Így jártam én is a szép paprika formájú paradicsomomból vett magokkal, hogy ormótlan lett és kétszerakkorára nőtt. De az íze megmaradt és vékonyhéjú maradt, mintha kevesebb leve lenne de megesszük így is.
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Most, hogy az időjárás nem alkalmas elektromos aszalóban készítem túl vagyok már 4kg-on ami két részletben készült. Remélem a következő adag már napon fog készülni.
Mi a probléma akkor ha 1 tövön a paradicsomok kicsit fura alakúak, nem szép kerek, mint a másik 3on hanem háromszög alakra hasonlít. Nem tudom megmagyarázni értelmesen, de gondolom láttatok már ilyet. Ez minek a hiánya lehet? Jah és ezen a tövön sztem hatalmasak a levelek, a másik 3on sztem nincsenek ekkorák. Tehetek még valamit azért hogy ne legyenek nyeszlettek??
"Ennek a zavarnak az oka a kalcium relatív hiánya. A zavar bizonyos körülmények között elegendő meszet tartalmazó talajokon is megjelenik. A növény azonban elsősorban a talaj kálium- és nitrogéntöbblete miatt, vagy mert a talaj száraz, esetleg túl nedves, nem képes felszívni a kalciumot. Az első termések jobban károsodottak, mint a későbbiek."
Előre is bocs, ha a téma már felmerült, bevallom nem olvastam utána. Olyan problémám van a kertben, hogy a paradicsomom, amikor pirosodni kezd, egyből elrohad a belseje. Szinte hiányzik a termésnek az alsó fele, pedig elég gazdagon teremne. Nos, ha tudna valaki segíteni, hogy ez milyen betegség, vagy mi lehet rá a gyógymód, azt megköszönném.
A baloldali képen nagyon olyan mintha napégés lenne, kirepedt, megsérült és jött rá az eső, rothadásnak indult. A jobboldali zöldeken nem tudom, de lehet az is. Ha mindegyiknek a napos fele ilyen akkor valószínű. Mit lehet tenni? Leszeded, kivágod a rossz részt és főzöl lecsót vagy paradicsomlét az érettek javából. És reménykedsz hogy a későbbi termések egészségesek lesznek. Nem árt permetezni sem különösen ilyen esős idők után.
Gépben: feldarabolod, beleteszed, elindítod, néha forgatod és idejében kiveszed.
Napon: (ugye, ehhez van egy kritikus feltétel...) feldarabolod a minél húsosabb fajta paradicsomot (San Marcano, lukullusz alakkör, Jersey Devil, stb...) esetleg eltávolítod a magokat a lével együtt... érdemes megsózni, mert egyrészt vizet von el, másrészt innentől nem szeretik majd a rovarok, kiteszed tálcára, aszalókeretre (Keretre feszített háló. Ez tutibb.) és naponta foragatod. Estére érdemes bevinni, mert a hajnali párától vissza tud puhulni, majd miután a reggeli nedvesség felszáradt újra kivinni.
Ha kánikula van 2 nap alatt is kész tud lenni.
Opciók:
- meleg padlástérben is működik. Ott sem rossz azért éjszakára szárazabb helyre vinni.
- elektromos sütőben is lehet próbálkozni, ami képes tartani az 50-60 fokot. Ki kell támasztani az ajtaját, mert különben a pára nem tud távozni és meg fog főni.
- kihülőben lévő kemence is megoldás.
Akkor jó, mikor már száraz, de még rugalmas. Ha csörgősre szárítod, nehezen puhul vissza felhasználáskor. Csörgősen eláll magában is, de a rugalmas verziót olívával szokták leönteni, üvegben tárolni.
Nekem egy hete kezdett érni,még csak evésre való mennyiség van, egy hete permeteztünk, attól tartottam, hogy ha permetezek, nem tudom időben leszedni. De ebben az esőben sem nem érik, sem permetezni nem lehet.
nem tudom, hogy az alternária terjed-e, de az egymás mellettiek olyanok, és jobb a békesség.A szívem szakadna meg, ha elvinné mindet, olyan gyönyörű termés igérkezik.
Gondolom,hogy van,mert nálam is ilyen.Tegnap az éretteket gyorsan lekapkodtam,ezután permeteztem.2 óra múlva esett az eső.:( Nem egy paradicsomi időjárás van és ahogyan néztem nem is lesz egy ideig.Tegnap még egészen jól néztek ki,legalább is a tetejük,ma már azt látom sárgás a száruk. San Marzano leszedve,aszalni napon nem tudom,sütőben meg nem akarom.Így lesz belőle hámozott paradicsom.Sajnálom nagyon.
Attól,hogy alternáriás miért kell a növényt kihúzgálni?Az nem terjed vagy igen?
Fontos, hogy legalább ceruzavastagságú legyen az ág. És persze folyamatosan nedves legyen a talaj. Kánikulában naponta 3-szor is meg kell locsolni. Pár nap alatt meggyökeresedik. Nekem se sikerül mind, de a nagy része igen. Még a lóbogár által kirágott palánták egy részét is meg lehet menteni így.
Én egy kezdő "paradicsomtermesztő" vagyok, és jelenleg a kísérletezés fázisában vagyok.
Tehát mos megfigyelem, hogy melyik fajta válik be a legjobban, és jövőre abból szeretnék palántát nevelni.
Tudom, hogy minden logikának ellent mond, de úgy néz ki, hogy amelyik a földön hever, annak van a legkevesebb károsodása.
A másik két fajtát kicsit meggyötörte valami atka, vagy gomba, de lepermeteztem és úgy néz ki, hogy nem terjed tovább.
Ez a földön fekvő fajta azért is jónak tűnik, mert még 5-perc munkaidőt nem fordítottam rájuk, és szépen teremnek. Nem túl nagyok a termések, de sok van. Szal lusta kertészeknek ideális :D
A fa is jónak tűnik, de annál a termés mennyiségről még nem tudok beszámolni.
A képeken látható minden paradicsom palántáról lett nevelve, amit én neveltem magról.
Ezek mind magas folyton növő fajták, 2 féle van ami nem magassabb 1-1,5 méternél az egyik az ACE ami gyönyörű nagy befőzésre való , és van a TORK ami lukullusz típusu amit aszalásra használok.
Az első adag már elkészült sajnos pont addigra jött az eső de nagyon szép lett az aszalóban is. Remélem a következő adag már napon fog száradni
Nem tudom, biztos vannak törékenyebb szárú paradicsomok, én a nálam levő fajtákat úgy hajtogatom, kötözöm ahogy akarom, nem törik. Peched van, hogy pont ilyen fajtát fogtál ki.
Mi a probléma. Kicsit később lesz paradicsomod, talán azért mert mint írtad szabadföldi vad magokról keltek. Karót sem látok ami azért nem jó, mert így túl tömött az egész. Valamitől úgy látom a levélzete a paradicsomjaidnak intenzívebben nő mint a termés. lehet, hogy nem látom a virágokat, de ha vannak akkor majd kötnek. A "vad " magok származhatnak hibridtől is ami később tulajdonságaiban hasad és nem biztos, hogy terem annyit mint az anyja.
Amik a földön vannak lehet hogy érdemes lenne felkötözni (valamelyik nap húzattam fel az anyósomét is) mert ebbe az esős időbe könnyen megrohadhat a bogyó.
Hát, van az amelyiket nem karóztam, nem kacsoztam és a földön van az egész, azok szép pirosak már, és elég sok van belőle.
VAn a két paradicsomfa. Azok is szépek, csak valami betegség kicsit meggyötörte, de permeteztem, most jónak tűnik. Szép termés van rajta.
Aztán van olyan sárga színű, csepp alakú, koktél méretű, ami szintén 2m-magas már. Ez nem túl jó ízű, meg értelmetlenül nagy helyet foglal, és kevés a termés rajta.
Hazudtok mind a ketten! Vagy mind a kettőtöknek igaza van! Vagy félreértelmezhető a kifejezés? Igen. Azért tartozik a legmelegebb tavak közé mert nagyon sekély, így gyakorlatilag nincs hőraktározó/elvonó tömege. Tehát nyáron gyorsan melegszik, nagyon melegre, télen gyorsan hül, nagyon hidegre. Tegyetek holnap a napra egy tányér (Velencei) és egy vödör (hétköznapi tó) vizet. Néhány óra múlva mérjétek meg melyik hány fokos és mindjárt érteni fogjátok.
Nézd, én nem fogok hülyeségen, ill. ide nem való off témán vitázni, főleg egy olyan cikk miatt amit a poéta valószínű félrészegen írt meg, esetleg valamiről kellett írni, muszáj volt, lapzárta sürgette. Pici vigyor a nemlétező bajszom alatt hogy itt ez a tó mellettünk még télen is melegebb mint "Európa legmelegebb tava" nyáron......:))))Vidám estém lesz, ezt köszönöm neked!:)
Segítek a fejben lejátszáshoz. Nem tudom melyik lehet Európa legmelegebb vízü tava amelyik télen befagy? Ebben segíts mert én itt lakom a hévízi tó mellett 2 km-re amelyik viszont nem fagy be télen. Ezért érdekes amit mondasz. Ha utánaolvasol köztudottan mikroklíma alakult ki a 10 km-es körzetében. 2x engedik le naponta a házunk előtt a tó vizét.
Egész évben, télen is folyamatos meleg pára , köd van a környékünkön.
Csodaszép képeket készítettem róla amiket fel is teszek.
Én azt nem tudom lejátszani fejben , hogy Európa legmelegebb vízü tava télen hogyan fagyhat be? Ennyire nem ismered az országodat?:)
Bár itt a paradicsomról van szó, de zakatolhatunk ezen a témán is!:) Én először utánaolvastam volna...
Hát igen ez a különbség, nálam a májusi fagyok után máj 10 körül már 30-40 cm-esek voltak a magrólkelt paradicsomok és virágzottak. Sajnáltam kicsapni őket de így lett jó mert egy rokonom elvitte akinek kifagyott a paradicsomja tőlünk 15 km-re.
A Schott lugas+szívparadicsom termésének mi a normál mérete? Nálam rengeteget terem, de a bogyók elég kicsik. Aszittem nagyobbak lesznek. Igaz sekély a talaj és nem is trágyázom őket.
Attól is függ, milyen a kert klímája. Nálunk a fagyzugban csak palántát érdemes ültetni, elszórt magról május előtt nem kel paradicsom. Az meg akármilyen lendületesen fejlődik, sose éri utol a fejlett palántát. És gyakoriak a májusi fagyok, az átlagosnál nagyobb a legfagyás kockázata.
Ha kedved, időd s lehetőséged van, akkor néhány primőrnek szánt paradicsomnak érdemes palántát nevelni. A palántanevelésnek sajátos varázsa van. Jó érzés készülődni velük a szezonra, várni és élvezni a tavasz közeledtét.
Minden növénynél fontos az alapos talajelőkészítés. Az őszi nagy hantos ásás, hogy a télen jól átfagyjon s morzsalékossá váljon (nálunk kötött, hordaléktalaj van). A talaj termőerejének a pótlása, növelése trágyával, komposzttal.
Fontos a növényeknek a mikroklímája is. Nem mindegy, hogy a kertben mit hová ültetsz s mi van a növények körül, hogyan éri egésznap a fény, napsütés. A kerten belül is lehetnek nagyobb eltérések a talajban.
Tény, hogy a sikeres kertészkedéshez sok munka, türelem, tapasztalás-tanulás, a föld, növény és elővilág szeretete kell. A kezdeti sikertelenségeknél nem szabad elkedvetlenedni, mert minden szezon tapasztalata még jobbá teheti a következőt.
Egyetlen alsó levelem sem száradt el, pedig néhány hozzáér a talajhoz is. Topas- al Ridomil Gol- al és Mospilannal permeteztem. Az üvegházi molytetvek nem nagyon akarnak eltűnni, de javában érik és nem akarok permetezni. Talán azt csinálom, hogy ami most piros, vagy piroslik azt leszedem és amikor nem esik akkor ezzel a koktéllal megint rámegyek. Kb akkor 4- 5 nap várakozási idő megvan a következő szüretig ami már elég sok lesz.
Semmi kifogásom nincs a magrólvetett vagy magrólkelt paradicsom ellen, akinek nincs jó déli ablaka vagy nem akar veszkődni a lakásban a palántákkal csinálhatja így is. Legfeljebb egy kicsit később eszik lecsót. De mellette akár megvehet a piacon minden évben 2-3 szépen fejlett palántát hogy legyen korai és a saját nevelés meg kicsit később adja a sok termést a befőzéshez. Én szeretem a palántanevelést, hozzátartozik a tavaszhoz minden évben elvetni, figyelni ahogy kelnek, ahogy növekednek. Nem nagy munka, kb mintha cserepes virágot tart az ember.
A betegségek jöhetnek a földből, ezért alkalmazunk vetésforgót, de jöhetnek a levegőből is. A tyúktrágyát mi is folyamatosan bedobáltuk a komposzgödörbe amíg voltak tyúkjaink és a komposzttal együtt ment ki a kertbe, de akkor is kellett permeteznem a paradicsomot mert különben elvitte a betegség. A paradicsom egyébként nem túl trágyaigényes növény, a tök meg az uborka annál inkább. Beszélgess a szomszéddal, tudd meg hogy hogy csinálja, mi a titka és írd meg itt a fórumon. Nem hinném, hogy titkol valamit, inkább csak úgy magától jól csinálja mert neki így természetes. Sokszor én is látom, hogy a piacon öreg mama árulja az óriás palántákat amikor otthon az enyémek még jóval kisebbek, ilyenkor szeretném tudni vajon hogy csinálta, amikor én is úgy érzem mindent megtettem hogy nőjenek.
Így látom én is.A mérete felülmúlja a beteges hajlamát.:) Maga a növény sem tetszik,de a termés mérete és a húsa igen.
Eddig nem is igazán volt szükség gomba ellen permetezni,száraz volt az idő.Megelőzés miatt jó volt.Viszont egészen jövőhét közepéig zivatarokat mond,köztes időszakban valamikor előveszem a permetezőm,mert utána ismét melegebb lesz.
San Marzanot szeretném én is,tálcán fogom aszalni,bár pont most nem a legjobb idő van rá.Nagyon tetszik felfűzve is,bár én attól aggódnék leennék a madarak,rengeteg a veréb,rigó.
Elteszem zsebi módszerével olajban és saját levével is.
Koktélokat egyben nem lehet olajban eltenni?Csak vízzel vagy paradicsomlével?
Azt hiszem, megmaradok a szabadföldi vetésnél, egyszerűbbnek tűnik. Sokszor láttam azt én is, hogy a később vetett lehagyja a korábbit - más okok miatt, amelyek többet számíthatnak adott esetben, mint a vetési idő.
Lehet, ki tudja, hogy nem csak a növekedést, hanem a betegségekre való fogékonyságot is alapvetően a trágya (komposzt) minősége határozza meg. Eddig bármit próbáltam, közel nem jutottam a szomszédom hatalmas terméséhez, pl. uborka, permetezés nélkül, az enyém viszont bármivel permetezem, beteg (az ő magjából van pedig), és alig terem. Ő tyúktrágyás-komposztot használ, a legtöbb zöldség őrült sebesen nő tőle, aránylag egészésgesek és rengeteget teremnek. Nálam pl. a paprikának egy idő után elfogy a nitrogénje, bármennyi trágyát tettem alája, sárgul, és pótolni kell... aztán megint elfogy...Dehát tyúkom az nincs.
Tavaly vettem 3 féle paradicsompalántát, sima piros hagyományosat, piros és sárga koktélparadicsomot. Tavaly pár gyümölcsöt hoztak csak, viszont tavasszal a kertben magról rengeteg növény hajtott. Próbáltam sorba átültetni, ami erősebb volt azt hagytam a helyén...így most 2 támasztja a rózsalugast is. A kertben /ami egyébként egy falat 8x8-as kert/ elég rossz a föld, kavicsos, agyagos.
Viszont most rengeteg paradicsom van rajtuk, szinte roskadásig tele vannak, most kezdenek szinesedni.
Olvasom hogy le kellett volna vágnom az alsó leveleket...na eddig ez kimaradt, nem nagyon értek hozzá.
Olvasok a kétszeri permetezésről is, azt rutinszerűen kell csinálni vagy csak akkor ha beteg a növény? Mi ellen, és mivel?
Én nem látok gondot se a paradicsomon, sem a leveleken.
nem tudom mire gondolsz? Van csemege uborka receptem, és télre való kovászos is, meg nagyon finom csalamádé, ha érdekel megirom mailbe, mert a többiek esetleg rossznéven veszi ha bele rondítok a topikba.
Amikor a szobában 22 fok van az ablakon ha besüt a nap érezhetően melegebb van az üveg mögött, hogy pontosan hány fok nehéz lenne pontosan megmondani. Függ a napsugár erejétől és a beesési szögtől de amikor a legmelegebb lehet talán 26-28 fok is. Éjszaka viszont hidegebb van az ablakban, ezért vettem bejjebb egy asztalra.
Fajtától is függ milyen hamar érik, nekem egy törpeparadicsomon pirosodtak az első szemek talán jun 25 után, jul 1 után már ehető piros szinűek, a többi 4-5 nappal később. Aztán ahogy bejöttek a nagy melegek rohamosan érni kezdett mind.
Ezekszerint én több mint 30 nappal korábban vetettem és kb 20 nappal korábban érett mint a tiéd.
Én idén még egyáltalán nem permeteztem. Eddig száraz idő volt, nem jeletkezett a paradicsomvész, a krumpli is egészséges. Hogy most az esős idő után mi lesz, majd meglátjuk. Attól fögg, meddig fog tartani.
Igen, én is megfigyeltem, hogy az Ökörszív az egyik legérzékenyebb fajta a betegségekre. Ráadásul rosszul porzódnak a virágai, keveset terem. Viszont szép a termése, szóval jövőre is termesztem majd.
Lekopogom, idén eddig elkerült a paradicsomvész, pedig csak 2-szer permeteztem!
Mindkettőt negyedelem hosszában, levét, magját kiszedem, bár ennek a fajtának nem sok van.
Gépnek a tálcájára teszem, azt csak cserélgetni kell szárítás közben, hogy egyformán száradjanak.
Napon szárításhoz kicsit sózom a legyek ellen, és vastagabb pamutra, cérnára tűvel felfűzöm. lehet tüllel fedett tálcára is tenni, de ott nem járja át úgy a levegő.
A San marzanót nyersen forróvízbe mártva pár másodpercig, levehető a héja, majd üvegbe rakva kifőzött paradicsomlével öntjük fel. A levet pici sóval, cukorral és bazsalikommal érdemes ízesíteni.
Én igyekeztem minden nap, de megvallom többször a föld vizessége döntötte el, pl ma sem kaptak, mert még nagyon nedves volt a föld. De úgy tűnik elégedettek, ha ez beválik nekik mindig így fogom őket csinálni. Tényleg szépek lettek... És finom is, tegnap megettük ezt a kettőt :D Szívem szakadt meg de nagyon kíváncsi voltam, a héja kicsit vastag, de az íze nagyon jó volt. És egyébként manó létükre jó nagy parik 60-65grammos volt az a kettő az 50-60grammos leíráshoz képest.
Nagyon szép,ügyes vagy!:)) Nekem is van 2 ládában,nincs ilyen szép mint neked.Naponta kell locsolni a ládákat és bevallom 1-1 nap kimarad.Olyankor azonnal kókadnak.
Egyetértek.Nekem itthon 60 tő van,de naponta több ezret gondozok.:)) Bőven elég ez is.Egyébként befőztem róla a napokban 15 üveget és 20 lecsót,ez csak az alsó kötés.Az ökörszív hatalmasra nőtt,bár úgy látom ez fogékony legjobban a nyavalyákra.A San Marzano most már tuti féldeterminált,ebből csinálni kellene aszalt parit,kutakodok éppen receptért.
Rengeteg a koktélpari,ezeket nem lehet esetleg eltenni éretten üvegbe egybe és olajjal feltölteni?Nem vízzel szeretném.
(sajna a lepkék nem tűntek el,hernyók is vannak,így ma irtás lesz)
A mai napon leszedtem az eslő illetve első kettő piros paradicsomot az erkélyen termesztett palántákról. Életemben először sikerült egy növényt úgy megóvni, hogy ne öntözzem túl, vagy ne száradjon ki és az hogy még ehető termése is van külön nagy élmény számomra.
Köszönetet kell mondjak mindenkinek aki itt segítséget nyújt a többieknek, akik megosztják a tapasztalataikat, úgy érzem nélkületek már többször is elbuktam volna kezdve az elejétől. És egy kis kép anyag arról ami nagyban a ti érdemetek is!
1000 tövön megterem egy teherautónyi paradicsom, nekem ami 80 tőről lejön azzal sem tudok mit kezdeni. Mindíg megfogadom hogy kevesebbet palántázok, csak hát ez van nálam is hogy több fajta van, ebből is néhányat, abból is néhányat és mire megszámolom megint sok van.
Évekig megműveletlen volt a kert nagy része és csak egy kis zöldségágyás volt. Most beültettük az egészet... Van vagy 35 fajta pari. Némelyikből csak 2-3 tő, némelyikből van 100 is. Szeretnék elrakni paradicsomlevet, az évekig eláll. Aztán adok a rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek. Meg persze esszük is folyamatosan.
Nekem van vagy 1000 tövem, ezt egyenként pikírozni meg hurcipálni, phű.... Inkább teremjenek pár héttel később. Nálunk egyébként ezen a héten felment a paradicsom ára vagy 20-30%-al, nem tudjátok miért van ez? Alig volt a piacon. Nonszensz, mert most kezd el érni mindenfelé.
Száznál többel már tényleg macerás. Nekünk 100 körül szokott lenni, ez a mienk és még egy másik családé, nagyjából fele-fele. 3 tálcán hurcolászom, ez nekem még megéri.
Február első felében szoktam vetni, mi is esszük már egy ideje.
Én kihagyni akarván a pikírozást és kikerülni a nemcsírázó magok helyfoglalását, nedves papíron kezdem a csíráztatást. Amelyik kidugja a gyökerét, megy a kétdecis pohárba, a pohár meg tálcára az ablakba. Ezzel eddig nincs is gond, legalábbis úgy 100 darabig. Viszont a jobb palántaföldben annyira megnőttek egy hónap alatt, hogy széjjelebb kellett volna rakni a poharat, hogy ne csak nyúljanak - akkor viszont dőltek volna mindenfelé. És ugye össze is vannak nőve, ezért is nehéz szétbontani őket, ráadásul az ablakban lévő hely sem korlátlan. Ez már macerás, ha meg így kéne őket ki-be hordani levegőhöz szoktatni, az kifejezetten nyűgös lenne.
Nekem nem tünik különösebb kínlódásnak a palántagondozás a lakásban, 3 db 40 centis virágládába vetettük a magokat palántaföldbe, egyikbe a paradicsomokat, másikba a paprikákat, harmadikba virágokat. A különböző fajtákat feljegyeztük hova vetettük a ládán belül és fogpiszkálókkal megjelöltük a kis ágyásokat. Naponta egyszer öntöttünk vizet alájuk a tálcába és nappalra az ablakba tettük, éjszakára beljebb vettük egy asztalra. Amikor ritkítottam átültettem a kihúzgáltak közül a fejlettebbeket tejesdobozokba kerti földbe, ezek lettek a legszebbek. Egyszer megpermeteztem az egész állományt Ridomil Gold MZ-vel, nehogy beüssön valami betegség. Február legvégén vetettük és az első paradicsomokat ápr elején ültettem ki. Nekem bevált, jövőre is így csinálom.
Van egy csomó olyan tényező, ami nagyon be tud kavarni és összehasonlíthatatlanná teszi a különböző vetésidőket.
Például, ahogy idén rájöttem, nagyon sokat számít, milyen palántaföldet használok. Jó földben 30-40 nap alatt (tasakszáraz magoktól) virágzó, hatvan centis palánták lehetnek. Ha március közepe előtt vetnék, ebben az esetben csak kínlódás lenne a további palántagondozás a lakásban.
Vagy kiültetve, így nyár közepén az érésen a napos hely, terhelés (kacsolások megléte/nem megléte) sokat tud siettetni-hátráltatni.
Magam részéről nem lesz több vetés március 10 előtt.
Én terítettem rájuk fóliát a májusi fagyok idején és nem is fagyott el csak 3-4 darab ami kimaradt valahogy a fóliázásból.(egy nappal korábban jött a fagy mint ahogy a meteorológia jelezte és amikor éjjel láttam hogy fagy van holdvilágnál terítettem rájuk a fóliát) Az elfagyott tövek újra hajtottak és szépen behozták a többit, most már nem lehetne megmondani melyik volt.
Persze, hogy megéri korán vetni annak, aki tapasztalt, vagy ügyes kezdő. De ügyetlen kezdőknek (pl. nekem:) jobb később vetni. A korai vetéseim 60%-át elvittea palántadőlés, mert túllocsoltam őket. Pedig tudtam, hogy nem szabad. Tipikus túlszeretés.
Ez nem igaz. lelkesnek kell lenni és találékonynak. Én nem értek hozzá, idén másodszor vetettem, a januári vetésről egy hónapja eszünk, a márciusi most kezd zsendülni. Az előny tehát nem 2 hónap, csak egy, de az az egy is nagyon sokat jelent. A mostani állapot képei nem mérvadóak mert akár csak én úgy gondolom Zsebi is eszi egy hónapja, tehát azok nem látszanak a képeken. Ha nem szedtük volna le akkor tele lenne túlérett paradicsomokkal a tő és egész másképp látszana a különbség.
Tehát: ha valaki korán akar enni és elég találékony hogy jó helyet találjon a palántáknak, akkor igenis megéri korán vetni. Ja, és én úgy eszem ezeket a paradicsomokat hogy májusban szinte teljesen elfagytak. Ha akkor húztam volna rá egy fóliát.............
Szerintem igazából csak annak érdemes a korai vetéssel kínlódni, aki nagyon ért hozzá és a kezdeti előnyt a későbbiekben is meg tudja őrizni. Mert annak nem sok értelme van, hogy januártól-februártól sok energiát fordít az ember a növényekre (hurcipálás, megvilágítás stb.), aztán később ugyanott tart, mint az, aki 2 hónappal később vetett.
Habár itt nem is annyira a koraiságról és a gyakorlati haszonról, előnyről van szó, hanem arról, hogy a kertészkedni szerető ember már decemberben tűkön ül, hogy mikor vethet már.
Na, ezért nincs sok értelme a kora vetésnek! Ha az első kép március 5.-én készült, akkor feltételezem, hogy valamikor januárban vetettél. Én a parik többségét március közepén vetettem, de voltak áprilisi vetések is. Ezek kb. ugyanolyan állapotban vannak most, mint a te januári vetéseid. Kicsit kevesebb a piros bogyó és több a rózsaszín, de max. 1 hetes a lemaradás. A későbbi vetések is jól behozzák a lemaradást, ráadásul kisebb az esély a betegségekre (palántadőlés stb).
na valahogy én is így gondolom, valamennyit ültetek korán kb.10 tövet, a korai fajtából, a többit meg jóval későbben. Idén volt olyan amit kénytelen voltam átcsrepezni mert már akkora volt, mikor kiültettem, már virágoztak, volt amin kicsi bogyó volt, De ezekkel sokkal nehezebb az ültetés is, ha jött egy kis szél felborultak, ráadásul még mindegyik mellé hosszú hurkapálca kellett, és meg kellett kötözni. brr........... soha többet, a paprika rendben volt az nem nőtt akkorára még is korán volt paprikám.
Az egyik, hogy a paradicsom szárán megjelent egy olyan elváltozás, mintha fásulni kezdene a szár. Barna a színe.
A másik, hogy mikor a tövénél locsolom apró bogarak kezdenek megindulni felfelé. Főleg a karón látom. Nem tudom másként elmagyarázni,úgy néznek ki, mintha apró farkuk lenne, mint egy kis ebihal. Csak bogárban. :)
És még egy kis rovart látok a paradicsomon. Olyan mint a muslinca, de nem az. Fekete és nagyobb. Átlátszó a szárnya.
Oh, azt hittem, hogy a paradicsom nem ennyire kényes, de minél inkább igyekszem, hogy szépek, egészségesek legyenek, annál több a gond velük...
Ma én is leszedtem egy adagot belőle. Isteni finomak. Összehasonlíthatatlan a bolti parival. Pedig már azok se annyira borzalmasak, mint mondjuk télen...
Ma liszteske és mezei poloska invázió volt. A poloskák már foltosra szívogattak pár paradicsomot. Adtam az arcuknak karatét valaki tapasztalt idén már ilyesmi fertőzést?
Egyetértek! Soha többé korai vetés. Rengeteg macera van vele. A későbbi vetés sokkal biztonságosabb, egyszerűbb és idővel a később vetett növények utolérik (vagy akár meg is előzik) a korábban vetetteket. Jövőre március végén fogok vetni, aztán április végén - május elején ültetem ki őket.
Én január 10 körül vetettem és kb egy hónapja ettem az elsőt, paprikát pár nappal később, tehát szeritem megéri. Persze nem mindet, csak amennyinek az ember tud megfelelő helyet biztosítani. A többit március elején.
Én is kb így állok de nem bántam meg a korai vetést csk talán annyiban hogy az ilyen koraiból csak 20 tőt ültetek jövőre.( kevesebb gond) de majd még meglátom. Azért az jó érzés mikor másoknak még csak virágzik és hordják a boltból a felfújt sza.....-kat, én meg már a sajátomat eszem, amit persze ízben össze sem lehet hasonlítani.
január 25.-én ültettem el a paradicsom magokat, rengeteget hurcoltuk ide oda, aztán kint voltak a kis fólia ágyban, onnan is nappal ki este be. Soha többet ilyent. Így is rizikós volt a kiültetés április 19.-én.
Most meg már el kellene kezdeni a befőzést, mert annyi érik már, pedig a lányom elvisz 2 naponta 3 kg.-t, és mi is esszük. De megvárom míg elmúlik ez az iszonyatos meleg.
Érik már a lukullusz is annak is at aszalása megindul a jövő héten.
Van 1 lányom aki szintén csak véletlenül nem szültett nyúlnak mint én is és a családját is már átalakította, tehát rengeteget megeszünk nyersen + valamennyit a fiamék is csak ők mértékkel.
Ezen túl menően rengeteg kovászos uborkát teszek el télire, + pár üveg csemege uborkát, és megy még a csalamádéba is. Persze az eltett dolgokra is mind két gyerekem családja vevő.
A csalamádém olyan, hogy télen ha a levétől megszabadítom akkor jó saláta alap, nem szívesen vennék télen paradicsomot, uborkát, fejessalátát.
Nálunk a saláta a mindennapi menü része mivel mindig ez a vacsora, természetesen naponta más. Ma például gyenge zöldbabból fog készülni.
Ismeriktek a minidor névre hallgatót? csodálatos kis vékony szálú izletes és nagyon bő termő.