Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
sziasztok Excel-guruk, egy aprócska (és talán láma) kérdésem lenne:
azt hogyan lehet/kell megcsinálni, hogy az Excelben függvény alkalmazásával a cellákba az aktuális értékeket írja be: év, hónap, nap (mármint, hogy 2011, 04, és 27 legyen az addig üres 3 cellában)?
"'szükséges referencia a "Microsoft Scripting Runtime"-hoz. VBA-ban Tools - References alatt"
VBE nem VBA, de nem véletlenül írtam oda megjegyzésnek. :)
Szóval a Visual Basic Editorban a menüben kiválasztod a Tools-t majd a References-t és bepipálod a "Microsoft Scripting Runtime"-ot. De úgy is működnie kellene amit Jimmy írt.
Például. Én szeretek csak annyi sort kimásolni az alapfájlból amennyiben értékes adat van (vizsgáljuk például azt hogy mi az utolsó sor), ez itt lent annyiban egyszerűbb hogy mindenképpen 200 sornyi adatot másol. Az "első munkalap" nem mindig az első munkalap ezért érdemes lenne inkább névre hivatkozni.
Sub CrDb()
Dim FSO As Scripting.FileSystemObject, folder As Scripting.folder, file As Scripting.file, wb As Workbook
'szükséges referencia a "Microsoft Scripting Runtime"-hoz. VBA-ban Tools - References alatt
Ha jól értem a szöveget, akkor ez sok munkalapot csinál egy munkafüzetbe.
Nálam az a helyzet, hogy eltettem a MUNKA könyvtárba 250 db excel fájlt, p001 - p250 néven.
Mindegyikből az első munkalapon lévő A-J oszlopok tartalmát kell kimásolni a MIND.xls fájl első munkalpjára, egymás alá.
Végignéztem őket, a leghosszabb sincs 200 sor, tehát A1:J200 cellákat kell átmásolni, de a célterület az A1, A201, A401, stb. cellákkal kell kezdődnie.
A végeredmény a mind.xls első munkalapján a1 - j5000 táblázat, amit már tudok kezelni.
Üdv, látom, nagyon profik vannak itt vba szkriptek terén is, máris van reményem.;)
Az access listára irtam, azt a választ kaptam, hogy szkripttel oldható meg, de fogalmam sincs, milyen access szkriptet kellene irni, és csak sql-hez értek.;)
Viszont akkor a másik oldalról fognám meg a probléma gyökerét, és talán ebben tudtok segiteni.
Adott rengeteg excel fájl, heti pénztár forgalmi adatokkal, 10 oszlop, 110 sor.
Access-be át kell másolni őket, de access-be csak egyesével lehet, abba beleőszülök.
Az lenne a legegyszerűbb, ha az excel fájlokat - mindegyik egy munkalapos - egyetlen fájl egyetlen munkalapjára, egymás alá be lehetne másolni, azt már - pici kézimunkával - be tudnám importálni access-be.
VBA, Integers are 16-bit signed types, when you perform arithmetic on 2 integers the arithmetic is carried out in 16-bits. Since the result of multiplying these two numbers exceeds the value that can be represented with 16 bits you get an exception. The second example works because the first number is first converted to a 32-bit type and the arithmetic is then carried out using 32-bit numbers.
Az excel ezt native-an is tudja, nem kell hozzá makró. A megoldás az INDIRECT (magyar: INDIREKT) függvény, de hosszú lenne írásban elmagyarázni. Mindjárt keresek egy linket ahol már készen le van írva.
sziasztok, én az execelen belül szeretnék egy legördülő listát létrehozni, ami eddig nem jelent gondot. Viszont van egy "A" lista(a főfeladatokról) és B lista(ami egyes főfeladatokat bont részfeladatokra). ha egy listába raknám mindezt, nagyon hosszú lenne kiválasztani az illetőnek a megfelelő feladatot, ezért szeretnék (makróval?) hivatkozni: ha kiválasztom a főlistából az adott feladatot, a következő cellában a legördülő lista az előbbiekben kiválasztott főfeladathoz tartozó részfeladatai jelennének már csak meg, szűkítve az egész részlistát. első ránézésre makróra gondoltam, de abban meg nem igazán vagyok otthon... Esetleg ötlet a megoldásával kapcsolatban?KÖszi!
Hát én első nekifutásra egyszerűbb dologra használtam volna. (Lehet, hogy egyszerűbben is mehetett volna...? Ki tudja milyen függvényeket rejt a most telepített csomag.) Szóval egyszerűen többjegyű számokat kellene kiiratnom véletlenszerűen betűvel. Az egyes oszlopokba beírtam a megfelelő neveket, majd az összefűz paranccsal és a most telepített INDIREKT-tel generálom a számokat - egészeket és tizedes törteket. De jó lesz ez még sokmindenre.
Szívesen, nekem is jutott ezzel a feladattal egy kis szórakozás.
Gyerekkorunkban szólásokat, közmondásokat cetlikre írtunk fel úgy, hogy az első felét egyik-, a másodikat másik színű papírra. Aztán húztunk 1-1 papírt a két halomból, és összeolvastuk.
A vezeték, és keresztnevek helyett most beírtam pár mondást, ilyen eredményeket kaptam: