Az AKAI DX-49 egy két motoros, két fejes magnó. A 1330-as hsz-ban írtam róla néhány sort.
Kérdésedre néhány válasz már látom érkezett, ezt annyival egészíteném ki, hogy freki menete:
Fe: 20-16 kHz
CrO: 20-18 kHz
Metal: 20-20 kHz, 57dB zaj mellett.
Könnyű súlyú, csak 4.8 kg.
Nagyon kedvelem benne az automatikus szalag kalibrációt, pedig csak két fejes. Ezt beépíthették volna a többi típusba is. Sajnos ez már az AKAI utolsó magnói közé tartozik, folytatás nem igen volt. Távirányítható, mechanikája nagyon precízen működik.
A hangja nekem tetszik, (az árához mérten), olyan közepes minőségű. Eltérő a GX fejesektől, azok azért jobban szólnak. Érdemes hozzá alacsony zajú szalagot használni, Fe szalaggal elég zajos. Rockon meg mindegy. Túl sokat ne várjál tőle.
AIWA-val nem tudom összehasonlítani, nekem az nincs.
Kilónként az 1000-1500 Ft-ot megéri, különösen a sok szolgáltatását figyelembe véve.
A GX-6 magnó a GX-32, GX-65 vonal közös elődje. Egyiknek rosszabb hangja van, mint a másiknak :-((
Lehet GX fejes magnóval is jó hangot produkálni, de ebben az időben az AKAI ebben a szegmensben még a katonás mechanikára és technikai prcezitásra törekedett, a jó hang csak később lett ebben a kategóriában is cél...
Csak így tudom betenni a címet, mert ha a teljeset teszem be, egyből egy kis kép jelenik meg a szerkesztő ablakban, nem a cím. Elé kell írni, hogy: http:// és mehet.
Annak már előtte is volt egy nagy hibája, hogy forgatta a fejeket! Az is elég nagy gond, hogy a fejeket előre-hárta kell mozgatni, nem hogy még forgatni is...:)
Egy ilyen mechanikájú decket én is eltennék asszem :)
(Volt régen egy Pioneer ct6-r deckem, abban DD motorosak voltak a csévélőcsonkok is, illetve a főmotorok. Mégis volt hibája, ezért váltammeg tőle: a fejfordító zsámoly fémből volt, a sok forgatástól bekopott bemaródott, és szorult, nem fordította a fejet csak félig....).
Lehet, hogy ez egy másik megoldás, mert itt nincs fogazott ív, rudazaton keresztül hajtják az ajtót, így nem tud letörni a fogas ív. A fotón is látható, hogy komoly áttételen keresztül oldották meg a hajtást, ami nagyon finoman működik. A kuplung meg hasonló a kazetta csévélőkben lévőhöz, filces kialakítású.
Csak elfelejtettél valamit. Az a plexi már jóval elmúlt 30 éves (ez qurwa nagy idő egy plexi életében). Kis haverom apja vette meg anno, amikor megjelent. Már akkor is elég szorosan fogta az a kuplung, és a kezelési utasításban benne volt, hogy kerülni kell a kézzel való nyitogatást.
A 3927 hszben feltettem egy képet az ajtónyitó mechanikáról. A nagy fehér fogaskerékben van a filces kuplung. Az ajtóhoz már egy rudazat megy, az emeli ki. Ha az ajtó valamiért elakad, a kuplung csúszik, az ajtó meg nem törik. Azért gógyisak ezek a japók, nem bíztak semmit a véletlenre. Ettől függetlenül lehetne vastagabb az ajtó erőátviteli része.
Az ajtó nyitó mechanika tartalmaz egy kuplungot. Ez teszi lehetővé, hogy kézzel és motorral is bátran lehessen nyitni, csukni. Nagyon finoman működik! Én mindkét módszert alkalmazom, sikerrel. A törést más okozhatja, pl. erős külső ráhatás, ütés, nyomás, leejtés, szemmel verés, stb. Ezt meg nem igazán szereti a plexi burkolat. :-)))
"úgy sportosabb"... waze. Csak nem szabad. Ennek ez volt "A" betegsége. Amit reális áron meg tud venni az ember, mindnek ugyanaz a baja. "Sportosan" nyitották.
Letört a plexifedél belső fogazott ívelt nyúlványa. Meg ér ez 160 dolcsit? (mert annyiért kínálnak újat)
Ott a gomb, tessen megnyomni. Csrébe kap az ember egy kis szekszi nyüszögést.. :DDDD
Sajna momentán kiköltekeztem magamat, a Studer A810-es két műszeregysége picit leamortizálta a liquiditásomat, de majd szorgos hangyaként élireállítom a nyögdijjgarasaimat... :)))
Nyilván a csúcs kategóriás gépekhez (meg persze lejjebb sem) nem érdemes sok-sok különféle mechanikát kifejleszteni. A sok mechanikus elem sajtolása, horganyzása azért költséges, az elektronikák gyártása meg egyszerű, a beültető gépekkel. Az 570d-nek a gyorscsévélés sebessége is szabályozható volt, de jól jönne az orsósokon egy ilyen szolgáltatás! Sokkal szebben tekeredne a szalag az orsóra. Az mkII-es Akaiban 4 állású volt a tape-szelektor.