Ez a "felhevült lakásban gyorsan hűtsük le a levegőt klímával amikor hazaérünk" gondolat sok betegséget és kapcsolati válságot okozott eddig is. Sokkal konfortosabb a "folyamatosan üzemelő klíma által lehűtött falak és bútorok közötti közel egyenletesen hűvös levegő szintentartása halkan, alig hűvösebb levegőt fújó klímával" módszer. Mi is nemrég szereltettünk fel egy klímát, jól működik rajta a Jet funkció, de csak kipróbáltuk egyszer-kétszer. Ami nagyon bejőtt, hogy a 73 m2-es panel kb. központi helyiségében elhelyezve 25 fokra állítva, ventillátor legkissebb fokozatra állítva megy éjjel-nappal. A legtávolabbi helyiség legtávolabbi sarkában 25.5 fok van, a klímás helyiségben 25.0. Klíma nélkül 29 fok lenne, ezen nekünk elég négy fokot csökkenteni, de a páratartalom kb. 65%-ról 47% körülire csökken, a kettő együtt adja a konfort érzetet.
Pedig itthon tényleg elég sok minden szánalmas. A pöffeteg arrogancia például, amit képviselsz itt. Inkább otthon, a családod körében gyakorold. (Hőguta ellen pedig sötét, hűvös szoba és sok folyadék!)
Viszont azt is említed, hogy folyosón van a gép (kicsi légtér), ott pedig előfordulhat, hogy hamar átforgatja a levegőt és már hideget szív vissza és ezért szabályoz vissza.
Akartam javasolni a turbó módot, de most említed, hogy ott sem túl acélos. Akkor lehet, hogy meg kellene nézetni azzal aki feltette, hogy mit szól hozzá.
Nekem a szintentartáskor felvesz 150-500W körüli áramot, ha benyomom a powerfullt akkor szépen felkúszik 1300-1400W-ra szóval akkor dolgozik fullosan. De a levegőt még nem mértem milyen hideget fúj ilyenkor.
Undorító ez a leereszkedő irónia. Tudom, az empátia hiánycikk itthon.
A kollégának teljesen jogos a felvetése, és igen, a Daikin készüléke legalább full power módban beleadhatna anyait-apait, tekintet nélkül az egyensúlyra.
@Bilek, Zeki, Szumoo, Köszönöm, megnyugtattatok. Szóval akkor ez feature, ilyen a Daikin, csak furcsa, hogy fél nap mire temperál a lakásban. (ezért kezdtem mérni a kifújt levegőjét). Emlékeim szerint kb. 5-10 percenként csökkent egy tizedet a hőmérséklet mikor először bekapcsoltam (meleg bútorok, falak). Lehet, hogy ez így konfortos, de megmondom kissé irigylem a kolleganőt aki hazamegy a meleg panelbe, és 20 perc múlva már jól érzi magát a szobában. (Tavaly szereltette, valami Sinclair gép. Lehet még valami utolsó on-off -os?!)
A tesóm is mikor kérdezte milyen a klíma, mondtam működik de szerintem nem fúj elég hideget powerfull módnál sem, erre mondja, hogy érdekes, az apósa most vett egy hiperben egy olcsó Beko-t a weekend házába a tetőtérbe, ezerrel nyomja a hideget. Nem tudtam úgy tekinteni, hogy de sz@r neki...
Örültem volna hogyha haza megyek én is bekapcsoljam és egy-kettő levigyen pár fokot, aztán utána fújhat langyos levegőt is a tartáshoz. De szerintem mivel folyosón van ez amúgy is felejtős, idő kell míg szét árad a levegő. Ok, marad a folyamatos járat.
Most a nagy melegben már két hete megy szinte egyfolytában a gép, pár nap után szépen beállt és tarja is a 23-24 fokot az egész lakásban.
Szóval van egy tökéletesen működő berendezésed.
Ha leveszem minimumra, 13-14 fokos levegőt tudok mérek kifűjásnál. Ugyanazzal a hőmérővel munkahelyen 8 fokot mértem szintén inverteres Midea készüléknél.
Azért ez már különbség, nekem majdnem dupla hőfok. Simán elé tudok állni a gép elé és nem zavar.
A Daikin mérnökei munkaórák ezreit ölik bele hogy megtalálják az egyensúly a nem túl hideg légáram, és mégis lehűtött lakótér közt, téged meg pont ez zavar.
Hát, van az úgy hogy mindenki szembejön az autópályán...
Nem tudom, hogy jó-e a mért 13-14fokos kilépőd, ez így a környezeti változók ismerete nélkül nem hiszem, hogy megmondható.
Amikor "félredobod" a szenzort azzal egy nem optimális üzemre készteted a géped, ezzel jól megterheled, rontod a hatásfokát (ezt mutatja is a fogyasztásnövekedés). Minek kínozni.
És ahogy írod is beállt lakáshőmérsékletnél nincs vele semmi gondod, szóval használd úgy ahogy kitalálták.
A Daikinnak nagyon finom kis vezérlése van. Sokszor én is azt figyelem működik-e egyáltalán, közben meg a lakásban pont a kívánt klíma van.
Rövidebben: Ha félredobom a beltéri hőcserélőjén a szenzort, hidegebbet fúj a klíma (9-10 fok), egyébként legfeljebb 13-14 fokos levegőt. Én soknak találom, valami stimmel a szereléssel vagy a szenzorral, vagy így van jól egy Daikinnál? Baj-e ha félre dobva hagyom a szenzort? Mit okozhat? Mire szolgál a hőcserélön lévő szenzor?
Sziasztok! Daikin FTX35J3+RX35K-as klímával hűtök előtérből 50 nm panelt. Már a szerelés után csóváltam a fejem, hogy hűt-hűt, csak olyan gyengécskén, nem fúj olyan hideget. Gondoltam is, hogy majd hogy fog ez nekem lehűteni a nagy melegben.., de biztos ilyen az inverter gondoltam.
Ha leveszem minimumra, 13-14 fokos levegőt tudok mérek kifűjásnál. Ugyanazzal a hőmérővel munkahelyen 8 fokot mértem szintén inverteres Midea készüléknél.
Azért ez már különbség, nekem majdnem dupla hőfok. Simán elé tudok állni a gép elé és nem zavar.
Szídtam a szerelést, gondoltam biztos megroggyantották valahol a csövet, gondoltam biztos baj, hogy kívül a csonkoknál vagy 5-7 cm-en nincs szigetelés csak a csupasz réz, hogy biztos baj, hogy nem tekerték körbe a 6 méter csövet alus szalaggal így elveszti a hőt, lehet kevés a hűtőközeg, stb. stb. Júliusban bosszankodtam, hogy fújja-fújja a gép a hidegecske levegőt, de estére már jobban jártam, ha kinyitottuk az ablakot. Most a nagy melegben már két hete megy szinte egyfolytában a gép, pár nap után szépen beállt és tarja is a 23-24 fokot az egész lakásban.
Az érdekesség amit igazából mondani akarok az az, hogy leszedtem a gép burkolatát, és gondoltam egyet, a hőcserélőnél kiemeltem a szenzort a helyéről. Nem adott hibát a gép, viszont egyből felment a gép fogyasztása, ÉS elkezdett jegesebbet(!) tolni.
Elkezdtem figyelni. Kiemelt szenzorral is működik rendesen, ha eléri a kívánt hőfokot visszavesz a teljesítményből, ha meg leveszem 18 fokra, van, hogy 9.5 fokos levegőt is mértem. Ha visszateszem a szenzort a helyére, lecsökken a fogyasztás és a kifújt levegő sem annyira hideg.
Megnéztem egy Daikin szervíz könyvet (más típusét találtam), hogy mire is szolgál a belső hőcserélőn lévő szenzor, és elvileg az értéke elég sok mindenben segít kommunikálni a kültérivel, meg abban is, hogy ne fagyjon le a beltéri. Ment több mint egy napot oldalra dobott szenzoral, nem fagy le egyáltalán a beltéri és mondom vissza szabályoz, amit valszeg a kültéri mért értékei miatt is tud megtenni. Viselkedésben én csak annyit látok, hogy ha a helyén van vissza szabályoz, azaz olyan mintha csak egy vagy-vagy kapcsolat lenne a a visszaszabályzásban, hogy vagy a kültéri mondja meg, hogy mennyire kell 'kompresszálni', vagy a beltéri, és vissza szabályoz amelyik hamarabb szól...
Biztos sok ilyet gépet szereltetek már, most hiba vagy feature ez a szenzor 'túl korai' vissza szabályzása? Vagy a beltéri-kültéri nincs jól leprogramozva egymással?
Ha így hagyom, az mennyire tesz rosszat a gépnek? Mit is csinál pontosan a hőcserélős szenzor? Miért nem fúj olyan hideget ha a helyén van? Ez direkt Daikin programozás, hogy meg ne fázzon az ember? Milyen hőmérsékletű kellene legyen a kifújt levegő közvetlenül a készülék előtt ha leveszem minimumra? Még mindig nem vagyok azért teljesen biztos, hogy 'rendesen' szerelték fel a klímát és azért nem fúj olyan hideget, de mi az amit tudnék ellenőrizni?
Arról hogy a felhasználó kapcsolgatja a gépet, vagy rosszul van elhelyezve, a klíma gyártója nem tehet.
Nem járatja a gépet 0-24 mert hideget fúj, de azárt fúj hideget, mert nem járatja folyamatosan, meg mert a zasszony nem hagyja.
Vannak emberek akiknek minden megoldásra van egy problémájuk.
Ismerős rakatott klímát a hálóba hogy ott legyen jó idő, erre az asszom kiköltözött a nappaliba a gyerekkel, nehogy megfázzon és panaszkodik hogy meleg van.
Van akin nem lehet segíteni.
- nagyon behűteni sem akarjuk a lakást, mert a 35 fokból leizzadva bejövünk 24 fokba és kész a megfázás.
Leginkább kérdezd meg a szomszédtól, ha áűtlód, akkor csak az ő területéről tudod karbantartani, ill, a szereléskor is át kell menni, nem oldható meg máshol ?
Melyik klímák rendelkeznek intelligens befúvási funkcióval? Értem ezalatt, hogy a beltéri automaikusan elírányitja a levegőáramlást a helyiségben tartozkódó emberekről...
A Daikinról tudok, de vannak olcsóbb klímák is 200ezer körül amik tudják ezt a funkciót?
Ne is mondd! Hozták, nézzem meg. Feszültség alá helyezéskor csipogott valamit, aztán elkócserék után egyszercsak azt sem. Itt egy picit levert a víz, hogy rosszabb lett. Na akkor jött elő a hűtőspré. 3 kondi volt egy kupacban, mindhármat cseréltem, és megjavult. Az egyik értéke összevissza mászkált, attól függ, hogyan fogtam meg. Érdekes, hogy nem a proc fő órajele volt, hanem valami másodlagos órajel, és a csipogás hangmagasságáért is felelt. Gondolom arra várt, hogy adott számú impulzus jöjjön onnan, csak a kondi miatt nem jött....
Én nagyítóval átböngészem mindig először a forrasztásokat, a körberepedteket, a gyanúsakat, meg a nagy alkatrészek lábait átforrasztom. Ha megjavul jó, ha nem mehet a hibakeresés.
A 10nF megdöglése ritka egy eset. És izgalmas :-)))
egy egész egyedi problemam lenne :) ma gondoltam megnezem milyen hőmérsékletű levegőt fúj a Klima, aminek eredményeket amikor bedugtam a szenzort, az ledarált néhány lamellát a whirlpool Klima belterijeben. Ilyen henger alakú vizszintesen futó ventilkator van benne.
nem tudja valaki hol lehet venni ilyet hozza?
asszem legközelebb nem dugdosom be a szenzort lehúzott redonynel sötétben :))))
Szintén szakmában (elektroműszerész) dolgozok 20 éve, tanult szakmám. Ezeket tenném meg először, így-is úgy is ráfér arra a panelre. Ha saját magam csinálom, akkor 2500Ft, ha valakit meg kell rá kérni, akkor pár sör, vagy kb ennyi munkadíj. Ettől persze nem biztos, hogy megjavul, legutóbb egy kis 10nF-os kerámia kondenzátor miatt nem működött egy klíma (a proc egyik órajelét adta).
Valakitől kaptál erre egy mínuszt, én meg adok gyorsan egy pluszt. Elektroműszerész vagyok, én is rengeteg cuccot gyógyítottam így. Legutóbb a mosogatógépemet.
Lenne valakinek tippje, hogy lehetne-e találni valahol beltéri vezérlő panel kapcsolási rajzot találni Vinchi AC12-3 típusú klímához?
Egy ismerősnek van ilyen klímája, ami azt csinálja, hogy bekapcsolás után a beltéri egyság ventillátora mindig csak egy határozott készülékházra történő kézcsapás hatására indul el és mindig csak a legkisebb fordulaton jár, függetlenül a beállítástól. Amúgy működik és hűt rendesen, csak ennyi a gondja. Megnézte már klímaszerelő is, aki azt mondta, hogy vezérlőpanel hiba, de ehhez már nem lehet kapni, így javíthatatlan, vegyenek új klímát.
Én adnék neki egy esélyt, hátha csak valami triviális, könnyen javítható hiba van a panelon. De sokat segítene, ha lenne hozzá rajz és nem kellene visszarajzolgatni a kapcsolást. Valaki tudna ebben segíteni?
Nálunk pont ma egy hónapja, hogy felszereltek két Gree Amber-t. Csak az első 3-4 napban volt ilyen szélsőséges a hőingadozás, míg "megtanulták" helyi jellegzetességeket. Viszont erre a szerelő is felhívta a figyelmemet, hogy ez nem hiba, idő, míg beállnak. Jelenleg 1 fok a hiszterézis, +/- 0,5 celsius. Nappal beállított hőfokkal, automata venti üzemmel mennek, éjszakára rányomom mindegyikre a csendes (quiet) ventilátor módot. A csendes módban hallhatatlan a gép, ha így nem győzi a hűtést, akkor fokozatmentesen emel a venti fordulatszámán, valahol a csendes és az egyes fokozat között sustorog, majd ismét elhalkul. Ja és mindez nem i-feel módban történik... az egyik szoba túl kicsi ahhoz, hogy elég legyen a 10 percenkéni hőfok információ.
Én még mindig javasolnám a folyamatost, bár meggyőzni biztos nem tudlak, főleg nem a nejed.
Sajnos mikor bekapcsolod akkor valóban ömleni fog a hideg a gyerekre, viszont egy lehűlt háznál már szinte észre sem venni, hogy megy a gép. Jó ez így túlzás, mert a kb. 1hete tartó kánikulában most már nálam is érezhető, de amíg csak sima nyár volt addig szinte sosem kapcsol fel a venti 1.fokozatról, a légáramlatot csak akkor érzem ha eléállok és direkt figyelem.
Nem tudom a gree meddig tud leszabályozni, lehet, hogy azzal is lehetne baj, mert kapcsolgatna.
Reggel még eszembe jutott, hogy egy 100nm-es tipikus házra kiszámoljam a beépített tömeget és akkor már könnyen lehetne számolgatni, hogy hány nap alatt tudna 2-3fokot hűteni egy klíma. Biztos, hogy döbbenetes szám jönne ki és mindaddig a gép kellemetlenül nyomja a hideget magából. A kapcsolgatósoknál ez 100% a klímahasználat teljes időtartamára.
Ja, nme számoltam ki, mert lusta vagyok most összeszedni az építőanyagok súlyát, mennyiségét, stb.... :))
Érdekes a számolás. És igen rossznak nem mondanám a szigetelést, van árnyék, egyedül ez anagy üvegfelület ami idegesít.
Ez még a július volt ami annyira nem volt durva, most az augusztus -az előjelzések szerint is- ennél durvább lesz.
Ketten vagyunk folyamatosan erre én 100W-ot számolok/fő, hűtő, Tv nem megy 24-ben így azt max 100W-nak venném, ez így 300Wx24h=7kWh, ezt lehet nyugodtan felezni a júliusi időjárásnál, mert kb fele időben (éjjel) kifele ment a hő, most augusztusban már szinte semmit.
60+kWh volt a havi elfogyasztott, ez 5,5-es coppal (6al- nem merem számolni, bár...) 330kWh hűtési. Tehát napi 11.
Saccra az augusztust 3X-ra mondanám, majd elválik.
Az napi 2KWh villamosenergia felhasználás. Ez kb. 7KWh hűtési teljesítmény egy egész napra.
Egy ember 60Wh hőteljesítményt bocsájt ki óránként, tévé 100Wh, hűtő szintén. Ha otthon van egy 4 tagú család egész nap, csak a testhőjük 5.76KWh egy napra. Szóval ha 7KWh hűtés a házadnak elég egy napra, akkor az igen jól szigetelt.
Ha már egyforma a gép, cseréld ki a távirányítókat. Nem-e egymáshoz lettek kalibrálva a beltérivel, mikor felszerelték őket, csak időközben felcserélödtek. Hátha...
Ja, meg tudom, hogy a szabályozás valamilyen algoritmus alapján dolgozik - jobb esetben. Nem reagál azonnal és nem is biztos, hogy úgy van programozva, hogy reagáljon azonnal. Van a rendszernek tehetetlensége, Szoba2 sokkal-sokkal messzebb van a géptől, mire odaér a hűtőközeg, sokkal több idő mint Szoba1 esetén. Gondolom, amíg nincs meg a kellő nyomás addig nem is nagyon cselekszik a gép. De azért az alapelveket, hogy hűtést kérek és a beállított hőmérsékletet elérve (vagy megközelítve) azért történjen valami, csökkenjen a hűtés intenzitása, stb. jó lenne tapasztalni Szoba2 esetén is. Szoba1 ezt a maga módján csinálja is. Ez pedig a másik dolog: ha Szoba1 esetén tudja a beltéri egység, akkor Szoba2 esetén ugyan úgy kellene viselkednie, ha már a két gép egyforma.
panel lakásról van szó. ÉK-DNy tájolású. Be van sötétítve redőnnyel ilyenkor nyáron.
Szoba1 ÉK felé néz, reggeltől süti a Nap kb. délig.
Szoba2 DNy felé néz, délután 3-tól napnyugtáig kapja a direkt napfényt.
Nem üzemeltetjük folyamatosan mert:
- a gyerekre nem akarjuk, hogy menjen direktben hideg levegő. Nem tartózkodik folyton a szobájában, ahová nincs is direkt befújás. Ha olyan helyen van ahová fúj a klíma, akkor ott kikapcsolnánk amúgy is.
- nagyon behűteni sem akarjuk a lakást, mert a 35 fokból leizzadva bejövünk 24 fokba és kész a megfázás.
- mi sem szeretnénk ha direktben jönne ránk, ezért van az, hogy Szoba2-t éjjel, mikor totál elviselhetetlen a hőmérséklet (29 fok) akkor bekapcsoljuk, mert egyik helyre sem fúj direktben, ahol alszik valaki. Csak érezzük, hogy beszivárog a hűs levegő és így elviselhető az alvás. Ez teljesen jó lenne, ha 28 fokra állítva 28 fokot tartana, esetleg 27-re lemennénk és akkor már teljesen OK. De ez tovább hűt, hűt és hűt.
- semmi értelme járatni, ha délután a keleti fekvésű (akkor már árnyékban lévő) nappaliban kitárjuk az erkélyajtót egy bő órára, mert a gyerek az erkélyen pancsol egy felfújható medencében. Mi meg természetesen őrizzük. Ekkor megy fel 28,3 fokra a hőmérséklet az árnyékos parkból beáramló meleg levegőtől. A fal és így a levegő sem melegebb szerintem 2m magasan, mint lentebb, hiszen sokadik emeleten vagyunk amúgy is, ami nekem a fal "hűs" alja, az másnak a 2,5m-es magasságban lévő teteje ahol neki is 2 fokkal melegebbnek kellene lennie. Az egész délután napsütötte nyugati oldalon is csak 28 fokra megy fel a hőmérséklet és Szoba2 gépe 28-at mér 2m magasan is. Akkor nem túl valószínű, hogy az akkor már 5-6 órája árnyékban lévő keleti fekvésű nappaliban melegebb lenne, mint az aktuálisan is éppen a Nap által égetett nyugati oldalon.
- olyan idióta helyezte el a két beltérit, hogy van a lakásnak olyan része, ahol több fokkal melegebb van, mint a klimatizált részeken. Ezekre a helyekre tud Szoba2 hűvös levegőt szivárogtatni. De ennyi. Ha több órán át járatom és földre irányítom a légáramlatot meg turbó fokozatra állítom, akkor sem jön be több hideg levegő az egyik szobába, ami szintén DNy-i fekvésű és éjszakára 29 fok van. Azt nem tudja behűteni. Nem jó helyre szerelték fel a Szoba2-t, mert az étkező-konyhát hűti, a mellette lévő hálószobát meg egyáltalán nem. Mint írtam, ez a gép és ez az elhelyezés adottság, nem volt beleszólásom.
- a gép maga az erkélyen foglalja a helyet. Ezért pl. ha kintre teregetünk, akkor a lelógó ruhák fogják a légáramot, tehát inkább nem kapcsoljuk be a klímát
- ezt a kínai sz.rt én nem is merném bekapcsolva 24/7-ben itthagyni. Nem bízom benne. Pár órára szoktuk programozva működtetni.
Természetesen mint műszaki érdeklődésű ember, tisztában vagyok vele, hogy a ki-be kapcsolgatás nem olyan hatékony, mint ha folyamatosan jár. Meg hogy az átmelegedett fal fűt. De nem tudnám megakadályozni, hogy az alattunk, felettünk, mellettünk lévő lakásokból ne melegedjen át az a fal, ami nálunk is van.
Folyamatos üzemet akkor tudnék elképzelni, ha lenne rendes szigetelés a külső falon, és nem csak klíma lenne, hanem szellőző rendszer is, külső levegő befúvással. Mert egyébként meg a friss levegő miatt úgy is szellőztetni kell. De ez legfeljebb családi házban oldható meg.
Majd részletesen leírom a körülményeket. De nem telefonról.
Spórolást pont lesz rom mikor majd felfordulok a melegben.
Szoba2
Klíma 29 fokot érzékel a hőmérő 28at. Bekapcs 28ra. Hosszabb működés után a gép i feel és normál módban is 27 fokot érzékel. Hűtés megy tovább pedig most a távirányító is szemben van vele. A légáram útjában. A hőmérő már 26,0 fokon de hűtés ugyan úgy megy. A gép még mindig 27 fokot érzékel minden módban. 28ra van állítva. Kikapcsoltam. Kínában csuklottak páran.
Szoba1 esetén teljesen normálisan viselkedik, szabályoz. Eltekintve a 2 fokos hőmérséklet mérési problémától. Ott ha rászámítom a 2 fokot akkor lehet vele boldogulni. A másokkal nem.
(Éjszaka szoba2 be volt kapcsolva 28 fokra. 26,5 foknál még hűtött, reggelre csinált 25,4-et.)
Nem hinném, nekem van -sajnos- egy belül reluxás déli 12nm ablakfelületem ami elég durva.
Egyébként meg nem összehasonlításból írtam, hanem azért mert ezen nincs min spórolni. De ha neki dupla szar lenne akkor is 5eFt alatt lenne a havi költsége. Abból is mennyit lehet(ne) spórolni?
Az ő házában 28 fok van klíma nélkül. A tied bizonyára jobban szigetelt, ezért nem egyszerű így összehasonlítani, hogy nálad ennyit vagy annyit fogyasztott.
Köszi, az az opció kilőve, tényleg extrém közel van a másik ház fala, amit teljesen elfelejtettem. Elméletileg egy kis beugróban (nem használt bejárat) lenne a készülék végül, ahol földre, falra is lehet tenni, de talán falra érdemesebb a hely miatt, sosem lehet tudni mikor lenne szükség a bejáratra pl bútort kihozni stb.
Szia! A földre le tudod tenni a kültérit? Egy betonkockára helyezve sokkal kisebb a zaja, és akár egy hangelnyelő falat is lehet tenni a kerítésre, ha van kerítésalap, akkor még az se kell.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, a helyzet nem egyszerű, de a szomszéd oldala kilőve. Erőteljesen gondolkozom azon, hogy homlokzati rész legyen-e. Az lenne a legcélszerűbb, gyakorlatilag a fal egyik oldalán a kültéri, s közvetlen a felhasználás helyén egy kb 20m2-es szobában történne a hűtés, fűtés - aminek következtében viszont a klíma téli, nyári fogyasztása nulla lenne, mert ez nem feladat neki. A másik opció, hogy a készüléket a folyosóra tennénk ki. (A szoba a folyosó túlsó végén van sajnos, s kb 7-8m a távolság). A kültéri és a beltéri egység a fal egy-egy oldalán lenne szintén. Viszont ebben az esetben a folyosót is kellene fűteni, hűteni és a szobába becsorgó hideg illetve meleg levegő szépen apránként hűtené le/fűtené fel a célterületet. Ez nem túl gazdaságos, mindemellett nagyon pontatlan is. Ráadásul az ajtó, ami fölött a beltéri helyezkedne el az egy öreg ajtó, szigetelése nulla. A lakásból egyetlen helyiség van használva, idős ember lakja. (Tipikus 3 szobás 10x10-es kockaház.) Pozitív hozadéka annyi lehet, hogy a konvektorokat nagy hideg esetén gyújtólángra bekapcsolta minden helyiségben az öreg, ezt el lehet hagyni a jövőben, egyszerűen résnyire kinyitja a használatlan szobák ajtaját és bemegy annyi meleg levegő ami szükséges. Negatívum, hogy mondjuk 28 foknak kell lenni a folyosón ahhoz, hogy felfűtse a szobát 23-ra, illetve azon tartsa. Illetve, hogy nyáron nem fázik meg olyan könnyen az ember, ha a klíma véletlen kicsit erőteljesebben rákapcsol.
(Köszönöm, hogy végigolvastátok, legalább a fejemben rendbe tettem a dolgokat.)
Még egy kérdés: Fűtendő, hűtendő terület tehát egy hosszú folyosó, mondjuk 12m2 és annak a túlsó végében található 20m2-es szoba.
Ebben az esetben 2.5 vagy 3.5kW-os klímát választanátok?
Valójában nehéz is meggyőzni sokakat erről. Mindenki kapcsolgatja.
Pl. munkahelyemen az irodát én este úgy hagyom ott, hogy 1fokkal lejjebb veszem és becsukom az ajtót, majd másnap vissza 1 fokot. És a jelenség, hogy szinte délig alig kapcsolgat be a klíma, szinte észre sem venni, mert nem kell szenvednie a forró dolgokkal.
Kollégám ellenben ( átfedő váltásban vagyunk) az első napom úgy fogad, hogy éjszaka nem ment a klíma (mert minek menjen ha nincs itt senki), reggel bekapcsolom és szinte délig okádja a hideget magából. Kell neki soksok idő mire normalizálódik a helyzet.
Tedd a hőmérődet a klíma tetejére, és kapcsold be legalább fél napra. A fél nap után nézd meg az eltérést a két hőmérőn (annyit hibáznak egymáshoz képest), illetve nézd meg, hogy mennyire tudja tartani.
Gyakorlat is. Nincs semmi gond a Gree-vel, hagyni kell dolgozni. Két fok különbség simán van egy szobában, minél jobban közeledünk a plafon felé. Aki nem hiszi, az még nem törölgetett szekrény tetejét.
Logika általában az hogy előbb helységet túl hűtjük és fűtjük, majd ha azt elértük akkor próbáljuk eltalálni a pontos hűtés mennyiségét ... na de ezekben a gépekben nincs memória. csak osztani és szorozni tudnak. Ezt hívják PID vezérlésnek. Ha ki-be kapcsolgatod akkor mindig újra kezdődik a lengés (hibára futás)
Az hogy az i-Feel kommunikáció megtörténik-e minden 10 percben ... nem olyan biztos, és akkor szerintem vissza áll az alap beállítás ha következő 10 percben helyre áll akkor meg vissza i-Feel ...
Valóban érdekesen működik a géped, de ezzel párhozamosan elköveted azt a hibát is amit a klímázók többsége szintén.
Össze vissza kapcsolgatod a gépet.
Nem szabad úgy hűteni, hogy minden nap ráküldöd délután pár órára a felmelegedett ház több tonnányi téglájára a gépet.
A ház levegőjét pár perc alatt le tudja hűteni a kívánt hőfokra, de az folyamatosan kapja vissza a meleget a forró falaktól, bútoroktól amihez nagyságrendekkel többet kell dolgoznia.
Egy felforrósodott ház lehűtéséhez több napi folyamatos klímázás is kellhet. Ki lehet számolni mennyi hőenergia tárolódik abban a sok tonna építőanyagban, míg a levegőben csak minimális.
Ráadásul a gép is ott van a falon összebújva azzal a jó meleg téglával. EZ is bezavar, főleg, ha frankó kínai a vezérlése.
Be kell kapcsolni a gépet és használni 24/7ben, majd az teszi a dolgát. Télen sem kapcsolgatod a kazánt ki-be hanem hagyod dolgozni a termosztátot.
Ráadásul a klíma annyira kevés áramot fogyaszt, hogy ezzel indokolni a ki-be kapcsolgatást sem lehet. Sőt, elképzelhető, hogy egy beállt hőmérsékletű házban nem is fog többet fogyasztani a folyamatos üzem a komfortérzet javulása miatt.
Júliusi klímafogyasztásom 2400Ft 70-80nm-t hűtve. Ebből mit akarjak spórolni.
Az éjszakai és a legbenapozottabb időszakok között alig van 1fok eltérés a lakásban. 1db gép hűt és a lakás legnagyobb eltérése max 1-1,5 fok, igaz elég jól egybenyitott terekről beszélünk, hálószoba is északi falon van és nyitott az ajtaja.
A hőmérőn 28 fok volt. Kereken. A hőmérő egy asztalon lévő időjárás állomásé. 1 m magasságban van. Megkérdeztem a gépet, hány fokot lát? Válasz: 30 Celsius! A gép 2m magasságban van. Azért nem tudom elhinni, hogy ott fent annyival melegebb van, mert korábban 27 fok körül volt a szobában, de 1 órát ki volt tárva az erkélyajtó és akkor melegedett fel 28,3-ra. Majd onnan vissza 28-ra. Ráadásul ez délután volt és keleti fekvésű a szoba.
Ezek után bekapcsoltam az I Feel-t és 27 fokra állítottam a hőmérsékletet auto módban. A távirányítót letettem a hőmérő mellé, onnan pont el tud lőni a gépig.
Első 10 perc után kevesebb hideget nyomott, ekkor volt 27,5 fok. Második 10 perc után visszavette a ventilátort. Elérkeztünk 27,0 fokhoz. Ezután még hideget nyomott, nem kapcsolta le a hűtést.
Másnap 1,5 órát ment ebben az üzemmódban, 26,4 fok volt amikor hazaértünk, azt nem tudom, hogy a beprogramozott 1,5 óra alatt hűtötte le ennyire és hűtötte volna még tovább, vagy a 27 fokra állítás 26,4-et eredményez.
Konklúzió: saját, nyomtatott áramköri panelen elhelyezett hőmérője 2 fokkal többet mér, mint a valóság. Az I Feel módban használt, távirányítóba épített hőmérővel elfogadhatóan működik.
Szoba2:
A készülék 28 fokot mért és kb. annyi is lehetett, ugyan azzal az időjárás állomással mértem mint Szoba1-ben. Ez érdekes, de legalább jó hír. Az I Feel-t nem nagyon tudom aktiválni, mert nem tudom olyan helyre tenni a távirányítót, amire ne fújná a levegőt. Vagy ha igen, akkor meg nem lehet távirányítani, így a 10 percenkénti kommunikáció sem működik.
Ezzel a készülékkel már kitapasztaltuk, hogy 28 fokra állítva egész csendesen és megfontoltan működik, hűt, de visszafogottan. Gyenge légáram eljut olyan szobákba is ahol alszunk, így tudunk hűteni úgy is, hogy senkire nem nyomja direktben a levegőt. Éjszakára is bekapcsolva hagytuk immár második vagy harmadik alkalommal. A távirányítón ezúttal be volt kapcsolva a belső mért hőmérséklet kijelzése (bár a készülék kijelzőn jelenik csak meg és ott is 3 mp-re, amikor erre a kijelzési módra kapcsolok). 29 fokra volt állítva, de úgy már nem nagyon hűtött. Lefekvés előtt kimentem és nyomtam rajta egy " - " gombot. A kijelzőn és a távirányítón 28 fokot írt ki. Egyet csipogott csak (minden gombnyomásra csipog).
Asszony éjjel arra ébredt, hogy qrva hideg van. Kiment és látta, hogy 26 fokra van állítva. Kikapcsolta. Namost, én tudom, hogy 28-ra állítottam. Senki más nem nyúlt hozzá. Akkor meg WTF???
Tegnap kicsit játszottam vele, kipróbáltam, hogy pl. TV távirányító nem tudja-e a hőmérsékletet állítani, de nem. Nézegettem és azt láttam, hogy 27 fokot mér a gép és 29 fokot a távirányító (legalábbis úgy tűnik, hogy I Feel módban a belső hőmérséklet kijelzés a távirányítón mért értéket mutatja).
Az érdekesség az volt, hogy 27 fokot mért a gép, I Feel kikapcsolva ugye, és 28 fokra állítva - ami eddig éjjelente bevált - folyamatosan hűtött! 29-re állítva is! 30-ra állítva kikapcsolt a hűtés. Ezután próbáltam megint 28 felé közelíteni de nem nagyon akarta azt, amit én. Elkezdett megint hűteni (a gép még mindig azt mutatta, hogy 27 fok van szerinte) és nem nagyon akarta abbahagyni. Megint fel kellett vinnem 30 fokra.
Konklúzió: tiszta káosz és elmebaj, logika nincs a működésében, úgy tűnik, helyesen méri meg a szoba hőmérsékletét de hiába van magasabb értékre állítva, mégis hűt. Meg magától állítódik a hőfok.
Ahogy mondod. Nekem szégyenszemre egy özönvíz előtti on/off gépem van, és a mostani kánikulában 11 után inkább lekapcsolom. A szomszéd ablaka ugyan sacc 20 méterre van, de ennek a kültérinek olyan zaja van, mint anno a Cessnámnak volt alapjáraton :D
Minden évben megigérem magamnak, hogy majd idén. Idén a f :)
Váciában pár hónapja fel is vetődött, hogy a város két-három nagyobb lakótelepén megtiltják a homlokzatra szerelt kültérik telepítését. Nem tudom, hogy ez a testületig eljutott-e, vagy történt-e bármi ez ügyben, mert nem követem, de úgy érzem jobb résen lenni.
Az csak egy dolog, hogy a telekhatáron belül tudod tartani a hardwert. Itt olyan kérdések is felmerülnek, hogy a szomszéd fala mennyire van a te klímádtól, hogy az ablakai, legfőképpen a pihenésre szánt helységeinek ablakai a kültéridre nyílnak-e?
Van még a képletben a magyaros jószomszédi változó. Nem egyedülálló eset, hogy a "jószomszéd" ellene irányuló támadásnak vette a szájába telepített kültérit, és kezdődött is a móka.
Szerintem egyeztess a szomszéddal, mert itt 50 centikről, és nem 10-20 méterekről beszélgetünk, s a zajszintmérővel való felesleges rohangálást lehet, hogy ezzel meg is spórolod :)
- Településképi bejelentésre kötelezett a klíma telepítés közterületről látható homlokzatra
- Ha egyetlen centit is átlóg vagy a szomszéd területén a zaj meghaladja az engedélyezettet az birtokháborítás->igen a zaj is birtokháborítás
- Ha a karbantartás nem oldható meg csak a szomszéd területéről az öngól mert meg kell térítened a kárát pl. ha szabit kell kivennie, hogy beengedjen. (Értelem szerűen a bemászok hátulról az megint rendőrségi ügy lehet ha nem adott rá engedélyt)
Érdemes olyan helyre tenni ahol nem zavar és zavarás nélkül karbantartható.
Köszi. Sajnos a ház nagyon közel van, oldalsó fala, konkrétan a kerítés és a ház között annyi hely sincs, hogy elférjen egy autó. Akkor ez az ötlet valószínűleg kuka. Köszi.
Nem a telekhatártól való távolság a lényeg, hanem az, hogy a szomszéd házfal milyen messze lenne a kültéridtől. Ha közel lenne, akkor az se mindegy, hogy az milyen fal: oldalfal, hátfal, vagy a front a bejárattal, terasszal, ablakokkal, stb. Azért a kültéri lehetőleg egy centit se lógjon át a telekhatáron, mert az átlag magyar harap az ilyesmiért.... Ha intelligens szomszédod van, érdemes megbeszélni vele a dolgot, minden későbbi vita elkerülése érdekében.
A legfontosabb ökölszabály, hogy a csőátmérő csökkenése és a csőhosszak növelése egyaránt a csövekben levő levegő statikus ellenállását növeli. Ennek alapvető szerepe van abban, hogy milyen teljesítményű ventilátorok képesek a kívánt levegő mennyiséget eljuttatni a csöveken át a helyiségekbe.
Leegyszerűsítve: eleve vannak alacsony és magasabb statikus ellenálláshoz tervezett központi klíma egységek.
Légbeömlőket tudsz szabályozni motoros szeleppel, a kézi szabályozás életszerűen nem fog működni egy ilyen rendszernél.
Amennyiben egy klímaberendezés beszerelése szakfeladat, akkor egy ilyen rendszeré hatványozottan az. Légcsatorna csöveket szerelni nem atomtechnika, az viszont nem mindegy, hogyan van kialakítva a rendszer. El tudom képzelni, hogy találsz céget, amelyik boldogan eltekint attól, hogy ő szerelje a csöveket, viszont a tervezésből nem kéne kihagyni őket, mert hasraütésre összerakott csőrendszerre ráakasztott központi klíma könnyen okozhat csalódást.
Elég sok írás van az Interneten ezzel foglalkozó cégek oldalain, kitalált megoldásokkal.
Csak érdekességképpen jegyzem meg: a Gree klímákhoz is tartozik angol és magyar nyelvű leírás is. Csendben hozzáteszem, hogy lehetne jobb is, pontosabb is.
Én is ebben a helyzetben voltam. A Green Comfort X és az Amber között viszont mindössze 10eft különbség van, én ezt bevállaltam, de 100.000Ft horrornak tűnik nekem.
Érdekelne a véleményetek. A klíma szerelhető-e a szomszéd felé néző falra, ha a faltól számítva kb 50 cm még a klímás házhoz tartozik? Tehát várhtóan nem lóg át a klíma a telekhatáron. Illetve akkor mi a helyzet, ha mondjuk átlóg 10 cm-t?
szakember segítségét kérném, elkészítettem egy összeépítést Daikin RZQ71B+FBQ71B -t egy hővisszanyerő rendszerrel, a jelenség az, hogy szív levegőt de nem fúj egyáltalán hideget.lehetséges, hogy a gáz tünt el a rendszerből? Összeszereléskor működött pár percig, utána már nem.
tetőtér hűtését és (kiegészítő)fűtését szeretném klímával megoldani. Mielőtt felméretem élőben is a lehetőségeket, a Ti véleményetekre is kíváncsi lennék.
Adott 4 szoba, 1 előtér + 1 fürdő. Az össz. légköbméter kb 165.
Mivel elég tagolt az alaprajz, sok kis helyiséggel, ezért a "minden helyiségbe 1 beltéri" gondolatát elvetettem. (évenkénti karbantartás költsége sokszorozódik pl.) A lakótér felett padlás van, fa födémmel, ide gondoltam 1 db légcsatornázható klímát rakni, ami minden helyiségbe fúj be és szív el.
Működik ez a megoldás? gondolom az 1 beltéri vagy dolgozik vagy nem, így minden helyiséget hűt vagy fűt ez a rendszer egyszerre. Esetleg a légbeömlők szabályozhatók kézzel helyiségenként?
Láttam, hogy egy 5kw os japán gép ára mennyi, ehhez még nagyságrendileg mekkora költség a légcsatorna kiépítés?
Lehetséges a légcsatornát saját kezűleg kivitelezni? A tetőtér szigeteléséhez hozzá kell nyúlnom, ezért gondoltam, hogy egyúttal összerakhatnám a légcsatornát is, persze a méretezés kérdéses.
Friss levegőt a rendszerhez keverni csak egy teljesen külön légcsatornán lehet, mindenképpen hővisszanyerős szellőzetővel? Vagy van olyan megoldás, hogy később ez ne duplázza az összköltséget?
Aki a +35 fokos melegben ébred fel, hogy klíma kéne a lakásba, azt valóban nem igazán érdekli, hogy mi lesz télen. Aki viszont nem csak mára keres megoldást, hanem holnapra is, és számításba veszi, hogy ha már kiad pár százezer forintot, akkor abból ne csak a nyári kánikulában legyen haszna, hanem a téli zimankóban is, azt igenis érdekli, hogy melyik gép ideális hűtésre-fűtésre egyaránt.
Haladni kell a korral, nem csak az alattvalóknak, hanem a királyoknak is! :-))
a munkahelyemen kimúltak (érdekes módon egyszerre kettő) az on/offos klímák. A szerelő elmondása szerint, azért, mert hidegben fűtésre használtuk őket (muszáj volt, így is 13 fokban kezdtük a reggeleket.. :-)) és a régi klímákban nincs bypass szelep, ami az inverteresekben könnyíti/lehetővé teszi (?) a korrekt leolvasztást.
A gondom az az, hogy hiába nézem egy modern inverteres klíma rajzát, nem látok rajta bypass szelepet.
Tényleg a bypass szelep hiány miatt mehettek tönkre?
Mi ez az új fasság, hogy nem lehet képet feltölteni közvetlenül?
Tudnátok abban a kérdésben segíteni, hogy megéri-e a többlet beruházás egy A+++ klímába A++ helyett. SEER érték nagyságrendileg 6 és 8. Árban meg van kb. 100.000 Ft különbség. Tudom persze, hogy sok tényezőtől függ, így amennyire lehet egy feltételezzünk egy átlagosnak mondható szituációt... Nem szeretném brutálisan hűteni a lakást, kb. 24 fokra és szigetelve is van, persze a mostani hőségben már 26 fokot is elértük. Illetve tavasszal, ősszel fűtenék is vele, mert ahogy olvasom elég energiahatékony, a SCOP érték kb. 4 és 5. Szezononként pár ezer forint megtakarítást nem ér meg az árkülönbség, pár tízezret viszont már igen.
Én pedig azt látom, hogy de igen. A legutóbbi szálat is pont ilyen kérdés indította.
És azt is látom, hogy manapság már nem igazán kérdés az, hogy milyen klímát vegyen valaki hűteni (persze kérdés, de óriási csapdába már képtelenség belefutni), már a legalja is tudja azt, mint pár éve egy gondosan kiválasztott minőségi gép. Pont a tegnapi napon néztem rá a fogyasztásmérőre, mert hóvégi "0"-zás volt és 5kWh-t fogyasztott el 1 nap alatt. Erre csak azért voltam kíváncsi, mert ennél a napnál nem igen tudok durvábbat elképzelni. Venti 1-2 fokozat között váltogat az 5 közül, utóbbit elég ritkán, vagy észre sem veszem. És ez a legalapabb japán gépek egyike. Júliusi egész hónap 70kWh, kb 80nm hűtésére úgy, hogy van egy durván déli fekvésű belülről reluxázott 12nm-es üvegfelületem. 23-ra állítva, így tart 24 körül a lakásban. Kellemesen elfogadható számunkra.
Jaja, jön a mennyire hatékonyan klimatizálja a lakást, utána hogy wifin hogy megy az irányítása, meg mennyire csendes, esetleg mennyire szűri a levegőt.
Rosszul látod. Hűteni minden klíma tud. Akinek melege van, és hűteni akar, az meg már előre is gondolkodik, hogy lesz hideg is, és hát olcsóbb klímával fűteni, mint gázzal. Így aztán lassan nem az az elsődleges szempont, hogy mennyire hatékonyan hűt, hanem hogy mennyire hatékonyan fűt.
Ám legyen, úgy látom mindenki szereti a káoszt ... majd a google kiszálazza ... egy pár év múlva. :-) De azért erős a gyanúm hogy aki +35°C-ban klímát keres az nem fűteni szeretne ... persze lehet azt is szeretne az itteni információk alapján ... és itt végig nyálaz 200 hozzászólást a +30°C-os szobában hogy akkor mivel is tudna hűteni mostanság.
Samsung (a pontos típusszámát nem tudom) split klímánk van a lakásban. Tavaly használtuk, nem volt vele gond. Valamelyik nap a munkahelyemen azért hívott fel a feleségem, hogy be akarta kapcsolni a klímát de nem tudta. Sem a távirányítóval, sem a beltérin lévő bekapcsoló gombbal. Nem tudom mi lehet a baja, de a beltérin nem világít a készenléti led sem. Mit gondoltok, mi lehet a baja? A beltéri egységben van biztosíték, lehet hogy az adta meg magát? Ha igen, az a biztosíték hol található?
Én döntve a tartóján ráirányítottam. Kicsit csálén néz ki a folyosón, de ez van :)
Beszéltem a Gree Magyarország műszaki osztályával. Igen, futott már be hozzájuk hibajelentés az extrém hőmérséklet érzékelésekkel kapcsolatban, mások is vannak így vele. Ami szar, hogy betérin 25fok van állítva és lerántja a hőmérsékletet 22re, igaz szépen visszaszabályozva berreg kb 400-500W-ot harapva az 1200W helyett, de nem kapcsol le, csak jó sokára. Indulni meg kb 25,5-nél indul. Na ez a tartomány ami sok, a 22 és 25,5 közötti.
Vagy csak egyszerűen túlhűt, 5,3kW egy folyosón, de hát a hő ott is hő.
Hétvégén leveszem a hőszenzor burkolatát, hátha úgy több ingert kap.
Sziasztok, tudnátok ajánlani valakit Budapesten aki egy mobil split klíma kitisztítását vállalja? Egy Sanyo SAP-P91G5 készülékről lenne szó, ami klíma funkció nélkül is büdöset fúj. Akár el is tudom vinni, ha ezt inkább műhelyben csinálnák.
Elnézést, félreértettelek. Jogos. Valamiért úgy tűnt, hogy te rendelkezel vele, ezért kérded.
(LG-t nem ajánlanék, ahogyan Samsungot sem. Eléggé problémásak, már a japánokhoz képest. Amik még nagyon jók: Sharp, Toshiba, Fujitsu, Mitsubishi, Panasonic.)
Aztapaszta! Az első értelmes doksi ami leírja az I Feel funkció működését! Sejtettem hogy a távirányító is mér hőmérsékletet de hiába fogtam be a nyílást nem történt semmi. Na persze mert az I Feel nem volt aktiválva.
Ebben az esetben viszont hogy kommunikál a távirányító a géppel? Rádiósan? Hamar lemerül így az elem? Vagy infrán? De akkor még a gép felé kell irányítani az meg leginkább szemből optimális de akkor a távirányítóra fújja a hideget.
A topic 2002-ben nyílt, akkor a fűtésről még álmodni sem mert a köznép. Ennyit változott a technika. Ma már ezt IS tudja a klímagép, és széles körben meg is jött rá az igény. Ugyanarról a gépről beszélünk a falon ami nyáron így, télen úgy működik.
Tehát szerintem ez nem hűtéses topic, hanem klímás topic. Kár lenne szétszabdalni.
Nekem az I FEEL (távirányító érzékeli a hőt) látszik megoldásnak, valamiért vagy nagy a kapcsolási tartománya a GREE-nek, vagy egyszerűen buta az érzékelése nem I FEEL módban.Talán a szerelő nem vett le valami védőfóliát telepítéskor a beltériről és az szigetel, majd azt is megnézem. Ma ha lesz időm meg kedvem, felhívok a GREE klímaszervizest.
Akárhol keresem, nincs értelmes leírása a készülék és a távirányító funkcióinak. Kínai angollal van írva. Pl. a kis fenyőfa szimbólum, meg a mellette feltűnő házikó amibe ki és be is mutat egy nyíl... Healthy and scavenging function. Scavenging-et eddig csak a netes DNS szolgáltatással kapcsolatosan láttam leírva. Klímánál nem.
Valahol lehet találni ezekhez normális leírást? Mert mi az hogy healthy function? A leírás csak annyit mond, hogy a gomb nyomkodására aktiválódik ez a funkció, újbóli megnyomására meg kikapcsol. De hogy ez mit csinál, az nem derül ki. Minden egyes előforduláskor csak ismételgetik hogy ki és be lehet kapcsolni a gombok nyomásával. De hogy mi az értelme a funkciónak, arról sehol semmi.
De ami a legfontosabb:
hogyan szabályozza a szoba hőmérsékletét az egység?
Mert 29 fokra állítva pl. azt értem el, hogy az addigra 28-ról 27,3-ra lehűtött szobai hőmérsékletet tartotta. Ha ettől alacsonyabb hőfokra volt állítva, akkor folyamatosan hűtött, 28-ra állítva is. Ha 27-re van állítva, akkor 26 foknál még folyamatosan hűt.
Úgy tűnik, hogy 2-3 fokkal is eltér a valóságtól, de sokszor olyan érzésem van, hogy 29 fokra állítva kb. annyit érek el vele, hogy tartja az aktuális hőmérsékletet, ha lentebb veszem, akkor már hűt és nem is hagyja abba a hűtést.
Két ilyen egység van a lakásban és mindkettő ugyan úgy viselkedik.
Hogy működik a szabályozás? Ennyit tud csak, kb. mint egy manuális klíma az autóban?
Ja, a távirányítókon alul meg van két kis nyílás. Ez mire való? Valamit mér, érzékel ott?
A fűtés témakör elég sok oldalról megközelíthető - mivel a klíma az egyik, itt sokszor odakeveredünk. Pláne, amikor azzal jön valaki, hogy ő márpedig fűtési céllal szereltetne klímát.
Nem értem, miért akadsz ki rajta. Eddig arról volt szó, hogy a hűtésre szánt klímát decemberben kell megrendelni, hogy nyárra talán fent legyen. Tehát -20 fokban beszélgettünk hűtésről. :) Nyáron meg a fűtésre készülünk.
Azért mert a gyári szűrő kb egy szúnyoghálóval vetekszik. Szólj, ha neked nem olyan. Van G4-es osztályú szűrőm a szellőztetőben és látom, hogy az se fogja meg a port 100%-an. A hőcserélőre és a ventilátorra rakódott porra meg nagyon érzékeny a légszállítás.
Jobban hiszek az euroventnek. Illetve azért írtam 50%-ot mert a laborokban max beltéri fordulattal mérnek, azt meg gondolom más se szereti.
Nem sok klíma van, ami -10/15-ben is jól teljesít, pl LTCA, U-Crown,
Egyébként ma volt egy nagyon pozitív dolog. Anyám reggel szólt, hogy nem hűt a kb 10 éves klímája. Átmentem, megnéztem, tényleg nem elnyomkodta, hanem kakukk a gép. Elmondtam neki, hogy készüljön kb. 1 hónapra mire bárki ránéz, vagy újat telepít neki -mert már ez is opció volt a hőségriadóval a háttérben. Meg már pörgött a fejemben, hogy hová, hogy faragom be neki ideiglenesen a tarcsi ablakklímámat. Sajnos szívbeteg, 30fokos lakásban nem lettem volna nyugodt vele.
Volt ez míg előkereste a telefonszámot, azét aki 10 éve kb feltette neki a gépet. (Windy, titeket nem is hívtalak, mert tudom, hogy esélytelen) ember felvette, klímát már nem telepít, de kisgépszerelő és bármit megcsinál a gépen ami nem a gázzal függ össze. Ja és pont a környéken jár és van 1 szabad órája, bő 1 óra múlva egy új motorindító kondival már dübörgött is a gép. Volt izgalom, de a szerencse mindent megold. :))
Szerencsére (ill. annyira azért nem, mert a rossz vezetékek miatt tavaly többször volt áramszünet) idén cserélve lett az elektromos rendszer, és már akkor eldöntöttem hogy ilyen fűtést akarok, így lett kialakítva külön mérőhely, tehát ezek után már mindenképpen olyat fogok venni, ami alkalmas h-ra. Amúgy azért vagyok csak bizonytalan a méretezésben, mert a szerelő nekem már majdnem kevesellte a 3.5-t ebbe a szobába, amit nem tudtam hova tenni az itt korábban olvasottakkal.
Biztos, hogy akarsz H tarifát? Kiépítésnek (árban) utánajártál? Konkrétan nálad. Úgy gondolom, hogy egy öreg vályogházban egy komplett új elektromos rendszer kiépítése kellhet, ami nem olcsó. És ha csak 23nm akarsz az egész házból fűteni vele akkor kb az unokád életében spórolod vissza a H bekerülési költségét.
Szerintem ha vízszintesre állítod akkor nem zavaró. meg akkor sem ha nem abban az ágyban tévézel/alszol. Vagy ha nem is abban a városban laksz ahol az az ágy van.
Pontosan. Az előbb is írtam. Kis excellem szerint szűk 4kW hőveszteségnél még nem kellett matatnom a gázfűtéssel, simán bírta magában a klíma. És nem, nem sütött be a nap 2kW-al. :))
Szóval azt karakteresen tudom állítani, hogy nincs nagy tévedés a mérésemben. És azt is -ahonnan indultunk, hogy FELÉT TUDNÁ -10-ben a gép. Szép is lenne, ha 1,75-el fűtene egy 3,5-es klíma.
Volt itt a -hál 'Isten régen csendes- kolléga akinek a kínai gépe sem produkált rosszabb értékeket. SZóval káros urbanlegend a feleannyittudaklímahidegben szajkózása.
Frissen mosott szűrővel miért térne ez el a gyár által megadottól?
Sokszor mértem és nem igazán volt eltérés a gyár által közölttől. Miért is lett volna, nem kamu kínai a papíros a cucc.
Ellenben pontosan ismerem a házam minden porcikáját, közel pontosan tudom a hőigényt. Illetve nem pontosan, mert abban is hagytam hibának esélyt és úgy kerekítek sok értéket. Elhiheted, hogy -10ben már pontosan tudtam, hogy hol a gép határa és mit kíván a ház, illetve, hogy teljesíti-e a kívánalmat a gép. Ha sokat tévedtem volna akkor hideg lett volna. Nem annyira bonyolult ez. Persze az is igaz, hogy kést tartva a torkomhoz nem garantálnék semmit.
Közvetlenül alatta nem fog zavarni, mivel az alap beállításokkal vizszintesen elfúj a fejed felett hűtés üzemmódban. Sokkal jobb mintha messzebbről, de rád fújna(esne) a hűvös levegő.
Az egyes emberek viszonya nagyon eltér a klímaberendezés által tolt levegőhöz. Én nem tudom elviselni sokáig.
Nálunk 3,1 m magasan van egy 3,75-ös, 30 m2-es nappaliban, abból nyílik10 m2 háló oldalt. Amit oda befúj a klíma, azt sem bírom, pedig 25 fokra van állítva és minimális ventire.
Mások ezzel vidáman elvannak. Szóval ezt nem tudjuk, hogy Neked jó lesz-e vagy sem.
Igazából csak annyi érdekelne, hogy közvetlen alatta lehet-e aludni, illetve TV-zni? El tudom helyezni más hová is, csak itt lenne a legkevesebb a csövezés.
Az alábbi klíma teljesítménye elegendő 23m2-es 2,45m belmagasságú helyiség fűtésére? (tudom hogy sok egyéb befolyásoló tényező van, de most induljunk ki ennyiből :) )
Fujitsu Compact ASYG09LMCE
Fűtőteljesítménynek 3,2kw-ot olvasok és nem szeretném ha kevés lenne.
Épp úgy, mint ha a gázkazán fogyasztását nézegetnéd.
Ha tartósan állandó a kinti hőmérséklet (pl éjszaka és nappal közt csak pár fok eltérés van néhány napig), abból már jól lehet következtetni a ház hőigényére. Ebből ki lehet számolni, hogy mennyi energia kell ha -15 fok van kint.
Ha ismeri a ház hőveszteségét, akkor nem lehetetlen. Igaz, közelítés, de nem hinném, hogy túl nagyot lehetne tévedni, főleg ha nem egy két mérést végzett, esetleg van összehasonlítási alapja is pl gázfűtéshez.
Előbb el tudom képzelni, hogy egy jancsikályha felmelegít egy szobát, mint egy hajszárító.
A kályháknál megadott teljesítmény az egy viszonylagos érték. Ezen a teljesítményen üzemeltetve mérik ki a hatásfokot, tüzifa fogyasztást, (remélhetőleg élettartam tesztet is végeznek..) meg miegyebeket, amiket meg szoktak adni. Ennél jóval többet is ki lehet hajtani egy kályhából természetesen meredeken csökkenő élettartam és hatásfok mellett.
Kapcsold be a nejed hajszárítóját, az ad le közel 2kW-ot, ugye érzed, hogy a jancsikályha többet tud.. kollégám vagánykodott egyszer, hogy úgy meg tudja hajtani, hogy vörösen izzik a füstcső....
Két dolog (illetve 3)
Egy hajszárító nagyságrendekkel tud több levegőt szállítani, mint amit a jancsikályha körül megmozgat a gravitáció, természetes, hogy a jancsi sokkal forróbb lesz.
4-5kW-ot adnak meg egy jancsinál 3-4X nagyobb (esetleg samottal bélelt) méretes kályhának kinéző kandallóra.
És a harmadik, hogy a kollégád azzal, hogy pirosramelegítette a kályhacsövet semmit nem bizonyított, max annyit, hogy a kályhának a hatásfokát sikerült lenyomnia kb 30% körülre. A maradék 70% meg ment ki a kéményen, ennek az eredménye a piroslás.
A fafűtés nem erről szól, hanem, hogy próbáljuk 50%felett tartani a hatásfokot (sokan azt hiszik könnyű, de nem az) és úgy kinyerni minél több meleget.
Megtehetjük azt is, hogy a kéménycsövet nem vezetjük ki a lakásból, de akkor kell gázálarc, oxigénpalack, de így meglesz a 100% hatásfok. :))
Ja, +7 fok mellett. -5/-10 fokon jó ha tudja a felét, azt is igen hangosan.
"Most 2db jancsikályhával fűt ami kb 2kW-ot ad le /db szakaszosan "
Kapcsold be a nejed hajszárítóját, az ad le közel 2kW-ot, ugye érzed, hogy a jancsikályha többet tud.. kollégám vagánykodott egyszer, hogy úgy meg tudja hajtani, hogy vörösen izzik a füstcső....
Egyrészt, másfelöl, a hagyományos gázkazán, 1 fokozatú égővel, mert a többség ilyen, akkor műkődik jó hatásfokkal, ha ki van terhelve, és nem részterhelésen megy.
Épp most találkoztam egy Junkers kazánnal, még a kondenzációs divat előtti időből. A gyári könyvében pl ez áll:
"A készülék semmilyen körülmények között sem csatlakoztatható közvetlenül alacsony hőmérsékletű (padlófűtés, falfűtés, stb.) rendszerekhez. A készülék rézből készült hőcserélőjét a tartósan alacsony fűtővíz hőmérséklet (kisebb mint 45 ˚C) miatt kialakuló kondenzáció rövid időn belül tönkreteheti."
Nekem gyengének mondható a szigetelésem, de bazinagy radiátorok vannak, ha 40 fok fölé engedem őket, a család már meg akar főni, a nejem bugyiban szaladgál a lakásban, bár ez utóbbi nincs ellenemre :)
Sziasztok, frissen felszerelt klímánál a kondenzvíz nem csepegve távozik, hanem lökésszerűen. Pár másodperces szünet, majd folyamatosan folyó víz kis ideig, majd megint szünet és megint folyik. Ez ilyen szokott lenni vagy valahol nincs meg a lejtése a csőnek és emiatt viselkedik így? Köszönöm szépen a segítséget.
Hőszivattyúval a radiátor nem igazán lesz gazdaságos. A hőszivattyú 0 fok külső hőmérsékleten 35 fokon 4.4 COP-re képes. -5 fokon ez 3,85, mínusz 10 fokon kb. 3,42.
Ha egyáltalán hőszivattyú elven tudja a 60 fokot, ugyanis sok készülék ezt már csak kiegészítő fűtőszállal tudja.
Ráadásul a hőszivattyús rendszerek mindegyikéhez rendes méretű HMV tartály tartozik, mivelhogy nem mindegy, hogy a 60 fokos vízből mennyi kell percenként. Hogy fürödni, vagy fűteni, lényegtelen.
Dehogynem. Úgy hívják, levegő-víz hőszivattyú. Kapható készen százféle változatban. Csak akkor, amikor a költségvetést számoltuk, annak a bekerülési költsége jelentősen magasabb volt. Ráadásul amitől mindig fázom : Ha karácsonykor meghibásodik a hőszivattyú, akkor január hatodikáig nem biztos, hogy lesz rá megoldás, így fűtés nélkül maradhat a család. A mi esetünkben négy mono légcsatornás klíma lett beépítve, ha egy meghibásodik, azért még a másik három nevetve kifűti a házat addig, amíg kijavításra kerül az egy.
A légmozgás kellemetlen hatását is sikerült minimálisra csökkenteni a viszonylag nagy felületű befújókkal. Alig tapasztalható némi szellő.
Nem mondom, hogy egy hőszivattyús megoldás nem jobb bizonyos tekintetben, de itt nagyon figyelembe kellett venni a nyári hűtést, ami hőszipkával csak mennyezethűtéssel volt elképzelhető, mert látható fan-coilokat semmiképpen nem szeretett volna az ügyfél, és a beker ár is sokat jelentett.
Ezért gondolkodtam azon, hogy egy sima klímára feltenni egy lemezes hőcserélőt a gázoldalra váltószeleppel, hogy tudjon levegő/levegő és levegő/víz hőszivattyúként működni.
Izgalmasan hangzik ez a ház, amit csináltatok. Unortodox, vagy sem, de nincs megoldás, hogy egy "beltéri" egy vizes hőcserélő legyen, így máris igazi padlófűtés is megoldható lenne? (elég oda a 35 fokos víz.)
Nem értek teljesen egyet veled. A padló akkor is "hideg", ha vaskályhával fűtesz, és ha túlfűtöd a lakást azért, hogy melegedjen a padló, akkor meg a 28 fokban lesz kellemetlen létezni, nem beszélve a pazarlásról. Van itt egy-két kisérletező kedvű user, aki nem átallotta a klíma beltéri egységét parapet magasságban elhelyezni pont azért, hogy lábmagasságban jobban érvényesüljön a fűtés. Ez - bár egy kicsit unortodox megoldás - de működik és mindjárt magasabb a komfort. A klímás fűtés (pláne ha egészen alacsony költséggel akarjuk megvalósítani) több megalkuvással is jár a komfort területén, de szerintem elég jó alternatívája a gázos megoldásnak. A vegyestüzelésnek meg mindenképpen.
Egyébként pár hónapja leírtam itt, hogy egy új házba terveztünk komplett klímás fűtést, légcsatornás beltérikkel, fal melletti padlószinten lévő légbefúvásokkal, helységenkénti szabályozással, hőszivattyús bojlerrel, napkollektor és napelem előkészítéssel. Egyelőre elég jó visszajelzéssel működik a rendszer, és - mivel klimatizálást mindenképpen terveztek volna - a bekerülési költség jóval kedvezővv volt bármely más megodásnál, de persze ez már nem az olcsó kategória.
Nem tudhatod, hogy esetleg van - e az épület alatt pince.
Akkor máris más a helyzet, lévén komfortosabb egy olyan helység legyen benne akármilyen fűtés, ami alatt van pince vs ami alatt nincs pince.
Pincét fűteni a mai energia árak mellett nem szokás, de pusztán az a tény, hogy hogy nem a talaj van a padló alatt hanem levegő, amire lehet alulról valamilyen hőszigetelést is tenni, akár házilag is, jobb komfortosabb lesz.
Ha persze mezitláb akarsz létezni a helységben akkor padlófűtés kell.
Továbbá hőszivattyúval, mert a klíma is hőszvatttyú lehet üzemeltetni a padlófűtést is, és a radiátorokat is, ha a használati melegvízet fel tudja melegíteni kb 60 fokosra, feltételezem, hogy a radiátort is el tudja látni 60-70 fokos vízzel.
De tény, hogy ha már egy teljesen új rendszert építünk, akkor olyat kell, hogy az hűteni is tudjon.
Ez olyan helyzetben lehete elgondolkodtató, ahol van egy jól kiépített radiátoros fűtés, de a korábbbi kazán megadta magát, és az új kondenzációsnak meg új kéményt kellene építeni.
A kiindulási alap az volt, hogy téglából épült parasztház, szigeteletlen padlóval. 2 rétegű ablaküveggel.
Amire felhivtam a figyelmet ha klimával fűtene nem kályhával akkor a padló hőmérséklete még alacsonyabb lenne. Sűtne a hideg belöle.
Kályhás túlfűtéssel ezt kevésbé érzi. Ha csökkenti pl klimával a bevitt hőmennyiséget és nem egyenletesen oszlik el az akkor a klima választás nem lesz jó. Ez a saját tapasztlatom. Faterom házánál ezzel szembesültünk.
B30 ház, szabdalt tér, átmeneti időben , nyáron jó a klima. Nagyon hidegben sajnos hideg a fűtetlen padló.
A padlót célszerű szigetelni, vagy valamivel felmelegiteni. Ettől lesz komfortos. Ezt a klima nem tudja megoldani szigteletlen házban és padlónál.
Továbbra is fentartom hogy ott jó klima ahol a padlóban van elég hőszigetelés...
A hobbi műhelyemet egy ndk kályhával fűtöm. De erősen gondolkodom, hogy erre a télre fa helyett veszek egy leszerelt on - off klímát és felteszem. Egyedül amiatt tétovázok, hogy ott rettenetes a fapor és nem tudom, mit szól ehhez a beltéri.
Amúgy ott nincs szó nagy igényekről, mert 18 fok már nagyon jó :)
Minden fűtési metódus ott a hatékony és gazdaságos, ahol a fűtendő épület/lakás energetikailag rendben van. Nem véletlen egyébként az, hogy 30-50 éve szinte minden gázkazán 25-35 kW-os volt, a vegyestülelésűek pedig még nagyobbak. Akkoriban ugyanis egy átlagos lakóépületnek sokkal magasabb volt a fűtésigénye, a szigeteletlen, régi falszerkezetű, egyszerű nyílászárókkal szerelt, fafödémes (szigeteletlen), építkezés miatt. Ma meg sorban azt látom, hogy egy átlagos 100 nm körüli lakás/épület fűtésigényét 7-8 kW- ban határozza meg a gépésztervező.
Tehát amikor valaki kijelenti, hogy csak jól szigetelt modern épületben gazdaságos a klímás-hőszivattyús fűtés, akkor tényleg nincs teljesen igaza, hiszen történetesen csak ilyen épületben gazdaságos bármilyen fűtés kiépítése, akár vegyes tüzelésről, akár gázról, vagy klímás fűtésről beszélünk.
Minden esetben kell egy számítás, ami a hőveszteséget mutatja, és az alapján kell méretezni. Ugyanannyi teljesítmény kell klímából is, mint gázból, teljesen mindegy, hogy mivel fűtünk.
A gazdaságosság kiszámításakor figyelembe kell venni a bekerülési költséget, és az üzemeltetési költséget is. Ha nulláról indulunk, akkor egy egyszerű, oldalfali splitekkel megoldott fűtés (beszéljünk az egyszerűség kedvéért egy 100 nm-es átlagos szigetelésű épületről, mondjuk 12 kW hőveszteséggel) olcsóbb lesz, mint egy központi fűtés kiépítése mai előírások szerint, radiátorokkal, kondenzációs kazánnal. Az üzemeltetése (amibe beletartozik a karbantartási költség és esetleg a tervezett avulás miatti javítási költségek+a fogyasztás forintban jelentkező mértéke. A tapasztalat azt mutatja, hogy normál, átlagos téli szezonban normál tarifával kb. 15-25 százalékkal lesz kevesebb a fűtési költség, mint gázzal. H-tarifával ez 35-45 százalék lehet.
A vegyestüzelést most azért nem veszem bele az összehasonlításba, mert egyrészt a mai világban már igen elavultnak számít, kényelmi foka igen alacsony, a helyi légszennyezési tényezője szinte elviselhetetlen, az üzemeltetési költsége meg nehezen tervezhető a jelentősen eltérő és ingadozó tüzelő-beszerzési árak miatt.
Tehát a gázos fűtést van értelme összehasonlítani több szempontból a klímás fűtéssel.
Komfort: Itt magasan a gázos fűtés nyer, nincs légáramlás, a radiátorok kellemes sugárzó hője magasan veri a klíma beltéri egységből jelentős sebességgel áramló levegő keltette légmozgást. A zajszint is gyakorlatilag nulla, tehát, ebben is hátrányban van a klímás megoldás.
Használati melegvíz : Sokszor felmerül ez a kérdés, és szerencsére már tökélete hőszivattyús megoldások vannak. Ez jelentős tétel a bekerülési oldalon a klímás megoldás számláján.
Karbantartás-javítás. Bár a gázkazánok éves szükségszerű karbantartása drágább, mint egy klímaberendezésé, de mivel ebből csak egy darab van, klímából meg több szükséges, így a karbantartási költség magasabb lesz a klíma esetében. A javítási költségek legfőképpen attól függnek, hogy milyen minőségű berendezést választottunk, ez mindkét esetben igaz, sajnos az olcsóbb kazánok is igen szervízigényesek.
Bekerülési költség : Erről beszéltünk, nulláról a gázos fűtés kiépítése drágább.
Fogyasztás : Forintban mérve szinte bizonyos, hogy a klímás fűtés alacsonyabb költségű.
Fejleszthetőség : Fontos szempont, ugyanis a gázos fűtést nincs hova fejleszteni, a klímás fűtéshez pedig lehet kapcsolni napelemes rendszert, ami gyakorlatilag nullára hozhatja az üzemeltetési költség legjelentősebb "fogyasztás" pontját.
A "komfort " menüpontnak még van egy jelentős tétele, ami szerintem mindent visz. Nyári időszakban a klímás megoldással hűtünk, párátlanítunk. Ezt a gázos megoldás igen alacsony (0) hatásfokkal teszi, márpedig itt ezen a ponton akár el is dőlhet a kérdés, ugyanis a mai világban már elég nehéz elképzelni egy normál lakást nyári aktív hűtés nélkül.
A frissen vágott (kemény) tűzifa fűtőértéke 1,5-2 kWh/kg. A szárítotté ennek duplája.
Ha csak 3 kg fát tesz a jancsikályhába, akkor még friss fánál is az egy 4-6 kWh -t leadó fűtőberendezés lesz. Száraz fánál duplája. Való igaz, szakaszosan, mert 3 kg fa egy óra alatt le is fog égni rajta. Azt speciel nem tudjuk ebből, hogy mennyi a kéményveszteség. Az irodalom szerint 15-50% között is lehet.
Ha a te szemszögedből vizsgáljuk a dolgot akkor a kérdezőnek semmilyen fűtés nem ajánlott mert nem lesz komfortos???
Azért nem lesz komfortos, mert rossz fűtési módot választunk???
Vagy esetleg azért, mert a ház magában hordozza a fűtési komfort elérhető maximumát??? De akkormeg nem mindegy mivel fűtünk?
Klímás fűtés olcsóbb, mint a gázfűtés. Ha nagyon sokat kell fűteni, akkor még többet spórolunk A GÁZFŰTÉSHEZ KÉPEST.
Valószínűleg meg van az oka, hogy miért nem akarja szigetelni a házát. Ebből következik, hogy valószínűleg megbarátkozik a kompromisszumokkal is amit a HÁZA állít elébe (nem a fűtés módja).
Természetesen ő is (én is, mindenki is) szeretne egy passzívház szintű energiafelhasználást és akkor megvalóstíható lenne az általad megcélzott komfort is. Most nem ez a téma.
Akkor a tények:
67nm a ház, kb 60-at fűt aminek a hőigénye hasraütve sem lenne akkora, mint amit a célul kitűzött 3db klíma tud teljesíteni. 3db klíma kb 10-12kW-ot tud csúcson.
Most 2db jancsikályhával fűt ami kb 2kW-ot ad le /db szakaszosan és akkor ha tud száraz fát tenni bele és profin ért a fűtéshez.
Valószínű, hogy egy normál telepítés árát kell kifizetned, bár előfordulhat olyan szaki is, aki felszámol valamennyit a leszerelésre is. Ha normálisan működik most, akkor nem kell foglalkozni vele, hogy milyen gáz van benne, hiszen az benne is marad az áttelepítés során is.
Aztán hogy melyik japán gyártó melyik terméke meg hova, azt a zsebed meg a helyszíni felmérést végző klímás eldöntitek. Ugyanis ezen gyártóknak is vannak belépő meg fentebb és mégfentebb pozícionált modelljei.
Ha a kérdező adna pontos méreteket (a 67 m2 összességében ugyan ad lehetőséget következtetésre, de ez kevés), beleértve a falak, nyílászárók, méreteit, anyagát (közfal, födém?), akkor lehetne számolni.
Enélkül is lehet többféle megoldást vázolni, de érdemben méretezni nem igazán.
- mindig az a kiindulási pont, hogy legyen olcsó. Sőt még kevesebb. Ez alap.
- a födém szigetelését felülről mindenképp megfontolnám, mert 67 m2 - ott megy el az energia fele (ez csak nagyképű találgatás, de sok megy el ott). Ez olcsó, maga a tulaj is megcsinálhatja, bár ocsmány munka, de akkor csak anyagköltség van. Mondjuk 150e ft. Ezt simán megspórolja, akár már ott, hogy kisebb klímák elegendően.
- egy verzió: 4 klíma a 4 fő helyiségbe. Ez mondjuk 800e-1 millió Ft talán. (A 4 klímánál már meg kell nézni a villamos hálózat állapotát...)
- másik verzió: 2 klíma a 2 nagy helyiségbe + némi légtechnika. A "némi légtechnika át fogja hordani a levegőt a két kisebb helyiségbe. Ez esetben a fürdőszoba is fűthető így. A légtechnika pénzbe fog kerülni, de megspórolható mondjuk 1 klíma ára. Kevesebb lesz az üzemeltetési, karbantartási költség, mondjuk itt is 1 "klímányit" lehet nyerni, mert a légtechnikával is van utólagos karbantartási feladat. Ezzel szemben csökken az üzemeltetési biztonság (olyan nem nagyon lesz, hogy 4 klíma egyszerre tojik be.)
Ez most csak így vagdalkozás, ezeket pontosabban számolni kéne.
mennyibe kerülne (egyáltalán lehet-e a benne lévő gáz miatt, mivel kb 10-12 éves telepítés, vagy azóta nem változott a gáz típus?) szóval Monoron egy klímát áthelyezni? A régi helyen le, az új helyen simán szendvics szereléssel fel. Sima OnOff Daewoo split. (szar helyre tettük anno sajnos)
Nekem ez a tapasztalatom. Neked esetleg más. Gondolom azért jöttél ide hogy segítsél neki és leird hogy te mit javasolnál. Egyelöre egyetlen konkrétumot sem láttam itt erről. Talán nem is tudnád megoldani?
Remélem csináltál már szigetetlen parasztházba klimás fűtést és tudsz is méretezni és segíteni is a kérdezőnek.
A "szájkaraté" meg téged minősít, hogy hogyan állsz esetleg az ügyfelekhez.
Egyelőre csak a "káromkodásodat" látom itt. Tegyél azért, hogy jó érdemi infárciót adsz a kérdezőnek .
Adjál neki nem csak "küszöbb" garanciát is, hogy jó hőérzete lesz neki a házában ha téged választ a klimás fűtés kiépítésére.
Üdv ! Annyit azért írhatnál a "baromságon" túl,hogy természetesen ott lesz optimálisabb a klíma üzemeltetése ahol rendben vannak a lakás/ingatlan alacsony hőigény elérésének feltételei !:) Persze oda is lehet bármilyen fűtés/hűtést beépíteni ,ahol partvissal támasztják ki az ajtót ,és a függönyre téglát kell akasztani ,hogy ne fújja a szél a levesünkbe !:)
A családi házunkat szeretném klímával felszerelni.
4 fő helységről beszélünk, 3x 18 m2-es szoba, illetve egy 40 m2-es nappali, étkező, konyha kombó.
A 3 szoba helységbe egyenként egy 2kW hűtőteljesítményű klímát gondoltam, a nagy térbe pedig egy 3,5-est.
A kérdés h mely gyártók termékei javasltak?
Alapvetően a japán technikában még nem csalódtam, így első sorban Panasonic, Toshiba és Fujitsu vonalon indultam el. Megéri a felárat ezen 3 gyártó terméke?
Illetve, a WIFI-s verzélést a mostani készülékek jó része már tudja alapból, vagy követele valamilyen kiegészítő plusz modult ez a funkció minden beltéri egységnél?
Fűtésre, klimát oda lehet rakni ahol jó a ház hőszigetelése és nagy nyitott terek vannak. Persze lehet multi klimával szórakozni de a költsége annak jelentős...
Ez így butaság amit leírtál.... ha rossz a ház hőszigetelése, attól még simán megéri klímával fűteni....mert még mindog olcsóbb lesz, mint ugyanazt gázos fűtéssel, vagy elektromos fűtéssel (hősugárzó) fűteni.
Persze olyan klímát kell venni, mely üzembiztos, szervizelhető és nem a nagy "markerting" isteníti, hanem valós fizikai jó tulajdonságai vannak a berendezésnek
Ahogy Fodorb írta: hőveszteség hőszükséglet számítás kellene, mert anélkül is fel lehet persze szerelni egy klímát, de
- vagy kicsi és akkor folyamatosan fázni fogsz illetve a készülék állandóan teljes terhelésen üzemel, ami nem a hosszú élet titka
- megfelelő, kb illeszkedik a valós hőigényhez
- túl nagy - értelmetlen volt felszereltetni, drágább, mint az adott helyre kellene.
Van persze esély ökölszabályok alapján eltalálni a méreteket, mert végül is nincs annyira sokféle teljesítményű klíma.
Ha nem is -16-ra, de azért -10-re legalább számolni kell, mert ha egy klíma mérete -2 fokos külső hőmérséklet figyelembe vételével "méretezed" az adott klímát, akkor lehet meglepetés egy erősebb télen.
Lényeges még, hogy hova lehet felszerelni a kültéri egységeket. Az is beleszólhat a készülék választásba, hogy esetleg melyik készülék visel el még 3 méter csövezést, melyik nem.
A klíma fűtőüzemben fügőlegesen, vagy közel függőlegesen fúj.
Ezt a butorzat és a berendezés esetében figyelembe kell venni.
Mindenképp japán készüléknek kell lennie.
A pontos teljesítmény kiválasztása épületgépész mérnőki feladat.
Berajzoltam, hogy én hogy csinálnám.
Nem vagyok szaki, sem mérnők, csak elgondolkodtam.
Az étkezőben a zöld, szürke, kék ezek közül a berendezési tárgyak döntenék el, hogy hova kerüljön.
A konyhában szintén a berendezés dönthet a piros és a kék közt.
Fürdőszobába meg egy elektromos törölköző szárító, nagy valószínűséggel ez elegendő is lesz, ha mégsem, akkor + egy infrapanel.
Meggondolandó ha van rá lehetőség az étkező és a konyha közötti fal kiszedése vagy részbeni nyitása, ha ez lehetséges, és szándékban áll.
Így egy gépet meg lehetne takarítani.
A két szobában meg a piros helyre gondoltam, de a berendezési tárgyak függvényében az sem elvetendő gondolat, hogy az ablakkal szemközti falra kerül.
Az elhelyezésnél azt is figyelembe kell venni, hogy hűtésre is lehessen használni, ha nem is szokszor, de tud olyan lenni az időjárás, hogy ott is kellene a klíma, ahol nagyjából sosem, mint pl. a mostani napokban.
Létezik a Daikinnak parapett magasságba szerelhető beltéri egysége, ami hősugárzással is képes fűteni, mint egy radiátor, ez sem elvetendő, árat nem mondok rá, úgy is az számít amit a klímás mond. A neve Dakin Nexura
hideget sugároz a padló ha nincs hőszigetelés. A klima a levegőt melegíti nem a felületet. Ott érzed jónak ahol a levegő ér. Ha kikerülsz a meleg levegő áramlásból akkor hideg lesz.
Fateromnál is van klima. B30 ház, padlóba nincs szigetelés, plafon salakkal feltöltve + 10 cm hőszigetelés. Hideg télen ez. Összel, tavasszal még csak lehet klimázni, de télen megy a cserép kályha és rendesen túl van fűtve... arra használja ha hazaér télen akkor jó amig befűt a cserépkályhába...
klimás fűtés oda való ahol kicsi a hőigény mert szigetelt a ház...
Ja, és most nézem, hogy milyen gépekben gondolkodsz.
Ha biztonsággal akarod használni akkor javasoltabb egy -akár- alap japán gép ezek helyett a boltiak helyett és onnan venni aki FEL IS SZERELI és utána (meg évek óta is) elérhető, nem köddéváló cége van. Olcsó gépekkel sincs semmi baj, de fokozott igénybevételnél számíthat a JÓ szervizháttér.
Ráadásul téli üzemmódban jobban tekerve kicsúcsosodhat a hangosságba rejlő különbség.
A -18 meg elfelejthető, max belobbantod a vaskályhát arra a pár percre órára egy évben.
Klímás fűtés jobban igénybe veszi a készüléket. Arra strapabíróbb Daikin klímákat szoktak ajánlani.
Persze csodák lehetnek... csak ugye ki szereli be az emagos klímát és hogy is van ott a garancia, ha javítani kell?
A Fujitsura az importőr évi 2x karbantartással szokott 10 év garanciát adni.
És nem csak az a fontos, hogy soklegyen a garancia, hanem az is, hogy ha valamikor elromlik (nyilván akkor mikor a legjobban használva van - télen), ott legyen gyorsan az alkatrész meg a szerelő.
Ha 3 gépben gondolkodsz az jó, de szerencsé esetben 2db-al is el lehetsz. A szobákban az ajtóval szemben tennék és az onnan kifújna a kis helyiségekbe.
Fürdőbe meg teszel elektromos törölközőszárítót mindenképp, oda az is elég lesz.
Ócska fatüzelés költségének feléből megleszel és komfortosabb is lesz.
Fűtőfilmet felejtsd el, jó hőszigetelésnél nem fog hiányozni.
- ajzatott jelenleg nem akarom bontani, az ajtó újszerű műanyag ajtó
- mínusz 18fokban a klíma nem a leghatékonyabb, de szerintem kevés ilyen téli nap van
- újszerű műanyag ablakok 2rétegű üveggel.
- szobaként lehetne egy klíma, a fürdőt, konyhát meg az étkezőt egy klímával kellene megoldani.
Ezért is raktam fel a ház alaprajzát, hogy tudjatok segíteni a klíma elhelyezésében. Gondoltam a konyhát és az étkezőt össze nyitnám, és akkor kb ugyan akkora mint egy szoba.
Mennyi hőszigetelés van a padlóban, padláson, van-e a falon hőszigetelés ?
Milyen vastag a fal? Mekkora a hővesztesége a háznak -5 foknál?
Ha a padlóban nincs hőszigetelés akkor bontod-e az ajzatot és raksz bele 12-15 cm + fűtőfilmet és új búrkolatokat + új ajtókat?
Hogyan akarsz fűteni -18 foknál? Jellemzően a klimák e hőmérséklet alatt nem túl gazdaságosak...
Milyen ablakok vannak? 3 rétegű ablak üveggel vagy a régi parasztházakra jellemző?
Minden helységbe egyéni klimát szeretnél? helységenként 180-400e Ft körül van egy klima...+ szerelési díj. Évente 1-2 x van karbantartási díj klimánként...
Kemence nincs, gáz nincs bevezetve. Jelenleg a két szobában kisméretű vaskályha van, amibe alig tudsz rakni fát, ami egyből ellobban. A konyhában meg van egy sparhelt az is kisméretű azzal se lehet gazdaságosan fűteni. Ezért gondoltam a fatüzelést hanyagolni kellene, és inkább valami modernebb fűtést kell keresni, eddig a klímát találtam leggazdaságosabbnak.
Fűtésre, klimát oda lehet rakni ahol jó a ház hőszigetelése és nagy nyitott terek vannak. Persze lehet multi klimával szórakozni de a költsége annak jelentős...
+ 1 db klimával nem lehet a teljes házat befüteni ahoz kell egy légtechnikai gép ami a megtermelt meleget elviszi a többi helységbe is... no és az sem olcsó...
+ ha klimával akarsz fűteni akkor a padlónak a hőszigetelését , temperálását is meg kell oldani. A legjobb ha oda kerül valami felület fűtés...
+ az áram díja akkor lesz kedvezőbb ha H vagy GEO vagy éjszakai vagy napellemes kiépítéssel készíted el a fűtést...
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy van egy 10 éves Nimbusz klímánk, aminél a légterelő lapát a távirányítón a SWING gomb megnyomásával automatikusan fel-le mozog. Valami lett vele, mert már csak félig mozog lefelé, nem nyílik ki teljesen és így kicsapódik a lapátra a pára és csöpög róla a víz. Mi lehet vele a probléma? Előre is köszönöm a választ!
Egymással szemben többféle folyamat zajlik. 24 fokos levegőnél a max páratartalom mondjuk 22 g /m3 víz/levegő. Ez lenne a 100%.
Ha a levegőt lehűtöd a víztartalom változása nélkül, akkor gond van, mivel mondjuk 18 fokon kb 15 g /m3 lenne a 100%.
De a klímaberendezés a beltéri egység párologtatóra lecsapódott vizet elvezeti - kondenzvíz.
Vagyis csökken az abszolút g/m3 érték. A relatív páratartalom változását ki lehet számolni mindig. (valós pára mennyiség g / abszolút érték adott hőmérsékleten x100). De azt nem igazán tudjuk pontosan, hogy mennyi az abszolút pára mennyiség illetve hogy mennyit lapátolt ki a klíma.
Ellenben eztán kikapcsolod a klímát. Friss levegőt nem engedsz be, de a falakon-ablakon keresztül melegszik a hőmérséklet - vagyis a relatív páratartalom ez alatt éppen csökken.
Minden klíma szárítja a levegőt, de pont a párás meleg az ami elviselhetetlen. A split klíma kondenzvíz kivezető csöve is ennek az elvezetésére szolgál, ez fizika. A ventillátor a legolcsóbb, de az csak a meleg levegőt kergeti, egy kocsiban forróságban próbáld ki mennyit ér, majd a klímát kapcsold be.
Épp az ellenkezője a gond szeritnem: minél hidegebb a levegő annál nagyobb a relative páratartalom ergó a klíma nedvesíti a levegőt. Egy asztmásnak se a túl száraz, se a túl nedves levegő nem jó.
Kösz, egyelőre lebeszéltem a mobil klímáról, kipróbáljuk egy jobb ventillátorral. Ott legalább nincs páratartalom gond. Ha kell klíma akkor inkább egy drágább split klíma jönne szóba a páratartalom miatt. Dolgoztam olyan helyen, ahol valami olcsóbb split klíma volt, hűvösnek hűvös, de egy idő után érezni a nedvességet a bőrön...( minél hidegebb a levegő annál nagyobb a relative páratartalom )
Van egy kitűnő 3,6Kw-os mobilklímánk olcsóbban ha érdekel, keress privátban. Teljesítményéből adódóan rövid idő alatt lehűti a szobát vagy egy kisebb lakást is. ( nem kínai )
Azért mielőtt belevágsz (a falba, vagy az ablakba is), előbb vidd el édesanyádat egy olyan helyre - például üzletbe, vagy irodába -, ahol _olcsó_ mobil klíma működik. Nem biztos, hogy utána is ragaszkodni fog hozzá....
Sziasztok, Édesanyámnak vennék mobil klímát. Rendes split klímát nem akar.
Úgy látom 80-90 Eft-ért lehet már felismerhető márkájút venni. Tud valaki márkáka/típusokat ajánlani?
Vannak számomra ismeretlen online boltok vonzó ajánlatokkal ( csúcsszezonban 50%-os árleszállítás) ráadásul előre kártyával ismeretlen helyre online nem fizetek.
Asztmás, tehát fontos lenne, hogy állítani lehessen a hűtés intenzítását. 20-25 m2-es lakótelepi szobába kell, szerintem max 2.5 KWh-ás megtetszi.
Kézzel hajtás esetén max 6xd sugárral hajtható (szakirodalom szerint legalábbis) a lágy rézcső horpadás nélkül. Erre vigyázni kell.
A csöveket rögzítő hollander ugyan erősen tart, de alatta lágy rézcső van, ami feszegetésre deformálódhat és emiatt szivároghat a gáz. A rézcsövön lógatott beltéri egység nem szerencsés dolog. Valószínűleg előbb hajlik a rézcső, mint deformálódik a kötés, de azért óvatosan kezelném a már felszerelt beltérit.
Egy ügyvédi felszólítást kell kiküldeni a részükre. Mivel cégnél dolgozol tuti van szerződött ügyvédetek.
Felszólítás átvételt tértivevénnyel igazolhatod a könyvelőnek, innentől Ti mindent megtettetek. Ezzel a procedúra lezárható, így a klímaszerelő sem megy többé felétek... Vagy jó esetben pótolja a hiányosságot (ezt fogja tenni egyébként szerintem).
Amennyiben ugyanis a cég a klímavédelmi hatóság által megfelelően "képesített" cég és szerelő személyzete van, akkor ezt meg kellett volna tegye, minden kérés nélkül.
Mindenesetre az általad is hivatkozott rendeletben elég komoly bírságok kiszabási lehetősége szerepel.
Nem gondolom házmesterkedésnek, ha kéred, ami jogszabály szerint jár és ha azt nem kapod, akkor jelzed, ez esetben mondjuk a Klímavédelmi Hatóságnál.
Elsőre ezt helyezném kilátásba a telepítőnek.
Ebben a klíma telepítés témakörben igen markánsan jelen van az "okosba, olcsón" igény a vásárlók részéről. Namost, ha minden hivatalosan megy, akkor ez nem nagyon megy. Mármint az okos, olcsó. Ha meg megy, akkor nem lesz minden hivatalos.
Egyszeri vásárló sok esetben utólag jön rá, hogy kellett volna jól. (miért is tudná előre, nem minden nap telepíttet klímát).
Utólag nehezebb. A telepítő cégnek az értékesítést követő 8 napon belül kellett volna a Hatóság oldalán rögzíteni a tanúsítványt.
Ezt követően bírságot kockáztat akkor is, ha egyébként megvannak a megfelelő engedélyei a telepítéshez.
A cégünknél pár hónapja felszerelt egy klímás cég egy klímát. Nincs is vele semmi baj ki is fizettük a munkát. Csak aztán szólt a könyvelőnk hogy hol a Telepítési tanúsítvány? Hát azt nem kaptunk. Kértük a cégtől Telepítési tanúsítványt : a fluórtartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015(II.10) Korm rendelet 22§-a szerint. De hónapok óta csak hiteget, hogy készíti meg majd küldi de semmi nem történt. Hogyan lehetne ezt kikényszeríteni, vagy mit tehetünk ebben a helyzetben? Köszi.
A szomszédom egyik ismerősének a húgáéknál egy kígyó mászott be rajta. Sokáig nem is vették észre, csak amikor már megnőtt kétméteresre, és kilógott a farka belőle.
Gázkonvektor ... a gázhálózat talán menni fog ... nem bontották el talán még az összes gázmotoros kompresszort és cserélték villanyosra ... teljes elmebaj.
Szia! Beszéld meg a klímaszerelőkkel, úgy tegyék fel, hogy majd kifelé lehessen hozni a beltérit. Ehhez annyi elég, hogy a beltéritől még oldalirányban legyen 50-70 centi cső. Nincs nagy súlya a beltérinek, úgyhogy simán elbírja a gipszkarton. Ha tudod, mennyit fog kifelé jönni a fal a gipszkartontól, nyugodtan tegyél alá párnafát, és akkor max 2-3 centit kell majd még alátenni.
Kb. egy hónapja szereltettem egy Gree 3.5 kw-os, wifis klímát. Egyszerűen képtelen vagyok a megfelelő hűtési hőmérsékletet beállítani, hogy mindig egyenletes legyen a hőérzet. A szerelő azt mondta kb. 25 fokra állítva az az ideális. Amikor bekapcsol képes 5-6 órán keresztül egyfolytában hűteni, mi meg lassan megfagyunk a szobában. Most is 26 fokra van állítva, a szobai hőmérőm 23,5 fokot mutat, de már jó pár órája megy folyamatosan. A szerelőt felhívtam, aki szerelte. Az volt a válasz, hogy állítsam oda ahol kellemes nekem, meg hogy ezeknek a hőmérője nem pontos. Na de 2-3 fokot csalni?
Beltéri egység felhelyezésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy szerintetek mi megvalósítható.
Lakásba pár hét múlva lesz elvileg felszerelve a split klíma, viszont ősszel vagy tavasszal gipszkartonoztatom a falakat (régi polgári lakás, síkba hozás és hangszigetelés végett). A beltéri egységnél mi a jó módszer? A szerelők kérték, hogy legyen meg a gipszkarton fal, viszont én tartok tőle hogy az nem tartaná meg (olvastam lentebb véleményeket, hogy elvileg nincs gond a gipszkartonra rögzítéssel), illetve pár héten belül nem tudom megoldani a gipszkartonoztatást.
- menjen így fel és utána körbe építem, 5 centi hátha sokat nem takar? Karbantartást eléggé megnehezítené
- ajánlották a le/felszerelést, viszont az kb beüzemelési díjnak felel meg (gáz leengedés, stb)
- egy ismerős szerelő szerint nem kell szét szedni, csak leakasztani és utána kicsit odébb rakni a konzolt, majd visszaakaztani, a cső annyit enged szerinte
- a fali konzol alá raknék cseréplécet, amivel 2-3 centit a falsíktól kiemelné, viszont a szerelőknek nem tetszett az ötlet
Valaki tudna segíteni tovább ötlettel vagy, hogy fentiek közül melyik reális?
Nem tudom, máshol is van-e ilyen olcsón, kíváncsiságból megvettem. GREE-t hibátlanul viszi, szerintem a többivel is boldogul. Leírás szerint mindenhez is jó.
(extra fícsör, hogy van benne led-es elemlámpa :) )
Egyébként úgy értettem, hogyha akár a környező országoktól nem lehet venni áramot (vagy gázt, mindegy) az már komoly "geopolitikai" probléma lesz (értsd: háború), mivelhogy békében a gáztermelő el akarja adni a gázt, akinek nincs, az meg venni akar.
Aztán ha addig kitalál a világ valami frankóbbat a gáznál (megjegyzem szvsz a villany használhatóság szempontjából frankóbb, csak az a fránya tárolhatóság és szállíthatóság...), akkor majd bezárják a gázmezőket, mint a mecseki szénbányákat.
A szünetmentesek valós áthidalási idejével kapcsolatban sokan vannak tévedésben. Ez persze azt is jelenti, hogy igen ritkán kerül(t) sor szerencsére ezeknek az éles helyzetben való használatára.
Itt található egy elég jó, számítással alátámasztott leírás a tényleges áthidalási időről.
Minden OFF szándékot nélkülözve: gazdasági-társadalmi értelemben az államhatár egyre inkább illúzió.
Egyébként már jó ideje egységes Közép-Európai áram elosztási rendszer létezik, ahol szinte mindenki mindenkitől vesz áramot.
Ezért aggódnak az osztrákok egy (magyar) állam által finanszírozott Paks 2 miatt, mivel esetleg annak nem kell kitermelnie az állami támogatás miatt a valós bekerülési költségét - következésképpen olcsóbban tudja adni az áramot, mint az az osztrák cég, amelyik valós költség alapokon áll.
De a lényeg nem is ez: ha tartósan nem lesz áram, akkor sokkal nagyobb bajok is lesznek a világban...
30-40 ezer a szünetmentes+ az akkuk, ez utóbbi határozza meg hogy meddig bírja.
Ami nálam van az kb. 100k-ba került, de rajta lógnak a routerek, vészvilágítás, kapunyitók, fűtés vezérlése és a szivattyúk.
Plusz vannak szünetmentes konnektorok mobilt, laptopot tölteni. Ez így több mint egy napot kibír nomál terhelésnél. De zárt rendszeren vegyestüzeléshez mindenkép kell szünetmentes, különben az első áramszünetnél felugrik a kazán a szomszéd ház tetejére,
ha meg már úgyis megvan akkor lehet rá akasztani mást is, meg lehet rá tenni több akkut is.
Ahol számíthat a 2-3 óra, az ott van, ahol a HMV-t is a kombi adja, ott egyszerübb a fürdés áramszünet esetén :-)
Ahol még érdekes lehet, az a vízteres kandalló/ hagyományos kazán, ahol nem árt, ha áramszünet esetén is kering még egy ideig a víz, és nem forralja / robbantja fel a cuccot a hő.
Kell egy 10ezer forintos normális inverter amit rákötsz a kocsidre. A kocsit meg pár óránként beindítod.
De kinél szokott lenni 2-3 óránál lényegesen hosszabb áramszünet, SŰRŰN.
Kinek a háza hűl ki 2-3 óra alatt.
Szerintem felesleges a világvégére készülni és akinek 2-3 óra alatt jelentőset hűl a háza az ne szünetmentesben gondolkodjon, hanem SZIGETELJEN, mert nagyon nagyon messze van a JÓtól.
Jó szigetelés mellett akár 24 óra alatt sem hűl 1-2-3foknál többet.
A melyik ház meg nincs szigetelve oda nem is való a klímás fűtés alapból. Tehát a vázolt probléma nem is létezhet csak elméletben.
Normálisan szabályozhatóra megépített puffertartályos vegyestüzelésű rendszer sem megy áram nélkül.
Eseleg a kályhák meg a régi gravitációs rendszerek.
Viszont vegyestüzelésű rendszernek is, meg gázkazánnak elég egy szünetmentes táp hogy működjön, ugyanez nem mondható el egyetlen elektromos fűtésről sem.
Ahogy látom, ez amiatt lehet, hogy terjedőben van a napelem, és ennek okán a villamos energiával való fűtés is. Ez lehet klíma, hőszivattyú, vagy akár sima cekász. A másik ok a szaldó, nagyon sokan villanybojlerrel, olajradiátorokkal, hősugárzókkal használják el a többletet, nehogy egy Wattóra is bent maradjon a szolgáltatónál. És ugye ezek mind éjszaka mennek, mikor nincs napenergia termelés. Ugyanígy hozzájön az elektromos autók éjszakai töltése otthon. Bár tök mindegy honnan jön a villany, csak legyen, aki előállítsa.
Persze olajunk és gázunk sincs több mint 10%, de az betárolható nyáron ... mondjuk nem lakossági szinten ... most akkor adjak el klímát/hőszivattyút fűtésre vagy ne?
400ért talán a 3.5kw-os mitsu szereléssel együtt is felmegy a falra. és nem az alap verzió - 2 éve nekem az FH ennél kevesebb volt. és azért az egy eléggé kurvajó berendezés.
400ezerért 2,6kw-osan.Jól gondold meg!A csiribiri funkciók feleslegesek,a szuperhatékonyság(ha egyeltalán igaz),szinte ellenőrizhetetlen.Hosszútávon a legfontosabb a minőség,a megbizhatóság.Van egy japánom is.Igaz,szarul telepítették,két hét után zakatolt.A jóember csak telefonon volt hajlandó tanácsot adni,bár úgyis inkább csak tanácstalan volt.Itt fórumon kaptam segítséget, rendeltem bele egy fűtőszálat Windytől,amit magam tettem bele.Na az megy.Azota.Hűt/fűt,teszi a dolgát.Ugyanúgy.És nem csúcsmodell.Egy Toshibáról van szó,nem is a legújabb típusról.Mitsut láttam,hallottam működni.Azaz,inkább csak láttam,hangja nem nagyon volt...Az árakat nem tudom,de ha jól emlékszem,nem volt sokkoló,és ugye,a splitek költségének jelentős részét a telepítés teszi ki,ami kb.pont ugyanaz egy 80ezres,és egy 400ezres gép esetében is.Tehát a néhány tízezer forintos eltérés a gép vételárában a végösszegben is - ami már százezreket jelent - csupán néhány tízezres tétel marad.Kiszámolva a végső költséget,egyik 19,másik kettő híján húsz.Lényeg a lényeg,a kevésbé neves gyártó drágább csúcsmodellje(LG),és a gyártói palettán lejjebb elhelyezkedő,megbízható japán (Toshiba)közül, utóbbi három év elteltével lassan,de biztosan kezdi átvenni a vezető helyet,annak ellenére,hogy pont 100ezer forinttal fájt kevesebbe.Legalábbis nálam.Ez csak vélemény volt,bár személyes és elkötelezett "hűtő-fűtő klímázó"tapasztalat támassza alá.Azóta mégjobban belemásztam a dolgokba,és a véleményem egyre szilárdabb:megbízható japán gép+megbízható telepítőcég=jó megoldás.
Nekem Lg athena xtreme van,azaz a csúcsmodell....3 éves,szép,rejtett,műanyagházon áttetsző display-jel.....pixelhibásan.És reménykedek,hogy az elektronikus problémák - a szakik jóslataival ellentétesen - ennyiben ki is merülnek.Reménykedek.Érted.
A ventillátor fordulatszáma nálad is hullámzik autó állásban? Azt várnám, hogy annyira pörögjön, amennyire a beállított és a valóságos hőmérséklet különbsége indokolja.
A venti ezeknél 220ról megy? Lassan lejár a Daikin gari, gondoltam, belenyúlnék egy időrelé szerű cuccal, hogy power off után is tekerjen 30 percet a venti...
Vannak olyan gépek, amelyeknél kikapcsolás után néhány percig még megy a venti - gyári ficsör, öntisztításnak marketingelik - de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez pont semmire nem elég. Ahhoz, hogy teljesen leszáradjon a hőcserélő, és a kapcsolódó részek, csepptálca, stb. ahhoz tényleg kb. fél óra ventiüzem , vagy tíz perc fűtésüzem kell.
Az LG van rá funkció ENERGY DISPLAY nyomod 3 sec-ig és bekapcsolódik. Mikor lekapcsolod 30 percig szárít és kikapcsol, a beltéri Co-t mutat. Az enyém az ilyen. De ha áramtalanítod és vissza kapcsolod, ezt a funkciót elveszti. A távirányító még mutatja, hogy bevan kapcsolva.
Nem olyan fontos kiszárítani, ha penészes vagy büdös lesz emiatt majd jönnek a szakemberek kitisztítani pénzért.
Az autód sem hűti magától a turbót autópályázás után, meg a fékeket ha lejöttél a hegyről, van amihez a kezelő józan esze is kell.
Családod nőtagjai mobiltelefont, mikrót, villanysütőt, számítógépet, tévét sem tudnak használni?
Nem irigyellek.
Húgom például megértette hogy klímát úgy kapcsoljuk le hogy átnyomja ventillátor módba, és vagy bekapcsolja az időzítőt, vagy megvárja a fél órát.
Vagy nem kapcsolja le, ahogy elérte a hőfokot szépen leáll a kompresszor, felmelegszik a hőcserélő, a mókuskerék meg forog tovább, és kiszárad mindenféle beavatkozás nélkül.
Annyi lenne a kérdésem ha 1 fázisod van , és dogotális órát akkor az több bejövőt is tud mérni.
Amikor nekem felszereltek ( Igaz kisérleti) villanyórát, ott a szerelő magyarázta, hogy tud több fázis is mérni.
Mivel a lakásomban bent a 3 fázis , így egy fázis ki lehetne alakítani. ( Természetesen csak én mondtam a szerelőnek)
Nem tudom hogy mi a jogszabály, de nem lopnék , csak sporolnék maganam. Mivel a klima direkt beközésű a kapcsolótáblába így lehet 1 fázissal arrébkötni. De itt a konnektort is meg kell szüntetni mint a boilernél?
Én négy ilyent telepítettem 5 éve nyílászáró csere, födémszigetelés után a frekventált helyekre. Sajnos önmagukban nem működnek jól, max kis huzat keletkezik, ha valamelyiket telibe fújja a szél. Lehet kürtőhatást létrehozni használaton kívüli kémény segítségével, vagy aktív elemet tenni a rendszerbe. Jól működnek, ha bekapcsolom a kéménybe kötött konyhai elszívót, vagy a falon kivezetett ruhaszárítógép bekapcsolásával. Ha így, vagy úgy, de beindul a rendszer, akkor a küszöb nélküli, akár becsukott beltéri ajtókon keresztül is hatásos tud lenni.
Mivel nem találtam szellőztetésről külön topicot ide írnám kérdésem: érdekelne azoknak a véleménye akik a valóságban is használnak ilyet, hogy mik a tapasztalatok? Pontosítva a passzív szellőztetés érdekelne (egyelőre nem a hővisszanyerősre), ezen belül is az egyik legolcsóbbra, legegyszerűbben kivitelezhetőre. Ez alatt értem azt is, hogy ezeknek áram nem kell, mindösszesen a 100mm-es kivezetés...
Én konkrétan Vents márkájú passzív szellőztető, fali légbeeresztőket (PS 102) terveznék beépíteni.
Mostanában az épület szellőztetés egyre inkább előtérbe került. Mindent szigetelünk, fokozottan légmentesen záródó nyílászárók, stb. - majd penész, magas páratartalom, élhetetlen levegő...nálunk is hasonlóképpen! :(
Elméleti szakemberek kérem kíméljenek. Engem a gyakorlat, a saját tapasztalat érdekelne!
A klíma szempontjából a fűtés és hűtés (majdnem) ugyanaz a folyamat, mármint ugyanazok az egységek vesznek részt benne, csak a párologtató és a kondenzátor feladatának felcserélésével és a hűtőközeg áramlási irányának megfordításával történik.
Vagyis ha fűteni tudott, akkor volt benne gáz, működött a berendezés.
Ha kültéri egység lyukas (lett volna az átszereléskor) valahol, akkor abban a berendezésben nem maradt volna meg a gáz. Persze azóta éppen a kültériből is elengedhette.
Ugyanakkor a vákuumozás a csöveket és a beltéri egységet érinti, mivel a kültéri irányában zárt szervíz szelepeken át történik.
Így ezt távokoskodásban nem nagyon mondja meg senki, hol ereszthet - ha egyáltalán az a baja.
A klímaberendezés elvi felépítését tekintve nem túl bonyolult gépezet, ugyanakkor tele van komoly hibalehetőséggel.
Az jó hír, ha vákuumozták a csöveket, akkor talál újra is peremezték. A rossz csőperem/csőcsatlakozás a leggyakoribb szivárgási helye. A három hét sem sok állás, talán a szakszerű leszerelés kitért arra is, hogy ne menjen szennyeződés a bontott csövekbe.
Mindezekre azért van szükség, mert a hűtőközeg egyben olyan olajat is tartalmaz, ami a kompresszor kenését végzi. Oxigén, vízpára, egyéb szennyeződés hatására ez a kenőolaj is oxidálódik, savasodik, amitől romlik a kenőképessége. De ez inkább hosszú idő alatt okoz problémát.
Szia! felszereléskor állítólag tartotta a nyomást(vákumozták is)! csak fütést próbáltam merrt hideg volt mikor felteték! réz cső volt rajta nem cserélték!kb 3 hetet ált! nem kelett rátölteni!szerelésnél nem voltam ithon! lehetséges a kültérit külön tesztelni az enged-e?köszönöm hozzá szolásod!
Ha szerinted a "gazdaságos-e egy bizonyos műszaki megoldás?" kérdésnek nem része a beruházási és amortizációs költség, csak az üzemeltetési, akkor nincs kérdésem.
Szvsz fordított arányosság áll fenn egy "ház" hőigénye és a különféle megújuló energiát használó hőtermelő berendezéssel való fűtése között.
Egy 60-as évek beli, 2 cserépkályhás, B30-as falazóból épített kádár-kocka esetén a beruházási költséget is figyelembe véve kérdéses, hogy megéri-e pl. hőszivattús (klíma) fűtés. Túl nagy a beruházási igény. Aztán a karbantartás-élettartam is kérdéses a cserépkályhához képest.
De ha úgy kezdjük, hogy frankón szigeteljük ezt a házat és lesz belőle egy kis energia igényű épület, akkor megfordul a helyzet.
Vagy másik helyzet: 10 éves, meglevő központi fűtést (mondjuk padló és radiátor) kell korszerűsíteni. A lakás olyan elrendezésű, hogy klímából kellene 5 db.
Amúgy meg "csak" kazánt kell cserélni.
De fordított helyzet is van: apósom kazánt akart cserélni a "kazáncsere pályázat"ban. Namost neki van egy régi, gravitációs, 2 collos csövekkel, öntöttvas radiátorokkal és 30 éves gázkazánnal működő rendszere. Alig bírtam lebeszélni a kazáncseréről (merthogy egy ilyen hálózatra nem lehet rátenni egy kondenzációs kazánt). Ahogy végig számoltuk, abból a közel 2 millióból, amibe került volna, lett egy csomó napeleme meg klímája és ha nagyon kell, beröffenti a gázkazánt arra az egy hétre a télen, amikor esetleg a klíma nem bírja. Mert az úgy maradt, ahogy volt.
És szét se kellett verni az egész házat.
Az új építésű ház is más eset... szóval a fűtés épp olyan, mint az autó: nem lehet csak a fogyasztást nézni, mert ott van a olajcsere, meg amortizáció stb ára is.
Whirlpool SPIW 312 A3WF split klímát telepítettek alig egy hónapja nálunk. A kültéri egysége kb 1 perces szabályos időközönként négy rövid ciripelő hangot ad folyamatosan a klíma kikapcsolt állapotában. Nehéz leírni, de a hang egy gyors egymás utáni cip-cip-cip-cip, majd ez ismétlődik ütemesen egy kb egy perces időközönként a kültériből.
Ez normális? Mi ez az ütemes ciripelő hang a klíma kikapcsolt állapotában? Beszerelést a Whirlpool hivatalos márkaszervíze végezte, a Prémium Klímaszervíz Kft.
Bekapcsolva a klímát működik bár érzésre elég gyatra a hűtőteljesítménye szerintem.
Ha tud valaki erről az ütemes ciripelő hangról valamit, kérem írja meg mi ez.
másfél hónap után ma megjelentek, nem volt benne hűtőközeg, feltöltötték, működik.
Nyilván jön a következő feladat, hogy hol távozott- terven kívül -, mert azt a tömítetlenséget meg kell majd szüntetni.
A látható/hozzáférhető helyeken ellenőrizték, ott nincs baj, van egy 2-2,5 méteres rész, ahol a cserép alatt megy a csövezés, talán ott lehet valamiféle toldás/forrasztás, ahol elszökött a gáz.
hogy két éve tönkrement a 6 évig működött Vestel típ, 5,2 kW-os split klímám. Elégett benne a panel, kuka, javíthatatlan.
Felhívtam egy céget, hogy Fujitsu, vagy Mitshu klímát szeretnék, az ember jófej volt ( annak tűnt), hogy ez a Daikin veri mindkettőt, a legjobb, stb, stb, stb.
Felszerelték a régi Vestel helyére, két hét múlva tönkrement a kültéri egység, kicserélték. DE.
Szerintük "rosszul" ment oda az áram, ezért a régebben meglévő Whirlpool klímák kültéri egységeitől vezettek oda áramot.
Működött, majd idén tavasszal kértem mindhárom készülékünkre a Daikint szerelő cégtől karbantartást, tisztítást, amit elvégeztek.
Az első, melegebb napon bekapcsoltuk mindhárom klímát, majd 2-3 óra elteltével a kültérik környékén bóklásztam és azt láttam, hogy a két Whirlpool megy, a Daikin áll.
Utánanéztem hibakódoknak a neten, talán "E6", de nem esküszöm meg rá, lényeg, hogy a kültéri egység hibáját jelezte.
Ha bekapcsolom a távirányítóval, akkor a beltéri beindul, reagál, kár, hogy hideget nem fúj.
A szerelést végző cég főnöke valszeg letiltotta a telefonomat, mert nem veszi fel, nem hív vissza, ellenben amikor a család egyéb telefonjairól hívom, akkor "gyanútlanul" megnyomja a zöld gombot. A sokadik ígéret a ma délután 2 óra, de szinte bizonyos vagyok benne, hogy "valami közbejön" majd.
Ezért keresek megoldást, és ezért írtam, hogy akár javítás nélkül is ( tudom, mi a szezonalitás, ablakos vagyok, ha 20 emberem lenne most a 10 helyett, azok is fullon lennének) , de nézze már meg hozzáértő ember, és amikor lesz ideje, majd megcsinálja, addig elvagyok a másik kettő, működő klímával.
van-e a topicon olyan klímás szakember, akinek az idejébe - pénzért - belefér, hogy megállapítsa azt a hibát, amitől nem megy a két éve, hivatalos Daikin viszonteladó által felszerelt
FTXB35C2V1B
típusú klímánk kültéri egysége? Javítani/cserélni elég lenne később is.
Persze mindig, minden elromolhat, de ha jól értem, a felszerelés után közvetlenül működött (?).
Ha a kültériben valóban benne volt a gáz, akkor annak nem túl nagy az esélye, hogy épp a felszerelés után lyukad ki a kültéri.
Ismered a készülék előéletét? Vajon mióta állhatott leszerelve?
A gázcsövek bekötése (peremezés, rögzítés) ugyan nem egy atomtechnika, de az egyik legjelentősebb hibaforrás, mert igazából ez minden rendszer megbontási pontja. A gázszivárgás leggyakoribb helye.
Amit leírtál, abból nem tudható, ki telepítette, vajon áthozta a régi csöveket??? Vagy újakat tett fel? Ha a régi, akkor újra peremezte? Alu cső vagy réz?
Szóval bármennyire is egyszerű ez, van hibalehetőség bőven.
A jól menő üzlettel rendelkező szakembernek az eseted nem túl vonzó. Tisztességesen elvégezve több órás feladat. Tízezres nagyságrend és nem 1-el és 2-vel kezdődik gázfeltöltéssel együtt.
szép estét! tanácsra lenne szükségem! vettem egy használt orion inverteres klímát! kültériben benne volt a gáz nem kellet tölteni! mikor bejött a meleg nem hűtött kihivtama szerelőt és nyomáspróbán kiderült valahol szivárog "kültéri lukas lehet"-"vagy beltéri" !3 éves gép létezik hogy ki lyukad? nem lehet hogy bekötési probláma? hogy lehet megállapítani küll vagy beltéri a lyukas? nyomáspróbán kívül csak csoválta a fejét! szerintetek nézessem meg másik szakival is ?
Szerintem egy kicsit túl van lihegve ez a gyárilag téliesített, meg fűtésre optimalizált klíma kérdés. Leginkább csak a marketinget szolgálja, ugyanis a jelenleg piacon lévő márkásabb berendezések 99 százaléka tökéletesen alkalmas akár egész télen folyamatos fűtésüzemre. Tudok olyan 5 kW-os Fujitsu klímáról, ami 12 éve látja el Gödöllő külterületén a dombságban épült faházat fűtéssel, életvitelszerűen, lakik ott egy család, és a két gyerek úgy nőtt fel, hogy nem volt más fűtés, csak ez. Pedig akkor még szóba sem került a fűtésre optimalizáltság egy klímaberendezés esetében. Fűtőszálazva sincsen, bár elárulom, hogy szépen kiflexeltük a kültéri alját, így gyakorlatilag megvalósítottuk azt, amit a Daikin említ függesztett hőcserélőként. A gyártó által megadott -15 fokos határt is simán átlépte ez a klíma, volt ott a külterületen -20 fok alatti hideg is már nem egyszer. Ez csak egy a sok légkondi közül, amit fő, vagy kizárólagos fűtésre telepítettünk és elégedettek vele az ügyfeleink. Nem mondom, hogy biztonság kedvéért nem jó, ha gyárilag benne van a csepptálcafűtés, de igazából nem sok szükség van rá, ugyanis -3-4 fokig nem fagy bele a víz a kültéri aljába, az alatt meg alig van pára a téli levegőben, ritkán olvaszt a gép, akkor is minimális az olvadék. Ha meg el kell vezetni az olvadékvizet, akkor meg úgyis kell a fűtőszálazás a komplett vezérléssel. Erre pedig mostanra már elég jó megoldást kínálunk kb. húszezer forint magasságában.
A kompresszor karterfűtésének tudomásom szerint nem sok köze van a téliesítéshez. Régebben még a fixfordulatos klímák korában szereltünk karterfűtést a kültéribe, de ott nem fűtésüzemhez kellett, hanem akkor, amikor a kinti alacsony hőmérséklet mellett hűteni kellett (pl. szerver). A fűtésüzem gyakorlatilag folyamatos, nem nagyon kell sokszor hideg olajjal indulni a gépnek.
Nagyon komoly néhány modell, ami -25-30 fokig tud fűteni, de ezek nem a mi éghajlati viszonyainkra készültek, Svédországban, Norvégiában is megállják a helyüket.
Persze kell a gyártóknak-forgalmazóknak felmutatni mindig valami újdonságot, kis plusz szolgáltatást felmutatni, amivel megcéloznak egy réteget és plusz pénzt vagy plusz eladást generálnak, így ez a "fűtésre optimalizált" klíma dolog is ilyesmi marketing célokat szolgál.
Inkább onnnan kell megközelíteni, hogy a fűtésre szánt gépek a megadott - 15 avagy -20 avagy -25 fok /gépenként eltér, nyilván amelyik hidegebben is jól fűt, drágább azonos teljesítmény esetében/ esetén is leadják a névleges fűtőteljesítményűket.
Ha a kültériből gond nélkül ki tud folyni a víz pl. a fűre akkor nem kell semmilyen fűtés bele.
Ha el van vezetve, egy csőben, akkor más a helyzet, de ekkor az egész csővön kell a fűtés, nem csak a cseptálcában.
Kb minden modern split klímával lehet fűteni, de amit nem kifejezetten fűtésre optimalizálnak, azt főként kiegészítő jellegű fűtésre szánják és nincs bennük külső csepptálca (cseppcső) és kompresszor(karter) fűtés. A megadott működési tartományon túl (mondjuk -15 - +40 fok) a gyártó nem garantálja ezek hibamentes működését.
Van ugyan a berendezésekben "önleolvasztás" funkció, de azokat úgy tervezték, hogy a megadott intervallumon belül oldják meg a problémát.
Ha ilyen klímával akarunk fűteni állandó jelleggel, akkor nem árt megoldani a kültéri egység téliesítését (annak ellenére, hogy Magyarországon a téli hőmérséklet is igen ritkán eshet -15 alá).
Még maradt 1 kérdésem mára. Ha 1 adott klíma jellemzője az, hogy "csak" -15 fokig fűt, akkor az nem téliesített ? Miért csak a -20 fokosokra írják azt ?
Ha előbbinél nincs fűtőszál az előbbi kültéri tálca fűtésre, akkor az el fog fagyni ?
Próbáld nyomva tartani a FAN gombot hűtés, vagy párátlanítás módban. Nekem az Amber-en így lehet bekapcsolni, bár szerintem ha tényleg nedves a beltéri belseje, az a két perc nagyon karcsú a leszárításra.
H-tarifa: csak a szerelőnek kell fizetni a szabványos mérőhely kialakításáért, anyagostúl, egy százas volt 6 éve egy Kádárkocka esetén. A légvezeték újrahúzása a szolgálató költsége, de pl. a szabványos tetőátvezető a fogyasztóé
Hát köszönöm szépen. Én azon szerencsés helyzetben vagyok, h. van regisztrált szerelő, aki ha kell 1 héten belül megcsinálja. Nem is veszettül drágán és mivel most lett újrahúzva az egész ház azt is mondta, hogy egyetlen lukat kell fúrni a mostani óra és biztosíték-doboz között. Utóbbi marad benn a helyén, előbbi megy ki, a többi pont úgy van, ahogy leírtad.
Érdekelt volna, hogy a H miatt csak a szerelőnek kell-e fizetnem, vagy a szolgáltatóm felé is az új + mérőóra miatt ?
H tarifát végigjártam és elengedtem... Ami kell nálam pld. Új légvezeték (ez max 50A bír, ugye 24A nappali, 16A vezérelt és a H is 16A), ehhez új tetőtartó, újrahuzni óráig persze az új légvezetéket toldásmentesen. Szabványosított mérődoboz, ami most baromira leszabályozott, utca felé néz, csicsa égésgátolt műanyagból, nekem 5m-re kellett volna újrahúzni mindent a házból, vésni, régit befalazni, na mondom húzzatok innen, nem lesz H... Hja és öt Szakiból egy igérte 3hónap múlva, többi elhajtott, mint a magzatvizet.
Már semmit nem akarok mondani. Ma háromféle rendszeresen szedett gyógyszerért és egy dobozka vércukor tesztcsíkért 12 ezer forintot fizettem, és mindez csak egy-másfél hónapra elég. Ezzel szemben 80-100 ezer forintért egy tisztességes szerelő az idők végezetéig, de legalább a klíma végelgyengüléséig működő rendszert telepít, ami ráadásul növeli a lakás értékét. Szóval, visszavonok minden morgolódást a telepítési díjról.....
Először is számold ki mennyi a fűtésigényed egy szezonban a mostani gázfogyasztásod alapján.
Becsüld meg ebből mekkora hányadot tudnál kiváltani az olcsóbb klímás fűtéssel.
Innen már csak a normál és a H tarifa árkülönbeözetét kell összehasonlítanod a h tarifa kiépítési költségével és eldönthető, hogy mutatkozó megtérülésre számolt évek neked megéri vagy nem éri meg a h tarifás akciót.
Azért ne hasonlítsuk már az építőanyagot - fát, betont, téglát, homokot, cementet, vasbetont, gáz- és vízcsöveket, villanyszerelési anyagot - két darab szalagon gyártott, fröccsöntött műanyag dobozhoz, és a benne lévő szintén szalagon gyártott elektronikához, és a klímaszerelést a legalább öt szakmát igénylő építkezéshez!
Most egy olyan részletkérdéssel foglalkozol, aminek viszonylag kicsi a következménye arra nézve, hogy jó és gazdaságos fűtésed lesz-e.
Számoltatok legalább éves hőenergia igényt? Egy berendezéssel szeretnél fűteni egy több szobás lakást/házat?
(őszintén el fogok gondolkodni rajta, ha lesz elég időm, hogy a szakember miként szerez tapasztalatot arról, hogy "az R410a gázos készülékek hatásfoka jellemzően nagyobb mint az új R32-es hűtőközeges klímáké".)
Függetlenül attól, hogy a COP különösen, de az SCOP is kiragadott érték, a valóságban egy berendezés hatékonysága számos üzemi feltételtől függ.
Az SCOP elvileg azért jobb érték, mert éves szezonális hatásfokot jelöl. Azt mutatja meg, "mennyire jó" az adott berendezés a "termelt hő"/elfogyasztott elektromos energia / fűtési szezon alatt. Na és hány fokos külső hőmérsékletnél? Szicíliában vagy Svédországban?
Az kicsit érdekesebb szám a fenti táblázatból, hogy az R32-es 7 kw-os Gree 1,7-10 KW pillanatnyi fűtő teljesítmény leadására képes (ezt 0,45-3,7 kW áram felvétellel teszi). Nade mikor mennyi? Hány fok külső hőmérsékletnél? Mekkora belső hőmérsékletre számítva?
Megnézed mindkét készülék adatait, és abból ki fog derülni, hogy melyik a hatékonyabb készülék. Egy klímaberendezés hatékonysága sok összetevőtől függ, ezeknek csak egyike a hűtőközeg. Keresd az EER és COP értékeket, ja, SEER és SCOP.
Egy 7kw-os klímát tervezek éppen vásárolni, elsősorban fűtésre... Ki is néztem a Gree Comfort X termékét, aminek már R32-es hűtőközege van. A szerelő azt mondta, hogy válasszuk inkább a régebbi Gree Comfort Plus terémkét, mert abban még az R410a hűtőgáz van, és az Ő tapasztalataik szerint az R410a gázos készülékek hatásfoka jellemzően nagyobb mint az új R32-es hűtőközeges klímáké... igaz ő csak a hűtésről tud állást foglalni, fűtésnél nem tudja hogy jobb, vagy rosszabb!
Keresgéltem a neten, de erről semmien információt nem találtam, csak arról, hogy mennyivel és mitől környezetbarátabb!
Hallott már erről valaki bármit? nem tudom mitévő legyek... Ha tényleg jobb az R410a gáz hatásfoka megvenném a régebbi, kisebb tudású készüléket, de valahogy nem látom igazoltnak ezt az állítást. Ugyanakkor én mégiscsak laikus vagyok, és nem akarok okosabb lenni a klímaszerelőnél, csak azért, mert a neten nem írnak róla....
Nem tudom mitévő legyek... hallott már valaki erről a problémáról, vagy van valakinek tapasztalata, ha igen kérem ossza meg velem!
Talán 15 éve voltam Párizsban. Úgy nézett ki a McDonalds belseje, ahogy nálunk elképzelhetetlen. De oda francia már akkor sem ment be.
Sajnos elég jól ismerem a vidéki Magyarország valóságát. Igaz, h 25 éve, de én is 1 évig képesítés nélküli tanerő voltam egy erősen szegregálódó iskolában.
Sok évig területfejlesztéssel foglalkoztam (annak a része volt a pályázatírás). Elég sok ilyen felmérésben, munkában vettem részt.
Nincs kanalas orvosság, amit beadunk a leszakadt rétegnek és hatna.
Nem is gondoltam arra, hogy a konvektort(vagy mindet) kidobjam. Szó sincs ilyesmiről. Csak tudva azt, hogy a legtöbb hő a plafonon keresztül távozik én okos rájöttem, hogy a második ilyen hely valószínűleg a parapetes konvektor levegő be és füstelvezető ki nyílása....
Arra gondoltam ezeket ideiglenesen lezárom (betömöm) valamivel ami szigetel és ha áramszünet lenne, akkor meg eltávolítom és bekapcsolom...
Sajnos a csövezés több részre van szétszedve, elég nehéz összerakni, nem találtam meg mindent. Nem találtam meg benne a rendes, szigetelt klímacsöveket, csak sima lágy rézcsövet. Nincs benne kábelcsatorna... szóval több dolog hiányzik.
Kód: 81-006-001.1.2.1.1.2-0242512 Verzió: 2018-2
Épületgépészeti munkák Épületgépészeti csővezeték szerelése Réz csővezetékek és idomok Réz vezeték, Vörösrézcső szerelése, kapilláris, kemény forrasztásos csőkötésekkel, cső elhelyezése idomok nélkül, szakaszos nyomáspróbával, lágy vagy félkemény kivitelű rézcsőből, DN 10 SUPERSAN lágy vörösrézcső, F22 12 x 1 mm
Referencia ár: 1789 Ft/m Anyag ár: 1060 Ft/m Gépköltség: 0 Ft/m Rezsióradíj: 4050 Ft/óra
A nem akaró rétegekkel nem lehet mit kezdeni. Ahogy hallom az óvónéniktől, már nem csak az a baj, hogy sokan nem tudják hogy kell enni késsel-villával, mire való a WC papír, de durván viselkedés zavarosak, agresszívek és brutál csúnyán beszélnek. Vannak helyek ahol büntetés óvóéninek lenni.
Itt a Merci miatt látszik, hogy már tényleg mindenki dolgozik aki csak akar/tud, de az is kevés.
Tehát ez javulni nem fog. Ahogy a hiányszakmákat sem lehet feltölteni. Nincs honnan, miből.
Nálunk egy takarítócéges ember mondta pár napja, ledöbbent milyen zombi ment a takarítógép után (talán már az húzta magával).
Nem csoda hogy koszos az egész pláza. Főleg ahol épp voltam vele. Mert arra sincs normális ember.
De ahogy .klímás. is írta, jönnek majd az ifjú titánok, akik jóformán tudás és gyakorlat nélkül több bért kérnek, mint akik eleve a cégnél dolgoznak, és mindenhez értenek amihez kell.
Nem vitát szeretnék nyitni, csupán gondolatokat kérnék: van-e és ha igen, mi értelme van a H tarifás dolgot kijárni ?
Rengeteg dolgot olvastam e témában, mégsem tudom igazán mit kellene tennem. Adott 1 klíma hűtésre/fűtésre és még talán a szolgáltató is áldását adná h. külön mérő stb.
De: mindez nem kevés pénzben kerül. Alapból a klímát hűtésre szeretném használni. A ház elosztásából eredően zömmel ugye azt a helyiséget, amibe a beltéri kerül, de mivel nyitott ajtók vannak a fizika tv.-e miatt a többi helyiség hőmérséklet csökkentésére is szükség volna. Az össz-terület kb. 60m2. Ahogy számolgattam fűtésre meg 40 m2-t próbálnék meg...egyetlen hőszivattyúval. (bocs klímával)
H tarifa csak okt-15 ápr.15 között működik. Jelenleg konvektoros fűtés van, szigetelt nyílászárókkal.
Pro és konta vajon megérné a befektetés (vagy mennyi idő után érné meg?) ha csak a mérőhely kialakítás költségeire gondolok az említett tarifa kapcsán ?
Amit leírtál, nagyrészt tárgyszerű. Ezért mondtam, hogy ahova eljutottunk, az olyan jellegű munkaerőhelyzet, amiben a gazdaság megtette a magáét: kínál munkahelyet.
Persze, nem lehet minden tartós munkanélküliből munkaerőt csinálni. Mindig marad egy réteg, aki menthetetlen lesz.
Aztán van fekete-szürke gazdaság is. Van egy réteg, aki pl azért feketézik, mert devizahiteles és minden fizuját vinné a bank még mindig... szóval sokféle élethelyzet és állapot van.
Tavaly dolgoztam egy olyan munkán, ami éppen ennek a munkaerőpiacnak valamiféle átvilágítása volt.
A közmunka illetve segélyek csökkenése mérhető pozitív változást hozott, sokan elmentek már dolgozni a korábbi ellátottak közül.
Voltam egy olyan település polgármesterénél, aki bizonyítottan száznál több embert juttatott vissza a munkaerőpiacra közmunkán-szoc szövetkezeten keresztül. Ezek éppen azért lennének, hogy mire Hozzád kerül a munkavállaló, ne sírjon a 10 címtől. (Csak sajnos nem minden polgármester képes erre, vagy akarja ezt csinálni, de ez megint más kérdés...)
De ahhoz, hogy a mára megmaradt réteggel tovább tudjanak lépni, abban a faluban pl. kéne 2-3 szociális munkás min. 2-3 évre.
De egyrészt nincs (a kormány néhány éve úgy döntött, hogy a főiskolai szintű szoc munkás képzés társadalmi luxus), másrészt nincs rá forrás.
Hangsúlyozom: nem azt állítom, hogy van reális, gyorsan bevonható, értékteremtésre képes munkaerő tartalék, hanem azt, hogy sok idő és energia befektetéssel, megfelelő politikával néhány % még hozható lenne 5 éves távlatban.
És ráadásul nemcsak az a gond, hogy nincs elég munkaerő, az is probléma, hogy a dolgozó réteg képzettsége milyen.
A nagy gyárak biorobot munkahelyeiről nagyon nehéz az elmozdulás felfelé (piacképes szakma szerzés).
Visszatérve az utolsó gondolatodra. Amit írsz, igaz - csak egy rövid időre próbálj belegondolni, mi van, ha oda születsz. Egy ormánsági roma család 5 gyerekeként ugye éppen annyi az esélyed, mint egy szentendrei orvos házaspár első fiaként?
Onnan nézve az előrejutás esélye TELJESEN reménytelen. A munka és az előrejutás lehetősége nem kötődik össze fejben, nem volt hol megtanulni...
Másképp: nem mindegy, hogy beleszületsz egy több generációs bajor vállalkozó családba, vagy egy tipikus magyar munkás családból nulláról próbálsz vállalkozó lenni.
Nem azt mondom, hogy sajnálni kell a tartósan leszakadt réteget, vagy hogy ingyen pénzt kell adni. Hanem azt, hogy oda több/más segítség kell. És nem lesz tökéletes az eredmény, maradni fog jócskán... nade nagyon OFF-ban vagyunk itt egy ideje, bocsánat!!!
Ez a tartalék dolog nagyon relatív. Sajnos eljutottunk oda, hogy olyan embereket is alkalmaznia kell a cégeknek, akiknek sokszor még a képessége sincs meg az adott feladat ellátásához. Hiába öl bele egy cég a képzésbe, ha egyszerűen az adott ember nem tudja megtanulni azt amit kellene. Sokakon sajnos, ahogy fogalmaztál már a teljes felújítás sem segít.
Ahol én dolgozom ott is próbálkoznak már mindenkivel, mert nincs más választás. Olyan emberek érkeznek néha, hogy azt sem tudom elképzelni eddig hogyan éltek meg. Volt egy új szállítós kolléga, aki napi 8-10 címnél már hisztizett, hogy túl van terhelve és miért várnak el tőle ennyit. Már a betanulós napján is morgott mikor egy régi futárral ment, hogy ő ennyit biztos nem fog tudni megcsinálni. A többi futár a cégnél 25-30 címet simán megcsinál 7-8 óra alatt gond nélkül.
Arra meg elég jó rálátásom van mi megy vidéken. Az egyik rokon egy kis faluban polgármester. Régen egy rétegnek semmiből nem álltak a napjai csak kocsma és züllés. Amíg volt a segélyből addig ittak, mikor elfogyott ment a rinyálás. A falunak lett volna pénze, hogy alkalmazzon pár embert árkot takarítani meg hasonló apróbb munkára. Mikor fel lett nekik ajánlva szinte megsértődtek, hogy hát ők nem fognak dolgozni. Most a közmunka miatt legalább imitálniuk kell a munkát, utána természetesen a folyamat ugyan az kocsma, züllés. Persze megy a rinyálás, hogy rossz a fizu, meg miért kell nekik ennyit dolgozni. Mikor az önkormányzat fel akart venni egy embert a pénz miatt rinyálósok közül, hogy rendes munka lenne több pénzért, senki nem vállalta. Azt mondta a rokonom, hogy teljesen mindegy mit csinálnak ezzel a réteggel, soha nem fognak rendesen dolgozni. Ők ebben nőttek fel, ezt látták a szüleiktől is, nagyon kis százalékuk az akivel meg lehet értetni, hogy ha normális életet akar dolgozni kellene.
A munkaerőpiac, ugyanolyan, mint az építőipar meg az ingatlanpiac: hullámok vannak benne. Vannak drágább és olcsóbb időszakok, de ha ráfektetünk egy egyenest, akkor összességében felfelé tart. A kőolaj ára lehet alacsonyabb, magasabb, de sose lesz már 3 dollár, mint 1969-ben. Az is igaz, hogy a '69-es dollár nem annyit ért, mint a mai.
A kereslet-kínálat változása folyamatosan, dinamikusan történik. Vannak benne ilyen és olyan időszakok.
Ugyanakkor a kereslet önmagában nem szabályoz, mert hiába van kereslet 20 ezerért klíma felszerelésre, annyiért ne fogja csinálni senki, inkább abbahagyja, mert veszteséges lesz. (Ebben az esetben simán versenyképes lesz a fekete piac, mert annak nem kell kitermelni számos költséget, de ettől tekintsünk el.) Ez a jelenség is látható több területen.
Ugyanakkor a jelenlegi hazai munkaerőhiány kérdése kicsit média által túlhypolt dolog, illetve összetettebb, mint hogy nincs munkaerő.
Pár % munakerő tartalék még van, csak az már nehezen bevonható tartalék.
Úgy kell gondolni erre, mintha használt autó lenne a munkavállaló. A jó használt autók gyorsan elfogytak. Már a nem annyira jókat is veszik, pedig tudják, hogy javíttatni kell majd.
Aztán már marad az, amit javítás nélkül el se lehet indítani.
Aztán pedig vannak tök jó állapotú sportkocsik, de mostanság mindenki SUV-ot keres...
Van némi tartalék a munkaerőpiacon, de azt csak sokkal jobb oktatással, mobilitás fejlesztésével (hiába munkaerő Bódvaszilason...).
Lehet mondani, hogy ők már nem is akarnak dolgozni (ebben van igazság), de akkor is csak az van, hogy mi tartjuk el őket, vagy valamiképp mégiscsak dolgozni kezd egy részük. De ez már rohadtul nem egyszerű folyamat, itt már nem lehet csak úgy beülni a kocsiba és elindítani, lehet, hogy nagygenerál kell előtte.
Nem lehet korengedménnyel nyugdíjazott bányászból CNC programozót csinálni, pedig nagyon kéne.
Tele van a piac frissen végzett jogásszal, akik aztán másutt helyezkednek el, mert nem kell belőle ennyi.
De a munkaerővel kapcsolatos politika semmiképpen nem a gazdaság felelőssége, az valóban a mindenkori kormányzaté.
A demográfiai folyamatok, ahogy írtad is, arra mutatnak, hogy a helyzet nem javul.
Igen, lehet egy határa a drágulásnak, de legfeljebb a lakosság nagy része majd nem vesz igénybe bizonyos szolgáltatásokat.
Ma olvastam, olyan jól ment tavaly a német gazdaságnak, hogy további fizetésemelések lesznek.
Tehát megmarad a további munkaerő elszívó erő.
Ergo a hiányszakmák (lassan minden az), továbbra is hiányszakmák lesznek, sőt, mégnagyobb emberhiánnyal. Vagyis a maradóknak több bért kell adni. Azt meg ki kell gazdálkodni.
A Ratkó korosztály megy nyugdíjba, a diákokat meg már így is akár 50Km-t buszoztatják, csak dolgozzon már valaki.
Züllik az EÜ meg az oktatás. Az oktatás, ami a kiút lehetne. Igaz nem máról holnapra. De inkább százmilliárdokkal tömik a focit, ami a színvonalat tekintve szégyen, ahelyett hogy a modern oktatás lenne a prioritás.
Hogy írta Windy?
A jól fizető németeknél akár 1 év is lehet a klíma telepítés várakozási ideje.
Ehhez képest MÉG klímaszerelés dologban jól állunk.
De ki tudja meddig.
Burkolót, kőművest már ne nagyon keress... akár 1 év megy ott is előjegyzésre.
Ahogy mész nyugatabbra, egyre drágábbak a szolgáltatások árai, egyre többe kerül az, ahol a drága munkaerőt meg kell fizetni.
Windy írta is, hogy a németeknél mennyibe van egy klíma telepítés. 500 Euro.
Nem véletlen jön a kanadai/amerikai magyar ide privát fogászatra, vagy egyéb vizsgálatokra.
Nekünk az már drága, neki meg olcsó (még repülőjeggyel is).
A helyzet nem fog javulni.
A magyar fogy.
Nem lesz a büdös életben sem több orvos/ápoló/növér/tanár/szakmunkás/stb ebben az országban. CSAK KEVESEBB.
Fogy mert kevés a gyerek, fogy mert nyugatra még mindig nagy a húzóerő.
Már ott is verseny van a cégek között a munkaerőért (ha jelented a főnöködnek hogy a kapun túl x cégtől megkerestek téged hogy menj oda dolgozni, adják a fél eurós órabér emelést, nehogy elmenj - Németország).
Ezzel itt nem lehet versenyezni.
Pláne nem offshore lovagokkal az élen.
Pedig itt már csak az nem dolgozik, aki nem akar, vagy egyéb okok miatt munkaképtelen.
Igaz a munkájukban nem sok köszönet van.
Szóval a témánál: drága a klímás/autószerelő/fodrász/privát doki/akármi? Nyugi, jövőre simán lehet mégdrágább. Az ifjú titánok bagóért már nem mennek el dolgozni...
Egyszerűen el kell dönteni, hogy elfogadja-e az árat vagy nem,
Na itt van az eb elhantolva. Az átlag polgárnak nincs választása, és ne legyünk álszentek: ezt a klímás is tudja.... Lehet ragozni a dolgot, de a helyzet az, hogy nálunk a klíma árához eleve hozzá KELL tenni a telepítés költségét, amivel az a gond, hogy lassan megközelíti egy nem világmárkás készülék árát. Lássuk be, hogy ez azért valahol nem normális.
Attól eltekintve, hogy ebből előbb-utóbb ingatlanadó lesz (még ha ehhez komolyabban ódzkodnak hozzányúlni 20 éve), sajnos sok hívet találnál még mindig ennek az elméletnek.
A legnagyobb baj a magyar állam modell és annak következményei. Megszoktuk, hogy az államnak itt nagy a hatalma - tehát várhatunk tőle valamit.
Mindenki valami mást. Nyugdíjat, állást, bizniszt... olcsó albérletet...
Kb 3 hónapja a helyi albérletes facebook csoportban valaki verte a tamtamot, hogy ezeket hatóságilag kellene szabályozni, mert a kisember kizsákmányolása, ellehetetlenítése hogy 2 szoba 120 ezerFt/hó, egy szobás lakás meg 80.
Az istenért nem értette meg, hogy kereslet-kínálat. Ha kevés a kiadó lakás, de sokan keresik, akkor lehet többért adni. Mert úgyis kiveszik. Itt a Merci, beszállítók, egyetemek miatt pörög az ingatlanbiznisz, megy az egekbe. Mára ha 2 szobás lakásod van, azt szobánként 80-ért ki tudod adni. Már nem csak ingatlanos cégek, de munkaközvetítős cégek is vadásszák az albérleteket. Hajtva fel az árakat.
De persze ezt akkor a csóka nem akarta megérteni, mert szerinte a kormány dolga lenne, hogy városonként beszabályozza, hogy mennyiért milyen lakást lehet kiadni.
Ergo értetlen hülyék mindenhol vannak. Nem is akarnak belelátni a MIÉRT folyamatokba, csak mantrázzák a marhaságukat. LEGYEN OLCSÓ, MERT NEKI AZ JÁR!
Ha tudnánk, hogy miért annyi az annyi, talán nem akarnánk a vállalkozók zsebében turkálni. Ezért hasznos, hogy itt szóba kerül, és van egy kicsit több rálátásunk nekünk, megrendelőknek.
Nemcsak a klímás szakmánál van ez így. Ez az ország nem érti/akarja a kapitalizmust. Persze az átmenet nehéz is...
Korábban elég sok pályázatot írtam. Abból lett nagyon elegem, hogy amikor jún. 30. volt a benyújtási határidő, akkor megérkezett előtte nap, sőt aznap reggel 8 pályázó, hogy ugye, még jókor van az anyagokkal (aminek fele nem jó). Már hetekkel előtte megállapodtunk, hogy mi kell és egy héttel a beadás előtt legyen meg, mert egy nap kb kettőt tudok összerakni, ennyi a kapacitás.
Szóval megérkeznek 8-an 1-2 nappal előtte. Akkor én kapok agyvérzést és nem alszom 2 napig, hogy valahogyan mégis megoldjam. Persze hiányosan vannak beadva, de majd jön úgyis a hiánypótlás... de akkor ugye nem fizetnek, ha nem nyer?
Ebben a körben van 50 milliós projekt, meg 2,5 milliós. Közben az 50 milliósokat elviszik a politika közeli pályázatírók, a "szabad" piacon ott maradnak a kicsik, az 1-5 milliós projektekkel. Ugye akkor azokat is megcsinálom majd 2,5 százalék sikerdíjért? Nézzük csak: 25e-125e ft.
Ha azt mondom az 1 milliós pályázatra, hogy 100 ezer (amit végig fogok kísérni 1-2 évig + elszámolom), akkor a kedves vevőt kiveri a víz. Hogy az rettenetesen sok. (Ja, hogy az 50 milliósok sikerdíja tette lehetővé sokáig, hogy megcsináljam az 1 milliósokat? Igen, de ezt így nem rakja össze senki.)
Ok, mondom, értem. Úgyhogy anyósomék szomszédjának, akik sokat segítenek az időseken, meg is csináltam egy 3 milliós pályázatot. Kérdezik, ahogy ajánlhatnak-e, mert több ismerősük panaszkodik, hogy nem találnak pályázatírót. Eszükbe ne jusson!-mondom. Ez nekem szimpla veszteség, tekintsék jóakaratnak.
Nem értik, nem hiszik, megsértődnek kicsit...
Ez egy ilyen ország, már nem is bosszankodom ezen. Lassan azt is megszokom, hogy a vevő a zsebemben turkál.
Makrogazdasági szinten egyébként főként az a baj, hogy nagyon keményen nyílik az olló: a nyugdíjasok, kis fizetésűek számára egyre több dolog kerül a luxus kategóriába. Sok barátomnak nem kell, hogy szeme rebbenjen 8e ft-os karbantartási díjra. Van, aki 1 hétig él abból.
A klíma hagyján, mert anélkül lehet élni, de van olyan távolabbi rokonom, akinek a leromlott házán tetőt kellene cserélni. Már 10 éve kellett volna, azóta foltozzák. 10 éve még talán ki is tudta volna cseréltetni a kis spórolt pénzéből, de ma már esélye nincs.
Engem nem zavar, ha valaki megírja magának pl, a pályázatát. Kevesen vannak, akik tényleg meg is tudják jól csinálni tapasztalat nélkül.
Sok évig még akartam segíteni úgy is, hogy én nem nagyon jártam jól. De ez nem megy, mert nem akarom azt mondani a gyerekemnek, hogy nézd, fiacskám, most nincs ez meg az, de apa annyira segített sok embernek, akik annyira hálásak...
Mára csak azt gondolom, hogy tisztességes, korrekt munkát kell csinálni, de hogy ez olcsó is legyen, az különféle feltételek kedvező együttállásánál valósul meg...
A klímás szolgáltatások áremelkedését több tényező is fokozza. Egyrészt a jelentősen megemelkedett szakmunkás-bérek, de ez azt hiszem elég egyértelmű. Másrészt az építőipari konjunktúra jelentős kapacitást felszippant, emiatt is marad kevesebb szakember a lakossági szolgáltatásra, márpedig, kevesebb szaki => magasabb vállalási ár. A lakossági megrendelések száma is jelentősen növekszik évről évre, ennek oka, hogy egyre kevesebben tekintenek a klímaberendezésre úgy, mint luxuscikk, mára szinte alapfelszerelésnek számít, legalábbis a fizetőképes 25-45 éves korosztály körében. Ez a megnövekedett igény is felfelé hajtja az árakat. Még egy jelenség van, ami ide vezet. Az utóbbi években nem volt jellemző, hogy nagy mennyiségű klímás szakembert vonjon el az országból a két legjelentősebb munkaerő-felszippantó ország, Anglia és Németország. Azonban az utóbbi nyarak ott is sokkal magasabb hőmérsékleteket produkáltak és ott is megnőtt az igény a klimatizálásra. Németországban ismerek olyan nagyvárost, ahol több, mint egy évet kell várni egy lakosssági splitklíma telepítésre, annyira nincs szerelői kapacitás. Több ismerős vállalkozó ment ki már idén a németekhez, és az ottani 450-500 Eu-s telepítési árak miatt be is jött a számításuk.
Egyébként elég sokszor feljött már itt ez a téma, és én meglehetősen szánalmasnak tartom, amikor kívülállóként egy vállalkozó zsebében turkál valaki. Egyszerűen el kell dönteni, hogy elfogadja-e az árat vagy nem, ez mindenkinek szíve joga, de azon rugózni, hogy húú, most ezen mennyi haszna volt, meg hogy most jól le akart húzni a szaki, az véleményem szerint elég kicsinyes dolog. Az étterembe beülve soha nem számolgatom, hogy a sültkrumplinak mennyi a piacon a kilója, és ezen most mennyit is szakít az étterem tulajdonosa. Minden terméken és szolgáltatáson haszon képződik, ebből él meg a vállalkozás, az alkalmazottak és ez viszi előre a gazdaságot is. Egy karbantartás árának emelésekor piszkosul fel tud háborodni az egyszeri ügyfél, de azt nem nézi persze, hogy neki mennyit emelkedett az utóbbi egy-két évben a fizetése.
A klímaszerelés jelentős emberi erőforrást igénylő munka, itt a szolgáltatás árának a legnagyobb százalékát a dolgozó munkabére és annak járulékai teszik ki. Ha általános bérszintnövekedés van (márpedig most jelentősen az van), akkor az az ilyen jellegű szolgáltatások árát is jelentősen meg fogja emelni. Persze mindig lesz olyan, aki felbarkácsolja magának a klímáját, de az akkor is feltenné magának, ha csak 30 ezer lenne egy telepítés és nem 60 ezer. Egy gázkazán bekötése is hasonló árban van, mint egy klímáé, pedig megkockáztatom, hogy gyorsabban és könnyebben meg lehet csinálni.
Attól tartok, a következő években még nőni fognak a bérek, vállalkozói terhek. Ez egy ilyen spirál: növekszik a munkaerő ára, a több fizuból lehet többet fogyasztani, de nőnek a költségek is.
Jó barátom él Svédországban, mondja, hogy a youtube-on növekszik a svéd (bár nekik az angol is ok) "how to" barkács videók aránya, mert már azon a bérszinten is, ami ott van, drága a szolgáltatás/munka.
Unokatestvéremnek autószerelő vállalkozása van, 7 fővel. Nemrég épp nála jártam, amikor egy cég telepített az egyik számítógépére olyan szoftvert, ami (kizárólag) a Bosch által gyártott elektronikai alkatrészek diagnosztikáját, azonosítását szolgálja. 730e ft a 3 éves használati díja a szoftvernek.
Könnyen belátható, hogy ez bizony költség, amit ki kell termelni, de nincs választása.
Mellesleg ismerek olyan balatoni szállodás céget, aki egy kisebb, 80-as években épített szállodát úgy, ahogy van munkásszállásként kiadott egész évre, mert így nem kell (egyelőre) felújítania 50-100 millióért és amúgy sem kap idény jelleggel elég embert, hogy szállodaként tudjon működni, viszont egész évre nem tudja kitermelni a béreket 2,5 hónapból. A piaci viszonyok ilyenek. Másoknak meg jól megy a balatoni üzlet, mert jobb adottságú az ingatlanuk, stb...
Nincs ezekkel a dolgokkal semmi baj, mármint hiába mérgelődünk, akkor is vannak.
A vállalkozó eldöntheti, mennyiért szerel klímát, autót, lépcsőt.
De végül mindig a vevő dönt, hogy az adott árat megfizeti-e.
Vagyis végül mindenki eldöntheti, hogy neki megéri 8000-ért tisztítani a klímát vagy inkább maga áll neki.
A baj inkább ott van, hogy nem tudhatod előre, mit fogsz kapni 8000-ért. Korrekt munkát, vagy taknyolást.
Igen, állambácsi megnehezíti a vállalkozók dolgát, és valahol meg is értem, ha ők sem ragaszkodnak a számlaadáshoz. A balatoni büféseket egy dolog miatt nem keverném ide, azok vállalkozzanak úgy, hogy ne csak abból a 3 hónapból kelljen megélniük.
Én anno a lépcsőt csináltam magamnak, 400 alatt nem vállalták el. Hát, nekem sem két napos munka volt, bár első lépcsőnek nagyon jól sikerült.
A klímásoknak szerencsére hosszabb a szezon, mióta fűtésre is használják a gépeket, míg az átlagember nyáron nyaral, nekik Karácsony környékén van erre idejük :)
Ami még komoly gond, az az alkalmazottak költségei, a bruttó fizetésük majd másfélszeresét kell még befizetni állambácsi felé. Ezen kellene változtatni, hogy kevesebb legyen a feketemunkás, de ez már politika.
Egy szót sem írtam a vállalkozás elindítási költségeiről. Csak a működtetésről... egyébként amit írsz, nagyrészt igaz. A "vevő" ilyen, nyáron akar klímát, télen kazánt szereltetni, mert akkor sürgős.
A vállalkozó pedig - még akkor is, ha ezt nem egészen így kezdte - egy idő után azt fogja mondani, hogy ok, dolgozok 14 órát naponta, utána adminisztrálok, megyek mint állat, de akkor fizessétek meg...
Talán egyébként ez a szezonalitás változik, mert egyre többen szereltetnek klímát fűtési céllal is.
Nem csak erről van szó. A klímaszerelés szezonális tevékenység, ezért a klímás a tavaszi-nyári hónapokban akarja (kénytelen) megszerezni az egész éves bevételét, hasonlóan pl. a balatoni vendéglátóshoz. Ez a körülmény nem csak a klímást hozza kényszerhelyzetbe, hanem az ügyfelet is, mert a hirtelen megugró kereslet miatt örül, ha egyáltalán talál _időben_ egy telepítő céget, ezért kénytelen kifizetni az átlag jövedelemhez képest sajnos bizony csillagászatinak számító (és meglepően egységes....), lassan már egy nem márkás készülék árával vetekedő telepítési díjat. Erről van szó, semmi másról. A vállalkozás beindítása (felszerelése) költségének, és az egyéb "körítéseknek" ehhez éppen úgy semmi köze, mint ahogy pl. egy autószerelő műhely óradíja sem attól függ, hogy mennyibe került a műhely beindítása.
Év elején készítettem egy kétszemélyes ágyat. Tisztán hobbi alapon, még csak nem is a szakmám. Tömör, hibamentes tölgy, dió berakással.
Kb 400e ft-ért tudtam volna megvenni Angliából, + szállítás. Itthon nem tudom, mennyiért készítené el valaki.
120e volt kb az anyag költsége. A szerszámokat nem számolom, mert hobbi...
De volt benne kb. 10 nap munka. Ha ebből kellene megélnem, akkor 400e ft eladási árnál komolyan el kellene gondolkodnom, hogyan lehetne gazdaságosabban, olcsóbban, gyorsabban gyártani, mert úgy, ahogy csináltam, nem élnék meg belőle vállalkozóként, ezzel az árral.
Ugyanakkor csak egy ágy, kifizetni érte 400 ezret bazi sok.
(Igen, lehet aludni olcsóbb ágyon is. Mint ahogy lehet élni klíma nélkül is...)
Ez egy tipikusan olyan kérdés, amiben (itt Magyarországon) mindenkinek igaza van...
Egyrészt örök vita és meg nem értés forrása, hogy a vállalkozó és a fizetésből élő nem egyformán számol. Én régóta kisvállalkozó vagyok (nem klímás). Ha 250e ft a bevételem egy hónapban, akkor még nullán sem vagyok. Adók közterhek, könyvelő, bankszámla, üzemanyag és autó amortizáció.
Ha napi 5 klímát tisztítanék ki 8000 Ft-ért, akkor az 22 munkanap x40 ezer ft-al = 880 e. Ebben az esetben 2272 Ft / klímatisztítás az olyan állandó költségem, ami a havi 250e ft leosztása. Erre még sok minden egyéb költség jön a valóságban.
A fizetésből élők többségének viszont a 250 nettóból kell kifizetni a 8000 Ft-os klímatisztítást. Naná, hogy soknak érzi.
És igazuk is van. Mert sokan egy év alatt vissza akarják szedni a befektetett pénzt. De sok múlik azon, hogyan dolgoznak. Én is szívtam a fogam, hogy a 3 klíma takarítása 24 ezer, de becsületesen szétszedték, letakarították a készülékeket. Ha csak belespriccelt volna, és semmi több, kirúgtam volna a létrát alóla. A gari miatt kell, hogy hívjam őket, de addigra ellesem, és nem fogom sajnálni a pénzt a megfelelő lötyire.
Szia! Van egy jó műszerész ismerősöd? Nézesd át vele a vezérlőpanelt, cserélje ki rajta az elektrolitkondenzátorokat, és ha van rajta nyomógomb, azt is. Ne méregessen, cseréljen, 1000-1500Ft-os tételről van szó.
Az eredeti szakmám amúgy autószerelő, az autómba már szereltem be klímát, ráadásul alakítással :))
Ha olyan ügyes szerelőként, aki utólag még klímát is be tud építeni egy kocsiba, nem tudsz elhelyezkedni, akkor szerintem ne is próbálkozz a klímaszereléssel.....
Sziasztok. Van egy Deawoo Ace-g300lh típusú légkondicionáló. A probléma az hogy egyik napról a másíkra önálló életre kelt, ugyan is össze vissza kapcsolgatja magát. Mindig automatára kapcsolja magát majd kikapcsol bekapcsol. Elindúl megáll. Olyan mintha a távirányító folyton adna neki jelet. De nem lehet mert elemet is kivettem már. Próbáltam áramtalanítani de ugyan az történik utána. Mi lehet a probléma? Ha kikapcsolom kis idő és bekapcsolja magát. Válaszokat előre is köszönöm.
Van egy kicsivel hosszabb út, kicsivel drágább, de a végén talán többféle kimenet van.
Ha van egy érettségid (?), akkor elmehetsz épületgépész technikusnak. Azzal a szakmával szerelhetsz vizet, gázt, klímát (H-II szintig). Ha arra még ráteszed a klíma, hőszivattyú berendezés szerelőt, akkor H-I szintűt is.
Ehhez képest MINDEN ÉVBEN megy a sírás, hogy de rohadt sokért dolgozik a klímás, amikor egy klímát 50-80 ezerért akar felszerelni, mert Ő azt a szomszéddal okosba ingyé megtudná csinálni, tehát RAJTA, a szerencsétlen klímát vásárlón akar meggazdagondi a kapzsi klímás.
Hmm, lehet h egyszerűbb lenne egy vízvezetékszerelő cég :) De az is lehet h maradok alkalmazott vhol.. Nem tudom még mi lesz. Am összvissz 3 milla körül lenne rá tőkém, de akkor ez kevés lesz.. A 2 tanfolyam a húzós.
Biztosan kell majd fúrni. Ebből a legkényesebb, hogy kb 50-60 mm közötti lyuk kell, amin közlekednek a beltéri egységtől a kültéri felé a csövek.
Egy rendes 50-es sds max fúrószár 80e ft. Egy fúró, ha márkás, 150-300e, de persze lehet fúrni nem márkással is. Ezen felül kell persze kisebb fúró csatornák rögzítéséhez, kondenzvíz cső elvezetéséhez, stb. Szóval a fúrás és hozzá kapcsolódó dolgokra 200-500e ft ot lehet mondani, még az 500 is kevés lehet, attól függ, mennyire vagy igényes, mennyi pénzed van. ÉS el ne felejtsem: porszívóznod kell, a jó ipari porszívó a vevő elégedettséghez nem elhanyagolható,...
Kéziszerszámok: Csőszerelő szerszámok, csavarhúzók, villás kulcsok. Ez akár már van is. Ami fontos: egy jó csőperemező.
í
Nincs kétségem afelől, hogy korunk rugalmas, modern klímaszerelője képes szerelni az alábbiak nélkül, legalábbis új klímát telepíteni lehet (nem szabályosan, de lehet):
nyomatékkulcs, vákuum szivattyú, gáz lefejtő, palackok, csap- és mérőóra egység, mérleg... ez legyen mondjuk min. 500e?
Na meg kell egy jármű, amivel ezeket viszed, létrával, csövekkel, kábelcsatornákkal, klímaberendezéssel együtt.
Namost itt majd minden dolog olyan, hogy kapsz egy öreg furgont 300 ezerért meg újat 10 millióért is.
Hogy mennyi munkát? Jó kérdés. Ahogy látom, a piac tele van 90%-os szerelőkkel, vállalkozásokkal. Mit értek ez alatt? Csak új klímát szerel (elvégre abban van előtöltött gáz.) Összerakja a rendszert. Egy olyan peremezővel peremez, amivel már az apja is tudott klímaszerelő korában, de lehet, hogy a nagyapja is.
Nyomatékkulcs fel sem merül, megtépi jól a hollandereket, jó az úgy. Vákuumszivattyú az úri huncutság, majd a gáz úgyis kizavarja a levegőt a csövekből.
A kondenzvíz csövet jó vastagon össze krokiszalagozza a csonkkal a beltéri egységben. Pár hétig biztosan nem fog szivárogni.
Azért 90%, mert ez így látszólag működik. Már csak +10%-ot kellene hozzátenni, hogy mindenki elégedett legyen, de azt én nem tudom megmondani, hogy az a 10% az megtérül-e a piacon. Ezen a piacon (is) egyszerre igaz, hogy egyes szereplők jól keresnek vele, másoknak meg nem éri meg.
Napi 2 felszerelés (2x60-100.000 Ft -költségeid), és karbantartás egész évben, akár.(és felette, amennyire jó leszel)
Az, hogy naponta feldobsz két klímát 2x 80.000 forintért (minusz anyag és egyéb költséggel), jól hangzik.
Vidéki nagyvárosban nyáron nem lesz ennyi, télen meg csak karbantartás pár, kb.
De ha ügyes vag, és jó lesz a híred, lesz munkád egész évben. Ez persze nem 1 szezon eredménye.
Pár gondolat hozzá, hosszú lesz, és nem a kedved akarom elvenni vele:
Segéded, (vagy Te) elbírja(od) a 4. emeletet gyalog szerszámokkal telepítésenként 5x, akár? Vagy a 20 J ütőenergiás 10 kiló súlyú gépet panel átfúrásnál 5 percen át tartani, míg átmegy pár vason?
Cserepet szedtél már le tetőről, hogy alatta elvidd a csöveket? kikötöd magad, vagy jószerencse?
10. emeleten lógattál már le 40 kilót, hogy rátedd a tartóra? Mi van, ha leesik?
Fúrtál plafont felfelé át?
Második emeletre vállon fel kell vinni a 40 kilós kültérit a létrán...
Tudsz segítséget kérni ha nem indul el a gép?
Elektromos bekötés, gipszelés, vizes munkák mennek?
Van autód, amibe két beltéri, kültéri, és a szerszámok elférnek?
Ha megnézed a klímások autójait, Transporter méret az átlag.
Ezen túl 1.000.000 Ft simán belemegy:
Szerszámban egy sima ütvefúró, egy nagy gép a negyvenes lyuknak, hozzá 20-as, 40-es fúró, porszívó, létrák, szivattyú, peremező, csővágó, segédanyagok, rézcső, gázok, stb.
Hivatalos része: kockázat értékelésnek kell legyen az adott munkára, hozzá munkavédelmi utasítás.
Egyéni védőeszközök, mint füdugó, védőszemüveg, kesztyű, 5 pontos heveder, zuhanás gátló, kötél, és persze évenként ellenőrzés, minősítés, selejtezés, stb.
Felelősségbiztosítás a munkához?
Próbáld ki magad valaki mellett segédnek, 1 hete, hónapot. Még ha távolabb van, akkor is, mert úgy legalább belelátsz.
A jelenlegi szabályozást írom le, nem tudom, hogy volt korábban, sem azt, hogy lesz később. De jelenleg ez él.
1. Kell szakképzettség. Az teljes körűen két OKJ tanfolyam. Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés- szerelő (OKJ 35 582 03), de ennek előképzettségi feltétele a - Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakmai előképzettség (OKJ 34 582 05) /vagy épületgépész technikus/
2. Külön "engedély" kell a tevékenység végzéséhez illetve a klímagáz kezeléséhez.
A fluor tartalmú gázok kezelését is magában foglaló tevékenységeket a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet szabályozza. Ebben le vannak írva a tevékenységek és a hozzájuk szükséges szakképzettség. Ennek 4. melléklete a HR és MR szektor klímagázt tartalmazó alkalmazást szerelő, karbantartó, szervizelő és szivárgásvizsgáló, valamint klímagázkezelést végző természetes személy képesítési igazolásainak jele, megnevezése és az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek való megfelelése.
Külön szabályozást kapott a fluor tartalmú gázok kezelésével kapcsolatos képesítés, amire a végzettségtől függetlenül szükség van. Ezt a 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szabályozza. Ebben le vannak írva a tevékenységek, amelyekhez speciális képesítést kell szerezni (F-Gáz vizsga). A képesítés megszerzéséhez szükséges előfeltételeket írja le a 2. melléklet.
Magát a vizsgát a Klímavédelmi Hatóságnál lehet megtenni. google... már működik Magyarországon is. Lehet, hogy járnak Szlovákiába most is, nem tudom, de a rendszer már működik.
3. Ha mindent szabályosan akarsz, akkor kell egy ADR vizsga (veszélyes anyag szállítás) és tűzvédelmi szakvizsga. Ezek gyorsan megvannak.
Ha mindezen túl vagy, akkor akár egyéni vállalkozást is indíthatsz. Ha céghez mennél, akkor más a helyzet, a cégek egy része nem foglalkozik azzal, hogy van-e adr vizsgád vagy akár F-gáz, mert az van valaki másnak a cégnél és amíg nincs baj, addig nincs baj.
A hazai munkaerőpiac is (mint sok minden más) személyes kapcsolatokra épül.Egyrészt ezért van kevés álláshirdetés. Másrészt a cégek olyan munkaerőt szeretnének, aki max 25 éves, volt már katona, de szült legalább 3x és már nem fog, 5 év szakmai tapasztalata és minden végzettsége megvan...
Elsősorban klímaszerelőknek szólna most a kérdésem :) Szóval az a helyzet, h nagyon úgy néz ki, el fogom veszíteni a munkahelyem, és megfordult a fejemben, hogy csinálnék klímaszerelő tanfolyamot, és egyéni vállalkozó lennék. Mondjuk nem kevés pénz, 400e körül van egy tanfolyam, de ugye két klímaszerelő képzés is van, ha én maszekolni akarok, akkor mindkettőt meg kell csinálnom? Akkor az már karcolja az 1 misit? Mekkora a beruházás igénye szerszámokban, eszközökben kb? És úgy kb, 1 hónapban mennyi munkát lehet összeszedni szezonban? Mondjuk egy vidéki nagyvárosban, nem Pest. Szezonon kívül?
Ugye mindenhonnan az jön hogy hű mekkora az emberhiány, és mennyit kell várni egy klíma beszerelésre.. EHhez képest, épp tegnap néztem, nálunk egyetlenegy megveszekedett klímaszerelő állás sincs meghirdetve, noha a helyi újság is cikkezett róla h hűdesokat kell várni egy szerelésre.. Az eredeti szakmám amúgy autószerelő, az autómba már szereltem be klímát, ráadásul alakítással :)) Szóval vmi halvány fogalmam van a működéséről :)
Persze olvastam a klímaszerelőkkel kapcsolatos kavarásokról, h Szlovákiba mennek vizsgázni, mert itthon nem működik a rendszer stb.. Ezügyben van már vmi változás?
Szeretnék venni egy MITSUBISHI MSZ-DM35VA klímát főleg fűtésre használnám. Igaz-e, hogy ez alumínium hőcserélős, ami elvileg nem ajánlott egy klímánál, akkor hogy lehet, hogy mégis olyan sokan ajánlják ezt a típust itt az oldalon, illetve miért rosszabb az alu hőcserélő, mint a réz?
Eredetileg egy MitsubishiMSZ/MUZ-FH35VE típust terveztem, de ez beszereléssel együtt 470 ezer körül lenne, ami már nekem sok.
Autóhoz nem létezik klímatisztító "bomba", csak marketing szöveggel árult semmit sem érő löttyök és sprék. Az autó klíma karbantartásának alapvető feltétele a rendszeres pollenszűrő csere, a télen is néha bekapcsolt (!) klíma, és használat után lehetőleg egy pár perces, de inkább negyedórás ventilátoros szárítás. Amikor már szaga van a klímának, akkor csak a szétszedés-komplett tisztítás a tartós megoldás, minden más csak annyit ér, mint a fejedre húzott takaró a szellentés után..... :-)
Ezt az újabb Gree klímák gyárilag tudják. Az " X-fan" gomb megnyomásával lehet aktivizálni. Ezután megnyomva az on/off kapcsolót, előbb leállítja a hűtést, majd pár perc múlva állítja le a ventilátort is. Így állítom le mindig az autó klímáját is, pár perccel az érkezés előtt kikapcsolom a klímát, a ventilátort meg max fordulaton járatom. Nincs is "ázott kutya szag"! 😉😊
A youtube-on én is láttam ilyen csodaszereket, de valamiért az élet még nem hozott össze velük. A klímák belseje tele van alumíniummal és rézzel, ezekre nem fújhatunk akármit, mert reakcióba léphetnek vele. Hétfőn egy másik klímás cég tulajdonosával játszadoztunk, mindenféle penészes klímán próbálgattunk újabb import klímatisztító szereket és sajnos ezektől sem esett le a kosz csak úgy magától. Ha létezne ilyen akkor azt használnám.
Az autóklímáknak sokkal komolyabb a levegőszűrése mint a spliteknek, így lassabban koszolódik, szerintem 2-3 évente elég szétbombázni, de akkor sem nem fújkálni kell, hanem mosni.
Az első három évben macerás, utána már magától szétesik :)
Havonta kellene bejuttatni valami szert, ami tisztán tartja. A legmacerásabb, hogy klímahasználat után kiszárítani. Megállás előtt ki szoktam kapcsolni a klímát pár kanyarral előbb, de nem biztos, hogy teljesen kiszárad az utolsó pár száz méteren.
Biztos mindenki mosogatott már életében, el tudjátok azt képzelni, hogy ebéd után a tányért elég lefújni egy sprayvel és tiszta lesz?
Ha a klímában már annyi a retek, hogy az szagot is áraszt akkor azt nem fújkálni kell, hanem szétszedni és elmosni. Én klímaszerelő vagyok, sőt a klímatisztítás a szakterületem, mégis autószerelővel tisztíttatom a kocsimat, mert a fél műszerfalat le kell bontani ahhoz, hogy hozzá lehessen férni.
A klíma bombák 80% a a súlyánál fogva az üléskárpiton köt ki, a maradék 20% gáz meg nem tisztítja ki a klímát, max. kellemes illatot ad, amelyikre AIR Freshener van írva azok nem is hitegetnek klíma tisztító hatással, de a többinél sincs nagy eredmény .
1560-2380 Ft a klímatisztító hab, a pollenszűrőt kiveszed, és a csövet ott bevezeted a radiátorhoz, bekapcsolt klímánál, lábra irányított légfúvásnál ventillátor közepes fordulaton befújod az 500ml palack habot majd kocsi leállít 40 percet állni hagyod majd klíma beindít és szépen lefolyik a kondenzvízzel a habos lé. Motip 2300, Bárdi saját márkás habja 1600 gyártója Motip , vagy Mannol 900 -ért csak az hiánycikk ezek nem marják meg a szivacs tömítéseket, az AM BIG spray elmarja a szivacsot, teszt volt fent róluk a tyúktubon.
Egy kicsit offolnék: autóba melyik a legjobb klímatisztító "bomba"? Arra a kis sprére gondolok, amit be kell tenni középre, és az egész autót telenyomja.
Ki fog folyni és okos dolog a kis csövet NEM betenni ha nincs rá konkrét igény, mert minél messzebb van a hőcserélőtől olyan rész amiben megáll, feltapad a víz az annál jobban be fog fagyni. Az a pár centi is számít. És ha egyszer befagyott ott nem tud elfolyni a víz akkor a következő olvasztáskor már a tálca aljában fog befagyni az ottmaradt víz. AMi egyre csak gyűlik és először eléri a ventilapátot, de még a hőcserélőt is szétfeszegetheti.
Lényeg, hogy minél gyorsabban elmenjen onnan az összes olvadék.
Mivel nem látunk a jövőbe, így ez majd akkor fog kiderülni, ha eljött az ideje, de ha eléred ki tudod próbálni, beleöntesz egy vödör vizet a kültéribe és megnézed mennyi áll meg az alján, ha semennyi, akkor nyert ügyed van.
Ha telepítéskor nem látják szükségesnek, akkor simán bennhagyják a csomagolóanyagban, aztán vagy bespájzolják maguknak, vagy megy a szemétbe. Beszélj a telepítővel, hogy kellene a dugó, meg a csonk, biztos bennmaradt a dobozba, mert el akarod majd vezetni onnan a vizet.
Vááá! jogos. Tízszeres teljesítményt néztem, meg utána hússzorosat. Ezért nem szabad munka közben fórumozni :) Öregszem, meg ritkán is számolok vele.
A feszültség meg bejövő jelszintnél számít. Az előerősítők pl csak feszültséget erősítenek. Vagy egy hangszínszabályzó mekkorát emel, ott is feszültségviszonyt néznek.
Neked mi a bajod a Panasonic al , kíváncsi lennék nálad mi van . ,nálam szép csendben teszi a dolgát, csak ajánlani tudom. Mondom úgy hogy nem egy klímám volt már.
Ezek a hangerő, dB, watt arányok sok keveredést szülnek. Íme néhány segítség a témát érdeklőknek.
"A hangerőt logaritmikus skálán mérik, azaz minden 10 decibel (dB) emelkedés a hang intenzitásának 10-szeres növekedését, az észlelt hangerő kétszeres növekedését jelenti. A 20 dB-es hang a 0 dB-es intenzitásának százszorosa és 4-szer olyan hangosnak tűnik, míg a 30 dB-es hang intenzitása a 0 dB-es ezerszerese és 8-szor olyan hangosnak tűnik."
"A tudósok a következőre jutottak: 3dB az a hangerő változás, amely az érzékelhetőség határán van. Természetesen, ha egy sípoló hang erejét ugrás szerűen megemelik (vagy lecsökkentik) 3dB-vel, az bárki számára érzékelhető, de az érzékelése már figyelmet kíván. Ha viszont két egymástól eltérő frekvenciájú hang erőssége tér el 3dB-vel, már szinte lehetetlen megállapítani, hogy melyiknek nagyobb az amplitúdója. Ha pedig ezek még nem is egy időben szólalnak meg, akkor már semmi esélye nincs a kísérleti alanynak a helyes válasz megadására."
Itt pedig egy hangfaltervező programmal szemléltetve.
Ugyanaz a hangfal, 1; 2; 4; 8 és 10W-al meghajtva. Szépen látszik, hogy minden teljesítmény duplázás 3dB-el emeli a hangerőt. A 10szeres pedig pont 10dB-el.
létezik, hogy az LG PM12SP kültéri egységének nincs csöpögtetője?
Kb. egy hete szerelték, a szomszédban lévőkön van (egyik sem LG), ezen most vettem észre, hogy nincs. A leírása sejtelmesen fogalmaz, miszerint hideg helyeken nincs, hogy ne fagyjon be, vagy valami ilyesmi. :)
Írtam a telepítő cégnek is, még nem válaszoltak, amúgy jó munkát végeztek és a klíma is tuti.
A decibel skála maga logaritmikus, ahogy az emberi hallás is.
Épp ezért 10dB-hez képest a 20dB az amit az emberi fül dupla hangerőnek érzékel, ám a valós, műszerekkel mérhető hangnyomáskülönbség ilyenkor tízszeres.
De 40dB és 50dB közt is tízszeres a hangnyomás különbsége, de nem hallod se kétszer, se tízszer erősebbnek, 40dB-hez képest a 80dB-t hallod dupla hangerőnek.
from wiki:
A decibel használatának az oka a fül azon képessége, hogy nagyon széles tartományt képes érzékelni. A hang okozta nyomásarány, ami még nem károsítja a fület (rövid idejű hatás) hozzávetőlegesen a milliárd környékén van. Mivel a teljesítmény a nyomás négyzetével arányos, a legnagyobb és a legkisebb teljesítmény között hozzávetőlegesen 1 és milliárd négyzete közé esik. A decibel skála használatánál a milliárd négyzetének logaritmusa 12, így az arányok változása ezen a skálán 0 és 120 dB közé esik.
194 Elméleti határ, hanghullám esetén, 1 atmoszféra környezeti nyomásnál 180 A Krakatau vulkán robbanása 100 mérföldről (160 km) a levegőben 168 géppuska lövése 1 méterről 150 repülőgép sugárhajtóműve 30 méterről 140 pisztolylövés 1 méterről 120 fájdalomküszöb; vonatkürt 10 méterről 110 gyorsító motorkerékpár 5 méterről; láncfűrész 1 méterről 100 légkalapács 2 méterről; diszkó belül 90 üzemi zaj, kamion 1 méterről 80 porszívó 1 méterről, zaj forgalmas utca járdáján 70 erős forgalom 5 méterről 66 normál beszélgetés 60 iroda vagy vendéglő belül 50 csendes vendéglő vagy az átlagos otthon belül 40 lakóterület éjjel 30 színházi csend; halk suttogás 10 emberi lélegzet 3 méterről 0 emberi hallásküszöb (egészséges fül esetén); egy szúnyog repülésének hangja 3 méterről
Daikin ra, Fujitsu ra, ill. a Mitsubishi Electric re, (a Mitsubishi Heavy nem jó a gyártó oldalán nem is található klíma berendezés én legalábbis nem találtam, valszeg valami matricás kínai lehet)
A nagyon csendes suttogás 30db, az "iskolai" példaskálán, és ez logaritmikus skála, tehát a 26 meg a 28 nem "kicsit halkabb" hanem töredék akkora hangerő (hang-energia).
Ettől még a hűtőgépszerű monoton búgó berregő hang, (amit egy kompresszorral egybeszerelt gépnél lehetetlen teljesen leszigetelni és megszüntetni), sokakat a hangos ventillátoroknál is sokkal jobban idegesít.
Egyébként az egész gép légcserélési keresztmetszete kisebb, ettől adott hatásfokú hűtéshez gyorsabb ventillátor, gyorsabban áramló levegő, magasabb motorfordulatok, végeredményben hangosabb üzem tartozik.
Legalábbis ezekről kaptam katalógust. Ha nem csak ezekre lenne szűkítve, akkor lenne olyan márka, ami inkább ajánlott? Ha igen, lehet megkérdezem, hogy nem-e tudná megoldani a beszerzést.
Megérkezett hozzánk az új Daikin Sensira berendezés, 3.5 és 2,5 kW-os teljesítményben. Ez a készülék váltja a kifuttatott FTX35J3-as komfort sorozatot, energia-hatékonyabb, csendesebb, és szebb, jobb készülék. Ára versenyképes (nagyon is) a többi japán gyártó hasonló tudású sorozatával. A részletekről érdeklődni : Pannonklima 06-70-360-3840.
Sziasztok! Érdekel valakit egy 1 hete leszerelt kiválóan működő kb 8 éves 3 KW-os csak hűtő, on-off-os York split klíma? A csere oka egy hűtő-fűtőre váltás. A töltet (407c) a kültéribe szivatva, 2-3m-ig elég.Konzolt is adok hozzá. Törökbálinton található, 30 000 Ft-ot kérek érte. Üdv.
Nappali-közlekedő-konyha.Ez mind egy légtér,és összesen ~25nm.A terv szerint el fog fújni a fejünk felett, és/vagy az egyik oldalsó fal irányába.Tehát nem ránk,és reményeim szerint nem akkor mikor ott vagyunk.
Mekkora a szoba amibe szeretnéd, és milyen jellegű, merre néz az ablak stb ... ?
Azért, mert Panasonic nem csendesebb, minden gyártón belül vannak csendesebb és kevésbé csendesebb készülékek.
Nagyjából minél drágább azonos teljesítmény és szolgáltatás mellett annál csendesebb a beltéri 19-21 dB már csendesnek számít
A kijelzőről, a komolyabb gyártóknak szinte nincs is olyan beltéri egységük amin van kijelző.
Olvastam egyszer, hogy 20 °C alatt nem jó klímát szereltetni, ez igaz? Őszre terveztük beszereltetni, akkor hozzuk előbbre, vagy inkább jövőre?
Marhaság, nyugodtan lehet összel szereltetni.
Elsőnek hivj ki egy vagy több klímást és kérj ajánlatot, ha ez megvan akkor gyere ide vissza, és a lehetőségek ismeretében megpróbálunk javaslatot tenni.
A beltéri jelentsen hangosabb, mivel nem független a kültéritől, de nem csörög zörög, és nem lármázza fel a környéket, legalábbis a mai modern típusok. A hatásfoka azért rosszabb, mert a kül és beltéri közt nincs akkora szigetelés, mint egy 3 rétegű ablaknak, vagy egy téglafalnak némi nikecellel. Nem tudod ideális magasságba tenni, és nem tudja ideálisan fentről szívni és lefelé fújni a levegőt. A beltéri zajosságát leszámítva egetverően nem rosszabb a spliteknél.
Ezt én értem,meg el is hiszem!Én a hatásfokot nem értem!Tehát miért egyértelműen rossz a hatásfoka?Splitből is van jobb meg rosszabb hatásfokú,de ezeknek mitől alapértelmezett hogy rossz?
Szüleimnél, irodában... kijelzős klímák vannak, és kényelmesebb ott megnézni, hogy mennyire van beállítva, mint megkeresni a távirányítót. Egy 10-est nekem megérne. 50-et biztos nem. Ezért lennék kíváncsi arra, hogy melyik tipus a kijelzős?
A szinte hangtalanul surrogó-zúgó splitek miatt is sok helyen balhé van, pedig azt ki lehet tenni ablaktalan oldalra, padlásra, erkélyre, olyan helyre, ahol a lakókörnyezet zajterhelése a legkisebb.
Ezekben a mobilokban és ablakklimákban viszont nem scroll van, (legalábbis olyat még nem láttam) hanem, mint egy nagy hűtőgépben, rohadt hangos dugattyús kompreszorok, a mobilklima bent zörög neked mint állat, az ablakklíma viszont tolja majd valamennyire befelé, de gazdagon kifelé is.
Egy panelos épületben meg alátehetem a jövőhét rezgéscsillapítóját, a fél épületben hallani a zúgó morgást csendes nyári éjszakákon.
Ablakklima-->extrém kis hűtőteljesitmény, egyetlen szoba mérsékelt lehűtése max, zajterhelés miatti garantált balhé, épületkép "hiogynézmárki" miatt ugyanez, +beépítési hőszigetelési problémák.
(pl télen a mobilt eltolod, a lukat becsukod, de az ablakklimát évente ki-beszereled, vagy ott rohad egész évben, sokszor szószerint, mert nincsenek olyan minőségű anyagokból ,hogy évekig bírja azt, egy nem erre tervezett ablakfelületből áll kifelé, hó, jég, ón, egésznapos őszi téli esők, stb)
Ezt olvastam több helyen hogy rossz a hatásfoka,de miért?Itt nem egy beltéri meg egy kültéri egység van egy nagy dobozban elválasztva egymástól?Vagy ennél is fűt befele a kinti hőcserélő?
Egy májusban telepített Daikin megállt U0 hibakoddal. Nyilván hívtam a telepítő szerelot. Látom hogy ez alacsony hutokozeg nyomás kód. Gondolom telepítési hiba. Mire számítsak, hamar/könnyen javítható?
Teljesen igazad van. Egy nyomáspróba csak önmagában15-20 ezer forint. Viszont őszinte leszek, ezt spliteken csak olyankor szoktuk megcsinálni, ha nem egyértelmű a szivárgás helye-oka. Ahol elvan repedve egy hollandi, vagy gagyi egy peremezés, látszik, hogy hol ment el a gáz, mert ömlik az olaj a szigetelésből, ott a hibát kijavítjuk, megtöltjük a gépet, és ennyi. Ezt sem szeressék kifizetni.....nem hogy még egy nitrogénes nyomáspróbát pluszban.
Nem az R22-es gáz miatt pattintottak le, hanem azért, mert magával a szereléssel, a gáztöltéssel nem akar foglalkozni most a szerelők zöme. Mindenki rettenetesen el van úszva a munkájával, hosszú hetekre betáblázva, ilyenkor nehéz találni hozzáértő szerelőt. A másik, ami miatt már nekem sincs kedvem az ilyesmivel foglalkozni az a megrendelői értetlenkedés. Egy klímatöltést nem lehet 10 ezer forintból megúszni, és nagyon kellemetlen tud lenni, amikor erre számít az ügyfél, mi meg benyögjük a negyvenezret. A hűtőközegek ára olyan jelentősen megemelkedett, hogy pl. itt https://inter-thermo.hu/hu/catalog/product/hutokozeg_r422d_A01HK.422D már ötvenezer forint egy kiló R422D ára. Ennél persze be lehet olcsóbban is szerezni, de a huszonötezer/kg. már elég általános. Kiszállás, lefejtés, újratöltés, és már össze is jött a negyvenezres költség, és azt is bele kell számolni, hogy ilyenkor nem telepít a szerelő.
Szóval, nagyjából e miatt találsz nehezen szakit, aki megtölti a gépedet.
Dehogy nincs, bármelyik szakember felsorolja neked a lehetséges helyettesítő gázokat, de te is kiguglizatod, hogy tudd, mennyire felkészült emberrel állsz szemben.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy tudtok-e valakit, aki tud R22-vel töltött klímát utántölteni és ellenőrizni, Eco-klima márkájú, bekapcsol és működik, de nem hűt. Előre is köszönöm.
"a napenergia lett az egyik legolcsóbb energiaforrás"
Aztán leírja, hogy a szélenergia mégolcsóbb :) Mondjuk a szél éjjel is fúj. Az lenne az igazi, ha a fél földet átívelően tudnánk továbbítani gazdaságosan az áramot, mert valahol mindig süt a nap.
tartáály és szintérzékelő ha tele van megáll. Ez a leggyakoribb. van külön cseppvízkivezetés szinte mindegyiken tehát gravitációsan is tud távozni. A legritkább megoldás az ha a kondenzátoroldalon a meleg csövekre vezetik
VRV VRF azaza változó hűtőközegáramú trendszerek. A Daikin csak egy a sok gyártó közül. Mitsubishi Hitachi Gree Midea Samsung Fujitsu LG de még az AUX Galanz és szinte minden klímagyártónak van ilyen rendszere. Akit kihagytam csak véletlen lehet:)
Ha teheted, inkább valamilyen japán gépet válassz. Szerencsére a klímáknál még van érdemi alternatíva ezügyben, az autóknál, hifiknél már réges-rég (évtizedek óta) nincsen sajnos. Hogy Daikin, Hitachi, Toshiba, Sharp vagy Panasonic - mindegy is.
Hello, létezik, VRV rendszernek hívják, Daikin gyártja, milliós nagyságrend... 3 csővel vannak összecsövezve a beltérik a kültérivel, szelepek döntik el (elektronikai vezérléssel), hogy melyik beltéri hűtsön, melyik fűtsön, mert azt is tudja...Ha te nyerted múltkor azt a nagy összegű lottó 5-öst rendelj egy ilyen rendszert...:-)