Megdöbbenve olvastuk a veled/veletek történteket..., de igazából nagyon meg sem lepődtünk (sajnos)! :-) Nagyon örülünk, hogy nem történt semmi bajotok és a másik félnek sem, hiába ő lett volna a hibás a lelkeddel magadnak kellett volna elszámolni... Ismerlek már egy ideje, tudom mennyire jól csinálod a dolgokat az utakon, a forgalomban, de egyszerűen már nem lehet annyira defenzív a sofőr, hogy a nekirohanókat/visszaszédelgőket is belekalkulálja a potenciális veszélyforrásokba. Ha beleszámolná, akkor kb. ki sem mozdulna otthonról, mert mi van, ha...
Úgy érzem kicsit magyarázatra szorul, hogy miért is nem lepődtünk meg..., sajnos annyi izgalom történt mostanában veletek, ezért kellett egy kis levezető esemény még, hogy meglegyen az íve. Sajnos most kicsit Albi bánta, de autó tekintetében én úgy gondolkozom, hogy addig túl nagy gond nincs, amíg a fém hajlik (főleg, ha picit).
Kívánom és hiszem, hogy mostantól viszont már csak felfelé veszi a szerencsétek az irányt és csak jó dolgok történnek majd veletek!!!
Úgy 91'-92' táján Sajóládra mentem Alsózsolcán keresztül poros-koszos autóval. S Alsózsolca utolsó, keresztben levő utcája hm..., szóval beilleszkedési problémákkal küszködő(?) állampolgárok lakhelye.
Akkor még lakott területen 60 km/h volt a megengedett sebesség, de kivételesen lelassítottam, mert elég sokan éltek az út szélén közéletet. /Szó se volt még Olaszliszkáról.../
Egy gyermek kivágott a tömegből / biztos anyja óvó, féltő kezei közül.../ s neki szaladt a Nagypolákomnak. Így utólag belegondolva lehet, hogy az alakulóban levő személyiséget a kocsi vörös színe hergelhette fel...
Végiggömbörgött az oldalán, elesett, felpattant, visszaszaladt a tömegbe: kutya baja sem lett. Én a védekező manőver miatt az út közepén álltam meg.
Gond nem volt, látták a szitut, s értették is az ott levők.
Nem úgy a rendőr, aki kicsivel később mögöttem jött, s csak a szabálytalan várakozást látta, s letorkolt, hogy ne így parkoljak, majd továbbhajtott. /Rendőrségi ezerkecske megvan?/
A szülőkkel megbeszéltem, hogy nemsokára jövök visszafele, ha valami gond lenne.
Jöttem is nemsokára, kint az egész nemzetség, meg is ijedtem, hogy, na a gyerek rosszul lett!
De mosolyogva kiabálták, hogy csak azért integettek, hogy minden rendben van!
Szóval szerencsés volt az eset.
Ez a rutin s ijedelem egyik része.
A mostani esetnél a társulatával levő gyermekemért mentünk fel az Avas tetejére - az a biztos, ha mondjuk a buszon nem lesz konfliktusuk...
Akik voltak a miskolci találkozón: gyakorlatilag az avasi kilátó környékén történt az eset.
Negyvenkével csorogtunk lefele a kétszer kétsávoson. Kislányom a jobb hátsó ülésen...
Az illető / Don Lákátos de Orsós Rikárdó Lopez de Futasztán/ látszólag stabilan átment előttem - így utólag gondolom, a giroszkópja még fel-fel pörgött - én ösztönösen a felezővonalhoz húzódtam. S egy hatalmas koppanás az autón. Az agy felpörög, az időérzék módosul.
Gondolat: Rácsapott a kocsira /Népi szokás ősi társadamakban/. De hogy, hiszen háttal volt még az előbb! Fordulásból?
Jobb tükör - semmi. Középső tükör: Szárnyaló kéztartás, ez pogózik bzdmg, eljátsza, hogy elsodortam.
Bal tükör: Dupla fordulat szétnyíló kezekkel a belső sáv felé. Majd erőteljes hanyattvágódás a belső sáv közepére!
A gondolat még mindig az, hogy népi játék: Megijesszük az adófizetőt, s röhögve felpattanunk.
Pulzus van, légzés - egyenletes - van, reakció nincs, eszmélet nincs, mint írtam, még legalább 15 percig, a mentőbe helyezés után v. 5 percel tért magához(?).
Erőteljesen borszagú lehelet. /Az elektronikus szonda később még talán a nagyságrendet is számolgatta/
Rokonok(?), barátok, élménytárs. Körbeveszik, rugdossák, mint négylábú a kölykét,emelgetik fel: Ébreggyé! Ne szórakozzá!
Én közben hívom a rendőrséget, nem veszik fel; Hé , nem kéne mozgatni! A gerince is megsérülhetett! Hívom a mentőket, felveszik, elmondom az adatokat, a vélelmezett statust. /A kiérkező mentőtiszt - ismerős - szerint azért csak ragadt rám valami az eü.-ben a baktériumokon kívül.../
A rokonok felszívódtak, a környéken sétálók felszívódtak.
Az esett 22-kor történt, haza 23' 30-kor tudtunk elindulni. Ez egy sima, egyértelmű baleset: A rendőr jött rá - rutinból - arra, hogy hanyatt vágódott az autóra /Beékelődött a giroszkóp/, ezért volt ennyire gyors. Ha csak picivel gyorsabban megyek, csak mögém esik. /Észre sem veszem, elmegyek, a rokonok szerint meg lett volna cserbenhagyás.../
A bal hátsó ajtón egy ujjpercnyi horpi.
Ezzel együtt senkinek nem kívánom a csapódások hangját, a látványt a tükörben, amíg odaérek a földönfekvőhöz, az átsuhanó gondolatot, hogy meghalt.
Nem kívánom a félelmet a közelgő rokonoktól /Itt Borsodban belénk égett Olaszliszka/, a végtelenül hosszúnak tűnő perceket, amíg kiérkeznek a mentők, s rendőrök, a nézelődők firtató tekintetét. A rémületet kislányom szemében.
A procedúrát, amíg a rendőröknek letisztul a szituáció. Hozzáteszem, villámgyorsan összeállt nekik a kép, s profik voltak, korrektek.
ÁÁÁÁhhhh, nem mondod, hogy ez így? Összepiszkítják itt szegény autót... Volt nagy ijedelem, vagy már rutinos vagy? --arrafelé szerintem nem ritkák a hasonlóan szokatlan események--
Ott tartunk, hogy autóink motorjai tökéletesen kiszámítható módon adják le a teljesítményt, halkan, a hajtásláncból kiirtva az érzékelhető terhelésváltási reakciókat. Autóink egyre "bolondbiztosabbak": semmi jellegzetes - óvatosságra intő viselkedés. /Wartburg, farmotoros Skodák, de a nyugati szférában is voltak "érdekes" autók, pl. a franciák a lágy futóműveikkel stb. Na meg az ijesztgetős Albea :-)/
Nyugodtan kipróbálhatunk egy nagy teljesítményű BMW-t, Audit; csendes lesz, kényelmes, hermetikusan izolálva lészünk a külvilág behatásaitól /klíma, napfény, zaj, útminőség/.
Ez így jó, hisz így lehet fáradtság s izületprobléma /rezonancia/ mentesen hosszú távokat megtenni, akár éjszaka is, anélkül, hogy a vezetés kifárasztana.
Viszont a sebesség egy számmá válik, a sebességérzet a megengedett kétszeresénél jelentkezik, ahogy Te szemléletesen leírtad!
S bizony egyáltalán nem volt az a fajta élmény vezetni a múltkori belinkelt BMW-t, amit vártam.
Igen, gyors volt, betapadt a kanyarban, mint paliklaci, meg elnyúlt az egyenesben, mint rajkőőőnen/szintén P.L. stílusában/.
A motor gőzmozdony vehemenciájával húzott, de ennyi.
Csak az erőteljes gyorsításoknál volt hangja...úgy 5-6000 között. Maga az egész vezetés teljesen természetes volt, csak a sebességmérő mutatta, hogy ittmá' azé' nem kéne hibázni...
Aztán valamelyik nap vezettem egy kolléganőm 1.2-es kétszelepes háromajtós Puntó II-sét...
...s a gyorsítás 60-ra vigyort csalt az arcomra!
Kis "játékos", agilis, közvetlen, sprőd, nyers jószág volt, egy igazi élményautó! /Hozzá kell tenni, hogy előtte karambolos volt rendesen, így kijavítás után azért már nem volt olyan jellegtelen a kormányzása, meg a hang-, rezonanciaszigetelése se volt az eredeti.../
Na, visszaolvasva, csak leírtam ugyanazt amit Te :-)))
Az Alfa boxerben teljesen egyetértek, de a gyármányoptimalizálás korában nincs helye semilyen extravaganciának - hacsak nem találkozik a spórolás szempontjával...
Szóval agyő boxer, Wankel, De Dion-híd, transaxle hajtáslánc, léghűtés, farmotor, hátsókerékhajás, kis hengerszögű V motor /Lancia V4, VW VR6/, merev híd, s laprugó, meg szervótlan kormány kisautóban /kétféle kormánymű gyártása nagyobb költség.../, hogy markánsabb - érzékelhető - technikai csemegéket, megoldásokat említsek.
Illetve van, csak fizesd meg: Porsche, Ferrari, Corvette / ott laprugó keresztben/.
Bár élőben nem láttam/hallottam/próbáltam, de szerintem az 1 tonnához a turbós, megfelelő "ecu"val--euro normákat esetlegesen félretéve, vagy gázosítva normástul-- teljesen jó partner lehet.
És megmerem kockáztatni, hogy a szívó egy 100-200 kilót faragott panda-ban, ypsilon-ban, palio-ban, puntoban --extrák, szigetelések, meg start-stop kidobálásával nem olyan távoli a 100 kiló, igaz a 200 már kihívás, nem is kicsi...-- valahogy megoldva hogy jobban szeresse a pörgést, igazi kis élmény autó lehet, vérbeli olasz, amivel nem kell 170-et menni hogy a szél hallatán elismerően bólints, hogy csak autó ez, hanem már a napi, a 30-as korlátozás utánni gyorsítás a hihetetlen mértékű 60-ra is vigyort csalljon az arcodra.
Elsőre meglepett, hogyan is alkalmazzák ezt a motort --nem játszanak dupla vagy semmit--, hisz az 1.2 8v-t --ami már matezsálum, de közlekedni tökéletes, és ne feledjük hogy apróbb fejlesztéseket mindig kapott-- meghagyták alternatívának, aki ódzkodna a kis két hengerestől, bár azt sajnálom, hogy csak start-stop-pal és magasabb felszereltséggel kapni.
Persze, ez nem olyan mint a 20v család, ami az "elegáns erő"-t képviselte, hanem ez a "kicsi-de-játékos". Megvan benne a potenciál, hogy egy jó és érzésteli autót rakjanak köré. Jah és persze jó lenne ha sem alfában sem nagyobb modellben --lásd vw konszern 1.2 tfsi passat, superb-- nem erőltetnék, mert ami játékos az kicsi :) --most a v8, merev tengely, hátul hajt kombó az már teljesen más játék, sőt, közúton nem is igazán űzhető, ha valaki felelősségteljes--.
--Emlékszik még valaki az alfa 145-146 boxerekre? No, költség csökkentés gyanánt lehetne elfektetve két twinairt ötvözve feltámasztani azokat a szép hangokat giulietta és 159 utódokban, a komplett hengefejet, dugattyúkat meg lehetne osztani. Jó persze nem ilyen egyszerű, de szerintem nem járhatatlan út. A chryslerek és nagy fiat group modellek kedvéért meg feltámasztani az arese-i szívet, hisz még nem adták el azoknak a motoroknak a terveit szerencsére--
No messze jutottunk...
Hogy ne legyen teljesen téma idegen, karbantartás folyik, ami nem lesz olcsó, és néhány momentuma várt sem, de részleteket majd csak a legvégén...nyugtával dícsérjük a napot :)
Az én Albeámnál is előfordult, hogy a ventilátor szakadozva megy. A hiba az, hogy a jobb oldali légzsák mögött van 2 db relé (piros színű) és ennek a foglalata égett ki. Sajnos máig nem tudtam én sem újat beszerelni, mert csak kábelekkel együtt adják. Egyébként filléres 3-4 eFt lenne, de így még nem tudom.
- Nehezem tudom elfogadni az elektromos gázpedált. Ti hogyan vagytok ezzel a kérdéssel?
Szerintem teljesen dolog, ha arra használják amire ki lett találva. Ne feledjük, hiába gyártanak ma mosógépet --szemben a régi "vas szellemével"-- a felhasználó részéről még mindig hozzáértést igénylő dologról van szó. Nagyobb szabadságot és biztonságot ad a motor vezérlésében. Az hogy most ezt az euro normákra "pazarolják"...
- Albeások! Nektek meddig van skálázva km óra? 200 vagy 220-ig?
A kis könyvet elővéve a következőt tudom hozzá tenni:
1.2 8v SL, 1.2 16v EL----------------> 200 [km/h]
1.2 16v HL 1.6 16v HL---------------> 220 [km/h]
Bizony a magasabb felszereltségi szinten biztosítani kell virtuális lóerőt a kedves vásárló részére --és most nem az 1.6-osra gondoltam--
Jah és Misi! a régi hsz-ben a használhatóságnál csak annyi volt, hogy az 1.4-esnek hamarabb van nyomaték csúcsa és később teljesítmény csúcsa, így az annyival használhatóbb :)
Városban nem lehet nyerni semmit a 6-s stilo váltóval, hisz 1-2-3-4 ugyanaz--kivéve a végáttételt--, az 5. kicsit hamarabb ér véget mint az alap, és 6. szép hosszú --ugye ezek már gyorsító áttételek--
Számokban:
1.2 16v 6 speed1.2 16v 5 speed
13,9093,909
22,1582,158
31,4801,480
41,1211,121
50,8970,829
60,77 -
végáttétel4,0713,867
Bár a keréken megjelenő nyomatékok is másképp alakulnak--a különböző végáttételek miatt--, akkora különbséget nem fogsz érezni. Amire a 6-os váltót kitalálták az az országút, nem kell folyton visszakapcsolni 5-ből 4-be, hanem van egy kellemes 5. a 80-110 [km/h] szakaszra --ahol a 4 nálunk már sokat az 5 meg még keveset forog--
Hát hogy mennyi munkával lehetne betenni, azt nem tudom, de "colostokkal" könnyen mérhető, hisz a motorra gond nélkül rá kell cuppania, csak a mérete és a helyzete lehet kellemetlen--kihajtás hová esik--
De szerintem ha nem országúton jár az ember, akkor felesleges még a gondolat is. --ha valamiben tévedek kéretik lehordani és kijavítani--
Esetleg pár mondatban leírnád a szűrőcserét? Talán sokakat érdekelhet.. Mennyire bonyolult, mit és hogy kell csinálni, milyen szerszámok kellenek, stb.. :)
Bezony gyemekkorunkban a Miskolcra ritkán tévedő nyugati AUTÓK üvegére nyomtuk az orrunkat, hogy lássuk mennyi van az órájába írva, mennyit megy!
A 80-as években azért ez a szám nem volt gyakori! :-)
Elektronikus gázpedál: Számomra olyan, mint az alulkormányozottságra hangolt /hátsókerékhajtásnál is!/ futóművek. Az átlagautósoknak van kitalálva.
Ez persze önmagában nem igaz, hisz nyomós ok a környezetvédelem.
Viszont ez megint hozzátartozik az átlagautóshoz, akinek ha volt is szívócsődepressziómérő a műszerfalon /2107-es Lada, számos nyugati autó/, azt nem nézte, nem értette, tanulni meg végképp nem tanult belőle.
Ezek szokták szidni az autók fogyasztását... /Természetesen kivételek vannak, pl. e fórum olvasói :-)
Pedig ez a műszer kitűnően megmutatta, hogy a sofffőr mennyire nyomja feleslegesen a gázpedált, s pl. nem a nagy fordulatú gyorsítás okozza a nagyobb fogyasztást, hanem a kis fordulaton erőltetés.
AZ elektronikus gázpedál az átlag júzer helyett gondolkodva mindig ideálisan nyitja a pillangószelepet, igazodva motor karakterisztikájához, üzemi viszonyaihoz. /Vagy nem nyitja, mint a hírhedt 1.6 16V -s VW motor, amelyiknél van olyan üzemállapot, ahol semmi, de semmi nem történik a gázpedál nyomogatására, annyira elfuserált, rugalmatlan motor/.
Másik előnye(???), hogy elhiteti az átlagjúzerral, hogy az ő /ŐŐŐ/ kocsijának ojjan motorja van, aminek hidegen is van ereje, oszt' nem kell kímélni!
Egyesek nem átallanak az elektronikus gázpedállal is csalni: a hideg motor megnövekedett súrlódási veszteségét úgy kompenzálják, hogy adott gázpedálhelyzethez alacsony hőmérsékleten jobban kinyitják a fojtószelepet, ill. több üzemanyagot fecskendeznek be csak azért, hogy a vezetőnek úgy tűnjön: mindegy, milyen hideg van, az autó ugyanúgy viselkedik..."
Ez egy olyan szuper autó, amit hidegen is lehet gyilkolni, meg túl sem melegszik sosem, és majd mindent megold automatikusan..."
"...Alacsony fordulatszámon akár teljes gázt is ad a vezérlő 50%-os pedálhelyzetnél azért, hogy a sofőr számára nagyobb, erősebb, nyomatékosabb motor benyomását keltse - márkától és típustól szinte függetlenül..."
NNA EZÉRT - is - tanítanék minden kezdőt karburátoros mondjuk 105-ös Skodán, aztán csak nyugodtan tolja vissza a szívatót túl korán, meg nyomja le hirtelen a gázpedált vákumos vezérlésű kéttorkos karburátornál előzés közben...
Amúgy pont ezért volt - manapság már - élmény a múlt hétvégén A piros Volvót:
A jobb hátsó kerék előtt alul. Állítólag van olyan modell amiben gyárilag nincsen és csak egy toldás van a szűrő helyén. Autósboltokban mondták ezt nekem. A Palioé ugyanaz, én azt tettem fel az enyémre.
Sziasztok!Tudna nekem segiteni valaki?Van egy 2005-ös Albeám 1.2-es,hol van benne az üzemanyag szürö?csak egy szürö van benne?Elöre is kösz a segitséget.
Ezen a váltócserén már én is gondolkodtam. De elsősorban utána kéne nézni a neten, hogy mi a két váltó közötti áttétel különbség. Ha van előnyünkre, akkor ki kell deríteni, hogy a felfogatások, a hajtások váltó kulissza, km kihajtás, egyezik-e.
Régi autómon cseréltem váltót hosszabb áttételűre. Használati és szerkezeti szempontból sikeres volt, de fogyasztásban nem volt sok változás. Kényelmi szempontból annál inkább.
A mások dolog, hogy az ellustított motor mindig is többet eszik,mint a pörgetett. Én nem tudom, hogy te milyen stílusban használod az autót, ezt neked kell tudni.
Sziasztok a családban már van egy fiat albea 1.2-es 2005-ös (laposlámpás)
jó kényelmes kocsi, jól megy stb... egyedül a városi fogyasztással nem vagyok kibékülve mert minimum 8 liter.
Ha jól tudom az 1.2 motor azonos a Fiat stilo 1.2-es motorjával, van rá bármi esély hogy a stilo 6-os váltóját lehhessen belerakni...
És ha bele is rakom egyáltalán fog valamennyit csökkeni a fogyasztás, hallott már valaki ilyesfajta megoldást?
Továbbá van még 2 kérdésem:
1.Bal oldali gyári ködfényszórót (legmagasabb dinamic felszereltés) pontosabban csak az üvegét hol lehet szerezni és miylen árban( kavics betörte)
2.valamint bal oldali lámpa (egy korábbi apró koccanás maitt az előző tulaj kicserélte, de párásodik mert gagyi utángyártott és nincs szellőzés benne+ nincs benne magasság állítás! no comment...na lényeg az hogy ilyen gyárit is honnét lehet viszonylag olcsón szerezni
Ma-tegnap letekertem 400 km-t a verdával. Szerkezetileg semmi gond. Viszont szinte végig ment a klíma és fél út tájékán egy jobbos kanyarban lábon öntött kondenzvíízzel a a műszerfal, fél perc múlva meg lehúzta a hátsó elektromos ablakokat az autó és se le se fel. Lent maradt. Boldog voltam, mert a gyerek hátul ült és nem díjazta a huzatot. Úgyhogy meg kellett állnom az út szélén, hogy valamit csináljak ezzel.
Aztán gondolkodtam, hogy mi lehet a gond és oda jutottam, hogy a klímából kifolyó kondenzvíz ami a lábamra is ráfolyt, beleszivárgott a hátsó elektromos ablakok vezérlő elektronikájába és beáztatta a panelt. Biztosítékot ki is csapta egyből.
Az út szélén szétszedtem, kiöntöttem az elektronikából a vízet és két darab vezetékkel felhúztam az ablakokat...................
Még jó, hogy értek az autóvillamossághoz és ismerem az autót, tudtam, hogy hova nyúljak. Másnak a lehúzott ablakok biztos gondot is okoztak volna, mint ahogy a feleségem a fülembe is súgta, hogy neki is ha egyedül van...........
A célállomáson hajszárítóval kiszárítottam majd visszaraktam. És működött hibátlanul. Még szerencse.
Más:
- Nehezem tudom elfogadni az elektromos gázpedált. Ti hogyan vagytok ezzel a kérdéssel?
- Albeások! Nektek meddig van skálázva km óra? 200 vagy 220-ig?
A hétvégén volt egy bensőséges - belsőséges találkozó, amin részt vettünk PeeWee33-al, meg egg-el, így tartva egy ad hoc mini Abeás találkozót.
egg-et nem árulom el, milyen hősies tettet hajtott végre, ha akarja elárulja :-)
Sajnos csak szombat nappal voltunk ott PeeWee33-al, de már bánom, hogy nem végig...
Egy pár képet én követtem el, meg van egy-kettő, ami nem nyilvánosságképes...
Maradjunk annyiban, hogy mind a piros Volvo, mind a piros Bömös, mind a szürke Toyota MR2 nagyon megy... / Azt nem én törtem össze, én a javítását fényképeztem/