Keresés

Részletes keresés

imrefysa Creative Commons License 2008.02.11 0 0 595
Hali!

Akkor, amikor mi vettük még 80 körül volt az ára a hasonló tudású Stihleké meg 90 fölött. Ezt a fórumot csak nemrég fedeztem fel, akkor a választásnál a név és a pénztárca döntött.
Túl sok láncfűrésszel még nem dolgoztam, és nagy géppel pedig egyáltalán nem. De akkor az volt a határozott véleményem (és ezt azóta is tartom) hogy a kisgépek közül erdőre nem vennék Stihlet, ácsmunkához pedig nem vennék Husqvarnat, hanem Stihlet vennék. Mivel az árát már szerintem megszolgálta így nem bántam meg a megvételét. De így hogy már halottam, hogy az olajozás szériahiba, megfontolom, hogy ajánljam-e valakinek a 136-ot. Eddig egy 137-el találkoztam, de annak nem tetszett a hangja. Ez lehet, hogy csak a gazdájának tudható be.
Ezek után egy kis fényezés: Voltunk fát vágni közösben egy ismerőssel. Neki egy ??? Stihlje van igaz már régebbi darab, nekünk 136 Husi akkor múlt 2 éves, méretre kb. egyformák. Egy erdőszélet lehetett kipucolni + a botlókat botolhattuk le cserébe. Ránéztére nem tűntek túl nagynak, de voltak olyan részek, amiket nem tudtunk átvágni a 38-as lappal. A Stihlel volt egy csomó probléma sokszor meg kellett vele állni pihenni, a Husi legalább 2x annyi hasznos üzemórát teljesített mint a Stihl, pedig minden tankolásnál szétszedtük és kitisztítottuk a láncvezetőt is. Most karácsonyra vettek Ők is egy 136-ost, akkor még nem halottam az olajozásos problémáról. Még nem üzemelték be, de kíváncsi leszek az első visszhangokra.
Summa: Ha ezen az olajozási problémán sikerül átlépni szerintem egy nagyon tuti kis gép a maga kategóriájában, bár az valószínű, hogy a gyerekeim nem fogják használni. :( (De ez úgy tűnik általános jelenség: Egy ismerősnél sorba döglenek meg az újonnan vásárolt BOSSH kék kisflexek, és akkor elő kell neki venni a régi15 évest ami még midig megy.)

Üdv,
ImrefySa

UI: Referáljál mit mondanak a szervizben?
Előzmény: dobro81 (585)
Jánosom Creative Commons License 2008.02.11 0 0 594

Sziasztok !

Az olajos témához csak annyit, hogy ami az MTD "kisérletét " illeti finoman fogalmazva baromság. Az egy éves párszor használt MTD 790-es fükaszám 1:40 -es garden 2T olajkeverékkel a szerviz szerint simán besült.Hiába volt garanciás az MTD nagy ivben tojt rá. Bővebben a kerti gépekben sirtam róla.Szóval bármi MTD,jobb elfelejteni.

Üdv:Jánosom

gabesz961 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 593
SZevasztok

Szerintetek melyik a jobb megoldás láncfürész röpsulyának leszereléséhez a dugattyu kitámasztása vagy a légkulcs használata
dobro81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 592

Szevasztok

 

 

most gondolkodtam, valakinek nincsen a 136 vagy hasióonló olajpumpához rajza, érdekelne. Muszály lesz átterveznem, mert baj lesz ebből az elégtelen olajzásból.

 

 

Kösz előre is!

dobro81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 591

Szeva

 

 

Hurrráá! Szét b@sz az ideg! Pedig nézegettem azt a sthilt is, de mondom nagybátyámnak is husia van, az se lehet olyan rossz, mert már vagy 20 éve megy, meg haveréknak is husia van, mondom megveszem. Ezekszerint kidobtam az ablakon 50 000. Na apámnak meg se mondom, mert felaprít vele! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ most nagyon mérges vagyok! Most furdal a lelkiismert, érted az a baj, hogy nem vagyok zsével eleresztve, de mindig kinlódás volt a fa aprítása, meg most hogy más kert gondozása is a nyakunkba szakadt, mondom veszünk egyet, legfeljebb meleg lesz, enni meg nem eszünk / jo nem ennyire sullyos a helyzet / de vettem egy kalap sz...t 50 ezerért akkor.

 

Na mindegy, megpróbálom túlélni, á iszok egy sört! :)

Előzmény: wector81 (586)
fefe73 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 590
Szia!Én vettem egy ms 170-est tavaly ősszel akciósan.Bár nem vagyok profi "fűrészes" és csak kertészkedek ehhez képest iszonyatosan megdolgoztattam a kis stihlt.Persze a szokásos szöveg,hogy nekem csak gallyazni kell meg stb,ehhez képest összemuzsikáltam vele 8 méter akácot igaz két nap alatt és sokat pihentetve de semmi gáz.Hibátlan.Két rossz dolog van rajta:a műanyag rönktámasz meg az 1.1-es lánc.De hát ennyi pénzért ez van.További jó beszélgetést és fűrészelést!
Előzmény: dobro81 (585)
Kbarnus Creative Commons License 2008.02.11 0 0 589
Hát nem merném egy régi gépbe belerakni az új adalékokat, feloldhat olyan évek alatt lerakódott szennyeződéseket melyek egyébként semmi bajt nem okoznak, de ha feloldja (darabosan) akkor okozhat galibát. Már hallottam olyan IFÁról amit az adalék vágott gajra ilyen ok miatt.
Előzmény: aard3m (588)
aard3m Creative Commons License 2008.02.11 0 0 588
még az olajos témához lenne egy kérdésem. ugye eddig a modern gépekről volt szó, nagy fordulat, nagy hőmérséklet, ezért nem jó bele ásványi olaj, csak a szintetikus.
arra lennék kíváncsi, hogy ha adott egy 30, vagy 50 éves gép, ami úgy lett gyártva, hogy 25-ös ásványi olajas keverékkel menjen,
- van-e értelme szintetikus olajjal 25-ös keveréket keverni bele (esetleg nem lenne olyan büdos?)?
- és szabad-e szintetikus olajjal hígabb (40, 50?) keveréket keverni bele?
és lehet kapni mindenféle adalékokat, amire az van írva, hogy javítja a kenést, fogyasztást, teljesítményt, mik a tapasztalataitok ezekről, érdemes használni (szintén a régi gépekre gondolok)?
groovejet Creative Commons License 2008.02.11 0 0 587
Stihl 023-as gépem még nem látott stihl olajat csak husqvarna motorolajat. Én négy éve használom a fűrészt, a gép több, mint 15 éves. Kissebb problámáktól eltekintve semmi baja nemvolt.
A télen eltörött a dugattyúgyűrű, ami gondolom a használatból ered nem az olajválasztásból.
A szervizes gyerek csak annyit mondott, hogy nagyon szépen szól a motor és jó volt eddig a dugattyú kenése is, mert nincs rajta égés nyoma.
Szerintem hülyeség, hogy csak saját márkájú motorolajat tegyünk a gépbe, legalábbis nálam nagyon bevált a husqvarna motorolaj.
Előzmény: wector81 (586)
wector81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 586

Keverék témában, normális használat mellett felejthetők az effajta kísérletek meg tuningolt motorok, egy a lényeg, ha az olaj flakonjára az van írva, hogy 1:40, akkor úgy kell bekeverni és kész. Az 1:50-et úgy, a Dolmar 100HP-t meg 1:100-ra. És nem okoz az ember fia bajt. Én egyedül a Husis szaki mondatán gondolkodom el néha, hogy Stihl gépbe ne tegyünk Husi olajat és fordítva. Aztán ki tudja, ép ésszel belegondolva, ennek sem lehet túl sok jelentősége...vagy igen? :)

 

136-os...én már inkább nem mondok rá semmit. Akcióban voltak 50-ért a kis Solo 635-ös, az MS-170-es Stihl, meg ott van a PS-34-es vagy a PS-33-as Dolmar. Kb bármelyik jobb, mint a 136-os. Csak ezt árulták úton-útfélen, mert tele van vele a raktár. Szembejött, nagy nevű gép, olcsó is. Utólag már drágaság...

A szivattyújával nemigen tudnak mit csinálni, kicserélik, vagy jó lesz, vagy nem. A 137-esekkel ugyan ez a probláma. De mivel más szivattyú nem megy bele (pl a 340-esé), ezért marad a próbálkozás.

(Személy szerint, én is árultam - muszály volt - ezt a jószágot 50-ért, de ha tehettem és a vásárló is vevő volt rá, akkor rábeszéltem a PS-33-as Dolmar-ra, bár az 65 volt. De legalább full magnézium házas, üthető-vágható, régi bevált konstrukció. Aztán jöttek vissza, hogy dejó, a szomszéd megvette a 136-ost, és szenved vele, neki megy dejól megy a Dolmar. Ennyi.)

 

Üdv! w

dobro81 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 585

Hm!

 

nem rossz! én azért ma elviszem servicebe, mert még van garancia, és nem akarom most helyből szétburítani. nekem is egy vagy két vágás után teljessen száraz a lánc. múltkor apám használta, egy kicsit megszineződött a lánc, de mára már lekopott. sztem átb@szt@k, mert kérdeztem a serviceben, hogy ezt nem kéne kicserélni, mert elég gázul néz ki, és a megfelelő olajat használva lett ilyen, azt mondták nem. na de ma a lánckereket kicseréltetem velük, vagy benne leszek a kékfényben, mert a lánckerék eléggé jó láthatóan megkopott. na ezt ki probálom harcolni. Majd azért ha veszel egy új pumpát informálj légyszíves, mert érdekel, nem akarom tönkretenni, a gépet, ha már okos mérnökök elbaszták, akkor a magyar "paraszt" megcsinálja hogy jo legyen. meg milyen olajat használtok lánkenésre? azt a mézszerűt vagy belenyomjátok a másikfajat mondjuk váltóolajat?

 

Csak hogy tudjam hol rontottam el életem: / Husi 136 / a Sthil ugyanilyen árkategoriás gépe is bajlódik a kenéssel, vagy ha azt vettem volna jobban jártam volna?

 

Kösz

Előzmény: imrefysa (583)
bohrer Creative Commons License 2008.02.10 0 0 584
Olajtéma utoljára. Olvastam az MTD kísérleteket, ezek szerint jó gép az MTD kasza.
1:100 keveréket mostanában az olasz injektoros robogókra írnak ( DI) motorok.
Többieknek jó a szintetikus 1:50 is. A túlolajzás tényleg motorkopást okoz, de nem a 33-ra értik. A gyűrűhornyokba ég le a koksz és nem tud mozogni a gyűrű, kopik.
És félszintetikus olajnál, szintetikusnál minimális a koromlerakódás a sima 2T tényleg katasztrófa.
Az MTD kaszák 8-10 órát mentek full gázon iszonyat 30ccm /1 Le .
Átlag személyautónál ez maximum 1 hét használat, és 20 évig mennek.
Pályaverseny 24!!!! órás Piaggio sfera 70ccm malossi henger stb 27Le !!!!!!!!
Vs. Yamaha Aerox 70ccm telj. ismeretlen de tuningolt volt a Piaggio megette a Yamahát csúnyán .
24 óra alatt a Piaggió 1:20 keverék csúcs olajjal, de igy is teljes generál,
a lassabb Yamaha 1:50 de szinte alig volt kopás (Yamaha Minarelli ) olasz blokk ez is.
Igaz ezek a gépek nem 100000-et pörögnek 27Le-nél.
Megnézném az MTD-t 30ccm kb 10-11Le-re tuningolva meddig ment volna szegény keverékkel.
Prolong reklám olaj és víz nélkül megy a motor, és Dzsonniék szájtátva nézik hogy 2 percet kibír, bravó. Majd ha Prolonggal olaj nélkül 300000-et elmegy a motor akkor vagánykodjanak, mert a mezei olaj ezt tudja minimum.
imrefysa Creative Commons License 2008.02.10 0 0 583
Üdv Mindenkinek!

Ígértem hogy megosztom a teszt tapasztalatait, kicsit megkésve, de íme:

A megtisztított, frissen zsírozott pumpa csak az első pár kugliig olajozott rendesen utána, majdnem szárazra futott a lánc. Szétszedés után már mutatkozott némi forgács a pumpa alatt. Kiépítettem a pumpát, látható kopást nem találtam rajta. Összedugva befogtam a két furatot, és megpróbáltam kézzel mozgatni a tengelyt, megfelelőnek tűnt a kompresszió. Összeraktam zsír nélkül és ahogy próbálgattam úgy ítéltem meg hogy az excenter túlságosan megkopott, több milliméter volt a kotyogás ez a fél centi körüli teljes lökethez képest jelentősnek találtam. (Szerintem a kenés megszűnése okozott nagyobb mértékű kopást az excenteren, de lehet hogy más a baj és az excenter gyárilag ilyen. Ha kicserélem és veszek másikat, majd összehasonlítom.) Ideiglenes megoldásként azt találtam ki, hogy egy megfelelő hosszúra vágott rugót rakok be a tengely vége és a ház közé, ez előfeszítette az excentert, és egyenlőre megoldotta problémát. Egy öngyújtó bánta. Nem fogyott ki a tank alatt az olaj de végig megfelelőnek találtam a kenést. A bejutó forgács ellen azt próbáltam ki, hogy „majdnem tele nyomtam zsírral” a szivattyú házát. Nem sokat dolgozott így, csak 3 X tankoltam.

Üdv,
ImrefySa
Előzmény: imrefysa (520)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 582

azt el is felejtettem.

 

ha már nem lesz service akkor mit fogok tudni kezdeni a kenés "tuningolásával" ?

 

kösz előre is!

dobro81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 581

Ok rendben. Értem, én az a több olajos támát ésszerű határok között értem.

 

Akkor ha 1:40 használok akkor az sem károsít jobban, mint ha az 1:50 használok, mivel akkor visszafelé is igaz a kisérlet amit végzett az a cég! :)

 

Az olajzós támában az észrevételeidet köszönöm. Megy a gép vissza a szervízbe. Van esély arra hogy valamit tudnak vele kezdeni? szóval hogy jobb lesz esetleg. Akkor ezekszerint ezt a gépet nem érte megvenni? Lehet meg kellett volna vennem a Tescoban a 25 000 no Name változatot!

 

Kösz

Előzmény: wector81 (580)
wector81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 580

"ha több az olaj, attól nem megy tönkre"

 

Hát ez ebben a formában nem teljesen helytálló. Az rendben, hogy egy profi gépben, amihez a gyár 1:50-est ajánl, a bejáratási idő alatt (10lityi) 1:40-est használsz, de utána érdemes 1:50-est! Ha a saját olaját használod, értsd Stihlhez Stihlt, Husihoz Husit, Dolmarhoz Dolmart, stb...akkor már bejáratáskor is mehet bele az 1:50

 

DE! A jól elterjedt 1:33-as keveréket el kell ma már felejteni! Ezek a motorok nem ilyen olajtartalmú üzemanyaghoz vannak tervezve. Az olaj eleve rosszabbul ég, ha még sok is, még rosszabbul, és "rákozmál" a hengerre, dugattyúra, gyertyára, stb. Meg sokkal jobban füstöl. Teljesen fölösleges.

 

Mondok valamit, amire az MTD-nél hívták fel a figyelmünket: Kipróbálták a fűkaszáikban az alábbi kutyulékokat: tiszta benzin - 1:20 - 1:33 - 1:40 - 1:50 - 1:100 - 1:800 (!!!) (Az 1:800 úgy sikerült nekik, hogy elbénázták, az 1:80 helyett így lett bekeverve!!!) Betöltötték zsír új gépekbe, melegítés, aztán full gázon ereszd el a hajam. Fűkaszamotorok, tehát 10.000-es környéki fordulat! Eredmény: Tiszta benzines kb negyed óra múlva rongyá égett. Nem meglepő. Aztán az 1:20- 1:100-ig terjedő keverékek nagyjából ugyan úgy muzsikáltak, egyik sem égett be a 8 órás nyúzás alatt, szétszedés után volt látható nyoma az olajosabb keverék kormosító, illetve a szárazabb keverék égetőbb hatásának, de nem volt számottevő; a krómozott hengeren kopás nem mérhető, a gyűrűk épek voltak! És ha figyelembe vesszük, hogy 8 órán keresztül nemigen használnak egy motort full gázon folymatosan, akkor ki lehet jelenteni, hogy majdnem mindegy, csak legyen benne olaj. És a csattanó, az 1:800-as keverék: a 8. órában makkant meg! 8 órán keresztül ment a gép teljes gázon, 10.000-es fordulaton, gyakorlatilag száraz üzemanyaggal!!! Ezek után végképp ki lehet jelenteni, hogy 1:40 - 1:50 között totál nincs különbség. Ki-ki mérlegeljen.

Előzmény: dobro81 (569)
wector81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 579
Ez az olajpumpa a legnagyobb baja a 136/137-es szériának... Vagy ömlik belőle, vagy nem jön rendesen. 5mp igen sok, a kivezető nyílásnál 1mp után már jönnie kéne az olajnak, 5mp múlva pedig már bőven köpködnie kéne a lánc elején. A pumpa kívülről nem állítható, szervízbe vele, ha még garis, aztán kezdjenek a "termékükkel" valamit! Hamár így elbénázták...
Előzmény: dobro81 (576)
wector81 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 578

Makita vagy Dolmar, mindegy :)

Az az "ajtó" valóban jó dolog, hivatalosan +5C° alatt kell átállítani. Ez a légszűrő meg...ha már nagyon gázos, kuka, aztán mehet bele a műanyagszövetes, csak azt még szigorúbban pucolni kell - de legalább mosható, és asszem szét is lehet pattintani, hogy a belsejét is ki lehessen pucolni.

Üdv! w

Előzmény: lord7 (577)
lord7 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 577

Helló Wektor, sziasztok!

 

 

Most látom, hogy Dolmar-t írtam...basszus...hát Makita az a Domar, sorry! :) Igen, a Rancher kicsit nehéznek tűnik elsőre, de ha megszokja az ember, akkor már nincs gond!

Hát én ezzel a légszűrővel akkor sem vagyok kibékülve...főleg nyárra... nem tudom...

De ami nagyon tetszik a Makin, hogy a felső burkolaton, vagy egy "ajtó", amivel téli, vagy nyári üzemre lehet állítani a beszívott levegőt! Szóval ez szerintem nagyon pozitív dolog!

 

Köszönöm, hali, sziasztok!

Előzmény: wector81 (575)
dobro81 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 576

Szevasztok

 

ma használtam a Husi 136 osomat. azt vettem észre hogy az olajzás nagyon gyér. szétszedtem, megvizsgáltam, az olaj jön rendessen, vagyis az egyik kérdés, hogy mi a rendes. elindítom és kb 5 mp eljut az olaj abban az olajvájatban. ez jó vagy szar? a másik, hogy mikor vágok vele, nekem kevésnek tünik az olaj ami a láncot keni. hogyan tudom megtuningolni, vagy valami csinálni vele hogy több olajat nyomjon? azt nem tudtam még kipróbálni, hogy ha egy tank benzin elfogy akkor az olajtartáj is kiürül-e mert egyedül dolgoztam, és sok volt az üresjárat.

 

Kösz előre is.

wector81 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 575

Mélységhatároló, igen! :)))

Sajnos a Husinak vannak ilyen elbénázásai...

A Rancher egy érdekes gyerek, az eredetit még '78-ban adták ki, talán még ma is mennek. Az az érdekes benne, hogy a Solo gyártotta a Husinak :) Csak a felirat volt rajta Husi. Aztán ma már persze a Husi gyártja. Nagyon jó kis gépek, csak az 55ccm-hez a 3,5Le kicsit gyér, a majd 6 kiló meg kicsit sok. De egyébként jó!

A PS-500-ason nincs dekoszelep, sőt, még az 5000-esen is csak az 5000D-n! De sztem nem is létkérdés. A műanyagszálas betét a téli...tök jó hogy olyat kaptál...a filces a nyári. Legalábbis a Dolmar-nál. A nagyobb gépekhez adják mindkettőt, és cserélni kell.

Előzmény: lord7 (574)
lord7 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 574

Helló Wektort!

 

Mélységhatároló :)! Hát én laposreszelővel csak a mélységhatárolót szedem!

 

A fűrészekről:

 

345e: egy nagyon nagy baja van, hogy nem állítható az olajzás, így állandó a para, hogy mikor ég meg a lap, meg nyúli le a lánc. A vezető tisztításakor rengeteg kosz jön ki, ebbő látszik igazán, hogy valami nem stimmel. Nem tudom hogy gondolták ezt a Husiék...

 

455 Rancher: ugye ez már a Husi spéci X-TORQ motorjával megy, húz mint az igásló, nagyon jó a levegőtisztító rendeszere is -Air Injection, azt hiszem-, tényleg sok port kipucol, mert a levegőszűrön néha alig van kosz. Szóval -bár nem próbáltam sok gépet, tehát nagy viszonyítási alapom nincs-, szerintem nagyon jó kis gép!

 

Dolmar DCS 500: nemrég vettük a 3/8-os lánccal nagyon harap, én még csak 325-össel dolgoztam ezelőtt, de pöpec! Nagyon jó a rezgéscsillapítás is, ha jól van megcsinálva a lánc, akkor gyakorlatilag alig érezni vibrációt.

Nem ártott volna rá egy dekompressziós szelep, a helye megvan, de mégsincs ott, lehet hogy a DCS 5000-en van már. Még egy gond, hogy az eredeti légszűrő, valami textil- vagy papír borítású, nem tudom pontosan, de írdatlan rossz, mosni szerintem nem szabad, de kénytelen vagy, mert máshogy egyszerűen nem jön le a kosz, még kompresszorral sem! Szerencsére rendeltünk még hármat, de azok már műanyag szálasak, szerintem ezután már nem lesz gond.

 

Köszönöm a válaszodat,

 

Hali!

Előzmény: wector81 (572)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.09 0 0 573
 
  • Ha eredeti STIHL 2T olajat használ, az egyliteres flakonnál 1 osztást 5 liter benzinhez kell tölteni.
  • Kizárólag az eredeti STIHL olajból szabad 1:50-es keveréket használni! Az egy decit pont 5 liter benzinhez kell adagolni.
  • Ha másfajta 2T olajat használ, érdeklődjön a forgalmazónál. Amennyiben 1:40-nél sűrűbb keveréket javasolnak, kerülje el a használatát!
    Ezeket az olajakat azért nem javasoljuk, mert sok koromlerakódással és füsttel járnak, így a motor élettartamát erősen csökkentik.
  • Ha több olajat kever a benzinhez, ez károsítja a motort, az olaj elég, korom lesz belőle és elkezdi csiszolni a henger oldalát (és Önnek is több füstöt kell beszívnia).
  • Ha kevés az olaj, akkor nincs kenés, nincs hűtés, és a dugattyú megolvad.
  • Érdemes a benzint kijáratni a fűrészből, vagy használat után kiönteni a gépből, mert ha netán vizes volt, a benzin elpárolgása után vízkő keletkezik, ami tönkreteheti a karburátort.
  • A keverékolajak hosszútávon a benzinhez keverve tönkremennek, ezért mindig csak a szükséges mennyiséget keverje ki.
  • wector81 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 572

    Hehe, jahogy így :) Oké, a 90° ezen a kütyün a 0°! :) Akkor merőleges a reszelő a lapra. A 10° meg természetesen 10°. Bármely irányba, de itt leginkább vízszinthez képest értendő. De ezekhez már lapos reszelő dukál, nem hengeres. A hengerest belövöd a szokásos ~30°-ra, a laphoz képest, plussz (ha kell!) megdöntöd ~10°-ot és mehet a menet. A ~10° lánctípustól függ. És ugye reszeléskor nem csak a fog tetejét reszeled, hanem az oldalát is, ott is harapnia kell! A kettőt egyszerre kell élezni. Aztán a végén a lapossal lehúzod a fogat (~10° vagy 0°), meg a fog előtti kis távtartó "bütyköt" (bánatba jut most eszembe, hogy mi a neve, de sztem mindenki tudja miröl beszélek), hogy a "bütyök" hegye a fog éle alatt maradjon, különben csak rajzolni fog, ha a fogat alá reszelik a bütyöknek :) Ennyit hirtelen a kis alkalmatosságról. Sok sikert hozzá!

     

    És hamár beszélgetünk, megkérdezhetem, hogy a két Husi és a Dolmar-gyerek hogy szuperál? Csak a statisztika végett :)))

     

    És itt meg is ragadom az alkalmat, hogy válaszoljak v.ati kérdésére is. Makita esetében maradjunk a Dolmar-nál, elvégre az az apa :) Szóval kisebb Dolmar és Stihl MS-180. Jó a kérdés, mivel a Dolmar-nak most jöttek ki az új "kis" gépei, a PS-350 és a PS-420. Két félprofi felépítésű eszköz, teljes magnézium ház, és minden egyéb finomság, ami a nagyokban benne van, nem spóroltak semmin. Az MS-180-nak a PS-350 lesz a "párja". A kis Stihl nagyon jól sikerült, könnyű, alig 32ccm-hez 2Le, nehéz lesz befogni. De valamiért mégsem féltem az új Dolmart :) Árukra leszek kíváncsi, de remélem tartják az elődök (PS-330, PS-400) árszintjét, vagy legalábbis a környékét, és akkor nem fogunk csalódni! És elvileg készen van a hobby kategória újabb három példánya a PS-34-es után jön majd a PS-36 - 41 - 45-ös. Gondolom a 34-eshez hasonló felépítésben, tehát kb mint a 170-es Stihl. Abszolút hobby. Viszont megkapták ezek is a magnézium forgattyúsházat, bár az olajtank már műanyag. Meglátjuk mit tudnak az új kicsik, csak már végre lehetne kapni őket nálunk is! :)

     

    PS-500 és MS-250 nem igazán összehasonlítható, mivel a PS-500 a félprofi kategória nagyobbika, az MS-250 meg a hobby teteje. A Dolmar nagyobb, erősebb, nyomatékosabb és nehezebb is. De hamár hasonlítunk; ha megtalálom, felteszek ide egy kis tesztet erről a kategóriáról. Érdekes és elgondolkodtató adatok vannak benne.

     

    Keverék-témához csak annyit, mert már ígyis regényt írtam, hogy ha jót akarsz a 136-osnak, maradni kell az 1:40-es-nél. Nem rossz indulatból, csakhátugye...ismerjük őkegyelmét mint a rossz pénzt. Egyébként minden normális gépbe jó az 1:50-es keverék, persze kizárólag erre készült olajokkal!!! Nem kell Stihl-olaj, mert az az über alles, jó bármelyik értelmesebb gyár kuytuléka. Hallottam már olyat, (és ezt Husi-nál mondták ám!!!) hogy Isten ments Stihl olajat tenni a Husiba és Husit a Stihlbe, mert megeszik a hengert! Na hogy ebből mi az igaz...hát nemtom, azért minden esetre döbbentem, hogy a Husi magyar képviselője gyakorlatilag nyomatékosan kért minket, ha valakinek Stihl gépe van, nehogy adjunk neki Husi olajat, mert megeszi! Na lehet agyalni, ki mire jut, kíváncsi vagyok! :)

    Ja, egyébként a Dolmar-nak nemcsak 1:50-es olaja van, azt tud mindenki, ők az 1:100-as olajjal dobbantottak nagyot. Bezony, 10liter brenyához 1dl.

     

    Ja, és hogy nem lennék elfogult? Hát, szoszo. Én azt szoktam díjazni, ha egy termék megéri az árát, illetve a konkurenciánál jobbat nyújt azonos vagy olcsóbb áron. Nagyon nem érdekel kinek mekkora a piaci részesedése, vagy mióta van az országban, esetleg hogy milyenek voltak a gépei 20-30-50 évvel ezelőtt. A mostot kell nézni, a mostani tényeket, a mostani árakat és a mostani minőséget. És jelenleg nagyon úgy fest, hogy a Dolmar-nak van a legjobb ár-érték arányú gépparkja. Épp ezért szavaztam a munkahelyemen is erre a márkára, hamár egyszer bele lehet szólni a beszerzésbe :)

     

    Sok a rizsa, jóéjt! :) w

    Előzmény: lord7 (565)
    bohrer Creative Commons License 2008.02.07 0 0 571
    A kezelési utasítást a gyár fejlesztőmérnökei állították össze, 40-es keverék javasolt akár a 137-esbe is. Ezek a gépek 13000/ min járnak, oda kenés kell, és nem AROL 2T
    tehát szintetikus olaj, kb. 2000Ft a gyári minimum ilyen minőséget tegyél bele.
    A boltban biztosan nem akartak rosszat, de kétlem hogy nagyobb tapasztalatuk lenne az anyacégnél. Egyedül a MAKITA ir olyat hogy makita olajjal 50-es a többivel 40-es keverék.
    Előzmény: tiva001 (568)
    lord7 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 570

    Sziasztok!

     

    A keverék-témához és a reszeléshez ezt a topicot tudom neketek segítség képpen adni, lehet, hogy ismeritek, de ha nem, érdemes végigolvasni, sok hasznos dolgot láttam! Gépdoki is küldi itt :)

     

    http://www.gazlap.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=51&postdays=0&postorder=desc&start=0

     

    Hali!

    dobro81 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 569
    én mindenképpen 40 használnék, vagyis használok. ha "több" az olaj attol nem megy tönkre, de ha kevesebb akkor az nagyobb kopást eredményez. és ezeknek a nagy fordulatu motoroknak kell a kenés!
    Előzmény: tiva001 (568)
    tiva001 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 568

    sziasztok

     

    Husqvarna 136os láncfűrészhez milyen keverék kell?  A kezelési leirásban 40es van de ahol vettem ott 50est mondtak. köszi a segítséget!

     

    üdv : Tiva

    dobro81 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 567

    Szevasztok!

    Mennyi volt az a reszelő támasz? Érdekelne!

     

    Na most érdekelne az is, hogy a husqvarna 136 géphez milyen reszelőt használjak? Mert ugye Lámer vagyok még ezen témában. alig van használva szoval mégy gyári!

    Meg milyen fortéjok vannak a reszelésnél még?

     

    Kösz a válszt, kb ilyenre gondoltam, hogy ha port, vagy a forgács egyre kisebb akkor ráérik a reszelés. Így menni fog, de ez így utólag logikus is. Nagyon köszönöm a segítséget.

     

    Ha vannak így beugró ötletek, bár mi akkor szívessen olvasom!

     

    Kösz előre is!

    v.ati Creative Commons License 2008.02.07 0 0 566
    Szia Wektor81!
    A kérdésem az lenne, hogy össze tudod-e hasonlítani a Makita kisebb gépeit a Stihll MS 180-al, illetve a DCS 500-at az MS 250-el.(azért Téged kérdezlek, mert úgy látom, nem vagy elfogult egyik márkával sem)
    Köszi, v.ati

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!