Keresés

Részletes keresés

Attis_ Creative Commons License 2006.07.26 0 0 2203

Sziasztok!

 

 

Bp.mellett lakik a nagymamám, és az Ő telkén szeretnék építeni.

A telekmegosztás megtörtént, az első rész maradt a mamámé, a

hátsó "nyeles telek" pedig az enyém.

A közműveket szeretném beköttetni, de van 1 kis gond.

Az első részen benn van minden közmű, de a közműhozzájárulást lakóegységenként

kell megfizetni. Hogyan tudnám ez legálisan megkerülni, mivel a víz+csatorna 750.000 Ft+ÁFA. Ha almérőt szerelek fel az ugyanannyi....Lakhatási engedélyt csak akkor kapok ha befizetem ezt az összeget....Esetleg van valami kedvezmény, törvény ami mentességet ad a díjfizetés alól, vagy legalább nem ekkora az összeg?......

Várom az ötleteket.....

 

Üdv.:Attis_

fefefe Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2202

"liapor azt se tudom mi..."   "Nem emlekszem mar mit"

nem baj, a lényeg, hogy beszélgetünk egy jót ;-D

 

Előzmény: Axióma (2200)
fefefe Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2201

megnéztem ;-)

 

pontosabban kértem árajánlatot liapor falazatra is az építkezés megkezdése előtt. kb 2-3 misivel került volna többe, sok előnyét is látom, de végül mi is a pth mellett döntöttünk.

 

Előzmény: pilbi (2198)
Axióma Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2200
Na nekem mar nincsenek aggalyaim, mert bent lakom a teglahazunkban:) De az informacioszerzes azert nem art a kul. technologiakrol. A liapor azt se tudom mi... de felteszem az egyik helyi adon latott agyaggolyoval ontott beton lehet. Nem emlekszem mar mit, de 1-2 nagy hulyeseget hallottam a reklamfilmben (ahogy a keramia tulajdonsagait kiterjeszti a betonjara). Namarmost ettol fuggetlenul lesz benne vas, es lesz benne cement, tehat igencsak nehez alakitani is, nem? Nem a betonnal van bajom, hanem a tulajdonsagaival. Meg a belso eps se igazan megnyugtato mint a rendszer resze.
Hmm, azt igertem befejezem... most mar tenyleg.
Előzmény: fefefe (2195)
pilbi Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2199
Mail ment!
Előzmény: memorix (2193)
pilbi Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2198

Üdv fefefe!

 

 

 

Nézd meg a liapor árlistát... :(

Tisztelettel:

 

Pilbi

Előzmény: fefefe (2195)
fefefe Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2197

2169-ben írtakra reagáltam, én is amondó vagyok, kellene oda szigetelés ;-)

 

Előzmény: Törölt nick (2196)
fefefe Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2195

a betonfallal szembeni aggályaid nagy részét megoldhatja ha pl sima kavicsbeton helyett liapor (agyagkavics) betonnal építteted.

Előzmény: Axióma (2191)
fefefe Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2194

ha nagyon jó hőszigetelő a falazatod, akkor elmegy, de ha pl km tégla, akkor itt fog "bemenni a hideg". (ha jól értelmeztem és rajzoltam az esetet)

 

 

Előzmény: Vezso (2185)
memorix Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2193

Kedves Pilbi!

 

Igazi passzivházat nem lehet azonos áron építeni, mint a jelentősebben hőszigetelt házakat. Mindkettő eltérő technologia és nem is azonos tartalmú.

 

Véleményem szerint : bizonyos hasznos m2 után érdemes csak elgondolkodni azon, hogy paszívházat építs. Akkor is a rendelkezésre álló pénzednek meg kell lennie a teljes házépítéshez. Hitelből építeni úri mulatság. A bankoknak úgyis a dupláját fizeted vissza. (+ a megtérűlési időd is lehet a duplája)

 

Passzívháznál , a tervezéstől a kivitelezésig jelentősebb költségeid vannak mint egy korszerünek mondott hőszigetelt házhoz képest.

 

Drágább a :

 

Tervezés, az aljzat, a különleges nyilászárók, a tető+plafon hőszigetelés, a fal szendvics szigetelése, a gépészeti előkészítés, a gépészet, pontosabb kivitelezés kell. Ez egy nettó 120m2 háznál is 6-15millióval is drágább mint egy jó hőszigetelésű ház. A beépített gépészeti berendezésekre általában 10 év garanciát vállalnak.

 

Ha megnézük egy jól hőszigetelt ház mondjuk gázfűtését és egy kisebb passziv ház karbantartási költségét akkor kiderűl, hogy a befektetett pénzed általában kb 15-20 év múlva térül csak meg ha addig a gépészeti berendezéseid nem romlanak el és nem kell cserélni őket. (Ne felejtsd el ,hogy ha a pénzedet forgatnád, vagy beraknád bankba 6-15 milló Ft akkor az évente mennyit is kamatozna.(+ feltételezem nem hitelből építkezel) . Ha lenne mondjuk 10 M forintod és csak berakod modjuk 5 % kamatozni akkor is 500 000Ft-d lenne amiből egy 120m2 hőszigetelt lakás gázfűtését kényelmesen megemelt árakon is kitudnád fizettni, mikőzben a tőkéd megmarad, amúgy meg vannak más befektetési formák is ahol 8-25% kamatod is lehet...)

 

A passziv házaknál az elektromos áram felvétel nagyobb (sír-nevet, amit megtakarítasz a gázon elveszted az elektromos áramon) ezért általában saját forrásból nyerik az energiát, szél, nap kollektorokból. Ezek beszerelése, egy olcsóbb jó hőszigetelésű házba is jelentősebben tudják csökkenteni a háztartás havi költségét és energia igényét. Pl. van olyan napkollektor ami melegvizet állít elő nyáron és igy nem kell gázt használnod vagy bekapcsolni a gáz fűtésedet, cirkódat.

Ezen berendezésekhez hely kell . így kis telek, házméretnél nincs rá területed.

 

Véleményem szerint minél nagyobb a passziv ház annál gazdaságosabb, minél kisebb a hasznos nettó terület annál költségesebb. Szerintem egy 150m2 -s nagyobb hasznos alapterület után érdemes elgondolkodni a passzívház építésén az alatt nem biztos a költség ráfordítás.

 

Amúgy érdemes inkább kandallót építeni+ vízfűtéssel, +napkollektort használni és ezzel a picike beruházással is jelentősebben tudod egy háztartás energia szűgségletét csökkenteni. A gázzal csak rásegítesz a fűtésre ha nagyon hideg van...

Természetesen a háznak akkor is jószigetelésűnek kell lennie....

 

 

 

 

Előzmény: pilbi (2190)
pilbi Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2192
Válasz megy nemsokára emilben!
Előzmény: Axióma (2191)
Axióma Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2191
Utolso hozzaszolas a temaban ide, jo? PH-topicba nem kezdenek most bele. Esetleg ha erdekel annyira maganban szivesen.
Betonfal vastag szigetelessel: 1. rogzites a falba (konyhabutor felsoszekreny, konyvespolcok stb.) 2. teljes alakithatatlansag az elso felepites utan, valaszfalak (gondolom az nem vasbeton) bekotese hogyan valtoztathato 3. vakolni hogy lehet, kivul gondolom csak halo-ragasztora vekonyvakolatot kap, de belul eleg erdekes vizes vakolat gondolom nem megy ra, csak festes se hiszem hogy jo megoldas bar ha az igen akkor az pozitivum (cserebe akkor a fal nagyon serulekeny) 4. gondolom vasalni is kell, tehat csinalsz magadnak egy jo kis faraday-kalitkat (mobil, radio, zsinor nelkuli teleofn stb. orulhet neki)
Amugy a 0.15-os fal ellenere valahogy csak kell futeni, csak nagyon keveset. Meg huteni is, ezert irtad hogy a szellozonel megoldott, nem? De egy bizonyos szint utan mar nem lehet annyit megtakaritani, ami megterul kevesebb mint 50 ev alatt... Ezert mondom, hogy legyen tisztesseges szigeteles, de azert esszeru keretek kozott.
Azt nem tudtam ill. nem gondoltam volna, hogy nyaron is jo egy ilyen szerkezet. Csak a jo hoszigetelestol nem hiszem, tudtommal a konnyuszerkezetes hazaknal telen tok jo a hoszig, de nyaron meg felmelegednek, igaz ott a kis tomegu falat emlegettek problemakent.
Az ablakot arnyekolod az OK, de ha megszakadsz akkor is csak 0,7-es ablak van ha jol tudom es az aranyarban, 1,4 vagy max. 1,1 (amibol a toltet/vakuum konnyen elillanhat) meg minel nagyobb annal jobban rontja a fal josagat. Tehat biztos megvan, hogy a teljes hazra a PH jelzo milyen sok ablakkal johet ki ha a 0,13-as faladhoz kell igazodni. Az arnyekolas termeszetes (es okos tetotullogassal nagyreszt megvalosul, mert a redonyozes - mint ujabb problema a betonszendvics falnal - nappali arnyekolasra alkalmatlan, mert fenyt azert akarunk), de attol me'g engedi be a meleget a falnal jobban.
Ui.: ez mar tenyleg off, de a gazarat nem allam bacsi emelgeti, hanem a gazar-tamogatast veszi vissza. Szerencsere, mert igy jobban megeri kornyezettudatosnak lenni, jo hoszigeteles, napkollektor, stb. minel tobb kell itthon. Ne pazaroljon senki, se az allam zsebere, meg amugy se, egetjuk el a meg nem ujulo keszleteket.
Előzmény: pilbi (2190)
pilbi Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2190

Üdv Axióma!

 

 

EPS zsalus rendszert eltaláltad, miért van rossz véleményed?

A ház nyáron is komfortos kell hogy legyen!(ha a meleg nem tud kijutni, akkor a hideg sem! Az ablakfelületnek a téli benapozásnál van jelentősége, nyáron árnyékolni kell.(mint normálnál is)

A szükséges "extra" hűtés (ami az ablaknyitogatás miatt kell:), pedig megoldott a szellőzőrendszer által.

A PH kompromisszumot nem értem. Lehet ablakot nyitogatni, a falvastagság nem extra(vékonyabb mint PTH44),...?Az árakról még nem tok konkrétat, de mint említettem elvileg normál árfolyamon kihozható!(én sem vok milliomos, mégis ezt akarom)

A "PH tudaton" kívül én elég nagy előnynek tartom, hogy a fűtésszámla mint olyan megszűnik, és nem kell állambácsi gáz áremeléseitől rettegni, valamint majdanán a kisnyugdíjam nem a téli fűtésre fogom költeni... 

Betonfal miért kompromisszum?

Tisztelettel:

 

Pilbi

 

 

P.s.: Bocs mindenkitől az Off-ért, Axióma sztem a Passzívház topicon folytassuk!

Előzmény: Axióma (2189)
Axióma Creative Commons License 2006.07.24 0 0 2189
Ez egy olyan fal, ahol sok-sok centi eps kozott beton van (kb. mint proconcept, ha jol remlik a neve, csak vastagabb a szigeteles)? Mert arrol a technologiarol meg rosszabb a velemenyem, mint a fel meternel vastagabb falrol... apropo, nyaron milyen? A PH nem olyan kell legyen, hogy nyaron is extra hutes nelkul fenntarthato egy kellemes hofok? Mennyi az engedelyezett ablakfelulet ennek betartasahoz egy mondjuk 25nm-es nappalihoz, amivel meg nem melegszik tul?
Bocs, tenyleg szkeptikus vagyok, nagyon is... a PH annak jo, aki hajlando a kompromisszumok kozott elni a ph-tudaton kivuli egyeb elonyok nelkul is (a topic temajanal maradva: dragabb technologiaval epitett haz, esetleg nem dragabb de akkor mashol kompromisszumos mint szerintem a betonfalas haz, amit megtakarit azt mar elkoltotte masra). De javits ki, ha mas a velemenyed!
Előzmény: pilbi (2188)
pilbi Creative Commons License 2006.07.23 0 0 2188

Üdv Axióma!

 

 

Botsi, elírtam, kevesebb mint 0.15 a követelmény a falra!

Ennek megfelelően a 40-es EPS is csak 0.13 körül van!(megnéztem0.132)

Tisztelettel:

 

Pilbi

 

Előzmény: Axióma (2187)
Axióma Creative Commons License 2006.07.22 0 0 2187
??? Milyen 1,5? A k-ertekre (vagy U-ra) falazat eseten az eu-szabvany a 0,3. A PH szerintem szumma minden kell valami 1 alatti eleg kicsi szam legyen. Nem kerestem vissza csak emlek alapjan.
Előzmény: pilbi (2184)
Vezso Creative Commons License 2006.07.22 0 0 2186
A tervről semmit nem tudok, igaz nekem az ÉMÁSZ-os helyi guru csinált mindent, aztán én nem néztem, hogy ebben van-e terv.
Előzmény: ppmr (2181)
Vezso Creative Commons License 2006.07.22 0 0 2185

Nem, a lábazat teteje az aljzatbetonnal van egy síkban, ehhez képest a padlószint 10cm eps+5cm szerelőbeton.

 

Nem tudom a villantarifák egységesek-e, nálunk ÉMÁSZ van.

Előzmény: fefefe (2180)
pilbi Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2184

Üdv Axióma!

 

 

A 40cm-es EPS zsalus fal tud 1.3-as értéket(előirás szerint 1.5 alatt kell), arra meg könnyű találni vállalkozót aki árat ad.(nem is drágát)

Tisztelettel:

 

Pilbi

 

 

P.s.: Talán a mészhomok EPS kombó se sokkal vastagabb...

Előzmény: Axióma (2183)
Axióma Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2183
PH minosegu hazhoz 40-es fallal iszonyatosan keves szakember kozul valogathatsz, meg Bp-en es kornyeken is. Peldaul kivancsi vagyok, mennyi ido alatt talalsz olyan tervezot, aki ezt letervezi neked. Meg kivitelezot, aki hajlando arat mondani ra. Abban egyebkent milyen fal van, beton?
Előzmény: pilbi (2176)
ppmr Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2182

Ilyesmi összegre számítok én is. :( Ezt spec nem terveztük be, mint többletköltséget.

 

Előzmény: cicmarek_ (2177)
ppmr Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2181

Köszi a választ!!!

A telken volt villany, csak az oszlop kellett, hogy odébb rakjuk, meg egy 3 fázisnak való hensel szekrény. Csak az igénylés kell az elmütől. Mondták, hogy az 58e Ft- on kívül kell valami bekötési terv. Arról tudsz valamit, hogy mibe kerül?

A 5ezres oszlop tényleg mák, nekünk 10 e volt :)

Előzmény: Vezso (2178)
fefefe Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2180
ezek szerint a padlóvonalad a lábazat "tetejével" van nagyjából egy síkban?
Előzmény: Vezso (2179)
Vezso Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2179

Nincs miért átnéznem, nem akarok PH-ban lakni, nincs rá pénzem. Szakember sem akarok lenni. Kellett egy vastagság és abban a szellemben, hogy legyen olyan vastag amit csak meg tudunk fizetni ez jött ki. És így még futja színezőre is. (remélem)

 

A lábazat szigeteléséről elmondtam a véleményem, talán az kimaradt, hogy a fal szigetelését lejjebb kell engedni, vagy 20-25cm-el a lábazat teteje alá. Ezek után tényleg csak a földet szigetelném a ház alatt, hisz a lakótér minden irányban hasonló értékben el van szigetelve. Szerintem.

Előzmény: Zölduborka (2174)
Vezso Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2178

32 A felett minden A 3000Huf+áfa, ez a 3*16A esetén 57600Ft. Mi így köttetük

Szereléssel, anyaggal 122e volt a villany bevezetése a telekre. Plussz 5000-ért vettem oszlopot. (mázli)

Előzmény: ppmr (2172)
cicmarek_ Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2177

Nekünk a villanyszerelőnk azt mondta, hogy kb 50-100e Ft, merthogy új óra meg miegymás kell hozzá ... Mi a vakoláshoz (belső, gépi) akartuk, de e miatt el is vetettük.

Üdv

C.

Előzmény: ppmr (2172)
pilbi Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2176

Üdv Axióma!

 

 

PH minőségű falvastagsághoz elég 40cm-es fal is. Ablakot lehet nyitni, csak minek? Mindenesetre nem tilos, csak nem érdemes...

Ahol én voltam szellőzőrendszeres házban, ott a befújó mellett se nem hallottam se nem éreztem a légmozgást!(maxra tekerve sem!)Ez is csak tervezés kérdése!

Építési költségről még nem tudok nyilatkozni, de reménykedem hogy normál áron kijön!(előzetes számolgatások erre utalnak)

Az egész csak hit és nézőpont kérdése. Én jobban hiszek a PH rendszer jóságában, mint abban, hogy 10 év múlva elköltöznék vagy lenne pénzem újraszigetelni a házat!:)

Tisztelettel:

 

Pilbi

Előzmény: Axióma (2175)
Axióma Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2175
Nezd, en tisztelem a PH-t az elv miatt, mikor elkezdtem forumozni 1-2 hetig csendben es lelkesen olvastam azt a topicot is, de nagyon sok mindent nem tudnek benne elviselni. Peldaul ezek koze tartozik a tobb mint fel meteres falvastagsag is. Meg az is, hogy nem lehet ablakot nyitni. A mozgo levego se igazan lelkesit, bar azt mar tobben allitjak, hogy nem erzik. Szoval vegul megelegedtem egy hagyomanyos haz epittetesevel, ami remenyeim szerint legalabbis a mai lehetosegekhez kepest eleg energiatakarekos lesz, kulonosebben nagy kompromisszumok nelkul. Es ami szinten nem elhanyagolando (szocpol-kepesseg pl. epitesi ktg-vetulete), elvileg megfizethetoen. Es talan 8-10 centit meg egy normal szakember is fel tud rakni, nem kell hozza PH-szakertonek lenni. Igy is az elvart 0,3 alatt lesz elegge. Legrosszabb esetben 10 ev mulva vayg elkoltozunk vagy ujra szigeteljuk az egeszet...
Labazati szigeteles persze hogy kell, ki mondta hogy nem. Valami labazat ugyis kotelezo, akkor mar olyan minosegben csinaljak,
Előzmény: Zölduborka (2174)
Zölduborka Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2174

Vezso, Axióma

 

Szerintem a hőszigetelős témát nézzétek még át egy kicsit! Nézzetek be  a Passzív ház topikba (ahol tulajdonképpen főleg inkább csak alacsonyenergiájú házakkal foglalkoznak) és meg fogjátok látni, hogy az a 8-10 cm hőszigetelés elég hervatag (a 20-30-nak már inkább van értelme). Persze jobb, mint a semmi, de korántsem elég. A lábazati szigetelés sem elvetendő ötlet (pince nélkül is). Tudom, ez nincs ingyen, de igen hamar megtérülhet. Azon meg nem szabad meglepődni, hogy hülyének nézik az embert itthon, ha 10cm-es polisztirol szigetelésről beszél, ez egy ilyen ország, ennyit tud (itthon szinte mindenhol ennyi a max vastagság, amit megvehetsz, miközben még lengyelországban is megszokott a 30cm-es).

 

Üdv,

 

Ubi

Előzmény: Vezso (2169)
fefefe Creative Commons License 2006.07.21 0 0 2173

gondolom a lábazatod ugyanabból az anyagból van, mint a falazatod. (bár gondolom, van valami talpkoszorú szerűség is, az meg beton...)

általában a lábazat gyengébb hőszigetelő, mint a fal, akkor bizony nem árt rápakolni néhány centit. az meg úgy ér valamit, ha járda (talaj) szint alá van lógatva.

Előzmény: Vezso (2169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!