Igaz, nem találtuk meg az első ellenőrzőpontot. Viszont a többit már nem is kerestük. Igaz, nem találtuk meg a vízesést sem. Volt helyette sok-sok forrás, patak, kidőlt fákkal gazdagon telített vízmosás, bozót, csalános, csendes átkozódás és hangos vidámság. Söröző a világ (a falu) végén. Hát még? Ja, a vereckei emlékmű? Azt megnéztük, másnap, autós megközelítéssel (a második megközelítési kísérlet volt sikeres).
Mi volt még? Egyórás sor a határon kifelé (hat autó volt előttünk), és kétórás hazafelé (tíz autó). Szakszerű és alapos vámvizsgálat, minden csomag ki, vizes-sáros zoknik közt turkálás, pótkerék és motorház megtekintése, cigarettára negatív eredménnyel. Kvízkérdés írásban: nyilatkozom arról, mennyi volt a kilométeróra állása és az üzemanyag mennyisége az autóban két nappal ezelőtt, amikor kifelé mentünk. - Most komolyan? Igen, írjam be! Beírtam.
Rosszak-e az utak? Nem; éppen olyanok, mint nálunk. A főútvonal kifogástalan, a mellékút már rozogább, a falusi út pontosan olyan, mint Nógrádban sokfelé : sz*r, futóműgyilkos. A munkácsi vasúti híd kockaköve erős versenytársa a Teleki Blanka utcának, csak ezen kamionok sora imbolyog. Benzinkút van sok, ismert márkás is; ATM szintén (bár nem próbáltam ki), bolt, kocsma számtalan. Itt is van benőtt-felszedett sínek előtt Stop tábla, ahol a helyiek példaszerűen meg is állnak.
Hány TTMR pont jár a teljesítőknek? Volt teljesítő??? Jelentkezzen! (A TTT elnöksége a feladatot január 31-ig megoldja. Vagy nem.)
Na, szóval, jó volt! Köszönöm a rendező(k)nek a kitartást! A vidék gyönyörű, kell itt (is) egy túra!
Az összesen kb. 150km a hét végére, amit per pillanat magamhoz mérve soknak tartok - hétfőn dolgozni kell mennem, méghozzá lehetőség szerint korán, hiszen délután lehet, hogy korábban kellene végeznem...
A 40-es távon indultam, állítólag összesen 12-en voltunk. Volt még 10-, 20-as és 30-as táv. Nagy-nagy meleg és szúnyogság. A túra elején, kb. 5-6 km-nél frissítőpont ( zsíroskenyér, hagyma, ásványvíz ). Úgy tűnt a 10-eseknek ez egy svédasztalos reggelizés. Utána a célig a rendezőség velünk már nem foglalkozott, így majnem halálmenet lett a túrából, kevés fehér emberrel találkoztunk. 4 helyütt kódot kellett másolni a rém egyszerű, még a múlt században készített igazolólapra.
Kocsmák zárva, vízvételi lehetőség artézi kutakból ( szerencsére ezek helyére emlékeztünk ), de a rendezők ezt sem publikálták.
A vörcsök-völgyi erdők, a vétyemi ősbükkös, a maróci hegy környéke nagyon szép, a kb. 18 km-nyi napsütötte, nyílt, aszfalton megtett séta feledhetetlen. Öt fős elszánt csapatunk igyekezett túltenni magát a viszontagságokon. A célban jól járt velünk a büférina, fogyott a sör, a kapucsínó és az üditőital.
A rajt/cél helyén, nagyon kellemes környezetben strandfürdő üzemel, a túra résztvevőinek 50% kedvezményt adnak a belépőből. A helyes magatartás tehát az, ha valaki benevez a rövid távra, és utána uszikázik a medencében. Családi programnak kíváló.
Hosszabb túrára vágyók válasszanak más tájegységet, ill. rendezőket.
Zigóta - ahogy azt a Kohász kék kapcsán kitalálta valaki... Szomabton _minimum_ 20-at kell menjek (Budapest kupa miatt is), aztán hogy a 100. gyaloglat mi lesz, azt majd a 99. után/közben eldöntöm...
Kalandos és egyben csodaszép túra. Részletesebb beszámolófélét majd később alkotok. Kulcsszavak:
(-) : - 50 km helyett 60 (75). Szint: 500 helyett 2500 m. - a leírás, az (autós) térkép, a szóbeli tájékoztatás és a valóság közti markáns eltérés - a 20. km után minimális vízvételi lehetőségek - a Vereckei-hágónál (60 km) találkoztam először emberes ellenőrzőponttal
(+): - érintetlen táj - a zöld különféle árnyalatai 1600 méter magasan - gerinctúra a történelmi határ mentén: virágerdő; mindkét oldalt folytonos panoráma - a szállás és a félpanziós ellátás (sok-sok helyi különlegességgel) - remek társaság
Csak megerősítem, amit vinatti írt. Csak hallgatni kell a hasadra. Amikor már nem kívánod az édeset, akkor nyelj sok sót, meglátod, jólesik. Hosszabb távon nagyon fontos, én az utóbbi túrákon megtapasztaltam, mennyivel jobban megy, ha megvan a sóutánpótlás. A Mátra 115-re külön bekészítettem egy kis adagot, amit lehetett sóztam (levest, kenyeret). Az a jó, hogy utána újra kívánni fogod az édeset is, és a víz sem lötyög a hasadban, gyorsan felszívódik. Mostantól 50-es túrák felett rendszeresítem a sótartót.
Kiadó két hely a ma esti Pázmándi TOPorgók túrára, indulás 18.30 körül, beszállni lehet a Pasaréti térnél vagy a Moszkva téren. Jelentkezés telefonon nálam 17 óráig.
Szeretettel várlak benneteket orgonakoncertemre, amelyet a Bosnyák téri Páduai Szent Antal római katolikus templomban tartok 2010. június 13-án 16 órakor.
Műsor:
J.S.Bach: d-moll toccata és fúga
J.S.Bach: Das alte Jahr vergangen ist.
César Franck: Sortie
J.S.Bach: Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ.
J.S.Bach: Passacaglia
10 éven át jártam zeneiskolába orgonát tanulni, azonban most abbahagyom orgona tanulmányaimat. Számomra ez egy búcsú koncert, melyre MINDENKIT szerettel várok.
Ennek tényleg jól utánanéztél...:-) Nagyon örülök hogy leírtad,ezt én nem tudtam,látszik hogy van még mit tanulnom.Eddig azt hittem hogy hülyeség a sós dolgok evése a túrákon,"minek egyek sósat,csak még szomjasabb leszek"felkiáltással,de most már értem miért esett annyira jól mégis az a két pogácsa a Pilis-nyeregben.
A vérsavó alacsony elektrolitszintje (hyponatrémia, alacsony nátriumszint, <135 mmol/l). Ez a jelenség talán ritkább, mint a kiszáradás, de extrém esetben rendkívül veszélyes, akár halálos is lehet. Két esetben fordulhat elő, akkor, ha sokat izzadunk és a folyadékveszteséget sómentes italokkal pótoljuk vagy pedig ha nagyon sokat iszunk, többet, mint amennyit vizelettel ki tudunk választani (verseny előtt vagy előző nap, esetleg hűvös időben, alacsony intenzitás, pl. túrázás közben). Ha a nátriumszint lecsökken, a szervezet szabályozó mechanizmusai a vér "felhígulását" kompenzálva a vérsavóból vizet transzportálnak a vérsavóból környező szövetek sejtközi állományába. Ekkor kezünk és lábunk ödémásodik, megduzzad. Ennél nagyobb baj, hogy tüdő és agyi ödéma is kialakulhat. A statisztikák szerint a nők veszélyeztetettebbek, ennek hormonális okai vannak. A tünetek sokban hasonlítanak a kiszáradáshoz, előfordulhat, hogy rutintalan segítők nem ismerik fel a kórképet és a helyzetet tovább rontva vizet itatnak a beteggel. Akkor gyanakodjunk hyponatrémiára, ha testsúlyunk növekszik, a folyadék kotyog a gyomrunkban, nem szívódik fel, végtagjaink ödémásodnak, gyakran és nagyon világosat kell vizelnünk, légzésünk nehéz és felszínes. Ezen kívül sok tünet megegyezik a kiszáradással a rosszulléttől az izomgörcsökön át a mentális zavarig.