Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2011.07.28 0 0 4279

Az íze és az állaga is változott?

Így jártam én is a szép paprika formájú paradicsomomból vett magokkal, hogy ormótlan lett és kétszerakkorára nőtt. De az íze megmaradt és vékonyhéjú maradt, mintha kevesebb leve lenne de megesszük így is.

Előzmény: m-s-m (4275)
CBNora Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4278

Hú, de jól néznek ki!

Előzmény: zsebi41 (4277)
zsebi41 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4277

a tavalyiból ma készítettem aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyérkéket

zsebi41 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4276

Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

Most, hogy az időjárás nem alkalmas elektromos aszalóban készítem túl vagyok már 4kg-on ami két részletben készült. Remélem a következő adag már napon fog készülni.

Előzmény: Törölt nick (4258)
m-s-m Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4275

"Ilyen volt, ilyen lett."

Vagyis naschmarkti pari (1. kép baloldali), valamint abból szedett magról itthoni termés idén.

Hát izé.

m-s-m Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4274

Ugyanaz a levél egy hónap múlva. Fitoftórának nincs nyoma, bogyók jól vannak. (Schott lugas.)

Előzmény: m-s-m (4119)
gergerg Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4273

Nem lehet egész véletlenül hogy más fajta?

Előzmény: szandra000 (4272)
szandra000 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4272

Sziasztok!

Mi a probléma akkor ha 1 tövön a paradicsomok kicsit fura alakúak, nem szép kerek, mint a másik 3on hanem háromszög alakra hasonlít. Nem tudom megmagyarázni értelmesen, de gondolom láttatok már ilyet. Ez minek a hiánya lehet? Jah és ezen a tövön sztem hatalmasak a levelek, a másik 3on sztem nincsenek ekkorák. Tehetek még valamit azért hogy ne legyenek nyeszlettek??

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4271

Ilyen szép esős időben permetezni/ a kertészboltos ismerősöm mondta/ Funguran-al kell! 3x50m-es sorom van most érik(?). Beprobálkozom !

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4270

Köszönöm a kielégítő választ! A nejem örülni fogg neki!

Előzmény: beetee (4259)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.27 0 0 4269

Köszönöm az információt!

Előzmény: il1321 (4261)
Gamebo Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4267

Hát ez nagyon gyors volt:) Köszönöm kedves janijani! További szép napot neked/nektet.

Előzmény: janijani (4265)
vf1 Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4266

Köszi a választ, valószínű az lehet, mert minegyik sérülés a napsütötte oldalon van.

Fajtafüggő lehet, mert a tőle 1 méterre lévőn nincs ilyen, ez az úgynevezett "fekete paradicsom".

Előzmény: janijani (4262)
janijani Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4265

Ez kalciumhiány.

http://www.kesjarflora.hu/konyv04.html

"Ennek a zavarnak az oka a kalcium relatív hiánya. A zavar bizonyos körülmények között elegendő meszet tartalmazó talajokon is megjelenik. A növény azonban elsősorban a talaj kálium- és nitrogéntöbblete miatt, vagy mert a talaj száraz, esetleg túl nedves, nem képes felszívni a kalciumot. Az első termések jobban károsodottak, mint a későbbiek."

Nálam is előfordul, leginkább az első terméseken, később javul a helyzet. Amelyik csak kicsit károsodott nem muszáj leszedni, felhasználás előtt kivágom a hibás részt. Kalciumpótlással lehet javítani a helyzeten pl kalciumnitrát http://www.gazdabolt.hu/shop/vizoldhato-mutragya/T01264-kalciumnitrat-yara-2kg vagy http://www.gazdabolt.hu/shop/mutragya/T00547-damisol-kalcium-1-l alkalmazásával.

Előzmény: Gamebo (4264)
Gamebo Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4264

Sziasztok!

Előre is bocs, ha a téma már felmerült, bevallom nem olvastam utána. Olyan problémám van a kertben, hogy a paradicsomom, amikor pirosodni kezd, egyből elrohad a belseje. Szinte hiányzik a termésnek az alsó fele, pedig elég gazdagon teremne. Nos, ha tudna valaki segíteni, hogy ez milyen betegség, vagy mi lehet rá a gyógymód, azt megköszönném.

Üdv: G.

Midnightx Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4263

Meg tudnátok mondani, hogy mi a 3 féle Schott-lugasparadicsom normális (átlagos) bogyómérete? 

Illusztrációnak beteszem ide BöPö tavalyi képeit:

Schott lugasparadicsom

Schott szívparadicsom

Schott lugas + szívparadicsom (keresztezés)

janijani Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4262

A baloldali képen nagyon olyan mintha napégés lenne, kirepedt, megsérült és jött rá az eső, rothadásnak indult. A jobboldali zöldeken nem tudom, de lehet az is. Ha mindegyiknek a napos fele ilyen  akkor valószínű. Mit lehet tenni? Leszeded, kivágod a rossz részt és főzöl lecsót vagy paradicsomlét az érettek javából. És reménykedsz hogy a későbbi termések egészségesek lesznek. Nem árt permetezni sem különösen ilyen esős idők után.

http://www.edenkert.hu/novenydoktor/aktualis-novenyvedelmi-munkak/napeges-tunetei-paradicsom-paprika/3108/

Nálam szerencsére nem lett ennyire súlyos a helyzet, csak kb mint a köv. leírásban látható. http://www.kesjarflora.hu/konyv04.html

Nem repedt ki és nem rohad csak fehér foltok lettek a napos oldalán, amikor este sötétedéskor mentem ki a kertbe valósággal világítanak.

Nem minden fajta egyformán érzékeny, nekem leginkább az egyik óriás termésű lett ilyen, az apróbb fajták egyáltalán nem károsodtak.

Előzmény: vf1 (4260)
il1321 Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4261

Hogy lehet aszalni a paradicsomot???

Pl.:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111601360&t=9096652

vf1 Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4260

Sziasztok!

Tudná valaki megmondani mi baja a paradicsomomnak?

Olvastam vissza, de nem vagyok benne biztos, hogy jól hasonlítom össze a képeket.

Ha megvan a diagnózis mivel lehet kezelni, ha lehet?

Köszönöm!

beetee Creative Commons License 2011.07.26 0 0 4259

Gépben, vagy napon?

Gépben: feldarabolod, beleteszed, elindítod, néha forgatod és idejében kiveszed.

Napon: (ugye, ehhez van egy kritikus feltétel...) feldarabolod a minél húsosabb fajta paradicsomot (San Marcano, lukullusz alakkör, Jersey Devil, stb...) esetleg eltávolítod a magokat a lével együtt...  érdemes megsózni, mert egyrészt vizet von el, másrészt innentől nem szeretik majd a rovarok, kiteszed tálcára, aszalókeretre (Keretre feszített háló. Ez tutibb.) és naponta foragatod. Estére érdemes bevinni, mert a hajnali párától vissza tud puhulni, majd miután a reggeli nedvesség felszáradt újra kivinni.

Ha kánikula van 2 nap alatt is kész tud lenni.

Opciók:

- meleg padlástérben is működik. Ott sem rossz azért éjszakára szárazabb helyre vinni.

- elektromos sütőben is lehet próbálkozni, ami képes tartani az 50-60 fokot. Ki kell támasztani az ajtaját, mert különben a pára nem tud távozni és meg fog főni.

- kihülőben lévő kemence is megoldás.

Akkor jó, mikor már száraz, de még rugalmas. Ha csörgősre szárítod, nehezen puhul vissza felhasználáskor. Csörgősen eláll magában is, de a rugalmas verziót olívával szokták leönteni, üvegben tárolni.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 4258

Szép estét! Hogy lehet aszalni a paradicsomot???

Előzmény: zsebi41 (4251)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 4257

Nekem egy hete kezdett érni,még csak evésre való mennyiség van, egy hete permeteztünk, attól tartottam, hogy ha permetezek, nem tudom időben leszedni. De ebben az esőben sem nem érik, sem permetezni nem lehet.

nem tudom, hogy az alternária terjed-e, de az egymás mellettiek olyanok, és jobb a békesség.A szívem szakadna meg, ha elvinné mindet, olyan gyönyörű termés igérkezik.

Előzmény: éjjelke (4256)
éjjelke Creative Commons License 2011.07.25 0 0 4256

Gondolom,hogy van,mert nálam is ilyen.Tegnap az éretteket gyorsan lekapkodtam,ezután permeteztem.2 óra múlva esett az eső.:( Nem egy paradicsomi időjárás van és ahogyan néztem nem is lesz egy ideig.Tegnap még egészen jól néztek ki,legalább is a tetejük,ma már azt látom sárgás a száruk. San Marzano leszedve,aszalni napon nem tudom,sütőben meg nem akarom.Így lesz belőle hámozott paradicsom.Sajnálom nagyon.

Attól,hogy alternáriás miért kell a növényt kihúzgálni?Az nem terjed vagy igen?

Előzmény: Törölt nick (4255)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 4255

Csak szólok, hogy nálam a levélpöndörödöttek a három napja tartó esőben elkezdtek alternáriás jeleneket mutatni.

Nem tudom, van-e összefüggés.

Ma 3 bokrot húztam ki, nehogy átmenjen a többire.

(116-ból belefér...)

Midnightx Creative Commons License 2011.07.24 0 0 4254

Fontos, hogy legalább ceruzavastagságú legyen az ág. És persze folyamatosan nedves legyen a talaj. Kánikulában naponta 3-szor is meg kell locsolni. Pár nap alatt meggyökeresedik. Nekem se sikerül mind, de a nagy része igen. Még a lóbogár által kirágott palánták egy részét is meg lehet menteni így.

Előzmény: Fázisceruza (4253)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.24 0 0 4253

Ezt próbáltam, de nekem elszáradt.

Előzmény: Midnightx (4249)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.24 0 0 4252

Én egy kezdő "paradicsomtermesztő" vagyok, és jelenleg a kísérletezés fázisában vagyok.

Tehát mos megfigyelem, hogy melyik fajta válik be a legjobban, és jövőre abból szeretnék palántát nevelni.

Tudom, hogy minden logikának ellent mond, de úgy néz ki, hogy amelyik a földön hever, annak van a legkevesebb károsodása.

A másik két fajtát kicsit meggyötörte valami atka, vagy gomba, de lepermeteztem és úgy néz ki, hogy nem terjed tovább.

Ez a földön fekvő fajta azért is jónak tűnik, mert még 5-perc munkaidőt nem fordítottam rájuk, és szépen teremnek. Nem túl nagyok a termések, de sok van. Szal lusta kertészeknek ideális :D

A fa is jónak tűnik, de annál a termés mennyiségről még nem tudok beszámolni.

Előzmény: beetee (4246)
zsebi41 Creative Commons License 2011.07.23 0 0 4251

A képeken látható minden paradicsom palántáról lett nevelve, amit én neveltem magról.

Ezek mind magas folyton növő fajták, 2 féle van ami nem magassabb 1-1,5 méternél az egyik az ACE ami gyönyörű nagy befőzésre való , és van a TORK ami lukullusz típusu amit aszalásra használok.

Az első adag már elkészült sajnos pont addigra jött az eső de nagyon szép lett az aszalóban is. Remélem a következő adag már napon fog száradni

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.23 0 0 4250

én általában ezt szoktam tenni, de 120 tő paradicsom van már, hely pedig nincs

Előzmény: Midnightx (4249)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.22 0 0 4249

Ha letörik egy ág, vagy akár a főhajtás, azt el lehet dugványozni és akkor nem veszik kárba.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.22 0 0 4248

korábban kellett volna kezdeni a felkötözést. ha megvastagszik a szára, tényleg eltörik, ha hajtogatja.

nekem is van néhány ilyen, amiket nem vettem észre, és már nem lehet felkötni törés nélkül.

Előzmény: beetee (4246)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 4247

Nem tudom, biztos vannak törékenyebb szárú paradicsomok, én a nálam levő fajtákat úgy hajtogatom, kötözöm ahogy akarom, nem törik. Peched van, hogy pont ilyen fajtát fogtál ki.

Előzmény: Fázisceruza (4245)
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 4246

Hát, ha sajnálod...

Arra a kérdésre mit válaszolsz, hogy mi jobb, 2 kiló friss, érett paradicsom, vagy 2 kiló tíz deka érés előtt megrohadt?

Előzmény: Fázisceruza (4245)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.22 0 0 4245

Nem lehet.

Éppen csak hogy hozzáérek, és már el is tört a szára.

Előzmény: gergerg (4243)
de-guky Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4244

Mi a probléma. Kicsit később lesz paradicsomod, talán azért mert mint írtad szabadföldi vad magokról keltek. Karót sem látok ami azért nem jó, mert így túl tömött az egész. Valamitől úgy látom a levélzete a paradicsomjaidnak intenzívebben nő mint a termés. lehet, hogy nem látom a virágokat, de ha vannak akkor majd kötnek. A "vad " magok származhatnak hibridtől is ami később tulajdonságaiban hasad és nem biztos, hogy terem annyit mint az anyja.

Előzmény: hannabori (4226)
gergerg Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4243

Amik a földön vannak lehet hogy érdemes lenne felkötözni (valamelyik nap húzattam fel az anyósomét is) mert ebbe az esős időbe könnyen megrohadhat a bogyó.

Előzmény: Fázisceruza (4242)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4242

Hát, van az amelyiket nem karóztam, nem kacsoztam és a földön van az egész, azok szép pirosak már, és elég sok van belőle.

VAn a két paradicsomfa. Azok is szépek, csak valami betegség kicsit meggyötörte, de permeteztem, most jónak tűnik. Szép termés van rajta.

Aztán van olyan sárga színű, csepp alakú, koktél méretű, ami szintén 2m-magas már. Ez nem túl jó ízű, meg értelmetlenül nagy helyet foglal, és kevés a termés rajta.

Előzmény: gergerg (4239)
gergerg Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4241

Ennyi off mellett olvass már be ide, mint sokat látott szakember hátha tudsz valamit!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9209501

Előzmény: Fázisceruza (4237)
hannabori Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4240

Elolvastam, fantasztikus!

A hőfokot is, ami "elérheti" , de ez el is éri az ottani nyári hőfokot télen.

A vita kiindulópontja az, hogy a klíma milyen hatással van a kertre, esetlegesen a növényekre. Erre írtam én hogy ez így lehet.

Akkor én is beteszem a wikipédiát, miért ne?

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9v%C3%ADzi-t%C3%B3

Előzmény: pippoka (4236)
gergerg Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4239

Osztanat a paradicsomokkal mi a helyzet? Eszed már? Alsó 20cm-ről leszedted a leveleket? Ha nem akkor reggel uccu neki!

gergerg Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4238

Hazudtok mind a ketten! Vagy mind a kettőtöknek igaza van! Vagy félreértelmezhető a kifejezés? Igen. Azért tartozik a legmelegebb tavak közé mert nagyon sekély, így gyakorlatilag nincs hőraktározó/elvonó tömege. Tehát nyáron gyorsan melegszik, nagyon melegre, télen gyorsan hül, nagyon hidegre. Tegyetek holnap a napra egy tányér (Velencei) és egy vödör (hétköznapi tó) vizet. Néhány óra múlva mérjétek meg melyik hány fokos és mindjárt érteni fogjátok.

Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4237

Itt kezdtél OFFolni.

Előzmény: hannabori (4230)
pippoka Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4236

http://hu.wikipedia.org/wiki/Velencei-t%C3%B3

Földrajzon az általánosban, már 20 éve ezt tanitották

Előzmény: hannabori (4235)
hannabori Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4235

Nézd, én nem fogok hülyeségen, ill. ide nem való off témán vitázni, főleg egy olyan cikk miatt amit a poéta valószínű félrészegen írt meg, esetleg valamiről kellett írni, muszáj volt, lapzárta sürgette. Pici vigyor a nemlétező bajszom alatt hogy itt ez a tó mellettünk még télen is melegebb mint "Európa legmelegebb tava" nyáron......:))))Vidám estém lesz, ezt köszönöm neked!:)

Előzmény: Fázisceruza (4234)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4234
Előzmény: hannabori (4233)
hannabori Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4233

Segítek a fejben lejátszáshoz. Nem tudom melyik lehet Európa legmelegebb vízü tava amelyik télen befagy? Ebben segíts mert én itt lakom a hévízi tó mellett 2 km-re amelyik viszont nem fagy be télen. Ezért érdekes amit mondasz. Ha utánaolvasol köztudottan mikroklíma alakult ki a 10 km-es körzetében. 2x engedik le naponta a házunk előtt a tó vizét.

Egész évben, télen is folyamatos meleg pára , köd van a környékünkön.

Csodaszép képeket készítettem róla amiket fel is teszek.

Én azt nem tudom lejátszani fejben , hogy Európa legmelegebb vízü tava télen hogyan fagyhat be? Ennyire nem ismered az országodat?:)

Bár itt a paradicsomról van szó, de zakatolhatunk ezen a témán is!:) Én először utánaolvastam volna...

Előzmény: Fázisceruza (4231)
hannabori Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4232

Melyik tó az?

Előzmény: Fázisceruza (4231)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4231

Most próbálom fejben letjátszani, hogy pontosan mi is történhet nálad, de nincs eredmény. :(

Pedig érdekelne, mert én 70m-re vagyok Európa legmelegebb vizű tavától, de semmi hasanlót nem tapasztalok.

Télen gyönyörűen befagy, mint minden tisztességes tó, és remekül lehet korizni rajta. -de mást nem tapasztalok.

Előzmény: hannabori (4230)
hannabori Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4230

Ez biztos így van.  Nálunk a  tó /2 km tőlünk/ ad olyan mikroklímát hogy a kint telelt yukka, és leander sem pusztult el.

Előzmény: CBNora (4227)
janijani Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4229

Hát igen ez a különbség, nálam a májusi fagyok után máj 10 körül már 30-40 cm-esek voltak a magrólkelt paradicsomok és virágzottak. Sajnáltam kicsapni őket de így lett jó mert egy rokonom elvitte akinek kifagyott a paradicsomja tőlünk 15 km-re.

Előzmény: CBNora (4227)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4228

A Schott lugas+szívparadicsom termésének mi a normál mérete? Nálam rengeteget terem, de a bogyók elég kicsik. Aszittem nagyobbak lesznek. Igaz sekély a talaj és nem is trágyázom őket.

CBNora Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4227

Attól is függ, milyen a kert klímája. Nálunk a fagyzugban csak palántát érdemes ültetni, elszórt magról május előtt nem kel paradicsom. Az meg akármilyen lendületesen fejlődik, sose éri utol a fejlett palántát. És gyakoriak a májusi fagyok, az átlagosnál nagyobb a legfagyás kockázata.

Előzmény: janijani (4223)
hannabori Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4226

Nekem nem néhány ér a földhöz, elég sok.

Lefotóztam őket, hátha ti jobban tudjátok /biztos/ milyen problémákat kell keresni.

Előzmény: de-guky (4224)
Deryan Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4225

Ha kedved, időd s lehetőséged van, akkor néhány primőrnek szánt paradicsomnak érdemes palántát nevelni. A palántanevelésnek sajátos varázsa van. Jó érzés készülődni velük a szezonra, várni és élvezni a tavasz közeledtét.

Minden növénynél fontos az alapos talajelőkészítés. Az őszi nagy hantos ásás, hogy a télen jól átfagyjon s morzsalékossá váljon (nálunk kötött, hordaléktalaj van). A talaj termőerejének a pótlása, növelése trágyával, komposzttal.

Fontos a növényeknek a mikroklímája is. Nem mindegy, hogy a kertben mit hová ültetsz s mi van a növények körül, hogyan éri egésznap a fény, napsütés. A kerten belül is lehetnek nagyobb eltérések a talajban.

Tény, hogy a sikeres kertészkedéshez sok munka, türelem, tapasztalás-tanulás, a föld, növény és elővilág szeretete kell. A kezdeti sikertelenségeknél nem szabad elkedvetlenedni, mert minden szezon tapasztalata még jobbá teheti a következőt.

Előzmény: hoffmann eta (4220)
de-guky Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4224

Egyetlen alsó levelem sem száradt el, pedig néhány hozzáér a talajhoz is. Topas- al Ridomil Gol- al és Mospilannal permeteztem. Az üvegházi molytetvek nem nagyon akarnak eltűnni, de javában érik és nem akarok permetezni. Talán azt csinálom, hogy ami most piros, vagy piroslik azt leszedem és amikor nem esik akkor ezzel a koktéllal megint rámegyek. Kb akkor 4- 5 nap várakozási idő megvan a következő szüretig ami már elég sok lesz.

Előzmény: hannabori (4219)
janijani Creative Commons License 2011.07.21 0 0 4223

Semmi kifogásom nincs a magrólvetett vagy magrólkelt paradicsom ellen, akinek nincs jó déli ablaka vagy nem akar veszkődni a lakásban a palántákkal csinálhatja így is. Legfeljebb egy kicsit később eszik lecsót. De mellette akár megvehet a piacon minden évben 2-3 szépen fejlett palántát hogy legyen korai és a saját nevelés meg kicsit később adja a sok termést a befőzéshez.  Én szeretem a palántanevelést, hozzátartozik a tavaszhoz minden évben elvetni, figyelni ahogy kelnek, ahogy növekednek. Nem nagy munka, kb mintha cserepes virágot tart az ember.

A betegségek jöhetnek a földből, ezért alkalmazunk vetésforgót, de jöhetnek a levegőből is. A tyúktrágyát mi is folyamatosan bedobáltuk a komposzgödörbe amíg voltak tyúkjaink és a komposzttal együtt ment ki a kertbe, de akkor is kellett permeteznem a paradicsomot mert különben elvitte a betegség. A paradicsom egyébként nem túl trágyaigényes növény, a tök meg az uborka annál inkább. Beszélgess a szomszéddal, tudd meg hogy hogy csinálja, mi a titka és írd meg itt a fórumon. Nem hinném, hogy titkol valamit, inkább csak úgy magától jól csinálja mert neki így természetes. Sokszor én is látom, hogy a piacon öreg mama árulja az óriás palántákat amikor otthon az enyémek még jóval kisebbek, ilyenkor szeretném tudni vajon hogy csinálta, amikor én is úgy érzem mindent megtettem hogy nőjenek.

Előzmény: hoffmann eta (4220)
éjjelke Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4222

Így látom én is.A mérete felülmúlja a beteges hajlamát.:) Maga a növény sem tetszik,de a termés mérete és a húsa igen.

Eddig nem is igazán volt szükség gomba ellen permetezni,száraz volt az idő.Megelőzés miatt jó volt.Viszont egészen jövőhét közepéig zivatarokat mond,köztes időszakban valamikor előveszem a permetezőm,mert utána ismét melegebb lesz.

Előzmény: Midnightx (4213)
éjjelke Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4221

Köszönöm szépen a segítséged! :)

San Marzanot szeretném én is,tálcán fogom aszalni,bár pont most nem a legjobb idő van rá.Nagyon tetszik felfűzve is,bár én attól aggódnék leennék a madarak,rengeteg a veréb,rigó.

Elteszem zsebi módszerével olajban és saját levével is.

Koktélokat egyben nem lehet olajban eltenni?Csak vízzel vagy paradicsomlével?

Előzmény: il1321 (4211)
hoffmann eta Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4220

Azt hiszem, megmaradok a szabadföldi vetésnél, egyszerűbbnek tűnik. Sokszor láttam azt én is, hogy a később vetett lehagyja a korábbit - más okok miatt, amelyek többet számíthatnak adott esetben, mint a vetési idő.

Lehet, ki tudja, hogy nem csak a növekedést, hanem a betegségekre való fogékonyságot is alapvetően a trágya (komposzt) minősége határozza meg. Eddig bármit próbáltam, közel nem jutottam a szomszédom hatalmas terméséhez, pl. uborka, permetezés nélkül, az enyém viszont bármivel permetezem, beteg (az ő magjából van pedig), és alig terem. Ő tyúktrágyás-komposztot használ, a legtöbb zöldség őrült sebesen nő tőle, aránylag egészésgesek és rengeteget teremnek. Nálam pl. a paprikának egy idő után elfogy a nitrogénje, bármennyi trágyát tettem alája, sárgul, és pótolni kell... aztán megint elfogy...Dehát tyúkom az nincs.

Előzmény: janijani (4216)
hannabori Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4219

Sziasztok!

Tavaly vettem 3 féle paradicsompalántát, sima piros hagyományosat, piros és sárga koktélparadicsomot. Tavaly pár gyümölcsöt hoztak csak, viszont tavasszal a kertben magról rengeteg növény hajtott. Próbáltam sorba átültetni, ami erősebb volt azt hagytam a helyén...így most 2 támasztja a rózsalugast is. A kertben /ami egyébként egy falat 8x8-as kert/ elég rossz a föld, kavicsos, agyagos.

Viszont most rengeteg paradicsom van rajtuk, szinte roskadásig tele vannak, most kezdenek szinesedni.

Olvasom hogy le kellett volna vágnom az alsó leveleket...na eddig ez kimaradt, nem nagyon értek hozzá.

Olvasok a kétszeri permetezésről is, azt rutinszerűen kell csinálni vagy csak akkor ha beteg a növény? Mi ellen, és mivel?

Én nem látok gondot se a paradicsomon, sem a leveleken.

zsebi41 Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4218

nem tudom mire gondolsz?  Van csemege uborka receptem, és télre való kovászos is, meg nagyon finom csalamádé, ha érdekel megirom mailbe, mert a többiek esetleg rossznéven veszi ha bele rondítok a topikba.

Előzmény: Lora1213 (4184)
zsebi41 Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4217

ez milyen fajta paprika a képen

sobor nagyon kellemesen erős nem kényes fajta, bőtermő egészséges

Előzmény: lordhimself (4189)
janijani Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4216

Amikor a szobában 22 fok van az ablakon ha besüt a nap érezhetően melegebb van az üveg mögött, hogy pontosan hány fok nehéz lenne pontosan megmondani. Függ a napsugár erejétől és a beesési szögtől de amikor a legmelegebb lehet talán 26-28 fok is. Éjszaka viszont hidegebb van az ablakban, ezért vettem bejjebb egy asztalra.

Fajtától is függ milyen hamar érik, nekem egy törpeparadicsomon pirosodtak az első szemek talán jun 25 után, jul 1 után már ehető piros szinűek, a többi 4-5 nappal később. Aztán ahogy bejöttek a nagy melegek rohamosan érni kezdett mind.

Ezekszerint én több mint 30 nappal korábban vetettem és kb 20 nappal korábban érett mint a tiéd. 

Előzmény: hoffmann eta (4215)
hoffmann eta Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4215

Háy fok van ott, az "ablakban"? Mennyi a minimum? És mikor kezdett érni?

Szeretném tudni, mennyivel lennék így előbbre. (Én április elején vetettem szabadföldbe, és most kezd érni.)

Előzmény: janijani (4196)
CBNora Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4214

Én idén még egyáltalán nem permeteztem. Eddig száraz idő volt, nem jeletkezett a paradicsomvész, a krumpli is egészséges. Hogy most az esős idő után mi lesz, majd meglátjuk. Attól fögg, meddig fog tartani.

Előzmény: Midnightx (4213)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4213

Igen, én is megfigyeltem, hogy az Ökörszív az egyik legérzékenyebb fajta a betegségekre. Ráadásul rosszul porzódnak a virágai, keveset terem. Viszont szép a termése, szóval jövőre is termesztem majd.

Lekopogom, idén eddig elkerült a paradicsomvész, pedig csak 2-szer permeteztem! 

Előzmény: éjjelke (4207)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.20 0 0 4212

Gratulálok, nagyon szépek a parijaid!

Előzmény: szandra000 (4204)
il1321 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 4211

Paradicsom aszalása.

Csak a San Marzanót aszalom.

Aszaló gépben:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=102240612&t=9096652

Napon szárítva:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=102240449&t=9096652

Mindkettőt negyedelem hosszában, levét, magját kiszedem, bár ennek a fajtának nem sok van.

Gépnek a tálcájára teszem, azt csak cserélgetni kell szárítás közben, hogy egyformán száradjanak.

Napon szárításhoz kicsit sózom a legyek ellen, és vastagabb pamutra, cérnára tűvel felfűzöm. lehet tüllel fedett tálcára is tenni, de ott nem járja át úgy a levegő.

A San marzanót nyersen forróvízbe mártva pár másodpercig, levehető a héja, majd üvegbe rakva kifőzött paradicsomlével öntjük fel. A levet pici sóval, cukorral és bazsalikommal érdemes ízesíteni. 

Végül zsebi korábbi aszalós receptje:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=102188804&t=9096652

szandra000 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 4210

Én igyekeztem minden nap, de megvallom többször a föld vizessége döntötte el, pl ma sem kaptak, mert még nagyon nedves volt a föld. De úgy tűnik elégedettek, ha ez beválik nekik mindig így fogom őket csinálni. Tényleg szépek lettek... És finom is, tegnap megettük ezt a kettőt :D Szívem szakadt meg de nagyon kíváncsi voltam, a héja kicsit vastag, de az íze nagyon jó volt. És egyébként manó létükre jó nagy parik 60-65grammos volt az a kettő az 50-60grammos leíráshoz képest.

Előzmény: éjjelke (4208)
janijani Creative Commons License 2011.07.19 0 0 4209

Mi is eltettük már a paradicsomlét, lecsót még nem, hadd nőjön még a paprika.

Nem tudok ilyen olajba elrakós receptet, de guglizhatsz és a mindmegette.hu-n is van sokféle recept.

éjjelke Creative Commons License 2011.07.19 0 0 4208

Nagyon szép,ügyes vagy!:)) Nekem is van 2 ládában,nincs ilyen szép mint neked.Naponta kell locsolni a ládákat és bevallom 1-1 nap kimarad.Olyankor azonnal kókadnak.

éjjelke Creative Commons License 2011.07.19 0 0 4207

Egyetértek.Nekem itthon 60 tő van,de naponta több ezret gondozok.:)) Bőven elég ez is.Egyébként befőztem róla a napokban 15 üveget és 20 lecsót,ez csak az alsó kötés.Az ökörszív hatalmasra nőtt,bár úgy látom ez fogékony legjobban a nyavalyákra.A San Marzano most már tuti féldeterminált,ebből csinálni kellene aszalt parit,kutakodok éppen receptért.

Rengeteg a koktélpari,ezeket nem lehet esetleg eltenni éretten üvegbe egybe és olajjal feltölteni?Nem vízzel szeretném.

(sajna a lepkék nem tűntek el,hernyók is vannak,így ma irtás lesz)

Előzmény: janijani (4203)
janijani Creative Commons License 2011.07.19 0 0 4206

Ügyes vagy, gratulálok! Olyan szép a paradicsomod, hogy szinte kár megenni.

de-guky Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4205

Szuper!:)

szandra000 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4204

Sziasztok!

A mai napon leszedtem az eslő illetve első kettő piros paradicsomot az erkélyen termesztett palántákról. Életemben először sikerült egy növényt úgy megóvni, hogy ne öntözzem túl, vagy ne száradjon ki és az hogy még ehető termése is van külön nagy élmény számomra.

Köszönetet kell mondjak mindenkinek aki itt segítséget nyújt a többieknek, akik megosztják a tapasztalataikat, úgy érzem nélkületek már többször is elbuktam volna kezdve az elejétől. És egy kis kép anyag arról ami nagyban a ti érdemetek is! 

janijani Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4203

1000 tövön megterem egy teherautónyi paradicsom, nekem ami 80 tőről lejön azzal sem tudok mit kezdeni. Mindíg megfogadom hogy kevesebbet palántázok, csak hát ez van nálam is hogy több fajta van, ebből is néhányat, abból is néhányat és mire megszámolom megint sok van. 

Előzmény: Midnightx (4202)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4202

Évekig megműveletlen volt a kert nagy része és csak egy kis zöldségágyás volt. Most beültettük az egészet... Van vagy 35 fajta pari. Némelyikből csak 2-3 tő, némelyikből van 100 is. Szeretnék elrakni paradicsomlevet, az évekig eláll. Aztán adok a rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek. Meg persze esszük is folyamatosan.

Előzmény: CBNora (4200)
Dolmi mackó Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4201
CBNora Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4200

Jaj! Minek annyi? Ennyiről leszedni se győzném.

Mi jobban járunk, ha csak annyi van, amnnyit tényleg megeszünk és azt minél hosszabb ideig tudjuk enni. És gondozni is van energiám.

Én jól bírom a kertben a káoszt, de ezer tő teljesen átláthatlannak tűnik még nekem is.

Előzmény: Midnightx (4199)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.18 0 0 4199

Nekem van vagy 1000 tövem, ezt egyenként pikírozni meg hurcipálni, phű.... Inkább teremjenek pár héttel később. Nálunk egyébként ezen a héten felment a paradicsom ára vagy 20-30%-al, nem tudjátok miért van ez? Alig volt a piacon. Nonszensz, mert most kezd el érni mindenfelé.

Előzmény: CBNora (4198)
CBNora Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4198

Száznál többel már tényleg macerás. Nekünk 100 körül szokott lenni, ez a mienk és még egy másik családé, nagyjából fele-fele. 3 tálcán hurcolászom, ez nekem még megéri.

Február első felében szoktam vetni, mi is esszük már egy ideje.

Előzmény: m-s-m (4197)
m-s-m Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4197

Én kihagyni akarván a pikírozást és kikerülni a nemcsírázó magok helyfoglalását, nedves papíron kezdem a csíráztatást. Amelyik kidugja a gyökerét, megy a kétdecis pohárba, a pohár meg tálcára az ablakba. Ezzel eddig nincs is gond, legalábbis úgy 100 darabig. Viszont a jobb palántaföldben annyira megnőttek egy hónap alatt, hogy széjjelebb kellett volna rakni a poharat, hogy ne csak nyúljanak - akkor viszont dőltek volna mindenfelé. És ugye össze is vannak nőve, ezért is nehéz szétbontani őket, ráadásul az ablakban lévő hely sem korlátlan. Ez már macerás, ha meg így kéne őket ki-be hordani levegőhöz szoktatni, az kifejezetten nyűgös lenne.

Előzmény: janijani (4196)
janijani Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4196

Nekem nem tünik különösebb kínlódásnak a palántagondozás a lakásban, 3 db 40 centis virágládába vetettük a magokat palántaföldbe, egyikbe a paradicsomokat, másikba a paprikákat, harmadikba virágokat. A különböző fajtákat feljegyeztük hova vetettük a ládán belül és fogpiszkálókkal megjelöltük a kis ágyásokat. Naponta egyszer öntöttünk vizet alájuk a tálcába és nappalra az ablakba tettük, éjszakára beljebb vettük egy asztalra. Amikor ritkítottam átültettem a kihúzgáltak közül a fejlettebbeket tejesdobozokba kerti földbe, ezek lettek a legszebbek. Egyszer megpermeteztem az egész állományt Ridomil Gold MZ-vel, nehogy beüssön valami betegség. Február legvégén vetettük és az első paradicsomokat ápr elején ültettem ki. Nekem bevált, jövőre is így csinálom.

Előzmény: m-s-m (4195)
m-s-m Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4195

Van egy csomó olyan tényező, ami nagyon be tud kavarni és összehasonlíthatatlanná teszi a különböző vetésidőket.

Például, ahogy idén rájöttem, nagyon sokat számít, milyen palántaföldet használok. Jó földben 30-40 nap alatt (tasakszáraz magoktól) virágzó, hatvan centis palánták lehetnek. Ha március közepe előtt vetnék, ebben az esetben csak kínlódás lenne a további palántagondozás a lakásban.

Vagy kiültetve, így nyár közepén az érésen a napos hely, terhelés (kacsolások megléte/nem megléte) sokat tud siettetni-hátráltatni.

Magam részéről nem lesz több vetés március 10 előtt.

Előzmény: gergerg (4192)
janijani Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4194

Én terítettem rájuk fóliát a májusi fagyok idején és  nem is fagyott el csak 3-4 darab ami kimaradt valahogy a fóliázásból.(egy nappal korábban jött a fagy mint ahogy a meteorológia jelezte és amikor éjjel láttam hogy fagy van holdvilágnál terítettem rájuk a fóliát) Az elfagyott tövek újra hajtottak és szépen behozták a többit, most már nem lehetne megmondani melyik volt.

Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4193

Persze, hogy megéri korán vetni annak, aki tapasztalt, vagy ügyes kezdő. De ügyetlen  kezdőknek (pl. nekem:) jobb később vetni. A korai vetéseim 60%-át elvittea palántadőlés, mert túllocsoltam őket. Pedig tudtam, hogy nem szabad. Tipikus túlszeretés.

gergerg Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4192

Ez nem igaz. lelkesnek kell lenni és találékonynak. Én nem értek hozzá, idén másodszor vetettem, a januári vetésről egy hónapja eszünk, a márciusi most kezd zsendülni. Az előny tehát nem 2 hónap, csak egy, de az az egy is nagyon sokat jelent. A mostani állapot képei nem mérvadóak mert akár csak én úgy gondolom Zsebi is eszi egy hónapja, tehát azok nem látszanak a képeken. Ha nem szedtük volna le akkor tele lenne túlérett paradicsomokkal a tő és egész másképp látszana a különbség.

Tehát: ha valaki korán akar enni és elég találékony hogy jó helyet találjon a palántáknak, akkor igenis megéri korán vetni. Ja, és én úgy eszem ezeket a paradicsomokat hogy májusban szinte teljesen elfagytak. Ha akkor húztam volna rá egy fóliát.............

Előzmény: Midnightx (4191)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4191

Szerintem igazából csak annak érdemes a korai vetéssel kínlódni, aki nagyon ért hozzá és a kezdeti előnyt a későbbiekben is meg tudja őrizni. Mert annak nem sok értelme van, hogy januártól-februártól  sok energiát fordít az ember a növényekre (hurcipálás, megvilágítás stb.), aztán később ugyanott tart, mint az, aki 2 hónappal később vetett.

Habár itt nem is annyira a koraiságról és a gyakorlati haszonról, előnyről van szó, hanem arról, hogy a kertészkedni szerető ember már decemberben tűkön ül, hogy mikor vethet már.

Midnightx Creative Commons License 2011.07.16 0 0 4190

Na, ezért nincs sok értelme a kora vetésnek! Ha az első kép március 5.-én készült, akkor feltételezem, hogy valamikor januárban vetettél. Én a parik többségét március közepén vetettem, de voltak áprilisi vetések is. Ezek kb. ugyanolyan állapotban vannak most, mint a te januári vetéseid. Kicsit kevesebb a piros bogyó és több a rózsaszín, de max. 1 hetes a lemaradás. A későbbi vetések is jól behozzák a lemaradást, ráadásul kisebb az esély a betegségekre (palántadőlés stb).

Előzmény: zsebi41 (4188)
lordhimself Creative Commons License 2011.07.15 0 0 4189

ez milyen fajta paprika a képen?

Előzmény: zsebi41 (4188)
zsebi41 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 4188

na valahogy én is így gondolom, valamennyit ültetek korán kb.10 tövet, a korai fajtából, a többit meg jóval későbben. Idén volt olyan amit kénytelen voltam átcsrepezni mert már akkora volt, mikor kiültettem, már virágoztak, volt amin kicsi bogyó volt, De ezekkel sokkal nehezebb az ültetés is, ha jött egy kis szél felborultak, ráadásul még mindegyik mellé hosszú hurkapálca kellett, és meg kellett kötözni. brr........... soha többet, a paprika rendben volt az nem nőtt akkorára még is korán volt paprikám.

márc. 5.

ápr- 2. innen rakosgattam ki-be

ápr. 19 kiültetve

máj. 5 már van termés

és most

Előzmény: gergerg (4181)
de-guky Creative Commons License 2011.07.15 0 0 4187

"úgy néznek ki, mintha apró farkuk lenne, mint egy kis ebihal. Csak bogárban. :)"

Lehet, hogy ez az Ezüstös pikkelyke. Ha ez akkor az teljesen ártatlan.

"Olyan mint a muslinca, de nem az. Fekete és nagyobb. Átlátszó a szárnya."

Ez viszont a sokkal károsabb levéltetű lesz.

Előzmény: Aurora78 (4186)
Aurora78 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 4186

Sziasztok,

megint a tanácsotokat szeretném kérni.

Az egyik, hogy a paradicsom szárán megjelent egy olyan elváltozás, mintha fásulni kezdene a szár. Barna a színe.

A másik, hogy mikor a tövénél locsolom apró bogarak kezdenek megindulni felfelé. Főleg a karón látom. Nem tudom másként elmagyarázni,úgy néznek ki, mintha apró farkuk lenne, mint egy kis ebihal. Csak bogárban. :)

És még egy kis rovart látok a paradicsomon. Olyan mint a muslinca, de nem az. Fekete és nagyobb. Átlátszó a szárnya.

Oh, azt hittem, hogy a paradicsom nem ennyire kényes, de minél inkább igyekszem, hogy szépek, egészségesek legyenek, annál több a gond velük...

Ma én is leszedtem egy adagot belőle. Isteni finomak. Összehasonlíthatatlan a bolti parival. Pedig már azok se annyira borzalmasak, mint mondjuk télen...

manta-z Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4185

Ma liszteske és mezei poloska invázió volt. A poloskák már foltosra szívogattak pár paradicsomot. Adtam az arcuknak karatét valaki tapasztalt idén már ilyesmi fertőzést?

Lora1213 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4184

Én nem tudtam megállni hogy ne vegyek a piacon paradicsomot. Jövőre megpróbálok ha csak 5 tő részére is fóliát csinálni. 

Van tuti uborka eltevős recepted?

Előzmény: zsebi41 (4180)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4183

Egyetértek! Soha többé korai vetés. Rengeteg macera van vele. A későbbi vetés sokkal biztonságosabb, egyszerűbb és idővel a később vetett növények utolérik (vagy akár meg is előzik) a korábban vetetteket. Jövőre március végén fogok vetni, aztán április végén - május elején ültetem ki őket.

gergerg Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4182

Én január 10 körül vetettem és kb egy hónapja ettem az elsőt, paprikát pár nappal később, tehát szeritem megéri. Persze nem mindet, csak amennyinek az ember tud megfelelő helyet biztosítani. A többit március elején.

Előzmény: lordhimself (4178)
gergerg Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4181

Én is kb így állok de nem bántam meg a korai vetést csk talán annyiban hogy az ilyen koraiból csak 20 tőt ültetek jövőre.( kevesebb gond) de majd még meglátom. Azért az jó érzés mikor másoknak még csak virágzik és hordják a boltból a felfújt sza.....-kat, én meg már a sajátomat eszem, amit persze ízben össze sem lehet hasonlítani.

zsebi41 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4180

január 25.-én ültettem el a paradicsom magokat, rengeteget hurcoltuk ide oda, aztán kint voltak a kis fólia ágyban, onnan is nappal ki este be. Soha többet ilyent. Így is rizikós volt a kiültetés április 19.-én.

Most meg már el kellene kezdeni a befőzést, mert annyi érik már, pedig a lányom elvisz 2 naponta 3 kg.-t, és mi is esszük. De megvárom míg elmúlik ez az iszonyatos meleg.

Érik már a lukullusz is annak is at aszalása megindul a jövő héten.

Előzmény: lordhimself (4178)
zsebi41 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 4179

Van 1 lányom aki szintén    csak véletlenül  nem szültett nyúlnak mint én   is és a családját is már átalakította, tehát rengeteget megeszünk nyersen + valamennyit a fiamék is csak ők mértékkel.

Ezen túl menően rengeteg kovászos uborkát teszek el télire, + pár üveg csemege uborkát, és megy még a csalamádéba is. Persze az eltett dolgokra is mind két gyerekem családja vevő.

A csalamádém olyan, hogy télen ha a levétől megszabadítom akkor jó saláta alap, nem szívesen vennék télen paradicsomot, uborkát, fejessalátát.

Nálunk a saláta a mindennapi menü része mivel mindig ez a vacsora, természetesen naponta más. Ma például gyenge zöldbabból fog készülni.

Ismeriktek a minidor névre hallgatót? csodálatos kis vékony szálú izletes és nagyon bő termő.

Előzmény: Lora1213 (4175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!