Keresés

Részletes keresés

karoly.ignac Creative Commons License 2009.07.28 0 0 251

-Csak egy kicsit kéne visszaolvasnod.

 

-Sem összeget sem időtávot nem írtál.

 

-Előbb azt írtad kis összeg, utóbb, pedig, hogy nagy.

 

-Azt sem írtad, hogy HUF vagy deviza

 

Ha tényleg nem kis összeg, forintban van, és rövid távon szükséged lessz rá, akkor én az AXA VIP betétet ajánlom 14% EBKM-el. Ennél most nincs jobb.

 

Ha euróban van, akkor keress egy akciós EUR betét ajánlatot. Olyan 6% körül vannak a legjobbak.

 

Ha hosszabb időre szeretnéd berakni akkor passz, mindenesetre azt javaslom, minnél előbb kösd le a pénzed akciósan, mert előreláthatóan csökkenni fognak a kamatok (tegnap esett 1% pontot az alapkamat).

 

Ha szeretsz izgúlni, spekulálni, akkor vehetsz államkötvényt is, a hozamok csökkenése felértékeli a kötvényeket. Diszkont kincsátjegyet a relatíve alacsony hozam miatt nem vennék.

 

KI

Előzmény: Kicsiszamár (247)
karoly.ignac Creative Commons License 2009.07.28 0 0 250

 

Előzmény: Kicsiszamár (249)
Kicsiszamár Creative Commons License 2009.07.28 0 0 249
igen, a reklámok a versenyhivatal vagy a fogyasztóvedelem, vagy kitudja mi felügyelete miatt lehet h valóságot állítanak, de mindig van apróbetűs rész is... és én ezektől félek. nem kis pénz jövőjéről kellene döntenem, semmiképp nem lenne jó, ha elszúrnám...
Előzmény: Törölt nick (248)
Kicsiszamár Creative Commons License 2009.07.28 0 0 247
szeretnék lekötni egy kis pénzt, az érdekelne, h hol járok a legjobban? hová érdemes bemennem? a reklámoknak igazából nem hiszek, a személyes tapasztalatok alapján választanék.
igazából ha lenne időm, mindenhová bemennék, de sajnos tudjuk h ez nem így működik..:(
karoly.ignac Creative Commons License 2009.07.28 0 0 246

Persze, értem a gondolatmenetet, ezért is írtam, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, mennyit ér meg neki a pénze...

 

Én úgy gondolom, hogy az általad leírtnál azért picit több utánnajárás van a dologgal. Sajnos megvan a bankoknak az a rossz szokása, hogy nem hajlandóak csak úgy egy ingyenes betéti számlát nyitni neked (hiába arra lenne szükséged), hogy azon fialtasd a pénzedet, nem, mindenképpen nyittatnak veled egy folyószámlát (nem lenne rá szükséged), rádtukmálnak egy bankkártyát (én nem kérem, akkor sem, ha ingyenes) illetve megpróbálnak még egyéb termékeket kapcsolni. Pont ezért végig kell nézned a teljes folyószámlacsomag kondíciós listáját.

 

A másik tényező az, hogy a legtöbb banknál vannak járulékos költségei a betétlekötésnek, ezek a számlavezetési díj, utalási díj stb. Ezek mind a hozamodat csökkentik.

 

Egy példa.:

 

Közelmúltban FHB-nél voltak betéteim, két különböző lejárattal (1-2 nap eltérés).

Az FHB-nél borzalmasan drága az utalás, ezért cselhez kellett folyamodnom.:

mindkét lejáratot követő napra beélesítettem egy rendszeres átutalási megbízást (ennek alacsony, fix-költsége van). Azt is tudtam, hogy az FHB betétakciója olyan, hogy megújulóra kötik le, az akciós kamat volt 12-13%, utánna 4,5%-al újult meg. (!!!:) ).

 

Nos mivel a betét megújult, extra be kellett mennem feltörni az első betétet a lejárat után, hogy a rendszeres á.m. el tudja utalni. Ez rendben is volt, csak annyi volt a hiba, hogy a második betétet elfelejtettem időben feltörni, ezért néhány napot 4,5%-on "kamatozott". Ha nem figyeltem volna a számlámat, nem vettem volna észre...

 

Tehát a következőkre kellett figyelnem az FHB-nál.:

-Észre kellett vennem, hogy túl magas az átutalás költsége

-Észre kellett vennem, hogy az átutalási díjat ki lehet játszani renmdszeres átutalással

-Észre kellett vennem, hogy megújítják a betéteket, szánalmas kamattal.

 

Ezek nem férnek bele 2 óra munkába. Állandóan résen kell lenned.

 

KI

 

  

Előzmény: Laslow (245)
Laslow Creative Commons License 2009.07.27 0 0 245
Kicsit OFF:

Az egyik általad írttal nem értek egyet. Azt írod, 1M Ft esetén éves szinten 32e Ft-tal jársz jobban, ha aktívan menedzseled a pénzed, de ennyit nem ér a ráfordított idő és energia.

Tegyük fel negyedéves lekötésekkel operálsz (életszerű, bár fél/1 éves is életszerű lenne). Ergo évente 4-szer kell megkeresned a legmegfelelőbb ajánlatot. 4-szer fellépni erre az oldalra és átfutni az utolsó pár hozzászólást, valamint pár perceket eltölteni a bankok honlapjain. Ez tartson mondjuk 4*2 óráig (életszerűbbnek érzek ennél kevesebb időráfordítást), utána pedig elmenni a kiválasztott bankba, és elintézni a lekötést (kb. 4*1 óra ez is). Tehát évi 12 óra időráfordítás VS 32e Ft. Ez nettó 2667Ft-os órabérnek felel meg, amit otthon a gép előtt végzel, illetve kisebb részt utazva, és egy barátságos bankfiókban beszélgetve meg papírokat aláírva.

Az emberek többségének ezek alapján szerintem megéri aktívan menedzselni a pénzét. (Én legalábbis örülnék, ha lebontva egy órára ennyi pénzt keresnék.)
Előzmény: karoly.ignac (241)
karoly.ignac Creative Commons License 2009.07.27 0 0 244

Nekem van.

 

Tudtommal nincs apróbetűs rész.:

 

-nincs számlavezetési költség

-ingyen utalhatsz

-500HUF a számlazárás költsége

 

November 1 től a kamathozó bankszámla kondíciói leszenk érvényben a kamatok tekintetében. Nekem volt eleve kamathozó bankszámlám is, tehát csak bankon belűl mozgattam pénzt.

 

 

KI

 

 

Előzmény: WebMester (243)
WebMester Creative Commons License 2009.07.24 0 0 243
Minden hónap utolsó napján írják jóvá a kamatot, tehát utoljára 2009. október 31-én. Utána nincs vmi csavar, hogy november 1-jén az automatikusan létrejövő új konstrukciónál már vannak rejtett költségek, megkötések?
Előzmény: WebMester (242)
WebMester Creative Commons License 2009.07.24 0 0 242
Helló!

Nyitott már valaki AXA Vip betétszámlát? (14,09% EBKM)
Ha 3 hónapig hagyom bent a pénzt, akor milyen képlet alapján kell számolni a hozamot?
úgy hallottam, hogy nincs számlavezetési díj, két számlára ingyen lehet elutalni a pénzt, számlamegszüntetés csak 500 HUF, ezek igazak?
Illetve az akciós időszakban szabadon el lehet utalni a pénzt bármikor, nincs semmilyen megkötés?

Szóval az apróbetűre lennék kíváncsi ezzel a betéttel kapcsolatban!
karoly.ignac Creative Commons License 2009.07.24 0 0 241

Sziasztok!

 

Örülök, hogy végre elkezdett pörögni a téma, bár az én kérdésemre (EUR kötvényekkel kapcsolatban) senki nem válaszolt

 

Nem én vagyok a betét-téma legnagyobb szakértője, de mégis szeretném megosztani a tapasztalataimat az érdeklődőkkel.

 

Következő kérdésekre próbálok válszt adni:

 Mi a jó bankbetét ajánlat? Honnan ismerem fel, hogy egy ajánlat jó? Honnan tudom, hogy nem csak "átcseszni" akar a bank? Hogyan hasonlíthatom össze az ajánlatokat? Kombinált betétek? Mégis hogy helyezzem el a pénzem?

 

A bankbetét egy roppan egyszerű dolog, a tardícionális formája,

a,

hogy egy bizonyos pénzösszeget bizonyos előre rögzített időre (futamidő/ első kamatperiódus) előre rögzitett, FIX  kamatozás mellett elhelyezel  a bankban.

A periódus illetve futamidő végén az elhelyezett pénzed mellé jóváírják a kamatot.

 

Újabban megjelentek a látraszóló betéti számlák:

b,

nem rögzített futamidőre helyezel el pénzt, egy számlán, a pénzedhez kamatveszteség nélkül bármikor hozzáférhetsz, mintha folyószámla lenne. Napi kamatozás és havi jóváírás mellett.

 

A betét pénzfialó képességének egyetlen mértéke az éves kamat vagy az EBKM. (A kettő nem ugyanaz, bár közel állnak egymáshoz, az EBKM-et 360 napos bázison számítják.) Összehasonlításhoz egyszerűen az EBKM-et használjátok, ezt minden bankbetét jellegű termék esetén közli a bank.

 

 

A betét rugalmasságát az felyezi ki, hogy milyen hosszú a futamidő, illetve hogy lekötött betétről (a), vagy látrszóló betéti számláról van szó (b)

 

Minnél rövidebb a futamidő, annál könnyebben hozzáférsz a pénzedhez, annál kevesebb kamatveszteséget kell elkönyvelned, ha fel kell törnöd a betétet.

A hosszabb futamidejű, de éven belüli betétekre általában magasabb kamatot adnak mint a rövidebb futamidejűekre. A látraszóló betéti számlákra úgy is lehet tekinteni, mint egynapos futamidejű, megújúló betétekre. Ezek a leglikvidebb, legkönnyebben hozzáférhető betétek. Kamatuk általában alacsonyabb mint a lekötött (a) betéteké.

 

Amennyiben van annyi pénzed amennyivel már érdemes foglalkozni, odafigyelni, kezelgetni, és bankbetétben szeretnéd tartani, mivel a bankbetét a legbiztosabb pénzbefektetés, akkor a következőt ajánlom.:

 

Pénzedet válaszd kétfelé, az egyik részt helyezd el lekötött betétekben. Futamidő gyanánt olyan futamidőt válassz, amennyi időre tényleg nélkülözni tudod a pénzedet, hosszabbat semmiképpen se válassz, mert megbosszúlja magát, ha tényleg kell a pénz. A másik részt elfogadhatóan kamatozó látra szóló betétszámlán helyezd el. Pénzednek ehhez a részéhez mindíg hozzáférsz, ha pénzre van szükséged nem kell feltörnöd futó betéteket.

 

Amikor lejár egy lekötött betéted, a pénzt visszavezetteted a látra szóló számlára, kinézed a következő jó lekötött betét ajánlatot és annak az (akciónak) keretében lekötöd a pénzed.

 

 

A jó kamat.:

 

Az MNB folyamatosan közzéteszi az alapkamat mértékét. A jó betéti kamat megközelíti vagy eléri az alapkamatot. Ennél lényegesen magasabb kamatot semmilyen "trükk nélküli" bankbetétre nem ad semmilyen bank. Rövid akciók keretében, új ügyfél szerzése reményében a jobb bankok hajlamosak 1-2 százalékpontal magasabb kamatot adni mint az alapkamat.

 

Ha aktívan kezeled a pénzed, értsd: követed a betét-akciókat, folyamatosan lekötöd a pénzed magas kamatozású betétekbe, akkor a cél az kell legyen, hogy "megverd" az alapkamatot.

 

Véleményem szerint 1-2M Ft alatti összegeknél nincs értelme aktívan menedzselni a pénzedet (lekötöd valahol azt jólvan), mert a várható többleteredmény nem éri el a befektetett időd értékét. Ezen összeg felett mindenképpen megéri azt a havi 1-2 órát amit bele kell fektetned.

 

Egyszerű, életszerű példa:

Nem foglalkozol aktívan a  pénzeddel, lekötöd bagókamatra.:

1M Ft ot lekötsz valahol 7%-kamattal és nem foglalkozol vele.:

"Hozam" : 1M x 7%- 20% kamatadó = 56000HUF

 

Aktívan menedzseled.: (11% kamat)

1M x 11% - 20% kamatadó = 88000HUF

 

Tehát a különbség: 32000HUF, ami nem sok pénz, nem éri meg a befektetett órákat, a rohangálást. Ellenben, ha 1M helyett 10M forintal számolunk, akkor máris 320.000 HUF a különbség, ami nem kevés...

 

Mennyivel lessz valójában több a pénzem, mennyivel nő a vásárlóerőm?

Sajnos itt mindenkit el kell keserítenem.:

Ha nem menedzseled aktívan a pénzedet, hanem alacsony kamattal lekötöd, akkor a pénzed csak veszít az értékéből, köszönhetően az inflációnak és a kamatadónak. Ha mindíg megkeresed a legjobb kamatokat és jó időben jó helyen kötöd le a pénzedet, akkor a csillagok szerencsés eggyüttállása esetén minimálisan növelheted a pénzed vásáróerejét.

 

Életszerű példa:

 

Kamatadó 20%, infláció 6%, éves banki kamat 12%

 

Év elején van 1M Forintod, év végén lessz 1,096M Forintod. Ez az 1,096M Forint, amennyid 1év múlva lessz, sajnos csak annyit fog érni, mint 1,096M/1,06 =  1,034M Ft amikor beraktad az 1M-t a bankba.

 

Tehát hiába 12% a betéti kamat, a magas inflációnak (6% a példánkban) illetve a 20% kamatadónak hála csak 33.000 HUF-al nőtt a pénzed jelenértéke (vásárlóértéke)....

 

Amennyiben nevetséges 7%-ra raknád be a pénzedet, akkor egyenesen csökkenne a vásárlóértéke...

 

Honnan tudom, hogy egy ajánlat jó?

 

Minden bank ajánl betéti terméket (betéteket), annyi ajánlat van, hogy azt meg sem lehet számolni. Ezeknek 80%-a szar.

-Mert alacsony a kamat

-Mert más terméket meg kell vásárolnod (kombi betét), hogy egy rövid időre jó, kamatot kapj

-Mert magasak a járulékos költségek (utalás, számlavezetés)

-stb

 

A jó ajánlatoknak két közös vonása van:

1, Első olvasásra érted, hogy miről van szó, milyenek a kondíciók. Ez azért van, mert amelyik banknak éppen jók a kondíciói, az érdekelt benne, hogy a potenciális ügyfelek azonnal megértsék, hogy miről van szó, lássák, hogy ez jó nekik. Ha nem érted mit írnak, nem veled van a baj, ne is olvasd tovább.

 

2, Összehasonlíthatóak, egyszerűek. Amelyik banknak jó a betét ajánlata, az nem fél az összehasonlítástól, sőtt, azt akarja, hogy összehasonlítható legyen a konkurenciával, mivel jobb feltételeket kínál, ki akart tünni a tömegből.

 

Tehát:

Kerüld a bonyolúlt kombinált betéteket (értékpapírok vásárlása betét mellé stb), kerüld a bizonyos feltételektől függő kamatokat (Pl HUF/EUR árfolyam bizonyos sávon belől, stb. Ha fogadni akarsz valamire, akkor TIPMIX-elj, ott nyerhetsz is...) Kerüld a bonyolúlt sávos kamatozást.

 

Járulékos költségek:

Sajnos tetemesek, mielőtt betétet helyeznél el egy számodra új bankban, mindíg tájékozódj az alábbiakról.:

-havi számlavezetési díj

-átutalási költségek

-számlamegszüntetési díj

 

 

üdv

KI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 240

Volt, vagy van (?) a Raiffeisennek valami előrekamatozó betétje, azt is megnézheted, mert ott előre megkapod a kamatot, a pontos konstrukciót nem ismerem, de honlapján biztos megtalálod.

 

Aztán csak nagyon halkan jegyzem meg (még mielőtt HBW-ügynöknek nézne valaki, mert már annyit írtam róluk), hogy ha budapesti vagy, hogy érdemes megnézni őket is. Javaslom aKamatRoll Prémium Betétetl, igaz holnaptól 11,75-ról 11,25%-ra változik a kamata, de bent tarthatod 1 évig is, választhatsz többféle kamatrögzítési időszakot, 600.000-nél 3-4-6 hóra ugyanúgy br. 11,25%-ot ad.

Pl. ha a 3 hónaposat választod, akkor az azt jelenti, hogy a 4. hónapban - ha mégis szükséged van rá - kamatveszteség nélkül kiveheted a pénzt (a 3 havi kamat marad meg!).

Ugyan számlát kell nyitnod, de jelenleg ingyenes a számlavezetés díja (azt azért nem hiszem, hogy örökkönörökké így marad), csak 1.000 Ft-ot kell rajta tartani.

NINCS készpénzfelvételi díj (átutalásnál már nem ilyen jó a helyzet).

Az EBKM-ja 11,82 - 11,76 - 11,65, de ez nem jelenet így túl sokat, mert csak azt mutatja, hogy ha végig az elején meghirdetett kamatláb érvényes, akkor mennyire jön ki a végén a kamatos kamatozás miatt. A 3 hónapos nyilván többször tőkésedik, de többször is van lehetőség a kamatváltozásra (akár felfelé, akár lefelé).

"Netbankponthu"n találsz erről a betétről részleteket.

 

McAlone által említett Unicredit-est nem ismerem, de ha hozzá lehet nyúlni, akkor mélyedj el abban is, aztán csak kisül valami jó. :-)

 

Őszintén szólva 600.000 Ft-nál túl nagy különbségek nem lesznek a bankok között, tehát nagy nyereségre egyikkel szemben a másiknál ne nagyon számíts.

Előzmény: medvelaszlo (239)
medvelaszlo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 239
Az is jó, ha az átírással kapcsolatos ktg-ek nagy részét fedezné a kamat...
Hm :( a kamatadót mindig elfelejtem :(
Előzmény: Szetka (237)
Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 238

Igen, ez csak bizonyos helyzetben lehet jó, de akkor nagyon jó, gyakorlatilag látraszóló 7%.

 

Sajnos az nem megy, hogy sokat is adjanak a betett összegre, meg bármikor is hozzá lehessen nyúlni. Valamelyik ujját meg kell harapnia. :-)

Előzmény: Törölt nick (236)
Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 237

:-)

Minél jobban belemászik az ember, annál bonyolultabb.

 

Eyébként a 600.000 Ft-ra nem fogsz 70-80.000 Ft kamatot kapni 1 év múlva.

Még 14%-os kamattal is csak nettó 67.200 lenne, és ekkora kamat most csak mutatóban van, 1 éves lekötésnél sem találsz (pedig az jó lenne), és akkor még hozzá sem nyúlhatsz.

(Ne felejtsd, 20% a kamatadó.)

 

Előzmény: medvelaszlo (235)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 236
Ennél viszont akkor már jobb az UniCredit 6 hónaposa ami 10%-os (10.5 ?) és ha bontod akkor is ad 8-at.
Előzmény: Szetka (233)
medvelaszlo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 235
Na, most feladtad a leckét :) Akkor kezdhetek gondolkodni, hogy mi is lenne számomra a megfelelő :)
Előzmény: Szetka (233)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 234
Így ok. Ennél az összegnél 1% eltérés (a kamatban) havi 400ft difit jelent.
Szóval kb. mind1.
Előzmény: medvelaszlo (231)
Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 233

Van még egy, de ez sok mindentől függ:

 

ha van OTP-s folyószámlád, akkor érdemes venni OTP Pénzpiaci Alap tőkegarantált befektetési jegyet. Itt árfolyamnyereséget realizálhatsz. Olyan mintha látraszóló lenne, csak nem a folyószámlán tartod a pénzt, mert az lófütyit ad. Ez bármikor kiveheted, itt nincs kamatveszteség, azt is  mondhatnám, hogy napi kamatozású. Azt nem mondom, hogy túl magas lenne a hozama (talán 7% körül mozoghat), de bármelyik pillanatban hozzányúlhatsz. Tranzakciós díj nincs, de készpénzfelvételi díj van.

 

Ezt csak akkor ajánlom, hogy az a leglényegesebb, hogy bármikor hozzáférhess!

Előzmény: medvelaszlo (231)
Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 232

Vannak olyan betétfajták, amelyek 2-3-4-6 stb. hónapos kamatrögzítési időszakúak, automatikusan megújulnak, végső lejáratuk 1-2 év, vagy "végtelen".

 

A betét és a futamidő nagyságától nő(het) a kamat.

 

Valami ilyesmibe kellene fektetned, szem előtt tartva, hogy melyik futamidő lenne neked jó. Ha a 3  hónapos várakozási idő neked elfogadható, akkor azt válaszd, de 

érdemes meggondolnod a 4, esetleg 6 hónaposat, mert mostanában lefelé mennek a kamatok, és ez esetben viszont 4-6 hónapig tuti annyival kamatozik, mint amennyivel lekötötted.

 

Nagyjából megnéztem a betétpárosodat fél évre vetítve, feltételezve, hogy a kisebbik, kedvezőbb kamatozásút sem veszed fel, hanem visszateszed, és akkor már mondjuk 9% lesz a kamat, féléves álláskor kb. 25.300 Ft lenne a kamatod összesen (bár tudom, hogy a 12 hónaposat nem tudnád felvenni ekkor, ez egy pillanatkép). Egy, most 11,25%-kal lekötött 6 hónaposnak meg 27.000 Ft ugyanezen időre a nettó kamata 600.000 Ft esetén.

 

Szóval, figyelj a következőkre:

 

- el kell döntened, hogy mennyi ideig "bírod" ki, hogy ne nyúlj hozzá

 

- tartsd szem előtt, hogy csökkenő tendenciát mutatnak a kamatok (ez még normál esetben is előfordul, az akciósoknál viszont tuti), tehét érdemes(ebb) jelen esetben a hosszabb futamidőt választani.

 

- költségmentes betétfelvételi díj lenne a cél

 

 

Előzmény: medvelaszlo (231)
medvelaszlo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 231
jelen pillanatban van 600.000Ft, amit be szeretnék rakni bankba, szerintem 1 évre, mert majd jövőre szeretnék beruházni egy autóba, de addig ne álljon a szekrényben :)
Viszont az is jó lenne, hogy ha jön valami váratlan kiadás, akkor ne bukjak sokat azzal, ha felbontom a lekötést... ezért kérdeztem ezt a betétpárost, mert ugye így kapok pénzt 3 hónap múlva, a lekötés felbontása nélkül...
így állok jelenleg, ezért nem tudom, hogy mit tegyek...
annyi kamatot legalább szeretnék, ami fedezi nagyjából az átírás, eredetvizsga, biztosítás költségeit...ami olyan, 70-80e Ft körül lehet...
Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 230
Akkor meg CIB 3hó - 12%
például.

Nyilván van még egy rakat kritérium, de mivel nem igazán adtál túl sok info-t ...
(mennyit, mennyi időre, mennyire likviden, bankok etc.)
Előzmény: medvelaszlo (228)
dancerfoot Creative Commons License 2009.07.23 0 0 229
Na most akkor hova, meddig, hol miért? Érdemes az Erste bankba fektetni vagy nem? És jó e ez a Betétpáros akció vagy nem?
medvelaszlo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 228
De itt akkor a Betétpáros-nál a pénzed 30%-ához hozzájuthatsz 3 hónapon belül, míg, ha lekötöd 12 hónapra, akkor csak év végén az egészhez, a maradék 70% meg kamatozik tovább 11%-kal, szóval buksz egy keveset, de 3 hónap múlva már pénzhez jutsz... szerintem ezért találták ki, mert most az emberek többségének hamar kell a pénz
Előzmény: Törölt nick (227)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 227
Hát ez ugye az első 3 hónapra 11.9%-os átlagot hoz ki, utána marad a 11%.

Na most akkor miért is nem eccerűbb ugyanott a KamatBiztos Betét-be betolni 12 hónapra 12%-ra ?? (Az egészet ráadásul, nincs variálás)
Előzmény: medvelaszlo (224)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 226
Ha fordítva lenne az a 30-70 arány, jobban tetszene. :)
Előzmény: medvelaszlo (224)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.23 0 0 225
Amiről ír az az Erste akciója.
Előzmény: Szetka (221)
medvelaszlo Creative Commons License 2009.07.23 0 0 224
Szia Szetka!

Ezt az Erste banknál találtam, ja, valami akciós :)
Betétpáros a fantázia neve...
Elvileg egy 3 hónapos és egy 12 hónapos futamidejű, ismétlődő lekötött forintbetét egyidejű, együttes igénybevételét jelenti...
3 havi betétkamat az első kamatperiódusra évi 14% (ebkm: 14,97%), a 12 havi betét kamata az első kamatperiódusban évi 11% (ebkm: 11,16%)
Úgy olvasom, hogy a betett pénz 30%-a 3hónapra, 70%-a 12 hónapra kerül lekötésre...

így még mindig jól hanzik?
Előzmény: Szetka (222)
Csucsubi Creative Commons License 2009.07.23 0 0 223
na, végre tisztáztuk. :-)
Előzmény: Szetka (222)
Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 222

Példa:

 

Beteszel 1.500.000 Ft-ot 3 hónapra, évi 14%-os kamatra:

 

1.500.000 x 14% = 210.000 Ft

 

Egyszerűség kedvéért hónapokat számoljunk:

(mert napoknál, lehet, hogy a bank nem 365-tel számol, hanem 360-nal, és 3 hónap  meg lehet 90 v. 91 nap pl., most ne bonyolítsuk tú)

 

210.000 : 12 x 3 = 52.500 Ft a kamatod 3 hónapra,

ebből lejön a 20% kamatadó

marad: nettó 42.000 Ft kamat.

 

Ezt kiveszed lejáratkor, és kész. Vagy figyelsz rá, hogy a következő időszakra mennyit akar adni a  bank, és ennek függvényében döntesz. Ha kamatos kamatozású, akkor a 1.542.000 Ft fog továbbkamatozni.

(De majdnem biztos vagyok benne, hogy a következő kamatperiódusra ad mondjuk 7-8%-ot max.!!!)

Előzmény: medvelaszlo (213)
Szetka Creative Commons License 2009.07.23 0 0 221

Ez így önmagában kevés adat. Kell lennie ott több információnak is.

 

Lehet, hogy sávosan kamatozik (amelynél a kamat csak adott időszakra vonatkozik, majd a kamatösszegek összeadódnak. Lehet lépcsős kamatozású, akkor az elért idő után az egészre a megadja a magasabb kamat, stb.)

Bár nem hiszem, hogy itt ez a helyzet, mert a fentieknl előre megadják, hogy mely időszakra, ill. mely időszak után mennyi.

AMiről írsz valami akciós lehet, hogy vidd oda a pénzed, aztán a következő időszakban már sokkal kevesebbet ad. Ez a beetetés, hátha otthagyod akkor is, amikor nem éri már meg. Ha a kontrukció engedi, ilyenkor 3 hó után ki kell venni. Apróbetűs rész a lényeg!

 

Ha az első 3 hónapra 14%-ot ad, ebből semmit, de semmit nem tudsz következetni a következő időszakra, bármennyit adhat, a saját ízlése szerint.

 

A kamat az mindig éves! Bármilyen lekötési időt ad meg (vissza kell osztani). Ez banktechnikai dolog, nem lehet különben viszonyítani.

(Kivéve az uzsora!).

Előzmény: medvelaszlo (213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!