Az "egy francia magánszemély" :) nem más mint Chantale Bara a legendás Paul Bara 7. generációs Champagne termelője. Hogy hány százaléka van neki azt nem tudom. De azt igen, hogy a cég operatív munkájában nem vesz részt, hiszen a kontakt személynek a Köncz Miklós (Kreinbacher József jobb keze és bizalmasa).
Az ilyen tranzakciók nem két nap alatt mennek át a cégbíróságon. De mondtam, hogy lehet, hogy tavasz végével derül ki, hogy pontosan mi is a helyzet.
Az olyan magabiztos kijelentésekkel, hogy "ez nem igaz" én a helyedben óvatosabb lennék. De mi itt a Somlón nem csak az online elérhető céginfókat látjuk, hanem alkalmanként belsős emberekkel is beszélünk.
Azon, hogy 2015 után erősen fordult a kocka én jót derültem :) 2016-ban volt a Somlón egy olyan brutális jégverés ami elvitte a termék 2/3-ad részét. Ennek a kiesésnek a költségeit két-három éven át tudta mindenki behozni. 2017-2019 között mindenki egyformán nyögte ezt a katasztrófát.
A Kreinbacher pezsgők pedig korántsem túlárazottak 4000-5000Ft között lehet a BT-nél megvenni őket ami azt jelenti, hogy nettó 2000Ft környékén adnak át egy palack pezsgőt. Olyan pezsgőt aminek csak a csomagolása úgy 500Ft környékén van és aminek a nyers borát egyszer megutaztatták Somló-Champagne-Somló viszonylatban.
De csak, hogy egy kis kontextust adjak. A Kreinbacher birtok éves bérköltsége alapból 200-250 millió forint. Csak a bérköltség... a villanyszámla, dízel, növényvédelem, dugó, palack, címke, irodaköltségek, autóflotta, stb.. ezen felül van. Na 2000Ft nettó átadással ez évente 150 ezer palack eladott bort jelent. De nem 2000Ft az átlag átadási áruk, mert a BT polcai tele vannak 1500-2500Ft árú Kreinbacher borokkal és azoknak 800-1000Ft az ára.
Szóval inkább 300 ezer palack körül kellene eladni ahhoz, hogy csak a bérköltséget befedjék.... és nem, sajnos nem ad el a BT évente 300 ezer palack Kreinbacher bort.
Csak, hogy viszonyítási alapot adjak. A Tornai pincészetnek az éves volumene 300 ezer palack és nekik is van bőséggel bennragadt tételük úgy, hogy ők tényleg ott vannak a nagy élelmiszer láncok polcain sokkal régebben mint a Kreinbacher.
Tarapaca (Chilei pincészet) Syrah 2017, Merlot 2017, CS 2017: Korrekt technobor mindhárom, semmi extra, esti TV-zéshez, vagy grillezéshez teljesen rendben vannak. 4p
Decordi - Chianti DOCG 2016: Korrekt, egyensúlyban lévő bor gyümölcsös jegyekkel, forraltbornak különösen jó volt:) 5p
Nemajándék:
Tóth Ferenc - Pinot Noir 2015: Egyszer már megfogadtam, hogy nem veszek innen semmit, de valamiért adtam még egy esélyt. Hiba volt. Vékonyka, savtúlsúlyos tétel, forraltbornak is csak épp elment. 3p
Meinklang - Zweigelt 2013: ~3 éve írtam róla, hogy nem tudom milyen a "jó" zweigelt, de ilyenből jöhet bármikor, és ez a véleményem nem változott. Továbbra is megvan benne valamiféle vibrálás, szép egyensúly, rétegzettség, kellő sav, moderált 13-as alkohol. Tartogatni már alán nem érdemes, de még mindig közel 6p
Grand Tokaj - Furmint "dry" '15: A tavalyi véleményem erről is változatlan, egy "mandolás light". Annál persze karcsúbb bor, kevesebb hordóval, de jó savakkal és hasonló összképpel, de a végén lecsengésben mintha lenne valami disszonancia ami korábban nem volt, így már "csak" 5p
Grand Tokaj - Édes Szamorodni 2013: Ez is rendben volt, nem a sima kerházas cukormáz, van szép sav, háttérben mazsolás, kenyérhéjas, aszaltbarackos jegyek. Valami akcióban jött 2 ezer alatt, annyiért bőven jó. 5-6p között
The Collective (Maurer) Boys 2015: nyitás után azonnal animális szagok, amelyek gyorsan elillannak. A szín opálos, a pohár szélén enyhe habréteg, mintha kis mosogatószer maradt volna (?) a palackban. A második töltéskor ennek már nyoma sincs. Savanyú piros bogyós gyümölcsök ízben, számomra a savak a tolerancia felső szintjén, majd bekúszik egy kis tannin is.
Nem igazán az én stílusom, de elfogyott 1/2 palack étel mellé. A pohár szárazpróbája, egy rövidebb film után, az első másodpercben méz, majd jön a váltás: férfi vizelde takarítás előtt. És ez utóbbi marad is.
"Akart egy stabilan veszteséges, évi 200 millát elsüllyesztő céget" Ez nem igaz, a 2018as lezárt üzleti évben 180M feletti adózás előtti eredményt produkált, az utolsó 3 éve is 230M pluszt mutat. Ez a Zoli által emlegetett 200 mínusz 2015ben volt, azóta erősen fordult a kocka. Hogy ez a kreatív könyvelés, az erősen túlárazott pezsgőik vagy a hipereket elárasztó 'jóáras" boraik miatt vannak, azt nem tudom :D. A tulajdonos (jelen állapotban) minősített többségben K.J. egy francia magánszemély mellett.
Chateau La Tour Olivier Gaillac 2014: Dél-francia biobor, az Auchanba hozták karácsony előtt, meglepően jó volt. Finom, jó ivású vörös, enyhe fűszerességgel
Chateau Martinet St Emilion Grand Cru 2011: Ezt néhány évvel korábban vettem, talán a Lidl-ben amikor még sok francia boruk volt. Nagyon szépen megérett, klasszik bordói stílust hozott kicsiben
Kislaki Jánoshegyi Kékfrankos 2017: Steakhez ittuk, nagyon jól csúszott hozzá, meg külön is. Könnyedebb vonal de rendben van
Midalidare Single Vineyard Merlot & CF 2013: Bolgár pincészet, néhány éve jártunk náluk onnan hoztam a palackot. Klasszik nagyboros stílus, mediterrán felhangokkal de nem túlzó lekvárba hajolva. Rágható, sűrű beltartalom, sok tannin, valószínűleg még tarthattam volna jópár évig. Tetszett.
Sauska Brut: Tudom, Sauskát inni nem menő meg csaltak mindennel, de volt egy ilyenem hát kibontottuk, és azt meg kell hagyni hogy jó pezsgő, bár nem sokra emlékszem belőle ezen kívül.
Clemens Busch Vom Grauen Schiefer 2013: Nagy név, komoly riesling lett volna, de szétesőben volt már. Csalódás, ennyi idősen egy nagy rieslingnek még nem szabad öregednie.
Pálffy Mál Olaszrizling 2015: Egy nagyon jó olaszrizling, finom citrusos de nem a túlzottan savas vonal. Megéri az árát.
Garamvári Jubileum Brut Magnum 2000: Évjáratos magnum. Érezhetően koros chardonnay, szépen telt, nagyon jó ízű pezsgő, élmény volt inni. Megkezdtük 31-én délután a magnumot és komoly önuralom kellett hogy a felét eltegyük éjfélre.
Villa Tolnay Névtelen 2011: Sajnos ihatatlanul illósnak bizonyult. Remélem csak palackhiba de lefolyóban végezte. Egyébként is decemberben feltűnően sok hibás borba futottunk bele, ott a Clemens Busch és ez, volt egy durván dugós Miklós Csabi Ezerjó, egy szétesett Tornai Juhfark és még korábban is egy-kettő.
Kreinbacher Juhfark 2017: Alap juhfarknak oké, bár kicsit furán élesztős mellékízt véltem érezni rajta.
Telish Cabernet Sauvignon & Merlot 2015: Egy másik bolgár, ez egy alapbor inkább, de szintén tele tanninnal. Nem rossz, de még nincs fogyasztásra kész szerintem.
Ez a Sabar Olaszrizling Birtokbor 2018 igen finom darab, az egyik legfinomabb, amit valaha kóstoltam.
Ma sajnos nem tudom tovább kóstolgatni, mert kitört rajtam valami bélfertőzés és éjfél óta vagy 15-ször látogattam meg a mellékhelyiséget - gyenge vagyok, mint az őszi légy.
"During a period of exciting discovery or progress there is no time to plan the perfect headquarters. The time for that comes later, when all the important work has been done. Perfection, we know, is finality; and finality is death."
Ezek azok a kérdések amiket az elmúlt 15 év során megannyi újságíró nem tett fel. Ehelyett a derék sajtómunkások, könnyes tekintettel néztek fel Józsefre miközben a makkor cipőjére térdeltek.
Az biztos, hogy nem a pezsgő volt a cél, mert az csak a Kreinbacher birtok stratégiai evolúciójának úgy harmadik verziójában jelent meg.
Az űrsiló egy lehetséges jó válasz, hiszen gyakorlatilag az első naptól kezdve többet foglalkoztak a betonozással mint a szőlőműveléssel. Elég sok milliárdot húztak be vízelvezető rendszer, támfal és borászati üzem építésekre. Tele van a hegy táblákkal, hogy hol mennyi milliárdot kaptak Jürgentől. Az is egy reális elképzelés, hogy annyi pénze volt, hogy nem tudott vele mit kezdeni és mivel szombathelyi srác ezért a közeli borvidékbe fektette a pénzét
A hír nagyon friss. Időbe kerül amíg a nyilvánosan hozzáférhető forrásokban nyoma lesz egy ilyen tranzakciónak. Ha még nyár elején sem lesz változás akkor revideálom a forrásaim megbízhatósági együtthatóját :) Ritkán kívánom, hogy ne legyen igazam, de most ez a helyzet.
Amúgy elgondolkodtató, hogy Tiborcz István jobb vagy rosszabb tulajdonos lenne-e mint Kreinbacher József. Mint helyi gazdálkodó úgy gondolom, hogy rosszabbnak nehéz lenni mint az eddigi tulaj. A Józsi legendás módon leszart a Somlót. Soha, egyetlen helyi termelővel sem találkozott. Soha egyetlen közösségi megmozdulásra nem jött el. Soha, semmilyen módon nem fejezte ki elkötelezettségét a borvidék, a régió, a helyi emberek, a környezet és a helyi élővilág iránt. Annyit láttunk, hogy kinőtt pár nagyon látványos épület a földből... úgy, hogy egyik tervezésénél sem volt szempont az ökológiai lábnyom csökkentése és felöntötték betonnal meg uzsai bazaltfallal a hegyet. Az utak persze praktikusak és én is örülök neki. De tíz év alatt ennyi milliárdból azért többet is lehetett volna... Mondjuk ha egy ilyen évente 500 milliót elköltő és 50 főt alkalmazó cég egy fél embert és évi 1-2 milliót rászánt volna akkor lenne szemétszállítás a Somlón. Csak példának.
Szóval nem tudom elképzelni, hogy Tiborcz tudna rosszabb tulajdonos lenni.
Amúgy szívesen bevállalnék pár magyar borászatnál ilyen kontrolling bevezetését :) A Kreinbacher birkoknak is szívesen csinálnék egy olyan rendszert aminek használatával egy év után pontosan látnák a tulajdonosok, hogy mire megy el a pénzük.
Konkrétan ez egy szakmailag nagyon izgalmas agro-digitalizációs projekt lenne... amire egyébként elképesztő mennyiségű EU-s pénzt lehet a következő időszakban behúzni.
Ezek pontosan olyan dolgok amiket nem lehet saccperkábé sem tudni ha nem rögzíted folyamatosan a szükséges adatokat. Az pedig szinte mindenkinek büdös.
Én még a szőlész/borász munkásoknál az adminisztráció és technológiai eszközök iránt sokkal megbocsátóbb szakmákban sem ismerek olyan embert akinek ne fordulna ki a bele ha ilyen kontrolling adminisztrációról van szó.
Ez a dolog csak úgy működne, ha egy nagy borászatban (ahol 20-30 főnél több ember dolgozik) bármelyik melóst meg lehet kérdezni, hogy ő most melyik munkafázist végzi és ezt hol, milyen formában adminisztrálja le. Ha ilyen nincsen akkor ott nem igazán lehet pontos termékspecifikus költségkalkulációt végezni.
Biobor, moderált alkohollal és beltartalommal, hibák nélkül. Nem tolakodó virágos illat, nem tolakodó beltartalom, penge savak, karcsú, de nem légnemű test, a korty végén decens kesernye. Valahogy így kellene alap olaszrizlinget csinálni, kötelezővé tenném a szilveszteri töltött káposzta mellé szerencsétlen, folyékony szarokat ivó honfitársaimnak.
Szászi szerintem komoly májer olaszrizlingben, de most bontok egy Sabar-olaszt, az még jobb lesz.