Nekem egy MC Pancolarom van, valószínű ugyanaz az optikai rendszer, ugyanazzal a képpel. Bizonyos szitukban lehet köztük minimális különbség az eltérő bevonat miatt, de ennek nincs túl nagy jelentősége.
A minőséget nehéz meghatározni, ha nincs mihez viszonyítani.
Nekem tetszik a képe, ha aktualizálnák valamelyik mai vázhoz, a jobbak közt szerepelne.
Nem olcsó hobbi a fotózás m42 obikkal se és elég sok tapasztalatot igényel a használatuk. Azt mondanám előbb hosszasan olvasgasd vissza a fórumot éjszakánként.
Ezeken a kisebb szenzorokon nem nagyon találsz nagylátószögű objektívet, főleg nem 20-30 ezer forintért. Ha egy kicsit visszaolvasol erről a kérdésről ment a diskurzus a napokban.
Annyi pénzből kényelmesen tudsz venni egy Nikkort. Nem akarlak lebeszélni a menetes objektívről, de azokkal a nehézségekkel kerülsz szembe, amit Noxin írt.
Igazad van, hirtelen felindulásból érdeklődtem, viszont nekem 20-30 ezrem van rá jelenleg, ezért váltak érdekessé az m42-es obik. Szóval valamit ezekkel kéne kitrükköznöm..
Milyen vázat ajánlasz?Canonból...ha már újat veszek, állítólag a canon gépekhez jobbn illenek az m42-es obik egy hasnló árkategórián belűl (110E ért vettem használtan 18-55mm obivl)
Van egy rossz hírem, pont azt a gépet vetted amivel a legnehezebb m42 obit használni. Szinte kizárólag lencsés adapterrel tudnád használni, az viszont a legpengébb obi képét is lerontja. Vagy ha lencsenélküli az adapter, akkor meg csak közelre fogod tudni használni. Manuális támogatás meg az alap Nikon vázakon alig van, a töbi géphez képest, szóval a "képkivágás okozás" lesz a legkisebb problémád...
A napokban bukkantam rá az M42-es obik lehetőségeire, ezért még felettébb tájékozatlan vagyok e témában. Adott egy Nikon D3100-as digitális gép, szeretnék hozzá vásárolni egy nagylátószögű és vagy nagy fényerejű M42-es obit, olvastam hogy a nikon m42 adapterek képkivágást okoznak. ez mit jelent mondjuk egy Pancolar 1,8/50 MC obinál ?
Van EOS 500 filmes gépváz pluszban. Régóta állt használatlanul, az elem lemerült benne. Ennek hiányában próbálni nem tudom, semmi működési infóm nincs róla.
Miért esnének az árak? Nem fognak kevesebbet kérni a piaci árnál, nem hülyék. Van egy réteg aki szerint a kinaiak és az oroszok, meg a harmadik világ megbuktatja a dollárt, de ez egyenlőre nem érdekli a kereskedőket. Ők Euroban és dollárba számolnak, azt az árat váltják utána rubelre.
Van webshopjuk, mindenféle ruszki obit lehet különféle bajonettekkel venni, ha jól emlékszem euróban , bár lehet dollárban kel fizetni, paypallal. Aztán valahogy ideér.
Az orosz rubel vesszőfutásának hála nem esnek az orosz objektívek árai (az onnan importáltakra gondolok elsősorban)? Vagy már régesrég Euro/Dollár-elszámolás van üvegbetét-ügyben?
Nem megy valaki Oroszországba a közeljövőben? Válasz privi is lehet, csak nemrég láttam egy diagramot, ahol rendesen meghasalt a rubel. Vagy érdemes várni, amíg továbbgyűrűzik az infláció?
Az élesség és a kontraszt ugyanaz. Amit élességnek nevezünk az valójában peremkontraszt, az eltérő felületek, tónusok választóvonala. Ha a vonal határozott, akkor nagy a peremkontraszt, azt nevezzük a köznapi nyelvben élességnek, meg a helyes fókuszt is.
A kép megvilágításkontrasztja pedig a dinamikája. Így aztán van tárgykontraszt és képkontraszt is, meg mikrokontraszt, amit akuntanciának csúfolunk, és az is növeli az élesség érzetét.