyja magát és úgy nyüszög mintha hasas volna, szerintetek lehet még hasas vagy jó anya?
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20826

Sziasztok Ök az Újzélandi vörös nöstényeim!       

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20825

Szia

Mindenképp ird meg, ha valami új történik a göbökkel. Nem tudom nem terjed-e, mert az én nyulamnak a hasa volt tele vele. A neten mit találtál?

Üdv

Előzmény: grener (20808)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20824

Szerintem sem kell elköltöztetni.Mi faforgácsot szoktunk a szalma mellé a láda aljába rakni.

Előzmény: sanyinyúl (20815)
capricorn18 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20823

Sziasztok

Új Castor Rex nyulaim

Nőstények

Bak

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20822
szia! A bak 8 hónapos 5kg a nöstény 5 hónapos ö kb 3.5-4kg
Előzmény: Deryan (20820)
Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20821

Bábolnás tápot szoktam alkalmanként venni. A nyulak szeretik, az orvosságos is hatásos volt a múlt évben, amikor a kisnyulakat azzal etettem. Nem volt májkövesség.

A táposnak szoktak adni egyik másik zsákkal cimkét, amiben listaszerűen fel van sorolva a beltartalom.

Előzmény: batista40 (20819)
Deryan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20820

Szia!

Mennyi idős és milyen súlya van annak a szép nyuszikának a 20724-es hozzászólásodban.

Trisulmix/ Colisultrix por - csupán a névben és az árban van különbség. Ugyanaz a szulfamid készitmény, ugyanaz a cég gyártja, a csomagolás is szinte ugyanaz. Az árbeli külöbség 6-800 Ft.  Nem tudom miért. Viszont mindkét por segitett.

Előzmény: Törölt nick (20818)
batista40 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20819

Sziasztok!

Tud valaki Esztergom környékén nyúltápot olyan áron ami megérné? A Bábolnás tápokat nézegettem, de nem találtam érdemleges információt az árukkal kapcsolatban. Ha valaki tud légyszíves írjon. 

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20818
szia! Nekem is vol a májon kövesedés de nekem a trixulmixot ajáloták és megszünt a kövesedés! Tényleg jó rá!
Előzmény: Deryan (20813)
tsont Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20817

Szia,

köszönöm, de sem patkány, sem egér nem tud a nyuszikhoz beférni, olyan apró rácsos az ajtaja, és az egész ól fából van, rés nincs sehol. Úgy néz ki a vizeletes dolog lesz, csak úgy puszta jószándékból" ahogy Carlin mondta.

Előzmény: figura75 (20814)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20816

nekünk is pajtában van. tavaly téli ellésnél jó sok szalmát adtunk be, hogy nagy fészket tudjon csinálni az anya és a ketreceket körbe- és letakartuk fóliával, hogy a hideg szél ne fújhasson be hozzájuk. minden rendben volt.

Előzmény: sanyinyúl (20815)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20815

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Mikulásra várok kisnyulakat. Néztem időjárás előrejelzést és felénk addigra már mínuszok lesznek éjjel (max. -3). Bár szélvédett helyen (pajtában) van a nyúlólam, de sajnos a hideg épp úgy behúz oda is. Szerintetek költöztessem le az anyanyulat a szuterinba (megtehetem, mert van plusz ketrec és ott jó idő van) vagy ennyit kibírnak a kicsik? Kicsit macerás lenne két helyre hordanom a herét, tápot stb., de ha szükséges megteszem. Mit gondoltok?

figura75 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 20814

Szia

Haverom tavaj 5 anya fialt 2 héten belül és eböl 3 fészekbe egér vagy patkány bement de a 1hétnél fiatalabb alomba. Huszon pár db kisnyul báta a levielés és az alom össze-vissza kaparást. Azotais fialnak normálisan.

Volt valaki bátorterenyei kiállitáson ? Sajnos nem tudtam elmeni.

Előzmény: tsont (20774)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20813

Sajnos a májkövesség ütött be.

Korábban elég sokat irtam róla.

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9086919&aq_ext=1&aq_text=M%E1jk%F6vess%E9g

Mi egész nyáron küzdöttünk ellene.

2 alkalommal itattuk le a teljes nyúlállományt. Örökösen takaritottunk, fertőtlenitettünk s elértük, hogy a július végén született kisnyulakban már nem volt kórokozó.

Az eredményt mindig csak a vágásra kerülő nyulaknál láthattuk.

Előzmény: grener (20809)
S-avage Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20812

Még egy kép így rögtön az elején, ők kicsit idősebbek: 

S-avage Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20811

A legfiatalabb alom:

S-avage Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20810

Sziasztok!

Még új vagyok errefele.

Ami a patkányokat illeti elég csúny munkát tudnak végezni. Nekem tavasszal 22 fiókát tüntettek el (este megfialt reggelre mind eltűnt), de voltak nagyobbak amiknek csak a fejét rágták le. Mindent próbáltam de nekem a macska jött be a legjobban. Amióta macska van a nyulak között nem láttam egyet sem.

grener Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20809

Hét végén vágtunk megint néhány / 8db/ nyulat. Sajnos ezek mája is hasonló volt, mint a múltkor. Sőt, volt olyan, amelyiknél nem csak sárgás foltok, göbök/?/ voltak, hanem az egyiknél szabályos hólyagocskák voltak rajta. A májon, de az epehólyagon is. Ez mi a csodától van? Az október eleji vágásnál ilyet nem tapasztaltunk. Október végén már igen, és most megint. Mit csináljak? Mindent megmostam, sőt a marharépát még kefével is, hogy egy csepp por, sár se maradjon rajta. Az alma , krumpli szintén meg volt mosva. A lucerna nem volt penészes, gondolom attól különben is megbetegedtek volna. De az ég világon semmi bajuk nem volt. Úgy ettek egymás mellett 5-en, mint a tehenek a vályúnál! Vagy nem a kajájukkal van baj? De akkor mivel? tud valaki valami okosat mondani? Köszönöm!

grener Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20808

Szia!

Én is hasonló göböt fedeztem fel az egyik nyulamon,mikor megfogtam. Csak én a hátán, a gerince mentén 2 db kb.3-4 cm átmérőjű lapos csomót. Próbáltam megnézni, hogy mi lehet az, és én is mintha sebet véltem volna felfedezni a közepén. Most figyelem, mi történik. Nagyobb lesz, vagy változik -e a nyuszi közérzete, táplálkozása stb. Egyébként semmi gond vele, ha nem fogom meg, nem teszem át egy másik ketrecbe, észre sem vettem volna.Én harapásnyomnak gondoltam, mivel többen voltak , és időnként összeverekedtek.

A mixon átesett nyulaim közül még 7-en élnek. A "hörgős" , bár úgy nézett ki jobban van, mégis elpusztult. A többi remélem megmarad.

Rozi/az anya/ bár időnként elég hangosan szedi a levegőt, egész jól eszik. MOst már a kicsik 7 naposak. Tegnap megszülettek Zsani fiókái, még nem számoltam, hányan vannak. Viszont a 3. anya nem ellett meg. Ugyanazzal a bakkal volt pároztatva,mint Rozi. Most kiben van a hiba? Gond volt , hogy két egymás utáni napon lettek pároztatva? Várni kellett volna még a bakkal?

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (20705)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20807

Szegény nyuszi!

Az ember soha semmire sem lehet eléggé felkészült.

A belső gyulladásokat valóban nem lehet kezelni. Neki sajnos ez lett megirva.

Köszönöm a linket!

Előzmény: japaszturo (20806)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20806

A lábán lévő seb amiről irtam,   kezdett begyögyulni,de furcsán viselkedet. Nézett felfelé és furcsán vette a levegőt.Szinte fujtatva lélegzett. A nyúzáskor  Amikor szét bontottam  Az első lábán is volt  geny zacskó. Amit ugy láttam,hogy befelé volt kifakadva,De az igazi betegsége: HASVÍZ KÓR. mINDEN JEL ARRA UTAL. HA CSAK A SEB LET VOLNA AZT TUDTAM KEZELNI. A hasvizkór az a hashártya gyulladás féle. A tüdő környéke megtellik ilyen tejszerü folyadékkal. Az én nyulamból is kifolyt min 2 deci
 íía hasvizkórról itt olvashattok: http://torpehazinyul.5mp.eu/web.php?a=torpehazinyul&o=ILvrFu0y43

Előzmény: Deryan (20801)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20805

Mi minden évben nagy patkányvadászatot rendezünk. Ősztől pedig jönnek az egérragasztüs akciók. Mindentől függetlenül gyüjtöm a tapasztalatokat, hogy semmi sem érhessen teljesen váratlanul.

Előzmény: magyaróriás (20804)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20804

Nekem papám mesélte, hogy régen az egyik nyúlának a lábát rágta le a patkány.

Előzmény: Deryan (20802)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20803

Tart valaki újzélandi fehér nyúlat?Ha igen akkor nagyából menyi idő allat éri el a 2,5 kg-os  vágósúlyt?

Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20802

Köszönöm!

A nyáron volt egy rejtélyes esetünk.

5 hetes kisnyulaknál arra mentem ki reggel, hogy  az egyik kisnyúlnak fel van hasitva az orra, vérzik. Este megint egy vérző orrú kisnyúl fogadott, a másiknak pedig leharapva fityegett egyik oldalon az orr bajúszos része.

Patkánymérgeket is raktam ki minden lehetséges helyre, de csak egy újabb baleset fogadott és a patkényméreg megbontatlan maradt mindenhol.

Mind az 5 világos szőrű kisnyúl megsérült, a szürkéknek viszont semmi baja nem lett.

Állat nem ment be a kifutóba, de a bejárati ajtó rése előtt kupacban hűsölő kisnyulakat a résen keresztül elérhette. Amikor a rést eltorlaszoltam, a baleseteknek vége lett.

A kisnyulak gyorsan kiheverték a mély sebeket. A kiharapott fityegő rész pedig leszáradt és idővel lehullott.

Előzmény: tp329 (20796)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20801

Az a kefir szerű sűrű fehér váladék sűrű genny. A műtött nyulam nyakából sokáig ilyen váladék jött ki a sipolyon keresztül. Eleinte reggel és este kellett kinyomkodni és betadinnal lefertőtleniteni. Bő egy hónapig kezeltem a nyulat, amig a sipoly megszünt.

Szépen begyógyult. A nyuszi szépen felnőtt. Bepároztattuk. 9-et fialt elsőre.

Nem tudom mi lehetett a nyulad betegsége.

Rövid nyulászkodásunk alatt még nem fordult elő ilyen.

Előzmény: japaszturo (20745)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20800

Most nézem visszafelé a hozzászólásokat, miközben a patkánnyal kapcsolatban is lenne majd mondandóm...

Az apjukkal semmiképpen sem pároztatnám az állományt!

Előzmény: japaszturo (20751)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20799

Hát az tényleg nem a szomszédba van!

Előzmény: Chezulu (20793)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20798

Sziasztok! Ma utána néztem mi lehetett a nyulam betegsége.   " Hasvizkór." Sajnos.

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20797

Ilyet én is nemrég láttam egyik ismerősömnél. Nekem is fura volt, de aztán mondta, hogy miért. Szerintem ez normális a nyulaknál.

Előzmény: Deryan (20795)
tp329 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20796

A patkány valóban hajlamos megölni, megrágni a kisnyulakat, esetleg el is viszi magával. De van úgy, hogy csak belemennek a fészekbe és összejárják (egér is). Ilyenkor előfordul. hogy az idegen szag miatt az anya elhagyja a fészket, nem szoptat. Le is vizelheti a fészket. Az számomra nem egyértelmű, hogy azért vizel a fészekbe, hogy elnyomja az idegen szagot, vagy azért mert már nem tekinti fészeknek. Másrészt "szagminta alapján" arra is gondoltam, lehet, hogy először a patkány/egér vizel a fészekbe és csak ezután próbálja meg az anya a vizeletével eltűntetni ezt a szagot. Ez, sajnos ilyenkor, de még nyáron is a kicsik pusztulásával járhat.

Fentiek a saját tapasztalataim, pár éve sokat kínlódtam a patkányok miatt. De bizonyára ez is olyan ahány ház, annyiféle dolog lehet.

Előzmény: Deryan (20787)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20795

Ma elmentem a bácsihoz. A beteg nyulak közül csak egy anyanyulat tartott meg. Azon nem volt veszélyes helyen a csipés s a nyúl kigyógyult. 

Szép új álománya volt. Sötét vadas nagytesű keverék nyulak.

Érdekes egyébként, hogy fehér nyulakat csipett meg a szúnyog nála, a sötéteket nem.

Egy érdekes dolgot láttam még. Volt egy szorgos nagy bakja. Talán két éves vagy idősebb valamivel. Ő sem tudta, mert megőrzésre kapta a bakot és egy anyanyulat a tavasszal, de még mindig nem jöttek érte. A baknak a földre lógtak a heréi. Azt hittem először valami baleset történt vele, amikor megpillantottam. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy idősebb bakoknál ez normális. - Nálunk eddig a bakok nem értek meg egy évet.

Előzmény: Chezulu (20758)
carlin Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20794

Látod,ez érdekes,mert nálam a legidősebb anya csinálta.Előtte soha,az adott télen 2x is.

Minden és mindenki változik!

Előzmény: tsont (20789)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20793

Hali! Ritkán járok Dunántúl, ha megyünk is akkor anyósomékhoz utazunk Ozorára. Sajnos így messze vagy. Én békés-megyei vagyok. 

Előzmény: magyaróriás (20772)
carlin Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20792

Valóban levizelheti az egér,v. patkány,de gondolom,ahová már egy patkány befér,a 3 hetes nyúl meg ki.Egér levizelhette,de a végtagokon a sérülések nem harapásnyomok,ettől még kihűlhet.Szerintem-igy képről-ezek a vérkeringési zavarokra utalnak,tehát ez kihűlés.

Az ,hogy mi okozta, már más kérdés.Nálam tuti az anya,mert akkor ez másik alomnál is előfordult volna,mivel az adott ketrecek egyformák.

Előzmény: tp329 (20786)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20791

Akkor légyszíves írd le nekünk, hátha hasznos lehet.

magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20790

Én adnék neki, még 1 esetleg 2 esélyt aztán ha akkor is ezt csinálja akkor pörköltben a helye. :)

Előzmény: tsont (20789)
tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20789

Ez a sokadik ellése náálam, még sosem csinált ilyet. Kb 5-ször ellett már, soha semmi baj nem volt vele, ő az első számú anyám.

Előzmény: carlin (20785)
tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20788

Se egér se patkány nem járhatott a fészekben. Macskák vannak akik folyamatosan egerésznek, Tacsi kutya meg a patkányokat szereti írtani, de régen fogott már. Mire gondoltál még mitől lehet? Rendszeresen, hetente takarítva van a helyük, Zeoolittal van felszórva, aztán szalma.

Előzmény: tp329 (20783)
Deryan Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20787

Ird le, kérlek!

tp329 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20786

Más tapasztalataim is vannak.

Előzmény: magyaróriás (20784)
carlin Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20785

Sajnos nálam vagy 2 éve volt 1 ilyen anya,2x eljátszotta,több esélyt nem kapott!

Előzmény: magyaróriás (20781)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20784

A patkány elviszi a kinyúlat, ha nem tudja elvinni akkor is harapásnyom látszana a kicsiken, mert a patkány és az egér nem kockáztatja az életét azért, hogy a kisnyúlakra végeze a dolgát, mert ha az anyanyúl észreveszi nagy esélyen olyat rúg a patkányra, hogy elpusztúl, lehet, hogy nem azzonal, de rövid időn belül!

Előzmény: tp329 (20783)
tp329 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20783

Egér vagy patkány nem járhatott a fészekben?

Előzmény: tsont (20782)
tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20782

Én sem találkoztam ilyennel, még a neten sem találok rá valami magyarázatot. Szombaton még semmi baj nem volt, benne voltak a nagy szőrben. Ma reggel óta van ez az egész.

Előzmény: magyaróriás (20781)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20781

Ilyennel még nem találkoztam, pedig már 10 éve foglakozom nyulakkal.Lehet, hogy Carlin-nak van igaza és tényleg kihültek.

Előzmény: tsont (20780)
tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20780

Ahogy megszagoltam őket, vizelet szaguk volt. Szegénykéim még csak 2 naposak. :-( Csak a lábukat marta volna ki a vizelet? Mert a testükön máshol semmi nincs.

Előzmény: magyaróriás (20779)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20779

Nyúlaknak a vizelete nagyon savsas (aluminiumot is szétmaraj), ha tényleg levizelte nyúlakat akkor az marta ki a kicsik lábát.

Előzmény: tsont (20774)
tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20778

Köszönöm válaszod. Még van egy kisnyuszkó aminek ilyenek a végtagjai. A többi sötét színű, nálunk nagyon nem látom. Most mindent kicseréltem, remélem megmaradnak.

Előzmény: carlin (20777)
carlin Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20777

Mostanság írtam pont erről,hogy van olyan anya ,amelyik "jó szándékból"levizeli a fiait,hogy melegebb legyen rájuk.Sajnos pont az elenkezője történik.Tehát jól gondolod,az az anya terméke.Nem kell ahhoz fagy (nyáron is előfordulhat),hogy a nyúl kihűljön.Szerintem ami foltok vannak rajta,azok a hullafoltok.A végtagokban szűnik meg előbb a vérkringés,mert a fontosabb,belső szervekre irányul a keringés.Az embernél is előbb fagy meg a végtag,mint maga az ember,ezért élik túl a fagyási sérülést!Csak érdekesség képpen írom le,ha az ember nem mozog,lazán van öltözve a +10 C is hipertóniát vált ki.Márpedig,ha 1 test minél kissebb a lehűlés annál gyorsabb,főleg náluk,mert a hőszabályozásuk sem alakult ki.

Előzmény: tsont (20775)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20776

Magyar bakom!   Ö a nöstényem!

tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20775

tsont Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20774

Sziasztok,

a segítségeteket szeretném kérni. Szombat reggelre megellett egy anyanyulam. Péntekre volt "kiírva". Az ellésel semmi probléma nem volt, alig van a hasán szőr akkora fészket csinált. 8 kicsi született. Már régóta nálam van, nem ez az első ellése. Mindig megszoktam nézni a fészket, az ő esteiben is, és most olyat tapasztaltam mint még soha. Mellékelek képeket, hogy miről is lenne szó. Ma reggelre elpusztult egy kicsi, estére még 2. Tegnap ellés után néztem meg a fészket, ma reggel nem. Ma mikor este ettetem és kivettem a két elpusztult kicsit, akik a fészektől odébb votak, megnéztem a többit is. A maradék 5  csupa nedvesség volt, az egész szőr amiben feküdtek nedves volt, a fészek legalja szinte csupa víz volt, ahogy jobban megnéztem, olyan mintha lepisilte volna őket, és abban voltak. Kivettem a nedves szőrt, meg a nedvesebb szalmát, tettem oda friss szalmát, és a ketrecből tettem oda még szőrt. A képeken a kicsik lába elég csúnya, de szélvédett, fagymentes helyen vannak, akkor mitől lett az rajtuk? Van még egy pici aki fehér ő még él de az ő lába is ilyen. Tudnátok erre valami okosat mondani?  Köszönöm.

magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20773

Vadsága valószinú el fog mulani, nálunk is van egy német óriás ami nagyon vad volt, de már nagyon aranyos lett, nem akkar bántani senkit, elöte töbször meg is harapot!Én ha vad nyúl kerül hozám akkor minden nap simogatom és elöbb utobb rájön, hogy nem kell félnie.

Előzmény: japaszturo (20766)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20772

A dúnántúlon, Székesfehérvártól 25 km-re Bodajkon.

Előzmény: Chezulu (20769)
Bladeboy03 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20771

Egy két új kép :)

www.urszinwiener.ewk.hu

Chezulu Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20770

Mikor nyúzok én segítséggel teszem, mivel én nem a lábánál kezdem leszedni a bundát, hanem középről bevágok és széthúzzuk. Pikk pakk megvan csak kell két ember hozzá. Majd felvágom a hasát, kitakarítom a gyomrot és a beleket majd ekkor megfogom a farkát és határozott gyors mozdulattal letépem és szépen kijön vele a húgyhólyag és a maradék béldarab. 

Előzmény: Hedo (20765)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20769

Hajlok az üzlet felé, de nem tudom merre élsz?

Előzmény: magyaróriás (20761)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20768

Vágás előtti napon már egész nap ne adj neki enni és inni. Amúgy a pisiltetés egyáltalán nem kinevetni való. Nekem egy vadász mondta, hogy a lőtt nyulakat nyúzás előtt megpisiltetik. Akkor még nem értettem. Most meg már a kacsákat is megszoktam sz@ratni miután levágtam és kivéreztek, mert pucoláskor könnyen kispriccel az ürülék. 

Előzmény: tp329 (20767)
tp329 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20767

Nyúzás előtt pisiltesd meg a nyulat. A már kivéreztetett nyulat az első lábainál fogva felemeled és az ágyékát (már tudod, hol a hólyagja) hátrafelé maszírozva kinyomod belőle a vizeletet. 2-3 mozdulat általában elég.

Múltkor, mikor ezt írtam, volt néhány, hogy is mondjam,  kissé kinevetős (ilyen hülyeséget) felhangú reagálás. Nem mintha zavarna, de azóta a kezembe került 2, a nyúltenyésztéssel is foglakozó 1930-as évekből származó könyv és mind a kettőben megemlítik.

Előzmény: Hedo (20765)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.19 0 0 20766

8-9 hónapos a másik nyulam amelyik vad. Egyszer fialt,de halva. Vagyis el vetélt. Most pároztattam egy hónapja semmi. tegnap és ma is felpárzott . Szerintem nagyon kövér lehet.

Előzmény: magyaróriás (20753)
Hedo Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20765

Tegnap leellett az egyik vadas anyanyulam. Nem volt betervezve, de úgy tűnik későn választottam le a testvéreitől. Sajna előző este fogyott el a lehetséges apuka a fazékból, így nem tudtam neki gratulálni.

Kezdek belejönni a vágásba. Bár a medencecsontnál még vannak problémáim. Az egyiknél nem sikerült rendesen a művelet, és a nyúzáskor kifolyt a vizelet a húsra. Ti hogy csináljátok?

Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20764

Igen, 6 testvér, de 2 apától. A vadas nyuszimamánk másnap elfogadta a másik bakot is s úgy látszik tőle lett ez a kaliforniai kinézetű fehér nyuszi. Az első bak egy szürke-fehér nagyobb testű keverék volt. Érdekes módon szürke vagy szürkés nyulak nem lettek. A mama ág öröklődött, ahol a papa is vadas volt és a kaliforniais keverék papa a fehér nyusziban. Lehet, hogy őt megtartjuk anyának.

Előzmény: nasanya (20763)
nasanya Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20763

Ők 6-an vannak ? igy testvérek együtt?

Előzmény: Deryan (20747)
nasanya Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20762

Most véletlenűl űltek igy ,, asztalhoz"  hogy 5 jobbról, és 5 balról. Az anyjuk meg a fő helyen, .

Előzmény: Deryan (20740)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20761

Ha kell bak tőlünk tudsz vinni. Mi is házinyúlakkal foglakozunk, meg Német óriásokkal és Magyar óriással.

Előzmény: Chezulu (20760)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20760

Csak hobbi szinten foglalkozok velük. Keverék házinyulaim vannak.

Előzmény: magyaróriás (20759)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20759

Házi nyúlakkal foglalkozól?

Előzmény: Chezulu (20758)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20758

Most úgy áll, hogy megmaradt egy anya amelyik felgyógyult (ha nem ílyedek meg valószínű 80%-a kiheverte volna a mixot), mostmár szépen erőssödik. Sógoroméktól meg kaptam egy anyának valót, annó tőlem vitték az anyját! Egyelőre így állok és maradok a keveréknél. A régi vonal így nem halt ki, és Sógoromék valamilyen óriás fajtával űzette be, kíváncsi leszek mit mutat majd. Most bakot keresek hozzájuk. 

Kíváncsi leszek a bácsi nyulaira, hogy mi történt azóta!

Előzmény: Deryan (20757)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20757

Hol tartasz az új állománnyal?

A napokban készülök meglátogatni azt a nyúlászt, akinek az ősszel myxomatózisban megbetegedtek a nyulai.

Előzmény: Chezulu (20754)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20756

Ennyi idős vemhes nyúlon ha ránézel elvileg látni lehet hogy hasas. Fialás előtt vannak és ne piszkáld fölöslegesen ha nem muszáj ahogy más is tanácsolta. Ha szép nagy hasuk van valószínű van bennük nyuszkó! A nagy hast nem összekeverni a felfúvódással!!!

Előzmény: cakpak (20752)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20755

Fiatal anyák emlőit nem vemhes állapotban nem lehet érezni ha végig simitjuk a hasukat.

Vemhesnél nem tudom milyen lehet, szoptatósnál viszont alkalmanként megnézem, hogy minden rendben van-e.

Előzmény: cakpak (20752)
Chezulu Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20754

Hali nekem is hoztak egyet sógoromék, majd gyere át ha ráérsz és nézd meg. Ha nyüsszög akkor várj vele, és később próbálkozz az  űzetéssel.

Előzmény: Törölt nick (20735)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20753

Azzal a saját kicsinyeivel ne pároztasd őket!Cseréld azt a bakot!Mennyi idős a mostani anyanyúl amelyik nyagyon vad?

Előzmény: japaszturo (20751)
cakpak Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20752

Igen betettem egy ládát neki már tegnap előtt. Egy kis szénát is tettem bele de megette azt is meg a szénarácsból is. A hasát csak alulról megsimogattam nem tapogattam és úgy éreztem a bimbóit hogy meg lennének " duzzadva" ha egyáltalán duzzadva vannak vagy ez a nomális állapot.

Előzmény: Deryan (20749)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20751

Sajnos elvesztettem leg kedvesebb nyulamat,de a lányai meg vannak. most 2 hónaposak.  A másik anya nyulam, meg szerintem nagyon harcias ,és meddő. Nem lehet hozzá nyulni ,mert olyan mint egy pit bull:) próbálom pároztatni de hiába szerintem ez lesz a következő pecsenye. Jövőre a fiatal lányokkal szeretnék új életet kezdeni. februárra lehet pároztatni őket,de a kan nyulam az apjuk az jó vagy cseréljem le?             

Előzmény: Deryan (20743)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20750

A vadas anyánk mindig félidősen kezd fészket rakni.  Hatalmas szőrrel vastagon bélelt fészkeket szokott épiteni.

Előzmény: magyaróriás (20748)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20749

Ha ennyi idős vemhes, akkor már jobb nem tapogatni. Az ellető ládát remélem már feltetted vagy a fialtató sarok már készen áll. Fészeknek való széna legyen mindig betéve. 

Majd ha szénéval a szájában szaladgálni kezd, akkor hamarosan fial.

Előzmény: cakpak (20746)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20748

Szerintem már lassan fészket kéne csinálniuk ha tényleg vemhesek!

Előzmény: cakpak (20746)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20747

Mosott apró krumpli négybe vágva vagy konyhai hulladék napi saláta gyanánt. Kruplihéj is más hámozott zöldségekkel. Csak friss, tiszta és egészséges zöldségek konyhai hulladékát adjuk oda! Amit a nyúlnak adunk, abban sem rothadás, sem föld vagy egyéb piszok nem lehet.

Egyszerre semmiből nem szabad sokat adni! Keverve jó mással ha újat vezetsz be. A burgonyát egyébként nem nagyon szeretik, de ha nincs más megeszik, azt is amit a képen most ott hagytak.

Előzmény: sanyinyúl (20741)
cakpak Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20746

Sziasztok!

Megint szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Nem rég kezdtem nyulakkal foglalkozni.  Van két előhasú nyulam, de nem tudom hogy vemhesek-e.  Azt olvastam valahol , hogy a 24. nap után meg lehet könnyebben állapítani a vemhességet akkor már megduzzadnak a nyúl cicijei. Hát én ma tapogattam meg óvatosan a hasukat és azt vettem észre hogy olyan kb fél centi hosszúak a bimbóik. Ez már azt jelenti ,hogy meg vannak nekik duzadva a cicijük vagy ez a  normális állapot. Még annyira nem simogattam a hasuk alját és nem tudom hogy ilyen volt nekik a bimbójuk vagy kissebb. Most kb olyan 28-30napos vemhes lehet ha vemhes egyáltalán. Fészket még nem vettem észre hogy építené.

japaszturo Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20745

Gondoltam levágom .és képzeljétek: nem csak a hátső lábán volt gennyes góc hanem az elsőn is,és én ugy láttam a nyúzás közben hogy befelé volt kifakadva az első lábán.  A mája veséje szép volt,de amikor a tüdejéhez értem akkor ilyen savó szerü folyt ki a mondhatni tüdejéből vagy tűdeje mőgül.  Az ugy mond tüdő mögötti borda is szinte fehér ,szaga nem volt de sok kefir szerü szerintem genny fojt ki onnan. ki is dobtam az egészet. Ezt nem azért irtam ,hogy El vegyem az emberek kedvét a nyulászkodástól ,mert én se adom fell. A többi nyulamnak nincs baja. Szerintetek mi volt a betegség?

Előzmény: japaszturo (20742)
magyaróriás Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20744

Sziasztok!Új vagyok a forumon, nekünk jelenleg 11 anyánk van és 2 bak + a szaporulatuk.Majd töltök fel képeket róluk.

Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20743

Reménykedjünk azért, hogy nem olyan súlyos a helyzet...

Nagyon sajnálnám a legkedvesebb nyulad elvesztését.

Előzmény: japaszturo (20742)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20742

Sziasztok! Ma néztem a leg kedvesebb nyulamat amiről már irtam ,hogy jó anya. A combján volt egy genyes seb,és már 2 hete kezeltem. Úgy láttam javul az álapota. A mai nap viszont furcsán vette a levegőt. Kí vettem a ketrecből kezeltem a sebét, és visza akartam tenní. Az   ugrálás közben beverte a fejét. beraktam a ketrecbe,de már oldalra fordult és halotnak látszot.

sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20741

Lehet nekik adni krumplit is? Tele van vele a pince... Mekkora mennyiségben? És hogyan: héjastul v. anélkül v. csak a héját?

Előzmény: Deryan (20739)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20740

Ó, de szépek!

Nagyon szeretem, amikor a mi nyuszikáink is ilyen szépen falatozgatnak.

Szinte hiányoznak, amikor nem mehetek ki hozzájuk.

Előzmény: nasanya (20738)
Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20739

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122365049&t=9086919

Ha a nyuszik elégedetten heverésznek evés után, akkor minden rendben. Ha rázza a rácsot, dobálja a tányérját, ide-oda szaladgál, akkor éhes, nem tetszik neki amit adtál, vagy a ketrecben sok a szemét stb.

Nálunk árpát, friss zöldet és vegyes szálas füvet a rétről, friss zöldség-gyümölcs salátát (alma, sárgarépa, marharépa, burgonya), friss káposztaféle levelet, rágófát kapnak.

A növendékek száraz kenyeret is kapnak az árpához.

Természetesen nem egyszerre kapnak mindenfélét, hanem  száraz-lágy takarmány és füféleség+zöld menüben reggel és este.

Előzmény: sanyinyúl (20730)
nasanya Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20738

Esti etetés:

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20737

Szia

Nemrég nekem is volt egy ilyen nyulam, amelyet meg is akartam hagyni anyának, de mikor simogattam vagy cyak meg akartam simogatni nyöszorgött, szinte remegett. A baknál ezt nem csinálta. Szerintem félt az emberektől annak ellenére hogy születésétől fogva neveltem...nem tudom nálad ez lehet-e a baj. Lehet hogy az előző gazdájánál kicsit elvadult. Hagyj időt neki, hogy szokja meg az új helyet, simogasd hátha kissé megszelidül, utána hátha felveszi a bakkot(feltéve, ha nem vemhes).

Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20736

Új hely, új gazda, idegen bak, más menü! Nem csoda, hogy szegény nyuszi meg van ijedve.

Fontos, hogy szép tiszta és jó helye legyen. Változatos legyen a napi takarmánya a lehetőségekhez mérten és evés osztáskor egy simi is kijárjon neki, hogy az új gazdit hadd szokja. Egyébként pedig nem kell gyakran nézegetni, hadd nyugodjon meg és érezze magát biztonságban.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20735
Sziasztok! Ahogy irtam hogy vettem egy anyanyúlat csak aza baj hogy ahonan vettem azt mondták hogy nem hasas de betettem a bakhoz és nem engedte magát bepároztatni és érdekes nyüszögő síró hangod ad mint hogyha hasas volna és mikor hozzá akarok nyulni akkor is ilyen hangot ad ki, szerintetek mi lehet a próbléma? hogy megkell neki szokni az új helyet? mert nem látszik betegnek eszik iszik csak rémült egy kicsit. Aki tud vagy járt már igy az irja meg előre is köszönöm!
nasanya Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20734

Az egyik anya nyulam 5 kg. , én reggel 60 gram, - este 60 gramot adok a tápból. egy kis műanyag pohárral mérem ki.

Előzmény: sanyinyúl (20732)
sk2011 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20733

Gratulálok. Éppen ma hoztam be az egyik 2012. 10. 03-án született magyar óriás kisnyulamat megmutatni a beteg feleségemnek, hogy lássa mennyit fejlődött. A kép nem a legjobb, mert állandóan hátatfordított, de a lényeg (hogy nyúl) így is látszik.

Előzmény: Törölt nick (20729)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20732

Hát, még soha nem mértem le. Hány grammot kellene adni 4-5 kg-os nyulaknak? Kimérem és úgy adagolom akkor. Nagyon szépek a kisnyulaid! Most nálam is van kettő... már a szemük is nyitva van, hamarosan kibújnak a fészekből. Azért remélem következő ellésre nagyobb lesz a szaporulat! :) De már nekik is nagyon örülök!

Előzmény: nasanya (20731)
nasanya Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20731

Szia , szerintem azért nem irt még senki , mert jól eteted a nyuszkót. A tápot azért pohárral mérd. minden nap ugyan annyit kapjanak. Az egy marék kb., mennyi gram szokott lenni? A nyáron levágott száritott füvet is meg eszik.

Előzmény: sanyinyúl (20730)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20730

Sziasztok! A 20702-es hozzászólásomban leírtam, hogyan etetem a nyulaimat. Nagyon vártam, hogy valaki megírja, hogy jó lesz-e ez így vagy sem... de nem kaptam választ. Akinek van ideje és türelme visszaolvasni, kérem mondjon véleményt/tanácsot. Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20729

Sziasztok Nyúltenyésztő Társak!

Tegnap vettem 1db nagyon szép magyar vadas anyanyúlat ezzel 4db anyanyúlam és 1db bakom van.

Deryan Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20728

Igen!

Előzmény: csaszlász (20727)
csaszlász Creative Commons License 2012.11.18 0 0 20727

oké köszi mindenkinek az infót!

tetrános penicilines kenőcsök nem kimondottan állatnak kell venni ugye?

sima patikába mintha magamnak venném...?

Deryan Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20726
Előzmény: Törölt nick (20725)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20725

Üdv. Mindenkinek!

Vérfrissítés céljából kaliforniai nyulakat tenyésztőket keresnék! Ha tudnátok segíteni azt megköszönném! Még szlovákiai tenyésztők is érdekelnének, ha van esetleg valakinek az ismeretségi körében!

Köszönettel!

Málik György

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20724

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20723

Bécsikék Nyúlaim! :-D      BAK       NÖSTÉNY  

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20722

Szia!

Igen, tudom. Csak ez a bak nyúl, egy rettentően okos, ugyanis többször körbeugrálja a nőstényt, és csak úgy veti rá magát. Többször ki van engedve a pincébe, hogy szaladjon egyet, körbe ugrál és visszamegy a ketrecébe. Ő a kedvenc nyuszija a családnak. Nagyon kezes, és elvárja, hogy simogassuk. Eddig 7 anyát pároztattunk vele, és semelyikkel nem volt gond.

Nem tudok róla, hogy bárhol is megharapta, de lehet, hogy igazad van. Ezt sajnos nem tudni, mert állandóan figyelni kellett volna. 

Ma reggel kiraktam a földre az anyát, hogy szaladgáljon egy kicsit, és már ott sem volt semmi jele. Remélhetőleg elmúlt ez az érdekesség, de még nem merem berakni a bakhoz, nehogy megint előjöjjön a vérezgetés. 

Előzmény: japaszturo (20718)
Deryan Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20721

Szénától, alomtól is elfertőződhetett.  Fontos, hogy más nyulakkal ne érintkezhessen semilyen formában. Ha csak sima gyulladás, akkor a kamillás mosogatás, szemcsepp/tetrán kenőcs jó.

Szelid, jól kezelhető nyuszinak egy kis fertőtlenitőszeres (betadin, hidrogénperoxid-/kálium-permanganát oldat) vizzel mosd meg a két melső lábát, aztán töröld szárazra. A szem kezelése mellé alkalmazd!

Előzmény: csaszlász (20719)
Istvan56 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20720

Tetrán szemkenőcs

István

Előzmény: csaszlász (20719)
csaszlász Creative Commons License 2012.11.17 0 0 20719

helló japaszturo!

zárt épületbe vannak,az ajtaját reggeltöl estig nyitva hagyom,este zárom...nem tűnik huzatos helynek!rács padlózat,elejse deszkás!

mivel lehetne kezelni még a szemét?

Előzmény: japaszturo (20715)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20718

Szia ! A bak nyúl  az anya nyulat ,hogy rávegye a párzásra sokszor meg harapja. Nálam általában  a fülét

.

Előzmény: Törölt nick (20717)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20717

Szia!

Köszönöm a tanácsodat, megpróbálom a hiperolt.

Biztos, hogy nem szúrhatta meg semmi, azaz nem valószínű, mert akkor csak piszkálná a sebét, ráadásul délután is elfekve pihen. Az étvágya pedig tökéletes. A helye mindig tiszta, fa padozat és rács van hátul, ezért észrevenni könnyen, ha vérezne. Akkor tűnt fel csak, amikor összeraktam a bakkal, mert ha nem láttam volna vércseppeket, akkor nem is gondoltam volna semmi bajra.

Ez azért furcsa, mert ilyet sehol nem olvastam a neten, hogy bárkinek lett volna, pedig már próbáltam keresgélni.

Azért gondoltam, hogy esetleg nem kötehető-e össze a 11 kisnyuszi elléséhez. 

Előzmény: japaszturo (20714)
törpecser Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20716

Szia.

Nem láttam kék cser nyuszit kiállítva, de lehet csak elkerülte a figyelmem.

Igen állítok  ki Dabason törpét is és fekete csert is.

Előzmény: Lpocak (20695)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20715

Próbáld meg kamilla teával mosni. Milyen tartási módot használsz ? Mély almos ,rács padozat. Zárt hely : pince stb.

Előzmény: csaszlász (20713)
japaszturo Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20714

Szia! Irod ,hogy a bak váltja ki a vérzést,ha jól olvastam! Biztos? Lehet,hogy meg szurta neki valami,és begyuladt. Próbáld meg fertőtleniteni hiperollal. Én most kezelek vele egy nyulamat "genyes seb",mert megszurhatta valami a combját ,és begyuladt Úgy látom használ. Gyógyul a sebe.

Előzmény: Törölt nick (20712)
csaszlász Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20713

helló!

2-3napja  az egyik nyulamnak könnyzik a szeme...szeme körül is a szőr eléggő könnyes.váladékos

mit lehetne vele kezdeni,mivel kell kezelni??

köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20712

Köszönöm a választ, de ez a hegesedés akkor is vérzik, ha még a bak a közelében sincs.

Elég ha csak a szagát megérzi és máris vérzik?

Mert számomra ez egy elég érdekes dolog, hogy mi lehet az ok.

Előzmény: Deryan (20711)
Deryan Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20711

Hm... tapasztalt túlságosan nem vagyok, de már nálunk is sok minden előfordult.

Fialás után mi nagyon ügyelünk arra, hogy a zárva tartott anya legalább reggel és este nagyot sétálhasson. Különösen a fialás után közvetlenül, mert ilyenkor gyakori, hogy még vér csöppenhet ki belőle. A mozgás jót tesz a mielőbbi belső tisztulásnak és a sérült felületek mielőbbi regenerálódásának.

Lehet, hogy az utóbbi fialás után valami útban lévő hegesedés alakult ki és a pároztatásnál ez megsérült....

Előzmény: Törölt nick (20710)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20710

Sziasztok!

Szeretném kérni hozzáértő nyulász segítségét.

Az anyanyulam szeptember 19-én ellett 11 kölyköt, de abból sajnos csak 7 maradt meg. Ez volt a második ellése. November elején szerettem volna pároztatni ismét, de sajnos nem tudom miért jön egy-két csepp vér a nemiszervénél.
Azt hittem, hogy esetleg a bak (aki egy nagyon okos, barátságos és szelíd nyúl, mert többször körbenyalja a nőstényt, és nem egyből veti rá magát) megsértette. Ha a helyén van, akkor semmi nincs, még a vérzés is eltűnik. Ettől a baktól vannak az előző kicsinyek is.

De múlt héten, amikor takarítottam, kiraktam a földre (mert zárt helyen vannak a nyuszik naponta takarítva) és akkor is ott maradt a vér helye, holott a bak a közelben sem volt. 
Az anyanyúl étvágya nagyon jó. Semmi jele nincs, hogy bármi baja lenne.
Lehetséges, hogy még az előző vemhesség jelei vannak rajta, és esetleg méhgyulladása van? De akkor meg miért csak a bak szagára vérzik, mert a helyén semmi nincs. Észre sem lehet venni rajta semmit, hogyha nem érzi meg a bakot vagy annak a helyét.

Gupppy Creative Commons License 2012.11.16 0 0 20709

Sziasztok! :)

Eladó óriás kosorrú nyuszik!

http://www.jofogas.hu/vi/6958441.htm

ford granada 2.3 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20708

Sziasztok

Keresek eladó süldő német óriás fajtatiszta süldő nyulat

Vác környékén

Van egy eladó fajata tiszta német óriás anyanyulam 1,5 éves nálam már ellett és nagyon jó anya de frissítrni szeretném az állományt

Olcson eladó

Csere érdekel

Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20707

Fotót sajnos nem csináltam, a bőrt meg eltakaritották a kutyák:(

Előzmény: tp329 (20706)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20706

Szia!

Óvatosan nyisd szét (vágd fel) a csomókat és nézd meg, mi van benne. Esetleg fotó?

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (20705)
Erdélyi Nyúlász Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20705

Sziasztok

Mint a nevemből is kiderül Erdélyből irok nektek. 1,5 éve kezdtem el nyulazni egy anyával. Az anyát eleinte hordoztam máshoz pároztatás céljábol ,de elegem lett a hordozásből(plána ha még fel sem vette rendesen, nem fialt, stb), igyhát beszereztem egy bakot is de ekkor már volt pár nyulam az anyától. A probléma a következő lenne: tegnap vágtunk egy nőstény nyulat. Ekkor vettem észre, hogy a hasán van jőpár gubó/csomő aminek a tetején olyan sebféle van. Az interneten keresgélve bögölylárvára gyanakszom, de itt a fórumon még nem találkoztam ezzel(pedig már olvasom egy ideje). Néztem a gyorskeresőbe de ott is csak egy bejegyzésecskét találtam. Mit gondoltok mi lehet ez?

Előre is köszi

Terrás Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20704

Köszönöm a választ! Nem vagyok kezdő, régebben is voltak nyulaim, két éve abbahagytam a nyúltartást ekkor még szedték őket a lakóhelyemen,de már nem ezért gondoltam hogy az interneten kellene eladnom. Takarmánnyal nincs gondom szálastakarmány(lucerna ,széna)szemes,paprika,káposzta hulladékok is vannak, ezzel nem sok gondom van. Azért akarom nyulakat tartani mert szeretem az állatokat, nem akarok másnak a konkurenciája lenni, csak én is megpróbálnám eladni.Most is vannak nyulaim 1 anya és 6 választási.

Előzmény: juhosttt (20698)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20703

Nekem is van 2 fiatal nőstény, aki már lassan 1.5 hónapja nem veszi fel a bakot. Még nem fijaltak, de ha így haladunk nem is fognak. Ugyanazt eszik amit a többiek, mégse tüzelnek sose. Pár naponta beteszem a bakhoz, de csak lefekszenek aztán nincs semmi. Az egyik ilyennek az annya meg egyből felvette a bakot, ahogy betettem. Igaz 1 hét múlva újra felvette, de azóta már nem, ha minden jól megy, akkor vemhes. A takarmányozás is lehet gond, de nem minden esetben. Próbálkozz, de ha nem veszi fel a bakot (a nőstény kinyomja a seggét, a bak pedig elélvez, morog és lefordul róla), akkor nem érdemes sokáig tartani, meg kell próbálni másik anyának valót szerezni. Én most ez fogom tenni.

Előzmény: sanyinyúl (20702)
sanyinyúl Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20702

Lehet, hogy nem csinálom jól (mentségem, hogy kezdő vagyok) és sokan dührohamot kapnak majd a soraimat olvasva, de mégis csak más tapasztalataiból tanul az ember... úgyhogy leírom, hogyan etetem őket, hátha tényleg ott a gond.

Naponta kb. 1-1,5 marék purina tápot kapnak, amihez alkalmanként kb. 10 szem kukoricát (többet soha) és kevés tritikálét keverek. Ha van friss, ha nincs szárított herét kapnak minden nap + szárított szép zöld szénát. Ez az alap... minden nap jár.

Alkalmanként adok nekik frissen szedett pitypanglevelet, mezei szulákt stb., hetente 3-4x répát (fehéret és sárgát egyaránt) + mostanában szintén néha fél-fél almát.

Többen mondták már, hogy lehet a bakommal van a baj. Hát, én tényleg nem értek hozzá... de annak az anyának (amit aztán félidősen levágtunk) 9 kisnyula lett volna ettől a baktól első ellésre. Mondjuk az az anya is teljesen más fajta volt, mint a megmaradt kettő.

No, ezek után szívesen fogadom a tanácsokat az etetéssel és egyéb dolgokkal kapcsolatban, mert tényleg szeretném a dolgot tisztességesen csinálni!

Előzmény: tp329 (20691)
carlin Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20701

Még azt felejtettem el,nálam a törpék is fialnak télen és érdekes módon velük van a legkevesebb gond.Csak elől nyitott a láda,ezért nagy ritkán fordul elő,hogy kirántja,bár ez nyáron is előfordul és ha éjszaka történik,reggelre az is kihűl.

Előzmény: carlin (20700)
carlin Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20700

Nálunk csak zárt az épület,huzattól védett.A hőmérséklet szinte annyi mint kint.Ritkán szokott előfordulni gond a téli fiasztatással.Volt már olyan,ami levizelte őket,vagy ami leette a szőrt.Elvileg ez utóbbi valamilyen hiánybetegségre utal,de én ezt nem minden esetben igazolom,mert ugyan azt kapja az összes.Szerintem az én esetemben inkább rossz szokásról van szó.Viszont az ilyen anyáknak még 1 lehetőséget adok(mert mindenki megérdemli)  ha eljátsza ugyan ezt,akkor levetkőztetem.

Előzmény: Deryan (20693)
sk2011 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20699

Én 36 nap után szoktam választani, amikor már stabilan esznek és nem viseli meg őket az elválasztás. Az anyákatt választás után kb.: 1 héttel szoktam pároztatni, amikor elérik a vemhesítés előtti súlyt, had erősödjenek és újra szép, egészséges utódokkal ajándékozzanak meg.

Előzmény: sanyinyúl (20689)
juhosttt Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20698

Az írásod alapján 0 tapasztalatod van, így szerintem merész dolog 10 anyával kezdeni. Számoltad már a hely és takarmányberuházást? Mi van ha nem térül meg? A felvásárlási ár nagyon gyér, azzal sokat nem érsz. Eleve akkkor jó hústermelő fajta kell, szóval vagy jó keveréket fogsz ki, vagy megveszed a drága fajtájúakat.

Az interneten mindent el lehet adni, csak nem biztos hogy megveszik. Nekem már lassan 3 éve van kint egy hírdetés, de még nem telefonáltak 10-nél többen, de már több mint 1200-an látták a hírdetést (persze benne van h egy ember többször is több ip címről más időben).  Én akkor csak 2-3 db felesleget akartam elpasszolni.

De térjünk vissza az elejére. 10 anyából csak 7 fialjon egészségesen. Számolj átlag 7 nyúllal. Az kapásból 49 db nyúl, átlagosan. Ez legyen az alap, ettől csak többre számolj. Ezeket etetni, takarítani kell. A helyről meg nem is beszéltem. Ennyi nyúlnak nem elég egy kis ketrec. Mivel húsra tartod így fel is kell nőniük. Egy termetesebb példányokból álló csapat hamar kinövi a választáskori helyét. Ha bevannak zsúfolva jönnek a betegségek, elhullás, megint hátramenet az egész. Aztán a megfelelő takarmányozást sem árt megtudni, hogy mikor mivel etess.

Nem akarlak eltántorítani, de így kezdőként nem leszel senki konkurenciája. Hiába ölöd bele a pénzt, sokat nem forog vissza. Ha tényleg a pénzszerzés a cél, akkor tarts húshibrid tyúkot, azt jobban megveszik. A nyúlnak a piaca sem a legjobb a hazánkban. Sokan idegenednek tőle.

Előzmény: Terrás (20692)
grener Creative Commons License 2012.11.15 0 0 20697

Sziasztok!

Csak egy gyors helyzet jelentés!Rozinak /a szúnyogcsípett anyának/ hétfőn megszülettek a picinyei. 6-ot számoltam, bár nem nagyon akartam bolygatni őket, csak annyira, hogy élnek-e? Rozi most aktívabb, rendesen gondozza őket, szép,bélelt fészket épített. Kap minden jót, remélem nem lesz semmi probléma!

A mixosok az első szériából javulnak, meg van mind a 8 ami megmaradt. A" hörgős" is jobban van.

Télen mi is pihentetni szoktuk az anyákat. Most viszont van még 3 anyám, akinek szülni kell. Bár az egyik szerintem átvert! Most megvárjuk a pénteket és kiderül! Remélem nem lesznek nagyon hidegek! 

Terrás Creative Commons License 2012.11.14 0 0 20696

Nem a családnak akarom, vágnivaló nyulakat szeretnék árulni, nem házikedvenceket. Erre sincs kereslet?(Ezt az eladást élve gondolnám)

Előzmény: Törölt nick (20694)
Lpocak Creative Commons License 2012.11.14 0 0 20695

szia

Véletlenül nem csináltál képet kék Cser nyusziról?

Állítasz ki Csert Dabason?

Előzmény: törpecser (20633)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.14 0 0 20694

Elsőként azt kellene tisztáznod, hogy miért kezdesz bele? Ha a család hús szükségletét akarod kielégíteni, akkor nem sok szükség van hirdetésre. Ha házi kedvencekkel akarod elárasztani a környéket vagy az országot, akkor inkább el se kezdjed. 

Előzmény: Terrás (20692)
Deryan Creative Commons License 2012.11.14 0 0 20693

A helyük és az etetésük tavasztól őszig ideális.

A kertünk a város másik végében van.

Előzmény: carlin (20690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!